BAGAIMANA MAHU MENULIS SAJAK?

Menulis sajak berlaku apabila anda memerhatikan dunia dalam diri sendiri atau dunia di sekeliling. Sajak boleh menjadi apa sahaja, daripada topik cinta sehingga keadaan bumi yang semakin tercemar. Selagi anda berusaha untuk menikmati ketegangan dan isu yang berlaku, anda sedang berada di landasan yang betul untuk menulis sajak. Berikut tips menulis sajak dengan baik:

1. Cari pencetus (idea) untuk menulis sajak. Tentang apa?

Sajak mungkin dapat bermula dengan secoret ayat, mungkin hanya segaris atau dua garis ayat yang entah datang dari mana. Itulah yang dipanggil ilham. Catatkan sahaja apa yang terlintas di fikiran, kemudian terjemahkan lintasan itu ke dalam baris-baris yang sempurna. Berikut latihan untuk menjana idea menulis sajak:

Dapatkan antologi atau kumpulan sajak oleh penyair yang berbeza. Cara lain adalah dengan mencetak 10 atau 12 sajak secara rawak oleh penyair terpilih daripada Internet. Kemudian, secara rawak pilih baris yang dirasakan menarik bagi setiap sajak tersebut. Tulis semua baris ini di atas sekeping kertas. Kaji gaya bahasa dan struktur idea yang terkandung dalam sajak. Cuba tulis baris sajak anda mengikut gaya bahasa penyair pilihan itu tanpa menciplaknya. Tulis semua perkataan dan frasa yang datang ke fikiran apabila anda berfikir tentang idea itu. Benarkan diri anda untuk berfikir sebebas-bebasnya secara kreatif dan kritis. Belajar bermain dengan kata-kata. Gubah kata-kata. Mungkin kedengaran agak sukar tetapi jangan takut untuk menyuarakan perasaan anda yang tepat. Emosi datang bersekali dengan sajak yang akan dinukil. Jika anda berbohong tentang emosi yang dirasai, kesannya sangat mudah dilihat dalam setiap baris sajak. Tulis sahaja tanpa menyunting apa-apa dan apabila selesai, semak kembali dan semasa itulah baiki perkataan yang longgar atau tidak berkesan dan masukkan diksi-diksi segar melalui gaya bahasa menarik.

1

jika anda mahu menulis tentang alam semula jadi. Dapatkan inspirasi dengan mencari hasil kerja penyair yang anda kagumi. dan gurindam. Berjinak-jinaklah ke toko buku untuk membeli koleksi buku-buku kumpulan sajak (boleh belinya secara atas talian).  2 .  Latih telinga anda mendengar sajak dideklamasikan para deklamator yang hebat seperti Sasterawan Negara A. Mungkin guru anda sendiri. Anda mungkin terkejut kerana kesannya luar biasa. Teroka semua jenis sajak termasuk puisi tradisional seperti pantun. Hadir juga ke majlis-majlis bacaan puisi (berkawan dengan penulis di Facebook dan lihat acara yang dihadiri oleh mereka). imam masjid. dapatkan kata-kata yang sukar difahami dan cari maknanya di dalam kamus. Sebagai contoh. cuba bayangkan (atau lebih bagus lawat sendiri) taman dan hutan berdekatan. termasuk ibu bapa anda. dan lain-lain. Semakin kerap anda berkomunikasi dengan sajak. M. Contoh lirik yang indah terdapat dalam lagu-lagu ciptaan komposer terkenal. Lim Swee Tin. Rasa yang dialami dan pemandangan semula jadi yang dilihat dapat memberi inspirasi kepada baris-baris sajak anda. syair. Cari lirik lagu kegemaran anda dan baca lirik tersebut seperti membaca puisi. penyair T. Salman Sulaiman. contoh penyair yang unggul termasuklah Sasterawan Negara Usman Awang. Fahd Razy. Di Malaysia. Nasir. berbeza berbanding lirik tersebut dinyanyikan. Alias Taib dan penyair muda seperti Dr. walaupun tidak semestinya sempurna. ahli akademik. Anda akan memperoleh corak dan struktur bentuk sajak. Cuba muatkan adegan-adegan tertentu yang berkaitan apabila anda mengarang sajak. Gali falsafah hidup daripada mereka. semakin cepat anda menangkap estetika makna dan anda boleh mengarang sajak sendiri dengan lebih berstruktur dan bermakna. Kaji secara meluas daripada puisi klasik sehingga lirik lagu yang berkualiti seperti tulisan Loloq. 2. seloka. petani. Jumpa orang-orang yang berpandangan jauh dan para intelektual di sekeliling anda. Samad Said atau penerima anugerah Sea Write Awards. Cubalah berinteraksi dengan sajak. Sentiasa membaca atau mendengar sajak dideklamasikan.

3 . Untuk permulaan. dan lain-lain. Pilih perkataan paling tepat. 5. Fikirkan matlamat yang ingin anda peroleh pada peringkat akhir anda mengarang sajak.3. Walau bagaimanapun. dan perjuangan politik. anda boleh melanggar nahu biasa. perkataan rindu. Frasa yang ada banyak huruf „u‟ atau „i‟ sesuai untuk sajak nada romantik kerana kelembutan huruf itu. Mungkin anda ingin mengingati peristiwa tragis. Pilih nada yang sesuai. sajak eksperimen perlulah memenuhi ciri-ciri sajak. anda perlu mahir dengan pelbagai bentuk sajak ini. keadilan. Terdapat pelbagai jenis gaya sajak yang berbeza-beza. nurani. Mungkin anda mahu menulis puisi cinta yang indah buat insan tersayang. Jika tidak mahir kesemuanya. definisi sajak yang dipelajari: “kata-kata terbaik dalam susunan terbaik”. hati. oda. sonata. diri.  Ingat. dll. Gubah nada sajak mengikut keperluan subjek yang ditonjolkan.  Anda juga boleh memilih untuk mencuba sajak-sajak eksperimen kerana sajak berbentuk bebas. Sebagai penyajak. dll. Jika sudah mahir. Elakkan daripada penggunaan bahasa rancu dan dialek walaupun dalam sajak. Fikir sahaja tentang mengapa anda mahu menulis sajak? Apa yang ingin anda sampaikan kepada para pembaca? Kemudian. haiku. Atau anda mahu memperjuangkan isu besar dalam masyarakat seperti kemakmuran rakyat. 4. sekurang-kurangnya asas sajak mesti dikuasai. sebagai contoh: pantun. teroka pula proses penulisan yang lain. apabila anda mendapat jawapannya. tulis sajak itu secara berhemah dan bertanggungjawab. gubah bentuk sajak biasa terlebih dahulu. Misalnya. Frasa yang mempunyai banyak huruf „o‟ misalnya bersifat garang dan baik untuk sajak-sajak nada patriotik seperti perkataan obor. izin. syair. jagoan.

sajak menjadi tidak kuat jika kita hanya mendedahkan perkataan-perkataan itu sahaja tanpa memberikan penerangan yang jelas. Pilih diksi dengan teliti. Contohnya. dengar. Eknomikkan kata. Perkataan-perkataan ini pasti menyebabkan pembaca lebih menikmati emosi yang anda tonjolkan. Berikut beberapa perkara yang perlu diambil kira apabila anda membina penerangan dalam sajak:  Cinta. semakin teguh binaan atau „rumah‟ anda. benci. Kata-kata yang baik ialah kata-kata yang memberi makna. bahagia: semua ini konsep yang abstrak. Bunyi pada perkataan dan perkataan seerti boleh menjadikan anda lebih minat mengarang sajak. hidu. sajak anda akan menjadi cemerlang. apabila anda mahu menulis sajak cinta. Sajak sangat memerlukan kekuatan pancaindera (lihat. Cuba belajar untuk bermain-main dengan kata-kata. menokoknya. Maksud saya. Buka Microsoft Word dan mula menulis sajak. Tukar dengan dengan imej yang konkrit seperti: Kau mawar dalam hatiku. Pembaca akan tenggelam apabila teks dan frasa yang dipilih penyair menggunakan imej-imej konkrit dan penerangan jelas. Jangan lupa untuk menyimpan dokumen itu di komputer untuk keperluan akan datang. Gunakan kata-kata yang perlu sahaja untuk meningkatkan medan makna sajak. Ada perkataan yang patut bersama-sama binaan tersebut dan ada yang patut dibuang. Gabungan gaya bahasa yang indah akan membangkitkan emosi dalam sajak anda tanpa menjejaskan idea asal. 4 . Aku mencintai kamu. Lebih baik sekiranya sajak digantikan dengan imej-imej konkrit yang berkaitan dengan emosi tersebut. Walau bagaimanapun. Jangan bertele-tele. Di sinilah letaknya keperluan untuk menghasilkan metafora-metafora yang segar. Gunakan imej konkrit dan penerangan yang jelas dalam sajak. Anda boleh memadam perkataan yang dirasakan tidak perlu. Sajak kelihatan sangat hidup dan segar. rasa) yang diterjemahkan ke dalam bentuk perkataan. Fikirkan kata-kata yang digunakan seperti anda mahu mendirikan sebuah rumah atau blok binaan. Berlatih menulis sajak di dalam komputer pada masa lapang. sentuh. Sajak langsung tidak menarik. Mungkin tema sajak yang kita mahu gubah merangkumi emosi itu. Semakin kuat kata-kata yang dipilih. jangan tulis. atau menyunting bila-bila masa.   6.

asonansi. 7. dirasa. 5 . Pelbagaikan kata-kata termasuk yang melibatkan perkara yang didengar. Mahirkan diri menggunakan gaya bahasa secara optimum dalam sajak. belilah kamus puisi dan kaji perkara tersebut. dilihat. ketepikan seketika untuk beberapa tempoh. Tapi ingat. Sajak yang bagus terhasil di tangan anda! Selamat mencuba. Peram dan sunting sajak. Sajak yang sempurna dapat dihasilkan! Apabila sajak siap didraf. sajak itu menjadi sangat indah. Jika anda tidak mahir lagi tentang gaya bahasa. Walau bagaimanapun. repetisi (pengulangan). dll. atau lebih lama. dan dihidu supaya pembaca boleh mengenal pasti dan cepat menghubung kaitkan dengan pengalaman mereka sendiri. Rima yang spontan itulah kunci kepada keindahan sajak. Kemudian selesai. Anda akan melihat kesannya. Contoh sajak: Bunga Popi karya Sasterawan Negara Usman Awang. disentuh. 10 minit. jangan berlebihan rima! Rima yang berlebihan di hujung sajak secara tidak spontan menyebabkan sajak terasa hipokrit. sederhanakan gaya bahasa anda supaya tidak nampak terlalu berlebihan. anda melihat diksidiksi yang tidak tepat. Mungkin 5 minit. Gaya bahasa yang dominan dalam sajak termasuklah metafora. Gaya bahasa sangat penting dalam sajak kerana apabila gaya bahasa berpadu. Dari situ. aliterasi. Proses penyuntingan pun bermula sehingga bentuk sajak dan isinya sempurna. 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful