KEMAHIRAN IKHTISAS OLAHRAGA Hari Tarikh Masa Jenis acara Pensyarah BIL 1. : : : : : Isnin 19 November 2001 7.45 – 11.

30 pagi Rejam lembing Encik Mokhtar Bin Ahmad AKTIVITI Warm – up 1.1 : Kepala 1.2 : Tangan 1.3 : Pinggang 1.4 : Kaki 1.5 : Streaching dengan lembing Lembing Bengkokkan badan ORGANISASI CATATAN Diketuai oleh Norasnizam ♦ streach lebih di bahagian tangan supaya otot bicep, triceps brachi, deltoid, flexor carpi ulnaris, extensor carpi ♦ ulnaris lebih bersedia untuk menjalankan aktiviti

3. Ansur maju.3 : Bounding 1.1 : lontar dengan berlari 2 langkah 2.2 : Skip 1.2. bahagian kaki.2 : lontar bola.6 º 10 meter ♦ Setiap aktiviti laku 5 kali ulangan ♦ kedudukan bengkok. 1. 2. bergerak langkah Ansur maju dengan larian.3 : lontar bola.2 : lontar dengan berlari 5 langkah Latihan di padang dengan bola. 2.1 : Fizikal perejam – ketinggian untuk dapatkan sudut rejaman33.1 : Lari ulang alik 1. Pelajar Skitel 10 meter Lari ulang-alik Ansur maju dengan bola lisut.1 : Melutut – lontar kepada rakan dihadapan ( 10 m). Penerangan pensyarah. 1.4 : Cross step Secara berpasangan. bergerak 2 langkah 1. 3. Ulang 5 kali .1 : lontar bola dengan kaki statik 1.

1 : teknik asas memegang lembing a. Ibu jari dengan jari tengah) c. b. jari telunjuk dengan ibu jari) b. jari telunjuk dengan jari tengah) 3. gaya atas bahu (lembing dipegang secara berpenjuru merentangi tapak tangan.1 : Berdiri dan rejam 1. Pegang lembing >< pada paras telinga dan selari dengan tanah).. 1.2 : Bergerak tiga langkah dan Pelajar disusun sebaris untuk memudahkan pensyarah melihat pelajar mengaplikasikan teknik ♦ pastikan sebahagian tapak tangan sentiasa bersentuhan dengan balutan lembing .1 : Gaya membawa lembing.saiz badan –otot 3. a. gaya Finnish ( ant. 4. Lembing di tepi rusuk pada paras pinggang semasa peserta bersedia untuk berlari hingga lembing itu hendak dilancarkan). Praktikal. gaya sisi (lembing dipegang dengan tangan lurus di belakang. gaya ‘U-Grip’ (ant. gaya Amerika (ant.

1 : Semasa membuat larian di landasan larian yang telah diterangkan / tunjukkan.rejam 1. ♦ lembing berada di aras kepala dan selari dengan tanah. ♦ ‘cross leg’ ♦ Tumit kaki belakang menekan kuat ke atas tanah bila larian dihentikan ♦ Lentikkan badan ke belakang ♦ Berat badan dirasa di belakang 5.2 : Semasa bersedia untuk merejam.3 : Semasa merejam lembing .4 : Bergerak lebih daripada lima langkah dan rejam 5. 5.3 : Bergerak lima langkah dan rejam 1. Fasa pergerakan. ♦ Siku tangan yang memegang lembing mengarah ke hadapan ♦ Tangan yang bebas dibengkokkan dan menyilang badab di atas muka ♦ Berlari dengan lurus ♦ Langkah akhir lebih besar dari langkah-langkah yang sebelumnya. 5.

♦ Tangan bebas digerakkan ke belakang ♦ Kaki belakang menolak kuat ♦ Berat badan dipindahkan ke kaki depan ♦ Kaki belakang bertapak ke depan selari dengan garis lengkung ♦ Bahu kanan menghala ke kawasan hadapan ♦ Mata ikut pergerakan lembing 6.4 : lajak Cooling down 7.3 : Keseimbangan 6.1 : larian landas 6. Penilaian. ♦ Tarik lembing dengan kuat melalui atas bahu. 6.2 : ‘Perform’ lembing 6. REFLEKSI : .4 : Ikut lajak dan pulihan.5.

Seronok menjalani aktiviti kerana dapat mengikuti pelajaran dari awal sehingga penilaian.1. 2. 3. Pelajari teknik rejaman yang betul. Aktiviti berjalan lancar. dapat mengaplikasikan sedikit yang dipelajari (50%). CADANGAN: 1. Sekiranya guru baru memperkenalkan acara ini kepada pelajar-pelajar pastikan: ♦ Keselamatan pelajar ♦ Lakukan ansur maju ♦ Elakkan dari terus menggunakan lembing sebaliknya gunakan kayu terlebih dahulu sebelum pelajarpelajar menguasai teknik yang berkesan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful