You are on page 1of 11

Rancangan Pelajaran Harian Pendidikan Jasmani

Mata Pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang : 1. Kecergasan Fizikal Tajuk : Kelenturan Sub-tajuk :

Tarikh : 17 Ogos 2013 Masa : 7.45 8.45 pagi Tahun : 5 Ibnu Sina Bil. Murid : 30 orang (14 L / 16 P )

Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dijangkakan dapat : 1. Psikomotor : merekacipta 2 daripada 3 aktiviti pergerakan kelenturan dengan manipulasi alatan bersama rakan dengan teknik yang betul. 2. Kognitif : menyatakan 3 otot utama yang digunakan ketika melakukan aktiviti kelenturan. 3. Afektif : menunjukkan kerjasama dalam kumpulan ketika melakukan aktiviti.

Kemahiran berfikir ( KB ) : membandingbezakan fungsi sendi dan otot . Pengalaman lepas : murid-murid pernah melakukan aktiviti kelenturan semasa di Tahap 1 dan Tahun 4. : murid-murid pernah menonton pertandingan gimnastik, lompat tinggi dan terjun papan anjal di televisyen. Penerapan nilai : Bekerjasama dan hormat-menghormati. Penggabungjalinan : Sains dan Pendidikan Seni Visual. Bahan bantu mengajar ( BBM ) : 15 biji bola , 6 gelung rotan, 6 batang rotan, 6 tali, 4 skitel, 12 tilam 1

Bahagian Permulaan (Memanaskan badan)

Masa Aktiviti (min.) 1 1.Lari bebas seperti burung.

Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar 1. Berlari di atas bebola kaki. 2. Tangan dihayun. 3. Mata melihat kawasan ruang kosong.

Organisasi kelas G m m m m m m m m m m m m m G Guru, m Murid - Skitel

Bahan bantu mengajar 4 Skitel

2. Regangan kaki 1/2

1. Berdiri tegak dan gerakkan kaki kanan ke hadapan. 2. Naikkan tumit kaki kanan. 3. Gerakkan berat badan badan anda ke atas bebola kaki kanan dan tekn ke bawah. 4. Biarkan kedudukan selama kiraan 8. 5. Ulangi rutin dengan kaki kiri ke hadapan.

G m m m m mm G Guru, m Murid - Skitel m m m m

4 Skitel

1/2

3 .Regangan paha dan betis.

1. Berdiri tegak. 2. Membongkok dan pegang buku lali. 3.Tarik buku lali dan rasakan regangan. 4. Kekalkan keadaan ini selama kiraan 8.

Seperti di Aktiviti 2

4 Skitel

Bahagian

Masa Aktiviti (min.) 4. Regangan paha dan 1/2 betis.

1/2

5. Regangan badan dan kaki.

Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar 1. Berdiri tegak dan kaki kanan ke hadapan dan kaki kiiri ke belakang. 2. Bengkokkan lutut kanan dan perlahan-lahan luruskan kaki kiri ke belakang. 3. Untuk seimbang letakkan kedua-dua belh tangan di pinggul. 4. Perlahan tolak paha kiri ke arah lantai. 5. Biarkan regangan dalam kiraan 8. 6. Ulangi rutin dengan kaki kiri di hadapan dan kaki kanan di belakang. 1. Duduk tegak di atas dengan kaki dilunjurkan dan keduadua belah tangan di atas lantai di belakang paha. 2. Bengkokkan kaki kiri dan silang kaki kiri ke atas kaki kanan dan kemudian meluncur tumit kiri ke arah paha kanan. 3. Letak siku kanan di luar lutut kiri. 4. Pandang ke kiri melepasi bahu kiri. 5. Berpaling dan tolak lutut ke belakang dengan siku kanan. 6. Biar regangan dalam kiraan 8. 7. Ulangi rutin dengan kaki kanan ke atas kaki kiri. 3

Organisasi kelas

Bahan bantu mengajar 4 Skitel

Seperti di Aktiviti 2

Seperti di Aktiviti 2.

4 Skitel

Bahagian

Masa Aktiviti (min.) 6. Regangan badan dan 1/2 kaki.

Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar 1. Duduk tegak di atas lantai dengan kedua-dua belah kaki lurus dan kangkang seluas yang mungkin. 2.Sentuh paha kanan dengan tangan kiri. 3. Angkat tangan kanan di atas kepala dan sendeng ke sisi kaki kiri. 4.Biarkan regangan dalam kiraan 8. 5. Ulangi rutin dengan menyentuh paha kiri dan tangan kiri di atas kepala.

Organisasi kelas

Bahan bantu mengajar 4 Skitel

Seperti di Aktiviti 2

1/2

7. Lompat bintang

1. Berdiri tegak. 2. Lompat sambil tepuk tangan di atas kepala. 3. Kaki di kangkang seluas yang boleh. 4. Mendarat dengan kaki dirapatkan dan tangan di paha. 5. Ulangi dalam kiraan 10.

Seperti di Aktiviti 2

4 Skitel

Bahagian Perkembangan Langkah 1

Masa Aktiviti (min.) 8. Mengecilkan badan 8.1. Berjalan melalui gelung rotan

Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar 1. Membongkok untuk memasuki gelung rotan. 2. Merangkak untuk melepasi gelung rotan. 3. Berdiri tegak selepas melapasi gelung rotan.

Organisasi kelas

Bahan bantu mengajar

6 gelung rotan 4 skitel G mmmmmm mmmmmm mmmmmm mmmmmm mmmmmm mmmmmm

Dalam kawasan yang ditandakan skitel. G Guru, m Murid - Skitel

Bahagian

Langkah 2

Masa Aktiviti (min.) 8. Mengecilkan badan 3 8.2. Lentik kucing

Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar 1. Bersedia dalam posisi merangkak. 2. Pastikan abdomen,punggung dan kepala dalam keadaan selari. 3. Naikkanabdomen dengan merapatkan dagu ke dada. 4. Turunkan abdomen dengan mendongakkan kepala.

Organisasi kelas

Bahan bantu mengajar 4 skitel 12 tilam

Seperti di Langkah 1.

Bahagian

Langkah 3

Masa Aktiviti (min.) 8. Mengecilkan badan 3 8.2. Melunjur secara berpasangan

Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar 1. Lakukan aktiviti secara berpasangan. 2. Bersedia dalam posisi duduk melunjur. 3. Buka kaki sederhana luas. 4. Hulurkan tanagn sambil memegang bola. 5. Tolak bola ke hadapan kepada rakan sejauh mungkin. 6. Kekalkan kedudukan tersebut selama 10 saat. 7. Ulang perlakuan secara bergilir-gilir.

Organisasi kelas

Bahan bantu mengajar 15 biji bola 4 skitel

Seperti di Langkah 1.

Langkah 4

9. Otot-otot utama yang terlibat dalam aktiviti kelenturan.

Nota : Otot utama yang digunakan ketika aktiviti kelenturan ialah : i. Rektus abdominis ii. Hamstring iii. Kuadriseps

Seperti di Langkah 1.

Bahagian Langkah 5

Masa Aktiviti (min.) 10. Perbincangan dalam 10 kumpulan

Kemuncak 10 Langkah 6

11. Persembahan kumpulan.

Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar 1. Setiap kumpulan dibahagi kepada 6 orang . 2. Setiap kumpulan dikehendaki mencipta 3 jenis pergerakan kelanturan berdasarkan aktiviti: 2.1. Mengecilkan badan. 2.2. Melentik. 2.3. Melunjur 3. Aktiviti yang direka cipta itu hendaklah berdasarkan manipulasi alatan bola, gelung rotan, batang kayu atau tali skipping. Contoh aktiviti yang mungkin direka cipta. 1. Mengecilkan badan - Menggolekkan badan sambil peluk bola. - melangkah dan menyusup gelung rotan atau tali.

Organisasi kelas

Bahan bantu mengajar

K1 K2 p. Kum 1 K3

2
K4

G
K5 K6

G guru K1 K2 - Kumpulan Seperti di Langkah 5 6 biji bola 6 gelung rotan 6 batang rotan 6 urat tali 6 tilam

Bahagian Langkah 7

Masa Aktiviti (min.) 10

Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar 2. Melentik - menghantar bola secara meleding,melalui celah kangkang dan mengilas. - menari limbo-rock.

Organisasi kelas

Bahan bantu mengajar 6 biji bola 6 gelung rotan 6 batang rotan 6 urat tali 6 tilam

Seperti di Langkah 5

Bahagian

Masa Aktiviti (min.) 10

Langkah 8

Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar 3. Melunjur - menghantar bola sambil baring melentang - gergaji kayu

Organisasi kelas

Bahan bantu mengajar 6 biji bola 6 gelung rotan 6 batang rotan 6 urat tali 6 tilam

Seperti di Langkah 5

Penutup Menyejukkan badan 1

1. Lari setempat

1. Lari setempat. 2. Lutut diangakat tinggi. 1. Berjalan bebas. 2. Tangan dihayun dan dipusing. Seperti Bahagian Memanaskan Badan dalam aktiviti 7. Soalan : 1. Apakah otot utama yang digunakan ketika aktiviti kelenturan? i. Gastroknemius ii. Kuadriseps iii. Hamstring 2. Bagaimanakah otot berfungsi ketika aktiviti kelnturan ?. (mengendur dan mengecup) 3. Berikan contoh aktiviti sukan yang memerluan kelenturan yang baik?. ( gimnastik, terjun papan anjal, lompat tinggi ) 10

2. Berjalan bebas 1/2 3.Regangan kaki 1/2

Berselerak dalam kawasan yang ditandakan skitel.. Seperti Bahagian Menyejukkan badan dalam Aktiviti 1 Seperti Bahagian Menyejukkan badan dalam Aktiviti 1.

G m m m m mm G Guru, m Murid - Skitel m m m m

Refleksi :

11