You are on page 1of 8

Fakta-Keistimewaan Pokok Kelapa

Tulis sebuah karangan tentang “Keistimewaan Pokok Kelapa atau yang Dikenali Sebagai Pokok Serba Guna”. Pokok kelapa atau dikenali sebagai “Pokok Serba Guna” banyak terdapat di tepi pantai di Malaysia. Pokok ini merupakan tumbuhan yang berbuah sepanjang tahun. Pokok kelapa juga memberikan sumber kewangan yang penting kepada negara. Hampir setiap bahagian pokok kelapa boleh digunakan. Batang pokok kelapa yang panjang dan keras itu boleh dibuat titian. Sabut kelapa dapat digunakan untuk membuat tali dan berus. Tempurung kelapa dapat dijadikan tabung dan barang-barang hiasan. Isi kelapa boleh digunakan untuk membuat kuih-muih yang sedap. Santannya diguna untuk memasak kari. Selain itu, minyak kelapa boleh digunakan untuk memasak, membuat sabun, dan manjerin. Air kelapa ialah sejenis minuman yang boleh menyejukkan badan. Daun kelapa pula dapat dibuat atap. Selain itu, daun kelapa juga dapat dibuat sarung ketupat. Pelepah-pelepah boleh diikat untuk menjadi penyapu lidi. Pokok kelapa memang mempunyai banyak kegunaan. Oleh itu, pokok kelapa dikenali sebagai pokok beraneka gunaan. Kerajaan patut menggalakkan penduduk kampung menanam pokok kelapa. Penanaman pokok kelapa bukan sahaja dapat menambahkan pendapatan orang kampung, tetapi memberi peluang kepada orang kampung menubuhkan industri secara kecil-kecilan.

„Tanggungjawab Seorang Anak kepada Ibu Bapa‟. 2009 Fakta-Tanggungjawab Seorang Anak Kepada Ibu Bapa Tuliskan sebuah karangan tentang.POSTED BY JE SSSU ME N G AT 4: 41 AM N O C OMME N TS: SATURDAY. Lantaran itu. ibu bapa memerlukan perhatian dan kasih sayang. Oleh itu. Tanpa ibu bapa. Selain itu. Jadi. sebaliknya berterusan terutama berdoa semoga mereka beroleh kesejahteraan. inilah masanya seseorang anak melaksanakan tanggungjawab memelihara mereka sebagaimana mereka memelihara kita. Sesungguhnya. kasih sayang yang dicurahkan ibu bapa sebenarnya tidak bernilai. seseorang itu hendaklah berusaha menggembirakan ibu bapa sepanjang hayat tanpa sebarang alasan. Justeru. JUNE 6. anak sepatutnya berusaha gigih bagi merealisasikan hasrat ibu bapa itu. segunung intan sekalipun tidak sama nilainya dengan jasa ibu bapa terhadap anak. tanggungjawab anak tidak berakhir setelah ibu bapa meninggal dunia. Persoalannya. kita tidak akan lahir ke dunia ini. apakah tanggungjawab anak terhadap ibu bapa? Setiap ibu bapa ingin melihat anak mereka cemerlang dalam pelajaran. . Menjelang usia tua. Mereka juga sanggup berkorban apa saja demi memastikan kita manjadi anak berguna.

Selain itu. terutamanya kepada murid yang berjaya. Seseorang murid dapat menyimpan banyak maklumat dalam komputer secara sistematik. Maklumat terkini dan global ini dapat meningkatkan tahap kecekapan pembelajaran mereka. . Sesuai dengan ungkapan „dunia di hujung jari‟ murid boleh mendapatkan banyak maklumat dengan melayari internet di komputer. komputer juga berfungsi sebagai alat untuk menyimpan maklumat. huraian di atas menjelaskan bahawa anak bertanggungjawab memastikan kesejahteraan ibu bapa mereka. POSTED BY JE SSSU ME N G AT 4: 39 AM N O C OMME N TS: FRIDAY.Kesimpulannya. Bagi mereka komputer ialah sebahagian daripada guru mereka. Pentingnya Komputer Kepada Seorang Murid Mengapakah computer sangat penting kepada seorang murid? Sejauh manakah komputer dapat membantu murid meningkatkan mutu pembelajaran mereka? Persoalan di atas bukan rahsia lagi. akan lahirlah sebuah keluarga yang bahagia dan masyarakat penyayang. Dengan hal yang demikian. JUNE 5. Maklumat tersebut dapat murid gunakan dengan pantas apabila diperlukan. Mereka boleh menggunakan pelbagai perisian yang menarik bagi tujuan pembelajaran yang berkesan. 2009 Fakta-Pentingnya Komputer Kepada Seorang Murid Tuliskan sebuah karangan tentang „Pentingnya Komputer Kepada Seorang Murid‟.

jika kita sering membaca bukubuku berkaitan sains dan sejarah. Oleh itu. Contohnya. JUNE 4. Di samping itu. kritis dan mempunyai wawasan. Perbendaharaan kata yang meluas baik dalam bahasa akan meningkatkan kemampuan kita untuk berkomunikasi secara lisan ataupun bertulis. tabiat suka membaca boleh menambah pengetahuan kita. 2009 Fakta-Faedah Membaca Soalan 1 (kedah-2009) Membaca memberi banyak faedah kepada kita. Seseorang yang suka membaca mempunyai minda yang sihat dan positif. 151 patah perkataan POSTED BY JE SSSU ME N G AT 4: 38 AM 2 C OMME N TS: THURSDAY. Bahan bacaan seperti buku-buku ilmiah dan majalah boleh merangsang pemikiran kita.Kecanggihan teknologi komputer turut membantu proses pembelajaran murid. pengetahuan . pemikiran kita sentiasa kreatif. Pastinya mereka berupaya bersaing dalam arus pendidikan bertaraf dunia. Tuliskan faedah-faedah membaca. Hal ini demikian. Membaca merupakan salah satu tabiat yang amat berfaedah. kerana sesuatu tugasan yang diberikan kepada murid dapat disiapkan dengan pantas dan menarik. Tabiat suka membaca juga boleh meningkatkan perbendaharaan kata. jelaslah bahawa komputer adalah alat teknologi yang mampu melahirkan murid yang hebat. Kesimpulannya. Dengan itu.

JUNE 3. pemikiran kita sentiasa kreatif. kita boleh membaca buku-buku cerita. novel dan majalah. Misalnya. Membaca merupakan salah satu tabiat yang amat berfaedah. masa lapang kita tidak akan terbuang dengan sia-sia dengan membaca. POSTED BY JE SSSU ME N G AT 4: 31 AM 4 C OMME N TS: WEDNESDAY. Bahan bacaan seperti buku-buku ilmiah dan majalah boleh merangsang pemikiran kita. . Tabiat suka membaca juga boleh meningkatkan perbendaharaan kata. Seterusnya. Kesimpulannya. Perbendaharaan kata yang meluas baik dalam bahasa Malaysia mahu pun bahasa Inggeris akan meningkatkan kemampuan kita untuk berkomunikasi secara lisan ataupun bertulis. 2009 Fakta-Faedah Membaca Membaca mendatangkan banyak faedah.tentang konsep sains dan sejarah boleh ditingkatkan dan sekali gus membantu dalam proses pembelajaran di sekolah. Oleh itu. Oleh itu. kritis dan mempunyai wawasan. tabiat suka membaca boleh mengisi masa lapang kita dengan berfaedah. Mereka yang mempunyai tabiat ini dapat banyak kelebihan dan manfaat. tabiat membaca memang mempunyai banyak kelebihan. Tulis sebuah karangan tentang kelebihan tabiat suka membaca. Seseorang yang suka membaca mempunyai minda yang sihat dan positif. “ membaca jambatan ilmu”. Bak kata orang bijak pandai. Maka kita harus memupuk tabiat suka membaca ini sejak kecil lagi.

Air boleh didapati dari pelbagai sumber seperti sungai. Jadi. masa lapang kita tidak akan terbuang dengan sia-sia. Kesimpulannya. Dengan itu. telaga. mandi dan sebagainya.Di samping itu. JUNE 2. Bak kata orang bijak pandai. pengetahuan tentang konsep sains dan sejarah boleh ditingkatkan dan sekali gus membantu dalam proses pembelajaran di sekolah. Manusia menggunakan air untuk memasak. 195 patah perkataan POSTED BY JE SSSU ME N G AT 3: 38 AM N O C OMME N TS: TUESDAY. Membaca buku-buku pelajaran. laut. tabiat membaca memang mempunyai banyak kelebihan. Maka kita harus memupuk tabiat suka membaca ini sejak kecil lagi. Seterusnya. . Air yang bersih bebas daripada kuman. pastikan kita minum air yang telah dimasak supaya terhindar daripada penyakit. jika kita sering membaca bukubuku berkaitan sains dan sejarah. 2009 Fakta-Kegunaan Air Kepada Manusia Air sangat penting kepada manusia. tabiat suka membaca boleh mengisi masa lapang kita dengan berfaedah. membasuh pakaian. Air juga diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan dan haiwan. “ membaca jambatan ilmu”. mata air dan sebagainya. tabiat suka membaca boleh menambah pengetahuan kita. Oleh itu. majalah dan buku cerita amat bermanfaat kepada kita daripada membuang masa dengan bermain atau menonton televisyen sahaja. Contohnya.

Haiwan ternakan juga memerlukan air untuk diminum. Setiap hari ibu bapa membanting tulang mencari wang untuk . Pokok padi memerlukan air yang banyak untuk hidup. tetapi lama-kelamaan ia akan menjadi banyak. JUNE 1. jelaslah bahawa air sangat penting kepada kita. Kita boleh menyimpanwang di dalam tabung. Dengan wang kita dapat membeli apa sahaja yang diingini. kita hendaklah berjimat-cermat ketika menggunakan wang. Tanpa air. tanaman dan haiwan ternakan akan mati. Dengan wang yang kita simpan itu. Jadi. air sangat diperlukan untuk memadamkan kebakaran tersebut.” Itulah pegangan orang yang pandai berjimat-cermat demi masa depan mereka. Jika berlaku kebakaran. Oleh itu. manusia. Air juga digunakan untuk menggerakkan mesin dan jentera. Para petani menggunakan air yang bersih untuk menyiram tanaman mereka. Kebanyakan kilang menggunakan kuasa hidroelektrik yang dihasilkan melalui air. bank dan pejabat pos. Tanpa air. kehidupan manusia tidak sempurna. Sungguhpun pada mulanya wang yang kita simpan itu sedikit. kita boleh menampung serba sedikit perbelanjaan sekolah seperti membeli buku-buku dan alat tulis. Wang amat penting dalam kehidupan manusia. POSTED BY JE SSSU ME N G AT 3: 35 AM 1 C OMME N T: MONDAY. 2009 Fakta-Faedah Menyimpan Wang Faedah Menyimpan Wang “Sedikit-sedikit lama-lama menjadi bukit.Air juga diperlukan untuk pertanian.

Hari ini amat berbeza dengan zaman dahulu. wang yang disimpan boleh digunakan pada saat-saat genting ini. mungkin suatu hari nanti kita dapat membantu pula ibu bapa kita. Kita harus memikirkan betapa susahnya mereka mencari wang. tabiat menyimpan wang mempunyai banyak faedah. Wang simpanan kita akan membantu kita menyenangkan perbelanjaan. Kesimpulannya. dengan menabung. biarlah dari rebungnya. “kalau melentur buluh. Tabiat ini haruslah ditanam sejak kecil lagi. Wang adalah segala-galanya untuk kita meneruskan hidup. Sudah tentu kita memerlukan modal yang banyak. Jadi. . Kata pepatah. Begitu juga jika kita ingin berniaga.menyekolahkan kita. Jika kita jatuh sakit atau ditimpa kemalangan.