You are on page 1of 9

Bomba atomic

Armele atomice au luat natere i au fost perfecionate n timpul celui de-al doilea razboi mondial. Primele bombe nucleare construite au fost bombele n care se produc reacii de fisiune nuclear. Asfel de bombe se mai numesc i bombe atomice. Prima bomb atomic a fost produs de laboratorul din Los Alamos (SUA) i testat cu succes pe 16 iulie 1945.

Aceste bombe se bazeaz pe reacii exoenergetice. Unele reacii exoenergetice sunt explozive deoarece elibereaz o cantitate foarte mare de energie ntr-un timp extrem de scurt. n bombele clasice se produc reacii de ardere sau descompunere (explozive) a unor substane chimice. Se folosesc substane precum nitroglicerina (dinamita) sau trinitrotoluenul (T.N.T).

Fuziunea nuclear este o alt reacie exoenergetic nuclear produs n bombele nucleare. Fuziunea nucler este reacia nuclear prin care dou nuclee uoare se unesc i formeaz unul mai greu. Pentru ca s aib loc fuziunea cele dou nuclee trebuie s aib viteze foarte mari. Acest lucru este posibil doar la temperaturi foarte ridicate (n jur de 100 milioane de grade sau 108K). La temperaturi de ordinul 108K orice gaz ionizeaz total obinndu-se un amestec

n bombele nucleare se produc reacii nucleare explozive datorit uraniului i plutoniului care se transform n elemente mai uoare dect cele originale. Acest diferen este energia degajata de bomb. Ca explozivi nucleari se folosesc uraniu-235, plutoniu-239.