You are on page 1of 15

Hzi szaloncukor varicik

Bejegyezte: Dulmina dtum: szombat, december 19, 2009

Varicik a klasszikus karcsonyi dessgre, leginkbb a tipikus karcsonyi hozzvalkbl: dibl, mkbl, mogyorbl, aszalt gymlcskbl, mzbl, no s persze csokibl. Cukor- s adalkmentes, vegn finomsgok kicsiknek s nagyoknak egyarnt. Radsul nem is rdngssg elkszteni - akr magunknak, akr ajndkba.

Miutn rszletesen lertam a csokibevonat elksztsnek mdjt, lljon itt nhny javaslatom a beltartalomra is. n ilyeneket ksztettem (illetve ksztek, mert a sorozatgyrts mg htravan) az idn:

Kkuszos-fonys szaloncukor 2 ppozott evkanl kukoricakemnytt simra kevertem 2 dlvzzel (elszr csak kevesebbet adtam hozz, majd felntttem a tbbivel). lland kevergets mellett srre fztem, majd a tzrl levve hozzkevertem kb. 10-12 dkg kkuszreszelket, 4 evkanl mzet s 4 dkg aprra vgott aszalt fonyt. (A kkuszreszelk mennyisgvel szablyozhat az llag, egy sr, nem ragads, jl formzhat masszt kell kapni.) Miutn langyosra hlt, kzzel szaloncukornyi darabokat gmblytettem belle, majd olvasztott tcsokoldba mrtogattam (kb. 5 dkg csoki fogyott el a bevonshoz). Tlalhat gy, vagy becsomagolva, ahogy tetszik. De 3-4 napon bell fogyjon el, mert sajnos nem valami llkpes fajta. Ez a mennyisg kb. 30 darab.

Aszaltgymlcss szaloncukor

Felezett muskotlyos szilvbl csinltam, amit a nyron aszaltam. Ezek pp szaloncukornyi mretek, s az alakjuk is igazn csomagolsbart. De termszetesen msfle gymlccsel is mkdik a dolog: pldul nagy (ris) szem mazsolval,srgabarackkal, datolyval, stb. A lnyeg, hogy kisebb szaloncukornyi mret darabok legyenek. Azrt kisebb, mert elszris beztatom ket valamilyen folyadkba, s mire megszvjk magukat, megn a trfogatuk. A folyadk zls szerint lehet vz,

gymlcsl, rum, stb. n most hzi plinkba ztattam a szilvt, s igen kivl (br ktsgtelenl csak
felntteknek val) csemege lett. Az ztats utn alaposan lecsepegtettem, majd leszrogattam mindkt oldalukat, hogy tapadjon rjuk a csokimz. Ha egy rtegben nem vonta be jl a rcsks felletet, akkor dermeds utn meg lehet ismtelni a mrtogatst; a dupla bevonat mr biztosan jl fed. Nagyon egyszer, kevs munkval elkszthet, csak az ztats s a szrts nmi elregondolkodst ignyel. Jl elll, akr a karcsonyft is lehet dszteni a becsomagolt darabokkal.

Barackos-dis szaloncukor Barackon s din kvl nincs is benne ms. A barack hzi srgabaracklekvr formjban rtend, a di pedig egyrsztdarlt di, msrszt pirtott negyed digerezdek. Utbbinak az elksztsvel rdemes kezdeni, gy van ideje kihlni, amg elksztjk a masszt. Teht veszem a didarabokat, s egy serpenyben (palacsintastben) csak gy szrazon, llandan rzogatva, illatosra pirtom (nhny perc), majd egy tnyrra ntm hlni (nem rdemes a serpenyben hagyni, mert a tzrl levve is pir ul mg s megghet). Ezutn a darlt dit fakanl segtsgvel sszedolgozom annyi srgabaracklekvrral, hogy ppen sszelljon egy formzhat masszv (a szksges mennyisg a lekvr llagtl fgg, nekem 1 deka dinknt kellett 1 teskanl lekvr). A vge fel mr rdemes aprnknt adagolni a lekvrt, hogy biztosan ne legyen tl lgy a vgeredmny (klnben nehzsgek addnak a bevonsnl). Nincs ms htra, mint szaloncukornyi darabokat formzni gy, hogy egy-egy digerezd legyen mindegyiknek a kzepben. Vgl pedig jn r egytcsoki-bevonat, s mr lehet is csomagolni. Ez is jl eltarthat, hiszen semmi romlandt nem tettnk bele. (Ami a mennyisget illeti: nekem 20 deka darlt dibl ksztve lett 30 szem szaloncukrom.)

Gesztenys szaloncukor 1 csomag (25 dkg) natr gesztenyemasszt kivettem a fagyasztbl, s megvrtam, mg felenged. Tlba morzsoltam, majd zestettem mzzel (n 1-2 evkanlnyival reztem megfelelnek) s egy fl citrom reszelt hjval. Kzzel megformztam, majd vatosan megmrtogattam olvasztott tcsokiban (kb. 5 dkg fogyott el r). Elg lgy volt a massza, de azrt sikerlt megoldanom (a srtssel nem akartam elrontani az zt). Ez a mennyisg kb. 25 szem szaloncukorhoz elegend. Szerintem 3 -4 napon bell mindenkppen rdemes elfogyasztani, mert a belseje romland.

Id: Fajtnknt s adagonknt (25-30 db) kb. fl rval rdemes szmolni, de ha tbbet is ksztnk

s gyesen tmbstjk a teendket, akkor sszessgben kevesebb. A csomagols pedig egy kln felvons - mr ha ignyt tartunk r, s nem csak gy simn tlaljuk az elkszlt csemegket. Pnz: Fajttl fgg, nagysgrendileg 15-20 Ft/db, de garantltan azok a minsgi hozzvalk vannak benne, amiket mi vlasztottunk. Alapveten hazai alapanyagokbl megoldhat, nlam legfkpp a belga csoki s a kkuszreszelk lg csak ki a sorbl.

Egyb szaloncukorreceptjeim:

Szaloncukor birsalmasajtbl (zls szerint erre is kerlhet csokibevonat) Zebra szaloncukor (erre viszont nem javaslom, mert pp a lnyeget takarja el - persze ha nem zebracskosra csinljuk, akkor mehet, megint csak zls szerint) Kkuszos-fonys szaloncukor (ezt jl elnztem - de legalbb blogos stlusban is megvan fent a recept :) Csokolds-mogyors szaloncukor (ez az egy nem vegn, de attl mg finom!)

Egy rads tipp a vgre:

Klasszikus szaloncukor-csomagols

Tippek s trkkk: Klasszikus szaloncukorcsomagols


Bejegyezte: Dulmina dtum: vasrnap, december 20, 2009

A hzi kszts szaloncukrokat elcsemegzhetjk csupaszon is (ktsgtelenl idtakarkos s krnyezetbart megolds), de ajndkba, a karcsonyfra, vagy egyszeren csak a han gulat kedvrt csomagolva kell. Ehhez adok most tippet.

Az elksztett szaloncukrot tetszleges karcsonyi mintj paprba csomagolhatjuk, szksg esetn hozz ill zsinrral megktve a vgt, hogy ne bomoljon ki (klnsen a manyagos, celofn jelleg "paproknl" fordul ez el). Vagy sima stpaprbl s aluflibl egyszeren elllthatjuk a rgi idket idz, ktrteg csomagolst. Az elejn rdemes kimrni, hogy mekkora paprba tudjuk jl becsomagolni a szaloncukrainkat, majd ennek megfelelen hajtogatni s kssel leszabni a megfelel darabokat. (Nlam a kvetez mret vlt be: stpapr: 10*12 cm, aluflia: 10*7 cm; az egyik oldalhossz mindkettnl a tekercs teljes szlessgnek a negyede, gy egyszer flbehajtssal kimrhet, a tbbi meg elbb a legyezhz hasonl hajtogatssal.) A rojtozs is gyorsan megvan, ha nem darabonknt vgezzk, hanem egy-egy kisebb kteget vagdosunk be egyszerre. Utna sszeigaztjuk a ktfle paprt, majd beletekerjk a szaloncukrot, vgl sszenyomjuk s vatosan megcsavarjuk a vgt, s mr ksz is akaszthatjuk a karcsonyfra vagy feltlthetjk vele a knls kosrkkat.

Tippek s trkkk: Csokold bevonat szaloncukrokra


Bejegyezte: Dulmina dtum: szombat, december 19, 2009

Elg sokig a csokibevonat elksztse jelentette szmomra a legnagyobb nehzsget a hzi szaloncukorksztskor. Kiprbltam n tbbfle "tuti mdszert", m mindegyikkel csak "ronda, de finom" kategris csemegket sikerlt ellltanom. Idn aztn vgre sszejtt az olyan minsg bevonat, amit mr papr nlkl se szgyellek mutogatni. Egybknt soha jobbkor, hiszen agasztromagazinos rsomhoz fotkat is kellett mellkelnem. Teht az n bevlt mdszerem a csokibevonat elksztsre: Kt lbas szksges hozz. A nagyobbikba annyi vizet ntk, hogy rtve a kisebbiket, annak belerjen az alja, de ne sszon meg. Ezutn a fls lbasba beletrdelem a csokoldt. Minimum 70%os kakatartalm tcsokit hasznlok - tapasztalatom szerint sokkal knnyebb vele dolgozni, mint az ilyen-olyan bevonkkal s silny csokimikulsokkal, meg ha mr a cukrok belsejt elksztettem minsgi hozzvalkbl, akkor igazn kr lenne a bevonattal agyonvgni.

Ezutn algyjtok a toronynak, s megvrom, mg a csoki teljesen felolvad, egynemen folys lesz. Eleinte mehet nagy lngon, majd amikor felforrt a vz, leveszem kicsire, s gy is hagyom, amg befejezem a mrtogatst. A vzfrd miatt biztosan nem fog tlmelegedni a csokold. Nem teszek hozz semmit - teht se tejsznt, se vajat, se olajat, se semmit - magban is kellen folysra olvad, mrtogats utn pedig gy garantltan kemnyre kt vissza, nem mzoldik mindenfel.

Kzben hungarocellt s fogvjkat ksztek el, no meg hozom a bevonni kvnt szaloncukrokat. Maga a bevons pedig gy zajlik, hogy egyik kezemmel megdntm a csokis lbast, a msikkal pedig bemrtom a fogvjra tztt szaloncukrot. A vgnl lecsurgatom rla a felesleges mzat, majd a hungarocellbe tzm dermedni. gy nem lesz talpa a mellfolyt csokibl, csak egy pici lyuk a fogvj helyn, amit esetleg be lehet javtani utlag (ettl n eltekintek). A tltetleneknek az oldalukba szoktam beszrni a tartt, amelyik cukornak azonban valami kemny van a kzepben (pl. negyed di), azt a vge fell rdemes feltzni, elkerlve az akadlyt.

A konyhban is elg hamar megdermed a vkony mz, gy nem tartom szksgesnek a ht trendezst az alkalomra. Nagyon hatkony a kinti leveg is, esetleg fnykpezssel egybektve :) Nem is marad ms htra, mint vatosan kihzgni a fogvjkat, s lepattintgatni azt a kis csokit, ami mgis lefolyt vagy lecspgtt. A segdeszkzk termszetesen ksbb jra felhasznlhatk ugyanezen clra, nem kell mindig jakat avatni.

5 deka csokibl 30 darab szaloncukrot sikerl ltalban bevonnom, ha pedig az sszeshez szksgesnl mg 5 dekval tbbet olvasztok fel, akkor az utolskat is knyelmesen be tudom mrtani. A vgn megmarad csoki felhasznlshoz pedig kitalltam egy olyan szaloncukrot, aminek a belsejbe kell az olvasztott csoki, nem bevonatknt kerl r: Csokolds-mogyors szaloncukor (de a Lekvros-mzes szelet tetejre is pp ennyi olvasztott csoki kell, ha vegn megoldst szeretnnk).

Mzeskalcs golyk (laktovega)


Bejegyezte: Dulmina dtum: kedd, janur 03, 2012

Nlunk idn jzen elfogyott a mzeskalcs az utols morzsig, de ha nlatok maradt belle, javaslom hasznostani, pldul gy, ahogy n is tettem tavaly.
A karcsony elmltval itt maradtak a mzeskalcsbl ksztett trgyak: az adventi koszor s a klnfle mcsestartk. n ezeket is ugyanabbl az ehet tsztbl ksztettem, mint a figurkat, s termszetesen a megevst szntam vgs sorsuknak. Elg kibrndt lenne elcsomagolni ket, s jvre meg azutn mindig csak elhzni a dobozbl a kvleteket. Mert ok, s zpek, tetszenek, de jvre meg azutn majd csinlok msikat, jat, kicsit msmilyet. Ezekrl meg leeszegettem a dsztsknt hasznlt olajos magvakat (s megettem), a tsztt pedig kisebb darabokra trdeltem, s thajtottam a hsdarln. Remek kekszmorzsa lett bellk. Mskor gyse fordul el kekszmorzsa a konyhmban, mert venni nem veszek, a sajt sts kekszek meg mindig jobban sikerlnek annl, mintsem hogy ilyen krment jelleg felhasznlsukra knyszerlnk. Most a morzshoz hozzkevertem mg nhny egyb maradkot, s az albbi csemege formjban tlaltam:

Mzeskalcs golyk (laktovegetrinus recept)

Hozzvalk:

maradk karcsonyi mzes keksz vagy annak tsztjbl kszlt dekorci, amennyi van (nlam gy 30-40 dkg lehetett) srgabarack dzsem (nlam egy Nagymama lekvros veggel kellett, de ez meglehetsen hg volt) 4-5 dkg puha vaj 5 szem aszalt srgabarack, felaprtva 1 evkanl cukormentes kakapor (vagy karobpor, vagy el is maradhat) 2 evkanl mz (illetve tetszleges dest zls szerint) kb. 10 dkg darlt di a hempergetshez

Elksztse: 1. 2. A tsztt ha szksges, megszrtjuk, majd kisebb darabokra trdeljk s hsdarln thajtjuk. A kapott morzst sszedolgozzuk a tbbi hozzvalval. A dzsemet gy adagoljuk, hogy egy jl gyurmzhat, nem tl puha masszt kapjunk (a szksges mennyisg nyilvn ersen fgg attl, hogy mennyire szraz a morzsa s milyen srsg a dzsem). Ha netn mgis megszaladt, s nagyon lgy lett, akkor egy kis zabkorpa hozzadsval menthetjk meg. 3. Legalbb fl rt pihentetjk, ezalatt nmileg kemnyedik is, de legfkpp sszerik az ze.

4.

Kzzel kis golykat formlunk belle, s darlt diba hempergetjk.

Vltozatok: Srgabarack helyett ms gymlcst is vlaszthatunk hozz, illetve di helyett is hasznlhatunk ms olajos magot vagy esetlegbzacsrt is. zls szerint dsthatjuk csokidarabokkal, vagy olvasztott csokival megcskozhatjuk a tetejt.

Aszalt gymlcss szaloncukor (vegn)


Bejegyezte: Dulmina dtum: szerda, december 28, 2011

A kkuszos mellett ilyen szaloncukrot ksztettnk idn. Csupa gymlcs, magtl des, termszetesen finom.

Hozzvalk kb. 60 darabhoz

20 dkg vegyes aszalt gymlcs (nlam most szilva, srgabarack, meggy) 20 dkg mazsola 3 kzepes alma 3 dkg darlt mandula (vagy di vagy mogyor, tetszs szerint) 1 kvskanl mzeskalcsfszer (vagy rlt fahj, szegfszeg, gymbr tetszleges sszelltsban)

a klsejre:

tovbbi darlt olajos mag vagy magas kakatartalm tcsokold

Hsdarln thajtjuk elszr az aszalvnyokat, majd az almagerezdeket (csak a maghzt kell kivgni; ha szp a hja, nem szksges meghmozni). (gy lnyegesen knnyebb lesz majd kitiszttani a darlt, mert fleg alma marad benne.) Hozzkeverjk a mandult s a fszert, s egy jszakn t llni hagyjuk; ezalatt az aszalvnyok beszvjk az alma nedvessgtartalmt s jl formzhatv szilrdul a krm. Msnap kisebb falatnyi gombcokat vagy hosszks darabkkat gyurmzunk belle, s tetszs szerint darlt mandulba hempergetjk vagy megolvasztott tcsokoldba mrtjuk. Darlkba forgatni rgtn formzs utn rdemes, amikor mg nedves a klseje, csokizs eltt viszont jobb, ha pr rt szikkadni hagyjuk. Bevons utn tnyrra rendezzk vagy egyesvel becsomagoljuk. Nhny napig biztosan nem romlik meg, ksbbre meg gyse marad belle :) Tipp: Ugyanezt a krmet nem csak szaloncukornak formzhatjuk meg, hanem hasznlhatjuk stemnytltelknek is, sr lekvr helyett. Ez a mennyisg kb. 6 dl; lezrt vegben, hvs helyen trolhat.

Kkuszos "szaloncukor" (laktovega)


Bejegyezte: Dulmina dtum: pntek, december 23, 2011

Isti nagy kkuszrajong, gy nem volt krds, hogy milyen z szaloncukrot szeretne. Meg hozz elg desszj is, ezrt az albbi csemegt talltam ki neki. Mivel a csomagolsrl lemondott, a klasszikus szaloncukor forma helyett inkbb golycskk lettek, minimuffin-paprban.

20 dkg kkuszreszelket sszedolgoztam annyi repcemzzel (kb. 4 dl), hogy formzhat masszv lljon ssze. Ebbl aztn kis golykat gyrtunk, amiket vzfrdn megolvasztotttejcsokoldba mrtottam (25 dkg kellett sszesen) egy villa segtsgvel, s szilikon stlapra rakosgatva hagytam megszilrdulni. Ebbl a mennyisgbl kb. 50 goly lett (szaloncukornyi mretbl kb. 75 -t is kiadott volna, s a nagyobb fellet miatt valamivel tbb csoki fogyott volna).

Elksztshez kell nmi id meg elszntsg, de garantltan manyagmente s, tmnyen kkuszos desszert a jutalom. Nagy sikere van a Fkstolnl! Magamfajta kevsb desszjaknak ezt a vltozatot ajnlom. Ha a klasszikus formban, becsomagolva szeretnnk, akkor azt gy szoktam.

Szaloncukor birsalmasajtbl
Bejegyezte: Dulmina dtum: vasrnap, november 22, 2009

Mr kellen kiszradt az erre sznt birsalmasajt-lap, gy a htvgn feldaraboltam s becsomagoltam szaloncukornak. Vegyesen van dis s mogyors, s mivel egyforma paprba kerlt mind, lesz majd egy kis meglepets, illetve lehet szurkolni, ki milyet szeretne hzni.

A rgi szaloncukrokat idz ktszn paprt stpaprbl s aluflibl lltottam ssze. Az elejn kiksrleteztem, mi az a mret, amibe

knyelmesen belefr a tartalom, s jl is nz ki, majd ennek megfelelen hajtogattam a paprt, s kssel leszabtam. A rojtozst ktegben csinltam, nem egyesvel, gy sokkal egyszerbb s haladsabb volt. A csomagolskor alulra tettem az aluflit, r a stpaprt, sszeillesztve azt a szlt, ami majd kvlre kerl. Beletekertem a birsalmasajtot, majd sszenyomtam s vatosan megcsavartam a vgt, gy biztosan nem bomlik ki magtl.

Ezeket nagyrszt elknlgatom majd az adventi idszakban, de mr szrad az utnptls, amibl marad is az nnepekre. Ennyi elzetes kszlds szokott nlam lenni, hiszen a birsalma f szezonja nmileg korbban van, mint az nnepvr idszak kezdete. A tbbi viszont mg rr, legfeljebb a jnak tn tleteket jegyzem fel, hogy legyen majd hov nylni, amikor a megvalstson a sor. You might also like:

Gesztenyekrmleves (vagy gesztenyepuding)


Bejegyezte: Dulmina dtum: szombat, janur 02, 2010

Elzetesen hagytam felengedni 1 csomag (25 dkg) natr gesztenyemasszt, valamint rumba ztattam egy mark mazsolt. 3 dl fztejsznt (10 %-os zsrtartalm) 2 dl vzzel feltettem melegedni. 2 ppozott evkanl

kemnytt simra kevertem1 dl vzzel, majd hozzadtam a meleged folyadkhoz, s lland kevergets mellett srre fztem. A tzrl levve hozzmorzsoltam a gesztenyemasszt, valamint hozzntttema rumos mazsolt, s kzi habvervel simra kevertem. Amikor langyosra hlt, sr kstolgats mellett, kisebb rszletekben adagolva zestettem fl citrom levvel s 3 evkanl mzzel. Tnyrba ntve azonnal tlaltam, nmi plusz mazsolval dsztve. 3 adag. Ezekkel az arnyokkal elg sr, pudingszer a vgeredmny, br a langyosan kevergets miatt kihlve sem kt be annyira kemnyre; aki hgabban szereti, hasznljon tbb folyadkot. Mivel a rumos mazsolval mr nem forraltam, benne maradt az alkohol; ha ezt nem szeretnnk, mr az elejn bele kell tenni, hogy elprologhasson az alkoholtartalma (illetve zls szerint kihagyhat a rum). Kihlve akr desszert is lehet; nekem a maradk egy fl nap elteltvel, hidegen mg jobban zlett. Id: kb. 10 perc alatt ksz, csak ne feledkezznk meg az elzetes teendkrl Pnz: kb. 500 Forint a 3 adag Ebbe most bven kerltek klhonbl jtt hozzvalk is (rum, mazsola, fztejszn, citrom), de nha belefr.

Csokolds-mogyors szaloncukor
Bejegyezte: Dulmina dtum: vasrnap, december 20, 2009

Az idn ksztett szaloncukor-varicik jabb darabja; Nutella-kedvelk ne hagyjk ki!

Serpenyben illatosra pirtottam kb. 30 szem egsz mogyort, rzogatssal folyamatosan keverve. Vzfrdn felolvasztottam 5 dkg j minsg tcsokoldt (nlam 86%-os Cote d'Or), majd a tzrl levve hozzadtam 50 ml cukrozatlan srtett tejet s 1/3 csomag (3,3 dkg) vajat, s simra kevertem. Utna kerlt mg bele 2 evkanl mz s 8 dkg darlt mogyor - nekem ennyivel lett j az ze s az llaga is (ha desebbre szeretnnk, mehet

tbb mz, de akkor mogyor is tbb kell, hogy megfelel legyen a vgn a srsge). Htbe raktam gy egy rra, majd kzzel megformztam, egy-egy szem pirtott mogyort rejtve mindegyiknek a kzepbe. Vgl darlt mogyorba hempergettem, hogy szobahmrskleten se ragadjon majd bele a paprba. Tnyrra sorakoztatva is tlalhat, vagy tetszs szerint be is lehet csomagolni - n pldul stpaprbl s aluflibl szoktam ellltani a rgi idket idz ktrteg csomagolst ( gy). A ksz csemege 3-4 napon bell elfogyasztand. Ebbl a mennyisgbl kb. 25 darab telik ki. A massza az idn felfedezett csokolds mogyorkrm (hzi Nutella) srbb vltozata, remekl bevlt ebben a formban. Mivel ebbe nem bevonatknt kerl a csoki, remekl fel lehet hozz hasznlni az egyb fajta szaloncukrok mrtogatsa utn megmaradt olvasztott csokit (ami ugye szksgkppen marad, ha mg az utolskat is knyelmesen be akarjuk vonni). Id: kb. fl ra munka + kzben 1 ra hts Pnz: kb. 500 Ft a fenti adag (20 Ft/db) 3:2 a hazai hozzvalk javra (a csoki belga, a srtett tej meg osztrk volt).

Kkuszos-fonys szaloncukor
Bejegyezte: Dulmina dtum: szerda, december 16, 2009

Hzi szaloncukorksztsre biztatom a Dlmagyarorszg gasztro magazinjnak olvasit is a ma megjelent lapszmban.

Kedvcsinl radsknt pedig itt van mg egy receptem a tmban, ami mr nem frt bele a terjedelembe, de sikeres tovbbfejlesztse egy rgi alaptletnek. n biztosan ksztek ilyet is karcsonyra! Kkuszos-fonys szaloncukor Hozzvalk: (kb. 30 darabhoz)

2 ppozott evkanl tkezsi kemnyt 2 dl vz 10-12 dkg kkuszreszelk (ebbe felhasznlhat a zebrshoztszitlt kkuszreszelk nagyja) 4 evkanl mz 4 dkg aszalt fonya, aprra vgva kb. 5 dkg tcsokold a bevonshoz Elksztse: A kemnytt egy kis lbasban simra keverjk a vzzel (elszr csak keveset rdemes hozznteni, majd utna a tbbit), majd lland kevergets mellett srre fzzk. A tzrl levve hozzkeverjk a kkuszreszelket, a mzet s az fonyt. A kkuszreszelk mennyisgvel lehet szablyozni az llagt, a cl, hogy egy sr, jl formzhat masszt kapjunk. Miutn langyosra hlt, kzzel szaloncukornyi darabokat gmblytnk belle, majd olvasztott tcsokoldba mrtogatjuk. 3-4 napon bell rdemes elfogyasztani.

Zebra szaloncukor
Bejegyezte: Dulmina dtum: kedd, december 08, 2009

Egyszer, de ltvnyos nnepi dessg, mindssze hromfle hozzvalbl, nmi gyurmzssal ellltva:

A fehr rszt 5 dkg apr kkuszreszelk (egy csomagnyit nagy lyuk szrn tszitltam, s az aprajt hasznltam fel ehhez) skb. 5 teskanl repcemz, a fekett pedig 5 dkg darlt mk s kb. 5 teskanl repcemz alkotja. Mzbl azrt ppen ezt vlasztottam, mert ez vilgos szn s finom kristlyos. Annyi kell bel le, hogy (fakanllal) sszedolgozva jl formzhat masszt alkosson a kkusszal, illetve a mkkal. Mindkt masszbl egy-egy nagy pogcst formztam, majd egymsra tettem, s kzzel ellaptottam. Kettvgtam, egymsra tettem a kt felet, s ismt ellaptottam. Ezutn mg egy felezs s mg egy

lapogats kvetkezett. Vgl kis "oszlopokat" szeleteltem belle, s kzzel szaloncukor formjra gmblytettem ket. gy tnyron kirakva is tlalhat, vagy be is lehet csomagolni (ezt n gy szoktam) - garantlt meglepetst okozva a gyantlan fogyasztknak! Elg tmny, de mrtkkel fogyasztva mg egszsgesnek is mondhat csemege. Az alaptleteket a Hamikus Zsuzsi Tndrkonyhjban szerepl mzesmk / di / kkusz, valamintKlri l marcipnja adta. Ez a mennyisg 18-20 darabot ad ki. Nem romland, ezrt elre elkszthet, illetve a karcsonyfrl val leeszegetse sem srgs feladat (de azt azrt ne vrjuk meg, mg a mk megavasodik benne). Id: egy j fl rt elmolyoltam vele, de lesz ez mg gyorsabb is :) Pnz: kb. 200 Ft a fenti adag (10 Ft/db) A mz s a mk termszetesen hazai volt, a kkuszreszelk nem