You are on page 1of 2

ARTIKEL KERATAN SURAT KHABAR MENGENAI GEJALA RASUAH YANG MEMBERI KESAN BURUK KEPADA AKTIVITI SUKAN DI NEGARA

MALAYSIA
Lelaki direman kes rasuah bola

LELAKI disyaki bookie perlawanan bola sepak Piala Presiden ditahan reman di Mahkamah Majistret Kuala Terengganu, semalam. Ahli perniagaan Singapura ditahan selepas keterangan pemain T-Team

KUALA TERENGGANU: Seorang ahli perniagaan dari Singapura ditahan reman empat hari hingga Ahad ini untuk membantu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kes rasuah dan mengatur perlawanan membabitkan pasukan Piala Presiden T-Team musim lalu. Difahamkan lelaki yang berusia 51 tahun itu dibawa ke Mahkamah Majistret di sini kirakira jam 3 petang semalam, ditahan anggota SPRM di Negeri Sembilan kelmarin untuk membantu siasatan kes itu. Pengarah SPRM Terengganu, Md Yusoff Md Zin ketika dihubungi mengesahkan penahanan lelaki itu, selepas SPRM mengambil keterangan 25 pemain T-Team sejak minggu lalu.

Akhbar ini turut melaporkan pengakuan seorang bekas pemain pasukan bawah 21 tahun Piala Presiden T-Team tahun lalu yang mengambil rasuah daripada bookie yang jumlahnya lebih enam kali ganda daripada pendapatannya yang tidak sampai RM1. membuat pengakuan mengenai pembabitan sekurang-kurangnya lapan pemain terbabit dengan rasuah dalam Liga Piala Presiden musim lalu.Berita Harian sebelum ini melaporkan. Sabri berkata. namun pengurusan tidak melaporkan kepada pihak berkuasa. Jurulatih itu menjalankan siasatannya sendiri dan mendapati ada di antara pemainnya yang mempunyai RM27. dia dihubungi seorang yang mengaku sebagai bookie. pengurusan T-Team musim lalu memaklumkan sudah dihubungi pegawai SPRM dan akan memberi keterangan dalam masa terdekat berhubung pendedahan rasuah membabitkan bekas pemain pasukan itu. Mohd Sabri Abas. Pembongkaran ini bermula selepas bekas pengurus pasukan. lapan pemain itu ditamatkan kontrak kerana disyaki terbabit dengan rasuah. sebelum diberitahu nama pemain yang terbabit dengan rasuah bola sepak dan jumlah yang disogokkan kepada pemain. .000 dalam akaunnya.000 sebulan untuk menampung gaya hidup mewahnya. seorang jurulatih Piala Presiden T-Team yang enggan dikenali mendedahkan pengakuan beberapa pemain yang menerima wang suapan untuk mengatur perlawanan. Selepas pengakuan Sabri disiarkan akhbar. Jurulatih itu berkata. namun gagal menjelaskan dari mana datangnya wang sebanyak itu.