Managementul migrenei

Scopul acestor prezentari este de a recomanda unele masuri pentru ameliorarea simptomelor din migrena si minimizarea efectului acestora asupra functionalitatii pacientilor

Neurologie

1

Principiile de baza

Pacientii trebuie sa incerce diferite variante de tratament intr-o ordine rationala, pana cand gasesc medicatia care li se potriveste cel mai bine. Pacientul trebuie chemat periodic la control, pentru a ne asigura ca ia tratamentul optim – tratamentul insuficient are un raport cost-eficacitate defavorabil.

Neurologie

2

inclusiv alte tipuri de cefalee Neurologie 3 .Principiile de baza  Nevoile pacientului se pot modifica in timp si sub influenta unor factori de comorbiditate.

Aplicarea masurilor farmacologice sau nonfarmacologice de tratament. Oferirea de explicatii si incurajari.Principiile de baza  Conduita adecvata in cazul unui pacient cu migrena consta in: Stabilirea unui diagnoostic corect si la timp. Indentificarea si evitarea oricarui factor predispozant/trigger.     Neurologie 4 .

Incurajarea parintilor.Principiile de baza  La copii. un management conservator.    Neurologie 5 .antiemetice. trimiteti copilul la un pediatru specializat in tratamentul acestei afectiuni. se recomanda: Initial. Daca migrena creeaza probleme si nu raspunde la masurile de evitare a factorilor declansatori si la administrarea precoce de alnalgezice simple +/.

acest tratament hipnotic trebuie condus inn asa fel incat sa nu afecteze activitatea normala a pacientului. In faza acuta. terapia medicamentoasa trebuie combinata cu odihna si somnul. administrati tuturor pacientilor medicamentele recomandate treaptei scarii terapeutice si treceti la urmatoarea treapta numai dupa connstatarea esecului terapeutic in 3 ocazii consecutive Daca pacientul are mai mult de un singur tip de atac sau atacuri de intensitati diferite. aplicatii pentru fiecare in parte treptele adecvate de tratament. promovate la nevoie prin administrarea de temazepam sau de zolpidem(Stilnoct). Neurologie 6 . adica: la inceput.Masurile farmacologice in faza acuta    Utilizati “tratamentul etapizat”.

eliberate fara reteta – de exemplu. Midrid(paracetamol 325mg plus izometheptena 65mg/tabl.  Ibuprofen 400 mg.  Preparate combinate.Masurile farmacologice in faza acuta TREAPTA I Treapta 1a: Analgezice simple. Neurologie 7 . pentru a lua in calcul latenta necesara absorbtiei:  Aspirina 900mg. doza initiala fiind de 2 tablete.).  Nu codeina sau dihidrocodeina.  Paracetamol 1000mg. administrate de preferinta la inceputui atacului. preferabil preparate solubile. pe cale orala.

pe cale orala. eliberate numai pe baza de prescriptie. sau AINS orale.Masurile farmacologice in faza acuta Treapta 1b: Analgezice simple. Neurologie 8 . in combinatie cu un antiemetc:  Pliculetele de Paramax(paracetamol 500mg plus metoclorpramid 5mg/plic)si cele de MigraMax(acetilsalicilat de lisina 1620mg – echivalente cu 900mg aspirina – plus metoclorpramid 10mg/plic)contin metoclorpramid sub forma de pulbere solubila pentru administrarea orala – tablete de Paramax si cele de Doperamol(paracetamol 500mg plus domperidona 10mg /tabl.) nu sunt solubile.

in forme farmaceutice cu eliberare nemodificata.  Metoclopiramid 10mg sau domperidona 20mg (aceste antiemetice stimuleaza evacuarea stomacului).  Neurologie 9 . naproxen 500mg sau diclofenac 50-70mg. dupa 1-2 ore).Masurile farmacologice in faza acuta Acid tolfenamic cu eliberare rapida 200mg (se poate repeta la nevoie.

cu exceptia cazurilor in care este contraindicata aspirina. se vor evita aspirina si metoclorpiramidul. nici una.  Neurologie 10 .  La copii sub 12 ani.Masurile farmacologice in faza acuta CONTRAINDICATII TREAPTA I In ce priveste adultii.

supozitoare de 100mg. Neurologie 11 .  Plus domperidona. Aceste forme farmaceutice nu sunt acceptate de toti pacientii. pentru greata/voma. CONTRAINDICATII LA TREAPTA A II-A  Ulcer peptic – misoprostolul 800ugrame sau omeprazolul (losec)20-40mg/zi ofera o anumita protectie gastrica.Masurile farmacologice in faza acuta TREAPTA II Tratament pe cale parenterala:  Diclofenac. Diareea concomitenta cu migrena acuta impiedica utilizarea eficace a supozitoarelor. pentru durere. supozitoare de 30mg. la nevoie.

Raspunsul individual la triptani variaza imprevizibil.Masurile farmacologice in faza acuta TREAPTA III Medicatie antimigrenoasa specifica (triptanii). incurajati pacientii sa-I incerce pe fiecare in parte si sa-l aleaga pe cel care le convine cel mai mult. Neurologie 12 .

daca sunt administrati inainte de instalarea cefaleei Daca se administreaza oral. la 20-40% dintre pacientii care au raspuns initial.  Zolmitrtiptan (Zomig) 2. Neurologie 13 . Doze:  Sumatriptan (Imigram) 50-100mg oral.Masurile farmacologice in faza acuta     Triptanii nu trebuie luati prea devreme – se pare ca sunt ineficace.5-5mg oral (Zolmitriptanul este inregistrat si cu indicatia de a fi administrat la copii de peste 12 ani. aceasta este probabil singurul triptan eficace la adolescenti). 20mg spray nazal. 6mg injectie subcutanata. se recomanda asocierea cu metoclopramid sau cu domperidona. Toti triptanii se asociaza cu revenirea simptomelor in primele 24 de ore (recurenta).

Varsta sub 12 ani (nici inocuitatea. pacientul se va trimite la specialist. in caz de dubiu. Factori de risc pentru boala cardiaca ischemica sau pentru boli cerebrovasculare.Masurile farmacologice in faza acuta   Rizatriptan (Maxalt) 10mg oral sau caseta perlinguala de 10mg.5mg oral CONTRAINDICATII LA TREAPTA III    Hipertensiune netratata corespunzator. nici eficacitatea nu sunt dovedite). Neurologie 14 . pacientii care fac tratament cu propranolul trebuie sa ia 5gm/os Naratripan (Naramgi) 2.

Merita de incercat Treptele IV si V. Neurologie 15 . Analizati masurile profilactice.Masurile farmacologice in faza acuta Daca treapta III se soldeaza cu esec: • • • • Revizuiti diagnosticul. Evaluati complianta si modul de administrare.

Neurologie 16 . de preferat sub forma de supozitor.Masurile farmacologice in faza acuta TREAPTA IV Daca recurenta este o problema. se pot incerca urmatoarele medicamente sub rezerva ca au o toxicitate mare si un potential crescut de a fi utilizate abuziv:   Dihidroergotamina (DHE) spray nazal 1mg. Ergotamina 1-2mg.

Masurile farmacologice in faza acuta CONTRAINDICATII TRAPTA IV  La fel ca penntru treapta III. Nu se recomanda la copii. Nu trebuie administrate concomitent cu nici un fel de triptan. dar se pot administra la distanta de acestia (dupa 12 ore). DHE si ergotamina:     Nu sunt o solutie. Neurologie 17 . Nu trebuie adminnistrate pacientilor care fac tratament cu betablocante. daca triptanii sunt contraindicati. dar cu precautii sporite.

pe cale injectabila. Neurologie 18 . Desi nu se foloseste prea frecvent. dar incercati:  Treapta I + treapta III. se poate incerca autoadministrarea de 75mg diclofenac.Masurile farmacologice in faza acuta TREAPTA V Asocierile medicamentoase nu sunt sprijinite de dovezi stintifice. injectia intramusculara are 3 ml si necesita doua punctii.  Treapta II + treapta III.

 Se recomanda controlul la scurt timp.  Si/sau clorpromazina (Largactil).  Neurologie 19 . cu eficacitatea probata. intramuscular. 75mg (nu petidina).  Diclofenac. intramuscular. 25-50mg (antiemetic si sedativ puternic).Tratamentul de urgenta la dominciliu Tratamentul stabilit anterior.

dupa un prim raspuns la tratament. ergotamina are o durata mai lunga de actiune si se asociaza mai putin cu reaparitia simptomelor.  Pentru pacientii la care recurenta este o regula. Neurologie 20 . naratriptanul ar putea fi tratamentul de electie.  Daca se utilizeaza triptanii. dar nu s-a demonstrat stintific ca aceasta este cea mai buna conduita. De asemenea. a doua doza poate fi eficace. In schimb. in cazurile cunoscute ca evolueaza in mod obisnuit cu recurenta simptomatologiei.Recurenta Pentru tratamentul recurentei in timpul aceluiasi atac. se poate incerca diclofenacul – eventual preventiv. incercati:  Repetarea medicatiei simptomatice (Treptele I si II) in doze terapeutice maxime.

se va folosi diclofenac.Migrena cu durata indelungata Cazurile de migrena care dureaza peste 3 zile sunt neobisnuite. Recurentele multiple sub administrarea de triptani in doze repetate sunt o complicatie recunoscuta. conduita corecta este intreruperea triptanului. Status migrenosus este extrem de rar. Pacientii predispusi la aceasta problema trebuie sa incerce tratamentul cu ergotamina. Pentru cefaleea de tensiune care intrece in intensitate migrena. Neurologie 21 . este preferabila administrarea de naproxen sau diclofenac. in locul medicamentelor antimigrenoase specifice. evitand insa administrarea repetata. In aceste cazuri. Pana la ameliorarea simptomelor.

Neurologie 22 .Migrena cu instalare lenta Analgezicele simple pot intrerupe instalarea atacului. Triptanii trebuie folositi numai daca exista certitudinea diagnosticului de migrena.

 Neurologie 23 .  Proclorpromazina. nu are efecte adverse in sarcina si lactatie  Metoclopramidul si domperidona se port administra in siguranta in trimestrul al doilea si al treilea.  De asemenea. cu exceptia ultimului trimestru. administrata pentru greata.Migena in sarcina si lactatie Paracetamolul in doze medii se poate administra in siguranta pe parcursul sarcinii si alaptarii. aspirina.

dextropropoxifen. aceste substante sunt implicate in aparitia cefaleei prin hipermedicatie.Medicamente de evitat in faza acuta Opiaceele si derivatii lor (morfina.  Nu s-a dovedit ca asocierea de codeina dihidrocodeina in diferite forme farmaceutice aduce un plus de beneficiu. In special buprenorfina este o substanta emetica. dihidrocodeina) amplifica senzatia de greata si dau dependenta. codeina. petidina.  Neurologie 24 . In plus.

 Utilizarea mai mult de o zi pe saptamana va determina o cercetare mai atenta a modului in care este folosita medicatia si o revizuire a diagnosticului. Utilizarea terapiei acute mai mult de doua zile pe saptamana este cu certitudine inadecvata (desinu neaparat lipsita de inocuitate).Limitele terapiei medicamentoase din faza acuta Utilizarea foarte fecventa a medicamentelor din faza acuta este un criteriu pentru instituirea masurilor de profilaxie.  Neurologie 25 .

Utilizarea foarte frecventa a medicamentelor din faza acuta este un criteriu pentru instruirea masurilor de profilaxie. Neurologie 26 . Oferirea de explicatii si incurajari. Aplicarea masurilor farmacologice sau nonfarmacologice de tratament.   In faza acuta. terapia medicamentoasa trebuie combinata cu odihna si somnul.Concluzii practice  Conduita adecvata in cazul unui pacient cu migrena consta in:     Stabilirea unui diagnostic corect si la timp. Identificarea si evitarea oricarui factor predispozant/trigger.

Bibliografie British asociation for the study of headache. nov. 2003 Neurologie 27 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful