MASALAH AKADEMIK

Latar Belakang Klien Klien yang dirujuk oleh guru mata pelajaran Bahasa Malaysia merupakan murid tahun 6 yang berada di kelas pertama. Mempunyai 3 orang adik-beradik dan merupakan anak kedua dalam keluarga. Guru Bahasa Malaysianya menyatakan bahawa murid ini sering tidak menyiapkan kerja sekolahnya. Jika dilihat murid lain yang tidak menyiapkan kerja sekolah akan menyalin kerja kawan pada setiap pagi, namun, klien tidak sebegitu. Guru ini memberitahu pada tahun-tahun sebelum ini murid tersebut tidak berkelakuan seperti itu, dan yang paling membimbangkan beliau sejak akhir-akhir ini guru tersebut mendapati pencapaian akademiknya sangat merosot. Hal ini telah diajukan kepada kaunselor untuk dibua tindakan. Menurut guru tersebut, murid ini mempunyai potensi dalam bidang akademik jika diasuh dengan baik.

Situasi Masalah / Pernyataan Masalah Kaunselor telah mengadakan temu janji dengan klien untuk sesi kaunseling yang pertama. Pada permulaan sesi, klien berasa malu untuk menyatakan apa yang berada dalam fikirannya. Namun, apabila kaunselor membuat penstrukturan,kepada klien bahawa klien bebas untuk menyatakan apa sahaja yang difikirkan perlu dan apabila klien mempunyai kepercayaan terhadap kaunselor, maka sesi akan dapat dijalankan dengan sempurna. Klien telah menyatakan kepada kaunselor bahawa klien lebih menggemari aktiviti melukis dan mewarna apabila duduk di rumah. Tidak dinafikan bahawa klien memang seorang yang diberi bakat melukis yang sangat baik bahkan klien pernah melukis dan mewarnakan mural di tiga buah dinding di sekolah. Masanya lebih banyak dihabiskan dengan berkurung di dalam bilik untuk melukis apa yang diinginkannya. Klien menyatakan bahawa klien ingin menjadikan bakat melukis sebagai kerjayanya suatu hari nanti walaupun mengetahui bahawa pelajarannya semakin merosot akibat daripada akiviti melukisnya.

Kaunselor dan klien telah berbincang berkenaan alternatif dan tindakan seterusnya yang patut klien lakukan untuk . Hal ini kerana. namun. telah terjawab satu persoalan mengapa klien ini bertindak sedemikian adalah semata-mata keran minat yang mendalam terhadap seni lukis dan ingin mengumpul wang sendiri untuk perbelanjaannya sahaja. kaunselor banyak menggunakan soalan terbuka dan parafrasa kepada klien. Sungguhpun begitu. Setiap kali kelas tersebut. sebenarnya klien masih lagi sedar bahawa apa yang dilakukannya adalah tidak betul dan tidak sesuai kerana amsih memegang tiket sebagai seorang pelajar. Tindakan Kaunselor Sesi kaunseling individu telah dijalankan sebanyak dua kali. tidak berapa lama kemudian. ibunya bekerja sebagai jururawat di Hospital Kuala Lumpur dan ayahnya bekerja sebagai pegawai tentera di Markas Tentera berhampiran dengan rumahnya. Hal ini adalah berdasarkan matlamat klien yang begitu tinggi iaitu sehingga menjadi pelukis terkenal.Hal ini dapat dilihat daripada hasil kerjanya semasa kelas Pendidikan Seni Visual iaitu bersama Cikgu Norly. Klien masih lagi tetap dengan pendiriannya bahawa klien akan menjadi pelukis yang berjaya suatu hari nanti. Walaubagaimanapun. namun. Hal ini adalah untuk menggalakkan klien bercakap dan bercerita apakah permasalahan sebenar klien. tetapi. kaunselor cuba membimbing klien kea rah kesederan kendiri yang positif. klien tidak mengetahui bahawa ibu bapanya sudah mula berasa kecewa dengan tindakannya. klien tetap berdegil. klian menidakkan pula pernyataannya sebentar tadi. hasil seninya akan dipaparkan di hadapan kelas dan sering dijadikan contoh kepada rakan-rakannya yang lain. Sudah acap kali ibu bapanya menyuruhnya berhenti atau mengurangkan aktiviti melukis. Setelah mengetahui situasi permasalahan klien. Berdasarkan pernyataan masalah yang diluahkan oleh klien. setelah kaunselor meneroka permasalahan klien ini. Apabila kaunselor menanyakan adakah keluarga klien menghadapi masalah kewangan. pada mulanya klien diam dan mengiakan pernyataan tersebut. Klien berpendapat bahawa tindakannya adalah betul.

Selain itu. . Hasil Sesi Kaunseling Hasil daripada dua sesi yang dijalankan. kaunselor menganggap klien berfikiran tidak rasional kerana klien seolah-olah degil untuk menyatakan bahawa pelajaran lebih penting daripada minat melukisnya. Perbincangan antara kaunselor dan klien juga menentukan alternatif yang baik dan yang buruk atas keputusa yang klien ambil. klien akan berasa bertanggungjawab. Di sini sebenarnya kaunselor mahu memastikan bahawa keputusan yang diambil. Dalam situasi masalah ini. guru Bahasa Malaysianya dan beberapa orang guru lain turut membant klien untuk memastikan klien akan menepati janjinya dan tidak sekali-kali mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang pelajar.menyelesaikan masalahnya. klien berjaniji akan mengenepikan dahulu minat melukisnya untuk member perhatian kepada pelajaran memandangkan UPSR sudah semakin hampir. Walaubagaimanapun. Rumusan Rumusan yang dapat dibuat hasil daripada kedua-dua sesi kaunseling individu ini ialah klien tidak mahu minatnya hancur berkecai apabila klien menumpukan perhatiannya terhadap pembelajarannya. Setelah perbincangan dilakukan. kaunselor bersama-sama berbincang dengan klien pelbagai alternatif yang baik dan klien diminta untuk menyenaraikan apa yang telah dilakukan dan apa yang belum dilakukan sebagai pelajr. gembira dan senang hati. klien telah mempunyai kesedaran kendiri yang tinggi dank lien ini telah berjanji untuk tidak mencampuradukkan antara belajar dan minat melukis.

Salinan Lukisan Yang Telah Dilukis Oleh Klien .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful