You are on page 1of 11

Profilul companiei

LikeU Ltd. Este o companie familiala de sector privat care a produs si a vandut fete de masa si lenjerie de pat in ultimii 34 de ani. A angajat inainte 30 de oameni in urmatoarele departamente: Productie, Vanzari si Administratie. Aceste departamente au fiecare propriul manager coordonat de managerul general care este cumnatul proprietarului companiei. Fondator si Director Managerial: Anthony, 64 ani. Nu a reusit sa-si completeze studiile superioare pentru ca a trebuit sa se ingrijeasca de mama sa vaduva si de trei frati mai mici. La 13 ani a inceput sa vanda fete de masa din usa in usa. Spune despre el ca este un om implinit. Compania lui este una dintre cele mai remarcate din acest sector. Manager General: John, 60 ani, frate al sotiei fondatorului companiei. Este mana dreapta a lui Anthony de 30 de ani. Angajati: in timpul expansiunii au fost 30 de angajati, dar acum sunt doar 10. Altii: fiul lui Anthony a studiat filologia si este profesor. Nu a vrut sa intre in afacerea familiei. Nepotul sau, Albert, are 23 ani si tocmai a terminat un grad in economie: este gata sa inceapa lucrul la companie.

Va trebui sa se inchida. Anthony este foarte ingrijorat si are probleme cu somnul. Nu stie ce sa faca pentru a rezolva aceasta situatie. pentru moment. Il intreaba pe nepotul sau Albert daca are vreo solutie. Albert ii raspunde: “Iti voi spune mai tarziu despre cateva din recomandarile pe care le-am primit de la profesorii mei dar. fabrica un produs similar la jumatate de pret. de pe alt continent.“munca grea aduce recompense mari”.Situatia Calitatea produselor LikeU a fost recunoscuta si respectata pe plan local si national de multi ani. vanzarile au scazut semnificativ si compania a suferit pierderi in ultimii 5 ani. Se pare ca motivul acestei scaderi este reprezentat de faptul ca ceilalti concurenti. LikeU Ltd. Dupa o lunga perioada de expansiune. pare a deveni demodata. Eforturile pe care le-au facut nu sunt indeajuns pentru a depasi concurenta. iti pot spune ca cea mai mare slabiciune a acestei companii este izolarea sa” . Daca lucrurile continua asa. Una din vorbele preferate ale lui Anthony .

in aceste cazuri. Desi perfectionarea interna este foarte importanta. mi-ar placea sa lucrez intr-o companie care considera ca este important sa perfectioneze organizarea interna. salarii corecte. etc. Este de asemenea esential sa ne gandim la contextul in care traim si nu doar sa analizam mediul imediat. Credeti ca perfectionarea interna este singurul factor care ar trebui luat in considerare de directorul managerial? Selectati unul din urmatoarele raspunsuri: o Da. o Nu.Luarea deciziilor Compania LikeU se gandeste sa faca niste instrumentari in organizare. o Da. Acesta nu este singurul factor pe care ar trebui sa il luam in considerare. deoarece nu exista nici o mentiune despre contextul global. relatii bune de lucru cu furnizorii. si astfel trebuie tinut cont de modul in care se comporta concurenta pe plan national si international. diviziunea corecta a muncii. relatia cu angajatii. nu trebuie uitat ca o companie nu este izolata de lumea de afara. este mai putina concurenta intre manageri. . deoarece este o comapnie de familie si. rectificand factori precum calitatea produselor.

. dar ar trebui sa tina cont si de ceea ce este produs si in alte tari pentru a evita sa faca acelasi lucru si. Aceste produse oricum sunt fabricate si in alte tari. O companie nu se poate dezvolta decat daca are informatii constante despre contextul in care opereaza. in Taiwan de exemplu. o Este important sa asigure calitatea produselor sale. In aceste zile cel mai apropiat context de cel al companiei pe care o analizam ar putea fi foarte departe. sau trebuie ca Anthony sa se ingrijoreze doar de calitatea produselor sale? Selecteaza una din optiunile urmatoare: o Trebuie sa se ingrijoreze doar de calitatea produselor sale si sa nu le compare cu celelalte produse ale competitorilor. sa nu aibe preturi mai mari. El considera ca produsele au un pret rezonabil si astfel nu este relevant ceea ce se intampla in alte tari. Dupa cum stiti traim timpuri tulburente si schimbatoare. o Una din maximele lui Anthony este sa vanda la un pret corect. deasupra a toate. Credeti ca este important de tinut cont de ceea ce fcae concurenta si in alte tari.Luarea deciziilor LikeU face lenjerii de calitate pentru acasa.

Lipsa de resurse pentru a supravietui piedicilor. Lucrurile sunt facute cum au fost facute intotdeauna si este dificil sa se faca schimbari. Rezistenta catre schimbare afecteaza angajatii si produsele companiei. Lipsa de noi informatii afecteaza negativ oportunitatile pentru schimbare si dezvoltare.Compania ca un sistem inchis Compania LikeU este un exemplu clar de organizare care functioneaza ca un sistem inchis. punand o bariera care opreste informatia de afara sa intre. Exista o structura interna rigida si. Aceasta creaza o dependenta excesiva intre membrii echipei si un nivel scazut de autonomie.  Cu ce riscuri se confrunta o astfel de structura? . un exces de reguli.     Principalele caracteristici ale companiilor de acest fel sunt: Se protejeaza de imprejurimi. in mod normal.

astfle.Lipsa de informatii din afara pune compania intr-o pozitie izolata. Daca o companie nu se poate adapta la piata. Castells.. . Aceasta este demonstrata de urmatorul citatat: [. nu se poate adapta schimbarii pietei.. Izolarea conduce catre stagnare care nu duce compania catre schimbare sau evolutii si. 2006).]Informatie + inovatie este esential pentru supravietuire. Fara informatie nu poate fi inovatie (M. in mod inevitabil se va scufunda.

In mod logic acest comportament include riscuri pentru companie.Compania ca un sistem fragmentat Companiile care functioneaza ca sisteme fragmentate.  Lipsa de reguli operationale de baza. dar anarhia generala care predomina il face nefunctional.  Asimileaza usor schimbari.  Exista un nivel ridicat de autonomie/diferentiere. dar esueaza in a le asimila corespunzator. Un exces de informatie neasimilata aduce o continua schimbare care duce la o fragmentare din ce in ce mai mare a companiei .  Organizarea devine anarhica si dezordonata. deci toata informatia este absorbita de companie. in general actioneaza conform urmatoarelor practici:  Nu se portejeaza impotriva mediului. iar relatiile intre angajati se desfac.

serviciu). corespunzatoare fiecarui caz. de oriunde ar veni (multiculturalitate).  Comunicare fara contradictii.  Un management corect al stabilitatii si schimbarii. .  Considerarea angajatilor ca fiind fiinte umane ce interactioneaza in diferite contexte (familie.  Flexibilitate in interactiuni: simetrica sau complementara. timp liber. Ce constiutuie un „stil de viata sanatos” pentru o companie? Unul care include urmatoarele caracteristici:  Granite si functii care sunt bine delimitate.„Stiluri de viata” sanatoase pentru companii Tocmai am vazut diferenta dintre companiile care functioneaza conform sistemului inchis si deschis in ceea ce priveste relatia lor cu mediul si permeabilitatea granitelor lor cu lumea de afara.

Pascual. p. Conversatii cu Manuel Castells. pentru a analiza ceea ce s-a intamplat in anii recenti si ce solutii sunt pentru a evita iminentul faliment al afacerii. Lumea in care traim.] In lumea in care traim. Editura Alianza. Informatia este cheia catre activitatea umana si catre toate procesele de dezvoltare”. Dupe ce a explicat ca cea mai mare slabiciune a companieieste izolarea bazata pe functionarea unui sistem inchis. care detine o licenta in economie. . Madrid 2006. succesul si puterea sunt disponibile pentru indivizii si organizatiile care sunt capabile de generarea de cunostinte si de procesarea eficienta a informatiei. nepotul il sfatuieste pe bunicul sau sa citeasca urmatoarele afirmatii:  [. 223..Analiza situatiei Am vazut cum Anthony este ingrijorat de situatia companiei si decide sa vorbeasca cu nepotul sau. M..

Eduardo Punset.59. Espasa practico. p. Sunt multi oameni care. numiti de asemenea lideri nisa”. si asta este greu. Nu putem lua lucrurile ca o donatie deoarece suntem obligati sa ne reconsideram pozitiile.. Tendintele centrale in afaceri. Hunter. James C.. Anthony citeste aceste puncte de vedere si incepe sa spere ca inca isi poate salva compania de la faliment. Adaptarea la tendintele centrale. iar asta este intotdeauna incomfortabil. p. pentru a evita sa se angajeze in aceasta neodihna si in acest mare efort pentru progres. Angajatorul: o poveste simpla despre esenta leadership-ului.  „Amenintarea cu extinctia poate fi evitata doar prin diferentiere[.69. Barcelona 1999 (1996). . se multumesc cu micile lor rutine”. Empresa Activa. „Schimbarea ne face sa parasim un mediu in care ne simtim confortabil si ne forteaza sa facem lucrurile diferit. In aceste zile selectia naturala este bazata pe strategii de reducere a costurilor –exista lideri cu costuri scazutesi specializare.]. Madrid 2004.

informtia despre piata in care exista compania nu poate fi asimilata si astfel nu avem nici o perspectiva despre concurenta. este asociata cu un nivel inalt de identitate locala si tinteste spre clienti cu o putere ridicata de cumparare. Daca nu tinem cont de context. oferind o alta alternativa care. .Analiza situatiei Tineti minte ca o companie nu este un sistem izolat. diferentiindu-l in interiorul pietei. desi mai scumpa. Ce trebuie sa faca Anthony pentru a se asugura ca compania lui va supravietui? De obicei este productiv sa redefinim produsul. Daca doriti mai multe informatii in legatura cu acest caz. primeste informatie si produce rezultate (informatie inauntru si afara). Apoi este greu de facut o strategie de supravietuire in timp. vedeti continutul conferintei Calzado de Elche pe website-ul proiectului Holon.