Doa Selepas Sembahyang

Ertinya: Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang segala puji bagi Allah Tuhan

Pentadbir seluruh alam. Pujian yang melengkapi nikmat-Nya, dan pujian yang menambahkan kelebihan-Nya, wahai Tuhan kami, bagiMu segala puja-puji sebagaimana patut kerana kebesaran zatMu dan agong kekuasaanMu

Ertinya: Ya Allah! Tolonglah kami supaya ingat kepadaMu, syukur kepadaMu dan elok ibadah kepadaMu.

Ertinya: Wahai Tuhan kami, janganlah engkau cabut iman kami setelah engkau memberi hidayah kepada kami dan berilah kami rahmat yang ada di sisiMu sesungguhnya Engkau sangat banyak memberi.

Ertinya:

Tuhan Pemerintah alam. KepadaMulah kami pertaruh agama kami. jadikanlah kami dan mereka itu di dalam pemeliharaan. Ya Allah. Selawat dan salam adalah untuk junjungan besar semulia-mulia Nabi dan Rasul dan begitu juga ke atas keluarga serta sahabat baginda kesemuanya. harta-harta kami. berilah kami kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat dan jauhkan kami daripada azab api neraka. segala puji adalah semata-mata untuk Allah. Segala puji bagi Allah tuhan seru semua alam. Sesungguhnya Engkau di atas tiap-tiap sesuatu itu Maha Berkuasa. sesungguhnya kami memohon supaya Engkau memelihara kami. . Allah memberi rahmat kepada penghulu kami Muhammad dan ke atas ahlinya dan sahabatnya. Ahli keluarga kami. perlindungan. Ya Allah! Ya Tuhan kami. dan yang mempunyai mata yang mempunyai kedengkian dan yang mempunyai kejahatan.Wahai Tuhan kami. Ertinya: Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. keamanan dan penjagaanMu daripada semua syaitan.

Ya Allah. kesejahteraan ke atas segala Rasul dan segala puji semata-mata untuk Allah yang memerintah sekelian alam. memuji dengan nikmat pemberianMu menerima dengan pemberian akan nikmatMu dan sempurnakan nikmatMu ke atas kami. Nabi Muhammad (S. kurniakanlah kepada kami kebajikan dunia dan kebajikan di akhirat dan pelihara kami daripada azab neraka.Ertinya: Ya Allah! Perbaikilah perdamaian kami dan lembutkan antara hati-hati kami dan tunjukkan kami jalan keselamatan dan lepaskan kami daripada kegelapan kepada cahaya dan jauhkan kami daripada sebarang kejahatan samada yang terang atau yang tersembunyi.A. Ertinya : Ya Tuhan kami. Rahmat Allah ke atas penghulu kita. Tuhan yang mempunyai sifat kemuliaan daripada apa yang mereka gambarkan. berkatilah pada pendengaran dan penglihatan kami dan hati-hati kami dan isteri kami dan keturunan kami dan berilah kami taubat. . Dan. Maha Suci Tuhanmu.W) ke atas keluarga dan para sahabat semuanya. sesungguhnya Engkau Maha Memberi taubat lagi Maha Penyayang dan jadikanlah kami syukur di atas nikmat-nikmatMu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful