Universitatea de Artă & Design, Cluj-Napoca Facultatea de Arte Plastice

CHIP ASEMĂNARE FAŢĂ MASCĂ
[referat]

„Imaginea nu conţine decât un apel la asemănare. defapt. Anul 2 CHIP. Deşi distinctă.ce stimulează asemănarea aparentă. Dumnezeu în oameni înseamnă. se creează o nouă imagine de sine prin asemănare internă (nu prin reproducere externă).. implică în mod automat a trimite la sau a semăna cu altceva. calitatea de imagine este evaluată prin capacitatea de a fi fidelă şi asemănătoare modelului. imaginea înşelătoare a oglinzii). de exemplu. pentru că ea se află în realitate în cel care deschide ochii şi ştie să îi ţină deschişi. ASEMĂNARE. nu asemănarea însăşi. Prin întruparea Dumnezeului-creator în Fiul său. nu e decât reflectarea sa. icoana devine idol. ceea ce a dus la căderea lui Adam. însă. care. iar în imaginea asemănarea nu e decât ecoul spectatorului care răspunde la acest apel. Umanitatea poartă amprenta originii divine. Secţia: Grafică. imaginea nefiind asemănarea însăşi. sau de-a dreptul o abatere de la model. imaginea poate fi luată drept ceea ce îi dă naştere (cum ar fi.”(A. aici. dispare aspectul de imagine şi apare impresia că imaginea este o realitate nouă. pe când prin neasemănare. similitudinea omului cu Dumnezeu. nu ţine de asemănare. FAŢĂ. ceea ce exprimă această asemănare. ea este destul de asemănătoare pentru a fi imagine şi nu fiinţă originală. ideea de mimesis bun sau rău. Există două modalităţi de a produce imagini: eikastikeimagini-cópii şi phantastike. MASCĂ din perspectiva semioticii [referat] Chip & Asemănare A fi imaginea a ceva.Aceasta defineşte prezenţa Unului în multiplu şi a multiplului în Unu.Minazoli). deoarece şi idolul se aseamănă cu modelul. icoană sau idol.Manoilă Malvina Ioana. Când imaginea dispare în favoarea a ceea ce e luat drept lucrul însuşi. chipul lui Dumnezeu în oameni. Aşadar. I se 2 . se realizează prin chip. Duplicarea poate fi asemănatoare cu originalul. Dar neasemănarea a acoperit asemănarea. Se întrevede. În cazul unei prea mari asemănări. Dar.

Astfel. sau aureolă (în creştinism) pentru a atrage atenţia asupra importanţei acestuia. În mod analogic. spirit şi suflet. linia dată de osul zigomatic – gambei. *** De asemenea.genunchilor. mandibula – coapsei. arcadele sprâncenare – umerilor şi. reprezintă forţa vieţii şi sinele înalt (deoarece conţine creierul). pentru a-l ajuta să-şi regăsească chipul său adevărat. În multe credinţe capul este încununat . pe un plan superior. Fiecare parte a feţei corespunde uneia din corp. „Cea mai mică parte a corpului poartă în ea totalitatea Omului”. În epoca medievală. coarnele în formă de semilună. iar omul înseamnă corp. urechile şi gura. nasul – coloanei vertebrale. suflet. Însemnele de autoritate (coroanele) sunt aşezate pe cap. unghiul mandibular . Astfel. acesta corespunde triunghiului superior al arborelui Sefirot-urilor (din credinţa iudaică). Se crede că forma sa ovoidală face trimitere la naşterea zeităţii din el şi reîntoarcerea sa la Unu. nasul. prin Coroană. obrajii – plămânilor. capul era asociat elementului foc. care controlează simţurile şi vorbirea. capul se identifică cu cele mai nobile facultăţi umane şi simbolizează divinul în om.oferă omului o imagine a lui Dumnezeu.cu floarea de lotus (în iconografia hindusă). ce nu pot fi despărţite.** 3 . Înţelepciune şi Inteligenţă. capul simbolizează viaţă. înţelepciune şi putere. Conţine şi ochii. urechile corespund picioarelor.* Capul este cea mai importantă parte a corpului omenesc. Acest triunghi revelează însăşi esenţa dumnezeirii. spre a-i aminti de asemănare. datorită puterii destructive sau creative. ochii sunt corespondenţii inimii şi ai mâinilor. în sfârşit.

invizibile dau corp fiinţelor. ci dă imresia de a coincide cu interiorul unei fiinţe. nu fiinţa însăşi. le fac vizibile. care nu reflectă neapărat adevăratul eu. a măştii adoptate de model. încercând să restituie prezenţa acestuia. sensibile.* Măştile pot avea funcţie magică sau religioasă.Faţa & Masca Imaginea dintr-un tablou este imaginea modelului. sau ca şi machiaj într-o formă de teatru.*** Pictorul reuşeşte să scoată la suprafaţă ce stătea în spatele chipului. Pot fi un ajutor folositor pentru a face faţă lumii înfricoşătoare. Aceste măşti ne asigură supravieţuirea în societate şi ne apără de adevăratul nostru ego. idealizată pe care o prezintă lumii. Dar portretul surprinde doar o postură. pot deghiza 4 . acesta nu e un dublu. Reprezintă diferite măşti pe care le adoptăm pentru a ne ajuta să scăpăm de inhibiţii. dar apare pericolul de identificare cu ele şi pierderea propriei identităţi. Reprezentări de realităţi supranaturale.* Masca Imaginea artefact este subordonată unor necesităţi de expresie. Persoana cuiva este faţa artificială. comunicare. acţiune magică sau religioasă. pot apărea în ritualuri de trecere.

Iar femeile triburilor Inuit folosesc măşti pentru degete atunci când spun poveşti sau dansează.sau să prezideze importante ceremonii. sau să joace un rol protector. măşti-totem gicantice acoperă întregul corp. iniţiere sau invocare a strămoşilor. un demon. îşi are originea în ritualurile omului preistoric (la fel ca şi masca). În transa extatică şamanul devine spiritul animalului şi poate vorbi în graiul lor.**** În şamanism masca are scopul de a speria spiritele malefice şi de a conferi în mod magic trăsăturile animalului sau ale spiritului pe care îl reprezintă purtătorul măştii (dă corp fiinţei). pot ajuta ca mediere între lumea aceasta şi lumea spiritelor. De exemplu. caracterului purtătorului. 5 . Are ca efect transmiterea întruchipării imaginii pictate. deşi poate fi poziţionată oriunde pe corp pentru a obţine diferite efecte. Asemenea ritualuri pot atrage puteri supranaturale binevoitoare în beneficiul comunităţii. sau sa fie specifică unui anumit ritual de purificare. într-unele regiuni ale Australiei.*** Masca este purtată deobicei pe faţă. Pictarea feţei cu motive şi obiecte cu semnificaţie tradiţională străveche. Poate reprezenta un zeu. aserţiunea identităţii tribului său.

e folosită în ritualurile de tămăduiere.*** În China se practicau ritualuri de dans şamanic pentru a mulţumii zeilor (shigong) sau pentru a proteja de spirite rele (în dansurile nuo). înăbuşind-o pe a sa (imaginea confundându-se cu reprezentatul). aducând strămoşii în prezent (reprezentarea fiinţei pentru a o face vizibilă).**** Masca tribală africană cu figuri animale. dând formă sacrului. sau transeră boala sau spiritele malefice care cauzează boala unui animal ce apoi va fi sacrificat. la care se foloseau diferite măşti expresive. Aztecii îşi făceau măşti din cranii umane. masca e văzută ca un instrument al revelaţiei. în ritualuri de vindecare. Tribul Iroquois foloseşte măşti sculptate din copaci vii. Masca amerindiană suprapune o nouă identitate purtătorului. 6 . Vraciul invocă spiritul animalului pentru ajutor. la ceremoniile religioase. iar în Oceania (unde cultul strămoşilor este foarte imporant).În Africa este folosită la ceremonii de comunicare cu spiritele şi stămoşii. luate ca trofee de război. Vânătorii de capete considerau că posedarea capului victimei aducea după sine transferarea vitalităţii de la învins la învingător.

Acesta îşi are originea în ritualuri asemănătoare celor chinezeşti. Măşti de animale. În Europa. impresionante. dar s-a dezvoltat într-o artă practicată pentru divertisment. Pentru efect se miza pe un contrast între măşti. deobicei reprezentând frumuseţea şi grotescul. deseori. În general. 7 .În Japonia. purtând măşti cu trăsături exagerate. dar şi nebunul. uneori cu tentă moralizatoare. presupune un joc de pantomimă cu dans şi muzică. interpretat exclusiv de bărbaţi în costume colorate. În Evul Mediu se practicau scenete care portretizau creaturi alegorice. Dumnezeu era înfăţişat printr-o mască aurită. măştile erau prezente în special în timpul sărbătorilor folclorice regionale sau a unor serbări ale anotimpurilor şi reprezentau spirite ale naturii. În cadrul lor. foarte apreciat era (şi încă este) teatrul nō. erau de asemenea destul de răspândite şi se asociau vânătorii sau ritualurilor şamanice.

**** Şi coiful poate fi considerat ca fiind un fel de mască. Reprezintă antiteticele comedia (veselie. cu 5 bare la vizor. Astfel se îmbină folosirea măştii în teatru şi ritualuri. La înmormântări. pajii – aur sau argint. Un cetăţean al Romei Antice putea să îşi dovedească provenienţa prezentând măştile mortuare ale strămoşilor -imagines . Minerva/ Athena (gândirea). Coiful lui Perseus (Hades) i-a oferit invizibilitatea când a ucis-o pe Medusa. Ritualuri de trecere.*** Utilizarea rituală şi cea teatrală a măştii uneori se pot suprapune. Este un simbol marţial de putere. Pluto/ Hades (întunericul). muza Thalia) şi tragedia (destin tragic. sau spiritualitate.Măştile tragi-comice erau măşti folosite la serbările dionisiace ale Greciei Antice. cavalerii – oţel cu vizor deschis. prezentă). muza Melopomene). protecţie. Latinescul persona poate însemna mască sau cetăţean roman. precum iniţierea tinerilor membrii ai familiei sau înmormântările aveau loc în faţa acestor măşti. actori jucau diferite scene din viaţa defuncţilor. Împreună semnifică esenţele existenţei şi intenţionează să stârnească conştiinţa despre soartă şi destin. cu 7 sau 5 bare la vizor. În funcţie de închiderea sau deschiderea vizorului poate însemna gânduri ascunse . Cupidon purta masca tragediei. sensibilă. domnii – oţel cu vizor închis. În arta funerară romană. invulnerabilitate. purtând aceste măşti (din nou se doreşte reprezentarea unei fiinţe pentru a o face vizibilă. Poate simboliza zeii greco-romani: Marte/Ares (războiul). Astăzi reprezintă artele teatrale şi dramatice. Sau poate reprezenta diferite ranguri nobiliare: regalitate – aur. Acestea erau turnate în ceară şi păstrate în lararium (sanctuar).*** 8 .

cunoaştere. de asemenea. Regele îşi dobândşte autoritatea de la un suzeran supranatural. adevăr.* Aşadar şi coroana funţionează precum o mască. al călugăriţelor arată castitate şi supunere. Este considerat a fi un simbol ambiguu. sunt folosite cu acest scop. ascunzând adevărata personalitate a celui încoronat. Voalul de doliu înseamnă retagere în lumea solitară a supărării. la spanioli. al mireselor. Pe când voalul femeilor din Islam. prin coroană. ci coroana. un obiect care acoperă faţa. regele reprezintă un punct de intersecţie între cer şi pământ. Semnifică taină. numite Capirote.*** Măştile mai pot fi folosite în ascunderea identităţii personale.Regalitatea este imaginea unui suveran absolut (Dumnezeu). pentru că ea îl face pe rege.” Astfel. Vălul este. Măştile membrilor Ku Klux Klan vroiau să promoveze o imagine intimidantă. întuneric. deoarece atunci când e ridicat înseamnă revelaţie. 9 . iar puterea este o moştenire. un atribut al puterii. „Nu regele e cel care domneşte. Măştile de Semana Santa. ascunderea unui mister şi protecţie.

câteodata. Masca “ruşinii”. Iar. deobicei cu urechi de măgar. măştile sunt folosite la diferite carnavaluri şi sărbători. măştie pot fi purtate chiar drept pedeapsă. îi era dată unui elev neascultător. Şi masca de fier era utilizată în tortură.**** 10 .Membrii grupului Anonymous poartă maşti precum cea din filmul “V for Vendetta” atunci când protestează. Acestea îl privează pe purtător de identitatea lui sau. dimpotrivă. În ziua de azi. vor să arate adevărata sa personalitate la suprafaţă. datorită misterului şi puterii ce o exercită asupra purtătorului şi a privitorilor.

Din această cauză îşi asumă diferite măşti (vizibile sau invizibile). măşti-atribute ale puterii). 11 . Omul este neîncetat în căutarea adevăratei sale naturi. până când chipul său va exprima din nou esenţa divină. până când omul îl va regăsi. mai dezirabilă.Concluzie Această largă prezentare a simbolisticii şi importanţei măştii în întreaga lume. care să îi ascundă personalitatea (măşti care ascund identitatea. şi-l va reaminti. Masca poate ţine loc adevăratului chip. uneori să ii ofere una nouă. mai potrivită momentului sau chiar să îi demaşte interioritatea(în cazul maştilor ruşinii). încă de la căderea lui Adam. nu poate să nu ridice întrebări: „De ce este omul atât de obsedat de reprezentarea chipului?” şi „De ce alege omul să îşi ascundă chipul după diferite măşti?”. Poate tocmai pentru că există în conştiinţa sa ideea că este creat „după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”.

wikipedia.J. Ed.BIBLIOGRAFIE: * ** Filosofia imaginii-J.org/wiki/Mask 12 . Aquila.1993 **** http://en.Wunenburger: Annick De Souzenelle – Simbolismul corpului uman *** Semne şi Simboluri-Claire Gibson.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful