You are on page 1of 5

Plan de renuntare

Întelegerea dependentei, recuperarii si prevenirii recidivei ÎNTELEGEREA RECIDIVEI Procesul de recuperare Multi fumatori au încercat sa renunte - reusind sa se abtina pentru diverse perioade de timp - si apoi s-au întors la obiceiul lor de a fuma. De multe ori acest deznodamânt este resimtit ca un esec si duce la o diminuare a încrederii în sine si a aprecierii de sine. Nu putini fumatori trec de mai multe ori prin ciclul constituit de încercarea de a înceta fumatul, abtinere temporara si apoi, întoarcerea la fumat. Aceste experiente determina formarea unor convingeri eronate despre procesul de recuperare. Întelegerea modului cum are loc recuperarea în urma dependentei si a modului cum se mentine aceasta recuperare sunt esentiale pentru prevenirea recidivei. Terence Gorski, un specialist de frunte în domeniul prevenirii recidivei, afirma ca recuperarea are 6 perioade de dezvoltare: 1. PRETRATAMENTUL. Recunoasterea faptului ca dependenta exista si decizia de a cauta ajutor. Aceasta faza a avut loc atunci când te-ai hotarât sa intri pe site-ul www.fumat.ro te-ai pregatit sa renunti la fumat. 2. STABILIZAREA. Aceasta este perioada de aducere sub control a sevrajului si starii critice. Tiparul dependentei acute este întrerupt si se experimenteaza simptomele de sevraj imediate si cele din perioada de post-sevraj. Scopul este de a recâstiga controlul asupra proceselor mentale, emotionale, judecatii si comportamentului. Prima saptamâna de detoxificare si a doua saptamâna de tranzitie, fac parte din perioada de stabilizare. 3. RECUPERAREA TIMPURIE. Aceasta este perioada în care înveti sa functionezi din nou fara tutun, înveti sa te întelegi mai bine pe tine însuti, dobândesti instrumente pentru controlul stresului si pentru viata cotidiana fara tutun, în timp ce continui recuperarea de pe urma efectelor fizice ale tutunului. Urmatoarele 3 saptamâni reprezinta perioada de recuperare timpurie. 4. RECUPERAREA INTERMEDIARA. Stilul de viata centrat în jurul dependentei trebuie sa se tranforme într-un stil de viata normal, echilibrat, în care starea de lilbertate fata de tutun este apreciata si resimtita cu placere. Scopul acestei perioade intermediare a recuperarii este tocmai acest stil de viata normal, echilibrat. A doua luna aduce pentru majoritatea aceasta faza. 5. RECUPERAREA TÂRZIE. Scopul primordial al acestei faze este schimbarea personalitatii care presupune o autoestimare sanatoasa, capacitatea de a avea relatii apropiate sanatoase si capacitatea de a trai în mod pozitiv si productiv.

Acestia vor constata ca fiind foarte utile participarea în cadrul grupurilor de autoajutorare din localitate. (1) Recuperarea înseamna abtinerea de la tutun. Acestia nu ajung la o abstinenta înalta din punct de vedere calitativ. 6. înlocuind o dependenta cu alta. predispusa la dependenta. Ce nu este recidiva Ideile gresite despre recidiva prind deseori pe oameni în capcana disperarii. Acestia dau gres în realizarea obiectivului recuperarii si ajung la o abstinenta doar partiala sau de slaba calitate. oricum. la dependenta lor pentru a gasi usurare. INTRETINEREA. recurgând probabil. cautând sa întelegi ce se întâmpla. Eliberarea de efectele debilitante ale tutunului le permite sa revina la starea anterioara de sanatate fizica si generala destul de repede.Pentru unii dintre fostii fumatori. trebuie sa recurgi la sprijin suplimentar pentru a iesi din împotmolire. Altii. de la un punct A la un punct B. pot sa recurga la alte comportamente compulsive. * Idei eronate cu privire la rolul abtinerii de la folosirea tutunului. Aceasta perioada are ca scop principal continuarea unei vieti productive. Intretinerea este un proces care dureaza toata viata. . în cele din urma. Modalitatea sanatoasa de a iesi dintr-un punct în care te-ai împotmolit este de a face o analiza retrospectiva. Acestia au crescut în familii relativ functionale si au niste convingeri si valori sanatoase si dispun de strategii de rezolvare a problemelor. pline de sens. Noi putem acorda asistenta în cea mai mare parte a fazelor timpurii prin aceste materiale. Toti fostii fumatori au de câstigat participând la program pâna la terminarea acestuia. Unii se lasa coplesiti de simtamintele de frustrare si esec si “rezolva” împotmolirea negând ca se confrunta cu stresul. Sau. aceasta etapa nu creeaza probleme serioase. Daca este nevoie. rectilinie. Aceasta perioada presupune vigilenta si monitorizarea problemelor legate de dependenta si luarea unor masuri corective ori de câte ori este necesar. au de facut eforturi serioase în aceasta faza a recuperarii târzii pentru ca au crescut în familii disfunctionale în care au existat probleme de dependenta si au o personalitate puternica. Cei mai multi constata ca recuperarea nu este o dezvoltare constanta. în vederea completarii perioadei de recuperare târzie. directionata de principiul abstinentei. recuperarea târzie va continua mult timp dupa renuntare. În cazul acestor persoane. Aceste persoane trebuie sa rezolve problemele copilariei mai înainte de a putea sa ajunga la o stare de sanatate generala stabila. Aceste idei pot deveni asa-numite “profetii care se autoîmplinesc”. deoarece omul tinde sa actioneze pe baza convingerilor pe care le are. Dar multi constata ca se împotmolesc la jumatatea drumului.

* Idei eronate despre semnele de alarma ale recidivei. sunt într-o recidiva.T.P. Daca nu sunt luate în considerare.T. ei devin atât de disfunctionali încât reîntoarcerea la fumat li se pare cea mai buna optiune. Prevenirea recidivei înseamna observarea unor semne mult mai timpurii. (4) Ori de câte ori recurg la fumat. este o cale propice pentru a începe sa îti doresti o tigara ca sa înlaturi tensiunea. (3) Atâta vreme cât ma abtin de la tutun. echilibrul nostru emotional se risipeste. T` Tensiune. voi fi stapân pe mine însumi si dependenta mea.P. poate sa creada ca este respins. multi fumatori raporteaza ca atunci când simptomele fumatului sunt înlocuite cu simptomele sevrajului. pot preveni evenimentul fumatului. Oricum. sunt în recuperare. S. . ci doar spera sa nu se întâmple. Prevenirea recidivei se bazeaza pe învatarea unui acronim simplu. Recidiva are semnale de alarma care daca sunt luate în seama. Cei mai multi oameni cred ca recidiva are loc fara avertismente prealabile.O. pe care noi însine îl producem. Greseala consta în a crede ca a nu folosi tutunul este egal cu recuperarea. realitatea este ca recidiva este un proces si nu un eveniment.O. Este nevoie de a învata sa rezolvi stresul vietii fara sa te sprijini pe cârja nicotinica. Atunci când nu ne odihnim suficient în mod regulat. Atunci când cineva se simte singur. Începem sa reactionam exagerat la stres si suntem mai susceptibili sa recurgem la solutia oferita de substanta fata de care am fost dependenti. mânie sau resentimente fata de alte persoane sau fata de vreun obiect care îti produce frustrare. tigareta. Li se pare ca recidiva este un eveniment misterios pe care fumatorul în recuperare nu-l poate prevedea. Semnele de alarma depasesc sfera fumatului. Concluzia eronata este ca scopul primordial al recuperarii este de a nu folosi tutunul. O` Oboseala. A-ti permite sa acumulezi o stare de tensiune. Oricum.(2) Recidiva înseamna folosirea tutunului. (5) Atâta vreme cât nu fumez. S` Singuratate. Astfel ei descopera în modul cel mai dureros ca recuperarea este mult mai mult decât doar simpla abtinere de la fumat. exista o mare probabilitate ca persoana sa se întoarca la dependenta ei. sa-si construiasca o cochilie de autocompatimire si sa înceapa sa caute alinare în acea cârja atât de familiara. Impulsul de a fuma si obsesia de a fuma sunt semne care intervin tardiv în procesul de recidiva. Aceasta cheie simpla ne ajuta sa reglementam viata noastra pentru a reduce stresul nenecesar. Nu fi S.

evenimentul fumatului nu devine o cadere. obisnuit. multi experimenteaza acest lucru. “Banuiesc ca nu pot sa ma stapânesc. PREVENIREA RECIDIVEI . Aceasta însemna ca abtinerea de la fumat a fost întrerupta. Totusi. “Am fost surprins cu garda coborâta”. Exista o deosebire între actul fumatului în sine si recidiva sau cadere. “A fost numai un fum”. Lucrurile stau astfel deoarece recuperarea este un proces de schimbare. “N-as fi crezut ca sunt în stare”. Oboseala si Prânzuri neregulate. Atunci când cineva este în stare de hipoglicemie. Verificarea stilului de viata sanatos si evaluarea stresului îti vor da ocazii sa cugeti la deprinderile de rezolvare a stresului pe care le ai si ce trebuie sa faci în ce priveste confruntarea cu poverile de zi cu zi în lipsa fumatului. de exercitiu fizic si recurgând la relaxare prin discutii cu prietenii ne va ajuta sa ne reechilibram. obsesiva a drogului. sau “dezechilibrare”. procesul de recuperare poate continua. Întelegerea acestor procese mareste sansa ta de a forma o libertate bine consolidata fata de tutun. caderea. Ceea ce ai de facut în cazul în care te “poticnesti” este sa stingi tigara. Pot interveni platouri sau puncte de stagnare de-a lungul drumului. Servirea meselor la ore neregulate duce la oscilatii ale glicemiei care afecteaza capacitatea creierului de a functiona normal si rational. Recidiva. Mesele regulate ajuta organismul sa pastreze un bioritm constant care determina un metabolism fara dereglari. acea “poticnire” nu trebuie sa devina un esec decât daca vei continua cu înca si înca o tigara. emotiile tind sa scape de sub control si pot sa apara iritabilitatea. daca comportamentul de fumator este oprit imediat. Dar daca hotarârea ta este sa fi nefumator. este procesul revenirii la folosirea din obisnuinta.P` Prânzuri neregulate. Ce-ar însemna pentru tine sa fumezi acum? Uniivor raspunde: “Iar am dat gres!”. sa te opresti si sa faci o autoanaliza întrebându-te: “Ce s-a . Secretul recuperarii reusite este de a te concentra asupra unei abstinente de înalta calitate. Pot interveni recaderi si alunecari înapoi spre fumat. nereusita în recuperare. suporterii nostri ne pot feri de Singuratate. fumatul produce cu adevarat o stare de dependenta”. Sa numim fumatul unei tigarete “poticnire”. De multe ori. Poate interveni o refugiere într-o dependenta substitutiva. Avem nevoie de un plus de atentie plina de afectiune din partea lor în urmatoarele câteva zile de stabilizare dupa sevrajul nicotinic. Tensiune. Instituind un program mai regulat de servire a meselor. este de asemenea un proces. Recidiva.POTICNIRI SI CADERI Ce înseamna recidiva? Anterior am recapitulat ideea ca recuperarea nu este totdeauna o carare dreapta de la punctul A la punctul B. de odihna. o recidiva. etc. nervozitatea si dorinta de a fuma. A înregistra o “poticnire” în acest punct al programului de recuperare este un lucru normal. Adica.

întâmplat? De ce am fumat acea tigara? Ce factori declansatori am simtit? Unde s-a întâmplat? Cu cine eram?” Raspunsurile la aceste întrebari te vor .