1. Makanan ialah suatu bahan yang boleh dimakan dalam bentuk ... A. keras dan pejal B.

lembut dan pejal C. cecair dan lembut D. pepejal dan cecair 2. Maklumat di bawah menunjukkan unsur-unsur yang terdapat dalam sejenis nutrien.     Apakah nutrien itu? A. B. C. D. Protien Vitamin Karbohidrat Garam Mineral Karbon Hidrogen Oksigen Nitrogen

3. Antara berikut yang manakah fungsi protien? A. Membantu sistem enzim B. Menjaga kesihatan kulit C. Membentuk sistem daya tahan D. Menguatkan dinding salur darah 4. Antara berikut padanan manakah yang betul? Klasifikasi Contoh A Polisakarida Kanji B Disakarida Sukrosa C Monosakarida Glukosa D Polisakarida Pektin 5. Rajah di bawah merrupakan fungsi vitamin.
  Membantu penyerapan kalsium dan fosforus Membantu kalsium dalam mengawal otot dan saraf

Sumber Susu Tebu Biji benih bercambah Roti bakar

Namakan vitamin itu. A. B. C. D. Retinol Tokoferol Menadion Kalsiferol

III dan IV 10. Mengelakkan divertikula A.. II dan IV C. Sajian yang diambil setiap hari oleh individu B. I. berat badan mereka lebih C. Emosi II. I. B. yang manakah betul? . Menu yang dirancang untuk mengurangkan berat badan seseorang individu D.. remaja lebih aktif B. Pengambilan makanan yang mengandungi semua nutrien pada kuantiti yang diperlukan 9. Pendidikan IV. kadar metabolisme remaja lebih tinggi D. remaja lebih banyak menonton televisyen 8. III dan IV D. X Membantu perkumuhan X ialah . Antara faktor berikut yang manakah mempengaruhi diet? I. II. Keperluan fisiologi A. Budaya III. Rajah di bawah menunjukkan fungsi X.6. II dan III B. D. I. Hidangan yang mengandungi karbohidrat. lemak dan protien C. ms 95 Antara berikut. Antara berikut yang manakah maksud diet seimbang? A. Remaja memerlukan lebih banyak tenaga berbanding dengan kanak-kanak kerana A. Rajah di bawah menunjukkan piramid makanan dan contoh makanan. protien vitamin pelawas garam mineral 7. C.

. diet oleh individu yang inginkan tahap kesihatan yang baik D. Disimpan pada suhu tinggi D.. Memelihara nutrien yang terdapat dalam sayuran D. Rajah di bawah menunjukkan peti sejuk dan ruangan menyimpan makanan? ms 101 Antara berikut manakah padanan yang betul tentang penyimpanan makanan? A B C D Makanan Kek Ikan Daging Sayur Bahagian I II III IV . pengambilan makanan oleh individu B. ibu mengandung. Peruntukan Diet Harian yang Disarankan ialah jadual yang menunjukkan tahap keperluan . A. disimpan pada suhu bilik 14. Pernyataan di bawah merujuk kepada Makanan yang belum dimasak atau diproses A.A B C D Aras 1 2 3 4 Contoh makanan S R Q P 11. Antara berikut yang manakah sebab makanan segar mudah rosak? A. B. dan menyusukan anak 12. Mengapakah sayur tidak perlu dicuci sebelum disimpan? A. Mengekalkan kesegaran sayur C. Kandungan air yang tinggi B. nutrien harian oleh individu yang sihat mengikut jantina. umur. Air akan mempercepatkan bakteria yang merosakkan sayur 15. nutrien harian oleh individu yang aktif C. makanan segar makanan mentah makanan kering makanan mudah 13. C. Enzim yang merangupkan C. Tiada lagi kekotoran pada sayuran B. D.

masukkan dalam peti sejuk C Ubi Disimpan di rak yang mempunyai peredaran udara yang baik D Biji Disimpan dalam plastik berlubang 18. Simpan dalam bekas bertutup kain lembap dalam peti sejuk 19. Makanan separa proses D. I dan II B. Pernyataan di bawah menerangkan tentang ciri ikan.16. Bagaimanakah cara menyimpan karangan laut yang masih hidup? A. II dan III D. Simpan dalam bekas kedap udara dalam peti sejuk C. D. Memudahkan pencernaan II. Apakah tujuan memasak makanan? I. Menambah nutrien yang terkandung dalam makanan A. C. Mempelbagaikan kaedah memasak IV. III dan IV . Simpan dalam bakul berlubang di tempat yang ada peredaran udara D. Ikan isi putih Ikan berminyak Karangan laut Ikan berlemak 17. Makanan dinyahidratkan secara menjemur atau menggunakan haba panas Antara berikut.   Lemak terdapat di seluruh isi Isi berwarna gelap Apakah klasifikasi ikan itu? A. Makanan untuk dipanaskan 20. B. Makanan segar B. Makanan kering C. Pernyataan berikut menerangkan satu proses dalam menghasilkan makanan. I dan IV C. Manakah padanan yang betul tentang jenis sayuran dan cara menyimpan? Jenis sayuran Cara menyimpan A Sayur hijau Rendam dalam besen yang berisi air sejuk B Bebawang Bungkus dengan plastik. yang manakah menepati maksud pernyataan itu? A. Simpan dalam beg politena dalam peti sejuk B. Menjadikan makanan selamat untuk dimakan III.

Mencelur D. I dan IV C. Membakar D. Pengisar III. Ketuhar gelombang mikro A. I dan II B. Periuk tekanan IV. III dan IV 24. Antara berikut yang manakah kaedah memasak makanan menggunakan haba kering? A. II dan III D. Ciri hasil masakan Merebus Menggoreng I Lembut dan lembap Tekstur garing II Tidak berminyak Makanan berminyak III Berbau wangi Memudahkan pencernaan IV Banyak lemak Memudahkan pencernaan Antara berikut. Mencelur B. I dan IV C. I dan II B. Pengadun II.21. Mengukus C. Mereneh C. Menggoreng    Bentuk makanan kekal Tekstur lembut Tidak berminyak 22. Penyataan di bawah menerangkan ciri hasil masakan bagi kaedah merebus dan menggoreng. Penyataan di atas menunjukkan ciri hasil masakan menggunakan kaedah A. Merebus B. III dan IV Rafi telah menyediakan bubur ikan untuk ibunya yang sakit . II dan III D. Manakah antara berikut alat penjimat masa yang sesuai digunakan untuk membuat kek? I. Menggoreng 23. penyataan manakah yang benar? A.

Kegemaran C. Tujuan sajian D. III. I. V. III dan IV D. faktor yang manakah telah mempengaruhi Rafi semasa merancang menu tersebut? A. Berdasarkan penyataan di atas. Antara berikut. II. Popia Sandwich Air teh 27. Spageti goreng Teh Puding Laici Kuih Lapis Kuih Cara Berlauk . II dan III B. Antara berikut yang manakah menu yang sesuai untuk sajian minum petang? A. Alatan bersih dan kering II. Rajah di bawah menunjukkan menu untuk sajian Hi-Tea I. II.       Mi goreng Roti bakar Air kopi D. yang manakah perlu dipatuhi semasa menghidang makanan? I.  Biskut  Kek Permaisuri  Kek coklat B.25. III dan IV 28. IV. Keperluan B. I. Alatan menghidang sesuai dengan menu A. Alas meja yang diseterika IV. II dan IV C. Gubahan bunga yang tinggi III.    Karipap Seri muka Air teh C. Keseimbangan sajian 26. I.

IV. V dan I C. V. I. poliester 33. keselamatan A. Gentian sintetik IV. IV. Membungkus makanan C. Gentian haiwan III. Antara berikut yang manakah prinsip kebersihan makanan? A. II. V. A. pencemaran III. Gentian selulosa terjana semula A. III dan IV Gentian ini dihasilkan daripada gentian kayu pulpa asid asetik. Penyataan di atas merujuk kepada gentian A. Antara berikut. Menyedia makanan B. III dan IV 30. Sanitasi makanan merupakan kawalan ketika penyediaan dan penyimpanan makanan dari segi I. kebersihan II. II dan III D. III. persekitaran IV. I dan II B. I dan IV C. I. poliamida D. IV dan V B. IV. asetat B. Memilih makanan D. II dan III D. I dan II D. Membersih makanan 31. I dan II B. I dan IV C.Susun langkah menyediakan menu itu mengikut urutan yang betul. III. pasangan manakah yang tidak benar? . III. Antara berikut. akrilik C. yang manakah gentian asli? I. II. Gentian tumbuhan II. anhidrida dan aseton 32. II dan III 29.

Mudah digunakan dan dijaga A. Rajah 1 menunjukkan alatan jahitan ms 120 Antara berikut yang manakah kegunaan alat itu? A.A. tajam dan berjenama C. D. I. Antara yang berikut manakah cara memilih jarum peniti? A. Ringan II. C. Crepe . II dan III B. Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa memilih seterika? I. D. Menebuk lubang butang Menanggalkan benang jelujur Mengelakkan jari tercucuk ketika menjahit Membantu memasukkan benang ke lubang jarum 37. Kepada yang berwarna warni D. Mempunyai pelaras suhu III. Tutup selepas digunakan 38. C. Menggunakan haba kering dan wap IV. Servis mesin sebulan sekali D. Minyakkan mesin apabila perlu C. B. Gingham . Denim. B.Kapas Satin. Tutup dengan kain flannel supaya tidak berkarat B. Kukuh. Damask . Pilih yang sederhana panjang B. Jersi .Benang sayat 34. padanan yang manakah betul mengenai gentian asli dan gentian buatan? Kapas Akrilik A Tidak renyuk Mudah renyuk B Lemah apabila basah Teguh semasa kering atau basah C Penebat haba yang baik Pengalir haba sederhana D Tiada cas elektrostatik Mudah mengalami elektrostatik 35. Diperbuat daripada keluli berkilat 36. Antara berikut. II dan IV .Linen Muslin.Sutera Tweed. I. Rajah 2 menunjukkan sejenis alatan jahit ms120 Antaran berikut yang manakah cara penjagaannya A.

III dan IV 39. Antara berikut padanan manakah betul tentang pemilihan dan penggunaan alatan jahitan? A B C D Alatan Ms 124 Pemilihan Mata yang anjal dan tajam Saiz yang sesuai dengan jari Panjang. Jelujur kasar IV. I dan II B. II. Jarum peniti A. Tanda pola boleh dipindahkan pada fabrik dengan menggunakan I. I. halus dan tajam Dibuat daripada logam sederhana tebal Penggunaan Menggunting benang jahit Trim kelim dan penjuru Masukkan benang ke lubang jarum Digunakan untuk kerja sulaman . III dan IV D. Kapur tukang jahit III. I dan IV C. III dan IV 40.C. Roda surih dan kertas karbon II. II dan III D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful