You are on page 1of 16

Autoritate si lucratori

De Aurel Munteanu 25 Noi . 2011

Mat. 21. 23-27 versiunea N.T.R. :

23 A intrat apoi n Templu. n timp ce ddea nvtur, au venit la El conductorii preoilor i btrnii poporului i L-au ntrebat: Cu ce autoritate faci aceste lucruri? i cine i-a dat aceast autoritate? 24 Isus le-a rspuns: V voi pune i Eu o ntrebare, iar dac mi vei rspunde la ea, v voi spune i Eu cu ce autoritate fac aceste lucruri. 25 Botezul lui Ioan de unde era? Din cer sau de la oameni? Ei au nceput s vorbeasc ntre ei i s zic: Dac vom rspunde: Din cer!, ne va ntreba: Atunci de ce nu l-ai crezut?, 26 iar dac vom rspunde: De la oameni!, ne temem de mulime, fiindc toi l au considerat pe Ioan un profet. 27 Aa c I-au rspuns lui Isus: Nu tim! Atunci i El le-a zis: Nici Eu nu v spun cu ce autoritate fac aceste lucruri.
Mai este valabila si astazi intrebarea acestor preoti iscoditori , ai poporului Israel? Este importanta sursa de unde vine autoritatea ? Poti fi evaluat in lucrarea pe care o faci dupa criteriul : ,,de unde ai autoritate ? A ramas ea doar un ecou peste vremi sau a gasit raspunsuri multumitoare care sa aline constintele framantate ale multora ?

Iata doar cateva din intrebari care pentru unii par lipsite de bun simt , iar pentru altii sunt considerate ofensatoare .

Mai este valabila astazi intrebarea ridicata de farisei si trimisii marelui preot ? Mai este valabil astazi principiul autoritatii ?

Eu personal , cred ca este valabil deoarece acest concept al autoritatii se gaseste aproape pe fiecare pagina a Scripturii . Pentru a intelege aceste lucruri mai intai trebuie sa intelegem ce inseamna autoritate sau ,, putere asa cum traduce Dumitru Cornilescu .

Ce inseamna ,, autoritate sau putere de la Cristos ? Inseamna ca tu actionezi ca si cand Cristos ar actiona in locul tau .

A avut Ioan Botezatorul , autoritate cand a inceput sa predice si sa boteze a intrebat cu alte cuvinte Cristos ? Sigur , deoarece Ioan era acela despre care se profetise ca va fi trimis de Dumnezeu sa faca o lucrare :

,, Mat.3. 3. Ioan acesta este acela care fusese vestit prin prorocul Isaia, cand zice: "Iata glasul celui ce striga in pustiu: "Pregatiti calea Domnului, neteziti-I cararile." Ioan 1. 33. Eu nu-L cunosteam; dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa mi-a zis: . . El a fost singura persoana de sub soare nebotezata dar cu autoritate de a boteza , insarcinare directa primita de la Dumnezeu . Mat.3.14. Dar Ioan cauta sa-L opreasca. "Eu", zicea el, "am trebuinta sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine?"
Acesta a fost motivul pentru care Isus Domnul a plecat din Galileea sa il caute si sa ceara se fie afundat in apa de Ioan . Lasandu- Se botezat de Ioan il autentifica pe acesta ca lucrand cu autoritate cereasca .

Dupa botez , Isus Domnul , a preluat o parte din ucenicii lui Ioan Botezatorul , i-a format ca si Ekklesie a Lui , si El insusi le-a dat autoritate

celor 12 , apoi celor 70 , de a predica , de a face semne , minuni si intr-un final de a vesti evanghelia pana la marginile pamantului :

18 Isus S-a apropiat de ei i le-a vorbit astfel: Toat autoritatea Mi-a fost dat n cer i pe pmnt. 19 Prin urmare, ducei-v i facei ucenici din toate neamurile, botezndu-i n Numele Tatlui, al Fiului i al Duhului Sfnt 20 i nvndu-i s pzeasc tot ce v-am poruncit! i iat c Eu sunt cu voi n toate zilele, pn la sfritul veacului! Mat . 28 .18-20 .
Ucenicii au fost interogati la randul lor despre autoritatea de a invata si a face minuni , dupa ce Domnul se inaltase de la ei :

,, Prin ce putere sau n numele cui ai fcut aceasta? F.A. 4.7.


Ei le- au raspuns :

,, s v fie cunoscut vou tuturor i ntregului popor Israel c acest om st sntos naintea voastr n Numele lui Isus Cristos din Nazaret, pe Care voi L-ai rstignit, dar pe Care Dumnezeu L-a nviat dintre cei mori! F.A. 4.10.
Importanta autoritatii este destul de mare , deoarece daca nu ai autoritate lucrezi ,, faradelege :

Muli mi vor zice n ziua aceea: Doamne, Doamne, n-am profeit noi n Numele Tu? N-am scos noi demoni n Numele Tu? N-am fcut noi multe minuni n Numele Tu? Atunci le voi spune limpede: Niciodat nu v-am cunoscut! Plecai de la Mine, voi, cei ce svrii frdelegea! Mat.7.22 -23.

Acest raspuns al Domnului ridica o intrebare logica :

Este importanta sursa de unde

ai autoritatea ?

Da , cred ca este . In textul de inceput al articolului , Isus Domnul identifica doua autoritati : ,, de la Dumnezeu sau ,, de la oameni .

,, Autoritatea de la Dumnezeu asa cum o vad eu , in Noul Testament , este lasata in singura reprezentanta a lui Cristos pe pamant Adunarea . Acest aspect o sa il explic putin mai tarziu . ,, Autoritatea de la oamenii este un aspect mai delicat dar o sa il exemplific prin-un exemplu usor de inteles . In F.A. 19.13-17 . , gasim un exemplu destul de graitor in acest sens :

13 Nite exorciti iudei, care umblau din loc n loc, au ncercat s cheme Numele Domnului Isus peste cei ce aveau duhuri rele, zicnd: n Numele lui Isus, pe Care L predic Pavel, v poruncesc s ieii! 14 Cei ce fceau lucrul aceasta erau apte fii ai lui Sceva, un preot conductor3 iudeu. 15 Dar duhul cel ru le-a rspuns: Pe Isus l cunosc, i pe Pavel l tiu, dar voi cine suntei?! 16 i omul n care era duhul cel ru a srit asupra lor, i -a biruit pe toi i i-a btut n aa fel nct au fugit din casa aceea goi i rnii. 17 Lucrul acesta a fost cunoscut att de ctre toi iudeii, ct i de ctre toi grecii care locuiau n Efes; i pe toi i-a cuprins frica, iar Numele Domnului era preamrit.
Fiii unui preot levit , vroiau sa de-a de inteles ca lucrau cu o autoritate pe care de fapt nu o aveau. In fata oamenilor religiosi poate gaseau trecere , dar cand au trebuit sa treaca testul acid , au iesit cam sifonati. Duhul cel rau nu s-a supus deoarece ei nu au actionat trimisi de Cristos si ca urmare nu le-a dat ascultare . Ei nu erau dintre ucenici , nu actionau trimisi imputerniciti de nici o Adunare si nici nu spune textul ca ar fi avut vre-o intentie de a deveni urmasii lui Cristos . Sistemul de unde veneau , era unul destul de religios dar , din care Domnul isi retrasese autoritatea si prezenta . Slava lui Dumnezeu era acum in :

Adunare i n Cristos Isus, n toate generaiile, n vecii vecilor! Amin. Ef. 3. 21.
Ba mai mult le-a aplicat si o corectie in urma careia au invatat ca lipsa de autoritate se pedepseste aspru . Gandeste- te te rog , daca duhurile rele nu iti recunosc autoritatea falsa , crezi ca Domnul este disponibil sa o faca ? Din pacate foarte multi astazi urmeaza aceasta cale a fiilor lui Sceva si dupa

ce invoca Numele Domnului ca pe o formula magica , trec la ,, lucru in ogorul Domnului . De cele mai multe ori textul lor favorit este luat din Matei 18.20 . : Caci acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor." Acest text smuls din contextul care vorbea despre disciplina in Adunare a ajuns astazi sa fie unul care sa inlocuiasca pe cel din Mat.28 .18-20. , unde Domnul traseaza autoritate Adunarii . Invocand acest text si prezenta din verset a Domnului , oamenii se apuca si evanghelizeaza , boteaza si formeaza biserici . Cel mai bun exemplu de astfel de biserici care au luat fiinta pe acest verset sunt Fratii de la Plymouth , cunoscuti in Romania ca si Crestini dupa evanghelie. Detalii dupa cum au luat fiinta gasiti in cartea :Acolo Eu sunt in mijlocul lor de Christian Briem. http://www.scribd.com/doc/36293417/Acolo-Eu-sunt-in-mijlocul-lor Conteaza sursa de unde ai autoritatea? Cu siguranta , in functie de ea vei fi apreciat sau alungat din fata tronului in ,, ziua de la urma .

Poti fi evaluat in lucrarea pe care o faci dupa criteriul : ,,de unde ai autoritate ? Da , cred ca poti fi evaluat . Oricum toate lucrarile oamenilor cred ca vor fi evaluate intr-o zi . Unii spune Scriptura , vor fi rasplatiti iar altii osanditi. Credeti ca pe aceia carora se adreseaza cu ,, nu va cunosc nu ii cunostea Cel Omniscient ? Minte Scriptura care spune :

,, Cnd eram doar un plod fr chip, ochii Ti m vedeau, iar n cartea Ta erau scrise toate zilele care mi-au fost hotrte mai nainte s existe vreuna din ele ? Ps.139.16.
Domnul cunoastea pe acei oameni care prooroceau , faceau semne , minuni , scoteau draci, dar nu ii recunostea ca fiind trimisi de El. Nu aveau autoritate , nu erau imputerniciti de El si Duhul Sfant nu le era Insotitor.

Acesta este motivul pentru care li se spune :,,plecati ! . Ati lucrat fara Mine , ati lucrat faradelege . Faradelegea nu este lucrata cum cred unii , de hoti , curvari , mincinosi , ci de lucratori religiosi nemantuiti , care nu au Duhul si nici drept de lucrare de la Cristos . Ei sunt imitatori si lucrarea lor oricat de glorioasa ar fi , va fi privita ca si un fals.

Este valabil principiul autoritatii si astazi ? Tii tu cont de el cand iti faci lucrarea ? Acesti preoti si batrani ai lui Israel au evitat raspunsul . De ce ? Pentru ca nu l-ar fi stiut ? Ei au stiut foarte bine ce trebuiau sa raspunda dar pozitia lor sociala si interesele i-au oprit sa se pronunte in public . Astazi sunt foarte multi oameni ce fac parte din sisteme religioase false care stiu ce trebuie sa faca si sa predice dar mai bine prefera sa isi chinuie constinta si sa taca . Stiu ca sistemele lor sunt fondate fara autoritate de la Cristos ( sistemele religioase fondate pe premisa succesiunii apostolice , reformei si valului restaurator ) , sunt corupte moral si implicate adanc in miscarea ecumenica si totusi raman acolo si spera ca ceva se va schimba . Pentru ei primeaza statutul social , o slujba sigura , o locuinta pastorala sau traditia familiara si nu adevarul. Oricare ar fi motivul , rugamintea mea este sa nu uite ca intr-o lucrare spirituala este importanta sursa de unde vine autoritatea si ca va veni o zi cand oamenii vor fi intrebati si evaluati in functie de acest principiu.

Partea a ll a

In partea a doua a acestui articol , as dori sa raspund la cele mai dese intrebari pe care le-am auzit cu privire la,, conceptul de autoritate . Pentru foarte multi acest concept este unul fara semnificatie si scopul scuza mijloacele , pentru altii acesta nu conteaza din moment ce se cred mantuiti . Unii cred ca nasterea din nou iti da autoritate , alti cred ca autoritatea si-o pot lua direct din Biblie prin simpla citire a textului din Mat.18.20. , altii spun ca acest drept este dat de credinta in Cristos . Pentru a clarifica aceste pareri cred ca trebuie sa ne raportam ca de fiecare data la Scriptura . Intrebari si raspunsuri cu privire la ,, autoritate : A avut Ioan Botezatorul , autoritate de la Dumnezeu , de a predica , boteza si de a face ucenici ? Da . Ioan a fost imputernicit de Dumnezeu pentru a predica evanghelia , a boteza si a face de cunoscut lumii pe Cristos .

31 Nici eu nu-L cunoteam, dar tocmai pentru aceasta am venit s botez cu ap, ca El s fie fcut cunoscut Israelului. 32 Ioan a depus urmtoarea mrturie: L-am vzut pe Duhul cobornd din cer ca un porumbel i rmnnd peste El. 33 Nici eu nu-L cunoteam, dar Cel Ce m-a trimis s botez cu ap mi-a zis: Cel peste Care vei vedea Duhul cobornd i rmnnd, Acela este Cel Care boteaz cu Duhul Sfnt! 34 Iar eu am vzut i am depus mrturie c Acesta este Fiul lui Dumnezeu16.Ioan 1.31-34 .

Scriptura spune ca pana la el , au tinut Legea si proorocii . El a fost singura persoana ne botezata dar cu autoritate de a boteza . Cristos Domnul a mers spre Ioan la Iordan , pentru a fi afundat si a confirma inca o data ca acesta nu lucra faradelege. Multi dintre Apostoli se intorsesera la Dumnezeu prin Ioan si impreuna cu Isus , ii primisera atat mesajul cat si botezul .

A avut Adunarea Nou Testamentara autoritate de la Cristos Domnul?


Da . Dupa botezul Sau , Domnul preia o parte din ucenicii lui Ioan , apoi este gasit ca predicand si botezant in paralel cu Ioan Botezatorul.

Dup aceea, Isus i ucenicii Lui au venit n inutul Iudeii. i sttea acolo cu ei i boteza. 23 Ioan boteza i el n Aenon, aproape de Salim, pentru c acolo erau multe ape, i oamenii continuau s vin i s fie botezai. 24 Cci Ioan nc nu fusese aruncat n nchisoare. Ioan 3.22-24.
Cristos ii preia mesajul si botezul apoi ,, El creste si Ioan se micsoreaza . Grupul format in Mat . 16. este numit Adunarea Mea , avea apostoli , trimiteri de propovaduire , puterea de a face semne si minuni , avea frangerea painii , cunosteau disciplina etc. . Aceasta Adunare a avut cel mai mare privilegiu de sub ceruri fizic vorbind ,au avut pe Isus , pentru o vreme , Pastorul lor. Aceasta Adunare a fost prima care a primit autoritate de la Cristos si promisiunea prezentei Sale din generatie in generatie :

18 Isus S-a apropiat de ei i le-a vorbit astfel: Toat autoritatea Mi-a fost dat n cer i pe pmnt. 19 Prin urmare, ducei-v i facei ucenici din toate neamurile, botezndu-i n Numele Tatlui, al Fiului i al Duhului Sfnt 20 i nvndu-i s pzeasc tot ce v-am poruncit! i iat c Eu sunt cu voi n toate zilele, pn la sfritul veacului! Mat.28.18 -20 .

Cristos Domnul promite Adunarii Sale , autoritate de a actiona in Numele Lui ,cat si prezenta Sa continua in Adunare in toate veacurile (pana la rapire ) .

Autoritatea a fost data lui Petru , apostolilor ca grup sau fiecarui membru in parte in Mat.28.18-20. ?
Nu .Nu cred ca autoridatea a fost data lui Petru , apostolilor si nici fiecarui membru in parte din urmatoarele motive : Nu a fost data lui Petru deoarece li s-a spus - ,, duceti-va la plural . Nu a fost data doar grupului de Apostoli deoarece odata cu moartea lor ar fi incetat si perpetuitatea Adunarii cat si prezenta autoritatii . Nu a fost data tuturor celor de fata din muntele Galileii deoarece , intre ei puteau fi si copiii de-ai fratilor , simpatizanti , trecatori sau curiosi . Nu a fost data fiecarui membru al Adunarii in parte , deoarece surorile nu sunt autorizate sa indeplineasca slujba de apostol , pastor ,evanghelist , invatator sau lucrator ordinat de Adunare . Autoritatea nu a fost data individual , fiecaruia care era nascut din nou , deoarece s-ar fi creat un haos de ne controlat . Fiecare barbat si femeie , ar fi putut indeplini ,, Marea trimitere ar fi ucenicizat , botezat , frant painea fara ca Adunarea sa le poata cerceta lucrarea , trairea , invatatura , etc . . Adunarea nu ar mai putea corecta sau disciplina nici un lucrator sau membru de rand si ,, legatul sau dezlegatul atat in cer cat si pa pamant (Mat.18.18 ) nu si-ar gasi sensul . ,,Marea trimitere nu indeamna ucenicii imaturi sa faca lucrari spirituale cu atat mai mult pe cei care nu erau inca botezati . Cat priveste persoanele nemantuite (moarte spiritual ) nici nu cred ca s-ar pune problema . Ei nu sunt luati in calcul .

Erau toti lucratorii persoane autorizate si recunoscute de Adunare ?


Da . Toate cazurile in care gasim persoane implicate in lucrare , in Noul Testament , erau barbati chemati direct de Cristos , fie pusi de-oparte de una din Adunarile locale deja existente.

1 n biserica din Antiohia erau nite profei i nvtori: Barnaba, Simeon, numit i Niger1, Lucius din Cirena, Manaen care fusese crescut mpreun cu tetrarhul Irod i Saul. 2 n timp ce slujeau ei Domnului i posteau, Duhul Sfnt le-a zis: Punei-Mi deoparte pe Barnaba i pe Saul pentru lucrarea la care i -am chemat! 3 Atunci, dup ce au postit i s-au rugat, i-au pus minile peste ei i i-au lsat s plece..F.A. 13. 2-3.
Textul spune ca Duhul I-a chemat , si slujitorii si-au pus mainile peste ei dupa ce au posti si s-au rugat apoi i-au lasat sa plece . Dupa terminarea lucrarii se intorc inapoi in Adunarea de unde au fost trimisi ca sa de-a socoteala de lucrarea infaptuita.

.au plecat pe mare spre Antiohia, locul de unde fuseser ncredinai harului lui Dumnezeu n vederea lucrrii pe care o ndepliniser. 27 Cnd au ajuns, au adunat biserica i le-au povestit tot ce fcuse Domnul cu ei i cum deschisese El neamurilor ua credinei. F.A.14.26-27.
Nu exista in Scriptura nici un exemplu de persoane ne autorizate a caror lucrare sa fie recunoscuta de vre-una din ekklesiile existente.

Poate orice persoana din Adunare sa mearga , sa faca ucenici , sa ii boteze si sa ii dezlege ca Adunare ?
Nu . Nu toti fratii din Adunare sunt autorizati sa mearga sa ucenicizeze . In F.A. 15. gasim un caz de genul acesta . Cativa frati din Adunarea din Ierusalim , ajung in Antiohia unde era Adunarea lui Pavel si invatau ca daca nu se vor taia imprejur , nu sunt mantuiti . Ca sa rezolve conflictul doctrinar , Antiohia trimite un grup de frati impreuna cu Pavel , la Adunarea din care proveneau ,, invatatorii

neautorizati . Membrii Adunarii din Ierusalim se intrunesc si afirma ca cei ajunsi in Antiohia nu erau trimisi imputerniciti de ei . Ii indeamna sa se fereasca de lucrurile jertfite idolilor, de sange , animale sugrumate si curvie .In acel moment adunarea din Ierusalim recunostea mantuirea neamurilor prin credinta , fara sa adere din nou la ,, jugul Legii .

1 Au venit ns din Iudeea unii care i nvau pe frai astfel: Dac nu suntei circumcii, dup obiceiul lui Moise, nu putei fi mntuii! 2 S-a strnit o mare nenelegere i disput ntre Pavel i Barnaba, de o parte, i ei, de cealalt parte. Drept urmare, fraii i-au desemnat pe Pavel, pe Barnaba i pe ali civa dintre ei s se suie la Ierusalim pentru aceast problem, la apostoli i la btrni1. 4 Cnd au ajuns n Ierusalim, au fost primii de biseric, de apostoli i de btrni i au povestit tot ce fcuse Dumnezeu cu ei. 24 Fiindc am auzit c unii care au plecat dintre noi, fr ca noi s le poruncim , vau tulburat prin cuvintele lor i v-au necjit sufletele, (zicnd s v tiai mprejur i s pzii Legea,)6 25 am hotrt .. . F.A. 15.1,2,4,24,25 .
Orice Adunare sanatoasa in credinta , ar trebui sa actioneze la fel (prin nerecunoasterea autoritatii lucratorilor ) in cazul in care persoane netrimise de Adunare , ar intreprinde lucrari de evanghelizare , invatare si botezare .

Poate o persoana exclusa dintr-o Adunare Scripturala , sa aibe autoritate in lucrare?


Nu . Persoanele excluse sau cele puse sub disciplina , temporar , dintr-o Adunare biblica , nu au nici un drept de a se implica in viata spiritual a Adunarii , pana in momentul cand acestea se indreapta si in comportamentul lor se da dovada de o pocainta sincera si Adunarea ii reprimeste ca frati cu drepturi depline . Ei nu trebuie sa se implice in slujire , predicare a cuvantului , rugaciune publica , cantare publica sau administrarea randuielilor . Simplul fapt ca sunt gasiti ca facand lucrare pe cont propriu sau in numele Adunarii , este o

dovada de nesupunere , razvratire si neascultare de Adunare al carei Cap este Cristos . Un exemplu de barbat ,,dat afara dim mijlocul lor este corinteanul din prima scrisoare catre corinteni capitolul 5 de la versetul 1 pana la versetul 5. Textul spune despre el ca e dat chiar pe mana vrasmasului pentru nimicirea trupului . Vede vre-unul dintre voi pe acest barbat lucrand si lucrarea sa ii fie aprobata de Cristos ? Eu unul nu o vad . Un exemplu mai bun ca acesta nu gasim in Noul Legamnt.

Poate o persoana nemantuita sa faca lucrarea lui Cristos?


Nu. O persoana nemantuita nu poate sa faca lucrarea lui Cristos , din mai multe motive : - nu poate gandi ca Dumnezeu (Isaia 55:8, 9). -nu poate intelege pe Dumnezeu (Iov 11:7,8). -nu poate vedea lucrurile spiritual (Ioan 3:3). -nu-si poate cunoaste propria inima (Ieremia 17:9). -nu poate sa isi conduca pasii (Ieremia 10:23). -nu se poate elibera de sub blestemul Legii (Galateni 3:10). -nu poate primi Duhul Sfant (Ioan 14:17). -nu poate auzi ( primi si intelege ) cuvintele lui Dumnezeu (1 Corinteni 2:14). -nu se poate naste singur in familia lui Dumnezeu (Ioan 1:13). -nu poate avea prin el insusi pocainta si credinta in Cristos (2 Tesaloniceni 3:2). -nu poate veni la Cristos (Ioan 6:44, 65). -nu poate crede in Cristos (Ioan 10:26). -nu poate fi placut lui Dumnezeu (Romani 8:5,8,9).

Schita preluata din : 13 lucruri pe care o persoana nemantuita nu le poate face de Pugh Curtis : http://www.abaptistvoice.com/Romana/articole/13_lucruri%5B1%5D.ev.ht m

Daca un bastinasi gaseste o Biblie in jungla , dupa ce o citeste si este mantuit, are el autoritate de a evangheliza , a uceniciza , boteza si forma Adunari?
Nu . Nu cred ca are deoarece Scriptura nu ii da dreptul acesta . Tiparul in Scriptura este urmatorul : autoritatea a fost lasata de Cristos in Adunare si Adunarea este cea care imputerniceste unul sau mai multi lucratori pentru a duce vestea buna in lume , sa ii invete pe noii ucenici , sa ii boteze si apoi sa ii dezlege ca Adunari surori . Bastinasul poate, sa isi marturiseasca experienta sa cu Domnul si altora si sa le spuna ce a inteles el despre Dumnezeu . El cred ca ar trebui sa fie constrans din dragoste pentru Salvatorul sa vorbeasca si altora . El este si ramane in continuare mantuit dar nu face inca parte inca dintr-o Adunare a lui Cristos . In aceasta se intra prin botez . El face parte din familia lui Dumnezeu care este compusa din toti mantuitii tuturor veacurilor . Foarte multi confunda : familia , adunarea si imparatia lui Dumnezeu si aceasta confuzie aduce multa neclaritate in lumea teologica . Pentru detalii urmariti : Imparatia, Familia si Biserica lui Dumnezeu : http://www.abaptistvoice.com/Romana/articole/Imparatia__familia___biseri ca%5B1%5D.bis.htm

Toti cei care nu fac distinctive intre aceste trei lucruri diferite , il plaseaza pe bastinasul acesta in biserica universala invizibila si ca atare ii confera tot felul de drepturi si autoritati . Biserica universala invizibila , este un concept inventat de Jan Calvin de a nu isi plasa ucenicii in biserica catolica

(universala) pe care o parasise ci in una invizibila compusa din mantuitii tuturor veacurilor . Pentru sustinatorii acestui concept le recomand : 12 obstacole de netrecut pentru susintorii Bisericii universale invizibile : http://www.abaptistvoice.com/Romana/articole/12_obstacole.html

Avem exemple multe de felul acesta in Noul Testament in care Cristos Domnul le spunea : ,, vezi sa nu stie nimeni sau ,,mergi si spune tot ce a facut Domnul pentru tine sau ,, du -te si arata-te preotilor si adu-ti darul de jertfa ,ca marturie pentru ei . Toate aceste indemnuri s-au limitat doar la atat , el nu a ordonat nici unuia dintre ei sa mearga ca trimisi si sa boteze sa infinteze Adunari . Au fost destule cazuri in istorie cand oameni mantuiti au inteles din Scriptura ca nu isi pot lua singuri autoritatea de a boteza si au cautat Adunari biblice , au trimis barbati la acestia , au fost botezati corect , acestia au primit autoritate de la Adunarea respectiva si intorcandu-se au botezat corect tot grupul si i-a format ca Adunare sora . Un astfel de principiu nu intra in conflict cu nimic din Scriptura . Adunarea naste alta Adunare . Nasterea din nou iti cere intai supunere , invatare ,ascultare , obligatii si la urma slujiri ( in functie de darurile Duhului Sfant ) . Mantuirea este in Cristos dar slujirea intr-o Adunare scripturala. Acest principiu nu trebuie uitat niciodata .

Scriptural vorbind , o Adunare ai carei membrii sunt morti spiritual , mai are ea autoritate de la Cristos ?
Nu . Nu cred ca are deoarece , oamenii care nu au viata spirituala in ei , nici nu sunt ai lui Cristos .

8 Deci cei ce sunt n fire nu-I pot fi plcui lui Dumnezeu. 9 Dar dac cineva nu are Duhul lui Cristos, atunci nu este al Lui.

El nu lucreaza prin ,, vase de ocara si nici oamenii care Ii sunt vrasmasi . In Scriptura ,Adunarea lui Cristos Domnul este comparata cu o casa vie , zidita , din pietre vii ,care impreuna cu Acesta formeaza o casa duhovniceasca :

4 Venii la El, Piatra vie respins de oameni, dar aleas i preioas naintea lui Dumnezeu. 5 Iar voi, ca nite pietre vii, suntei zidii ca o cas duhovniceasc, pentru a fi o preoie sfnt, ca s aducei jertfe duhovniceti plcute lui Dumnezeu, prin Isus Cristos. 1Pet.2.4-5.
Unde nu este casa duhovniceasca , nu este nici autoritate cereasca .

Ce se intampla cu o adunare biblica care apostaziaza si ai carei membrii mai au inca un botez valid ? O adunare care apostaziaza si Cristos nu Ii mai este Cap , nu mai are autoritate de la El. Cand El isi retrage prezenta isi retrage si autoritatea . Membrii acestei adunari care nu si-au abandonat credinta si nu au renuntat la principiile nou testamentare , pot doar iesi din mijlocul celei apostate si se pot alipi de o alta Adunare cu aceeasi origine , doctrina si practica . Dupa aceea daca doresc pot fi dezlegati ca Adunare sora . Ei nu trebuie botezati daca au fost botezati in zilele cand Adunarea lor era a lui Cristos. Daca ei au fost botezati cand aceasta era deja apostata acesti membrii trebuie invatati , ucenicizati , botezati corect apoi dezlegati ca si Adunare sora. Daca ei ar spune ca noi nu avem nevoie ca sa ne alipim de o alta Adunare pentru a ne constitui iar ca Adunare , acesti oameni gresec . Odata cu retragerea lui Cristos li sa retras ca grup si autoritatea . Daca invoca ca botezul valabil este deajuns pentru a avea autoritate sa ucenicizeze si sa boteze mai departe , ei fac a doua gresala . De ce pentru ca autoritatea sta in ekklesie atata timp cat ea este a lui Cristos si nu in botez .

Altul le era statul daca ei se separau de apostati , inainte ca Cristos sa isi retraga prezenta din mijlocul lor. Din punctul cand Cristos nu mai este cu adunarea respectiva atat botezul cat si activitatile ei spirituale nu mai sunt cu autoritate de la El si ca atare sunt nule .

Este biblic ca Bordurile de Misiune sa trimita lucratori in misiune?


Nu . Nu cred , pentru simplu motiv , ca Scriptura nu vorbeste despre ele .Bordurile de misiune sunt o inventie umana aparuta cu peste 1700 de ani dupa ce Domnul a dat ,,Marea trimitere in Mat.28 . Primul bord de misiune s-a format in Anglia in octombrie 1792 si s-a numit Misiunea Baptist Particular,. Primii misionari ai acestui bord , au fost John Thomas i William Carey , acesta din urma fiind chiar fondatorul . Bordurile de misiune sunt compuse din mai multi lideri misionari si pastori ai diferitelor biserici . Aceasta organizatie este compusa dintr-un grup fondator , presedinte, vicepresedinte , secretari si membri in bordul de misiune . In foarte multe cazuri aceste borduri trimit in campul de misiune ( in special in tarile din lumea a treia ) femei misionar carora Scriptura nu le vorbeste nimic despre o asemenea insarcinare de la Cristos . Aceasta organizatie nu este o Ekklesie a lui Cristos si ca atare nu are nici un fel de autoritate pentru a duce sau a ajuta la ducerea ,, M ari trimiteri la toate neamurile. Bordul de misiune are o structura diferita de organizare , membrii diferiti ( numai cler ) si responsabilitati diferite . Responsabilitatea misionarilor este fata de bordul care ii trimite si nu fata de biserica locala unde acestia sunt membri . Cristos Domnul nu a dat autoritatea Sa la doua institutii diferite (ca organizare si componenta ) pentru a-I face lucrarea pana se va reintoarce.