SEKOLAH KEBANGSAAN TANGGA BATU, SUNGAI UDANG, MELAKA.

PROGRAM INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PEREMPUAN MELAYU MELAKA SEMESTER 8

KERTAS KERJA MEMBENTUK DAN MENGHIAS GALERI KEMERDEKAAN

TARIKH TEMPAT

: :

5 Julai hingga 26 Julai 2013. Galeri Kemerdekaan SKTB

1.0

PENGENALAN

Kemuncak acara itu adalah upacara menurunkan bendera Union Jack bagi menandakan lahirnya sebuah negara baru yang berdaulat dan setaraf dengan semua negara-negara berdaulat di dunia. Pada 31 Ogos 2013 genap 56 tahun Malaysia bebas daripada penjajahan British.saya guru pelatih IPG Kampus Perempuan Melayu bersama-sama guru-guru penasihat Sekolah Kebangsaan Tangga Batu ingin membentuk dan menghias sebuah bilik untuk dijadikan sebagai Galeri Kemerdekaan Sekolah. Kuala Lumpur. Bagi mengingati hari penuh bersejarah itu. Galeri Kemerdekaan ini terletak bersebelahan dengan Kelas Tahun 6 Arif. Dengan adanya Galeri Kemerdekaan yang lebih menarik dan teratur diharap dapat menarik kehadiran murid-murid dan juga warga sekolah SKTB untuk melihat bahan-bahan dan informasi yang terdapat di dalam Galeri ini. Galeri Kemerdekaan ini mengandungi pelbagai bahan dan informasi yang berkaitan dengan sebelum dan selepas negara mencapai kemerdekaan. bulan Ogos merupakan bulan kemerdekaan negara kita. Tentulah kita pernah membaca atau menonton tentang momen bersejarah tatkala Tanah Melayu menerima pengisytiharaan kemerdekaan tepat detik 12 tengah malam 30 Ogos 1957 di Padang Kelab Selangor. 2. Informasi dan bahan yang terdapat di dalam Galeri ini dapat memberi ilmu pengetahuan kepada murid-murid di sekolah.Seperti kita sedia maklum.0 MATLAMAT .

3 Menambahkan ilmu pengetahuan murid mengenai informasi yang berkaitan dengan kemerdekaan negara. ketahanan diri dan memupuk nilai profesionalisme keguruan ke arah melahirkan guru permulaan yang berkesan.2 Berkomunikasi secara berkesan dengan komuniti sekolah dalam pelbagai situasi. 3.1 Membina hubungan dan kerjasama dengan rakan sejawat untuk meningkatkan kejelekitan pasukan.Program membentuk dan menghias Galeri Kemerdekaan merupakan salah satu cara bagi saya Guru Pelatih IPG Kampus Perempuan Melayu untuk mengaitkan pengetahuan.4 Menerapkan unsur nilai murni iaitu semangat cintakan tanahair. Selain itu. 4. kemahiran dan pengalaman sedia ada dengan amalan sebenar tugas guru permulaan.5 Membentuk satu galeri yang ceria untuk menarik minat murid-murid dan warga sekolah.0 OBJEKTIF Program Membentuk dan Menghias Galeri Kemerdekaan ini diharapkan dapat:3. saya dapat menunjukkan sifat kepimpinan dalam pengurusan pelbagai aktiviti sekolah dengan bimbingan mentor. 3. Program ini juga memberi peluang kepada saya untuk meningkatkan keyakinan diri.0 TARIKH Tarikh : 5 Julai hingga 26 Julai 2013(Sepanjang Waktu Persekolahan) . 3. 3. 3. jati diri.

0 ANGGARAN PERBELANJAAN . Raihan binti Rajab 7. Omar (Guru Besar SK Tangga Batu) : En.0 TEMPAT Galeri Kemerdekaan SKTB 6. Nasir bin Hj. Nur Asyaridah binti Yunus : Cik Nur Amirah binti Mohd Zain : Cik Nurul Najwa binti Awang : Cik Nur Suraya Hani binti Sazali Zaki : Pn. Janna binti Daud (GPK Hal Ehwal Murid) : En.5. Md Sharif bin Dol (GPK Pentadbiran) : Pn.0 JAWATANKUASA Jawatankuasa Program Membentuk dan Menghias Galeri Kemerdekaan: Penasihat Pengerusi 1 Naib pengerusi 1 Naib pengerusi 2 Penyelaras Program Ketua Program Setiausaha Dokumentasi Peralatan : Tn Hj. Maimunah binti Sulaiman (GPK Ko-kurikulum) : Pn. Roslan bin Abu Bakar Pn.

00 RM 40.00 RM 6.00 RM 10. 3. PERKARA Kertas A4 (pelbagai warna) Kertas A4 ( putih ) Plastik laminate Double tape Cat (putih) Cat (biru laut) Polisterine (ungu) JUMLAH BUTIRAN RM 26. 6.00 X 1 rim RM 3.00 RM 45. 4.BIL 1. 5.00 X 3 keping JUMLAH RM 26.00 x 1 rim RM 45.00 x 1 tong RM 40.00 X 1 tong RM 6. 7.00 X 2 gelung RM 40. 2.0 JADUAL PELAKSANAAN TINDAKAN .00 RM 18.00 RM 40.00 RM 185.00 X 1 rim RM 10.00 8.

Tarikh 4 Julai 2013 Tindakan/Aktiviti Mengemas dan mengecat semula bilik khas untuk dijadikan Galeri Kemerdekaan. Pelaksanaan aktiviti (Minggu 2) Mencetak maklumat berkaitan sumbangan dan biodata bagi setiap Perdana Menteri. 6-8 Julai 2013 8-14 Julai 2013 Mencetak gambar-gambar Perdana Menteri yang pertama sehingga yang Ke. Mencari dan mengumpul maklumat tentang Perdana Menteri Malaysia pertama sehingga yang Ke. Menampal maklumat-maklumat tersebut di ruangan kosong bagi setiap Perdana Menteri.6 meliputi sumbangan dan biodata beliau. Pelaksanaan aktiviti (Minggu 3) 22-26 Julai 2013 Perasmian Galeri Kemerdekaan pada 22 Julai 2013. 15-21 Julai 2013 “Laminate” maklumat tersebut supaya ianya keras dan nampak kemas. Menampal gambar-gambar tersebut pada dinding yang telah dicat. Menjalankan aktiviti bersama-sama murid di dalam bilik Galeri Kemerdekaan. Menyusun atur maklumat-maklumat tersebut supaya kelihatan menarik dan mudah difahami apabila di baca.6 (Gambar berwarna). Menambahbaik ruangan Perdana Menteri jika terdapat ruangan yang masih kosong. Pelaksanaan aktiviti (Minggu 1) Mengecat sebahagian dinding dengan warna biru laut. Membuat “wording” Perdana Menteri. 10.0 PENUTUP .

PERKARA Disediakan oleh: Nurul Najwa binti Awang. Juga diharapkan agar ianya mendapat sokongan sepenuhnya daripada pihak pengurusan dan semua guru agar semua objektif dan matlamatnya tercapai. TANDATANGAN/ULASAN .Adalah diharapkan Program Membentuk dan Menghias Galeri Kemerdekaan yang di rancang ini dapat dilaksanakan dengan sempurna dan jayanya.

Guru Besar. Melaka. Sekolah Kebangsaan Tangga Batu.Setiausaha. Omar. Disahkan oleh: Hj. Ketua Panitia Sains. Melaka. Penyelaras. Disemak oleh: Nur Asyaridah binti Yunus. Melaka. Program Membentuk dan Menghias Galeri Kemerdekaan SKTB. . Sekolah Kebangsaan Tangga Batu. Disemak oleh: Roslan bin Abu Bakar. PPKI Sekolah Kebangsaan Tangga Batu. Nasir bin Hj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful