P. 1
Bila Paderi Terpaksa Buka Rahsia

Bila Paderi Terpaksa Buka Rahsia

|Views: 8|Likes:
Published by mellaty8127
rahsia paderi
rahsia paderi

More info:

Published by: mellaty8127 on Aug 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/27/2014

pdf

text

original

BILA PADERI TERPAKSA BUKA RAHSIA

BlogThis!Kongsi ke TwitterKongsi ke Facebook

Ada seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika. Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya. Selain belajar, dia juga seorang jurudakwah Islam. Ketika berada di Amerika, dia berkenalan dengan salah seorang Nasrani. Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah s.w.t. memberinya hidayah masuk Islam. Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut. Temannya itu meminta agar dia turut masuk ke dalam gereja. Mula mula dia keberatan, namun kerana desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening, sebagaimana kebiasaan mereka. Ketika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk. Di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata, 'Di tengah kita ada seorang Muslim. Aku harap dia keluar dari sini.' Pemuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya. Paderi tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya. Hingga akhirnya paderi itu berkata, 'Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya.' Barulah pemuda ini beranjak keluar. Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang paderi, 'Bagaimana anda tahu bahawa saya seorang Muslim?'Paderi itu menjawab, 'Dari tanda yang terdapat di wajahmu.' Kemudian dia beranjak hendak keluar. Namun, paderi ingin memanfaatkan kehadiran pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan agamanya. Pemuda Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut. Paderi berkata, 'Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat. ' Si pemuda tersenyum dan berkata, 'Silakan!' Sang paderi pun mulai bertanya, 'Sebutkan satu yang tiada duanya, dua yang tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima yang tiada enamnya, enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada lapannya, lapan yang tiada sembilannya,

' (Al-Isra': 12).t.t. Injil. 3 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari?' Mendengar pertanyaan tersebut. dua belas yang tiada tiga belasnya.t. siapakah yang diazab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api? Siapakah yang tercipta dari batu.Lapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. siapakah yang diazab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?' 'Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar! Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting. .. .sembilan yang tiada sepuluhnya..w. Zabur dan al-Qur'an.w.t. Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka.' (Al-Haqah: 17). Allah s. .Tujuh yang tiada lapannya ialah Langit yang tujuh lapis.t. setiap ranting mempunyai 30 daun. 'Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. ' Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis.Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang.w. Allah s. berfirman .w.' (Al-Mulk: 3). setiap daun mempunyai 5 buah. berfirman. berfirman. 'Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami). pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah.' dia berkata..' 'Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh! Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya? Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam syurga? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!' 'Siapakah yang tercipta dari api. . . . Allah s. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang.Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan. tiga belas yang tiada empat belasnya.Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah s. sebelas yang tiada dua belasnya. . sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh. menciptakan makhluk.Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu. .Empat yang tiada limanya adalah Taurat.Satu yang tiada duanya ialah Allah s. membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh. Setelah membaca 'Bismillah. .w.

darah. Allah s. 'Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing.' Setelah kedustaan terungkap.Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf.w. lalu Kami berfirman. angin topan.Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya. . 'Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku.Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah.Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam.' (Al-Anbiya':69). 'Pukullah batu itu dengan tongkatmu. 'Wahai ayah kami. .t.Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .. yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim.w. Malaikat. sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami.' Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air.. berfirman. 'Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya. lalu dia dimakan serigala.t. .t. 'Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim. tangan yang bercahaya.w.Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh.* .Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat.' (Luqman: 19). 'Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat. .Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis.' (At-Takwir: 18).' Dan ayah mereka Ya'qub berkata. musim paceklik. yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya.t. Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim. . Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. 'Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keldai. kutu dan belalang.Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS. berfirman. . Allah s. berfirman. . . Yusuf berkata kepada mereka.w. Allah s. Allah s..' (Al-Baqarah: 60). berfirman.' (Al-An'am: 160).Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan.Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keldai. 'Tak ada cercaan terhadap kamu semua.' (Yusuf:98) . katak.

Saya pernah membaca dari satu buku bahawa sebenarnya paderi Kristian tahu bahawa Kunci Syurga itu adalah Dua Kalimah Syahadah. setiap daun mempunyai 5 buah. Kerana itu (kononnya) apabila nazak . . Permintaan ini disetujui oleh paderi. 'Apakah kunci syurga itu?' Mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa. Ranting adalah Bulan.Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih.' Mereka menjawab. Pemuda ini berkata.w. Mereka berkata. 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun. Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari. 'Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab. 'Jawapannya ialah : Asyhadu An La Ilaha Illallah . 'Kami akan jamin keselamatan anda. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut. Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja.' (Yusuf: 28). Ia dapat menyedarkan kita agar membaca dan memahami isi kandungan Al-Qur'an bagi membolehkan kita menangkis tohmahan dan menjawab pertanyaan orang-orang kafir. Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut.Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya Wanita. namun aku takut kalian marah. 'Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar. sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya!' Paderi tersebut berkata. NOTA: Ini adalah artikel sulung dari qasha dan merupakan sebuah artikel yang cukup bagus. namun tidak berhasil.Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun. Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah. yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).t. . 'Sesungguh aku tahu jawapannya. Dia berusaha menyembunyikan kekuatirannya. namun dia cuba mengelak. ' Paderi pun berkata. Kemudian dia pun mula hendak pergi. sebagaimana firman Allah s. hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. ' Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam..

tetap Allahuakbar!!!! ittaqullah!!!!! . Namun saya pasti ahli kitab Kristian tahu bahawa Kunci Syurga adalah Dua Kalimah Syahadah. mereka tidak mahu mengaku (kebenaran Islam) kerana bimbang akan kehilangan pangkat dan kedudukan duniawi. Cuma. Wallahua'lam semana kaya atau besar. Saya tidak pasti sama ada dakwaan ini (membisikkan ke telinga orang nazak) benar atau tidak. maka paderi akan datang membisikkan kalimah itu ke telinganya dengan harapan dia akan mati dalam Islam...seorang Kristian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->