In prezent se vorbeste tot mai mult de iubirea neconditionata.

Sa oferi partenerului fara sa ceri nimic in schimb, sa dai fara sa te intrebi daca vei primi ceva inpoi. Insa ce primim in viata daca nu oferim ceva in schimb? Care sunt persoanele care ar trebui sa ne iubeasca neconditionat? Inca de cand suntem copii, invatam ca pentru a primi iubirea si aprobarea parintilor trebuie sa facem ceva. Sa fim cuminiti, sa ascultam parintii, sa invatam bine ca poate primim jucaria meritata si alte cele necesare. Deci invatam ca doar asa primim iubire. Si atunci ce facem in relatia de cuplu? Eu cred ca sa face o confuzie in ceea ce priveste iubirea neconditionata. Cine este capabil de iubire neconditionata? Eu cred ca singurele persoane care ar putea sa ofere fara sa astepte nimic in schimb sunt doar Dumnezeu si parintii. Ambii sunt cei care ne-au dat viata si au facut asta pentru ca au vrut. In relatia de cuplu lucrurile stau altfel. De fapt cred ca este locul in care ar trebui sa existe reciprocitate. Cum sa iti saruti partenerul si el sa nu iti raspunda? Cum sa vrei sa faci sex cu el, iar el sa stea? Este posibil asa ceva? Nu ar trebui sa existe reciprocitate? E vorba de nevoile noastre, cum eu sa imi doresc si el sa nu ofere? Cred ca iubirea neconditionata presupune altceva. Ea are la baza iubirea si atunci cand exista iubire totul vine din suflet. Nu se pune problema ca simti sau nu, pur si simplu raspunzi nevoilor partenerului fara sa iti pui probleme si sa cantaresti ce dai, cat dai, ce oferi si cand. Cand exista iubire oamenii nu se tem ca daca azi ofera ceva, traiesc cu teama ca nu vor primi. Da, exista iubire neconditionata, cand exista iubire. La inceputul unei relatii, oferim neconditionat. Legatura care se stabileste intre parteneri este asemeni celei dintre mama si copil. Oferim neconditionat, in sensul ca nu ne intereseaza ce primim inapoi, oferim pentru ca simtim si iubim. Dupa o perioada ne oprim. Ne dam seama ca nu iubim asa cum credeam? S-a terminat iubirea?

S-a terminat iubirea si in momentul in care se intampla asta, totul devine conditionat intre parteneri. Dau, daca pimesc, ofera daca li se ofera. Uneori, unul dintre parteneri nu isi da seama ce se intampla, sau pentru el iubirea fata de partener nu s-a terminat. Continua sa ofere, in speranta ca va primi ceva in schimb la un moment dat. Asteapta si face tot ce-i sta in putere pentru a restabili echlibrul. Si vine monentul in care se trezeste si isi da seama ca nu mai primeste nimic. Debusolat cauta si se intreaba: Am gresit cu ceva? Sunt eu de vina? Poate nu dau suficient? Nu sunt suficient de bun? Daca pana atunci partenerii nu aveau nevoie de comunicare pentru a primi si a da, dintr-o data regulile se schimba. Unul ofera si celalat primeste, unul oboseste si seaca de resurse si celalalt se incarca, unul astepta doar ca celalat sa dea. Ii este convenabil rolul pe care il joaca. Homeostazia cuplului a fost afectata, regulile s-au schimbat. Unul dintre parteneri iubeste si celalat nu. Intotdeauna va exista unul pentru care iubirea se va termina. Ce urmeaza pentru cel care inca mai poarta iubirea partenerului in suflet? Doar sacrificii si incercari de a remedia relatia, incercari de a fi asa cum au fost, regrete pentru vremurile de alta data, sperante iluzorii ca relatia lor va reveni pe linia de plutire. Relatia de cuplu este asemeni unei barci. Daca greutatea este mai mare intr-o parte, barca se va lasa mai mult intr-o parte sau chiar se poate rasturna. Asa e si in relatie, cand exista iubire, da intradevar dam fara conditii, insa cand iubirea se termina nu mai oferim, ci doar asteptam sa primim si sa fim iubiti. Ce se intampla? Nu stim ca la fel cum dam si stim sa facm asta, trebuie sa stim si sa primim. Este important ca intre a da si a primi sa existe un echilibru. De regula in relatii exista parteneri care nu considera ca au nevoie de nimic. In acest fel ei se asigura ca nu vor fi obligati la un moment dat sa ofere ceva in schimb. Nu procedeaza in acest fel doar in relatia de cuplu, ci si in celelalte relatii. In acest fel ei refuza tot ceea ce viata le poate oferi. Asta este sinonim cu a se inchide in fata vietii. Poti avea o relatie asa? Altii, atunci cand sunt in relatii isi neaga complet nevoile proprii, ofera foarte mult si asteapta momentul in care va primi inapoi tot ceea ce a oferit. In acest fel ei considera ca au control asupra relatiei, iar pozitia lor este una de superioritate si nu una de egalitate cu partenerul.

In momentul in care nu primesc ce au oferit si considera ca ar merita, ajung sa fie dezamagiti. Poti avea o relatie in acest fel? O a treia categorie este a celor care stiu sa isi ofere unul altuia si sa si primeasca tot la fel. Exista reciprocitate, exista iubire. Partenerii se simt bine oferind si primind in acelasi timp. Exista iubire si echilibru. Si mai important cu cat isi ofera unul altuia cu atata primesc si ofera mai mult. Aceasta este cea mai sanatoasa atitudine in relatia de cuplu. Sa oferi si sa primesti tot mai mult inapoi. Sa oferi din suflet si atunci cand iubesti chiar totul vine din suflet. Nu te simti defavorizat, nu exista superioritate si nici control. Relatia curge fara ca cei doi sa simta efortul pe care il fac. Cum sa stabilesti echilibrul in relatia ta? De regula in relatiile sanatoase partenerii nu simt eforturile pe care le fac. Atata timp cat oferi si primesti exista echilibru, frustrarile nu fac parte din viata ta. In momentul in care unul dintre parteneri se opreste inseamna ca ceva se intampla. Poate ca energia lui nu mai este in totalitate investita in relatia cu tine, poate iubirea lui s-a terminat. Tu ai dreptul de a afla ce se intampla. Tine cont de faptul ca relatia ta este asemeni unui teren de tenis. Fiecare dintre parteneri trebuie sa merga pana la fileu, dupa care sa astepte ca celalat sa serveasca. In momentul in care simti ca partenerul tau s-a retras, asteapta, opreste-te. Nu darui in speranta ca poate se intampla asta pentru ca tu nu stii sa oferi, poate ai tu ceva. Evita sa te invinovatesti. Daca ai oferit si inainte si era bine, stia sa primeasca si sa ofere, si acum tu esti tot la fel, doar ca ceva s-a intamplat. Cauta sa discuti cu el. Evita cursa aia nebuna de a nu te mai opri. Si stii de ce? Pentru ca daca tu vei oferi fara sa primesti ceva inapoi si faci asta prea mult timp, vei considera ca ai facut investitii si vei ramane acolo prins intr-o capcana sperand ca va veni ziua in care investitiile tale iti vor fi returnate. In relatii este la fel ca si in afaceri, exista posibilitatea ca investitiile tale sa nu mai fie productive daca nu esti atent la piata, insa trebuie sa stii cand sa te opresti si este bine sa o faci la timp. De ce sa stai cu teama? De ce sa iti pui intrebari? De ce sa te invinovatesti? Te-ai oprit pentru o clipa, ai facut o analiza obiectiva si contabilul din tine spune ca tu esti cel care a invesitit mai mult. Ce iti spune tie asta?

Merita sa mai investesti in relatie? Ce sanse ai sa echilibrezi balanta? Sperantele tale sunt realiste? Pe ce te bazezi atunci cand speri? Fericirea inseamna sa traiesti prezentul. Daca tie in prezent partenerul nu iti mai ofera ce ai nevoie, pentru ce sa mai stai acolo? Detaseaza-te de relatie, priveste-te pentru o clipa din exterior si daca esti sincer cu tine, iti vei da seama ce ai de facut. Cauta sa te ancorezi in realitate, ea iti ofera informatii despre pasii pe care trebuie sa-i urmezi. Trebuie doar sa fii deschis. Iti asumi responsabilitatea faptului ca vei suferi, ca iti va fi greu, insa pe termen lung vei avea de castigat. Nimeni nu este perfect , fiecare facem greseli in viata. Uneori oferim celor care poate nu merita. Asta, e, intelegem ca la momentul respectiv asta am stiut si asta am facut. Poate nu este el cel care sa stie sa primeasca de la tine, poate nu este el cel care stie sa iti ofere tie, insa cu siguranta va veni si unul potrivit si pentru tine. Cu drag Nicoleta Leahu

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful