You are on page 1of 7

Alan Badmington: Komfort zóna

Lépj ki belőle: Miért segít a komfort zónánk kiterjesztése abban, hogy javítsunk a dadogásunkon és teljesebb életet élhessünk?

Mi az a komfort zóna?
A komfort zóna egy gondolkodási terület, viselkedés és/vagy tapasztalat, ahova bezárkózunk, mert nem akarjuk kellemetlenül érezni magunkat. Azok az az élet-, munka- és szociális környezetek, amiket megszoktunk. Az úszómedence sekély részének felel meg, ahol azok vannak, akik félnek az úszástól. Olyan emberekkel együtt lenni, akiket ismerünk. Kiszámíthatóság, kipróbáltság, megszokás – ahonnan hiányzik a változás kockázata. Nem szükségszerűen boldog környezet – az emberek megmaradnak a rossz házasságokban, unalmas munkákban csupán azért, mert valami újat kipróbálni túl félelmetes. A legtöbbünk olyan zónában működik, ami "jónak" tűnik. Döntéseinket ennek a kényelmes helynek a korlátai határozzák meg. A komfort zóna emberenként különbözik. Ez határozza meg hogyan reagálunk másokra; hogy milyen barátokat választunk; az embereket, akikhez kapcsolódunk; hogyan kezeljük a szituációkat. Egyesek kényelmesnek nevezik, mások megrekedésnek.

Miért maradunk meg a komfort zónában?
A kényelem jó dolog egy bizonyos határig, de senki sem úszhatja meg a bajt, a fájdalmat, a kényelmetlenséget. Egyesek makacsul ragaszkodnak ahhoz az elképzeléshez, hogy mindig kényelmesen kell érezniük magukat elkerülve minden lehetséges "kényelmetlen" szituációt. Bár legtöbbünk megbírkózik a kényelmetlenség forrásával, sokan nem hajlandók semmilyen konstruktív lépésre és visszautasítják a legkisebb átmeneti kényelmetlenséget is (még akkor is, ha a hasznukra válna). Amikor elkerüljük a rövid távú kényelmetlenséget, azzal hosszú távú hátrányokat alapozunk meg, amiket elkerülhetnénk, ha azonnal cselekednénk (és elviselnénk a rövid kényelmetlenséget). A félelem a komfort zónánk kapujának őrzője. Idegen területre lépve elkerülhetetlen a félelem, a szorongás. Néhányan saját félelmeik rabjává válnak – félnek a változástól, a kudarctól és még a sikertől is. Az emberek ritkán halogatják a kellemes dolgokat, viszont sokszor halasztják (vagy elkerülik) a feladatokat, ahol valami újjal kellene szembenézniük. Amikor ismeretlen vizekre evezünk nem tudjuk garantálni a sikert. A félelem a következményektől visszariaszt a cselekvéstől. Tétovázunk, mert túl nehéznek, túl kockázatosnak látjuk, vagy attól félünk, hogy lelepleződik a gyengeségünk. Az egyik legnagyobb akadály a kudarctól való félelem. De minden változás kockázattal jár. Azok, akik nem vallanak kudarcot, nem is próbálkoznak. A sikerhez vezető út kudarccal van kikövezve.

hogy nem akarunk nagyobb felelősséget felvállalni. mint 20 évig folyamatosan viseltem. Ahogy életem során folyamatosan nehézségekbe ütköztem ezek az elképzelések belém rögzültek. hogy folyékonyabban beszéljek és jobban kifejezzem magam. akik korai gyerekkorukban kezdtek dadogni. amig a helyzetek ismerőssé váltak és megszoktam őket. Abban a pillanatban. hogy belemenjek olyan szituációkba. de egyben súlyosan korlátozzuk saját személyes és szakmai fejlődésünket is. Szét kellett szednem a pszichológiai keretrendszert. Felvázoltam egy akciótervet és összeírtam azokat a beszédszituációkat. ami segített. hogy nem merészkedünk ki. Újra és újra át kellett élnem bizonyos dolgokat mindaddig. hogy sok dadogó kerüli. akkor el tudjuk játszani mindezeket a szerepeket és közben még kényelmesen is érezzük magunkat. Ahogy a beszédhiba szociális következményeit elszenvedtem. hogy legyőzzem a blokkot és a "rettegett" szavakat. Mindig kifelé forduló voltam (a dadogásom ellenére). hogy más fényben kell látnom magamat. amit sok dadogó inkább elkerült volna. Komfort zónák és dadogás Ebben az írásban a komfort zóna fogalmát összekapcsolom a dadogással. ami majdnem 50 évig táplálta a dadogásomat. Mint egyike azoknak. amit több. A kudarcok ellenére tudatlanul is megalapoztam egy rendszert. de soha nem tudtam kibontakoztatni a képességeimet. hogy befogadja személyiségünk különböző vonásait. hogy kitörjünk a komfort zónánkból az is erősíti. Sok évvel korábban kontrollált környezetben már folyékonyabban beszéltem. szituációkra. Az olyan önkép. Mindent. ugyan kizárjuk a kockázatot. hogy határtalan lehetőségek vannak a változásra. hangokra. A viselkedésem és a személyiségem a dadogásomhoz alkalmazkodott. ahogy hajlandó vagy lemondani régi énedről észre fogod venni. amiket mindig is elkerültem. ha tágítjuk az önképünket. Azt tapasztalom. de nem tudtam a való világba átvinni az eredményeimet. Három évvel ezelőtt új eszközöket szereztem. .A természetes vonakodásunkat. A továbblépés érdekében a másokkal való kommunikációhoz kapcsolódó személyes problémáimmal kellett szembenéznem. Elkerülő technikákat tanultam szavakra. Stratégiákat dolgoztam ki. Ráébredtem. Azzal. hogy megvédjem magam a zavartól és a szégyentől. ami túl szűk és behatárolt ahhoz. én is sok negatív elképzelést alakítottam ki a beszédemről. hogy egész személyiségünket befogadja megbéklyóz és leszűkíti a mozgásterünket. A komfort zónám kitágítása Fiatal koromban vettem egy kis elektronikus eszközt. Bár ez a mechanikus mankó nem javította ki a beszédhibámat önbizalmat adott. Másrészt viszont. ami megkérdőjelezte az alacsony önértékelésemet személyes fenyegetésként fogtam fel. hogy tágítsa a komfort zónáját és ezzel önmagát kényszeríti egy beszűkült szerepre megelégedve a megszokott. úgy változtak az érzéseim mások és saját magam iránt. biztonságos és kiszámítható életével.

amit csináltam. hogy szembe kell néznem a félelmeimmel. egyébként visszautasítva érezhette volna magát. először kényelmetlenek voltak. semmi elől nem futamodom meg. hogy a másik fél zavarba jön vagy éppen kigúnyol felváltotta egy pozitív szemlélet. A képesség. Itt van néhány példa. Amellett. öntözőberendezések.Tudtam. Beszéd idegenekkel Bár sokan tudták. mégis voltak alkalmak (különösen ismeretlen környezetben). Kezdtem elhinni. Hoteleket hívtam fel. amiket csináltam. Később újra telefonáltam. de fokozatosan egyre kényelmesebben éreztem magam. Ha hajlandó vagy kockázatot vállalni. szállítás. A legtöbb cégnek zöld száma volt. Megmondtam neki. amiket annyi év alatt (sokszor tudat alatt) kifejlesztettem magamban. amikor megpróbáltam elrejteni a beszédhibámat. Kérdéseket találtam ki mindenféle szolgáltatással kapcsolatban: járművek. hogy elmondjam az indítékaimat is. hogy kiterjesszem a komfort zónámat: Telefonálás Mindennap hosszú időt töltöttem azzal. Hogy leszokjak erről elhatároztam. Megfogadtam. hogy töröljem a rendelést és felhasználtam az alkalmat. mert mindig féltem kimondani. repülőtereken. Lenyűgözött a szívélyesség és a látható őszinte érdeklődés. hogy újra kimondjam a nevemet. Meg kell kérdőjeleznem a negatív gondolatokat és érzéseket. a félelmem csökkent és egy idő után bebizonyítottam magamnak. hogy hálás vagyok neki az eddigi segítségért. így nem bánta sok pénzem a dolgot. ami ennyire negatív hatással voltam az életemre gyerekkorom óta. hogy "Alan Badmington". Fontos volt. Soha többé nem fogok engedni a kísértésnek. hogy elviseld a rövid ideig tartó kényelmetlenséget a kulcs a változáshoz. boltokban) és nyíltan fogok beszélni a dadogásomról. hogy bárkivel beszélni tudok arról a témáról. háztartási eszközök. zeneszerszámok. A dolgok. ahogy újra és újra próbálkoztam. bár nem volt szándékomban igénybe venni a szolgáltatásaikat. hogy a szállásdíjakról érdeklődjem. A rossz előérzetemet. éttermekben. Éttermeket hívtam fel. hogy asztalt foglaljak a nevemre elsősorban azért. . hogy dadogok. vonatokon és repülőgépeken. fénymásolás. hogy a telefonkönyvből kinézett cégekkel beszéltem. akkor látványosan megváltoztathatod a hozzáállásodat és az önképedet. hogy vadidegenekkel fogok szóba elegyedni (az utcán. amivel találkoztam. fogorvossal. de mostantól ez az én feladatom. autó bérlés. hogy hosszabb beszélgetésekben is tudok határozottan beszélni idegenekkel. hogy könnyű szóval helyettesítsek egy nehezet. hogy szembenéztem a problémámmal mellékesen még immunissá is váltam az ilyen beszédszituációk iránt. esküvői fotók. csőtörés. hogy minden beszédszituációval szembenézek. Ahogy a hívások szaporodtak. Egész házasságunk alatt a feleségem reszortja volt az időpontok megbeszélése az orvossal.

de szinte kivétel nélkül bátorító. Mindig a dadogásról kérdeznek és meglepő. Még szerelmi csevegőszobákba is ellátogatok – a feleségem engedélyével. Micsoda változás! Média-megjelenések Azért. amikre rá vannak írva az adataim. Rendszeresen látogatok csevegőszobákat (dadogással foglalkozókat és másokat is). hogy még inkább elfogadjam magamat. Először aggódtam hogyan fogadnak majd. Most három ilyen klubot látogatok. önbizalom építés. Emellett még számos előadást tartok közösségi rendezvényeken azért. ahol ismeretlenekkel léphetek kapcsolatba. mert inkább csak a beszélgetések partvonalán marad. pozitív gondolkodás. Az életem során összegyűlt fájdalmas élmények megerősítettek a hitemben. hogy egyéb témákról beszéljek. Az utóbbi időben számtalan felnőttkurzuson vettem részt. hogy milyen sok embernek van dadogó rokona vagy ismerőse. hogy az egyedüli célom a beszédgyakorlás. nyilvános beszéd és kommunikációs készségek. Ilyen létszámú közönség előtt beszélve a dadogásomról segít. ahol rendszeresen mondok előkészített és improvizált beszédeket. ezért csatlakoztam az angol Szónoki Klubok Szövetségéhez. A témák: határozottság. Az egyetlen lehetőség a félelmeim leküzdésére a szembenézés volt. Személyes kommunikációs készségek Sok dadogó nem tudja fejleszteni a kommunikációs készséget. A nyilvános beszédtól való félelmem teljesen elpárolgott. vitákon és szóban értékelem mások beszédeit. hogy tovább tágítsam a horizontomat (és beszéljek a dadogásról) televízió. Napi kihívások . hogy soha nem lehetek sikeres ebben a szerepben. Internetes csevegőszobák Az Internet kiváló lehetőséget nyújt a beszédgyakorlásra. rádió és újság interjükat adok Angliában és az USA-ban. Gyakran hívnak meg azért is. Azért veszek részt mégis rajtuk.Bár a bemutatkozás mindig problémás volt számomra elhatároztam. amelyeknek látszólag semmi köze nincs a dadogáshoz. pozitív visszajelzéseket kaptam. Felhagytam az egész életemben űzött gyakorlattal. hogy felhívjam mások figyelmét a dadogók problémáira. ahol a világ minden táján élő emberekkel beszélgetek. önértékelés. Nyilvános beszéd A több ember előtti beszéd előkelő helyen szerepelt a félelmeim listáján. részt veszek az üléseken. hogy minden lehetséges alkalommal kimondom a nevemet. Ezeket a kihívásokat a további személyes fejlődésem lépcsőfokainak tekintem. hogy papírokat hordjak magammal. Továbbá beszélek beszédhibákkal foglalkozó tanulók előtt és előadásokat tartok a Dadogók Nemzeti Szövetségének éves konferenciáin. Ilyenkor mindig azonnal bejelentem. Ezen kívül figyelemreméltó sikeret értem el beszédversenyeken folyékonyan beszélő társaimmal szemben. mert olyan szituációkba akarom helyezni magam.

Én bizonyosan merészebbé váltam az idő előrehaladtával és az általam felvállalt kockázatok mértéke is nőtt. akkor egy idő után szokásoddá válik. Újra kell rajzolnunk mentális térképünket. Például ha belépek egy boltba. Mint a teknősbéka te is csak akkor haladhatsz előre. Ha szándékosan hozol létre beszédszituációkat.vagy vonatjegyet telefonon. Telefonon foglalj időpontot a fodrászodnál. akkor tovább kell feszegetned a határaidat. Minden félelem ellenére egyre könnyebb lesz tovább tágítani a komfort zónánkat. Foglalj színház. Kérdezz meg egy bolti eladót a nyitás/zárás időpontjáról. Ne az automatából vegyél jegyet. Például véletlenszerűen kiválasztok legalább három számot a telefonkönyvből vagy az Internetről. Ha kutyát sétáltatsz állj meg és csevegj egy másik kutyatulajdonossal. amit elérünk egyenesen arányos lesz a kockázatokkal. Ahogy erősödünk.Továbbra is naponta tűzök ki célokat magam elé – minél nagyobb a kihívás. hogy a komfort zónámat akarom kitágítani. Beszélj emberekkel. Személyes fejlődés Személyiségünk akkor fejlődik. hogy használod a képzeletedet és kezdeményezel. Legyél tagja egy iskolai szülő/tanár szervezetnek. amit keresek. Vegyél részt egy tanfolyamon. Bár eredetileg mindennap külön időt szántam a komfort zónám tágítására manapság már beillesztettem ezt a mindennapi életvitelembe. A lehetőségek a komfort zóna tágítására végtelenek feltéve. hogy valamelyik munkatársad hallótávolságban van. Telefonálj úgy. ha kimerészkedünk a komfort zónánkon kívül. amiket vállalunk. ha előrenyújtod a nyakadat. úgy növekszik a bizalmunk is saját képességeinkben. mennyi az idő. Csevegj a taxisofőrrel. akikkel nem szoktál. Amikor kényelmetlenséget érzünk. A szolgáltatásokat telefonon rendeld meg. Mondj el egy viccet ismeretlen társaságban. Panaszkodj az alacsony színvonalú kiszolgálás miatt. pénztárossal a szupermarketben. . akitől tartasz. Elegyedj szóba valakivel. Minden korlátot saját magunk kényszerítünk magunkra. A hívás során elmondom a dadogásom történetét es elmagyarázom. hogy a félelmünkkel nézünk farkasszemet. hanem a pénztárosnál. akkor segítséget kérek az eladótól akkor is ha tudom merre van. annál mámorítóbb utána az érzés. és lelkileg erősödünk. Hívj fel egy sportcentrumot és érdeklődj a szolgáltatásokról és a tarifákról. Ez jelzi. Beszélgess egy idegennel a buszmegállóban vagy egy társas rendezvényen. Ha nem érzed kényelmetlenül magad. ne email-en. Itt van néhány lehetőség indulásnak: • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Szándékosan használj olyan szót (vagy szavakat) amiket mindig elkerülsz. Állíts meg valakit az utcán és kérdezd meg. Beszélgess egy eladóval. A siker. akkor tudjuk. hogy megnövelhessük az ismerős terület méretét. Használd a repülőtéri ingyenes telefont és érdeklődj az autóbérlésről. hogy kockázatot vállalunk. ahogy az életünk egyre több élménnyel gazdagodik.

ahol tudtam nem hibázhatok. hogy elszaladjon az életem. Már nem vagyunk többé ugyanaz az ember. más érzéseket hordoz és másfelé törekszik. (Azonban tudatában kell lenni annak is. az rányitja a szemünket olyan lehetőségekre. A beszédem jelentősen romlott. ami úgy érzem megtestesíti azt. de megmaradtam a komfort zónámban és csak azon belül mozogtam. Pontosan tudom. nem érdekel az önértékelés és hasonlók. Kiléptem a komfort zónámból és leszámoltam az önkorlátozó gondolatokkal. A lépéshez olyan belső erő kellett. hogy nekem mi hozta meg a sikert. Mindenkinek más a története. Sokáig vágytam arra. hogy sok dadogó van. Azt mondtam. Azt mondtam. Az utazás felvillanyoz és szórakoztat. de mélyen bent valami különlegesre vágytam. amiket korábban el sem tudtunk képzelni és emberileg is továbblépünk. Csak ajánlani tudom mindenkinek. amit nem éreztem korábban. A verset a személyes körülményeimhez igazítottam: A komfort zóna Volt valaha egy komfort zónám. Nem mondom azt. amelyek a legvadabb elképzeléseimet is meghaladták. A szűkülést passzivitás vagy a szociális kapcsolatok hiánya is kiválthatja. hogy az életem egyéb területein javítottam. hogy megtegyek dolgokat. amit addig lehetetlennek gondoltunk. Az biztos.) Miután lényegében a fentiekben felsorolt összes kihívással (és sok másikkal is) szembenéztem. hogy átértékeljük a dolgokat. Élveztem az új feladatokat és emberileg is nőttem. Teljesebb embernek érzem magam. visszájára fordítottam a negatív dadogó gondolkodást. nem csak tágulhat. amikor néhány évvel ezelőtt egy közlekedési baleset ágyhoz kötött. akkor magasabb szintre lépünk. aki hasonló terveket forgat a fejében. amit a magam szempontjából helyesnek gondoltam. ezért összeszorítottam a fogaimat. miközben mások nyernek. amiket korábban nem. Én azt tettem. ami akadályozta a fejlődésünket. hogy a komfort zóna szűkülhet is. az életemet is értelmesebbnek érzem. Olyan dolgokat értem el az utóbbi néhány évben. hogy mások utánozzák az én példámat – csupán leírtam. hogy elégedett vagyok a dolgokkal a zónámon belül. amit ebben az esszében meg akartam fogalmazni. hogy nem teszek sokat. Ezt magam is megtapasztaltam. Zárásként itt van egy vers (ismeretlen forrásból). akiknek a fenti kihívások némelyike túl nehéznek tűnik. Azzal. Ha legyőzünk valamit. Amikor akadályokat győzunk le. Nem hagyhattam. . Azt állítottam. mert nem tudtam másokkal kapcsolatot teremteni. búcsút intettem a komfort zónámnak és becsuktam és bezártam az ajtót. de a rutin és az ismerős falak valójában börtön voltak. kiléptem és megkezdődött a változás.Amikor véghez viszünk valamit. nem zavar. ami több mint 50 évig meghatározta a gondolkodásomat. A komfort zónám elhagyása és az ismeretlen utak bejárása gazdagította a létemet. az arra késztet minket. mellékesen a dadogásom is javult. hogy nincs szándékomban itt megállni.

hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a dadogásra. a siker vár rád.edu/comdis/isad6/papers/badmington6. akkor emlékezz. Televízió.és rádióinterjúi is segítik. dadogó Wales-ből. Angol és wales-i nyilvános beszéd klubok sikeres figurája. aki rendszeresen beszél különböző közösségi rendezvényeken azért. Az előadó: Alan Badmington hajdani rendőr. Forrás: http://www. hogy a dadogás problémája előtérbe kerüljön. ezért ne fogd vissza magad – csak tedd meg a lépést és keress új tájakat. Fogadd jövődet mosollyal.mnsu.html .Ha egy komfort zónán belül vagy és félsz kimerészkedni. hogy minden dadogót kétségek gyötörtek valaha.