www.

instore.ba
instore.si instore.hr instore.rs instore.mk
juli 2013 • br. 53 • godina VI • www.instore.ba

BOSNA I HERCEGOVINA

InStore OnLine
Vodič kroz kategoriju

mjesto pravih vijesti
Bezalkoholna pića

Intervju

ISTORIJA BRENDA

Laurent Sorieul,

generalni direktor divizije robe široke potrošnje, L’Oreal Adria

Aleva

Spoj tradicije i inovacija

Mizerne šanse za skoriji oporavak
Kenan Uštović: Trendovi

Globalizacija bijede Stereotip je srušen
Nove tehnologije

Revolucionarno otkriće

ISSN 1840-4049

Nenad Pacek:

2

juli 2013 www.instore.ba

uvodnik
GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK
Rešid Muratović
resid.muratovic@instore.ba

Riječ uredništva

PRODAJA

Samir Hodžić

samir.hodzic@instore.ba

IZVRŠNI UREDNIK
Zlata Karkin
zlata.karkin@instore.ba

Niko ne smije ostati ravnodušan

NOVINARI

Katarina Sulić, Mario Trojer, Igor Đurović, Marko Hrastar, Tomislav Ciliga, Jelena Domović, Milica Petrović, Una Milićević, Alma Hot, Nataša Atanasova, Boro Mirčeski

STRUČNI SARADNICI

Kenan Uštović, Vedrana Seksan, Darko Vaselić, Miroslav Saračević, Milan Čulibrk, Samo Uhan, Mladen Vedriš, Ernest Gergely, Tomas Pilić, Miodrag Dimić, Vinko Jakić, GfK, IGD, Euromonitor International

LEKTOR

Edina Mizić

edina.mizic@instore.ba

MARKETING/LOGISTIKA
Alma Guberinić
alma.guberinic@instore.ba

DIZAJN

Narobe Studio, Slovenija

PRELOM

Altermedia d.o.o.

KOORDINATOR SVIH IZDANJA
Maksim Đurović
maksim@instore.rs

ŠTAMPA

Radin print d.o.o. Sveta Nedjelja, 10000 Zagreb, Hrvatska

IZDAVAČ

Altermedia d.o.o. Hasana Brkića 2 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina Tel: +387 33 710 616 Fax: +387 33 710 615 E-mail: redakcija@instore.ba Web: www.instore.ba
InStore magazin je mjesečni, specijalizirani magazin za trgovinu robom široke potrošnje. Besplatno se distribuira ciljnoj skupini: trgovcima, proizvođačima, distributerima i pratećoj industriji. Izdavač zadržava pravo da odredi ciljnu grupu. InStore magazin se ne distribuira osobama mlađim od 18 godina. Za članke, fotografije i oblikovanje, magazin zadržava sva prava. Tiraž: 7.000 primjeraka.

Hrvatska kompanija Agrokor potpisala ugovor o kupoprodaji 53 posto dionica poslovnog sistema Mercator. Agrokor će za jednu dionicu Mercatora platiti 120 eura, ukupno 240 miliona eura (RTS) Todorić preuzeo Mercator! Rađa se megatvrtka sa 60.000 zaposlenih (Večernji list) Agrokor je preuzeo ukupno 53 posto dionica od prodajnog konzorcija kojeg čine Nova Ljubljanska banka, Pivovarna Laško, Hypo Alpe-Adria banka i još neki... (www.24sata.hr) Hrvatska kompanija Agrokor potpisala je ugovor o kupoprodaji 53 posto dionica poslovnog sistema Mercator (RTRS) Agrokor preuzeo Mercator, Todorić će imati najveću trgovačku tvrtku u srednjoj Europi (cro.time. mk) Ulazak Agrokora u Crnu Goru može negativno utjecati na male trgovce (www.vijesti.me) Todorićev Agrokor ulazi na crnogorsko tržište, sprema se regionalni New deal (www.vijesti.me) Hrvatski kapital osvaja Sloveniju (www.seebiz.eu) Agrokor će uništiti slovensku prehrambenu industriju! (www.vecernjevesti.com) To su neki od natpisa koje smo mogli pročitati proteklih dana o stvaranju velikog i moćnog Agrokora. Spajanjem Agrokora i Mercatora će biti stvorena najveća trgovačka kompanija u Srednjoj i Istočnoj Europi. Nova će kompanija imati čak 2.620 prodajnih mjesta u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Po Agrokorovoj ocjeni, komplementarnost kompanija je dodatna snaga i potencijal koji će omogućiti poboljšanje profitabilnosti i dodatnu finansijsku stabilnost te time omogućiti i daljnje širenje na tržištima regije, uz otvaranje mogućnosti za ulazak na nova tržišta.

Agrokor ističe kako dovršenje transakcije podliježe mjerodavnim regulatornim odobrenjima, uspješnom restrukturiranju Mercatorova duga i drugim ugovorenim uslovima, te da su im očekivanja da će transakcija biti dovršena u ovoj godini. Nakon toga, Agrokor će u skladu sa Zakonom o preuzimanju objaviti obaveznu javnu ponudu za preostale nepreuzete dionice. Agrokor koncern najveća je privatna kompanija u Hrvatskoj i jedna od najjačih kompanija u Jugoistočnoj Europi s konsolidiranim prihodom od prodaje većim od 29 milijardi kuna ostvarenim u 2011. godini i s gotovo 40.000 zaposlenika. Unutar Agrokor koncerna, kojem su primarne djelatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića te maloprodaja, između ostalih posluju i najveći hrvatski proizvođač mineralne vode - Jamnica, sladoleda - Ledo, ulja, margarina i majoneze - Zvijezda, najveća hrvatska mesna industrija - PIK Vrbovec, zatim Belje - najveći poljoprivredno-industrijski kapacitet u Hrvatskoj, kao i vodeći maloprodajni lanac Konzum. Pored kompanija iz Hrvatske, Agrokor koncern sastoji se i od kompanija iz regije pridruženih tokom nekoliko proteklih godina: iz BiH to su Ledo Čitluk, Sarajevski kiseljak i Velpro Sarajevo, zatim Dijamant, Frikom i Idea iz Srbije, te Ledo i Fonyodi iz Mađarske. Svi imamo pravo imati mišljenje i interpretirati na način na koji smatramo da je ispravan u svakoj situaciji pa tako i u ovoj. Ono što je neosporno da veliki ne postaju veliki preko noći, da vizija može biti dostignuta samo odricanjem i radom, stoga nama ne preostaje ništa drugo nego da vizionarima Agrokora uputimo čestitke.

4

juli 2013 www.instore.ba

sadržaj
Izdvajamo

6 Novi objekti 8 Domaće vijesti 12 Regionalne vijesti 16 Veliki trgovci 18 Svjetske vijesti 20 Top trgovci u svijetu

Nenad Pacek, specijalno za InStore
Pacek u ovom broju piše o predviđanjima tima europske komisije za europski ekonomski oporavak: „Sve se svodi na sljedeće: ekonomija eurozone će od ljeta početi da se oporavlja i svi ćemo živeti ‘happily ever after’. Uzalud sam pokušavao da pronađem razloge zašto bi to bilo baš tako“.

22

Mišljenja i komentari

Edeka

22 Osvrt stručnjaka

BiH nije stekla uslove za izvoz na tržište EU za pojedine kategorije proizvoda zbog toga što vlasti BiH nisu uskladili tri ključna zakona: Zakon o hrani, Zakon o veterinarstvu i Zakon o poljoprivredi, prehrani, šumarstvu i ruralnom razvoju. Ovim zakonima bi se tačno definisao vertikalni i horizontalni lanac zapovijedanja i uspostavljena jedna institucija na nivou države koja će odgovarati za kvalitet bh. proizvoda, što je i bio zahtjev EU, međutim, nije bilo „političke volje“ da se to uradi, a što će u vrlo nezavidan položaj dovesti bh. kompanije koje su u svom poslovanju oslonjene na izvoz.

26

Mizerne šanse za skoriji oporavak

Analiza
24 Investicije
Novi Fis prodajni centar u Bugojnu

Fragmentirani sektor nezavisne maloprodaje u Grčkoj čine Elomas, Symmetron, Eleta, Asteras, EllinikiDiatrofi, APSIDA, Ellinika Market i Helios. Dvije vodeće trgovačke grupe u zemlji - Elomas i Symmetron - bore se za svoje članove.

28

26 Mišljenja i komentari

Entiteti koče izvoz bh. proizvoda u EU

inPromocije

28 Analiza
Neizbježna konsolidacija

I ovaj put InStore je zabilježio promocije organizovane u tržnim centrima širom Bosne i Hercegovine.

32

30 Regionalni intervju

Vodič kroz kategoriju: Bezalkoholna pića

49 60

Laurent Sorieul, generalni direktor divizije robe široke potrošnje, L’Oreal Adria

32 InPromocije 34 Category management

Istorija brenda

Aleva danas predstavlja modernu kompaniju koja radi na zadovoljenju potreba savremenog potrošača primjenjujući najnovija znanja i standarde u oblasti proizvodnje i plasmana kvalitetne i zdrave hrane. Tajna uspjeha leži u dugogodišnjem iskustvu i tradiciji.

Implementacija programa

juli 2013 www.instore.ba

5

36 InKonferencije
Kako generirati veći rast udjela na tržištu regije?

U maloj radnji

38 Društvena odgovornost 39 Vodič kroz kategoriju:

Miodrag Dimić iz kompanije Speccon ovaj put definiše pojam male trgovine: „Koncept ovog marketa je osmišljen tako da potrošač u njemu može zadovoljiti sve svoje svakodnevne potrebe. Više neće imati potrebu da odlazi na pijacu, u pekaru ili veći supermarket zato što asortimanska ponuda ove trgovine predstavlja supstituciju za sve to.“ U ovom broju predstavljamo vam trgovinu M&V u Žepču, vlasnice Mire Abramušić.

64

Bezalkoholna pića 58 PR članak
Zasladite se!

Periskop

60 Istorija brenda

Kolumnista Kenan Uštović za InStore piše o globalizaciji: „Svi ekonomsti se slažu u jednom. Najteže se sa globalizacijom nose male zemlje i mali narodi. Bosna i Hercegovina naravno spada u ovu grupu. Jedini način da se borimo sa ovim fenomenom jeste racionalnije korištenje prirodnih resursa, uspostavljanje efikasnijeg političkog, pravnog i ekonomskog okvira za svakodnevno djelovanje, kao i vraćanje tradicionalnim vrijednostima.“

70

Aleva

64 U maloj radnji
Savjeti vlasnicima Za lakše poslovanje

Tehnologije

Predstavljamo STR

Per Anderson, specijalista Tetra Paka za brizganje plastike, objašnjava kako je stvaranje najbrže mašine za injekciono presovanje na svijetu bilo od presudne važnosti za lansiranje prve aseptične kartonske boce na svijetu za distribuciju na ambijentalnoj temperaturi.

74

70 Periskop
Globalizacija bijede

72 Periskop iz regije
EU i nacionalno resetovanje Braća Liman iz našeg sokaka

Trendovi

Kulturna evolucija

Pretjerana sigurnost je nesloboda. Preterana sloboda je haos. Balans između sigurnosti i slobode je stanje dobrog, domaćinskog upravljanja samim sobom, prostorom i vremenom koji su nam dati na upravljanje. Iskoristimo to do maksimuma. Bit ćemo efikasniji i sretniji.

76

74 Tehnologije
Revolucionarno otkriće

Vox Populi

76 Trendovi
Stereotip je srušen

78 Vjerovali ili ne... 80 Vox populi

„Uvijek me fascinirala naša sposobnost da uočimo najnebitnije stvari na svijetu, dozvolivši pri tome da nam krupne prođu drito ispred nosa, a da za njima ni rukom ne mahnemo. Tako sam protekih dana sa velikim zanimanjem pratila sve što je naciju zanimalo, a ticalo se tog fenomenalnog ulaska Hrvatske u EU. Kako je ulazak upao tačno u sezonu kad nacija ljetuje, prirodno, najviše se buke diglo oko toga kako ćemo sad, zaboga, na more. To je, prirodo, mnogo bitnija stvar od toga šta taj ulazak znači za onu šačicu jadnika koji još uvijek ne odustaju od proizvodnje nečega“, piše InStore kolumnistica Vedrana Seksan.

80

6

juli 2013 www.instore.ba

novi objekti
Bosna i Hercegovina:

Tuš otvorio četiri nova marketa
Trgovački lanac Tuš otvorio je četiri nova marketa u BiH. Početkom mjeseca otvorena je prodavnica u Gračanici, a nešto kasnije i tri trgovine u Sarajevu. Tuš na tržištu BiH sada raspolaže sa ukupno 22 marketa i supermarketa, u kojima je zaposleno 550 ljudi. Lanac je dopunjen novim formatom prodaje - marketom, kojim je dopunjeno poslovanje standardnih formata Tuša - supermarketa. Kako navode iz Tuša, jedan od strateških ciljeva kompanije je jačanje pozicije na strateško perspektivnim tržištima. „Prije određenog vremena odlučili smo se za prodajne mreže, kako bismo kupcima ponudili pogodne trgovine za svakodnevnu kupovinu“, ističu iz Tuša i dodaju da će svoju mrežu dalje širiti. Početkom mjeseca Tuš je otvorio novi market u Gračanici, u kojem je zaposleno 10 ljudi. U novim marketima u Sarajevu, koji se nalaze na Breci, Dobrinji i Hrasnici, zaposleno je po 22 radnika.

Srbija:

Srbija:

Otvoren još jedan dm
Kompanija dmdrogerie markt je otvorila je 06. juna svoju 45. filijalu u okviru tržnog centra Bn Bos, na adresi Batajnički drum br. 1 u Zemunu. Objekat se prostire na 359 metara kvadratnih prodajnog prostora, a asortiman broji više od 11.000 artikala. Osim brojnih nagrada i iznenađenja za posjetioce, prilikom otvaranja je organizovana i humanitarna akcija u saradnji sa dr. Feelgoodom, koji

Kikinda dobila dva Persu marketa

je radio na kasi u periodu od 18 do 19h. Sav prihod ostvaren u ovom periodu će biti doniran Dječijem odjeljenju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, stoji u saopćenju.

Srbija:

Drugi Gomex u Apatinu
Kompanija Gomex otvorila je početkom juna svoj drugi maloprodajni objekat u Apatinu. Poslije objekta koji se nalazi na adresi Srpskih vladara br. 33, Gomex sada ima i prodajni objekat u ulici Nova br. 82. Objekat će poslovati na više od 100 metara kvadratnih prodajnog prostora, a u ponudi će imati 3.000 artikala. Novo prodajno mjesto Gomexa radit

Maloprodajni lanac Persu je saopćio da je u Kikindi 01. juna, otvorio dva marketa, na adresama ugao Braće Bogaroški i Oslobođenja 199 i Partizanska 39. Na prodajnoj površini od 199 kvadrata, od-

nosno 72 m2 smješteni su artikli za zadovoljavanje dnevnih potreba potrošača na jednom mjestu. Također, 08. juna otvoren je treći Persu marketa u ovom gradu, u ulici Generala Drapšina 49.

Srbija:

Sinagoga otvorila tri objekta u Somboru
Veleprodaja prehrane i uvoznik ambalažnih papira Sinagoga otvorila je nedavno tri nova maloprodajna objekta na teritoriji grada Sombora, gdje ih je sada ukupno sedam. Radnje se prostiru na 250 m2 prodajne površine, a u ponudi imaju oko 2.500 prehrambenih i neprehrambenih artikala. će sa šest zaposlenih. Osim redovne robe široke potrošnje u ponudi je i svježe voće i povrće, štampa i meso pakovano u zaštitnoj atmosferi. Kako kažu u lancu, poseban akcenat u svim radnjama stavljen je na jednodnevna akcijska sniženja za određenu grupu proizvoda. Svakog dana, trgovac nudi različitu grupu artikala po sniženim cijenama i na taj način, kako se navodi, stimuliše svakodnevnu kupovinu i dolazak mušterija u radnje.

juli 2013 www.instore.ba

7

Slovenija:

Slovenija:

Žito otvorilo obnovljenu trgovinu
Obnovljena Žitova trgovina Arkade otvorena je 20. juna u centru Ljubljane, na ljubljanskoj tržnici, Adamič Lundrovo nabrežje 1. Poslije više od dvadeset godina ova trgovina dobila je novi izgled, ali i novi sadržaj, zahvaljujući saradnji između Žita d.d., društva ekoloških žitara Slovenije (DEŽ) i grupe proizvođača ekološkog voća (SPEES). Trgovina se prostire na 56 kvadrata, a uz Žitove pekarske proizvode nudi više od 100 vrsta bio proizvoda i voća. Iz kompanije poručuju da u budućnosti planiraju otvaranje nekoliko sličnih prodajnih mjesta.

Spar u Kopru
Početkom juna trgovinski lanac Hofer, koji na tržištu Slovenije posluje sedam godina, otvorio je svoju 70. trgovinu u Trebnjem, a Spar Slovenija je u Kopru otvorio 89. trgovinu u svom slovenskom lancu. Nedaleko od Kopra, u selu Prebeg, preduzeće Fama iz Vipave otvorilo svoju 25. radnju. Spar Slovenija je u saradnji sa investitorom GT Nepremičnine d.o.o. za četiri mjeseca izgradio novi hipermarket u Kopru na Ferrarskoj ulici 3. U izgradnju novog objekta investirano je 5,5 miliona eura. Trgovina raspolaže sa četiri kase i prostire se na 1.350 kvadratnih metara prodajne površine, a zaposlenje je dobilo 25 ljudi. Posjetiocima je na raspolaganju 84 besplatnih parking mjesta. U kompaniji ističu odjeljenje pod nazivom

To go, gdje se mogu kupiti gotova jela za ponijeti, kao i energetsku efikasnost novog objekta. Ovo je 89. objekat po redu, a prema ranijim najavama direktora Igora Merviča, bit će ih ukupno 100. Nova Hoferova trgovina, na pola puta između Ljubljane i Novog mesta, prostire se na 1.354 kvadratna metra i raspolaže sa četiri kase. U novom objektu zaposleno je 10 radnika, a iz lanca za sljedeću godinu najavljuju otvaranje još 10 radnji.

Hrvatska:

Treći Spar u Zadru
Zadar je 19. juna dobio novi, treći po redu Spar supermarket, koji se nalazi u City Galeriji na Relji. Iz kompanije je poručeno da će Spar nastaviti sa otvaranjem novih trgovina u Zadru i da su posebno zainteresovani za lokacije u samom centru grada, kao i u stambenim naseljima. U supermarketu, koji se prostire na više od 1.000 metara kvadratnih, bit će zaposleno 32 radnika. Kupcima će na raspolaganju biti više desetina hiljada proizvoda, a kupovinu će moći da obave na pet blagajni. Iz kompanije ističu da je u opremanju objekta korištena Full Led rasvjeta, kojom će se uštedjeti i do 15 posto električne energije, a viškom toplotne energije iz rashladnih uređaja zagrijavat će se voda za prodajni prostor.

Hrvatska:

Otvoren Super Konzum u Donjem Miholjcu
U Donjem Miholjcu, na adresi Augusta Šenoe bb, 20. juna je otvorena nova Super Konzum prodavnica, ujedno 57. Super Konzum u Hrvatskoj. Novi objekat je na ukupnoj površini od 1.671 m², a ponudit će kupcima 20.000 artikala. Super Konzum u Donjem Miholjcu zapošljava 24 radnika, a kupcima je na raspolaganju 8 kasa i

parking sa 70 mjesta. Povodom otvaranja Konzum je donirao 15.000 kuna dječijem vrtiću Pinokio.

Makedonija:

Supermarket Ramstore u centru Ohrida
Novo prodajno mjesto trgovačkog lanca Ramstore, koji posluje u sklopu kompanije Migros, otvoreno je 17. juna u centru Ohrida, u Ulici Kliment Ohridski broj 1. Novi supermarket proteže se na prodajnoj površini od 410 m2, sa magacinom od 130 kvadrata. Asortiman broji više od 10.000 artikala, a u njemu ima ukupno 25 zaposlenih. Ramstore je u Makedoniji prisutan od 2005. godine, a ovo je njihov osmi supermar-

Makedonija:

Novi Tinex u Strugi
Početkom juna počeo je sa radom novi Tinex market u Strugi. Objekat se nalazi u samom centru grada, u stambeno-poslovnom kompleksu Fati-trejd na obali Drima. Ovo je 38. Tinex market u Makedoniji, koji raspolaže prodajnim prostorom površine 440 kvadrata i 220 kvadrata magacinskog prostora. Prodavnica ima četiri kase, a

ket. Lanac je prisutan sa po tri marketa u Skoplju i Tetovu, dok se jedan nalazi u Strugi, a iz kompanije ističu da je ovo lanac sa najbržim rastom na području Makedonije. Godišnji plan kompanije predviđa otvaranje još nekoliko prodajnih mjesta do kraja godine.

potrošače uslužuje ukupno 17 zaposlenih. Asortiman broji 10.000 artikala, uključujući svježe voće i povrće, kao pekarski program.

8

juli 2013 www.instore.ba

domaće vijesti

BiH je u prvih pet mjeseci izvezla robe u vrijednosti od oko 3,46 milijardi KM, što je za 10,8 posto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio 6,8 milijardi KM i manji je za 0,5 posto (Agencije za statistiku BiH)

Hrana u BiH među najskupljom u Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini Europi
Cijene hrane i pića, prema izvještaju Eurostata za 2012. godinu, u BiH više su nego u pojedinim članicama Europske unije, prenose lokalni mediji. Prosječna plata u našoj zemlji za april ove godine iznosila je 824 KM, a prema izvještaju Eurostata, za hljeb i meso izdvajamo više novca nego Litvanija, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Albanija, Rumunija, Poljska i Makedonija. Mnoge od ovih zemalja imaju veću kupovnu moć, koja je u BiH na nivou od 28 posto u odnosu na EU. Prema ovom izvještaju, u kojem su upoređivane cijene prehrambenih artikala u 37 europskih država, hrana i piće najjeftiniji su u Bugarskoj, Rumuniji i Poljskoj te u Srbiji, Albaniji i Makedoniji. I naša zemlja nalazi se pri samom dnu ove liste, ali s obzirom na naše prosječne plate, i 30. mjesto u konkurenciji 37 država je previsoko. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministri zemalja članica Europskog udruženja slobodne trgovine /EFTA/ potpisali su u norveškom gradu Trondhajnmu Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i EFTE, prenose lokalni mediji. Potpisivanje ovog dokumenta upriličeno je u okviru redovnog zasjedanja Ministarske konferencije zemalja članica EFTA-e, koju čine Švajcarska, Norveška, Island i Lihtenštajn, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Šarović je ovom prilikom izjavio da potpisivanje sporazuma predstavlja potvrdu težnje dvije strane da se, kroz dogovorenu liberalizaciju tržišta roba i usluga, kreiraju uslovi za dalji razvoj, kao i za unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje na obostranu korist. On je naveo da ovaj sporazum, osim potencijalno pozitivnih efekata za privredu BiH, koji

se u relativno kratkom periodu mogu očekivati kao rezultat otvaranja tržište EFTA zemalja od 13 miliona stanovnika, dugoročno predstavlja značajan korak naprijed u eurointegracijma BiH, u pravcu njene pune integracije u takozvani Europski ekonomski prostor, zasnovan na slobodi kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala. Članice EFTA-e su, zaključivanjem brojnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama svijeta, stvorile jednu od najvećih svjetskih mreža slobodne trgovine koja pokriva oko 80 posto vanjskotrgovinske razmjene sa ostatkom svijeta, a pregovori sa još nekim zemljama su u toku.

Kvalitet dokazuje certifikatima ISO i HACCP
Predstavnici poznate certifikacijske kuće SGS posjetili su kompaniju BIMAL d.d. u Brčkom u kojoj je uspješno provedena još jedna redovna recertifikacija ISO 9001:2008 i HACCP standarda koje kompanija BIMAL posjeduje još od 2006. godine. Implementirani standardi ISO 9001:2008 sistem upravljanja kvalitetom proizvoda i HACCP sistem kontrole zdravstvene ispravnosti hrane koja se proizvodi, dodatna su potvrda kompaniji BIMAL za proizvodnju jestivih ulja vrhunskog kvaliteta i zaštitu svojih potrošača. Pored ISO 9001:2008 i HACCP standarda, kompanija posjeduje i certifikate IFS (International Food Standard), Kosher i Halal. „BIMAL posluje sa ISO i HACCP standardima od 2006. godine i svi proizvodni procesi su usklađeni prema zadanim standardima u cilju uspostavljanja sljedivosti proizvodnog procesa kao važne pretpostavke za eliminaciju pojave rizika po zdravlje potrošača. Bimalov postulat je da kvalitet ne dozvoljava kompromise i naš cilj je kvaltetno, stabilno i uvijek zdravstveni ispravno jestivo ulje“, kazala je Nataša Pucar, šefica korporativnih komunikacija Bimala.

Sniženo za vas - društveno odgovorno
Sniženo za vas - društveno odgovorno je naziv zajedničkih aktivnosti koje se sprovode u trgovinama Mercator BL u saradnji sa proizvođačima, dobavljačima i Ministarstvom trgovine i turizma RS, s ciljem da se generalno poboljša životni standard svih građana u uslovima oslabljene kupovne moći. Ovo ministarstvo je iniciralo organizovanje aktivnosti u periodu od 1.7 do 31.12.2013. godine. U saradnji sa proizvođačima i dobavljačima i radeći sa minimalnom maržom koja pokriva samo dio troškova poslovanja, u Mercatoru su odlučili da dodatno snize 25 proizvoda, čije su cijene niže i do 39 posto u sklopu prve u nizu od ovih akcija koja traje do 30.9.2013. godine. Na proizvodima iz kategorije osnovne prehrane – osnovne životne namirnice: hljeb, mesne prerađevine i suhomesnati program, mliječni, zaleđeni i slatki program te napitci cijene su niže do 33 posto. Na proizvodima iz kategorija kućna hemija, lična higijena i tekstil cijene su snižene od 11-39 posto. Snižene cijene su u primjeni od 01. jula, a artikli će biti jasno obilježeni u svim Mercator trgovinama u Republici Srpskoj. Nakon isteka ove akcije, ovaj trgovac nastavlja sa ovim, ali i ostalim aktivnostima društveno odgovornog poslovanja u periodu oslabljene kupovne moći građana.

juli 2012 www.instore.ba

9

10

juli 2012 www.instore.ba

domaće vijesti
Novi komercijalni direktor Molson Coorsa za BiH Konzum dobitnik vrijednog priznanja Best Buy Award
Prema rezultatima prvog Best Buy Award istraživanja švajcarske kuće ICERTIAS u BiH, Konzum je ponosni dobitnik priznanja Best Buy Award kao međunarodni maloprodajni trgovački lanac sa najboljim omjerom cijene i kvalitete u BiH za 2013/2014. Ovo vrijedno priznanje Konzumu, potvrda je da su kupci na bh. tržištu prepoznali Konzum kao mjesto najbolje kupovine, gdje im je osigurana najveća vrijednost za njihov novac kroz vrhunsku uslugu i zadovoljstvo kupovine te pažljivo izabran asortiman uz najpovoljnije cijene. Kao najveći maloprodajni lanac sa više od 150 prodajnih mjesta širom BiH, Konzum je kroz dosadašnje poslovanje nastajao izgraditi pozitivan i prepoznatljiv imidž te steći povjerenje svojih kupaca. Vrijednosti na kojima Konzum temelji svoj dosadašnji uspjeh su visok kvalitet ponude, uslužnost, inovativnost i povjerenje, koji se konstantno unapređuju na osnovu razumijevanja potreba i želja kupaca. U fokusu svih aktivnosti uvijek je kupac, kome se nastoji omogućiti maksimalni benefit prilikom svakodnevne kupovine.

Alen Crnković imenovan je za komercijalnog direktora Molson Coorsa za tržište Bosne i Hercegovine. Na toj poziciji on će biti odgovoran za prodaju i marketing brendova ove pivarske grupacije na tržištu BiH, izvijestili su iz Zagrebačke pivovare koja je u sastavu Molson Coorsa. Alen Crnković je došao u Zagrebačku pivovaru 2006. godine na poziciju menadžera ključnih

kupaca iz AWT Internationala, brzo je napredovao do pozicije nacionalnog menadžera ključnih kupaca, na kojoj je vodio tim menadžera odgovornih za ključne kupce na hrvatskom tržištu maloprodaje, sve do ovog imenovanja. Crnkovića je na mjestu nacionalnog menadžerom ključnih kupaca Zagrebačke pivovare zamijenio Ante Pandža, dosadašnji nacionalni Field Sales menadžer Zagrebačke pivovare.

Nagrade BBI banka dobitnik Superbrands 2013/2014
Bosna Bank International (BBI) dobitnica je zlatnog pečata Superbrands 2013/2014 čime je još jednom potvrdila status jedne od vodećih tržišnih marki u BiH. Priznanje koje se dodjeljuje kompanijama za proizvode i usluge koje odlikuje kvaliteta, dugogodišnja dosljednost, prepoznatljivost i emotivni naboj dodjeljuje organizacija Superbrands, globalni i neovisni brending autoritet. Već 18 godina zaredom ova organizacija kroz svoj program predstavlja izvanredne tržišne marke u više od 88 država širom svijeta. „Drago mi je da su potrošači u BiH i marketinški i ekonomski stručnjaci u konkurenciji 30-ak banaka u BiH izabrali BBI banku i dodijelili joj ovo prestižno priznanje. Nastojat ćemo opravdati povjerenje koje nam je ukazano kao dobitnicima Superbrandsa i najjačeg bh. brenda za ovu godinu“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke. Nakon što je 2010. BBI banka dobila Superbrands status, ove godine potvrdila je da s pravom nosi ovaj pečat. U ovogodišnjem izboru Superbrandova u BiH, osim glasova stručnog vijeća, učestvovalo je više od 20 hiljada potrošača koji su prepoznali kvalitet BBI banke, te kroz etičko bankarstvo zasnovano na islamskim principima osjetili pažnju koju BBI pruža klijentima.

Vispakova džinovska džezva u Varaždinu

Džinovska džezva prehrambene industrije Vispak doživjela je svoju promociju 15. juna u Varaždinu, zajedno sa Enisom Bešlagićem, bh. glumcem i zaštitnim licem AS GROUP u čijem sastavu posluje kompanija iz Visokog, i simbolički obilježila izvozni uspjeh na hrvatskom tržištu ove godine. Građani Varaždina mogli su probati Zlatnu džezvu, pravu bosansku kafu čija prodaja iz mjeseca u mjesec bilježi značajan rast na tržištu susjedne zemlje. “Pronašli smo odličnog partnera u Hrvatskoj u kompaniji Pohit d.o.o., koji distribuira naše proizvode. S druge strane, hrvatski kupci su prepo-

znali kvalitet i konkurentske prednosti koje posjeduju naši brendovi. Na taj način smo uspjeli sa našim proizvodima ući u desetak prodajnih lanaca u Hrvatskoj, što nam je omogućilo povećan obim plasmana na ovo veoma zahtjevno tržište”, riječi su direktora Vispaka, Rusmira Hrvića. Hrvatska je ove godine na listi zemalja na čija tržišta izvozi Vispak, sa sedmog skočila na drugo mjesto sa ukupnim udjelom u izvozu od 23,01 posto, odmah iza tržišta SAD čiji udio u izvozu Vispaka iznosi 25,60 posto. Na trećem mjestu nalazi se Švedska sa 8,76 posto udjela u izvozu.

juli 2012 www.instore.ba

11

12

juli 2013 www.instore.ba

regionalne vijesti

Agrokor potpisao kupoprodajni ugovor za Mercator

Lidl uvodi tablet računare u poslovanje
Kompanija Lidl uvela je u svoje poslovanje tablet računare Apple iPad sa prilagođenim poslovnim aplikacijama, u sklopu projekta LiMO (Lidlova mobilna kancelarija). Projekat, koji je izveden u saradnji sa preduzećem Apple, stvara jedinstven koncept i vlastiti Lidlov app store, objasnili su iz kompanije. “Projektom LiMO Lidl nastoji da postane savremeni poslodavac. Svjesni smo da mlađe generacije danas zahtijevaju drugačije i savremene pristupe i načine rada što im LiMO sigurno donosi. Istovremeno će nov način rada preduzeću pomoći u efikasnosti i uštedi vreme-

Kompanija Agrokor je 14. juna u Ljubljani potpisala Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica trgovačlog lanca Mercator d.o.o. sa vlasničkim konzorcijom koji broji 12 članova. Prema uslovima koji su određeni ugovorom, cijena koju će Agrokor platiti za dionicu Mercatora je 120 eura, što je ukupno 240 miliona eura za 53,12 posto dionica. Ovo povezivanje ide u korist kupaca, zaposlenih, proizvođača, zajmodavaca i drugih dioničara, a očekuje se da ovo postane vodeći

maloprodajni lanac u Centralnoj i Istočnoj Europi, poručuju iz kompanije. “Zahvaljujem vlasničkom konzorciju Mercatora koji je odlučio da nam ukaže povjerenje i pruži priliku da zajedno sa Mercatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo efikasnost poslovanja i očuvamo zaposlenost, ali i da unaprijedimo konkurentnost u regiji i šire, na tržištu Europske unije”, rekao je vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Slovenski mediji prenose i da su dionice Mercatora porasle i do 10 posto i stale kod 103 eura.

na u administrativnim poslovima, a to vrijeme ćemo posvetiti zaposlenima u prodaji”, istakao je Martin Kokol, direktor svih službi u Lidl Slovenija.

Poslovanje Perutnine Ptuj u 2012.
Perutnina Ptuj je u protekloj godini ostvarila rekordni prihod od 262 miliona eura, što je dva posto više nego prošle godine, ali je uprkos tome godinu završila sa gubitkom, saopćeno je iz kompanije. Prema riječima predsjednika Uprave Romana Glasera, kompanija je u 2012. ostvarila značajan pomak i prvi put premašila 260 miliona eura prihoda na nivou grupe. Također je po prvi put zabilježeno više od 13,5 miliona eura dobiti

Dogovor o saradnji
Uprave Mercatora i Agrokora su 18. juna potpisale i dogovor o saradnji, koji će biti dio ugovora o prodaji većinskog dijela Mercatora hrvatskom trgovcu. Prema riječima predsjednika uprave Mercatora Tonija Balažiča, Uprava podržava saradnju ukoliko je u pitanju međunarodni kapital, a ne dug, ako banke podržavaju proces i ako strategija Mercatoru omogućuje razvoj. “Mislimo da je ovo sporazumom obezbijeđeno i da ćemo moći da se usmjerimo na našu osnovnu djelatnost, a to je trgovina”, istakao je on. On nije otkrivao detalje ugovora, ali je rekao da on omogućuje Mercatoru da zadrži sjedište kompanije u Sloveniji, kao i robnu marku na onim tržištima gdje je dobro pozicioniran, dodajući da će se i dalje poštovati kolektivni ugovor, a da će upravljanje preduzeća omogućavati transparentno i profesionalno vođenje.

iz poslovanja, kao i rekordnih 25 miliona eura dobiti prije kamata i oporezivanja (EBITDA). Zbog umanjenja investicije u dionice Probanke prošle godine je zabilježila 7,5 miliona eura gubitka.

Novi nadzornici
• Dioničari Ljubljanskih mljekara su 10. juna na skupštini u Ljubljani izabrali četiri nova člana savjeta. Novi članovi savjeta su Michel Peslier, Thierryj Zurcher, Alenka Malenica i Gilles Meziere. Za revizora poslovanja u 2013. izabrali su kompaniju Ernst&Young. Da podsjetimo, Ljubljanske mljekare se nalaze u 96-postotnom vlasništvu Dukata, koji posluje u okviru francuske grupe Lactalis. • Na skupštini Pivare Laško 20. juna većinski dioničari na čelu sa NLB odbacili su prijedlog uprave o dokapitalizaciji, ovaj put u vrijednosti od 36,5 miliona eura. Na skupštini su izabrani novi nadzornici upravnog odbora. Umjesto četvorice starih predstavnika kapitala u nadzornom savjetu, čiji se mandat završava u augustu, na prijedlog NLB izabrani su Peter Groznik, Enzo Smrekar, Goran Brankovič i Jože Bajuk. Za ovogodišnjeg revizora nadzorni savjet je predložio revizorsku kuću Ernst&Young, a prijedlog je usvojen na skupštini.

Imenovanje administratora
Uprave Agrokora i Mercatora dogovorile su se da sadašanja Mercatorova Uprava nastavi svoje poslovanje do zaključenja Ugovora o prodaji dionica, s tim što će obavještavati Agrokor o svim važnim događajima u poslovanju. Todorićev koncern će ovim povodom imenovati posebnog predstavnika koji nije zaposlen u Agrokoru i koji će informisati ovu kompaniju o situaciji u Mercatoru, uz uslov da za izvještaj dobije saglasnost Uprave.

juli 2013 www.instore.ba

13

Proizvedeno kravlje mlijeko u 2012. godini u odnosu na 2011. bilježi pad za 3,8%, dok ovčije mlijeko bilježi porast za 5,2% a kozje mlijeko za 0,4% (Hrvatska poljoprivredna agencija)

Mercator podržava domaće proizvođače
Mercator-H je predstavio početkom juna Sajam malih poljoprivrednika i proizvođača voća i povrća, u susret ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a u cilju podrške domaćim poljoprivrednicima i proizvođačima, u okviru završne faze kampanje Okusi domaće, navodi se u saopćenju kompanije. Mercator–H će nakon ulaska u EU zadržati udio od gotovo 70 posto proizvoda domaćih dobavljača. Kompanija godišnje otkupljuje 15.000 tona domaćeg voća i povrća, a sarađuje sa ukupno 36 proizvođača svih regija Hrvatske, od čega je pet poljoprivrednih zadruga i jedno poljoprivredno dobro, dok svaka od zadruga ima oko dvadesetak malih kooperanata. U cilju podrške plasmana domaćih poljoprivrednika, uvedena je i lokalna ponuda manjih proizvođača, a Mercator će nastojati da sezon-

Belje preuzima Ledov posao otkupa mlijeka

ske proizvode plasira na police trgovina u roku od 24 sata od branja. “Posebnim isticanjem ponude domaćih proizvođača kupcima želimo transparentno da pokažemo ko su partneri i porijeklo ponude domaćeg voća i povrća u Mercatoru. Stoga ćemo u šest gradova Hrvatske predstaviti regionalne lokalne proizvođače sa kojima sarađujemo, a dodatnim označavanjem istaći ćemo njihovu ponudu i nastojati da informišemo kupce o prednostima sezonske domaće ponude. Garancija kvaliteta dokazuje se jasno deklarisanim porijeklom”, rekao je predsjednik Uprave Mercator–H, Samo Gorjup.

Dosadašnji Ledov posao otkupa mlijeka, kao i njegove kooperante, preuzeće u potpunosti kompanija Belje iz Darde, objavili su krajem juna iz Agrokora. Ledu je osnovna djelatnost pro-

izvodnja i distribucija sladoleda i zamrznute hrane i kompanija ima ambiciju daljeg jačanja ovih djelatnosti, objavili su iz Agrokora objašnjavajući Ledovu najavu na Zagrebačkoj berzi o prestanku otkupa mlijeka.

Badelov Brandy postaje Brand
Kompanija Badel 1862 saopćila je da je, u skladu sa propisima Europske unije, promijenila ime jednog od svojih najpriznatijih brendova jakih alkoholnih pića. Tako će se Prima Brandy od sada na tržištu pojavljivati pod imenom Prima Brand. U obrazloženju se navodi da se naziv brandy u Europskoj uniji koristi isključivo za rakije, dok Badelov Brandy ne spada u tu kategoriju.

Održana Glavna skupština Adris grupe

Održana Glavna skupština Podravke

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom 19. juna u Rovinju, završeno je održavanje godišnjih skupština dioničara svih trgovačkih društava u sastavu Grupe. Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Adris grupe, Ante Vlahović istakao je kako je Adris grupa u 2012. godini ostvarila ukupne prihode u iznosu od oko 450 miliona eura (3,37 milijardi kuna), što je za 5,2 posto više od prošlogodišnjih. Poslovni prihodi iznosili su oko 395,5 miliona eura (2,96 milijardi kuna) i za 3,6 posto veći su od prošlogodišnjih. Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su oko 384 miliona eura (2,87 milijardi kuna).

Na domaćem tržištu ostvareno je oko 208,7 miliona eura (1,56 milijardi kuna), a na inostranim oko 176 miliona eura (1,32 milijarde kuna), što predstavlja rast od 5,8 posto. Adris danas gotovo polovinu prihoda od prodaje robe i usluga ostvaruje na stranim tržištima, od čega gotovo 60 posto na EU tržištu. U periodu od 2007. do 2012. godine Adris je ostvario prosječnu godišnju stopu rasta izvoza sedam posto. Kako navode iz kompanije, uprkos nepovoljnim privrednim prilikama, TDR je u 2012. godini zadržao lidersku poziciju na tržištima Hrvatske te Bosne i Hercegovine sa prosječnih 68, odnosno 32 posto tržišnog udjela. Na ostalim regionalnim tržištima i dalje ima stabilne tržišne pozicije.

Dioničari Podravke usvojili su 20. juna na Glavnoj skupštini prijedloge odluka Uprave i Nadzornog odbora usmjerene ka razvoju Podravke kao modernog dioničarskog društva i stvaranju pretpostavki za dokapitalizaciju Društva, zadovoljavajući rast i daljnju internacionalizaciju poslovanja, saopćeno je iz kompanije. U skladu sa odlukama i statutarnim izmjenama, država više nema mogućnost neposrednog imenovanja dva člana Nadzornog odbora, već će se svi člano-

vi birati na Glavnoj skupštini, čime su svi dioničari stavljeni u ravnopravni položaj u izboru osam članova NO-a, dok jedno mjesto, na osnovu važećeg zakona, ostaje rezervisano za radničkog predstavnika. Na taj način smanjuje se upravljački utjecaj države i pravi iskorak prema već najavljenom razvoju modernog dioničarstva u Podravki u kojem su svi dioničari u ravnopravnom položaju, ističu iz kompanije. Imenovanim članovima Nadzornog odbora Mati Crkvencu i Ivi Družiću mandat se nastavlja.

14

juli 2013 www.instore.ba

regionalne vijesti

Promet robe u trgovini na malo u aprilu bio manji za 5,7%, nego u istom mjesecu lani (Republički zavod za statistiku)

Nova proizvodna linija Henkela
Kompanija Henkel otvorila je 25. juna novu proizvodnu liniju u fabrici u Kruševcu i predstavila novi proizvod na tržištu Bref Duo Stick. Kako je saopćeno iz kompanije, investicija vrijedna više od 4,6 miliona eura, doprinijet će povećanju proizvodnje i izvoznih kapaciteta kompanije Henkel Srbija. Novi proizvod Bref Duo Stick proizvodit će se samo u Srbiji i izvozit će se na tržišta Europske unije i ostala regionalna tržišta. Kristof Til, predsjednik Henkel Srbija je tom prilikom izjavio: „Tokom više od deset godina od kako smo privatizovali Merimu

Carnex dobio kontrolni broj za izvoz u EU
Kompanija Carnex dobila je izvozni kontrolni broj za plasiranje proizvoda na tržišta Europske unije. Kako navode iz kompanije, izvozni kontrolni broj predstavlja garanciju kvaliteta i omogućava nesmetan izvoz i trgovinu proizvoda u Europsku uniju, a kompanija Carnex zadovoljila je sve uslove za dobijanje ovog broja.

2002. godine, Henkel je investirao više od 130 miliona eura u Srbiji i uspješno posluje na tri lokacije u Beogradu, Kruševcu i Inđiji. Danas snabdijevamo više od 55 miliona potrošača u regiji i izvozimo brendove iz naših fabrika na 15 regionalnih i tržišta Europske unije.“

Ekološki standardi
Kompanija je nedavno dobila certifikat sistema zaštite životne sredine (ISO 14001:2004) i bezbijednosti i zdravlja na radu (OHSAS 18001:2007). Kako kažu u kompaniji, ovaj certifikat dodatno potvrđuje ekološku orijentaciju i visoke standarde poslovanja, čija implementacija predstavlja još jedan korak ka dobijanju najveće ekološke dozvole Integrisana dozvola za sprečavanje i kontrolu zagađivanja životne sredine (IPPC).

20 uspješnih godina Nelta
Kompanija Nelt Co obilježila je 14. juna, svečanom zabavom u svom sjedištu u Dobanovcima, dvije decenije uspješnog poslovanja. Prema riječima Miloša Jelića, generalnog menadžera Nelta, tokom ovog perioda ta kompanija je od veleprodajne firme postala lider u pružanju usluga u oblastima distribucije roba široke potrošnje, logistike, proizvodnje, maloprodaje i marketinga. “Nelt je, nakon 20 godina poslovanja, respektabilan partner, poželjan poslodavac i jedna od svijetlih tačaka srpske privrede. Ponosni smo što smo, uprkos krizi, učvrstili svoju lidersku poziciju na polju distribucije, ali i što postajemo sve relevantniji na polju pružanja

Prvi izvoz u Rusiju plaćen u rubljama
logističkih usluga. Mogu da kažem da ove godine očekujemo promet od oko 500 miliona eura i da ćemo napraviti finalne korake ka formalizaciji odnosa u okviru grupacije, koju danas čine Nelt Co, Neoplanta, Corner Shop, Javna skladišta Subotica, Dunav film i naše kompanije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Angoli, Zambiji, Mozambiku i Zimbabveu”, istakao je Jelić pred nekoliko stotina gostiju u Dobanovcima. Kompanija Interkomerc iz Beograda izvezla je kontingent mesa za rusko tržište, što je prvi izvoz srpske robe u Rusiju koji je u potpunosti plaćen ruskim rubljama. Kako se navodi u saopćenju kompanije, ovaj izvoz je realizovan nakon što je Sberbanka Srbija uvela platni promet u ruskim rubljama u Srbiji. Goran Perčević, generalni direktor Interkomerca, izjavio je da je ova transakcija dio šireg ugovorenog aranžmana vrijednosti 12 miliona eura: “Sa poslovnim partnerom iz Sant Petersburga imamo ugovoren širi aranžman, gdje prvi lot uključuje dvadesetak kontejnera čija je vrijednost 54.180.000 rubalja.”

Kraljevačka pekara u sastavu Don Dona
Kompanija Don Don zakupila je sredinom juna pekaru Pekarstvo AD u Kraljevu, i time povećala broj svojih pogona na deset. Prema riječima Nade Simić Kolović, direktorice sektora pravnih i kadrovskih poslova u kompaniji, Don Don će preuzeti proizvodne kapacitete, kao i svu pokretnu i nepokretnu imovinu: “Proizvodnu jedinicu smo zakupili na osam godina. U novozakupljenom pogonu zaposlit ćemo 67 radnika koji su i do sad radili u pekari. Ugovorom smo se obavezali da ćemo nastaviti proizvodnju najmanje u obimu koji je bio do sada, ali i na ulaganja u sam pogon”. Kako ističu iz kompanije, otkako posluje u Srbiji, Don Don je uložio više od 30 miliona eura u pekarsku industriju.

Coca-Cola jubilej
Coca-Cola sistem ove godine proslavlja 45 godina proizvodnje u Srbiji i tim povodom će građanima širom zemlje pokloniti 45 teretana na otvorenom, a građani će biti u mogućnosti da glasanjem izaberu općine u kojima će one biti izgrađene. Ovim projektom bit će obuhvaćene sve općine u Srbiji, podijeljene u tri kategorije, prema broju stanovnika - male, srednje i velike. Počevši od 01. juna, do kraja jula, građani Srbije će putem sajta www.45godinausrbiji.rs moći da glasaju za općinu u kojoj žele da se sagradi Coca-Cola aktivna zona, dok će biti izabrano po 15 općina sa najvećim brojem glasova u svakoj kategoriji. Planirano je da do kraja 2013. bude izgrađeno do 10 teretana na otvorenom, a preostalih 35 do maja 2014.

Planovi
Fotografija ne predstavlja realan prikaz već samo ilustraciju koncepta i izgleda Coca-Cola aktivne zone

Don Don do kraja godine planira da usavrši postojeće recepture, razvije nove i proširi paletu svojih proizvoda. Uz to, jedan od glavnih ciljeva kompanije jeste edukacija potrošača i razvijanje tržišta pekarske industrije u Srbiji.

juli 2013 www.instore.ba

15

Promet robe u trgovini na malo u Crnoj Gori u aprilu 2013. u odnosu na mart 2013. godine veći je u tekućim cijenama za 2,4 posto%, a u stalnim cijenama za 2,2% (Monstat)

Proizvodi iz Sutaša stigli u trgovine
Mlijeko, jogurt, sir, kiselo mlijeko i dječiji voćni jogurt iz Sutaša (Balkanska mljekara), proizvedeni u skopskom pogonu, od juna su dostupni na policama marketa širom Makedonije. “Prošle godine smo fabriku u Skoplju pripremali za proizvodnju i investirali oko 13 miliona eura. Spremni smo da potrošačima predstavimo nove proizvode. U toku ove godine, cilj nam je da uvećamo portfolio proizvoda, kako u Makedoniji, tako i u ostalim državama Balkana”, kazao je Ali Mufšik Sozer, generalni menadžer mljekare. On je dodao da integrisani poslovni model Sutaša „od njive do trpeze” predstavlja garan-

Priznanja za vina iz Plantaža
žano u Londonu od 29. aprila do 3. maja, donijelo je vinima kompanije 13. Jul-Plantaže tri bronzane medelje i tri preporuke za kvalitet. Medalje su dobila vina Vranac Reserve 2005, Crnogorski Vranac 2009 i Vranac Pro Corde 2010, dok su Medun 2008, Merlot 2009 i Vranac Barrique 2008 dobili preporuke. Iz kompanije podsjećaju da su njihova vina i ranije dobijala nagrade na ovom takmičenju - 2011. godine sreberenim priznanjem se okitio Vranac Pro Corde 2008, dok je bronzana dodijeljena vinima Vranac Barrique 2007 i Vranac Reserve 2004. International wine contest Bucharest 2013. (IWCB 2013) Zlatne medalje dobila su vina Crnogorski Vranac 2010, Vranac Pro Corde 2010 i Vranac Barrique 2008. Na takmičenju su okupljeni proizvođači vina iz Italije, Francuske, Španije, Argentine, Čilea, Rumunije, Novog Zelanda, Australije i drugih zemalja.

Kompanija 13. jul - Plantaže izvijestila je i nekoliko priznanja kojima su se njihova vina ovjenčala tokom prethodnog perioda. ciju za prirodne i ukusne proizvode. Da podsjetimo, na površini od oko 25.000 kvadratnih metara, mljekara ima kapacitet za proizvodnju oko 70 miliona litara mlijeka. Očekuje se da će se, uz planirane investicije, broj zaposlenih popeti na 250. Concours Mondial de Bruxelles 2013. Veliku zlatnu medalju na takmičenju koje se održava od 1994. godine i na kojem je ove godine učestvovalo više od 6.000 vina sa četiri kontinenta, dobilo je vino Vranac Barrique 2008, kao prvo i jedino po kvalitetu u kategoriji. Vranac Reserve 2005 osvojio je zlatnu medalju, dok je srebreno priznanje pripalo Vrancu 2010. Decanter Word Wine Awards 2013. Jedno od najcjenjenijih svjetskih vinskih takmičenja, odr-

Pad prometa u maloprodaji
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Makedonije u aprilu 2013. godine zabilježen je pad prometa u maloprodaji u odnosu na april prethodne godine. Posmatrano po grupama i klasama proizvoda, pad prometa zabilježen je u trgovini na malo hranom, pićem i duhanom (nominalno za 13,3 posto, a realno za 17,1 posto). Rast prometa u maloprodaji u aprilu 2013. u odnosu na april

Zlato za Nikšićko pivo
2012. zabilježen je u trgovini automobilskim gorivom. Pivara Trebjesa nagrađena je nedavno sa dvije zlatne medalje za kvalitet proizvoda na prestižnoj Međunarodnoj selekciji kvaliteta Monde Selection 2013., koja je održana u švedskom gradu Stokholmu. Zlatne medalje za kvalitet na ovogodišnjem takmičenju dodijeljene su Nikšićkom pivu (boca 0,33l) i Nikšićkom Gold pivu (boca 0,25l). U ime Pivare Trebjesa, ceremoniji su prisustvovali Vesna Ukropina, menadžer kontrole kvaliteta i Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija. “Nakon prošlogodišnje zlatne medalje koju smo donijeli iz Atine, sa ovog prestižnog takmičenja sada u Crnu Goru donosimo još dvije medalje. Ove nagrade potvrda su vrhunskog kvaliteta naših proizvoda, koji je iz godine u godinu prepoznat na međunarodnom nivou, ali i rezultat stalnih ulaganja i inovacija. Najvažnije, ovo je samo još jedna potvrda da našim vjernim potrošačima i ljubiteljima piva nudimo najbolji kvalitet, što oni već godinama prepoznaju”, rekla je Milić. Na ceremoniji je bilo izloženo više hiljada proizvoda iz različitih dijelova svijeta. Institut Monde Selection je jedna od najstarijih i najprestižnijih svjetskih organizacija u oblasti kontrole kvaliteta proizvoda osnovana 1961. godine, sa sjedištem u Briselu. Svake godine, više hiljada prehrambenih artikala iz cijelog svijeta testiraju se na okus, fizičko-hemijski i mikrobiološki sastav.

SAD zainteresovane za vina Stobi
Vina Vranec i Žilovka od sada će biti dostupna u 15 marketa lanca Binny’s Beverage, u Chicagu. Kako navode iz kompanije, vinarija kontinuirano povećava svoju prodaju na tržištu SAD-a plasiranjem svojih proizvoda u nekoliko specijalizovani marketa za vino u regionu Chicaga. “Pred nama je veliki izazov, jer će se naši proizvodi naći na tržištu jedne od najvećih država u svijetu, gdje potrošači očekuju visok kvalitet. Prvu isporuku su u potpunosti otkupile prodavnice alkoholnih pića, a druga je već na

putu za Chicago. Nadamo se da je ovo početak uspješnog plasmana naših proizvoda u Americi”, izjavila je Lidija Trajkovska, komercijalni direktor kompanije Permindeks, u čijem sklopu posluje Vinarija Stobi.

16

juli 2013 www.instore.ba

veliki trgovci
Tehnološka inovacija
SAD: Ova trgovačka kompanija uvela je u svoje poslovanje tehnološku inovaciju pod nazivom Inkiru, u okviru divizije @ WalmartLabs. Inkiru je platforma za prediktivnu analitiku, koja je specijalizovana za online poslovanje. Platforma kombinuje prediktivnu inteligenciju u realnom vremenu sa analizom velikih podataka i prilagodljivim sistemom odlučivanja. U kompaniji očekuju da će ovim potezom Walmart svoje poslovanje proširiti izvan granica tradicionalnih trgovina i obezbijediti svoje mjesto na Internetu. UK: Britanski trgovački lanac Asda, koji posluje u sklopu kompanije Walmart, uveo je probne kioske za online narudžbu i ormariće za skladištenje poručene robe u 20 prodavnica širom Velike Britanije. Iz kompanije ističu da će ovaj model prodaje omogućiti bržu i lakšu kupovinu proizvoda iz neprehrambenog asortimana, jer će roba nakon online narudžbe biti smještena u ormar za skladištenje u radnji, odakle će je kupci podizati uz pomoć šifre koju dobiju pri plaćanju.

Prodaja Sweetbay, Harveys i Reid’s
SAD: Ovaj međunarodni prehrambeni trgovac postigao je dogovor sa Bi-Lo Holdingom o prodaji banera Sweetbay Supermarket, Harveys i Reid’s za sumu od 265 miliona dolara u kešu. Ugovorom su obuhvaćene 72 Sweetbay radnje, 72 Harveys radnje i 11 Reid’s radnji. Distribucioni centar Sweetbaya će ostati u vlasništvu Delhaize grupe. Tokom 2012., tih 165 radnji, koje zapošljavaju 10.000 radnika, ostvarilo je prihod od oko 1,8 milijardi dolara. „Vjerujemo da ova odluka predstavlja značajan korak u procesu pojednostavljivanja našeg poslovanja. Ova transakcija će ojačati našu finansijsku fleksibilnost koja nam je neophodna kako bismo sproveli naše strateške prioritete“, izjavio je CEO Delhaize grupe Pierre-Olivier Beckers. Belgija: Kompanija je početkom juna predstavila svoj izvještaj o održivom razvoju za 2012. Kako se navodi u saopćenju kompanije, izvještaj predstavlja detalje u vezi sa napretkom u ugrađivanju održivosti u svoje poslovanje i ističe rezultate ostvarene tokom 2012., naročito u oblastima održive morske hrane, smanjenja otpada i reformulacije proizvoda privatnih robnih marki radi unapređenja hranljive vrijednosti.

Moguća promjena formata
Turska: Metro grupa razmatra moguću promjenu 12 turskih Real marketa u Metro Cash & Carry format. Kompanija je za njemačke medije izjavila da postoji nekoliko opcija i da još nije donijeta konačna odluka, ali da se ona očekuje do kraja godine. U novembru 2012., Grupa je prodala svoje Real hipermarkete u Poljskoj, Rumuniji, Rusiji i Ukrajini francuskom Auchanu, dok su njemačke i turske trgovine nastavile da posluju u sklopu Metro grupe. Dok je prodaja ruskih i ukrajinskih jedinica završena, očekuje se da će transfer poslovanja u Rumuniji i Poljskoj biti okončan do kraja godine.

Novi franšizni partner
Rumunija: Carrefour je potpisao franšizni ugovor sa lokalnom trgovačkom mrežom Guliver u Rumuniji. Radnje tog lanca, ukupno njih 11, prostiru se na prodajnoj površini od 240 kvadratnih metara i nalaze se u centru Bukurešta. Svi objekti Gulivera, koji ostvaruju godišnji promet od oko 8,88 miliona dolara, bit će preuređeni pod Carrefour Express banerom. Sve Carrefourove radnje u Rumuniji, sa izuzetkom tri trgovine koje su u vlasništvu samog lanca, posluju kroz franšizne ugovore i sada će ih biti ukupno 35. Francuska: Francuski trgovački lanac ITM (Intermarché) prodao je jedan od svojih najvećih hipermarketa Carrefouru. Radnja u gradu Beauvais, koja se prostire na 6.400m2, je treći najveći objekat ITM-a u zemlji. Prošle godine, ITM je istovremeno preuzeo upravljanje nad tri hipermarketa i diskontnom radnjom Netto u tom gradu, nakon čega je Antimonopolska komisija upozorila na rizik ugrožavanja konkurencije. Intermarché je iz tog razloga odlučio da proda jednu od svojih većih trgovina. Poljska: U Carrefourovim trgovina širom ove zemlje promovisane su Visa kartice za beskontaktno plaćanje. Probno beskontaktno plaćanje uvedeno je u poljske Carrefour markete prije dva mjeseca, a iz kompanije kažu da je odziv potrošača na ovaj način plaćanja dobar i da kupci ovim obezbjeđuju sebi posebne ponude i vaučere iz asortimana proizvoda 20 trgovačkih partnera kompanije Carrefour. Grčka: Grčki trgovački lanac Marinopoulos, koji posluje u sklopu kompanije Carrefour, planira otvaranje cash & carry formata. Prvi objekat će biti otvoren u istočnom Solunu na 1.700m2, a još četiri ovakva objekta bit će otvorena u Atini, Trikali, Solunu i na Kritu.

Testiranje novog formata
UK: Tesco je lansirao krajem maja novi format maloprodajnog objekta, čiji je prvi objekat otvoren u Klemsfordu u Velikoj Britaniji. To je mala trgovina, koja u svom asortimanu sadrži više artikala nego standardni objekat ovog formata. Prodavnica se prostire na 2.600 kvadrata, a potrošače na ulazu očekuje red specijalizovanih pulteva, kao i CityKitchen, ili Create Your Own Pizza pulta, gdje kupci mogu sami da izaberu sastojke za svoju hranu u četiri jednostavna koraka. UK: Uskoro će biti lansiran novi vid digitalnog reklamiranja proizvoda unutar svojih prodavnica. Kampanja je pokrenuta u ukupno 400 prodajnih objekata. Ovaj korak će omogućiti oglašivačima da svoje kampanje prilagode različitim ciljnim grupama potrošača. Prilagođavanje potrošačima zasniva se na podacima iz Tesco Clubcard kartice, koju je kreirala medijska grupa Dunnhumby. Ove kartice omogućuju promjenu reklamnih sadržaja u zavisnosti od doba dana, kako bi oni bili prilagođeni različitim profilima potrošača.

juli 2013 www.instore.ba

17

18

juli 2013 www.instore.ba

svjetske vijesti
Investicija Nestléa u Njemačkoj
Europa - Nestlé je početkom juna najavio početak gradnje nove fabrike u Šverinu, u federalnoj državi Zapadna Pomeranija, a koja predstavlja najveću investiciju kompanije u Njemačkoj. Postavljeni su temelji za izgradnju fabrike Nescafé Dolce Gusto, koja će biti vrijedna 220 miliona eura. Kako navode iz kompanije, tržište Njemačke je četvrto po veličini na kojem kompanija posluje na globalnom nivou, a prvo po prodaji brenda Nescafé Dolce Gusto. Fabrika

Od januara do aprila, hrana u Rusiji je skuplja za 2,8 posto nego u istom periodu prošle godine, a u EU za 1,1 posto (Rosstat)

P&G restrukturira poslovanje
SAD - Iz sjedišta kompanije Procter & Gamble najavljene su značajne organizacione promjene, kojima će se poslovanje na tržištu SAD podijeliti na četiri segmenta. Kompanija, na čijem se čelu od nedavno nalazi nekadašnji izvršni direktor A. G. Lafley, eliminisat će postojeće segmente kućne hemije i kozmetike, a uvesti četiri nova segmenta: Global Baby, Feminine and Family Care, Global Beauty, Global Health and Grooming i Global Fabric and Home Care. Predstavnici kompanije ističu da je cilj ovih promjena jačanje pozicije na razvijenim tržištima i razvoj na tržištima u nastajanju, kao i poboljšanje inovativnosti i produktivnosti.

u Šverinu (Schwerin) će biti treće postrojenje koje isključivo proizvodi Nescafé Dolce Gusto, poslije Tutberija u Velikoj Britaniji i Đirone u Španiji. Fabrika će proizvoditi oko dvije milijarde kapsula godišnje za tržišta Njemačke, Skandinavije i Istočne Europe.

Planovi Lidla
Belgija - Iz ovog trgovačkog lanca najavili su širenje distributivnog centra smještenog u belgijskom gradu Genku. Očekuje se da novi objekat, u koji će biti uloženo 10 miliona eura, početi sa radom na proljeće 2014. Novi distributivni centar, čija rekonstrukcija počinje na jesen, imat će površinu od 5700 metara kvadratnih, od čega će 2200 metara kvadratnih biti namijenjeno čuvanju zaleđene robe, ostatak je predviđen za skladištenje svježih proizvoda. „Nakon proširenja, distributivnom centru će biti omogućeno fleksibilnije poslovanje, koje je od velike važnosti za distribuciju svježe robe, kao što su peciva i meso“, rekao je portparol kompanije Pieterjan Rynwalt.

Kompanija je otvorila laboratoriju za proučavanje patogena štetnih za zdravlje ljudi, koji nastaju u hrani. Kako ističu u kompaniji, prostorije koje se nalaze u Nestlé istraživačkom centru u Švajcarskoj imat će dijelove sa ograničenim pristupom, dostupne samo za osoblje koje je prošlo trening. Cilj kompanije Nestlé je korištenje raspoloživih naučnih metoda kako bi se unaprijedio proces uništavanja patogenih mikroorganizama u hrani, uz zadržavanje hranljivih vrijednosti proizvoda. Nestlé kompanija je proslavila ovogodišnji Svjetski dan zaštite životne sredine učestvovanjem u kampanji Misli.Jedi.Uštedi, kako bi se spriječilo nepotrebno bacanje hrane. Kampanja, koju su pokrenuli program UN za životnu sredinu, UN organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i organizacija za recikliranje WRAP, osmišljena je da podstakne ljude da postanu svjesni utjecaja njihovog izbora hrane na životnu sredinu i da im omogući da donose odluke na osnovu informacija koje posjeduju.

Zeleno svjetlo za preuzimanje Heinza
Europa/SAD Europska komisija dala je investicionom fondu Berkshire Hathaway, koji je u vlasništvu američkog investitora Warrena Buffetta i finansijskom holdingu 3G Capital zeleno svjetlo za preuzimanje američkog proizvođača kečapa Heinz, prenijele su svjetske agencije. Ugovor vrijedan 28 milijardi dolara, prema ocjeni Brisela, neće negativno utjecati na konkurentnost u EU. Berkshire Hathaway i 3G Capital su preuzimanje najavili u februaru ove godine. Buffett, koji se već godinama nalazi na listi najbogatijih ljudi na svijetu, je rekao da je Heinz jedinstvena kompanija koja će se odlično uklopiti u postojeći portfolio koncerna koje posluju u okviru Berkshira, poput Dairy Queena. William Johnson, izvršni direktor Heinza, smatra da će novi vlasnik pomoći u jačanju ove kompanije kao jednog od značajnijih globalnih igrača. Lidl je zainteresovan za ulazak na tržište SAD, pa je sastavljen tim stručnjaka koji će sprovesti studiju izvodljivosti. Studiju, koja će biti dovršena do početka 2015. godine, vodit će generalni direktor za Lidl Irska Kenneth McGrath i član izvršnog odbora za Lidl Irska Kevin Proctor. Nakon dobijenih rezultata kompanija će donijeti konačnu odluku o ulasku na tržište SAD.

Rebrendiranje Real marketa
Rusija - Direktor prodaje ruskog ogranka Auchana, Wilhelm Hubner, rekao je da će 16 Real hipermarketa, koje je Auchan preuzeo od Metro grupe, biti rebrendirani do kraja 2013. godine. Preuzeti objekti, čija prodajna površina iznosi od 6.000 do 11.000 kvadrata, bit će stavljeni pod banere Auchan ili Auchan City, u zavisnosti od veličine. Procjenjuje se da je za rebrendiranje svake radnje potrebno od četiri do šest sedmica. Auchan ima u planu da, osim preuzetih, otvori još četiri hipermarketa na tržištu Rusije do kraja ove godine, i deset objekata tokom 2014.

juli 2013 www.instore.ba

19

Doći će do porasta potrošnje aromatizovanog mlijeka po stopi dvostruko većoj od bijelog mlijeka, na globalnom nivou u periodu između 2012. i 2015. (istraživanje Tetra Paka)

Safeway prodaje kanadsku jedinicu
SAD - Safeway Inc, drugi po veličini trgovački lanac u SAD, najavio je prodaju svog kanadskog poslovanja trgovačkom lancu Sobey’s, koji posluje u okviru kompanije Empire Co, za 5,7 milijardi dolara. Robert Edvards, koji se od 14. maja nalazi na poziciji izvršnog direktora kompanije Safeway Inc, ocjenjuje da će ovaj potez pojednostaviti poslovanje Safewaya, jer se lanac sada može fokusirati na tržište SAD. Lanac Sobey’s će akvizicijom dobiti 213 prodajnih objekata u zapadnoj Kanadi, uključujući 199 apoteka koje posluju u sklopu prodavnica, kao i 12 proizvodnih postrojenja.

Mintec Limited
Mintec je glavni nezavisni izvor informacija o globalnim cijenama dobara i sirovina. Kompanija raspolaže odgovarajućim jedinstvenim alatima osmišljenim da pomognu profesionalcima iz lanca snabdijevanja u njihovim svakodnevnim izvještajima, analizama i u interpretaciji tržišnih informacija. Mintec pomaže profesionalnim kupcima i prodavcima da donesu odluke o određenoj robi, tako
Top 5 y-o-y sa najvećim rastom Roba Kako puter (UK) Smrznuti konc. soka narandže (US) Cijena E/ MT 4032 2539 851.8 352.54 1440 m-o-m % y-o-y % 16.2% 3.5% 3.9% 12.0% 0.1% 102.5% 26.4% 24.0% 22.0% 17.7%

što poboljšavaju efikasnost, minimalizuju rizike i teže komercijalnim prednostima. Osnovni Mintecov proizvod je Datagain, sofisticirani alat koji nudi ažurirane i pouzdane podatke o cijenama na globalnom i lokalnim nivoima. Za više informacija: sales@mintec.ltd.uk ili www.mintec.ltd.uk.

Kaufland proširuje drogerijski asortiman
Njemačka - Diskontni lanac maloprodaja Kaufland, koji posluje u okviru Schwarz grupe, najavio je proširenje drogerijskog asortimana u svojim prodavnicama. Njemački mediji prenijeli su da kompanija planira agresivnu kampanju promocije novih proizvoda u ponudi, koja će, između ostalog, obuhvatiti posebno pozicioniranje proizvoda u trgovinama i informacioni sistem u vezi sa ovim artiklima.

Riža - Basmati (PK) Pšenica - Durum (EU) Pamuk (US) Top 5 y-o-y sa najvećim padom Roba Kafa - Arabica (US) Kokosovo ulje (EU) Raž (DE)

Cijena E/ MT 2194 662.4 195.6 652.9 2136

m-o-m % y-o-y % -6.5% 3.0% -3.6% 1.7% -3.9% -21.1% -22.1% -25.0% -25.2% -32.9%

Hrana će biti skuplja i do 40 posto
Svet - Cijene hrane u svijetu u narednoj deceniji bit će veće od 10 do 40 posto, ocijenili su početkom juna predstavnici međunarodnih organizacija koje prate kretanja u toj oblasti. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopćile su da će veća potražnja, usljed rasta prihoda i sporog rasta ponude, stvoriti pritisak za povećanje cijena hrane. Ove dvije organizacije smatraju i da je potrebno da vlade podstaknu investicije, kako bi se zaustavilo usporavanje rasta poljoprivredne proizvodnje.

Ulje košpica palme (EU) Kakao prah (UK) Top 5 m-o-m sa najvećim rastom Roba Kakao puter (UK) Pšenica - Durum (EU) Riža - Basmati (PK) Indeks energije (EU) Smrznuti konc. soka narandže (US) Top 5 m-o-m sa najvećim padom Ingredients Kafa - Arabica (US) LDPE (DE) Kafa - Robusta (LIFFE) HDPE (DE) Kukuruz (FR) m-o-m: poređenje mjesec na mjesec y-o-y: poređenje godina na godinu

Cijena E/ MT 4032 352.54 851.8 38.88 2539

m-o-m % y-o-y % 16.2% 12.0% 3.9% 3.5% 3.5% 102.5% 22.0% 24.0% -19.2% 26.4%

Cijena 2194 1350 1446 1295 189.5

m-o-m % y-o-y % -6.5% -6.9% -6.9% -7.0% -13.3% -21.1% -13.2% -13.7% -13.2% -2.9%

20

juli 2013 www.instore.ba

top trgovac
Snažan rast njemačkog maloprodajnog lanca

Obećavajuća budućnost
Edeka će investirati 1,6 milijardi eura u modernizaciju i u proširenje maloprodajne mreže trgovina i prodajne infrastrukture, najavio je CEO Markus Mosa

T

Izvor: Planet Retail

okom poslovne (fiskalne) i kalendarske 2012. godine, Edeka je ostvarila prodaju u iznosu od 44,8 milijarde eura, što je povećanje od 3,8 posto u odnosu na prošlu godinu, kada se u obzir još uzme prodaja 25 posto udjela u Dansk Supermarked’s Netto. Neto prihod grupe iznosi 168,6 miliona eura, što je povećanje od 19,7 posto. Promet koji su ostvarile nezavisne trgovine (zakupci) porastao je za 6,4 posto, i iznosi 21,3 milijarde eura. Prodaja full-range maloprodajne divizije manja je za 0,5 posto i iznosi 8,3 milijarde eura. Glavni razlog je privatizacija trgovina. Tokom godine, 83 outleta kojima upravlja kompanija, dato je nezavisnim zakupcima.

Njihov diskonter Netto Marken-Discount ostvario je prodaju u iznosu od 11,3 milijardi eura, što je povećanje od 5,2 posto, dok je veleprodajno poslovanje poraslo za tri posto i iznosi 1,9 milijarde eura. Prodaja trećim osobama niža je za 14,8 posto i iznosi 1,3 milijarde eura.

Siguran par ruku
Najava robusnih rezultata za 2012. godinu došla je u vrijeme kada Markus Mosa čvrsto sjedi u sedlu nego ikada prije. Samo nekoliko dana ranije njegov ugovor za poziciju CEO-a produžen je na još pet godina. Druga dva člana izvršnog odbora, Michael Wulst i Martin Scholvin, došli su tek u februaru ove godine, nakon što je dr. Reinhard Schütte, koji je prethodno bio zadužen za finansije, IT, logistiku i druga područja, na-

pustio kompaniju „na vlastiti zahtjev“.

Implikacije
Edekin snažan rast ponovno je dokazao kako je maloprodaja lokalni biznis. Zahvaljujući vodećoj poziciji na domaćem tržištu (i svom članstvu u Agenor/Alidis), ovom trgovcu ne trebaju međunarodne ambicije kako bi bio uspješan. Nezavisna struktura Edeke, u kombinaciji s potrebom za diferencijacijom i lokalizacijom, nudi mnogostruke mogućnosti za male dobavljače i specijaliste na europskom velikom tržištu. Edekino ulaganje u IT, zajedno sa zajedničkim naporima u centralizaciju izvora, rezultirat će većom transparentnošću uslova, što će predstavljati standardizirane uslove za dobavljače. Relativna nezavisnost Edekinih zakupaca trgovina posebno će teškim učiniti koherentno bavljenje zajedničkim izazovima, kao što je online kupovina i loyalty program.

Mosa, koji je CEO postao u maju 2008., došao je iz divizije Netto diskonta - koji je u to vrijeme predstavljao centralizovani maloprodajni model - ali je nakon toga prošao preobražaj kako bi postao vodeća sila u svrhu osnaživanja nezavisnih zakupaca koji su predstavljali jezgro grupacije. Zaista, Edekin razvoj od korporativnoga lanca, prema razvoju kooperativnoga identiteta, fenomen je koji se ne može posmatrati isključivo u Njemačkoj (u sklopu Edeke i Rewe Grupe), nego i u Francuskoj, gdje nezavisne grupacije mogu bolje da zadovolje rastuću potrebu za regionalnim, čak lokalnim pristupom maloprodaji osnovnih životnih namirnica.

Udruživanje je imperativ
Uz poštivanje različitosti, Mosain fokus leži na kreiranju sinergija među Edekinim jakim tačkama, koje očigledno leže u maloprodajnom sektoru. Udruživanje je ključna riječ ovog trgovca za te aktivnosti.

juli 2013 www.instore.ba

21

To spaja nekoliko poslovnih područja na kojima je Edeka aktivne. Edeka je investirala u vertikalizaciju kako bi osigurala veću sigurnost kada je u pitanju nabavka trgovačkom robom. Nedavno su objavili akviziciju nesolventnog proizvođača voćnih sokova Elro. “Koncentracija na dobavljačkoj strani jedan je od najvećih izazova za trgovačke lance, kao i za Edeku”, izjavio je tada Mosa, dodavši kako će koncentracija “ograničiti našu slobodu za djelovanjem kao trgovina s punim asortimanom”. Što se tiče nabavke, Mosa je implementirao nove procedure prošle godine koje su svana ocijenjene kao uspješne, jer je trgovac uspio da centralizuje nabavku i poveća prihode grupacije s 10 na 16 milijardi eura. Edekini napori fokusirali su se na uvjeravanje proizvođača da pristanu na standardizovane uslove, koji su se prije bili dogovarani na regionalnom nivou. Kako bi održala svoju konkurentnost u području prehrane, Edeka također radi na poboljšanju kooperacije između svojih divizija s kompletnim asortimanom i diskontera kada su u pitanju privatne marke. Po prvi put, Edeka je kreirala iste privatne marke koje nudi u oba kanala. To uključuje ekskluzivne ugovore s dobavljačima brendova specijalno kreiranih proizvoda. Od 2014. godina pa nadalje, Nettoove automatizovane pekare smještene unutar radnji bit će snabdjevane testom iz sopstvenih Edekinih pekarskih pogona. Također su proširili saradnju sa Institutom Fraunhofer (najpoznatijem u svijetu po izumu MP3 media formata) radi istraživanja i razvoja inovativnih proizvoda pod privatnom markom, kao što su instant jela od smrznutog mljevenog mesa ili onih obogaćenih Omega -3 masnim kiselinama.

Regionalno jačanje
Istovremeno, Edeka ojačava regionalan položaj, podržavajući nezavisne zakupce koji

kojim će osnažiti svoj loyalty program pod nazivom DeutschlandCard. Do sada je učestvovanje u ovom loyalty

jama Südwest, Nordbayern i Südbayern. U drugoj polovini 2013., novoosnovani lanac nabavke i njegova uprava bit će locirani u regiji MindenHannover.

Neprehrana zahtijeva pažnju
Osim na prehrani, Edeka također radi na razvoju odgovarajuće ponude neprehrambenih proizvoda. Nakon predaje svog nekadašnjeg formalno centralizovanog lanca hipermarketa Marktkauf regionalnim divizijama, još uvijek ima prostora za pristojan asortiman neprehrambenih artikala u velikim trgovinama. U 2013., grupacija je razmotrila razvoj modula u zavisnosti od veličine trgovina- najviše u saradnji s vodećim proizvođačima brendova.

Privatna marka
Netto je proširio ponudu u svojim drogerijama kako bi izvukao korist nakon što je lanac Schlecker nestao sa tržišta. Što se tiče zdravlja i ljepote, spektakularan nestanak drogerijskog carstva zatvaranjem lanca Schlecker prošle godine, povećalo je želju za povećanjem udjela na tom dijelu tržišta. Diskonter Netto nedavno je povećao svoju drogerijsku ponudu na više od 1.000 proizvoda. Razna područja na kojima se spaja rad, u kombinaciji sa kontinuiranim jačanjem nezavisne trgovine prehrambenih proizvoda te povećanja potražnje za regionalnom hranom visokog kvaliteta, Edeki će donijeti prostora za obećavajuću budućnost. Uprkos deklarisanom fokusu na domaće tržište, možda će biti prostora za ponovno gledanje mogućnosti izvan granica Njemačke. Na kraju, trgovac je postao jedan od najvećih holandskih lanaca C1000 krajem 2011., što je pokazatelj da dugoročne ambicije ne bi trebale da mu budu vezane samo za Njemačku.

nude lokalne proizvode, a istovremeno isključuju regionalne privatne marke. Iako njihova organizacija nudi idealnu osnovu za regionalan nastup, svejedno on može kočiti napore prema harmonizaciji. Nakon najave konkurenta Rewe grupe da će se pridružiti nacionalnoj Payback loyalty shemi od 2014., Edeka će morati pronaći način

programu prenijeto na nezavisne zakupce trgovina. Još jedan dio procesa spajanja jeste Lunar, jedan od najvećih IT projekata u europskoj maloprodajnoj industriji. Za 2013., dalji preokret Lunarovog sistema upravljanja robom u veleprodaji i maloprodajnim divizijama, je i dalje u upotrebi, prvenstveno u regi-

22

juli 2013 www.instore.ba

osvrt stručnjaka

Mizerne šanse za skoriji oporavak
Ekskluzivno iz Beča Piše: Nenad Pacek, predsjednik GSA nenad.pacek@globalsuccessadvisors.eu

K

ao i svi koji mnogo vremena provode u avionima, i ja uvijek nešto čitam (uglavnom zbog posla, a rijetko zbog zabave). Tako sam prije par sedmica odlučio da pogledam posljednji izvještaj Europske komisije o ekonomskim predviđanjima Europske unije. Moji multinacionalni klijenti dobro znaju moj skepticizam što se tiče brzog oporavka europske ekonomije te opstanka eura, a i oni koji redovno čitaju ovu kolumnu upoznati su barem djelimično s mojim stavovima. Gledajući naslovnu stranicu tog dokumenta, proizvedenog u Briselu, nadao sam se da ću, možda, otkriti nešto novo i zanimljivo. Da skratim dugu priču, predviđanja ekonomskog tima europske komisije se svode na sljedeće: ekonomija eurozone će od ljeta početi da se oporavlja i svi ćemo živeti happily ever after. Uzalud sam pokušavao da pronađem razloge zašto bi to bilo baš tako. Glavna pretpostavka autora je da će doći do značajnog oporavka u ostalim zemljama (posebno onima u razvoju) koje će pojačano kupovati robu iz Europske unije te će taj ubrzani europski izvoz biti prvi i glavni razlog oporavka Europe u drugom dijelu 2013. godine, te u 2014. Iako bih volio da se takva predviđanja ostvare, šanse su prilično mizerne. Vidite, eurozona predstavlja više od četvrtine globalne ekonomije. Već je sada izvoz iz ostalih dijelova svijeta prema eurozoni itekako pod pritiskom. Sve zemlje na svijetu, barem djelimično, zavise od europske ekonomije, te itekako imaju problema s održavanjem jakog izvoza. To se posebno odnosi na zemlje Centralne i Istočne Europe. Eurozona je i dalje u recesiji, te će to biti i krajnji, neslavni rezultat za ovu godinu. Neke od zemalja su u dubokoj recesiji, a neke čak i u pravoj depresiji. Nezaposlenost raste, a u nekim zemljama Unije nezaposlenost

među mladima je gora nego u mnogim afričkim zemljama. Javni dug je skoro velik poput ukupnog BDP-a. Europska centralna banka nema mandat da privremenom monetarnom emisijom kupi državne obveznice pojedinih zemalja i tako im omogući privremenu i brzu fiskalnu ekspanziju, kako bi se brzo iščupale iz krize te povratile povjerenje potrošača i kompanija. Vlade nemaju sredstva da pokrenu privremenu fiskalnu ekspanziju, a i one koje imaju, žive u modalitetu štednje, a ne potrošnje. Banke slabo pozajmljuju novac, posebno u zemljama u recesiji (što je većina eurozone), a njihovi bilansi su i dalje neočišćeni. Meni je teško da sagledam šta će se promijeniti u doglednoj budućnosti, što se tiče privredne politike čupanja iz europske krize. Isto tako, pretpostavka Europske komisije da će ostale zemlje početi da kupuju sve više robe iz Europske unije također skoro uopće “ne pije vodu”. Rast u skoro svim azijskim zemljama se ponešto usporio (upravo zbog krize u Europskoj uniji). Ista je priča i s rastom u Latinskoj Americi gdje je Brazil skoro prestao da raste, a i ostali počinju da se muče. U Centraloj i Istočnoj Europi, tri tržišta su bili glavni kupci europske robe do prije par mjeseci ili sedmica, a to su Rusija, Turska i Poljska. Međutim, sve tri zemlje su se jako usporile (Turska, zbog nemilih događaja u posljednjih nekoliko sedmica). Drugim riječima, vodeći političari eurozone se varaju ako misle da ostatak svijeta može brzo da raste dok je Europa u recesiji. Sve zemlje su toliko povezane da ako jedan veliki entitet poput Europe ima problema, teško da druge zemlje mogu da ostanu imune. Moje mišljenje je da neće biti brzog oporavka eurozone u idućih nekoliko godina, jer nema ništa na horizontu što bi ubrzalo rast. To je nažalost loša vijest za Centralnu i Istočnu Europu, a posebno za zemlje bivše Jugoslavije koje se i dalje muče ozbiljne privredne muke. No, je li sve baš crno u globalnoj ekonomiji? Ne, ipak ima i dobrih vijesti koje

Nenad Pacek je osnivač i predsjednik kompanije Global Success Advisors GmbH i suosnivač korporativnog servisa CEEMEA Business Group. Kompanija GSA je fokusirana na savjetovanja internacionalnih kompanija kako bi im pomogla da nadjačaju konkurenciju na globalnim tržištima, sa posebnim naglaskom na tržištima u razvoju. Priznat je i najprodavaniji autor knjige ’Tržišta u razvoju: Lekcije za poslovni uspjeh i prikaz za različita tržišta’, koja je doživjela drugo izdanje. Kao suosnivač korporativnog servisa CEEMEA Business Group, Nenad pomaže regionalnim menadžerima multinacionalnih kor­ poracija u poslovanju u centralnoj i istočnoj Europi, na Bliskom Istoku i u Africi.

juli 2013 www.instore.ba

23

ipak sprečavaju nastanak još jedne globalne recesije. Prva dobra vijest je da Sjedinjene Američke Države rastu kao rezultat programa privremenog štampanja novca koji se sliva u državne kofere te omogućuje državi da djelimično podstakne privredu. Dio svježeg novca je očistio i bilanse američkih banaka koje počinju da pozajmljuju novac. Iako Amerika djelimično prolazi kroz oblik fiskalne štednje posljednjih nekoliko mjeseci, javni dug pada, a budžetski deficit se smanjuje. Amerika bi trebalo da raste oko dva posto ove godine, a pošto je velika kao i eurozona, oporavak američke ekonomije predstavlja važnu potporu globalnoj ekonomiji. Svi oni koji su tvrdili da će ekstra privremeno štampanje novca dovesti do velike inflacije su sada dokazano pogriješili (baš kao što ekonomska teorija i kaže). Druga dobra vijest je da je i Japan (koji predstavlja skoro desetinu globalne ekonomije) također pokrenuo agresivni i privremeni program štampanja novca i jake fiskalne ekspanzije. Kao i u Americi, rezultati se vide i Japan već dosta brzo raste. Treća dobra vijest je da su zemlje Azije, Latinske Amerike, Bliskog Istoka, kao i dijela Istočne Europe (na žalost ne i Jugo-

istočne), fundamentalno jake, bez dugova i s velikim rezervama dolara, eura i zlata. To znači da ipak nisu sasvim zavisne od eurozone, tako da ne moraju da prolaze kroz proces razduživanja.

Europskim političarima, kao i onima u zemljama bivše Jugoslavije, bilo bi bolje da pogledaju primjer Amerike i Japana, kako bi se što prije iščupali iz ralja recesije. Sjediti i čekati da se stvari riješe same od sebe je kontraproduktivno i opasno.

24

juli 2013 www.instore.ba

investicije

Prvi kupci se očekuju početkom jeseni
Investicija je vrijedna oko 6 miliona KM te će biti otvoreno oko 70 novih radnih mjesta. U odnosu na prethodne prodajne kapacitete u Bugojnu, novi objekt će biti skoro četiri puta veći od postojećeg

Novi Fis prodajni centar u Bugojnu

K

Piše: Mario Trojer

ompanija Fis iz Viteza, nakon otvaranja prodajnog centra u Sarajevu, tokom ove godine planira otvaranje još jednog modernog prodajnog centra. U pitanju je prodajni centar u Bugojnu koji bi dopunio već postojeću prodajnu jedinicu u ovom gradu te povećao ponudu artikala. Prema riječima Dijane Brkan, voditeljice marketinga Fisa, prodajni centar će imati ukupnu površinu od 5000 m2 i nalazit će se u bugojanskom naselju Jaklić. „Kompanija FIS je u Bugojnu kroz 11 godina rada, djelujući po modelu ‘Sve na jednom mjestu’, stekla brojne kupce. Prateći upravo njihove potrebe i interesovanja, procijenili smo da je vrijeme da Bugojancima ponudimo veći i moderniji prodajni centar, sa širom i raznovrsnijom ponudom“, riječi su naše sagovornice koja dodaje da su radovi započeli tokom mjeseca maja, te da je trenutno završena trećina radova na budućem trgovačkom centru. Investicija je vrijedna oko 6 miliona KM te će biti otvoreno oko 70 novih radnih mjesta. „U odnosu na naše prethodne prodajne kapacitete u Bugojnu, novi objekt će biti skoro četiri puta veći od postojećeg“, riječi su Dijane Brkan. U odnosu na postojeći, novi prodajni objekt će biti značaj-

no pojačan sa asortimanom te prodajnom površinom. Također će biti otvoren supermarket sa bogatim asortimanom prehrambenih proizvoda, svježim voćem, povrćem i pecivima, te ugostiteljskim i drugim pratećim sadržajima. Novost za kupce u Bugojnu će biti i komforan parking sa oko 100 mjesta. Prema riječima naše sagovornice, otvaranje prodajnog centra je planirano za jesen. „Prema dosadašnjoj dinamici radova, vjerujemo da ćemo već na jesen Bugojancima otvoriti vrata našeg centra i ponuditi im jedan novi ugođaj kupovine. Do tada, svi koji nas još nisu posjetili u Bugojnu, a žele kupovati u Fisu, neka nas potraže u ulici Kulina bana broj 10“, ističe voditeljica marketinga Fisa. Otvaranjem većih, modernijih prodajnih objekata u Gračanici, Banja Luci i Sarajevu, kompanija Fis je svojim kupcima pružila ugodan ambijent kupovine te širu i raznovrsniju ponudu. Prema informacijama iz Fisa, očekivani profit je za dvadeset posto veći. Otvaranje prodajnog centra u Bugojnu je prva veća investicija na području Srednje Bosne, regije gdje je sjedište kompanije. Kako nam je istakla Dijana Brkan, trenutno nemaju u planu veće investicije u ovom području. „Mislimo da su u ovom trenutku dovoljni Vitez i Bugojno. No, vrijeme će

najbolje pokazati, i mi ćemo se sigurno prilagoditi potrebama tržišta“, kaže Brkan i otkriva nam kako u narednoj godini planiraju izgradnju modernog prodajnog centra na području Bosanske Krajine. Što se tiče asortimana roba u prodajnim centrima Fisa, kompanija pozorno prati želje i potrebe svojih kupaca te na temelju toga oblikuje i proširuje ponudu proizvoda i usluga. Teška ekonomska situacija u našoj zemlji je već stara vijest. Fis također na sve načine nastoji svojim kupcima olakšati kupovinu, a s druge strane ostati konkurentan u odnosu na druge velike trgovce u našoj zemlji. U kompaniji su svjesni sve slabije kupovne moći stanovništva te su se prilagodili tome smanjivši marže i tako zadržali konkurentnost. Također su provedene određene organizacione promjene koje su optimizirale troškove kompanije, a posebna pa-

žnja je posvećena unapređenju prodaje. „Naše prednosti su prepoznate i kroz prestižna Superbrands i Best Buy priznanja. Smatramo ih zaista bitnim, jer rezultat su mišljenja kupaca da je FIS shopping centar s najboljim omjerom cijene i kvalitete u BiH. Hvala im na povjerenju, trudit ćemo se da ga opravdamo i u budućnosti“, riječi su Dijane Brkan koja dodaje kako su u Fisu zadovoljni činjenicom da su s obzirom na globalnu krizu, recesijsko vrijeme i težak poslovni ambijent u našoj zemlji uspjeli održati poslovanje i postojeća radna mjesta, pa čak i napravili pomake u širenju distributivne mreže. Krajnji cilj kompanije Fis iz Viteza je što kvalitetnije pozicioniranje na veoma zahtjevnom tržištu. Otvaranjem novih prodanih centara, Fis se izdvojio kao veoma kvalitetan domaći trgovac koji planira aktivno parirati velikim trgovačkim lancima koji egzistiraju u našoj zemlji.

juli 2013 www.instore.ba

25

26

juli 2013 www.instore.ba

mišljenja i komentari
Bh. poljoprivreda ne može opstati bez podrške EU

Entiteti koče izvoz bh. proizvoda u EU
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju cjelokupna trgovina proizvoda životinjskog porijekla iz BiH je zaustavljena

B

iH nije stekla uslove za izvoz na tržište EU za pojedine kategorije tih proizvoda zbog toga što vlasti BiH nisu uskladili tri ključna zakona: Zakon o hrani, Zakon o veterinarstvu i Zakon o poljoprivredi, prehrani, šumarstvu i ruralnom razvoju. Ovim zakonima bi se tačno definisao vertikalni i horizontalni lanac zapovijedanja i uspostavljena jedna institucija na nivou države koja će odgovarati za kvalitet bh. proizvoda, što je i bio zahtjev EU, međutim, nije bilo „političke volje“ da se to uradi, a što će u vrlo nezavidan položaj dovesti bh. kompanije koje su u svom poslovanju oslonjene na izvoz. „Od političke volje entitetskih vlada zavisi izvoz proizvoda animalnog porijekla iz BiH u Hrvatsku, odnosno EU. Bez usvajanja potpunih zakonskih rješenja, proizvodi animalnog porijekla iz BiH neće se moći izvoziti na ovo tržište“, jasan je zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH Pavo Radić. S obzirom na nedostatak političke volje za usaglašavanjem pomenutih zakona, kao privremeno rješenje BiH je EU ponudila Protokol koji je potpisan između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH i resornih entitetskih i kantonalnih ministarstava u BiH, a kojim bi trebao biti omogu-

ćen izvoz proizvoda animalnog porijekla iz BiH, prije svega mlijeka. Ovim dokumentom bi bila uspostavljena komandna struktura, odnosno vertikalni lanac i određena jedna institucija koja je ključna tačka pri izvozu mlijeka, a to bi bio Ured za veterinarstvo BiH.

EU je nedavno usljed neuspjeha vlasti BiH

da okonča pripreme u sklopu dva projekta u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, suspendovala pet miliona eura bespovratnih sredstava

izdvojenih za ove namjene.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović istakao je da je uspostavljanje komandnog lanca jedna od ključnih pretpostavki za dolazak inspektora za hranu i veterinarstvo EU (FVO misija) koja bi trebala, nakon detaljnog pregleda bh. mljekara, izvršiti upis objekata i odobriti izvoz. „Protokol je prelazno rješenje do konačnog usaglašavanja ključnih zakona na kojima insistira EU. Radi se o presedanu i ovo je prvi put u praksi EU da je pristala na ovakav model, čime su izrazili podršku BiH. Ovaj model će se

juli 2013 www.instore.ba

27

primjenjivati do usvajanja konačnih zakonskih rješenja koja regulišu ovu oblast“, kazao je ministar Šarović.

Mirko Šarović

sektoru poljoprivrede za period od 2014.-2020. godine. „Veoma je važno da vlasti BiH, na svim nivoima, pronađu praktične i održive dogovore kako bi građani imali koristi od sredstava EU. U ovom slučaju, nedostatak pripreme i koordinacije istovremeno znači da poljoprivrednici možda neće moći iskoristiti njima namijenjena buduća sredstva EU u iznosu od desetina miliona eura“, kazao je ovim povodom šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Iz EU u međuvremenu nije stigao nikakav odgovor o prihvatanju Protokola, tako da i dalje na snazi, kao ključni uslov za izvoz u EU, ostaje revidiranje pomenutih zakonskih rješenja. Sa konačnim zakonskim rješenjima, čiji će finalni tekst koji se radi sa ekspertima iz Brisela, kako najavljuju iz MVTEO BiH, biti završen do kraja jula, neophodno je da se usaglase entitetska ministarstva. Posljedice „dobre“ saradnje entitetskih ministarstava već se osjećaju. EU je nedavno usljed neuspjeha vlasti BiH da okonča pripreme u sklopu dva projekta u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, suspendovala pet miliona eura bespovratnih sredstava izdvojenih za ove namjene. Cilj dva pomenuta projekta je izgradnja kapaciteta pri realizaciji fondova EU za ruralni razvoj (IPARD - Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju), te izradu strateškog plana za ruralni razvoj za cijelu zemlju. Stalni nedostatak napretka u ovim područjima, kao i u usklađivanju zakonodavstva po ovom pitanju s pravnom stečevinom EU, ne donosi samo potencijalni gubitak sredstava EU u iznosu od pet miliona eura. Nedostatak djelovanja bi mogao kasnije rezultirati gubicima od nekoliko desetina miliona eura namijenjenih

Peter Sorensen

EU od BiH konkretno zahtijeva ukidanje carinskih opterećenja za 217 proizvoda iz Hrvatske, odnosno EU, kao i uvođenje kvota za ribu, vino i šećer. Oko ove stvari postignut je opći koncenzus na državnom nivou, a proces pregovora o zaključenju Dodatnog protokola na Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, pretvorio se u odbranu BiH od nerealnih, neopravdanih i

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović kazao je da su posljedice suspenzije sredstava EU „katastrofalne i nesagledive“, te da „naša poljoprivredna proizvodnja ne može opstati bez podrške iz EU, jer entitetski proračuni nemaju dovoljno sredstava da bi je podržali“. Iz resornog ministarstva Republike Srpske (RS) nisu komentarisali odluku EU o suspenziji sredstva, a Vlada RS ranije je zauzela stav da je protiv osnivanja agencije na nivou BiH, te da agrarna politika treba da ostane na nivou entiteta. Tržišni konkurent, Hrvatska, već je ugovorila 700 miliona eura poticaja za poljoprivredu iz EU fondova, dok BiH istovremeno „odbija“ i bespovratna sredstva. Na taj način, vlasti BiH potpisali su samoubistvo bh. poljoprivrede i omogućili novo povećanje uvoznih proizvoda koji će, zbog subvencija i poticaja iz EU fondova, biti mnogo konkurentniji od domaćih.

Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, pretvorio se u „odbranu“ BiH od „nerealnih, neopravdanih i izrazito štetnih zahtjeva Europske komisije“, kako je kazao savjetnik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Igor Gavran. Riječ je o rijetko iskazanoj odlučnosti i dosljednosti u odbrani interesa bh. privrede. Konačni dogovor pregovaračkih timova BiH i EU na zadnjem sastanku oko ovog pitanja nije postignut, a Europska komisija će izvijestiti Vijeće EU koje će donijeti odluku o daljim koracima.

Od političke volje entitetskih vlada zavisi

izvoz proizvoda animalnog porijekla iz BiH u Hrvatsku, odnosno EU. Bez usvajanja potpunih zakonskih rješenja, proizvodi animalnog porijekla iz BiH neće se moći izvoziti na ovo tržište.

Jerko Ivanković Lijanović

izrazito štetnih zahtjeva Europske komisije.

Kao da sami sebi nismo najgori neprijatelji, iz EU vrše pritisak u vezi sa bilateralnim trgovinskim režimom između EU i BiH u svjetlu pristupanja Hrvatske u EU. EU od BiH konkretno zahtijeva ukidanje carinskih opterećenja za 217 proizvoda iz Hrvatske, odnosno EU, kao i uvođenje kvota za ribu, vino i šećer. Oko ove stvari postignut je opći koncenzus na državnom nivou, a proces pregovora o zaključenju Dodatnog protokola na

Bosna i Hercegovina ne odustaje od pregovaračke pozicije pred finansijski „najmoćnijom“ unijom, a istovremeno dovodi u pitanje na desetine hiljada radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru. Slijepo insistiranje na entitetskim nadležnostima, makar po cijenu propasti privrede i bezuslovno čvrst stav u cilju odbrane te iste privrede, paradoksalna je zbilja bh. svakodnevnice. A.B.

28

juli 2013 www.instore.ba

analiza
Izbjegavanje tragedije na tržištu grčke maloprodaje

Neizbježna konsolidacija
Fragmentirani sektor nezavisne maloprodaje u Grčkoj čine Elomas, Symmetron, Eleta, Asteras, EllinikiDiatrofi, APSIDA, Ellinika Market i Helios. Dvije vodeće trgovačke grupe u zemlji - Elomas i Symmetron - bore se za svoje članove
Autori: Petros Karagiannis, retail analyst i Miloš Ryba, research director, Planet retail

K

ako se recesija nastavlja, grčka ekonomija i potrošnja konstantno opadaju tokom posljednjih nekoliko godina - za 3,5% u 2011., 4,8% u 2012., a predviđa se pad od 4,6% u 2013. godini. Ovaj trend se uglavnom vidi u tradicionalnom kanalu trgovine, za razliku od dobrih rezultata Lidla Schwarz Grupe (0,4%) i Delhaize Groupe (4%.), koji izvještavaju o marginalnom rastu prihoda u 2012. Ekonomska kriza uzrokuje nekoliko promjena unutar maloprodaje i stvara potpuno drugačije okruženje od onoga iz 2008., prije nego što je kriza kročila na scenu.

Ubrzanje razvoja privatnih robnih marki
Delhaize Group je razvio širok spektar privatnih robnih marki naglašenog grčkog porijekla. Većina trgovaca pokušava da poboljša asortiman privatnih brendova, a neki čak lansiraju različite privatne robne marke za isti proizvod, pogotovo u segmentima prehrane i lične njege. Naprimjer, Delhaize nudi pristupačne cijene za kupku 365 za 1,52 eura i standardne cijene kupke Care 1l za 2,13 eura. Delhaize je najproaktivniji trgovac, jer je lansirao nekoliko pod-marki poput AB grčka zemlja (AB near the Greek land) - tradicionalni proizvodi kao što su maslinovo ulje, med i masline proizvedeni u odabranim područjima u cijeloj Grčkoj, AB svježe meso (AB meat fresh) - meso koje se proizvodi i pakuje za Delhaize, AB list (AB terra leaf) - kozmetika i sredstva za čišćenje koji ne zagađuju okolinu, a AB za dom (AB for home) - gotova jela. U posljednjih nekoliko godina, kada ekonomija opada i nestaju domaće kompanije, potražnja za grčkim proizvodima raste, kao podrška oporavaku zemlje. To

je rezultiralo pojavom sve većeg broja brendova sa jasnim oznakama lokalnog porijekla proizvoda. Nove robne marke sadrže grčku zastavu ili tekst koji sugeriše da je proizvod grčki, što doprinosi konkurentnosti. Čak i multinacionalne kompanije sa pogonima u Grčkoj uključuju ove oznake na svoje proizvode. Također, njemačka Schwarz Grupa snažno promoviše privatne robne marke proizvedene u Grčkoj, te je domaćim ispostavama dozvoljeno da traže lokalne proizvođače kako bi poboljšali ‘grčki’ asortiman i negativan stav koji kupci imaju prema njemačkim markama. Međutim, većina potrošača bira grčki proizvod umjesto uvoznog, čak iako im je cijena ista. To znači da znak koji ukazuje da je proizvod grčki neće generisati prodaju, ako cjelokupna ponuda nije barem jednako povoljna kao kod konkurentskih marki.

učvrstiti svoju poziciju na tržištu. Nedostatak reakcije Metro Grupe na promjene u sektoru nezavisne maloprodaje sugeriše da će se možda povući sa tržišta. I dalje će vladati deregulacija na maloprodajnom tržištu. Kao rezultat toga možemo očekivati da će druge kategorije, kao što su duhan i mlijeko za dojenčad, biti ulistana podjednako kod malih i velikih trgovaca kao sopstveni proizvodi.

Smrt hipermarketa
Vrlo značajan trend na tržištu je pad prodaje u super i hipermarketima i smanjenje prodajnog prostora u ovom sektoru. U smislu volumena, hipermarket sektor smanjio se za 3,05% u 2011. i dalje na 3,42% u 2012. Razlog tome je zaokret u ponašanju potrošača koji radije kupuju u malim trgovinama i smanjena vrijednost prosječne potrošačke korpe. Poznata je činjenica da posjeta hipermarketu dovodi do pretjerane kupovine. Ovaj proces je unosan za trgovce koji mogu da ostvare dodatnu dobit promocijom specijalnih ponuda. Još jedan razlog za smanjenu potrošnju u hipermarketima je njihova lokacija, budući da se većina njih nalazi

Implikacije
Sektor maloprodaje će se brzo konsolidovati, podstaknut visokim nivoom nelikvidnosti i neefikasnosti nekih lokalnih kupovnih grupa. Elomas će vjerovatno

juli 2013 www.instore.ba

29

van grada, potrošačima je potreban automobil da bi došli do njih. To im povećava troškove transporta.

Copy-cat diskontni formati
Nekoliko lokalnih trgovaca: Bazaar, Anedik Kritikos i Market In pokušavaju da kopiraju uspješni primjer Lidla, uvođenjem sličnog formata trgovine sa 1.2001.300 artikala sa ograničenim asortimanom po kategoriji, koja nudi uglavnom privatne marke proizvoda i jeftiniju uvezenu robu. Ovu strategiju uspješno primjenjuje lokalni trgovac Discount Markt sa sjevera Grčke, a nekoliko drugih trgovaca planira da pokrene slične trgovine 2013. Osim diskontnog formata, mnogi trgovci su usmjereni na razvoj i lansiranje manjih trgovina mješovitom robom, kao što je Delhaize Grupe Shop & Go, jer očekuju da će ovaj format zadovoljiti potrebe potrošača. Delhaize Group planira da otvoriti deset Shop & Go trgovina u 2013.

dva člana također pregovaraju o sličnom potezu. Ova dva trgovaca vjerovatno će se pridružiti franšiznoj mreži, što je postao trend među manjim igračima u Grčkoj. Ova četiri trgovca će Elomasu donijeti dodatnih 200 miliona eura prihoda, te će ukupni promet iznositi gotovo 1,5 milijardu eura u 2013. S druge strane, Symmetron danas broji 23 člana koji kontrolišu 250 trgovina širom zemlje. Ukupna vrijednost prodaje dostigla je 500 miliona eura u 2012. Symmetron Grupa izgubila je značajan dio svoje moći, ali postojeći članovi tvrde da se mnogi mali trgovci spremaju da im se pridruže.

Rusije, Metro C&C ne gradi franšiznu mrežu u Grčkoj, te nije pokrenuo svoj cash and carry format. Pad prihoda i generisani gubitak sugerišu da će Metro Grupa napustiti ovo tržište.

Liberalizacija tržišta
Europska unija stavlja pred grčku vladu određeni pritisak da dereguliše svoje tržište, a novi razvoj u prvoj godini je deregulacija u segmentu duhana, koji se sada može prodavati u trgovinama mješovitom robom širom zemlje. Za sada, Marinopoulos je najavio ulistavanje duhanskih proizvoda i prodaju u dvije pilot trgovine, sa kasnijim ciljem da se oni prodaju u svih njihovih 250 trgovina širom zemlje. Također, i drugi trgovci su u pregovorima sa duhanskim kompanijama, kako bi iskoristiti ovu priliku. Nadalje, vrlo bitan subjekt u pregovorima je liberalizacija legislative o mlijeku za dojenčad, koje se trenutno samo može distribuirati drogerijama, a ne i u malopradaje. Vodi se težak spor između ova dva kanala, pri čemu malotrgovci tvrde da će deregulacijom ovog tržišta, cijene ovih proizvoda biti drastično smanjene.

Povećana ulaganja u promocije
Kako se konkurencija među trgovcima zaoštrava, primjetan je trend promocija posebnih ponuda i popusta. Konkretno, važnost komuniciranja ponuda (putem letaka, TV reklama i drugih medija) u stalnom je porastu, a većina potrošača traži najniže cijene. Lojalnost pojedinim trgovcima poput Sklavenitisu, koji je tradicionalno imao visoku lojalnost potrošača, je sve manja, a cijena je ključni faktor za odluku o kupovini.

Nezavisni trgovci traže pomoć
Konsolidacija tržišta će biti dodatno podstaknuta razvojem u sektoru nezavisne maloprodaje. Recesija je dovela do visokog nivoa dugova nezavisnih trgovaca kada su trgovačke grupe umanjile iznose kredita ili su zahtijevele kupovinu u gotovini. Kao rezultat toga, pojedini članovi nisu bili u prilici da kupuju robu. Budući da nisu investirali u renoviranje objekata, IT osoblje, mnogi nezavisni i mali trgovci pridruživali su se franšizama koje pružaju know-how i druge usluge. Međutim, oni bi trebalo da budu oprezni pri izboru, jer mnoge nezavisne trgovačke grupe ne posjeduju ili nemaju kontrolu nad središnjim skladištem i zbog toga je njihova distribucija ograničena. Osim toga, mnogi lokalni distributeri su propali, što dovodi do toga da će pojedine regije, koji su udaljenije od velikih gradova, biti slabo pokrivene. Metro Grupa, čiji se Cash & Carry model temelji na tradicionalnom tržištu maloprodaje, mogao je iskoristiti ovu situaciju. Međutim, za razliku od drugih tržišta poput Poljske, Rumunije ili

Visok nivo birokratije
Jedno od glavnih pitanja sa kojim je vlada suočena je nestabilna legislativa koja sprečava bilo kakvu organizovanu i strukturiranu kompaniju da ulaže u Grčkoj. U posljednjih nekoliko godina, svjedoci smo niza izmjena zakona i sprovođenja politike dodatnog oporezivanja koji čine trošak ulaganja i poslovanja na grčkom tržištu direktno visokim i nepredvidljivim. Također, birokratija je jedna od glavnih karakteristika grčkog javnog sektora i razlog je što su multinacionalne kompanije poput, Aldi i Fnaca, napustile ovo tržište. Izvjesno je da neće biti u stanju, ako vlada ne može da osigura stabilan okvir s fleksibilnim i brzim procedurama, sa određenim zakonima i porezima koji se neće dugoročno mijenjati, da stvore novu sliku unosne Grčke koja je spremna da prihvati strane i domaće investitore.

Konkurencija nezavisnih trgovaca
Fragmentirani sektor nezavisne maloprodaje u Grčkoj čine Elomas, Symmetron, Eleta, Asteras, EllinikiDiatrofi, APSIDA, Ellinika Market i Helios. Međutim, teški uslovi uzrokuju promjene u sektoru i konsolidacija tržišta je neizbježna. Elomas i Symmetron - dvije vodeće trgovačke grupe u zemlji - bore se za svoje članove. Konkretno, Elomasu – najvećoj nezavisnoj trgovačkoj grupi u Grčkoj, koju čini 38 trgovca sa ukupnom mrežom od 600 trgovina i prometom od 1,26 milijardi eura u 2012. - nedavno su se priključila četiri najbolja člana suparničkog lanca Symmetron. To je imalo veliki utjecaj na Symmetron Group, a kruže glasine da još

30

juli 2013. www.instore.ba

regionalni intervju
LAURENT SORIEUL, GENERALNI DIREKTOR DIVIZIJE ROBE ŠIROKE POTROŠNJE, L’OREAL ADRIA

Naš prvi cilj je povećanje kategorija kozmetike na tržištu

„U našoj regiji korištenje kozmetičkih proizvoda po stanovniku je još uvijek ispod prosjeka u usporedbi sa zapadnom Europom i tu vidimo veliki potencijal. Naš glavni izazov je pridobivanje novih potrošača u skladu s globalnom ambicijom pridobivanja milijarde novih potrošača u narednom desetljeću“, rekao je gospodin Laurent Sorieul za InStore magazin

N

Pripremila: Jelena Domović, jelena@instore.hr

a čelu L’Orealove divizije robe široke potrošnje za cijelu Adria regiju (Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora) već dvije godine nalazi se Laurent Sorieul. Gotovo 20-godišnju karijeru gospodin Sorieul je započeo u Francuskoj u L’Orealu u istoj diviziji gdje je od pozicije Product Managera u marketingu, voditelja ključnih kupaca u prodaji, komercijalnoga direktora Zone za Istočnu i Centralnu Europu te komercijalnog direktora divizije u Rusiji napredovao do generalnog direktora divizije robe široke potrošnje za Adria regiju. Njegova misija je stimulisanje pomalo depresivne situacije na tržištu generisanjem novih kategorija proizvoda i njihov daljnji razvoj te pružanje dodatne vrijednosti postojećim kategorijama. Kako mislite da će se pristupanje Hrvatske u EU odraziti na poslovanje L’Oreala u Adria regiji? Većina naših proizvoda su proizvedeni u EU i samim time već odavno udovoljava-

nja s velikim partnerima. U ovoj regiji vidimo druge mogućnosti u saradnji s većim, ali brojno manjim trgovačkim lancima te primjenu dobrih poslovnih iskustava koje smo dosad na globalnoj razini imali s najvećim trgovačkim lancima. Možete li nam reći u koliko poslovnih područja djeluje L’Oreal? Ako govorimo s pozicije Grupe L’Oreal, postoji pet poslovnih područja u kojima djelujemo: divizija robe široke potrošnje, divizija proizvoda za profesionalnu upotrebu, divizija aktivne kozmetike, divizija luksuznih proizvoda te Body Shop. Ukoliko govorimo s gledišta divizije robe široke potrošnje, onda su to područja njege kože lica, njege kose, „make up-a“, boja za kosu i dezodoransa. Ostatak pripada području njege tijela, zaštiti od sunca, itd. L’Oreal Adria obuhvaća nekoliko zemalja (Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora). U čemu se vide sličnosti, a u čemu osnovne razlike ovih tržišta? Velika je prilika i zadovoljstvo raditi istovremeno u zemljama toliko različitim, a opet toliko sličnim. U skladu s našom

ju svim postojećim zakonskim propisima te smo time naviknuti na rad u EU okruženju. Ulazak Hrvatske u EU neće imati značajan utjecaj na naše poslovanje, ono što očekujemo su svakako administrativna pojednostavljenja prilikom uvoza naših proizvoda. Kakav je utjecaj okrupnjavanja trgovačkih lanaca u Adria regiji na poslovanje L’Oreala? Trend okrupnjavanja trgovačkih lanaca već se dogodio u mnogim zemljama svijeta te mi, kao vodeća svjetska kozmetička kompanija, već poznajemo način poslova-

juli 2013. www.instore.ba

31

Naš prvi cilj je povećanje kategorija kozmetike na tržištu. Stoga namjeravamo još više razvijati category management. U ovom području ima još dosta mogućih optimizacija, npr. u prehrambenim lancima. Želimo ponuditi našim potrošačima optimalan izbor proizvoda te optimalno okruženje bilo gdje da kupuju. Zahvaljujući našem međunarodnome iskustvu s glavnim međunarodnim trgovcima, stvorili smo jaka saznanja temeljena na konkretnim uspješnim projektima. Naš cilj je podijeliti najbolja saznanja i praksu u području category managmenta s partnerima u regiji. Već smo napravili nekoliko projekata s lokalnim partnerima i oni su vrlo zadovoljni rezultatima. Kako mislite pojačati promotivne aktivnosti u maloprodajnim objektima? Imamo mnogo ideja. U prehrambenim lancima pokušavamo uvjeriti naše partnere na primjenu velikih tzv. operacija ljepote, koje su se pokazale izuzetno uspješnima u zapadnim zemljama, ali već i u nekim lokalnim lancima u Sloveniji. Cilj takvih operacija je pridobivanje novih potrošača, nudeći im izvrstan izbor proizvoda u atraktivnom shopping okruženju.

globalnom strategijom univerzalizacije, neprestano pronalazimo najbolja rješenja za svako od tržišta Adria regije i to nam je dosad odlično uspijevalo. Pri lansiranjima vrlo naprednih inovacija uočili smo da uspjeh ne ovisi o zrelosti ili razvijenosti pojedine zemlje. Odličan nedavni primjer je linija za njegu kose Garnier „Ultra Doux“ na bazi lavande i ruže koja je veliki uspjeh u cijeloj regiji, bez obzira na posebnosti zemalja. U kojim kategorijama osjećate najveći pritisak privatnih marki? Iz iskustva znamo da potrošači očekuju najbolju kvalitetu za svoj novac. Naprimjer, u proizvodima za njegu kože lica ili kod boja za kosu, gdje su jedinstvene inovacije i sigurnost proizvoda ključna odlika, utjecaj robnih marki je jako malen. U kategorijama proizvoda gdje nismo u mogućnosti ponuditi novo, drugačije i bolje, utjecaj je veći. Srećom, naša visoka ulaganja u istraživanja i razvoj proizvoda te kreativnost naših marketinških timova daju nam sigurnost za buduće poslovanje. Koliku važnost pridajete komuniciranju s potrošačima i koji način komuniciranja smatrate najviše inovativnim? Djelotvorna komunikacija s potrošačima započinje razumijevanjem samih potrošača i njihovih potreba. Kako se navike potrošača danas mijenjaju vrlo brzo, svakodnevna opsesija našega lokalnoga marketinškoga

tima je pronalaženje optimalnoga načina komuniciranja pravoga proizvoda na pravi način. To znači da ovisno o proizvodu i o ciljnoj skupini koristimo različite komunikacijske kanale: TV, POS, digitalne medije, PR, lična svjedočanstva, itd… Kako komunicirate s trgovcima (hipermarketi, supermarketi i drogerije), a kako s tradicionalnom trgovinom? Kada govorimo o velikim klijentima, odnosno trgovačkim lancima, L’Oreal ima jasnu strategiju prilagodbe asortimana proizvoda svakom distribucijskom kanalu. Naš „trade marketing“ odjel vrlo vrijedno radi na razvoju najboljih rješenja za svaki kanal. Udružujemo snage s klijentima u smislu komunikacije, npr. sudjelujemo u njihovim loyalty karticama, različitim promotivnim materijalima, lecima, prilagođavamo se komunikacijskoj strategiji svakoga klijenta. Tradicionalne trgovine imaju vrlo limitirani prostor za segment kozmetike, posvećene su uglavnom prehrambenim proizvodima. Naša misija je, kao lidera u segmentu ljepote, savjetovati trgovine na temelju naših istraživanja tržišta i ponašanja potrošača, koji djelotvorni asortiman proizvoda bi trebali implementirati u kategoriju ljepote na svojim policama u svrhu povećanja njihove prodaje i profita. Koje nove poslovne modele planirate uvesti u Adria regiji?

Što smatrate najvećim potencijalom Adria regije? U našoj regiji korištenje kozmetičkih proizvoda po stanovniku je još uvijek ispod prosjeka u usporedbi sa Zapadnom Europom i tu vidimo veliki potencijal. Naš glavni izazov je pridobivanje novih potrošača u skladu s globalnom ambicijom pridobivanja milijarde novih potrošača u idućem desetljeću. Koju poslovnu odluku smatrate svojom najboljom poslovnom odlukom u posljednje dvije godine? Ulaganje u svoj tim ljudi, njihovo osnaživanje i stvaranje obostranoga povjerenja je za menadžera uvijek najbolja poslovna odluka koju može donijeti. U L’Orealu su, kako je govorio naš osnivač Eugene Schueller, ljudi ti koji posao čine uspješnim, a ne samo proizvodi.

32

juli 2013 www.instore.ba

inPromocije
Shazili
Shazili kafa je inovativan proizvod, prvi ove vrste u svijetu, koji je višestruko nagrađivan i pri tome je lider u Turskoj, zemljama Arapskog poluostrva i Zapadnoj Europi. Cilj promocije je bio da se što veći broj kupaca kroz degustaciju upozna sa ovom kafom. Promocija je rađena u Interex objektima u Sarajevu i Mostaru. Shazili kafa nije instant kafa, nego je mješavina prave kafe Arabika. Jedna vrećica odgovora maloj ugostiteljskoj džezvi tj. za dvije šoljice/ fildžana. Nakon što se istrese sadržaj vrećice i prelije vrelom vodom svega pet sekundi je dovoljno da se napravi prava turska/bosanska kafa. U prodaji se mogu naći tri vrste: gorka, srednje slatka i slatka.

Zašto BiC Flex 3 brijač?
Zato što ovaj fantastični brijač ima sve ono što je potrebno pravom muškarcu: -Savremenu tehnologiju koja brijanje čini tako jednostavnim; -3 fleksibilne oštrice koje savršeno prijanjaju na kožu lica; -Ergonomsku dršku koja odlično leži u ruci, za još veći komfor; -Oštrice natopljene aloe verom, koje će spriječiti iritaciju i pružiti dodatnu njegu; -Omogućava 10 jednako oštrih, preciznih i nježnih brijanja, od prvog do posljednjeg puta; -Privlačnu BiC cijenu za odličan kvalitet. Promocija BiC Flex 3 brijača organizovana je u gradovima: Sarajevo, Bijeljina, Tuzla i Banja Luka. Dvije djevojke na rolama dijelile su svim muškarcima po jedan (sampling) uzorak brijača i letak, te ih informisale o njegovim karakteristikama i prednostima sa ciljem da kada sljedeći put budu kupovali brijače kupe baš BiC Flex 3.

Rosal Soléval
Soléval proizvodi za sunčanje su koncipirani da sadrže različite UV filtre s djelovanjima u različitim područjima UV spektra. Prateći trendove na svjetskim tržištima, svojim asortimanom Rosal Soléval ponudit će potrošačima široki spektar proizvoda - od najviših zaštitnih faktora SPF 50 do niskih zaštitnih faktora poput SPF 15, kao i njegu za sunčanje za djecu (od 3 godine naviše) te njegu poslije sunčanja. Rosal Soléval linija sastoji se od 8 artikala vrhunskih formulacija: Mlijeko za sunčanje SPF 50, Baby mlijeko za sunčanje SPF 50, Mlijeko za sunčanje SPF 20, Losion za sunčanje (spray) SPF 30, Krema za lice za sunčanje SPF 30, Mlijeko za sunčanje (spray) SPF 15, Mlijeko poslije sunčanja i Baby mlijeko poslije sunčanja. Proizvodi pružaju intenzivnu zaštitu za vrijeme sunčanja, te njegu nakon izlaganja suncu koje će kožu dodatno osvježiti i regenerisati. Lako su razmazivi, ugodnog su mirisa, obogaćeni ekstraktom masline, odnosno ekstraktom aloe vere, modernog su dizajna koji svojim bojama asocira na sunce i ljetne radosti. U trgovinama u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli i Travniku organizovane su i promocije Soleval proizvoda, gdje su ljubazne promoterke nagrađivale potrošače sa prigodnim poklonima.

Scholl
Očekujemo da naše noge rade svakodnevno, da nas svuda vode kao što se i najčešće događa. Tek kad počnu boljeti ili kada želimo da dobro izgledaju sjetimo se da ih njegujemo. Nagradimo ih pravilnom njegom jer zdrava i njegovana stopala utječu na zdravlje cijelog tijela. Posvetite svojim stopalima dnevno barem pola vremena koje posvećujete njezi lica ili kose i rezultati će vas ugodno iznenaditi. U mjesecu junu svi kupci Scholl kozmetike za njegu stopala u dm poslovnicama imali su priliku dobiti prigodan poklon. Za bilo koji kupljeni artikal Scholl kupac dobije flaster za prste ili kamen. Za dva kupljena Scholl artikla kupac dobije Scholl kremu za ispucale pete. Za tri ili više kupljenih Scholl proizvoda kupac dobija pedikuru (Sarajevo, Mostar i Banja Luka) ili Scholl lake papuče. Vaša svakodneva rutina za lijepa stopala!

juli 2013 www.instore.ba

33

MasterCard Shop&Fun
Kartica pod nazivom Shop&Fun je kreditna kartica iz palete kartičnih proizvoda Sparkasse Bank i tehnički je jedinstvena jer je njeni korisnici mogu provlačiti bilo gdje, neovisno o tome koja je banka imalac POS terminala. To je prva kartica kojom možete plaćati na rate i pri internetskoj kupovini. Osim toga, ključne prednosti ove kartice su: mogućnost kupovine u momentu potrebe, a otplate na 12 rata, banka beskamatno kreditira kupovinu na rate, odgoda plaćanja do 50 dana. Kartice Sparkasse Bank su jedine na tržištu zaštićene 3D Secure standardom, što daje maksimalnu sigurnost plaćanja na internetu. Kartica nosi naziv Shop&Fun jer su komfor, pristupačnost i sigurnost atributi koji je krase, omogućavajući vam njeno ugodno i bezbrižno korištenje. U mjesecu junu organizovana je promocija podjele letaka u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine.

Loctite
Loctite, brend sektora Adhezivi kompanije Henkel, već više od 50 godina poznat je širom svijeta kao sinonim za inovativna i efikasna rješenja za sve potrebe lijepljenja. Kao rezultat dugogodišnje tradicije i visokog kvaliteta, Loctite spada u najprodavanija ljepila na svijetu, s vjernim kupcima u više od 140 zemalja. Sa 40 posto tržišnog udjela na svjetskom nivou, Loctite je apsolutni lider u kategoriji super ljepila. S kompletnom paletom, Loctite trenutno rješava svaki problem ljepljenja, čak i kada je riječ o materijalima koji se teško lijepe, kao što su plastika i staklo. U Mercator Hipermarketu Sarajevo održana je demonstracija poznatog svjetskog brenda Loctite. Oni koju su se odvažili testirati Loctite Super Bond viseći na plafonu, primili su nagrade za hrabrost.

Cedevita Street
Cedevita je osvježavajući multivitaminski instant napitak – sadrži 9 vitamina, ugodnog okusa, koji odlično gasi žeđ. Proizvod je visoke kvalitete i pristupačne cijene. Već je svima znano da je čaša Cedevite, uz brojne sjajne okuse i prirodne arome, čaša vitalnosti. U mjesecu junu u gradovima Sarajevo, Zenica, Banja Luka, Mostar, Tuzla i Bihać, organizavane su Cedevita street - HoReCa promocije. Cilj promocije je upoznati što više konzumenata sa novim napitkom- Cedevita Zova - Limun. Promo liderke su obilazile HoReca lokacije na biciklima, a gosti su imali priliku da probaju novi okus, te da uz konzumaciju ovog napitka na poklon dobiju Cedevita bombone. Drugi dio promocije rađen je na najposjećenijim lokacijama u navedenim gradovima, gdje su svi zainteresovani prolaznici dobili sampling nove Cedevite. Život kako ga piše ... Cedevita

Cockta Chinotto
Osvježite vruće dane i noći svježim hitom nadolazećeg ljeta! Chinotto je mediteransko voće blago gorkog okusa i ugodne kiselkaste svježine. Samo jedan gutljaj Cockte Chinotto osvježava i budi osjetila, puni vas energijom te vam dočarava raskoš ljeta, rajskih pješčanih plaža, toplog sunca i opuštajuće zabave. Za vas u 0,25l, 0,5 i 2l ambalaži.

34

juli 2013 www.instore.ba

category management
Marketing usmJeren na lojalnost kupaca

Implementacija programa
Kartice lojalnosti sadrže informacije o potrošačima: demografija, kupovne navike, informacije o kupovanim proizvodima, kupovinama na promocijama. Na osnovu njih maloprodavci su, zajedno sa svojim dobavljačima, nastojali da prilagode ponudu, kako bi se pozicionirali kao preferirani maloprodavac
Autor: Darko Vaselić, Business Development Manager, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo, Johnson & Johnson

K

ada su maloprodajne kompanije nedvosmisleno utvrdile da je uvođenje programa lojalnosti pozitivno za njihovo poslovanje, prve implementacije su ugledale svjetlo dana. Konkurenti su ubrzo krenuli sa svojim implementacijama, kako ne bi izgubili korak i kako im baza potrošača ne bi erodirala u korist onih koji su već uveli programe lojalnosti. Devedesetih godina na prostorima SAD je došlo do faze u kojoj su gotovo svi maloprodajni lanci bili u procesu uvođenja ili su uveli svoj program lojalnosti. Izuzetak su maloprodavci koji su svoju strategiju bazirali na svakodnevno niskoj cijeni (EDLP) i koji su programe lojalnosti posmatrali kao trošak koji ih sprečava u postizanju najniže cijene na tržištu. Putem izdavanja kartica lojalnosti, maloprodavci su počeli da prikupljaju informacije o svojim potrošačima. Najčešće prikupljane informacije su demografskog karaktera, kupovne navike, informacije o kupovanim proizvodima, ku-

povinama na promocijama… Na osnovu ovih informacija maloprodavci su, zajedno sa svojim dobavljačima, nastojali da prilagode ponudu, kako bi se pozicionirali kao preferirani maloprodavac za svoje potrošače. Ipak, potrebno je struktuirati ogroman broj prikupljenih podataka o potrošačima, radi lakšeg upravljanja programima lojalnosti. Jedan od načina segmentiranja kupaca je segmentiranje prema njihovoj potrošnji (Slika 1). Segmentirajući potrošače na prethodno navedeni način, pojavila se dilema da li napore usmjeriti prema prvih 25 posto kupaca, srednjih 25 posto ili posljednjih 50 posto. Odgovor na dato pitanje svakako zavisi od specifičnih okolnosti u kojima posluje svaki maloprodavac. Od njegovih jakih i slabih strana, ali isto tako i od jakih i slabih strana konkurencije. Sa troškovne strane, svakako je lakše i isplativije usmjeriti napore na prvih 25 posto kupaca. Sa dugoročnog aspekta posmatrano, nijedno poslovanje ne može preživjeti ako nema priliv novih potrošača i ako nije sposobno da zadržava svoje kupce. Struktuiran proces segmentiranja i odabira segmenata kupaca, prema kojima će se usmjeriti napori, polazeći od napora unapređenja performansi kategorija proizvoda, ponudio je Singh (Slike 2 i 3). Prema prethodnom prikazu, lojalni i povremeni potrošači se označavaju kao visoki potencijal i to na destinacijskim i preferiranim kategorijama. Na taj način se postiže nagra-

Prvih 25% Srednjih 25% Donjih 50%

Prodaja 65% 20% 15%

Zarada 70% 20% 10%

Troškovi 10% 25% 65%

Slika 1 Doprinos segmenta maloprodajnih kupaca đivanje vjernih kupaca, ali isto tako se radi na preobraćanju povremenih u vjerne kupce. Povremeni i rijetki kupci su u povremenim i prigodnim kategorijama označeni kao niski potencijal. Ostale mogućnosti su definisane srednjim potencijalom. Vrlo često, a netačno, izdavanje kartica lojalnosti se identifikuje sa programima lojalnosti. Oni jesu usko povezani, ali se nikako ne može staviti znak jednakosti između ova dva aspekta poslovanja. Razlozi zbog kojih gotovo svaki program lojalnosti prati izdavanje kartica lojalnosti su sljedeći: • bolje znanje o tome ko su potrošači date kompanije, • bolja upotreba tehnologije u cilju unapređenja usluge krajnjem potrošaču, • mogućnost mjerenja efikasnosti svake radnje u izgradnji lojalnosti krajnjih potrošača, • posjedovanje kartice koja podsjeća na programe lojalnosti, a koja ohrabruje potrošače da se vrate u iste maloprodajne objekte. Uvođenje programa lojalnosti otvorilo je organizaciono pitanje pozicioniranja menadžera za programe lojalnosti u odnosu na menadžere kategorija u ukupnoj organizacionoj strukturi. Uvidjelo se da pozicioniranje manadžera za programe lojalnosti kao

Segmentacija potrošača prema potrošnji i ponašanju

Odabir ciljnih potrošača i ponašanja Ocjena segmenata potrošača Razvoj strategija i pokazatelja uspješnosti

Lansiranje diferenciranih taktika Slika 2 Proces u marketingu usmjerenom na potrošače

juli 2013 www.instore.ba

35

Uloga Destinacij- Preferirana Povremena Prigodna / ska / rutinska / sezonska usputna Segment Lojalni Povremeni Rijetki Visoki Visoki Srednji Visoki Srednji Srednji Srednji Srednji Niski Srednji Niski Niski

Slika 3 Matrica prilika uloga kategorija prema segmentima kupaca direktno podređenih menadžerima kategorija, nije djelotvorno. Dešavalo se da se programi lojalnosti posmatraju kao samo jedna od taktika menadžera kategorije. U suštini, ovo ne bi trebalo da se događa, s obzirom na to da se menadžeri kategorija staraju o postizanju ciljeva kategorije, dok programi lojalnosti imaju drugačije ciljeve i oni se odnose na: • zadržavanje kupaca: kako zadržati postojeće kupce, • privlačenje kupaca: kako privući nove kupce, • povezani marketing: kako prodati više kategorija istim kupcima. Imajući ovo u vidu, postoje dvije vrste preporuka za organizaciono pozicioniranje menadžera programa lojalnoKonkurencija 9% Problemi sa proizvodom 14% sti. Prva preporuka je njihovo pozicioniranje u hijerarhijskoj liniji sa menadžerima kategorija, na taj način da raportiraju istom šefu. Drugi način organizovanja je pozicioniranje menadžera za programe lojalnosti u okviru marketing odjeljenja, uz istovremeno kreiranje matrične organizacije sa menadžerima kategorija. Suština je da se postigne sinergija u njihovim naporima za unapređenje poslovanja svake kategorije proizvoda. Organizaciono povezivanje menadžera za programe lojalnosti sa menadžerima kategorija postalo je bitno iz razloga što su kompanije shvatile da je, pored uvedenog poslovanja po principima menadžmenta kategorije, potrebno dodatno naglasiti da se potrošač nalazi u centru poslovanja. Na ovaj Problemi sa uslugom 68%

način, kompanije su naglašavale da su menadžment kategorije i marketing usmjeren na lojalnost kupaca integralni dijelovi strategije poslovanja. Kao prvi zadatak, nakon uvođenja programa lojalnosti, javila se potreba shvatanja zašto je, generalno, nizak nivo lojalnosti bilo kom maloprodavcu, te zašto potrošači napuštaju kompaniju. Istraživanje iz 2004., pokazalo je da je najveći utjecaj loše usluge koju pružaju maloprodajne kompanije (Slika 4). Na tragu ovih saznanja se temelji većina napora u oblasti marketinga lojalnosti. Mogućnosti utjecaja su enormno velike, pogotovo sa ekspanzijom savremenih informacionih tehnologija. Značaj marketinga lojalnosti se povećava posljednjih godina, kada se povećavaju e-commerce (kupovina preko interneta) i m-commerce (kupovina preko pametnih mobilnih telefona). S obzirom na to da ove tehnologije dramatično smanjuju troškove kupovanja kod različitih maloprodajnih kompanija (ponekad čak istovremeno odvijanje kupovine), maloprodavci postaju svjesni koliko je za njihovo poslovanje bitno unapređenje lojalnosti kupaca. Upotrebu pametnih mobilnih telefona na tržištu SAD, prikazuje Slika 5. Zbog ovoga, gotovo svi veći svjetski maloprodavci su pokrenuli aktivnosti na podizanju lojalnosti svojih potrošača. Walmart Kanada je pokrenuo

izdavanje besplatnog magazina na 100 strana, pod nazivom Walmart live better. Magazin će biti dostupan u Walmart tržnim centrima i štampat će se dvomjesečno, u tiražu od milion primjeraka. Ovo ga dovodi na mjesto najtiražnijeg magazina u Kanadi. Polovina m-commerce prodaje, koja u USA vrijedi oko 25 milijardi dolara, pripada eBayu i Amazonu. Ova dva prodavca su spremno dočekala novu tehnologiju mobilne kupovine, te na taj način osvojila ogroman udio brzorastućeg segmenta biznisa (u 2012. je m-commerce prodaja rasla 81 posto, dok je procjena da će u 2013. rasti 56 posto). Oni su utjecali na povećanje lojalnosti svojih klijenata povećavajući im užitak kupovine i smanjujući stvarne i percipirane troškove kupovine. Tesco je, u asocijaciji sa kompanijom Buyapowa, ove godine lansirao projekat usmjeren na povećanje prodaje, uz istovremeno smanjenje cijene i povećanje lojalnosti. Ovaj maloprodavac je lansirao web sajt za vina koji će omogućiti potrošačima da kupe najobrtnije vinske proizvode po najpovoljnijim cijenama. Cijene će padati kako se povećava broj kupljenih količina svakog proizvoda. Kupac koji, zajedno sa svojim prijateljima sa društvenih mreža, ostvari određeni broj kupovina, dobijat će besplatan karton vina. Ako se ovaj dvanaestosedmični projekat pokaže uspješnim, bit će proširen na proizvode iz kategorija zdravlje, ljepota, kuća i vrt i sport. Literatura: • Woolf B.: “Loyalty marketing – The Second Act”, Teal Books, Richmond 2002 • Switching and Loyalty study, Johnson & Johnson Purchase Observation study, 2010 • www.crmtrends.com, april 2013. • www.kantarretailiq.com, april 2013.

Ostalo 9%

Slika 4 Glavni razlozi napuštanja kupaca Kupovina proizvoda Download kupona Upotreba maloprodavčeve aplikacije Provjera proizvoda dok se kupuje u radnji Uslužna aplikacije Posjeta web sajta maloprodavca Aplikacije za igre i zabavu Aplikacije društvenih mreža Posjeta društvenih sajtova
0% 5% 10% 15% 5% 5% 7% 9% 11% 12% 12% 9%

2012% 2013%

15% 13% 17% 18%

23% 21%

26% 25%

30% 35%

20%

25%

30%

Slika 5 Korištenje pametnih mobilnih telefona na tržištu USA

36

juli 2013 www.instore.ba

inKonferencije

Kako generirati veći rast udjela na tržištu regije?
Kada bi naša zemlja posvetila pažnju brendingu, angažirala eksperte i strateški pristupila ovoj oblasti, vrlo brzo bi mogla definisati područja u kojima smo jedinstveni, drugačiji i možemo biti konkurentni

U Sarajevu održana Treća branding konferencija

T

reća Branding konferencija, u organizaciji komunikacijske agencije Via Media, održana sredinom mjeseca u Sarajevu. Ugledni domaći, regionalni, ali i svjetski stručnjaci iz oblasti marketinga, brendinga i komunikacija kroz zanimljive radionice, prezentacije, case study i panel diskusije razgovarali su o aktuelnim izazovima brendinga u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji. Konferencije je prisustvovalo 237 sudionika, 60 predstavnika medija iz BiH i regije te 20 posebnih gostiju. Radni dio konferencije započeo je kreativni direktor agencije Luminus Creative Boris Belak (Hrvatska) koji je govorio o temi Kako dobar brend čuva kompaniju u lošim vremenima. Zanimljivu prezentaciju održala je i direktorica kompanije Manta Consulting Magdalena Malinova (Hrvatska), pod nazivom Kako učinkovito

komunicirati?, pokazavši na primjeru iz retail industrije važnost strateškog komuniciranja. Treba izdvojiti i predavanja predsjednika turske agencije OYKU/Dialogue International Necati Ozkana koji je istakao značaj brendiranja države kroz kampanju Beskrajna Turska, dok je kreator koncepta DreamEthic Change Almir Flisar (Slovenija) govorio o temi Genotip branda. Veliku pažnju učesnika imala je panel diskusija pod nazivom Brandovi u krizi. O ovoj temi su govorili istaknuti marketinški i komunikacijski stručnjaci izvršna partnerica u agenciji Dialog komunikacije Marina Čulić-Fischer (Hrvatska), vođa odjela marketinga i komunikacija Sberbank Vedran Peršić (BiH), direktorica marketinga Atlantic Grupe Aleksandra Kregar-Brus (Slovenija), te urednik i voditelj magazina Al Jazeera Business

Marko Pavlović (Srbija/BiH). U panel diskusiji pod imenom Ko su pravi fajteri? govorili su regionalna direktorica agencije McCann Zdenka Milanović (Srbija), voditeljica marketing komunikacija VIPnet Ivana Galić (Hrvatska) i direktor Publicis Groupe Damir Brčić (Hrvatska i BiH). “Pravi fajteri su svi oni koji su trenutno u biznisu, ali oni koji poštuju pravila struke. Međutim, tek nam predstoji pravi fajt. Ja sam optimista. Napredak struke u BiH je vidan i na bh. tržištu se mogu očekivati velike stvari”, kazao je Brčić. Veoma privlačna i uzbudljiva bila je tema iz oblasti trendova, digitalnog marketinga i novog načina komuniciranja pod nazivom Stiže nova, brža, bolja S generacija, o kojoj su govorili urednica portala Marketing ITD Sandra Kravitz-Simonović (Srbija), Lead ClientSide developer Personal.com Bruno Omerović (BiH), član Uprave agencije Proximity

Domagoj Davidović (Hrvatska) te osnivač Prelovac Media Vladimir Prelovac (Srbija). Sandra Kravitz Simonović ukazala je na važnost jasno definirane strategije oglašavanja na digitalnim medijima, istaknuvši: “Korisnije je uložiti novac u blog koji čita 500-1000 ljudi i koji posjećuje vaša ciljna grupa, nego ulaganje u oglašavanje na najposjećenijim portalima s milion posjeta, jer nijedan proizvod nije namijenjen svima. Potrebno je da znate način na koji ćete doći do svoje ciljne grupe.” Koncept Branding konferencije postavljen je dugoročno i nakon tri godine mogu se izvući određeni zaključci u kojem smjeru i kako struka vidi razvoj tržišta. Pozitivno se ocjenjuje nastojanje da konferencija ima širi regionalni značaj, jer veći broj kompanija i brendova ima regionalnu prisutnost i saradnja je neminovna. Apeliralo se na jaču prisutnost lokalnih bh. agencija i njihov doprinos razvoju tržišta, kao i jaču involviranost

juli 2013 www.instore.ba

37

Rekli su: Vesna Beganović, partner&new business Via Media: “Ako želimo razvijati tržište moramo krenuti od ličnog razvoja. Tragati za novim znanjima, okupiti struku i podijeliti znanja koja će nam pomoći da budemo u toku s dešavanjem u regiji. Smatram da je ovo važan događaj za sve one koji se bave tržišnim komunikacijama.” Marina Ćulić-Fischer, partnerica u PR agenciji Dialog komunikacije: “Upravljanje reputacijom je dio strateškog komuniciranja. Kompanije, u koje su potrošači izgubili povjerenje, svakako su se u prvom redu morale koncentrisati na vraćanje povjerenja, a kompanije koje su imale jasno razrađene poslovne i komunikacijske planove i nepoljuljano povjerenje, mogle su nastaviti dugoročno zacrtanim putem, uzimajući u obzir nove tržišne okolnosti. Pitanje povjerenja je dinamičan proces, a kriza nije jedini faktor koji na taj proces utječe. Želim dodati da je Branding konferencija jako važna za komunikacijske stručnjake koji rade ili žele raditi s regionalno prisutnim brendovima.” Marko Pavlović, urednik i voditelj magazina Al Jazeera Business (Srbija/BiH): “Jedina prava vrijednost jednog brenda jeste njegova kvaliteta. Samo kvaliteta može izazvati emocije i natjerati kupca da se veže uz njega. Sve ostalo je prazna priča.” Aleksandra Kragar-Brus, direktor centalnog marketinga Atlantic grupe (Slovenija): „U glavnom je prepreka ‘mindset’ i nivo znanja. Nominirala bih nužnu promjenu mindseta i pozitivni pristup, a istovremeno i to kako povećati nivo znanja. Tu je još mnogo prostora za razvoj svih nas.“
de. Veoma je važno da se taj proces započne što prije, da obje strane investiraju najbolje od sebe kako bi stvorili proizvode i usluge po želji krajnjih kupaca. Bez obzira na to što se ‘igra malih brojki’ kao malo tržište, provlačila vrlo često u razgovoru oko velikih investicija u bh. tržište, moguće je pronaći proizvode/usluge koji se razlikuju po specifičnostima u kojima možemo biti jedinstveni. Imamo dosta bh. brendova, ali malo onih koji mogu generirati veći rast udjela na tržištu regije u kategorijama hrane, pića ili robe široke potrošnje. Potencijal koji postoji, bez ozbiljnog, stručnog pristupa i većih investicija u marketinško tržište okrenuto krajnjim kupcima, nećemo imati značajnije pomake. Strateški pristup, segmentacija, usmjerena komunikacija, su bili niti koje su se provlačile tokom cijele konferencije. Ovogodišnja Branding konferencija posvetila je posebnu pažnju budućim ekonomskim stručnjacima. U saradnji s Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Via Media je omogućila da 500 studenata ovog fakulteta putem Interneta ‘uživo’ prate izlaganje eminentnih regionalnih stručnjaka iz oblasti marketinga kako bi obogatili svoja znanja i iskustva. Razvoj marketinškog tržišta nije pitanje samo organizatora konferencije, nego cjelokupne struke u BiH i regiji. Trebaju se iskoristiti znanja onih koji znaju stvoriti dodatu vrijednost i profite za kompanije, staviti u funkciju razvoja, od kojih i društvo i BiH dobivaju puno više.

kompanija i njihov agresivniji marketinški pristup.

ostaje lokalnoj zajednici. Faktori uspješnog brenda se ogledaju u rastu prodaje, osvajanju novih tržišta, generiranju novih potrošača, profitabilnosti, rasta u tržišnom udjelu, rastu imidža, a uspješni brendovi su zvijezde i ponos države i imaju šansu da budu prepoznati u regiji i šire. Bh. stručnjaci u oblasti tržišnih komunikacija bi trebali više govoriti o tome koliko marketing generira vrijednosti za kompaniju i vlasnike. Velika je prepreka nivo znanja koji je prisutan, nema dovoljno ni utjecaja na rukovodstvo u kompanijama da se promijeni svijest, tako da je brend u funkciji stvaranja profita za kompanije. Potrebno je pronaći poslovne modele i strategije, planirati investicije u tržište i potrošače, koji će pomoći brendovima da postanu prepoznati u regiji i šire.

Faktori uspješnog brenda
Bez obzira na regionalizaciju, lokalno poznavanje tržišta je primarno i svako tržište za sebe mora razvijati taktike i strategije na osnovu koji će biti što bolje integrirani u lokalno tržište. Postoje sličnosti, ali i velike razlike u razumijevanju komunikacije, načinu konzumacije medija, stepenu razumijevanja trendova i njihove promjene od države do države. Svake promjene u okruženju imaju utjecaj na potrošačke navike, tako da bi kompanije što više trebale posveti pažnju o potrebama potrošača. Bez obzira na to što se država nalazi u specifičnom vakumu, krajnje je vrijeme da se institucije počnu aktivno baviti stvaranju uslova i iskorištavanju potencijala u kojima postoji komparativna prednost te da se pomogne domaćoj privredi s konkretnim mjerama koje će pomoći razvoju i jačanju lokalnih brendova. Na konferenciji je zaključeno da je osnovni cilj potaknuti razvoj tržišta, a koji će u konačnici rezultirati jakim lokalnim brendovima, jačom tržišnom pozicijom s više novaca koji

Igra malih brojki
Neophodno je pojačati prisutnost bh. brendova, ojačati njihove pozicije kroz tržišni model, povezati specijalizovana znanja stručnjaka u oblasti brendinga i tržišnih komunikacija sa proizvođačima i pružaocima usluga se koji trebaju raditi zajedno kako bi stvorili tržišno konkurentne proizvo-

38

juli 2013 www.instore.ba

društvena odgovornost Kampanjom Djeca sunca dm educira najmlađe
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 2-3 miliona ljudi godišnje oboli od neke vrste zloćudnog tumora kože, a od toga čak 132.000 ljudi oboli od najzloćudnijeg oblika-malignog melanoma. Zabrinjavajuća činjenica je da sve više obolijevaju mladi ljudi i djeca, a povećan rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca i osobe koje se s vremena na vrijeme intenzivno izlažu suncu ili umjetnim UV zračenjima. Stoga je važno još od najranijeg djetinjstva voditi brigu o adekvatnoj zaštiti kože najmlađih te ih educirati na koji način mogu zaštititi svoju kožu i bezbrižno uživati u suncu. Tim povodom, kompanija dm pokrenula je kampanju Djeca sunca koja ima za cilj informisati i educirati javnost o pravilnoj zaštiti kože od sunca i prevenciji bolesti kože, prvenstveno malignih melanoma. Tako će dm donirati dječijim domovima za djecu bez roditeljskog staranja u BiH dječije proizvode za zaštitu od sunca kao i edukativne slikovnice u kojima će uz pomoć simpatičnog kengura Dade djeca na zabavan način naučiti kako od malih nogu upotrebom sredstava za zaštitu od sunca mogu štititi svoju kožu. U ovu društveno odgovornu kampanju mogu se uključiti i dm kupci koji će kupovinom u vrijednosti od 25 KM ili više dm donaciju podržati s 1 KM. U znak zahvalnosti, kupac će biti nagrađen kuponom -25% za jedan proizvod za sunčanje po želji, narukvicom s UV indikatorom i Savjetnikom za zdravo sunčanje. Kampanja traje od 19. juna do 19. jula tekuće godine.

Ovako će podijeliti 30.000 kilograma hrane
Tradicionalno, već osam godina zaredom, Mesna industrija Ovako u toku mjeseca Ramazana organizira podjelu donacija u mesu i mesnim prerađevinama za podjelu obroka socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Ove godine bit će podijeljeno 30.000 kilograma hrane, a više informacija o načinu prijave bit će dostupno na zvaničnoj web stranici Mesne industrije Ovako (www.ovako.ba). “Interesovanje za akciju podjele donacija Mesne industrije Ovako raste iz godine u godinu kao i, nažalost, broj naših sugrađana koji su u stanju socijalne potrebe. Iz tog razloga, odlučili smo da ove godine podjelu organiziramo na nešto drugačiji način, putem javnog poziva na koji se mogu prijaviti sve organizacije, institucije i udruženja iz Bosne i Hercegovine čija djelatnost je briga o socijalno ugroženima. Želja nam je da cijeli proces bude maksimalno transparentan i da svi dobiju podjednaku priliku za dodjelu donacije u hrani”, rekao je Nedžad Biberović, koordinator marketinga Mesne industrije Ovako. Zasluge za mogućnost podjele ovih donacija, iz Mesne industrije Ovako, prvenstveno pripisuju svojim vjernim kupcima i uposlenicima. “Bez vjernih kupaca proizvoda Mesne industrije Ovako, sigurno ne bismo bili u mogućnosti dobro poslovati, a samim tim ni organizirati ovu akciju. Stoga, se od srca zahvaljujemo našim kupcima koji su suštinski donatori u ovom projektu. Također, veliko hvala i našim uposlenicima koji su uložili dodatne napore kako bi uspjeli proizvesti količine proizvoda potrebne za donaciju”, naglašava Tarik Mutevelić, menadžer izvoza M.I. Ovako. Iz Mesne industrije Ovako izrazili su nadu da će i ostale bh. kompanije slijediti njihov primjer i nekom sličnom akcijom pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

U okviru ove kampanje, kompanija dm drogerie markt je organizovala besplatne preglede kože za posjetioce kupališta u Bosni i Hercegovini. Svi zainteresovani su na raspolaganju imali dermatologa koji je, uz stručne preglede eventualnih promjena na koži, pružio neophodne savjete o pravilnoj zaštiti kože od sunca. “Ovo je druga godina zaredom kako provodimo društveno odgovornu kampanju Djeca sunca. Prošle godine pregledano je oko 130 građana, a ove godine očekujemo veći broj pregleda”, istakla je Admira Isaković, voditeljica odjela Nabava i Marketing kompanije dm drogerie markt.

Konzum i Pampers za Otvorenu mrežu
Zajednički humanitarni projekat Konzuma i Pampersa za NVO Otvorena mreža uspješno je završen. U akciji je prikupljeno 10.000KM koje će biti usmjerene kao pomoć našim sugrađanima, kojima je neophodan odgovarajući medicinski tretman i liječenje u inostranstvu. Tim povodom u Super Konzumu Korea u Sarajevu upriličeno uručenje donacije Almiru Čehajiću Batku, predsjedniku Udruženja i Almi Kapo, direktorici marketinga NVO Otvorena mreža. Ispred Konzuma donaciju je uručila Fikreta Kosić, direktorica marketinga Konzuma. Tokom zajedničkog humanitarnog projekta Konzuma i Pampersa u periodu od 01. aprila do 31. maja 2013. godine, od svakog prodanog pakovanja Pampers Jumbo pelena u Konzum prodavnicama širom BiH, izdvajala se po 1 KM. Protekla humanitarna akcija rezultirala je velikim odazivom i doprinosom Konzumovih kupaca, stoga je i njen značaj još i veći.

Drogerije dm obilježavaju Svjetski dan dobrovoljnog darivanja krvi
Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH povodom Svjetskog dana dobrovoljnog darivanja krvi organizovao je 14.6.2013. u prostorijama Doma oružanih snaga BiH akciju dobrovoljnog darivanja krvi u okviru koje je dm pripremio poklone za darivaoce. Na ovaj način dm se zahvalio dobrovoljnim darivaocima na njihovoj humanosti. Također, u sklopu saradnje sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH drugu godinu zaredom zaposlenici dm-a dobrovoljno su darovali krv u centrali dm-a na Ilidži. Ova plemenita akcija dobrovoljnog darivanja krvi naišla je na podršku 38 dm zaposlenika te je odaziv ove godine za 25 posto veći u odnosu na prošlu godinu.

BEZALKOHOLNA PIĆA
juli 2013 g. • br. 04 • godina I • www.instore.ba

Vodič kroz kategoriju

BOSNA I HERCEGOVINA

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

40

sadržaj

Vijesti Da li ste znali da... Svijet u brojkama inLiflet: Analiza ponude Istraživanje: GfK Karijere Iz četiri ugla InMedia: Analiza TV oglašavanja

42 43 44 46 48 51 54 56

42

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

vijesti
Iznenadite nekog posebnog
Želiš iznenaditi nekoga posebnog ili vidjeti svoje ime na limenci Coca-Cole? Ako ste bili u Sarajevu sredinom mjeseca juna, svakim radnim danom od 18 do 20 sati i vikendom od 11 do 20 sati na displayu ispred BBI centra ispisivana su imena na CocaCola limenci. Sve što ste trebali uraditi je poslati SMS sa ključnom riječi COLA, prazno polje, svoje IME na broj telefona i na displayu se pojavila Coca-Cola sa vašim imenom. Ova akcija je dio kampanje kampanje Ova Coca-Cola je za tebe gdje je prvi put u 127 godina postojanja najveća brend ikona svijeta na etiketama miliona boca zamijenila ime Coca-Cola sa imenima i nadimcima.

Održan prvi Red Bull Flugtag
kreativniju letjelicu. Takmičarske timove ocjenjivao je žiri koji su činili Ivana Španović, Galeb Nikačević i Novica Veličković. Pobjedu je odnio tim Flyin’ Figuar iz Novog Sada, drugo mjesto pripalo je timu Leteći ćurani iz Jagodine, dok se na trećem mjestu našla Zidareva ljubav iz Sremske Mitrovice. Dva pobjednička tima osvojila su još dvije nagrade, Flyin’ figuar za najduži let, a Leteći ćurani za najkreativniju letjelicu. Kako se navodi u saopćenju, atmosferu na prvom Red Bull Flugtagu u Srbiji upotpunio je Nijemac Matijas Dolderer svojim nastupom u akrobatskom avionu, leteći iznad Ade Ciganlije.

Prvi Red Bull Flugtag u Srbiji održan je 22. juna na Adi Ciganliji u Beogradu, pred 150.000 posjetilaca. Red Bull Flugtag održava se već 20 godina u gradovima širom svijeta, a ove godine prvi put je organizovan u Srbiji. Ukupno 37 timova pripremalo je svoje letjelice tokom dva mjeseca, a među njima su nagrađeni oni koji su preletjeli najveću razdaljinu, kao i oni koji su prije leta napravili najbolji šou i imali naj-

Coca-Cola inicijativa i u Srbiji
Coca-Cola je nedavno najavila da će na sva svjetska tržišta izbaciti pića bez i sa niskom količinom kalorija, kao i da će prestati da oglašava svoje proizvode djeci mlađoj od 12 godina. Kompanija već nudi dijetalne verzije svog napitka i niskokalorična pića poput Coca-Cole Zero. Prodaja tih kategorija pića u SAD sada čini 41 posto ukupne prodaje svih vrsta Coca-Cole, u poređenju sa udjelom od 30 posto koji je imala devedesetih godina.

U okviru ove inicijative, kompanija Coca-Cola je podsjetila na aktivnosti koje u tom cilju sprovodi i u Srbiji. Kako je saopćeno, u Srbiji je potrošačima ponudila novo pakovanje Coca-Cole u plastičnoj (PET) ambalaži od 250 ml, kao i niskokalorične i nekalorične napitke Coca-Cola Zero i Schweppes Coco Breeze.

Guarana hip hop festival
Treći po redu Guarana Hip Hop festival Svi kao jedan održan je od 7. do 22. juna. 2013. Program prvog vikenda festivala održan je u Domu omladine Beograda, 7. i 8. juna, a okupio je mnogobrojne poštovaoce hip hop kulture. U muzičkom dijelu festivala, 14. i 15. juna, pred oko 8.000 ljudi, nastupila su vodeća imena beogradske hip hop scene, kao i izvođači iz ostalih

gradova Srbije. Završnica je bila uz sportski i DJ program u Skejt parku, gdje su održana takmičenja u crtanju grafita i vožnji skejta, rolera i BMX-a.

Podijeli radost
Kompanija Coca-Cola najavila je da će, u sklopu kampanje personalizovanih proizvoda Podijeli radost!, tokom juna, jula i početkom augusta izložiti postavke za personalizaciju limenki u nekoliko gradova u Srbiji, pomoću kojih će svi zainteresovani moći da dobiju limenku Coca-Cole sa

željenim natpisom. Prvu priliku da sami personalizuju svoje limenke imali su Beograđani u Noći muzeja, kada je za osam sati napravljeno više od 5.500 limenki. Akcija će biti sprovedena i u Čačku, Jagodini, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Šapcu, Smederevu, Užicu i na Zlatiboru.

Schweppes proslavlja 230. rođendan
Ove godine Schweppes proslavlja značajan jubilej – 230 godina od kada je Jean Jacob Schweppes, draguljar njemačko-švajcarskog porijekla iz Ženeve, otkrivši mašinu za ubrizgavanje miliona mjehurića karbon-dioksida u vodu, stvorio ovaj čuveni napitak. Povodom 230. rođendana Schweppes je organizovao izložbu u okviru Noći muzeja u Muzeju primijenjene umjetnosti u Beogradu, kako bi ljubiteljima približio ovo najstarije svjetsko osvježavajuće piće. Ljubitelji čuvenog reskog i pjenušavog napitka su kroz interesantnu postavku koja je oslikavala različite historijske epohe, imali priliku da saznaju više o ulozi koju je Schweppes odigrao tokom više

After party žurka na Adi
U Time out klubu na Adi Ciganliji 4. juna je održana After party žurka. U saradnji sa Go2 turističkom organizacijom, After party Na eks promo tim je svim posjetiocima kluba pružio priliku da probaju novi proizvod After party i dočekaju sljedeće jutro bez mamurluka. Posjetioci su imali prilike da učestvuju u

od dva stoljeća u mnogim svjetskim dešavanjima. Schweppes je osvojio cijeli svijet, od Australije do Sjedinjenih Američkih Država, preko Južne Afrike pa sve do Belgije, gdje je izgrađena prva fabrika ovog osvježavajućeg pića u Europi. Čak je i britanski kralj Edvard VII 1936. godine Schweppes proglasio zvaničnim pićem kraljevskog dvora.

nagradnoj igri sa mogućnošću da osvoje paket After partyja.

 Oko 70 posto tjelesne mase odraslog čovjeka čini voda.  Na rođenju voda čini 80 posto tjelesne težine novorođenčeta.    Voda je dio fundamentalne supstance (protoplazme).  Zdrava osoba može da popije maksimalno 48 čaša vode u toku dana. B rz unos velike količine vode može dovesti do ‘opijanja’ organizma, što dovodi do naglog povećanja krvnog pritiska, zbog sadržaja rastvorenog natrija u vodi, usljed čega dolazi do disbalansa sadržaja vode u mozgu. ‘Opijanje’ organizma vodom najčešće nastaje tokom perioda intenzivnih sportskih aktivnosti. P reporučeni dnevni unos vode je dva litra na dan. Jedan dio vode u organizam se unese ne samo u težnom obliku, već i hranom ili nekim drugim napicima.   O svježavajući napici, kafa i čaj, iako su uglavnom sadržani od vode, u sebi imaju i određenu količinu kofeina. Kofein se ponaša kao blag diuretik, ometajući normalan transport vode kroz organizam. U trenutku kada čovjek ima osjećaj žeđi, organizam izgubi preko jedan posto ukupne količine vode koju sadrži. • Nakon intenzivnih fizičkih napora gubitak tjelesne težine čovjeka odlazi na gubitak određene količine vode u organizmu, a ne na gubitak masti iz organizma;  

 Čista voda (koju čine isključivo atomi kiseonika i vodonika) ima neutralnu pH vrednost (pH= 7)  1cm3 vode na 4°C ima težinu od 1 gr   • Voda rastvara više supstanci od bilo koje druge tečnosti. Spada u najbolje rastvarače hemijskih supstanci, minerala i nutritijenata. • Negdje između 70 i 75 posto zemljine površine je pokriveno vodom. • Veća količina slatke vode je skladištena u zemlji, nego što je ona prisutna na površini zemlje. • Voda kruži u okviru ‘zatvorenog sistema’, tako da rijetko dolazi do gubitka ove materije. Tako da ista voda koja je postojala na zemlji prije milion godina je i danas prisutna. • Od ukupne količine vode na zemlji, ljudima za korištenje je pristupačno tri desetine. U ovu količinu ulaze vode podzemnih akvifera, riheka i jezera. • SAD ima tri puta veću potrošnju vode na dan od prosjeka za europske zemlje i mnogo više vode od većine zemalja u razvoju. • Prema prognozama do 2025. godine najmanje 3.5 milijardi ljudi u svijetu osjećat će nestašicu vode. • Prosječna potrošnja vode u većini europskih zemalja kreće se između 120 i 150 litara.  1,1 milijarda ljudi nema pristup zdravoj pijaćoj vodi; 2,5 milijardi nema elementarne sanitarne uslove za normalan život; dok više od pet miliona ljudi godišnje umire od bolesti koje se prenose zagađenom vodom; a čak 6.000 ljudi dnevno umire od dijareje.

44

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

svijet u brojkama

Cifre za žedne
Izvor: Euromonitor. www.euromonitor.com

PREGLED TRŽIŠTA BEZALKOHOLNIH PIĆA U BIH I ZEMLJAMA BIVŠE JUGOSLAVIJE

Tokom perioda 2006.-2012. tržište bezalkoholnih pića u BiH se snažno razvija, potaknuto modernizacijom maloprodaje, razvoju distribucije i povećanjem ličnih dohodaka potrošača. Moderni malotrgovci odgovorni su za konsolidaciju domaće trgovine i preoblikovanje sistema distribucije bezalkoholnih pića
Veličina tržišta bezalkoholnog pića (mn litara)
Zemlja Njemačka Francuska Italija Rusija Španija 2012 20.328,3 12.357,4 12.250,9 11.792,3 9.718,2

Recesija zaustavlja rast prodaje bezalkoholnih pića
Na početku posmatranog perioda (2006.2012.), tržište bezalkoholnih pića u BiH se snažno razvija, potaknuto modernizacijom maloprodaje, razvoju distribucije i povećanjem ličnih dohodaka potrošača. Globalna finansijska kriza, koju su slijedile teške 2009. i 2010., te novi val recesije, negativno su utjecali na većinu faktora odgovornih za rast ovog tržišta. Potrošači su pretrpjeli pad ličnih dohodaka, te je potražnja za bezalkoholnim pićima stagnirala i počela opadati. Pad trgovine u ovoj kategoriji je razumljiv jer potrošači provode više vremena u svojim domovima.

Prilagođavanje sistema distribucije
Tokom posmatranog perioda moderni malotrgovci odgovorni su za konsolidaciju trgovine u Bosni i Hercegovini i preoblikovanje sistema distribucije bezalkoholnih pića. Iako nezavisni mali trgovci još uvijek kontrolišu značajan dio prodaje bezalkoholnih pića, do kraja prognoziranog perioda (2013.-2017.) njihov značaj može biti umanjen. Proizvođači, uvoznici i veletrgovci već počinju zanemarivati male trgovce, fokusirajući se na trgovačke lance, kod kojih mogu postići više rezultata sa manje truda. Specijalizirane trgovine također su prisiljene promijeniti svoje strategije, sa naglaskom na on-trade i event management, kao što su vjenčanja i zabave.

Metodologija istraživanja
Euromonitor prikuplja podatke na osnovu kojih objavljuje analize uz pomoć sljedećih izvora: • Nacionalni zavodi za statistiku i oficijelni podaci • Nacionalni i međunarodni trgovački magazini i asocijacije • Godišnji finansijski izvještaji kompanija • Podaci sa berze • Online baze podataka • Finansijski, poslovni i vodeći magazini • Posjete radnjama • Praćenje lansiranja, promotivnih aktivnosti i cjenovne politike Kombinovanje raspoloživih podataka, u saradnji sa svim relevantnim globalnim igračima, kompanijama i institucijama omogućava izradu analize datog tržišta i prognoze za budući period.

Potrošači se prilagođavaju krizi
Tokom 2012. prodaja bezalkoholnih pića u on i off-trade kanalu ostvarila je rast u smislu volumena, a ovo se desilo prvi put od 2008. Iako je ekonomija ostala „lijena“ i nije bilo rasta ličnih dohodaka, potrošači su naučili živjeti u uslovima krize, mijenjaju svoje potrošačke navike te snažno osjećaju nesigurnost i neizvjesnost. Veliki broj potrošača više je zainteresovan za kvalitetu, a ne cijenu, što predstavlja trend koji je stupio na scenu sa posebnim naglaskom u drugoj polovini promatranog perioda (2006.- 2012.).

Kategoriju karakteriše mali broj igrača
Coca-Cola i dvije kompanije iz Agrokor koncerna, Sarajevski Kiseljak i Jamnica, drže zajednički tržišni udio vrijednosti od 56 posto. Coca-Cola je apsolutno nedodirljiva u smislu oglašavanja.Kompanija također ima svoj distributivni sistem koji joj omogućava da zadrži punu pokrivenost bh. tržišta i unovči svoje reklamne napore. Konkurentna prednost Sarajevskog kiseljaka i Jamnice je njihova bliska saradnja s drugom kompanijom Agrokor koncerna, Konzumom, koji je vodeći maloprodavac u zemlji.

Konstantna vrijednost prodaje prerasta volumen
Kategoriju bezalkoholnih pića u Bosni i Hercegovini očekuje rasti u ukupnom volumenu i stalna vrijednost tokom prognoziranog perioda (2013.- 2017.). Rast volumena će vjerovatno ostati ispod CAGRs (godišnja stopa rasta) od jedan posto i za off i on-trade, dok će veći rast na godišnjoj stopi od jedan posto biti zabilježen u on-trgovini. Najvažniji trendovi predviđeni tokom prognoziranog perioda su pad velikih zrelih kategorija (gazirana pića, gazirana voda, nektari) i jačanje svijesti potrošača o zdravlju.

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

45

Kategorije Bezalkoholna pića Flaširana voda Gazirana pića Koncentrati Sokovi od voća i povrća Ready to drink čaj Sportska i energetska pića Bezalkoholna pića Flaširana voda Gazirana pića Koncentrati Sokovi od voća i povrća Ready to drink čaj Sportska i energetska pića Bezalkoholna pića Flaširana voda Gazirana pića Koncentrati Sokovi od voća i povrća Ready to drink čaj Sportska i energetska pića Bezalkoholna pića Flaširana voda Gazirana pića Koncentrati Sokovi od voća i povrća Ready to drink čaj Sportska i energetska pića Bezalkoholna pića Flaširana voda Gazirana pića Koncentrati Sokovi od voća i povrća Ready to drink čaj Sportska i energetska pića

Vrijednost* (mn €) 2011 2012 2013 227,7 63,9 82,5 21,0 43,4 12,2 4,1 160,6 48,6 41,0 13,7 33,3 16,2 6,9 377,1 126,3 132,4 39,6 45,0 24,8 7,6 689,1 199,4 194,9 12,9 228,8 23,3 29,0 151,5 37,4 51,3 4,6 44,9 7,5 5,9 225,3 62,3 83,4 20,0 42,3 12,5 4,0 156,7 46,7 40,0 14,1 32,4 15,7 6,9 359,0 124,6 126,8 39,5 38,0 21,4 7,2 691,5 201,8 192,0 13,4 230,6 23,7 29,0 155,9 39,6 52,1 4,5 46,2 7,7 5,8 222,6 60,6 82,7 19,4 42,1 12,9 4,1 155,9 46,6 39,3 14,4 32,3 15,3 6,9 361,1 124,4 127,7 40,5 38,3 21,5 7,1 724,0 214,7 195,6 14,4 242,6 25,2 30,3 159,3 41,1 52,8 4,5 47,3 7,8 5,8

Količina** (mn litara) 2011 2012 2013 312,0 143,7 109,4 3,4 43,4 10,8 1,3 202,4 94,8 52,4 4,4 33,9 15,1 1,8 493,7 274,3 145,0 7,6 44,5 20,4 1,7 1.122,7 520,6 366,7 2,8 195,5 27,0 9,8 275,7 141,1 73,4 2,3 51,4 6,5 0,9 312,5 143,6 110,5 3,1 42,8 11,1 1,3 200,4 94,0 51,9 4,5 33,4 14,7 1,8 484,6 278,9 139,6 7,4 38,4 18,5 1,6 1.131,5 520,9 370,2 2,8 198,5 28,8 10,0 285,7 148,9 74,2 2,2 52,7 6,7 0,9 312,5 142,6 111,0 2,9 43,1 11,3 1,3 199,7 94,2 51,5 4,5 33,2 14,4 1,8 491,7 284,8 139,5 7,4 39,0 19,0 1,6 1.153,6 535,6 372,0 2,9 202,4 30,3 10,3 291,4 152,8 75,0 2,2 53,7 6,8 0,9

Vrijednost (%) 2011-12 2012-13 -1,0 -2,4 1,2 -5,0 -2,4 2,4 -1,9 -2,4 -3,9 -2,6 3,1 -2,6 -3,0 -0,7 -4,8 -1,3 -4,3 -0,1 -15,5 -13,7 -5,4 0,4 1,2 -1,5 4,4 0,8 1,9 -0,2 2,9 5,9 1,5 -1,4 2,9 2,5 -1,1 -1,2 -2,7 -0,8 -3,1 -0,6 2,6 2,1 -0,5 -0,2 -1,5 2,3 -0,4 -2,2 1,0 0,6 -0,2 0,7 2,5 0,8 0,5 -1,8 4,7 6,4 1,9 7,4 5,2 6,3 4,6 2,2 3,7 1,3 0,1 2,3 1,8 -0,1

Količina (%) 2011-12 2012-13 0,2 0,0 1,0 -6,0 -1,4 2,3 0,0 -1,0 -0,9 -0,9 2,4 -1,3 -2,3 0,1 -1,8 1,7 -3,7 -2,2 -13,7 -9,6 -3,8 0,8 0,0 0,9 1,0 1,5 6,8 1,7 3,7 5,5 1,2 -2,6 2,5 2,4 -1,4 0,0 -0,7 0,5 -7,2 0,8 2,5 4,7 -0,4 0,2 -0,9 0,7 -0,6 -1,9 0,4 1,5 2,1 -0,1 -0,4 1,7 2,9 -1,2 2,0 2,8 0,5 1,6 1,9 5,1 2,6 2,0 2,6 1,0 -0,8 1,9 1,8 -0,2

MAKEDONIJA

SRBIJA

HRVATSKA

SLOVENIJA

BIH

*Vrijednost („ukupna prodaja u zemlji, ne uključujući izvoz“) izračunata je na osnovu MPC-a. **Količina pokazuje ukupnu potrošnju pića u zemlji, ne uključujući izvoz.

46

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

inLiflet
Analiza kategorije bezalkoholnih pića za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2012. godine

Akcije da utole žeđ
Proizvođač koji pazi na brend, neće gomilati promocije i neće lako dati jedan brend – SKU na promociju mnogo puta. Oni proizvođači koji su za količinski promet, bez obzira na to kako će to utjecati na brend i učinak brenda u budućnosti, vrlo često će taj artikal/brend nebrojeno puta staviti na akciju
Autor: Ernest Gergely i Tomas Pilić, Hiper Com

U

Bosni i Hercegovini u posmatranoj kategoriji promo pritisak je povećan za 13,8% u odnosu na isti period prošle godine. Kod trgovaca najveći promo pritisak je imao Bingo koji ga je povećao za čak 308% (sa 13 na 53) i Prodex za 271% (sa 7 na 26). Ipak, najveći SoV ima Interex i Mercator sa po 17,7 %, Interex sa povećanjem od 5,5 procentna poena, a Mercator sa smanjenjem od 3,9 promo poena. Primjetno je smanjenje SoV-a trgovca Tuš za 5 procentnih poena i Konzum za 4,5 procentna poena. U potkategoriji gaziranih pića, kad se osvrnemo na najveće proizvođače - Pepsi je smanjio svoj promo pritisak za čak 52%, dok je Coca-Cola povećala za 85,7%, a Jamnica za 100% i postaje treći igrač po SoV-u sa 21,6%, iza Coca-Cole koja ima 25,5% i PL Delhaizea sa 24,5% .

U kategoriji energetskih pića smo imali povećanje promo pritiska od čak 77% u odnosu na isti period prošle godine. Tu je najveći promo pritisak imao Fast Energy od čak 800% i Red Bull sa 126,7%. Najveći SoV Red Bull sa 31,5%, zatim Fast Energy sa 16,7% SoV-a, dok Knjaz Miloš ima tek 8,3%, poslije velikog pada promo pritiska za 37,6 procentnih poena.

đutim, najveći pad je zabilježi- naše dosadašnje članke, možela Idea za - 23,1% i Aman za te uočiti da DIS bilježi pove13%. Ipak najveći porast Sha- ćanja SoV-a sad već u sve više re of Voice (SoV) bilježi DIS, kategorija. kod koga je povećan za 1,6 Strategije su odlučujuće – da procentna poena, pa se ovaj li je ili 0 100 200bitno 300 sačuvati 400 500 brend, 600 trgovac sada nalazi na drugom je važnija količina prodatog mjestu COCA-COLA po SoV-u sa 10,3%, COMPANY NECTAR DOO odmah iza Metroa, kod kog je proizvoda. Čemu se teži može SoV 13,8%, iako jeRAUCH zabilježen se uočiti u promocijama. ProiD.O.O. pad od 2,9 FRUVITA procentna poena. zvođač koji pazi na brend, neće VINO ŽUPA A.D. i neće lako Na trećem mjestu je Unive- gomilati promocije YTD 12 PEPSICO INC dati jedan brend – SKU na rexport koji ima 8,1%, slijedi ATLANTIC GRUPA YTD 13 promociju mnogo puta. On Trgopromet sa 6,6% DD SoV-a. DROGA KOLINSKA razmatra najbolje mogućnosti, KNJAZnajveći MILOŠ AD Poslije Metroa, pad je analizira povratne informacije, FRUCTAL D.D. imala Idea - od 1,9 procentna VODA VRNJCI AD poena i Aman sa 1,6 procent- upoređuje kakav učinak brend Brands outside selection na poena pada. Ako ste pratili ima prije i poslije promocije, i

BiH
0 100 200 300 400 500 600

Srbija
Kada posmatramo Srbiju, kategorija bezalkoholnih pića je ove godine povećala promo pritisak za čak 20,3%, kada se uporedi period januar – maj 2013. sa istim periodom prethodne godine. Među srpskim trgovcima, primjetno je da je Mercator povećao promo pritisak za čak 64,4% u odnosu na isti posmatrani period prošle godine, zatim Supervero za 46,2%, DIS za 42%, Tempo za 42% i Maxi za 32,8%. Me-

JAMNICA D.D. COCA-COLA COMPANY RAUCH ATLANTIC GRUPA FRUCTAL D.D. DELHAIZE GROUP SA. VINO ŽUPA A.D. HEPOK VITALIS Brands outside selection

YTD 12 YTD 13

SRBIJA
COCA-COLA COMPANY NECTAR DOO JAMNICA D.D. RAUCH VINDIJA D.D. FRUVITA D.O.O. COCA-COLA COMPANY VINO ŽUPA A.D. PODRAVKA D.D. YTD 12 PEPSICO INC MARASKA D.D. ATLANTIC GRUPA YTD 13 PEPSICO DD INC DROGA KOLINSKA KNJAZ MILOŠD.D. AD FRUCTAL YTD 12 FRUCTAL D.D. DROGA KOLINSKA DD YTD 13 VODA VRNJCI AD ATLANTIC GRUPA Brands outside selection RAUCH G M.B.H. NECTAR DOO u kategoriji bezalkoholna pića YTD Promo pritisak proizvođača DONA TRGOVINA D.O.O. Privatna robna marka 0 100 200 300 400 500 600 Brands outside selection
0 0% 100 5% 200 300 400 500 600 10% 15% 20% 25% 30%

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

47

0 0 COCA-COLA COMPANY

100 100

200

300

400

500

600

200

300

400

500

600

NECTAR DOO COCA-COLA COMPANY RAUCH NECTAR DOO FRUVITA D.O.O. RAUCH VINO ŽUPA A.D. FRUVITA D.O.O. PEPSICO VINO ŽUPA A.D.INC ATLANTIC PEPSICO GRUPA INC DROGA KOLINSKA ATLANTIC GRUPA DD MILOŠ DROGA KNJAZ KOLINSKA DD AD FRUCTAL D.D. KNJAZ MILOŠ AD VODA VRNJCI FRUCTAL D.D. AD Brands outside selection VODA VRNJCI AD Brands outside selection

YTD 12 YTDYTD 12 13 YTD 13

0

100 100

200

300

400

500

600

JAMNICA D.D. JAMNICA D.D. COCA-COLA COMPANY COCA-COLA COMPANY RAUCH RAUCH ATLANTIC GRUPA planira. Oni proizvođači ATLANTIC GRUPA FRUCTAL D.D. koji su za količinski promet, FRUCTAL D.D.SA. bez DELHAIZE GROUP obziraDELHAIZE na to VINO kako će to utjeGROUP SA. ŽUPA A.D. cati na brend i učinak brenda VINO ŽUPA A.D. HEPOK u budućnosti, vrloHEPOK često će taj VITALIS artikal/brend nebrojeno puta VITALIS Brands outside selection staviti na akciju. Brands outside selection
0%

0

200

300

400

500

600

U potkategoriji gaziranih pića, YTD 12 bitka se nastavlja između dva YTDYTD 12 13 najpoznatija svjetska proizvoYTD 13 đača - Coca-Cole i Pepsija. Primjetno je da su obje kompanije smanjile promo pritisak u lifletima – Coca-Cola za
5% 10% 15% 20% 25% 30%

HRVATSKA

JAMNICA D.D. JAMNICA D.D. VINDIJA D.D. VINDIJA D.D. COCA-COLA COMPANY COCA-COLA COMPANY PODRAVKA D.D. PODRAVKA D.D. MARASKA D.D. MARASKA D.D.INC PEPSICO PEPSICO INC FRUCTAL D.D. FRUCTAL D.D. DD DROGA KOLINSKA DROGAATLANTIC KOLINSKA DD GRUPA ATLANTIC GRUPA RAUCH G M.B.H. RAUCHNECTAR G M.B.H. DOO NECTAR DOO DONA TRGOVINA D.O.O. DONA TRGOVINA D.O.O. Privatna robna marka Privatna robna marka Brands outside selection Brands outside selection

0%

5%

10% 15% 20% 25% 30%

19,7%, a Pepsi za čak 55,5%, što podrazumijeva pad procentnih poena kod Coca-Cole za 7,4, pa SoV iznosi 36,7%, a kod Pepsija je zabilježen pad od 13 procentnih poena, pa je SoV 29,5%. Razlog za to je možda i što ove godine nema velikog europskog takmičenja u fudbalu. Promo pritisak u potkategoriji energetskih pića je povećan za 29,3%, gdje najveći SoV ima Knjaz Miloš sa 48%, Red Bull i Coca-Cola sa po 17,3% SoV-a.

YTD 12 YTDYTD 12 13 YTD 13

Hrvatska
Billa je u Hrvatskoj vodeća trgovačka kuća, kada je u pitanju promocija bezalkoholnih pića. U odnosu na isti period u prethodnoj godini Billa bilježi rast SoV-a za 2,8%. Tačnije sa 16,20% je bila skoro vodeća prošle godine, a ove je bez konkurenta za prvo mjesto, sa udjelom od 19%. Privatne robne marke u ovoj kategoriji su u padu za 5%. Billa stavlja najveći fokus na saradnju sa Vindijom, te povećava udio u promocijama za 2,8%. Zanimljivo je primijetiti kako Vindija, kao jedan od najrespektabilnijih igrača na tržištu (barem što se ove kategorije tiče), radi dosta vidljive izmjene. Naime, u KTC-u je smanjila udio u promo aktivnostima za 14,2%, ali je za gotovo isti postotak povećala promocije kod Mercatora. Sa NTL-om je još više učvrtila saradnju, te je SoV povećan za 10,8%. NTL

je, valja spomenuti, fokusiran na domaće proizvođače ove godine. Najintenzivnije sarađuje sa Jamnicom, Vindijom i Maraskom. Kada gledamo položaj poznatih brendova na tržištu, tada možemo zaključiti kako Vindija također drži najveći postotak u promotivnim aktivnostima i kao vodeća bilježi rast od 1,5%. Do nje se pozicionirala Jamnica sa rastom od 1,3%, te Coca-Cola, koja bilježi rast od 0,5%. Maraska je prestigla Podravku sa malim rastom od 0,2%. Privatna robna marka zauzima solidan položaj sa udjelom 16-17%. Najjači promoteri privatne robne marke u ovoj kategoriji su Metro i Spar/Interspar, dok KTC standardno ne nudi privatnu robnu marku.

Slovenija
Za razliku od tržišne situacije u Hrvatskoj, u Sloveniji glavnu riječ u promotvnim aktivnostima drži Fructal, te bilježi rast od 0,8%. Odmah do Fructala se pozicionirala Coca-Cola sa rastom od 0,9%, dok treće pozicionirani Rauch bilježi pad od 2,7%. Privatna robna marka drži udio od 13,4% i tako ima rast od 1,5%. Očekivano privatne robne marke su najzastupljenije u Hofferu, Lidlu i Eurospinu. Hoffer bilježi povećanje udjela u promociji (promo pritisak) vlastite privatne robne marke za nevjerovatnih 32,7%.

0%

5%

10% 15% 20% 25% 30% 35%

SLOVENIJA

FRUCTAL D.D. FRUCTAL D.D. COCA-COLA COMPANY COCA-COLA COMPANY RAUCH G.M.B.H. RAUCH G.M.B.H. ATLANTIC GRUPA ATLANTIC GRUPA DD DROGA KOLINSKA DROGA KOLINSKAUNION DD PIVOVARNA PIVOVARNA UNIONINC PEPSICO PEPSICO INC JAMNICA D.D. JAMNICA D.D. DONA TRGOVINA D.O.O. DONA TRGOVINA D.O.O. DANA D.D. DANA D.D. RADENSKA D.D. RADENSKA D.D. Privatna robna marka Privatna robna marka Brands outside selection Brands outside selection

0%

5%

10% 15% 20% 25% 30% 35%

YTD 12 YTDYTD 12 13 YTD 13

januar-maj 2013. vs YTD januar-maj 2012.

48

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

istraživanje

Pregled tržišta u BiH
Autor: Mladen Kozić, Sales Manager, Consumer Panel Services, Consumer Experiences, GfK Hrvatska mladen.kozic@gfk.com

K

ategorija negaziranih voda bilježi značajan pad u odnosu na prethodnu godinu (-7% vrijednosno, -10% količinski), što je posljedica 20 postotnog pada broja kupaca kategorije. Usljed takve situacije došlo je do promjene odnosa snaga među brendovima. Prolom voda povećala je tržišni udio, Vivia je svoj zadržala, dok su Celvik, Jana i Olimpija izgubili dio udjela. Zanimljivost kategorije krije se u činjenici da lider kategorije drži čak 38 posto vrijednosnog udjela, a top 5 brendova 85 posto tržišta. Prolom voda kao vladar kategorije ujedno je i brend s najvećim rastom u promatranom razdoblju. Uspjeh najprije duguje tome što je, za razliku od kategorije, uspjela zadržati isti broj kupaca. Trgovačke marke ne pokušavaju se snažnije pozicionirati u ovoj kategoriji i zauzimaju tek jedan posto tržišta te njihov udio stagnira. Kategorija gaziranih voda bilježi stagnaciju u odnosu na prethodnu godinu (-2% vrijednosno, +0% količinski), zadržala je isti broj kupaca, ali se kupuje nešto rjeđe nego u prethodnom razdoblju. Brendovi koji su povećali tržišne udjele su Tešanjski Kiseljak i Sarajevski Kiseljak, Princess je zadržala udio, dok su Knjaz Miloš i Vitinka izgubili dio udjela. Sarajevski Kiseljak kao lider kategorije drži 39 posto vrijednosnog udjela, a top 5 brendova 82 posto tržišta. Iako je jedan Kiseljak vladar kategorije, brend s najvećim rastom u promatranom razdoblju je jedan drugi Kiseljak – Tešanjski. Njegova je vrijednost rasla privlačenjem novih kupaca i povećanim intenzitetom kupovine. Ulazak trgovačkih marki u kategoriju gaziranih voda tek se očekuje, ali sudeći po njihovoj izvedbi na susjednim tržištima, ne prognoziramo im značajniji uspjeh. Kategorija voćnih sokova (negazirani sokovi; obuhvaća juiceve, nektare i still drinkove) bilježi pad u odnosu na pret-

hodnu godinu (-5% vrijednosno, -7% količinski), a on nije posljedica gubitka kupaca (broj kupaca je stabilan), nego smanjenja učestalosti kupovine i manjih količina po kupovini. Među vodećim brendovima Fructal i Juicy povećali su tržišne udjele, Voćne kapi su zadržale svoj udio, dok su La Vita i Nectar izgubili na udjelu. Riječ je o fragmentiranoj kategoriji u kojoj postoji vrlo velika konkurencija sa brojnim SKU-evima. Lider kategorije drži 14 posto vrijednosnog udjela, a top 5 brendova 56 posto tržišta. Brend s najvećim rastom je Fructal čiji je udio rastao zbog činjenice da njegovi kupci, za razliku od kupca kategorije, Fructal nastavljaju kupovati jednako često kao prije.
Pregled kategorija, 2012. vs 2011.
  PROMJENA VOLUMENA PROMJENA VRIJEDNOSTI TRŽIŠNI UDIO LIDERA najbrže rastući BREND UDIO TOP 5 BRENDOVA UDIO TOP 5 BRENDOVA (abecednim redom)         Rast   Pad Gazirane vode 0% -2% 39% Tešanski Kiseljak 82% Knjaz Miloš

O GfK
GfK je jedna od najvećih kompanija za istraživanje na svijetu, sa više od 11.000 stručnjaka koji svakodnevno rade na otkrivanju novih načina sagledavanja kako žive, razmišljaju i kupuju ljudi na preko sto tržišta u svijetu. GfK stalno radi na inovacijama i koristi najnovije tehnologije i sofisticirane metodologije da svojim klijentima pruži najbolje informacije o za njih najvažnijim ljudima na svijetu: njihovim kupcima. Godine 2011. prodaja GfK je iznosila 1,37 milijardi eura. Za opširnije informacije o GfK i Panelu domaćinstava vidjeti www.gfk.com. ili pratite GfK na Twitteru: www.twitter.com/gfk_group
Negazirane vode -10% -7% 38% Prolom 85% Celvik Jana Olimpija Prolom Vivia Voćni sokovi -7% -5% 14% Fructal 56% Fructal Juicy La Vita Nectar Voćne kapi

Princess Sarajevski Kiseljak Tešanski Kiseljak Vitinka Stagnacija

U analizi brendova pad/rast/stagnacija odnose se na udjele, a ne na apsolutne vrijednosti

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

49

Pregled tržišta u Hrvatskoj
Autor: Mladen Kožić, Sales Manager , GfK Hrvatska mladen.kozic@gfk.com

U

razdoblju mart 2012. – februar 2013. domaćinstva u Hrvatskoj izdvojila su više od 600 milona kuna na kupovinu voda i negaziranih voćnih sokova za konzumaciju u domaćinstvu. Voćni sokovi i negazirane vode bilježe negativan trend, dok gazirane vode bilježe pozitivan trend. Riječ je o kategorijama koje ne kupuje svega pet posto domaćinstava, a učestalost kupovine je vrlo visoka. Kategorija negaziranih voda bilježi blagi pad u odnosu na prethodnu godinu (-4% vrijednosno, -2% količinski), što je posljedica 7 postotnog pada broja kupaca i nižih prosječnih cijena (-2%) u kategoriji. Ipak,u takvoj situaciji neki su brendovi profitirali. Cetina, Bistra i Studena povećale su tržišne udjele, dok su Jana i Sveti Rok izgubili dio udjela. Zanimljivost kategorije krije se u činjenici da lider kategorije drži čak 48% vrijednosnog udjela, a top 5 brendova 86% tržišta. Iako je Jana vladar kategorije, brend s najvećim rastom u promatranom razdoblju je Cetina. Trgovačke marke ne pokušavaju se snažnije pozicionirati u ovoj kategoriji i zauzimaju tek 4% tržišta te njihov udio stagnira, a polovina njihove vrijednosti pripada Lidlovim markama. Kategorija gaziranih voda bilježi rast u odnosu na prethodnu godinu (+6% vrijednosno, +5% količinski), a on nije posljedica rasta broja kupaca, nego poveća-

nja učestalosti kupovine i većih količina po kupovini. Brendovi koji su povećali tržišne udjele su Studenac i Sarajevski Kiseljak, Radenska je zadržala udio, dok su Jamnica i Donat Mg izgubili dio udjela. Ako nam se činilo da je kategorija negaziranih voda obilježena dominacijom jednog brenda, onda će nas kategorija gaziranih voda još više začuditi činjenicom da Jamnica kao lider kategorije drži nevjerovatnih 72% vrijednosnog udjela, a top 5 brendova 96% tržišta. S 5 veličanstvenih priča počinje i završava. Iako je Jamnica neprikosnoveni vladar kategorije, brend s najvećim rastom u promatranom periodu je Studenac čija je vrijednost rasla privlačenjem novih kupaca i povećanim intenzitetom kupovine. Kao i u negaziranim vodama, trgovačke marke ne pokušavaju se snažnije pozicionirati u ovoj kategoriji i zauzimaju tek dva posto tržišta, a naznake njihova rasta ne vidimo. Kategorija voćnih sokova (negazirani sokovi; obuhvaća juiceve, nektare i still drinkove) bilježi značajan pad u odnosu na prethodnu godinu (-9% vrijednosno, -7% količinski), a on nije posljedica gubitka kupaca (naprotiv, broj kupaca raste), nego smanjenja učestalosti kupovine i manjih količina po kupovini. Među vodećim brendovima jedino je To uspio povećati tržišni udio, dok su Cappy, Juicy, Lero i Vindi zadržali svoje udjele. Riječ je o fragmentiranoj kategoriji u kojoj postoji vrlo velika konkurencija sa brojnim SKU-evima. Lider kategorije drži 17% vrijednosnog udjela, a top 5 bren-

dova 53% tržišta. Već smo spomenuli da je brend s najvećim rastom To čija je vrijednost rasla povećanjem broja kupaca za čak 20%. Trgovačke marke prilično su snažne u ovoj kategoriji, ali ono što iznenađuje je pad njihova tržišna udjela koji trenutno inosi 14%.

O istraživanju
Tržišni usjpeh nije slučajan. On je utemeljen na osnovu pažljivo njegovanog i dugotrajnog odnosa između proizvoda i potrošača. Da bi planirali tržišne aktivnosti, trebamo znati specifičnosti potrošnje naše kategorije. Tržišne aktivnosti trebaju biti usmjerene na potrebe potrošača i pratiti njihov ritam. Praćenje naše kategorije i marke nam omogućava da analiziramo i evaluiramo naš uspjeh na tržištu. GfK Panel domaćinstava je standardizovano istraživanje koje u Adria regiji neprekidno traje duži niz godina (u Hrvatskoj od 2000. godine, u Srbiji od novembra 2002. a u BiH u periodu 2004.-2012.). U centru pažnje je mjerenje potrošnje preko 70 proizvodnih kategorija na reprezentativnom uzorku domaćinstava. Podaci se prikupljaju uz pomoć specifičnog dnevnika kupovine. Ova metodologija mjeri potrošnju robe široke potrošnje koja se konzumira u samom domaćinstvu i pokriva kupovinu u svim kanalima distribucije. Proizvodi koji se potroše van domaćinstva nisu predmet ovog istraživanja. Ovo kontinuirano panel istraživanje nudi podatke i trendove o potrošnji roba široke potrošnje domaćinstava, kanale prodaje koje koriste i same kupovne navike. Na osnovu prikupljenih podataka, specifičnosti kupljenog proizvoda, veličine tržišta za različite proizvode i brendove, njihove penetracije, cijene, strukture distributivnog lanca kao i samog tržišnog udjela marke i njegovih konkurenata može se dobiti cjelokupna slika. Detaljnija analiza može pokazati, naprimjer, intenzitet kupovine, lojalnost proizvodu, tržišnu migraciju kako proizvoda.

Pregled kategorija, mart 2012 – februar 2013. vs mart 2011 – februar 2012.
  PROMJENA VOLUMENA PROMJENA VRIJEDNOSTI TRŽIŠNI UDIO LIDERA najbrže rastući BREND UDIO TOP 5 BRENDOVA UDIO TOP 5 BRENDOVA (abecednim redom)         Rast   Pad Gazirane vode 5% 6% 72% Studenac 96% Donat Mg Jamnica Radenska Sarajevski Kiseljak Studenac Stagnacija Negazirane vode -2% -4% 48% Cetina 86% Bistra Cetina Jana Studena Sveti Rok Voćni sokovi -7% -9% 17% To 53% Cappy Juicy Lero To Vindi

U analizi brendova pad/rast/stagnacija odnose se na udjele, a ne na apsolutne vrijednosti

50

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

istraživanje

Analiza prodaje voćnih sokova i vode
Autor: Aleksandar Sinđelić, Consumer Panel Services Director, GfK Srbija aleksandar.sindjelic@gfk.com

P

osmatrane kategorije su, sumarno gledano, ostvarile rast u periodu mart 2012. - februar 2013. u odnosu na prethodni dvanaestomjesečni period. Količinski rast tržišta od 3,5 posto rezultat je rasta sve tri kategorije: najvećom stopom rastu negazirane vode (4,9%), a slijede gazirane vode (3,2%) i sokovi (3%). Vrijednosni rast je veći (potpomognut rastom cijena usljed inflacije), pa tako analizirane kategorije sumarno rastu po stopi od 11.8 posto. Rast kategorije voćnih sokova ne potiče od rasta vodećih 5 brendova, koji zbirno bilježe pad prodatih količina, i shodno tome pad tržišnog udjela. Od vodećih 5 robnih marki samo dvije su ostvarila količinski rast između analiziranih perioda. Top 5 robnih marki zauzimaju oko 63 posto količinskog učešća u mar. 2012. – feb. 2013. i to su (abecednim redosljedom): Hello, La Vita, Nectar, Next i Voćne Kapi. Među pomenutim robnim markama nije došlo do većih rotacija pozicija u posmatranom periodu, iako je došlo do preraspodjele tržišnog učešća. Ukoliko se trend nastavi, rotacije su moguće. Najbrže rastuća marka među analiziranim jeste Next. Kategorija voćnih sokova je dinamična, sa čestim reklamnim kampanjama, novim okusima i aktivnom konkurentskom borbom. Kategorija gaziranih mineralnih voda (tzv. kisela voda) je zabilježila količinski rast od 3,2% između posmatranih perioda, vođena povećanjem prometa prije svega vodećih 5 robnih marki, ali i ostalih brendova. Količinski gledano, ovo je najveća od posmatranih kategorija, dok je po vrijednosnom prometu na drugom mjestu. Kategoriju gaziranih voda karakteriše velika koncentracija top 5 robnih marki – čak 89%. Preostalih dvadesetak proizvođača (sa isto toliko brendova) imaju znatno manje tržišne udjele. Rast kategorije je vođen rastom vodećih brendova, među kojima samo jedan ne bilježi rast količina. To su,

abecednim redosljedom: Bivoda, Heba, Knjaz Miloš, Minaqua i Voda Vrnjci. Negazirane vode su kategorija sa najvećom stopom količinskog rasta (4,9%) od svih posmatranih, kao i sa najvećom vrijednosnom stopom rasta (13,8%). Tržište je strukturirano tako da vodećih pet robnih marki zauzimaju 64,3% količinskog
  PROMJENA VOLUMENA PROMJENA VRIJEDNOSTI TRŽIŠNI UDIO LIDERA najbrže rastući BREND UDIO TOP 5 BRENDOVA UDIO TOP 5 BRENDOVA (abecednim redom)         Rast   Pad Voćni sokovi 3.0% 11.5% 21.0% Next 62.9% Hello La Vita Nectar Next Voćne Kapi Stagnacija

udjela u mar. 2012. – feb. 2013., što je manje nego u prethodnom MAT periodu. To su, abecednim redosljedom: Aqua Viva, Minaqua, Prolom Voda, Rosa i Vrnjci. Od vodećih, samo dvije robne marke bilježe rast količina, što znači da rast kategorije dolazi i od nekih drugih marki, ne samo vodećih. Aqua Viva je robna marka sa najvećim količinskim rastom.
Gazirane vode 3.2% 11.6% 35.2% Bivoda 89.1% Bivoda Heba Knjaz Miloš Minaqua Voda Vrnjci Negazirane vode 4.9% 13.8% 19.5% Aqua Viva 64.3% Aqua Viva Minaqua Prolom voda Rosa Vrnjci

mar. 2012 – feb. 2013. vs. mar. 2011 – feb. 2012.

U analizi brendova pad/rast/stagnacija odnose se na udjele, a ne na apsolutne vrijednosti

karijere
Dragana Šipragić, direktorica marketinga, Vitinka a.d. Kozluk

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

51

Marketing je posao koji se voli i osjeća
Već dvanaest godina, Dragana Šipragić, bavi se marketingom. Na poziciju direktorice marketinga u kompaniji Vitinka došla je prije dvije godine. Za svoj posao kaže kako su joj najveći problem rokovi jer je često suočena sa nedostatkom vremena za njihovu realizaciju
hovenovu Odu Radosti, ali u malo drugačijem izdanju, čime je promovisan brend Vivia. S druge strane sve to, kaže Dragana, ne bi bilo moguće organizovati bez podrške tima. „U svom poslu svakodnevno sarađujem sa različitim profilima stručnjaka, od onih s kojima radim na definisanju strateških pravaca, preko kreativnih direktora do dizajnera koji se bave grafičkim i industrijskim dizajnom. Veliki je izazov koordinisati i uskladiti njihov rad kako bi se dobila rješenja koja su u funkciji ostvarenja želja ciljnih potrošača.“ živanja tržišta, donošenje odluka o izboru ciljnih tržišnih segmenata i željenom načinu pozicioniranja. Pored navedenog tu je još i definisanje arhitekture brenda, tačnije odnos između korporativnog brenda i pojedinih marki proizvoda u okviru proizvodnog programa. Iz svega se vidi kako je široka lepeza poslova pozicije direktora marketinga. Ipak, pored toga Dragani bi se mogao prepisati i posao brend menadžera, jer brine i o samom redizajnu vizuelnog identitea, unapređenju imidža, ali i prodaje. Zbog toga za nju dobar brend menadžer mora znati „osluškivati“ tržište, pratiti želje i zahtjeve ciljnih potrošača, kako bi im na pravi način i u pravo vrijeme ponudio brend sa setom racionalnih i emotivnih vrijednosti, koje su usklađene sa njihovim željama i preferencijama. To je ono što je ujedno i najveći izazov za Draganu. Pored njega veliko iskušenje predstavlja i osmišljavanje i realizacija nagradnih igara, kojih je u njenoj karijeri do sada bilo sedam. Za svoju budućnost Dragana ističe: „U budućnosti se nadam da ću nastaviti sa ličnim i profesionalnim usavršavanjem i razvojem koje će mi donijeti prvenstveno ličnu satisfakciju i doprinijeti još uspješnijem radu na izgradnji novih i unapređenju postojećih brendova“.

Zaduženja i odgovornosti
Zaduženja i odgovornosti direktora marketinga su mnogobrojna, pa tako i ono o čemu brine Dragana nije nimalo jednostavno. Njene obaveze i dogovornosti su mnogobrojne, a među njima je osmišljavanje, priprema, implementacija i kontrola plana marketinga, definisanje marketinških i komunikacionih ciljeva, strategija i taktika za njihovu realizaciju. Također, Dragana je zadužena da utvrđuje neophodne kadrovske i finansijske resurse za realizaciju planiranih marketinških aktivnosti, zatim za pripremu situacionih analiza i definisanje koncepata istra-

J

oš od studentskih dana Draganu Šipragić počeo je zanimati marketing. Od momenta kad je slušala prva predavanja o marketingu znala je da će to biti njeno profesionalno opredjeljenje. Danas, više od decenije bavi se pozivom koji joj odgovara i u kojem se osjeća dobro. Prije dolaska u Vitinku radila je u marketingu Banjalučke pivare na brendovima kao što su Nektar, Crni Đorđe i Kaltenberg. Kao direktorica marketinga kompanije Vitinka trenutno radi na projektu

revitalizacije i repozicioniranja brenda Vivia. To je prirodna izvorska voda, koja postoji na tržištu od 2007. godine. Međutim, tek joj se ove godine dala dužna pažnja. Tako je u svrhu repozicioniranja tog brenda Vitinka početkom ljeta provela kampanju pod sloganom Vivia-voda radosti, a prvi dan kampanje obilježen je tzv. flash mobom – ’spontanim’ koncertom simfonijskog orkestra koji je za slučajne prolaznike u Banja Luci, u parku Petar Kočić, odsvirao poznatu Bet-

52

Puno vitamina,

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

Pivovarna Union d.d. | Pivovarniška ulica 2, Ljubljana

puno energije!

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

53

54

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

iz četiri ugla
Proizvođači bezalkoholnih pića u BiH

Potrebne jače kampanje za promociju domaćih proizvoda
Ismet Tica, direktor proizvodnje sokova, Sinalco sokovi količinski rastu i igraju sve značajniju ulogu u kategoriji voćnih sokova i nektara. Godišnje proizvedemo oko 12 miliona litara sokova Sinalco, Bona i Frupi. Trenutna ekonomska situacija diktira plasman sokova na tržištu. Potrošači se okreću jeftinijim robnim markama nižeg kvaliteta gdje je bitna samo cijena, a šta se kupuje, manje je bitno. Mišljenja smo da se treba forsirati kvalitet uz prihvatljivu cijenu za potrošača i to je put uspjeha. Potrošači prepoznaju to što radimo i sve više traže naše proizvode. Što se tiče pomoći države, ona treba donošenjem zakonske regulative prvo regulisati bh. tržište na način da domaći proizvod ima prednost nad uvoznim, treba i u medijima što više forsirati domaću proizvodnju i tu država može puno pomoći određenim subvencijama, projektima i kampanjama za promociju domaćih proizvoda. Tek kada uredimo naše tržište onda ćemo doći u situaciju da izvozimo puno više nego do sad. U današnjem vremenu praktično i ne postoje stabilni izvori finansiranja, banke ne finansiraju investicije, ili ako finansiraju onda su to krediti sa veoma nepovoljnim uslovima, jednostavno na tržištu nema novca sa povoljnim kamatama i rokovima otplate. Mi smo prije početka ekonomske krize uspjeli da uvedemo nove tehnologije u naše pogone i na taj način smo uspjeli da osiguramo kvalitet i kontinuiranost proizvodnih procesa. Svaki rast zahtijeva nova ulaganja do kojih je, u današnjem vremenu, vrlo teško doći. Bh. tržište bezalkoholnih pića i voda je u potpunom haosu, uvozi ko šta hoće i koliko hoće, opet dolazimo do uloge države u svemu. Samo država može pomoći domaćim proizvođačima donošenjem, ali i provođenjem zakonske regulative. Imamo zakon koji reguliše zastupljenost domaćih proizvoda na policama u trgovinama, međutim, pitanje je koliko se on zaista provodi. Potrebno je da se kod građana razvije svijest o kupovini domaćih proizvoda, da znaju da kupovinom soka ili vode proizvedene u BiH pomažu razvoju domaće privrede, školstva, zdravstva, razvoju infrastrukture i otvaranju novih radnih mjesta. Koliko je bitno napraviti kvalitetan proizvod isto toliko je važno predstaviti ga krajnjem potrošaču na pravi način, da on poželi da kupi taj proizvod i jednom kad ga proba da taj proizvod uđe u njegovu svakodnevnu upotrebu. Veoma je teško stvorit brend, to zahtijeva velika ulaganja u proizvodnju i marketing, a jedna sitnica je dovoljna da sav rad i trud padne u vodu. Mi se trudimo biti firma otvorenih vrata, organizujemo posjete osnovnih i srednjih škola, fakulteta i raznih udruženja građana gdje oni na licu mjesta vide šta mi to i kako radimo. Oglašavamo se u dnevnim novinama, putem bilborda, sponzorišemo kulturno-sportske manifestacije i na taj način pokušavamo što više da se približimo našim kupcima.

Pogodno zemljište i umjerena klima omogućavaju uzgoj velikih količina raznovrsnog voća koje je među najkvalitetnijim u svijetu. Značajniji proizvođači imaju najsavremeniju opremu, stručnu radnu snagu, a posjeduju i potrebne certifikate. Tako naši proizvodi nalaze svoje mjesto i na tržištima susjednih zemalja. O svemu ovome razgovarali smo sa bh. proizvođačima
Pripremila: Katarina Sulić

N

a bh. tržištu smo prisutni od 2001. kada smo potpisivanjem ugovora sa Sinalco International GmbH & Co Germany postali ekskluzivni proizvođač i distributer Sinalco sokova za bh. tržište. Sinalco se bavi proizvodnjom istih preko 100 godina. Potpisivanjem ugovora postali smo 85-ti član izuzetno uspješne franšize koja se do danas proširila u preko 100 zemalja širom svijeta. Svečanim otvaranjem 2001. puštena je u rad fabrika bezalkoholnih pića Sinalco smještena u Blažuju sa najmodernijom tehnologijom i visokim standardima proizvodnje. U saradnji sa svjetski poznatim proizvođačima voćnih kaša i koncentrata razvili smo novi, vlastiti brend, Bona voćne sokove i nektare koje pakujemo u staklo, PET i Tetrapak ambalažu. Iz godine u godinu Bona

Dragana Šipragić, direktor marketinga, Vitinka

K

ompanija Vitinka postoji od 1974. godine, dok izvor i njegova eksploatacija datiraju još iz vremena AustroUgarske i davne 1880. godine. Naši proizvodi se izvoze u zemlje regije, a najviše ih ima u Srbiji. Vitinka iz Kozluka bavi se proizvodnjom i preradom vode. Izvor Banjica sa kojeg se fabrika

snabdijeva vodom ima kapacitet od 30 litara u sekundi, a trenutni kapacitet punionice je osam hiljada jedinica na sat. Voda koja se flašira izuzetnog kvaliteta, obogaćena je kiseonikom i selenom. Trenutno se puni u PET ambalaži od 0,33 i 1,5 litara, a kvalitet vode potvrdili su i instituti za zaštitu zdravlja RS, Federacije BiH i iz Srbije. Većina proizvodnih kapaciteta je iskorištena i iz godine u godinu bilježimo kontinuiran rast prodaje, tako da smo sa tog aspekta

gledanja relativno zadovoljni. Prvenstveni nam je cilj očuvati postojeće tržište, ali i raditi na povećavanju baze lojalnih potrošača, tako da sve radimo da to i postignemo. Što se tiče odnosa države i stimulacije izvoza mi u svojoj fabrici izvorske vode Vivie u Raševu imamo uvedene HACCP standarde, što je jedna od bitnih pretpostavki za izvoz u zemlje okruženja. Pored toga, ove godine intenzivno radimo na una-

pređenju vizuelnog identiteta tog brenda i njegovoj promociji, kako bi ga još više približili ciljnim potrošačima jer kvalitet neosporno već odavno ima. S druge strane, bilo bi dobro da država u većoj mjeri podržava domaće proizvođače i time olakša njihov nastup na inostranom tržištu. U prethodnim godinama smo imali prilike doći do nekih manjih sredstava koje smo iskoristili za nabavku opreme, koja je u tom trenutku bila potrebna.

juni 2013 www.instore.ba

55

Naravno, kada se govori o povećanju proizvodnje i novim tehnologijama, mislim da prevashodno treba poći od potrošača i njihovih zahtijeva koji diktiraju u kojem pravcu će se takva sredstva koristiti. Kao i kod sličnih proizvoda prehrambene industrije, i u proizvodnji vode i osvježavajućih bezalkoholnih napitaka vlada borba između domaćih proizvođača i velikih korporacija, koje svoje proizvode plasiraju na bh.

tržište. Te korporacije raspolažu sa mnogo većim finansijskim i ljudskim resursima od domaćih proizvođača. Neki od njih su ne samo proizvođači nekog konkurentskog brenda, nego u svom vlasništvu imaju i čitavu mrežu veleprodajnih i maloprodajnih lanaca, koji preferiraju svoje brendove i dovode ih u povlašten položaj u odnosu na domaće proizvode. U toj borbi Davida i Golijata domaćim proizvođačima ostaje samo da budu

„svoji“, da iskoriste prednost dobrog poznavanje domaćih potrošača i da stalno unapređuju svoj odnos sa njima. Marketing nije samo važan, on je najvažniji! Naravno, pod marketingom ne mislim na “reklamu”, nego mislim na čitavu poslovnu filozofiju kompanije koja je usmjerena na identifikaciju potreba i želja potrošača, kao i kreiranje brendova koji će ne samo ispuniti, nego i prevazići njihova očekivanja na bolji način

od konkurencije. Ovo je formula za uspjeh kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. To naravno nije lak put, ali se jedino tako može doći do dugoročnog uspjeha. Ne treba zaboraviti da su brendovi i svojevrsni tržišni ambasadori zemalja iz kojih dolaze, pa je stoga jako bitno kako će oni biti predstavljeni van granica naše zemlje jer to isto tako daje sliku o našoj zemlji. Utoliko je odgovornost onih koji upravljaju domaćim brendovima veća!

S

Đorđe Slavinjak, direktor, Spektar Drink d.o.o.

pektar Drink nastao je 1996. godine, kao firma kćerka matične firme Izgradnja d.o.o. Bijeljina. Po okončanju sukoba, osjetili smo potrebu za razvojem domaće proizvodnje. Deficit svih vrsta roba je bio očigledan, a skromna proizvodnja nije mogla zadovoljiti potrebe potrošača, ni kvalitetom, ni kvantitetom. Te 1996. godine, kada sam donio odluku da pokrenemo proizvodnju osvježavajućih bezalkoholnih pića, u Bijeljini je već bilo 12 sokara. Uglavnom se radilo o malim zanatskim radionicama koje su u improvizovanim uslovima proizvodili osvježavajuća bezalkoholna pića nižeg kvaliteta. Iako je tržište bilo prezasi-

ćeno ponudom, smatrao sam da postoji prostor za plasman kvalitetnijeg proizvoda, koji bi se proizvodio sa kvalitetnom opremom, na visokom higijenskom i tehnološkom nivou. Danas Spektar Drink zapošljava oko 80 radnika. Proizvodni procesi se odvijaju u 10 proizvodnih programa, a radimo u halama površine od oko 6000 m2, u skladu sa HACCP, kvalitetnim magacinskim prostorima sa regulacijom temperature, hladnjačom kapaciteta 300 tona i 200 t prostora za podhlađivanje voća i povrća. Još 2003. godine smo uveli standarde ISO i HACCP. Tokom 17 godina Spektar Drinka, naš proizvodni program se konstantno usavršavao i prilagođavao potrebama tržišta. U asortimanu imamo oko 80 različitih proizvoda. Godišnje otkupimo oko 1.000 tona voća.

Uloga države je uvijek bitna, a pogotovo u vrijeme krize. Ona treba da stvara ambijent i povoljne uslove za privredu, treba realizovati kapitalne investicije i otvarati nove poslove, sa ciljem da se što više ljudi na njima angažuje. Također neophodno je sačuvati fiskalnu stabilnost države, da bi ona prva i na vrijeme izmirivala svoje obaveze prema dobavljačima i korisnicima. Smatram da bi trebalo uvesti olakšice za proizvođače koji na vrijeme izmiruju svoje obaveze. Također, treba podržati sve firme koje izvoze svoje proizvode. Mi izvozimo oko 70 posto ovog programa. Stvorili smo prepoznatljiv brend, na prostoru BiH i šire sa svojim osvježavajućima bezalkoholnim pićima, voćnim sokovima u različitim ambalažama i sirupima. Marketing je od presudne važnosti u ovom poslu i dosta napo-

ra ulažemo u kvalitetno oglašavanje i brendiranje naših proizvoda. Kompanija posjeduje i štampariju Eurografika sa dizajnerskim studijom, koja radi kompletan dizajn i razvija brend Spektar Drinka. Za visok kvalitet naših proizvoda dobili smo mnogobrojna priznanja. Dva najnovija su sa ovogodišnjeg Novosadskog sajma, Zlatnu medalju za sok Aronija-jabuka i Veliku zlatnu medalju za sok Sibirska aronija. Svoju društvenu odgovornost dokazujemo kroz učešće u brojnim humanitarnim i društvenim aktivnostima. Dobra poslovna politika kompanije, a prvenstveno činjenica da nismo prezaduženi, pruža nam stabilno poslovanje i šansu da idemo naprijed čak i u vrijeme krize. Smatramo da je naša šansa da upravo sada napravimo značajne iskorake koje konkurencija ne može da prati. Naši razvojni projekti su usmjereni u pravcu proizvodnje zdrave hrane.

Sinan Merzić, direktor, Hepok Mostar

K

rajem 2008. godine pokrenut je projekat Obnova Hepoka koji je podrazumijevao obnovu tri fabrike, zapošljavanje velikog broja ljudi i sadnju dva vinograda čime smo postali vodeća kompanija u BiH u oblasti proizvodnje i prerade voća. U toku 2012. i početkom 2013. otvorili smo nova tržišta i ostvarili značajan izvoz što daje dodatnu sigurnost našoj proizvodnji i plasmanu. Tako smo svoje proizvode izvezli na tržište Crne Gore, Kosova, Makedonije, Libije, Australije i Švedske, a u toku su pregovori za druga tržišta.

Godišnja proizvodnja je oko 6.000.000 jedinica gotovih proizvoda, a plasmanom naših proizvoda smo zadovoljni. Danas proizvodnja voćnih sokova i nektara Sole Mio predstavlja najveći dio proizvodnje Hepoka. U periodu kada nema svježeg voća za proizvodnju sokova, koriste se voćni koncentrati i voćne kaše iz sopstvene proizvodnje. U budućem periodu moramo raditi na otvaranju novih tržišta jer je domaće tržište jako malo, a konkurencija je velika. Uloga države je da stvori ambijent u kojem će svi proizvođači biti oslobođeni administrativnih prepreka za izvoz kao i da organizuje posjete privrednicima drugih država. Dobar primjer kako se to radi je Turska

gdje su takve posjete jako česte. Naš zadatak bi bio da proizvedemo što kvalitetnije proizvode i da ispoštujemo sve zahtjeve inostranih kupaca. Što se tiče dostupnosti izvora finansiranja radi uvođenja novih tehnologija i povećanja proizvodnje, ona je na jako niskom nivou i nije u skladu sa potrebama domaćih privrednika što u konačnici utječe na produktivnost domaćih proizvođača. Bh. tržište u segmentu proizvodnje bezalkoholnih pića je prilično zasićeno, a konkurencija je jaka. Što se tiče Hepoka naš primarni cilj je da proizvedemo kvalitetne proizvode i na taj način ojačamo našu tržišnu poziciju. Na tržištu je mnogo proizvođača koji svoje konku-

rentske prednosti baziraju na niskim cijenama što dugoročno rijetko daje željene rezultate. Zadovoljni smo udjelom na tržištu naših brendova. U tom smislu marketing i brendiranje proizvoda igra presudnu ulogu. Planiramo ojačati i revitalizirati korporativni brend Hepok kao i naše ostale brendove. U revitalizaciju brendova su uložena značajna sredstva kako bismo vratili povjerenje kupaca proizvodima vrhunskog kvaliteta i garantovanog geografskog porijekla. Ovdje će važnu ulogu igrati marketing i promocija odnosno komunikacija prema našim cijenjenim kupcima, a s druge strane kroz proces proizvodnje osiguran sistemom kvaliteta, obećanja o kvaliteti proizvoda ćemo i ispuniti.

56

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

inMedia
analiza oglašavanja kategorije bezalkoholnih napitaka za period 01.05.2012. - 30.04.2013.

Piće se “oglašava”
Predstavljamo vam pregled oglašavanja kategorije bezalkoholnih pića na TV stanicama. Izvor za ove podatke je Nielsen Audiance Measurement Srbija.
(Nielsen Audience Measurement je specijalizovana agencija za istraživanje gledanosti televizije, www.agbnielsen.net)
TV stanice: RTS 1/2, Prva, B92, Happy, Pink, Avala • Ciljna grupa: populacija starija od 4 godine (Total 4+) • Period: 01.05.2012. - 30.04.2013., ponedjeljak – nedjelja, 00-24h • Panel televizijskih gledaoca: 880 domaćinstava, sa instaliranih 1.290 piplmetara

Srbija
Varijable u analizi su EQ GRP 30 na ciljnoj grupi Total 4+ i njihov udio. GRP je suma rejtinga svakog individualnog spota. EQ GRP ili 30 sekundi GRP-a je jednak GRP-u, koji bi se ostvario kada bi dužina spota bila 30 sekundi. Svaki proizvod ima posebnu ciljnu grupu, a da bi bilo moguće uraditi uporedivu analizu, potrebno je bilo za cijelu kategoriju izabrati jednu ciljnu grupu. To je ciljna grupa Total 4+. Rezultati bi bili drugačiji kada bi, naprimjer, uzeli ciljnu grupu žene 18-49.
TOP OGLAŠIVAČI
Eq. GRP 326.977 220.128 202.704 160.183 147.093 108.040 106.500 73.199 71.940 51.580 135.742 1.604.085 % 20,38 13,72 12,64 9,99 9,17 6,74 6,64 4,56 4,48 3,22 8,46 100

OGLAŠAVANJE/ SEKTOR Sektor\Varijable PREHRAMBENI PROIZVODI I BEZALKOHOLNA PIĆA MEDICINSKI I SANITETSKI ARTIKLI KOZMETIČKI PROIZVODI TRGOVINA TELEKOMUNIKACIJE HOBI I SLOBODNO VRIJEME KUĆNA HEMIJA I KUĆNE POTREPŠTINE BANKE, OSIGURAVAJUĆA DRUŠTVA, MJENJAČNICE ČAJ, KAFA, CIGARETE I ALKOHOLNA PIĆA MEDIJI ostali sektori Total Srbija

Proizvođač/ Varijable COCA-COLA NECTAR ATLANTIC GRUPA AQUACOM KNJAZ MILOŠ AGROKOR BAHUS RAUCH RED BULL PEPSI FRUVITA TOP BRENDOVI Brend/ Varijable COCA-COLA NECTAR NEXT SCHWEPPES FANTA ROSA VODA NESTEA COCA-COLA ZERO IVA VODA COCKTA ULTRA ENERGY KNJAZ MILOS FRUCTAL CEDEVITA GOLIJSKA BISTRICA MIVELA JOY BRAVO NAEKS JANA AQUA VIVA RED BULL

Eq. GRP 61.200,30 14.180,57 8.194,85 6.969,68 5.549,74 4.830,55 2.342,73 2.038,43 1.361,58 1.290,64 1.205,35

% 55,99 12,97 7,49 6,38 5,08 4,42 2,14 1,86 1,25 1,18 1,10

OGLAŠAVANJE/ KATEGORIJA Kategorija \Varijable SLATKIŠI BEZALKOHOLNA PIĆA ČIPS I GRICKALICE MESNE PRERAĐEVINE MLIJEČNI PROIZVODI ostale kategorije Total kategorija Eq. GRP 110.714 109.314 27.805 24.310 16.115 38.719 326.977 Share 33,86 33,43 8,50 7,43 4,93 11,83 99,98

OGLAŠAVANJE/ POTKATEGORIJA Potkategorija/ Varijable GAZIRANI SOKOVI NEGAZIRANI SOKOVI MINERALNA VODA ENERGETSKI NAPICI ICE TEA INSTANT SOKOVI Total razred Eq. GRP 41.687 26.975 24.240 7.290 6.089 3.033 109.314 Share 38,14 24,68 22,17 6,67 5,57 2,77 100,00

Eq. GRP 20.652,63 9.098,36 8.597,51 5.901,11 5.439,27 5.131,97 4.614,34 4.080,55 4.056,00 3.812,35 3.459,88 3.390,68 3.155,40 3.033,26 2.913,69 2.907,31 2.261,59 2.038,43 1.870,79 1.672,85 1.434,65 1.361,58

% 18,89 8,32 7,86 5,40 4,98 4,69 4,22 3,73 3,71 3,49 3,17 3,10 2,89 2,77 2,67

2,66 2,07 1,86 1,71 1,53 1,31 1,25

vodič kroz kategoriju ... bezalkoholna pića

57

Predstavljamo vam pregled oglašavanja kategorije bezalkoholnih pića u regiji za period 01.05.2012. - 30.04.2013., na ciljnoj grupi Total 4+. Najveći regionalni oglašivač je kompanija Coca-Cola. Također, Coca – Cola je najoglašavaniji regionalni proizvod u cijeloj kategoriji bezalkoholnih pića. Oglašivači u kategoriji bezalkoholnih pića su u svim državama regije, osim u Sloveniji veoma aktivni, a cijela kategorija ima vodeći udio u TV oglašavanju cijelog TV tržišta.

Slovenija
TOP OGLAŠIVAČI Proizvođač\Varijable COCA COLA ATLANTIC GRUPA NECTAR (FRUCTAL) RED BULL RAUCH Eq. GRP 7.878 3.367 2.745 1.704 1.602 % 39,4 16,9 13,7 8,5 8,0 TOP BREND Brend\Varijable COCA COLA FRUCTAL RED BULL DONAT NESTEA Eq. GRP 5.289 2.023 1.704 1.249 1.177 % 26,46 10,12 8,52 6,25 5,89

• Najveći oglašivač: Coca-Cola • Brend koji je najviše oglašavan: Coca-Cola Ciljna grupa: Total 4+ • Detaljnije na www.instore.si Nielsen AM Slovenija Početak operacija: april 1999. Broj instaliranih piplmetara: 620 Veličina panela: 450 domaćinstava

Hrvatska
TOP OGLAŠIVAČI Proizvođač\Varijable COCA-COLA AGROKOR ATLANTIC GRUPA VINDIJA RED BULL Eq. GRP 24.244 14.139 5.608 2.244 2.194 % 44,82 26,13 10,37 4,15 4,06 TOP BREND Brend\Varijable COCA-COLA JAMNICA JANA FANTA JUICY Eq. GRP 14.499 5.953 4.066 3.423 3.060 % 26,80 11,00 7,52 6,33 5,66

• Najveći oglašivač: Coca Cola • Brend koji je najviše oglašavan: Coca Cola Ciljna grupa: Total 4+ • Detaljnije na www.instore.hr Nielsen AM Hrvatska Početak operacija: februar 2003. Broj instaliranih piplmetara: 1.086 Veličina panela: 760 domaćinstava

Makedonija
TOP OGLAŠIVAČI Proizvođač\Varijable MAGRONI COCA COLA VIVAKS NECTAR KOZUVCANKA Eq. GRP 41.173 38.014 8.451 5.380 4.634 % 35,26 32,55 7,24 4,61 3,97 TOP BREND Brend\Varijable LADNA COCA COLA DOBRA VODA FANTA VIVA Eq. GRP 23.676 20.829 13.377 9.364 8.451 % 20,28 17,84 11,46 8,02 7,24

• Najveći oglašivač: Magroni • Brend koji je najviše oglašavan: Ladna Ciljna grupa: Total 4+ • Detaljnije na www.instore.mk Nielsen AM Makedonija Početak operacija: december 2007. Broj instaliranih piplmetara: 560 Veličina panela: 400 domaćinstava

Nielsen Audience Measurement (Nielsen AM) ima postavljene panele u više od 30 zemalja na pet kontinenata što ga čini prvim, pravim globalnim provajderom Television Audience Measurment (TAM) usluge u svijetu. Mjerenje televizijske gledanosti upotrebom piplmetara TAM sistema, se dokazalo dosadašnjom upotrebom kao najuspješniji i najprecizniji način prikupljanja takve vrste informacija, kako u Europi, tako i u cijelom svijetu. Uspješnost se najviše ogleda u brzom dobavljanju podataka kao programskom i komercijalnom gledanju prikazanom minut po minut, svaki dan, 365 dana u godini. Nielsen AM ima veliko uspješno iskustvo u postavljanju piplmetara TAM sistema, širom svijeta. Ne postoji nijedan drugi provajder te usluge u svijetu, koji je imao priliku da prikupi toliko iskustva i know-how u vezi za održavanjem piplmetar sistema u raznolikim okolinama i kulturama. Nielsen ima operacije u regiji: Srbija, Slovenija, Hrvatska, Makedonijia. U prvom kvartalu 2013. godine planirana je i aktivna operacija Nielsen Bosna i Hercegovina.

58

juli 2013 www.instore.ba

PR članak

Zasladite se!
Osvježavajući deserti dobitna su kombinacija u ljetnim danima, a mi vam predlažemo naša dva omiljena Tiramisu i Chupa Chups sladoledi! Razočaranih sigurno neće biti..

juli 2013 www.instore.ba

59

60

juli 2013 www.instore.ba

istorija brenda
Aleva

Spoj tradicije i inovacija
Aleva danas predstavlja modernu kompaniju koja radi na zadovoljenju potreba savremenog potrošača primjenjujući najnovija znanja i standarde u oblasti proizvodnje i plasmana kvalitetne i zdrave hrane. Tajna uspjeha leži u dugogodišnjem iskustvu i tradiciji
Prvi logotip Aleve 1952.-1970.

Autor: Aleva a.d.

S

a 65 godina tradicije u proizvodnji hrane, kao jedan od vodećih proizvođača prehrambenih proizvoda, Aleva je postala prepoznatljiva po kvalitetu i izgrađenim brendovima široke lepeze proizvoda: supe, začini, sosovi, dodaci za pečenje i konzervisanje, prelivi i prilozi, slatki program (pudinzi, šlag, sladoledi)... Danas proizvodi više od 160 proizvoda koji su poznati ne samo u Srbiji, već i na tržištima europskih zemalja, Rusije, Amerike, Australije i odnedavno Bliskog istoka.

vom Kneževcu“, a kasnije „Sušara u Novom Kneževcu“ u sklopu industrije za preradu i mljevenje paprike u Horgošu. Ime Aleva prvi put se javlja u toku 1952. godine. Tada se iz industrije za preradu i mljevenje paprike Horgoš izdvajaju pogonske jedinice Novi Kneževac i Ostojićevo i stvaraju samostalno preduzeće pod imenom Aleva. Tako se uspostavila jedinstvena veza između naziva firme i naziva brenda. Ovo je možda prvi marketinški potez kada je riječ Aleva, koja na turskom znači „crvena“ postala naziv firme i koja je odavno postala sinonim za crvenu mljevenu začinsku papriku kao Aleva paprika. Samo dvije godine kasnije, zabilježeni su i prvi marketinški koraci kroz reklamnu kampanju preko radija i štampe. Krajnji potrošači podsticani su na kupovinu i konzumiranje preko privlačne ambalaže Aleve paprike.

Aleva znak
Sve do 1960. godine osnovna djelatnost bila je prerada i mljevenje začinske paprike, a tada je uveden program prerade voća i povrća (konzervisanjem visokim temperaturama i sušenjem). Paprika se u to vrijeme pakovala isključivo ručno, a krajem šezdesetih godina, nakon kupovine prve mašine za pakovanje, i mašinski. Početkom sedamdesetih godina, osim mljevene začinske paprike, u asortiman se uvodi nova linija praškastih proizvoda, pod nazivom Agi proizvodi. Novi zaštitni znak uveden je 1975. godine i umjesto naziva Agi ambalaža je bila označena elipsastim znakom Aleva, koji se, uz manje izmjene, i danas nalazi na ambalaži kao zaštitni znak svih Alevinih proizvoda.

Rođenje brenda
A. D. prehrambena industrija Aleva Novi Kneževac je osnovana 1947. godine pod nazivom: „Obilić mlin za papriku u No-

Radnici Aleve 1948. godine

Cjenovnik i oglasno rješenje, početak ’60-tih

juli 2013 www.instore.ba

61

Aleva Natur – Na prirodan način
Prateći trendove u ishrani, rastuću svijest i zahtjeve današnjih potrošača za prirodnom ishranom, kompanija Aleva je proizvela jedinstvenu liniju proizvoda Aleva Natur bez aditiva, vještačkih boja, zaslađivača i pojačivača okusa.
Prvo mašinsko pakovanje 1967. različita pakovanja i okusi začinske Aleva paprike

Aleva i marketing
Tokom godina, rukovodstvo Aleve imalo je odgovoran zadatak da se izbori za pozicije na tržištu i izgradi sopstveni imidž. Intenzivno se radilo na stvaranju nove prodajne sile zapošljavanjem novih zastupnika na terenu, a rezultat je pokrivenost cjelokupnog domaćeg tržišta, kao i otvaranje zastupništva. Redizajn ambalaže pojedinih proizvoda kao i uvođenjem novih, obogatili su ponudu kako bi zadovoljili potrebe i zahtjeve svojih potrošača.

Konstantan kvalitet proizvoda, pravovremena distribucija i konkurentnost cijena preduslov su za sprovođenje kompletnog marketing miksa. Godine 1993. u okviru komercijale formirano je odjeljenje marketinga i započelo se sa značajnim marketinškim akcijama u cilju propagande i promocije proizvoda. Snimaju se TV i radio spotovi, prate se istraživanja o rejtingu pojedinih medija i emisija, prave medija planovi, Ale postaje prepoznatljiva maskota firme. Povećava se prisutnost na svim sajamskim manifestacijama: u Novom Sadu, Budvi,

Aleva se zavjetovala potrošačima da će da promoviše zdravu i balansiranu ishranu zajedno sa nutricionistima i vrhunskim kuharima kako bi postala regionalni lider u razvoju visokohranljivih proizvoda za savremenu porodicu po novoj recepturi sa izbalansiranim odnosom soli, korisnih masti i funkcionalnih dodataka. Aleva Natur paletu čine Aleva Natur Kulinat, Aleva Natur Quik supe, Aleva Natur dodatak za pripremu jela. Uskoro će nas obradovati novim proizvodima u skladu sa Aleva zavjetom i zdravim principima ishrane, prije svega primijenjenim na proizvode iz Aleva slatkog progama.
Leskovcu, Beogradu, Budimpešti, Zagrebu. Dokaz uspješnog poslovanja kompanije Aleva je činjenica da ove godine sa ponosom slavi 65 godina svog postojanja. Kompanija Aleva nastavlja da odgovara na potrebe savremene porodice primjenjujući bogato iskustvo i tradiciju u razvoju naprednih proizvoda koji doprinose zdravoj ishrani.

Oglas za ugovaranje paprike sredinom ’50-tih godina

Ekskluzivno pakovanje delikates paprike ’50-tih godina

62

juli 2013 www.instore.ba

poduzetništvo
Marketinške strategije malog poduzetništva

Temeljna marketinška strategija
Marketinška strategija označava ideju vodilju samog marketinškog planiranja, pa je marketinški plan, zapravo, detaljan program operacionalizacije marketinške strategije, što smo već ranije u nekoliko navrata posebno apostrofirali. U razvojnoj politici tvrtke strategiju možemo odrediti kao sposobnost i umijeće upotrebe svih resursa zbog ostvarenja planiranih ciljeva
Autor: mr.sci.Vinko Jakić, viši asistent na Ekonomskom fakultetu i direktor fondacije OdRaz

nim potrebama, implementacija tržišne strategije, izbor ciljnog tržišta te pozicioniranje pomoću marketinške strategije). Dakako, valja razlikovati ciljni od masovnog marketinga. U prvom se slučaju definira marketinški miks za svako ciljno tržište, dok se u masovnom marketingu s jedinstvenim marketinškim miksom nastupa na cijelom tržištu. Također, moguće je razlikovati tri vrste strategija ovisno o hijerarhijskoj razini njihovog donošenja, odnosno hijerarhijskoj razini njihove primjenljivosti: Korporacijska strategija: Predstavlja skupnu ili zajedničku strategiju najviše hijerarhijske razine, dakle razine cjelokupne tvrtke kojom se, zapravo, predodređuje stvarni obujam njezinih poslovnih aktivnosti. To ne znači da ta strategija predstavlja puko premetanje osnovnih i dopunskih djelatnosti za koje je tvrtke registrirana, već naprotiv, pomni izbor onih djelatnosti kojima se tvrtka prioritetno i dugoročno usmjerava. Poslovna strategija: Predstavlja konkretnu implementaciju korporacijske strategije po pojedinim poslovnim područjima tvrtke, a u cilju postizanja što veće konkurentnosti po pojedinim od tih područja te i same tvrtke kao organizacijske cjeline. To se može ostvariti konkurentnošću, inovacijama proizvoda utemeljenim na novim tehnologijama, prodorom na nova tržišta, poslovnom fleksibilnošću i slično. Funkcionalna strategija: Predstavlja konkretizaciju poslovne, a neizravno i korporacijske strategije, po pojedinim poslovnim funkcijama. Funkcionalne strategije moraju biti u komplementarnoj vezi, a polivalentnost im ujedno mora
3

O autoru:
Vinko Jakić se već dvadesetak godina bavi poduzetništvom, trgovinom, a njegov akademski rad je izuzetno priznat. U svojoj uspješnoj karijeri obavljao je poslove koji su mu omogućili da se profilira u vrsnog stručnjaka za ekonomske odnose i razvoj. Do danas je objavljivao radove u stručnim magazinima od kojih posebno ističe Empirical recearhe into use marketing by small businesses, u TTEM-Technics Tehnologies Educatin Menagement, Thomson, Web of science, Web of knowledge, Ebsco i drugi.
biti temeljna značajka. Dakle, marketinška strategija je jedna od funkcionalnih strategija, a prema načelu primus inter pares (prva među jednakima) mora težiti ostvarenju postavljenih kvantitativnih i kvalitativnih marketinških ciljeva, a istodobno uvažavati strateške ciljeve i ostalih funkcija te biti u funkciji dane poslovne i korporacijske strategije. Marketinška strategija označava ideju vodilju samog marketinškog planiranja, pa je marketinški plan, zapravo, detaljan program operacionalizacije marketinške strategije, što smo već ranije u nekoliko navrata posebno apostrofirali. U razvojnoj politici tvrtke strategiju možemo odrediti kao sposobnost i umijeće upotrebe svih resursa zbog ostvarenja planiranih ciljeva. Ciljevi pokazuju stanje u koje tvrtka namjerava doći, a strategije pokazuju temeljni smjer aktivnosti koje dovode do željenog stanja (cilja). U tom kontekstu, spominje se i taktika, kao aktivnost koja upućuje na sredstva koja će poduzetnik koristiti u ostvarenju svog

M

arketinšku strategiju možemo definirati kao sredstvo za ostvarenje marketinških ciljeva poduzetnika. Unutar konkretnog okruženja, marketinška je strategija u međuzavisnosti s trima snagama koje se na engleskom nazivaju 3C (customer, competition, corporation), ili 3K (kupci, konkurencija, korporacija). Pritom, proces operacionalizacije marketinške strategije najčešće se dijeli u dvije faze, i to: izbor ciljne tržišne skupine (selekcija tržišne skupine kupaca ili potrošača koju poduzetnik želi pridobiti za svoje proizvode ili usluge); te definiranje marketinškog miksa (izbor i kombinacija marketinških elemenata koje poduzetnik koristi kako bi zadovoljio izabranu tržišnu skupinu). Sukladno tomu, govori se i o tzv. ciljnom marketingu koji se promatra kroz četiri faze (identificiranje tržišta s nezadovolje-

Jain, S. C.: Marketing Planning & Strategy, 5th Edition, South-Western College Publishing, Cincinnati 1997, str. 21. 2 Isto, str. 37.
1

Belch, G. E. & Belch, M. A.: Introduction to Advertising & Promotion – An Integrated Marketing Communications Perspective, Irwin, Boston-Sydney 1993, str. 158.

juli 2013 www.instore.ba

63

Ciljni marketing se promatra kroz četiri faze (identificiranje tržišta s nezadovoljenim potrebama, implementacija tržišne strategije, izbor ciljnog tržišta te pozicioniranje pomoću marketinške strategije). Treba razlikovati ciljni od masovnog marketinga. U prvom se slučaju definira marketinški miks za svako ciljno tržište, dok se u masovnom marketingu s jedinstvenim marketinškim miksom nastupa na cijelom tržištu.
glavnog i pojedinačnih ciljeva. Razlika je u tome što strategija zahtijeva kompleksno marketinško planiranje aktivnosti kao sustava, a taktika je usmjerena na pojedinačne odluke koje se odnose na elemente marketinga kao sustava. Iz sheme 1. razabire se da je određivanje i formulacija ciljeva i područja na kojem tvrtka djeluje temelj određivanja marketinških ciljeva i marketinške strategije. Iz prikaza 1. vidljivo je da se proces stvaranja strategije može podijeliti u tri faze, i to prikupljanje informacija, analiza i određivanje ciljeva i politike te donošenje odluke, odnosno realizacija. Prikupljanje informacija iz internih i eksternih izvora kontinuiran je proces. Nositelji određivanja strategije nastojat će ustanoviti što više bitnih podataka o gospodarskim, društvenim i političkim trendovima te tehnološkom razvoju koji utječe na određenu tvrtku. Drugim riječima, valja prikupiti informacije o okruženju koje utječe na aktivnost tvrtke. Analiza internih i eksternih informacija nužna je da bi se odredili mogući smjerovi akcije. Svaka mogućnost mora se analizirati u

svjetlu pogodnosti, ali i razlika vezanih za nju, u neposrednoj budućnosti i u dužem razdoblju. Na temelju više mogućnosti, poduzetnik i vodstvo tvrtke donose odluku koja se može izraziti na ovaj način: To je ono što ćemo učiniti na temelju mogućnosti koje nam pruža okruženje, to su resursi koji će nam poslužiti ostvariti ciljeve, a to je konačno politika koja određuje način upotrebe resursa.

Marketinška strategija označava ideju vodilju samog marketinškog planiranja, pa je marketinški plan detaljan program operacionalizacije marketinške strategije. U razvojnoj politici tvrtke strategiju možemo odrediti kao sposobnost i umijeće upotrebe svih resursa zbog ostvarenja planiranih ciljeva.
Ciljevi tvrtke

Shema 1. Marketinški ciljevi i strategija

Područje na kojem tvrtka djeluje Marketinški ciljevi

Činitelji okruženja: - društveni - tehnološki - državni - konkurencijski

Ocjena tržišnih mogućnosti

Stvaranje strategije

Izbor najbolje strategije za daljnje analize

Formulacija detaljnog programa radi ostvarenja marketinških ciljeva putem određene strategije
Izvor: Senečić, J.: Marketing turističkog gospodarstva, Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, 2005. str. 52.

Marketinški plan

Prikaz 1. Proces određivanja marketinške strategije
Informacije Podaci o okruženju: - ekonomsko - društveno - tehničko - političko - konkurentsko - međunarodno Interni podaci: - marketing - proizvodnja - financije - istraživanje i razvoj - inženjering - rukovođenje
4

Analiza

Izbor

Realizacija

Alternative i rizici

Strategija, ciljevi i politika

Područje utjecaja

- Planiranje - Organizacija - Informacijski sustav - Nagrađivanje - Upravljanje

Izvor: Senečić, J.: Marketing turističkog gospodarstva, Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, 2005. str. 53.
Prema Rocco, F.: Marketinško upravljanje, Školska knjiga, Zagreb, 2000. str. 33-35.; preuzeto od Thomas, H. & Gardner, D.: Strategic Marketing and Management, John Wiley & Sons, New York 1985, str. 48.
5

Senečić, J.: Marketing turističkog gospodarstva, Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, 2005. str. 51-58.

64

juli 2013 www.instore.ba

u maloj radnji: predstavljamo STR

Petnaest godina iskustva je njen adut
Pripremio: Mario Trojer

Naziv radnje: M&V Vlasnica: Mira Abramušić Mjesto: Žepče Datum otvaranja: 1998. godina Broj kasa: 1 Zaposlenih: 1

ma kvalitetna ponuda svježeg voća i povrća koje svakodnevno nabavlja od lokalnih proizvođača. Najvjerniji kupci kod gospođe Mire su njeni prijatelji, komšije i članovi porodice koji sve potrebne namirnice za svoja domaćinstva nabavljaju isključivo u njenoj radnji. „Imam nekoliko porodica koji kod mene u radnji namire svakodnevne potrebe. To su moji najvjerniji kupci bez kojih definitivno ne bih mogla opstati“, ističe Mira Abramušić te dodaje kako u toku školske godine u njenu radnju navrati veliki broj đaka koji ovdje najčešće kupuju sokove i grickalice. „Dok traje škola, đaci često navrate kod mene. Također, u mojoj blizini je autobuska stanica i često mi putnici navrate i kupe neke namirnice za put.“ Veliki trgovački centri nisu zaobišli ni Žepče. U neposrednoj blizini samoposluge gospođe Mire je nedavno otvoren veliki trgovački centar što mnogo otežava poslovanje samoposluge. „Od tada, većina mojih nekadašnjih mušterija u mojoj samoposluzi kupuje samo one artikle koje su zaboravili kupiti u trgovačkom centru“, riječi su gospođe Mire koja napominje kako je otvaranjem trgovačkog centra otvoreno 30-ak radnih mjesta, ali s druge strane, zatvoreno je oko 15 malih radnji, čime je isto toliko porodica dovedeno na rub egzistencije. Velika nezaposlenost i relativna nerazvijenost privrede su, po riječima naše sagovornice, osnovni razlozi za sve manju kupovnu moć stanovništva. „Trenutno u Žep-

ču radi samo jedan proizvodni pogon dok se planiraju otvoriti još dva u narednom periodu. Tek sa otvaranjem novih radnih mjesta, može se očekivati veći standard kupaca, a s tim i mogućnost za većom kupovnom moći“, riječi su Mire Abramušić. U ljetnoj sezoni samoposluga bilježi mnogo veći promet nego u ostalim dijelovima godine. Najbolje idu sladoledi i voće koje gospođa Mira za svoje mušterije rashladi u hladnjacima. Dobra lokacija trgovine u ljetnim mjesecima se itekako isplati. „Ljeti prodam puno sokova, sladoleda i mnogo voća. Također, navečer mnogi krenu u šetnju pa usput svrate po sok ili vodu. Mnogo je veća koncentracija stanovništva u gradu pa se to odmah osjeti na većem dnevnom prometu“, ističe vlasnica samoposluge M&V. Nekonkurenost malih radnji naspram velikih trgovaca je očita i ovom slučaju. Male marže s kojima su prisiljeni poslovati dovode u bezizlazazan položaj te su prisiljeni zatvarati svoje radnje. Naša sagovornica ističe kako je upravo ova godina možda

U

neka prošla vremena, koja pamte naši stari, u malim mjestima je dobar trgovac bio veoma cijenjena i veoma poštovana osoba. To je bila osoba od koje su se nabavljale namirnice i stvari neophodne za svakodnevni život. Kvalitetan trgovac je to znao cijeniti te svoje mušterije opskrbljivao najkvalitetnijom robom. Žepče, mali gradić između Zenice i Doboja koji leži na obalama rijeke Bosne, nije izuzetak po tome. Dobar trgovac je vrijedan kao dobar komšija, kažu stari ljudi. Mira Abramušić je upravo taj profil trgovca. Trgovac koji svojim kupcima uvijek stoji na raspolaganju. Kako nam je istakla na početku razgovora, trgovinom se bavi već duže vrijeme. Iskustvo je stekla radeći kod jednog lokalnog trgovca da bi 1998. godine otvorila vlastitu samoposlugu. „Nakon što sam stekla neophodno iskustvo, odlučila sam otvoriti svoju samoposlugu. Tako je počelo i traje već skoro 15 godina“, sa osmijehom kaže naša sagovornica. Asortiman robe koju gospođa Mira ima u svojoj samoposluzi su osnovne životne namirnice te higijenske potrepštine. Ono što posebno ističe je veo-

ključna za opstanak njene samoposluge. „Razmišljala sam uključiti još neke članove porodice u biznis, da ih prijavim da rade, ali trenutno je to neizvodivo. Ovu godinu bih ocijenila kao najlošiju otkad poslujem. Nikad dosada nije bila ovako loša situacija. Posla je sve manje, prihodi se konstantno smanjuju dok se režije povećavaju. Situacija nije nimalo lagana, ali nadam se najboljem.“ Dašak optimizma s kojim je Mira Abramušić završila razgovor pokazuje tračak nade za izlaz iz ove delikatne situacije te veoma jasno pokazuje u kakvom se položaju trenutno nalaze svi mali trgovci u našoj zemlji. Pritisnuti sa svih strana konkurencijom, raznim porezima i prirezima relativno (ne)uspješno spajaju kraj s krajem. Pomoć države je minimalna ili je skoro pa nema. Ali, kvalitetan rad ovih ljudi i neizostavna borba za egzistenciju zna donijeti i relativno miran sljedeći mjesec bez razmišljanja o eventualnom stavljanju „ključa u bravu“ njihove samoposluge.

65

66

juli 2013 www.instore.ba

u maloj radnji: kako opremiti radnju

Sve za komšiju
Autor: Miodrag Dimić, direktor razvoja, Speccon d.o.o. Beograd, misa@speccon.rs

Dispozicija opreme u trgovinama do 150 kvadratnih metara

Koncept ovog marketa je osmišljen tako da potrošač u njemu može zadovoljiti sve svoje svakodnevne potrebe. Više neće imati potrebu da odlazi na pijacu, u pekaru ili veći supermarket zato što asortimanska ponuda ove trgovine predstavlja supstituciju za sve to
kasa od opreme sadrži, pored kasa pulta, stolicu za kasirku, policu za glavnu vagu, parazit policu, policu za cigarete i potrošačke korpe. • Zona minut shopa je konceptualno osmišljena kao samostalan dio prodajnog prostora sa zasebnom kasom. Namijenjen je pružanju vrhunske usluge kupcima luksuznijih proizvoda, bez čekanja u redovima. U ovoj zoni se izlažu skuplji proizvodi kao što su žestoka pića, vrhunska vina, bombonjere, duhan i duhanski asesoar, kozmetički preparati i slično. U minut shopu radi prodavac obučen da prezentuje svaki artikal i po potrebi ga zapakuje u ukrasni papir. Dizajn minut shopa treba da bude usaglašen sa tipom robe koja se u njemu izlaže i treba da ima naglašeniju rasvjetu od ostatka prodajnog prostora. Zonu pijace je uvijek poželjno pozicionirati na ulazu u prodavnicu. Kada potrošač uđe u market, prvo na šta naiđe su gondole napravljene od drveta u kojima je izloženo voće i povrće. Prirodni ambijent obogaćen mnoštvom boja i mirisa ostavlja pozitivan ambijentalni utisak na potrošača. Formirana pijaca ima kapacitet 30 gajbica što odgovara pijacama velikih marketa i dodatno je obogaćena korpama od pletenog pruća sa krupnim voćem i povrćem. Zona pijace se po pravilu vezuje sa zonom rinfuza, čineći jednu ambijentalnu cjelinu u konkretnom marketu. Praktičnost vezivanja ove dvije zone se ogleda u formiranju jednog zajedničkog pulta za vagu na kome se može izmjeriti količina kupljene robe. • Zona prehrambenih proizvoda se standardno pozicionira u centralnom dijelu marketa. • Zona pekare je konceptualno bazirana na samouslužnom tipu prodaje. Prednosti samouslužne prodaje, pored finansijske uštede zbog jednog zaposlenog manje, ogledaju se i u psihološkom pristupu kupovini kod potrošača koji im omogućava da izaberu baš onaj hljeb ili komad peciva koji im je “zapao za oko”. Kako je u ovom marketu akcenat stavljen na svježe proizvode, pekara strateški obavezno sadrži peć za pečenje svježeg hljeba i peciva. Pored neprevaziđenog ambijentalnog utiska koji stvara miris toplih pekarskih proizvoda, potrošači će se navići da uvijek mogu računati na svjež topli doručak ili užinu u marketu. Zona pekare sadrži dvije drvene neutralne police za izlaganje dnevnog hljeba, dvije tople vitrine za izlaganje svježeg peciva, neutralnu ugaonu policu za pakovani hljeb i razne namaze i pult za vagu. • Zona delikatesa sa prodajnim retropultovima je pozicionirana na kraju putnih pravaca. Tri hladne vitrine za delikates pružaju mogućnost izlaganja izuzetno širokog asortimana koji odgovara asortimanu velikih marketa. Intencija je da se potrošačima stavi na izbor paleta raznih sireva, suhomesnih proizvoda i usoljene ribe, obogaćena rinfuzno izloženom paletom maslina, turšije i slatkog. Novi asortimanski segment prodaje rinfuznog mariniranog povrća mora biti podržan sa dobrim izborom soseva i preliva. Bliskost zone delikatesa sa zonom pekare dozvoljava potrošačima da eventualno naprave i sendvič po svom izboru. U okviru zone delikatesa se nalazi i zona vina sa dvije mobilne promo police za vina čija je funkcija, pored stimulisanja vezane kupovine, i mogućnost povremenog organizovanja raznih degustacija. Prodaja svježeg mesa u zoni delikatesa je izostala, s obzirom na to da je za pripremu i prodaju ovog tipa proizvoda potrebno izdvojiti oko 50 kvadratnih metara prodajnog i internog prostora. Treba napomenuti da je odnos internog i prodajnog prostora kod svježeg mesa 2:1 u korist internog prostora. Ipak svježe meso je moguće plasirati u obliku zapakovanih porcija koje se mogu izložiti u zoni rashlade, tako da ponuda svježeg mesa nije izopćena iz asortimana. • Zona rashlade se pozicionira u okviru jednog prodajnog segmenta, i to u dijelu marketa u kome postoje instalacije koje mogu da podrže rad rashladnih vitrina kao i podstanica. U zoni rashlade su raspoređena pića, sezonski proizvodi, mliječni proizvodi, sladoledi, namazi i prilozi, delikatesni proizvodi, svježe

S

trategija opremanja marketa se oslanja na jasno definisanje dva osnovna koraka – preciziranje asortimana i pozicioniranje opreme. Prodajni prostor od 100 kvadratnih metara (plus dodatnih pedesetak kvadrata, koji se odnose na skladišni prostor) dozvoljava realizaciju raznih pristupa u formiranju asortimana.

Ovoga puta smo se opredijelili za nestandardni pristup, koji se bazira na svježim proizvodima i vrhunskoj usluzi. U odnosu na opredijeljeni asortiman sprovodi se zoniranje marketa na prodajne i interne zone i pozicioniranje opreme. • Zona kasa se standardno pozicionira u blizini ulaza/ izlaza iz marketa. Praktičnost ovog rješenja se ogleda u jasno definisanim putnim pravcima koji navode potrošača da obiđe čitav market kako bi obavio i najjednostavniju nabavku, čime se potencijalno stimuliše impulsivna kupovina. Zona

juli 2013 www.instore.ba

67

meso, smrznuta tijesta, voće i povrće, riba i morski plodovi. • Zona nehlađenih pića se pozicionira u sistemu zidnih polica velike nosivosti zbog težine robe koja se na njima izlaže. • Zona higijene je prostorno izolovana od zona koje sadrže svježe proizvode i u njoj se izlažu proizvodi papirne galanterije, kućne higijene, lične higijene i slično. • U zoni putnih pravaca 42 posto prodajnog prostora je predviđeno za nesmetano kretanje potrošača, dok se 58 posto prodajnog prostora nalazi pod opremom. I dalje se održava odnos ukupnog prodajnog prostora i internog prostora 2:1 u korist prodajnog - oko 67 posto pripada prodajnom prostoru. • Interne zone u marketu su zona magacina, zona kancelarija, zona garderoba i toaleta za zaposlene, kao i zona podstanice za rashladne vitrine i rek ormana za automatsko upravljanje opremom. Hladni dio magacinskog prostora sa pripremom delikatesa i proizvoda od brašna čini polovinu internog prostora oko 25 kvadratnih metara. Koncept ovog marketa je osmišljen tako da potrošač u njemu može zadovoljiti sve svoje svakodnevne potrebe. Komšije, koje predstavljaju ciljnu grupu ovog marketa, više neće imati potrebu da odlaze na pijacu, u pekaru ili veći supermarket zato što asortimanska ponuda ovog marketa predstavlja supstituciju za sve nabrojano. Velika ponuda svježeg voća i povrća, raznih mariniranih proizvoda, uvijek toplo pecivo i hljeb, mogućnost da potrošač sam napravi svoj sendvič ili kupi zapakovan poklon za svaku priliku i slično, pomoći će vlasniku komšijskog marketa da razmazi svoje potrošače i navikne ih da postanu njegovi vjerni kupci i svakodnevni posjetioci.

PROJEKAT OGLEDNOG LAYOUTA ZA MALU PRODAVNICU DO 150 m2

O kompaniji

CIGARETE

pult za kese

Speccon d.o.o. je privredno društvo za unapređenje potrošnje i proizvodnje. Osnovano je 1990. godine. Osnovna djelatnost je projektovanje, proizvodnja i distribucija neutralne opreme od drveta i metala kao i kasa pultova za velikoprodajne i maloprodajne objekte, uz izradu funkcionalnih projekata proizvoda, tehnoloških linija i dispozicije opreme prodajnog i magacinskog prostora.

IZLAZ ULAZ

KAFA

BONBONJERE

PARFEMI, KREME DESODORANSI

CIGARETE
h=220cm

ŽESTOKA alkoholna PIĆA

EKSKLUZIVNI PROIZVODI

KVALITETNA VINA

PULT ZA UVIJANJE MINI KONDITORI

DUVAN i ASESOAR NEDELJNA ŠTAMPA

DUVAN i ASESOAR NEDELJNA ŠTAMPA

PIVO

apetisani

apetisani

parazit

parazit

BANANE I KRUPNO V&P - 5 nivoa -

kremovi
čokolade

parazit

CIGARETE

+4°C/+8°C +4°C/+8°C +4°C/+8°C +4°C/+8°C +2°C / +4°C +2°C / +4°C
JAJA

bombonjere

-3 nivoa 12 gajbica

POVRĆE -3 nivoa 6 gajbica

PIVO
BEZALKOHOLNA PIĆA SOKOVI NEKTARI

bombone

VO]E i POVRĆ]E

VODA

h=1 75 cm: w= 4 0cm

keks
ind.kolači žratluk

BEZALKOHOLNA PIĆA

RINFUZ 12 kutija V=20lit sa kaš { ikom

slatki konditori

-3 nivoa 12 gajbica

VO]E i POVRĆ]E

žele žalva

SOKOVI i NEKTARI

AKCIJA

mini sokovi

parazit

mini sokovi

parazit

min i konditori

AKCIJA

h= 205 cm: w=

VODE
DELIKATES MLE ČNI NAMAZI i PRILOZI DELIKATES MESNI

SVE ZA KU]U

h=1 75 cm: w=

5 0cm

5 0cm

slani konditori

prerada povr } će konzerve

prerada vo } će

parazit

instant proizvodi
h=1 75 cm: w= 5 0cm

kafa čaj

LIČNA HIGIJENA

sir } e

ulje
parazit apetisani

KUĆNA HEMIJA

+2°C/+4°C

+0°C/+4°C KOMORA ZA DELIKATES

+0°C/+4°C KOMORA ZA SIREVE

REK
+2°C / +4°C
JOGURT, MLEKA,SOKOVI mala i velika pakovanja

slani konditori

cerealije

sosovi

ke~api

za~čini

supe

MLEKO dugotrajno

so

PAPIRNA GALANTERIJA

testenine

"zdrava hrana"

bra { no

pirina~č

KANCELARIJA POSLOVODJE

ORMAR administrator

SEF
ELEKTROORMAN

parazit prezle
SMRZNUTI PROGRAM SLADOLEDI
-18°C/-22°C

ODMOR ZAPOSLENIH

VINO 40 boca

+30°C/+4 0°C

PECIVA - 3 nivoa self-service

-

DNEVNI HLEB self-service 4 nivoa -

-

DNEVNI HLEB self-service 4 nivoa -

@ESTOKA PI]A 40 boca

AKCIJA

h=206cm: w= 4 0cm ŽENSKA GARDEROBA

SMRZNUTI PROGRAM POVR]E i VO]E

BAGET +30°C/+40°C

50 vekni

-18°C/-22°C

- 3 nivoa -

self-service

PECIVA

MAGACINSKE POLICE
MASLINE, TUR[IJE, USOLJENA RIBA

sve za kolače

RIBA , MORSKI PLODOVI

SMRZNUTI PROGRAM

prezle

-18°C/-22°C

+2°C / +4°C

AKCIJA

DELIKATES SUVOMESNATI

SMRZNUTI PROGRAM TESTA

MUŠKA GARDEROBA

-18°C/-22°C
+4°C / +8°C

h=220cm: w=70cm

i HLEBA za PE^ENJE

PRIPREMA TESTA, PECIVA

+2°C / +4°C

AKCIJA

DELIKATES KOBASI^ARSKI

-18°C/-22°C

+4°C / +8°C

MASLINE, TUR[IJE,SLATKA

VAGA
ROLL CAGE ROLL CAGE

+4°C / +8°C

+4°C / +8°C +4°C / +8°C

+2°C / +4°C

AKCIJA

DELIKATES MLE^NI

+4°C / +8°C

KOMORA ZA SMRZNUTA TESTA I PECIVA

+2°C / +4°C

+4°C / +8°C

+4°C / +8°C +4°C / +8°C

+4°C / +8°C

INTERNI PROSTOR

INTERNI PROSTOR

+2°C/+4°C

EKONOMSKI ULAZ
KOMORA ZA MLEKO i kiselomle~ne proizvode

KOMORA ZA JAJA

PODSTANICA

PRIPREMA DELIKATESA

68

juli 2013 www.instore.ba

u maloj ranji: za lakše poslovanje
Savjeti pri prelasku sa starog na novi softver

Veliki i važan projekat
Prenos podataka iz starog u novi poslovni program, tzv. migracija podataka, je najzahtjevniji dio procesa modernizacije softvera
Autor: Miroslav Saračević, direktor poslovnog razvoja, Logosoft, www.logosoft.rs

kupcima/dobavljačima, itd.) mogu da se povuku – „izvezu“ iz starog programa. Ovo posebno važi za podatke o artiklima, koji su ubjedljivo najobimniji. Ako imate nekoga ko vam održava stari program, tražite mu ovu informaciju. On neće biti oduševljen ovim pitanjem, jer mu to znači kraj saradnje sa vama (i zarade od vas), pa ćete uslugu izvoza podataka, ako je moguća, vjerovatno morati da platite. Saznajte koliko i ukalkulišite to u troškove projekta.

R

iješili ste da konačno pređete na bolji softver. Stari je odslužio svoje, ne pruža vam više dovoljno podataka, troši vam suviše vremena, nema funkcije koje vam trebaju. Odabrali ste već i nasljednika, i bliži se trenutak uvođenja i početka rada na novom poslovnom softveru. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u ovoj fazi.

Saznajte, također, i u kojem formatu mogu da se „izvezu“ podaci – najčešće je u pitanju Excel tabela, i to je u redu, jer i većina novih programa ima mogućnost da se u njih „uvoze“ podaci iz Excel tabela. Ako međutim nemate nikoga ko vam održava stari program, tražite pomoć od firme koja vam prodaje novi softver: vidite da li oni pružaju uslugu unosa podataka (i po kojoj cijeni), a spremite se i na mogućnost da sve podatke unesete ručno. Ovo posljednje jeste možda najjeftinija varijanta, ali vam je ne preporučujem: oduzet će vam mnogo vremena, i neizbježno ćete napraviti greške pri unosu. Važno je da pitate dobavljača novog softvera za uputstva prilikom unosa podataka, i da ta uputstva ispratite. Odvojite i dovoljno vremena za sve ovo. Migracija podataka traje

najduže, i najstresniji je dio cijelog procesa. Nekada se migracija podataka završi relativno jednostavno i brzo, ali nekada traje po sedmicu-dvije, i više, zavisno od ažurnosti učesnika. Obuka Obuka u korištenju softvera je drugi po važnosti dio ukupnog procesa. Vremenski je mnogo manje zahtijevna od migracije podataka. Nemojte počinjati poslovno korištenje novog softvera bez obuke, ma kako bili samouvjereni: postoji opasnost da vi ili neko iz vašeg tima napravi greške čije bi ispravljane trajalo možda i duže od trajanja obuke. Provjerite da li je cijena obuke uključena u cijenu softvera koji kupujete, i ako nije, koliko košta, koliko traje, zatim gdje i kako se izvodi. Pošto će vam po završenoj obuci vjerovatno još ponešto biti nejasno, dogovorite sa dobavljačem softvera procedure kojima bi obnavljali svoje znanje. Instalacija softvera Dogovorite sa svojim dobavljačem softvera sljedeće: da li će instalaciju softvera na

vaše računare izvršiti dolazeći kod vas, ili morate da nosite računare kod njih, da li se instalacija dodatno naplaćuje, može li se izvršiti van vašeg radnog vremena (da ne bi trpio redovan posao). Instalacije softvera, zavisno od broja računara, se završavaju u jednom, najviše dva dana. Zaključak Uvođenje novog softvera je veliki i važan projekat, i ovom procesu se ne smije pristupiti olako. Osim novca, odvojte dovoljno vremena (i živaca). Također, važno je da za sve faze procesa delegirate nekoga ko će biti direktno uključen – nemojte se oslanjati samo na dobavljača softvera. Tako ćete imati punu kontrolu nad procesom i osigurati njegov uspjeh.

Šta je najvažnije u procesu prelaska na novi softver:
Prenos podataka Za nesmetan rad u novom softveru potrebni su vam uglavnom svi podaci koje ste imali i u starom. Prenos podataka iz starog u novi poslovni program, tzv. migracija podataka, je najzahtjevniji dio procesa modernizacije softvera. Zato morate provjeriti da li podaci (o artiklima, cijenama,

70

juli 2013 www.instore.ba

periskop

Globalizacija bijede

K

Autor: Kenan Uštović

njigu istoimenog naslova objavio je Michel Chossudovsky, kanadski ekonomist i profesor ekonomije na Univerzitetu u Ottawi. On pokazuje kako novi svjetski poredak preživljava hraneći se ljudskom bijedom i uništavanjem životne sredine. S druge strane primjećuje stvaranje socijalne sagregacije, poticanja rasizama i sukoba, te ukidanja prava žena. Pojam globalizacije počeo se spominjati još u Prvom svjetkom ratu, međutim aktuelan je postao u posljednjih dvadeset godina, odnosno od kraja Hladnog rata. Nakon velikog broja ratova koji su vladali u prošlom stoljeću, globalizacija se promovisala kao rješenje većine problema ratom osiromašenih svjetskih sila. Temu globalizacije ovaj put spominjem jer sam imao veliku čast da me kontaktirala moja mentorica sa magistarskog studija, prof. dr. sc. Zijada Rahimić, i saopćila mi da je izdala sa svojom kolegicom doc. dr. sc. Najla Podrug novu knjigu pod nazivom Međunarodni menadžment, te da mi jedan primjerak želi pokloniti. Prošlo je tri godine od kako sam završio svoj postdiplomski studij i zaista mi je ovo bila velika čast i zadovoljstvo. Knjiga je zaista jako kvalitetno urađena, i svakako je preporučujem svim menadžerima koji razmišljaju globalno, ali i ostalima jer je tema jako aktuelna i zanimljiva. U prvom dijelu autorice se dotiču tema globalizacije i internacionalizacije, te važnosti poznavanja okruženja i nacionalne kulture međunarodnih tržišta. U drugom dijelu su obrađene teme međunarodnog strateškog menadžmenta, menadžmenta ljudskih potencijala, procesa organizacije i kontrole, dok na samom kraju autorice daju pregled leadershipa i etičkih izazova u međunarodnom menadžmentu. Globalizacija se u Bosni i Hercegovini najčešće gleda kroz prizmu siromaštva. Naslovi koji se još mogu naći u medijima su sljedeći: „Globalizacija u svijetu, a kod nas nema stranih investicija“, „Globalizacija je zapela na islam“, „Globalizacija je najveći krivac za...“. Svi ekonomsti se slažu u jednom. Najteže se sa globalizaci-

ulazi u green field investicije, ulaganje u manje razvijene zemlje je evidentno. Bilo kako bilo, činjenica je da godišnje 11 miliona djeca umire od gladi i izlječivih bolesti, a 840 miliona ljudi gladuje stalno. Novac koji je potreban da nahrani gladnu djecu, razvijene zemlje zapada plaćaju za alkohol. Države danas postaju premale za velike i prevelike za male probleme, a jaz između bogatih i siromašnih postaje sve veći. Veliki žele još više, brže, oni traže, kupuju i prodaju, svakodneveno. Za one koji manje poznaju globalizaciju definicija je sljedeća: „Globalizacija je momenat kada odeš u neko ‘zabačeno’ selo u državi, i umjesto da vidiš kako stanovnici tog sela muzu krave, na DVD-u gledaš film Mamurluk 3, koji se tek prikazuje u kinima.“ Poenta nije u tome da narodi prosto žude modernim stvarima, nego da je ovo vrijeme promjena u svim sferama naših života, i da se svi prosto ustrojavamo u skladu sa nekim globalnim poretkom, koji niti znamo šta je, niti smo svjesni da se redamo i što nam je to potrebno. Danas niti jedno političko obećanje nije validno ako se ne spomene globalizacija, niti jedna emisija na TV-u neće biti dovoljno propraćena ako se ne dovede gost koji nam, gle sad čuda, neće probati objasniti gdje se mi to zaista i redamo. Još ako se smatra ekspertom, eto nama i objašnjenja gdje smo mi u ovom kordinatnom sistemu konfuzije. Međutim većina njih danas ne razumije da globalizacija nije samo ekonomska, nego da je isto tako i politička, tehnološka, kultura, obrazovna... Prije svega ona je komunikacijska. Važno je napomenuti da globalizacija nije nešto što se događa „tamo negdje“, i da će Bosnu i Hercegovinu kao i većina drugih stvari zaobići. Globalizacija je svuda oko nas. Prema tome mi trebamo požuriti prema svijetu koji nam odmiče, a ne gledati ga kako prolazi pored nas. Ako ne prihvatimo izazove, doći će vrijeme kada će nas svijet prestati izazivati, i onda je to problem. Znajte, da globalizacija nije neka slučajna i prolazna pojava. To je promjena naših života. To je naš život danas. Naš pjesnik Kemal Mujičić je rekao: „...Globalizacija je nešto što osjećamo na vlastitoj koži, ali o njoj ne znamo gotovo ništa...“

Za one koji manje poznaju globalizaciju definicija je sljedeća: „Globalizacija je momenat kada odeš u neko ‘zabačeno’ selo u državi, i umjesto da vidiš kako stanovnici tog sela muzu krave, na DVD-u gledaš film Mamurluk 3, koji se tek prikazuje u kinima.“
jom nose male zemlje i mali narodi. Bosna i Hercegovina naravno spada u ovu grupu. Jedini način da se borimo sa ovim fenomenom jeste racionalnije korištenje prirodnih resursa, uspostavljanje efikasnijeg političkog, pravnog i ekonomskog okvira za svakodnevno djelovanje, kao i vraćanje tradicionalnim vrijednostima. Postavlja se pitanje onda kako su najveće ekonomske europske sile u zadnjih par godina doživjele i najveće krize, pogotovo njihovi finansijski sektori. Upravo zbog finansijske krize pojam globalizacije u posljednje vrijeme spominje se sa negativnim konotacijama. Neke od njih su da ljudi Trećeg svijeta žive u velikom siromaštvu, globalizacija nije osigurala stabilnost, zapadne zemlje prisiljavaju siromašne na ukidanje trgovinskih barijera. Okoliš je uništen, politički okvir korumpiran, a povećan je i broj nezaposlenih. Pobornici globalizacije pak smatraju da je kretanje kapitala jedna od najpozitvnijih činjenica današnjice. Bilo da se kupuje postojeća ekonomska infrastruktura ili

juli 2013 www.instore.ba

71

72

juli 2013 www.instore.ba

periskop iz regije
Pogled iz Slovenije

Kulturna evolucija
Piše: doc.dr. Samo Uhan, Fakultet društvenih nauka

EU i nacionalno resetovanje
Piše: prof.dr. Prof. dr Mladen Vedriš

Pogled iz Hrvatske

Ž

ivimo u vrijeme kada skoro ne prođe nijedan dan, a da zajedno sa dijagnozom „društvenog stanja“ ne dobijemo i ad hok rješenje za budući društveni razvoj. U Sloveniji, a naročito u dijelu njene politike i ekonomske struke, dugo vremena je bilo prisutno izjednačavanje društvenog razvoja sa ekonomskim rastom. Strategija razvoja Slovenije, kao prvi prioritet navodi konkurentnost privrede i njen brži napredak iako u isto vrijeme kao društveni cilj navodi i poboljšanje kvaliteta života. U pripremama za novu strategiju već možemo naći potrebu za raspravu o idealima, ali se ona pomjera u budućnost, jer se ideali mijenjaju veoma sporo. Pitamo se možda da li je baš sporost promjena razlog, da se ova tematika mora postaviti na prvo mjesto? Savremene studije društvenih promjena prevashodno proizlaze iz takozvane teorije modernizacije, koja društvene promjene objašnjava sa prelazom od tradicionalnih prema idealima racionalno-legalne vlasti. Ako je proces modernizacije povezan sa ekonomskim rastom, proces postmodernizacije povezuje se sa tendencijom maksimiranja kvaliteta života.

Š

iroke rasprave da je osim ostatka svijeta i Europa stigla u zonu krize, a zatim hiljade stranica kako pronaći izlaz, zamijenjeno je novim iznenađujućim događajima. I to ne samo činjenicom da je Hrvatska izgubila od Škotske ili Portugala, nego da nas tek nekoliko dana dijeli od ukidanja i kontrole pasoša na većini okolnih granica i da EU postaje realnost. Počevši od izdavanja novih ličnih dokumenata, do mogućnosti korištenja znatno većih iznosa sredstava različitih EU fondova. No, EU je i priča o novim odnosima s članovima CEFTA-e, kao i rasprava jesmo li dalje ili bliže uvođenju eura kao nacionalne valute. EU je i pitanje uvođenja viza za turiste iz država s populacijom natprosječno platežno sposobnih gostiju. Negdje u dubini je prisutno i pitanje što sa EU se može i mora učiniti da se ekonomski stroj pokrene i stopa zaposlenosti radno sposobnog stanovništva (51%) približi EU prosjeku od 65%. Često je percepcijski prisutno ograničenje; mala smo država (56,542 km2) s tek nepunih 4,5 miliona ljudi. Prošle godine izvezli smo robe za 9,6 milijardi eura, tek nas nešto popravlja nerobni izvoz (čitaj: turizam) sa 6,7 milijardi eura prihoda, što čini da smo bili u mogućnosti pokriti ukupni uvoz od 16 milijardi eura. Što je s državom koja se prostire na 697 km2 u kojoj živi približno 5,5 miliona stanovnika. U toj državi ostvaruje se ukupni BDP od 325 milijardi dolara, što je više od 60 hiljada dolara per capita, te u prošloj godini ostvaren je izvoz od 408 milijardi dolara. Gdje je to i ko je to? Podaci su to, i to aktuelni, za Republiku Singapur. Nedostaje joj teritorije – površine za izgradnju cesta, stanovanja i poslovnih zona. I – što čini? Uvozi zemlju i nasipa more. Teren se kroz par godina sliježe; odmah se urbano planira i sade zelene površine. Istovremeno projektira i buduće građevinske zone.

Ekonomska razvijenost društva je nužni, ali ne i dovoljni uslov za društveni razvoj, ako ga razumijemo u smislu postizanja kvaliteta života.
U posljednjih 30 godina, naročito u visokorazvijenim državama, došlo je do blagostanja i takozvanog postmodernog kulturnog preokreta - sindroma promjena koje obilježava nov odabir vrijednosti, koje su uobličene u stanju ekonomske (socijalne) i fizičke sigurnosti. Dokazuju se takozvane emancipatorne vrijednosti, gdje prednjači pojedinac, njegova sloboda, samoispunjenje i stvaralačko djelo. Mnogobrojne studije dokazuju da na stvaranje takve orijentacije ekonomski rast nema više direktni utjecaj, već je stvorena demokratska kultura tih država. Govorimo o kvalitetno drugačijem sistemu vrijednosti i ubjeđenja, što se iskazuje u tome kako ljudi gledaju na život i šta od njega očekuju. Novi sistem vrijednosti nije samo posljedica društvenih promjena, nego baš u tolikoj mjeri te promjene i pravi. U zaoštrenim „recesijskim“ vremenima nije teško predstavljati argumente koji takvoj „filozofiji“ zamjeraju nekritički idealizam i odsutnost empirijske podloge. Ako se fokusiram samo na Sloveniju, odgovori iz najnovijeg svjetskog istraživanja vrijednosti ubjeđuju u utemeljenost „postmoderne“ teze. Ekonomska razvijenost društva je nužni, ali ne i dovoljni uslov za društveni razvoj, ako ga razumijemo u smislu postizanja kvaliteta života. Produbljena analiza koja uključuje i „tvrde podatke“, razotkriva, da na društveni razvoj vrlo negativno utječe klimav integritet sistema i nisko povjerenje u djelovanje institucija, dok „razvojno ubrzanje“ obezbjeđuju baš gore pomenute emancipatorne vrijednosti. Suviše optimistički za današnje vrijeme?

Negdje u dubini je prisutno i pitanje što sa EU se može i mora učiniti da se ekonomski stroj pokrene i stopa zaposlenosti radno sposobnog stanovništva približi EU prosjeku.
Hrvatska danas ima skoro 40 posto obradive površine izvan funkcije. Nedavno, sudjelujući na konferenciji na Bledu, spomenuta je činjenica da potrošnja mesa per capita u Kini vrtoglavo raste. I u zadnjih pet godina gotovo se udvostručila; na više od 60 kg po glavi stanovnika u odnosu na EU potrošnju od 80 kg, nestvarno visokih 120 per capita u SAD, ali i nestvarno niskih, ispod 20 kg po stanovniku u Africi. I što sada? Povezati činjenicu da i pojedine države u EU to prepoznaju; proizvode i izvoze (Danska), a da istovremeno proizvodnja bijelog mesa najbrže raste. Istovremeno, činjenica je da ratarska proizvodnja tek svoju punu vrijednost ostvaruje kada se vrši konverzija u mesne proizvode; gdje li je samo nestao onaj čuveni nacionalni brend: baby beef?!¨

juli 2013 www.instore.ba

73

Pogled iz Srbije

Braća Liman iz našeg sokaka
Piše: Milan Ćulibrk, v.d. glavnog urednika NIN-a

da se sve veći dio biznisa seli u sivu i crnu zonu. Ni jedno, ni drugo nije dobro. Za sada tri glavna igrača, Dačić, Vučić i Dinkić nisu uspjeli da nađu zajednički jezik. Pri tome Vučić i Dinkić šalju signale da su spremni i na nepopularne mjere poput neke vrste ograničavanja, odnosno kontrole plata u javnom sektoru i penzija, ali Dačić se tome oštro protivi. Da zlo bude veće, ni zamrzavanjem plata i penzija do kraja godine ne bi moglo da se uštedi više od četiri-pet milijardi dinara, a to je tek nekih dva posto mogućeg manjka u budžetu. Rezovi će, dakle, morati da budu mnogo bolniji. A ako u Vladi ne mogu da se dogovore ni o kontroli plata, koje su uz to za 20 posto veće nego u privatnom sektoru, kakve li su tek šanse da će postići konsenzus o „paketu“, čiji bi dio morali da budu i otkazi za nekoliko desetina hiljada prekobrojnih u javnom sektoru. Očito je da će sastav novog „paketa“ ekonomskih mjera, kao i do sada, biti plod političke odluke, prije svih Aleksandra Vučića da li će u dogledno vrijeme biti vanrednih parlamentarnih izbora. Ako se odluči za izbore, teško da će i Vučić rizikovati da zamrzavanjem plata i penzija izgubi podršku 2,2 miliona budžetskih „abonenata“, zaposlenih u javnom sektoru i penzionera. I on zna da nepopularne mjere nisu dobre za popularnost.

S

tanje u budžetu Srbije sredinom godine u mnogome podsjeća na situaciju u kojoj je prije pet godina bila Lehman Brothers banka, čiji se bankrot i formalno tretira kao početak globalne krize. Ako se negativni trendovi iz prvog dijela godine ne zaustave i preokrenu, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i njihove kolege iz Vlade rizikuju da ih jednog dana kritičari optuže da su „braća Liman iz našeg sokaka“, jer država klizi ka ivici bankrota. Ključni problem Vlade je što ona u ovom trenutku i nema pravih rješenja. Tim prije što je ovoga puta minus u državnoj kasi od 700 miliona eura za samo četiri mjeseca prevashodno posljedica dramatičnog podbačaja prihoda od PDV-a, akciza i poreza na dobit i dohodak građana. Dva su moguća razloga za to. Prvi je pad prometa i usporavanje privredne aktivnosti, što bi privredu ponovo moglo da gurne u recesiju, a drugi je

74

juli 2013 www.instore.ba

tehnologije – studija slučaja

Revolucionarno otkriće
Autor: Per Anderson, specijalista Tetra Paka

Priča o prvoj aseptičnoj kartonskoj boci na svijetu

Per Anderson, specijalista Tetra Paka za brizganje plastike, objašnjava kako je stvaranje najbrže mašine za injekciono presovanje na svijetu bilo od presudne važnosti za lansiranje prve aseptične kartonske boce na svijetu za distribuciju na ambijentalnoj temperaturi
Koncept
Oslanjajući se na svoje iskustvo smislili smo koncept za injekciono presovanje pomoću koga bismo mogli sniziti troškove i povećati brzinu proizvodnje. Naš cilj je bio smanjiti veličinu opreme za injekciono presovanje i ugraditi je u samu mašinu za punjenje, pojednostavljujući tako proces što je više moguće. Jedan ciklus injekcionog presovanja traje 1,44 sekunde i čini ovaj sistem najbržim na svijetu i prvim koji je ugrađen u mašinu za punjenje aseptičnih kartonskih boca. zahtjeva plastični vrh. Bio nam je potreban tanak vrh kako bi tečna plastika mogla brzo da se zamrzne poslije oblikovanja, ali morao je da bude dovoljno robustan da izdrži udarac u slučaju pada. Pored toga, bilo je potrebno da pronađemo novu svjetlosnu barijeru za zaštitu proizvoda. Obično koristimo aluminijsku foliju, ali u slučaju TEA-e bi plastični vrh obavljao i tu zaštitnu ulogu da garantuje rok trajanja proizvoda. Za to je bilo potrebno smisliti novi recept za mješavinu polimera. Da bi se tijelo boce i poklopac spojili na proizvodnoj liniji, zatvarač se stavlja u mašinu za pakovanje gdje se postavlja na vrh rotirajuće osovine, vrstu vretena koje rotira fazno. Ambalaža se sječe iz rolne i formira tijelo boce koje se postavlja na istu osovinu na koju i zatvarač. Osovina sa zatvaračem i kartonskim tijelom se stavlja u kalup i plastični vrh se oblikuje. Otopljena plastika se zavari za zatvarač i za ivicu kartonskog tijela prije nego što očvrsne u kalupu. Inovativna razlika u odnosu na tradicionalno injekciono presovanje se sastoji u tome što smo mi umjesto sistema sa jednim otvorom za ubrizgavanje napravili sistem sa četiri, odnosno kalupe sa četiri otvora.

R

evolucionarna tehnologija za injekciono presovanje razvijala se postepeno, zahvaljujući razmišljanju zasnovanom na iskustvu, tehničkoj stručnosti i kreativnosti. Zahvaljujući tome, prva aseptična kartonska boca na svijetu, Tetra Evero ™ Aseptic (TEA) postala je realnost. Stvaranje TEA-e započeli smo sa željom da napravimo ambalažu koja može da se otvara kao boca, da se iz nje sipa kao iz boce, a da pri tome sačuvamo ekološku i funkcionalnu efikasnost kartonske ambalaže. Međutim, za to je bilo potrebno da napravimo plastični vrh koji bi mogao da spoji otvor sa kartonskim tijelom boce, istovremeno vodeći računa o tome da tečnost ostane bezbjedna i na mjestu. Injekciono presovanje je jedan od najčešćih proizvodnih procesa u svijetu i koristi se za proizvodnju, naprimjer mobilnih telefona, računara, sportske opreme i DVD-jeva.

Veća vrijednost za kupca
Stalno nastojimo da pomjerimo granice mogućeg u nastojanju da povećamo efikasnost proizvodnje za naše klijente. Međutim, za proizvodnju 10.000 komada ambalaže po satu, u kalupima sa četiri otvora, blizu smo fizičkih granica tehnologije za injekciono presovanje. Za prevazilaženje ove granice proizvodnih kapaciteta bit će potrebne inovacije na polju materijala koje koristimo. Naprimjer, ako bismo bili u mogućnosti da koristimo tanke polimere koji bi imali iste fizičke karakteristike kao i polimeri koje trenutno koristimo, onda bismo mogli još više da ubrzamo proces injekcionog presovanja.

Ka industrijskoj proizvodnji
Nakon što smo prevazišli prvobitni izazov stvaranja ideje i njenog testiranja, suočili smo se sa još težim zadatkom u razvoju projekta – pretvoriti koncept i simulator u proizvodni proces koji bi mogao da funkcioniše u industrijskim uslovima i mogao da se ugradi u mašinu za punjenje. Među mnogim izazovima u razvoju projekta bile su fizičke karakteristike koje

juli 2013 www.instore.ba

75

76

juli 2013 www.instore.ba

trendovi
Kako postati gospodar sebe, svog vremena i prostora

Stereotip je srušen
Pretjerana sigurnost je nesloboda. Pretjerana sloboda je haos. Balans između sigurnosti i slobode je stanje dobrog, domaćinskog upravljanja samim sobom, prostorom i vremenom koji su nam dati na upravljanje. Iskoristimo to do maksimuma. Bit ćemo efikasniji i sretniji
Autor: Dragan Petrović, Management Consultant

stvari, naše radno mjesto? Odgovori leže u inovacijama koje lideri nemilosrdno uvode u svoj rad… Vodeće kompanije su već krajem dvadesetog stoljeća krenule u drastične promjene ovog faktora poslovnog trougla. U prvoj fazi, redefinisao se kancelarijski prostor – od zatvorenih pojedinačnih kancelarija, krenulo se ka “skockavanju”, a zatim i ka otvorenom prostoru, gdje svi zaposleni sjede za stolovima jedan do drugog, bez ikakve pregrade, gledajući i slušajući razgovore kolega oko sebe, sa ciljem da se bolje međusobno povežu. Kada sam prvi put došao u kontakt sa ovim načinom tretiranja radnog prostora, bio sam šokiran. Percipirao sam veliku nehumanost poslodavca, koji od zaposlenih želi da stvori nevažne mravce koji rade za njega, igrajući se njihovim egom. A zatim sam otkrio još jedno čudo; tu su bili i slobodni stolovi za goste koji mogu da sjednu i rade za bilo kojim stolom čiji je stalni korisnik trenutno na službenom putu, bolovanju, odmoru… Za mene, tada, prosto nezamislivo! Vremenom sam shvatio da je rušenje ovog stereotipa najbolji način za povećanje fleksibilnosti, fokusiranja na suštinu i ako hoćete, čak i osjećaja pripadnosti organizaciji. Dakle, nije važno gdje sjediš, već kako koristiš instrumente za rad koji su ti na raspolaganju i kakve rezultate njima postižeš. Tajne unutar organizacije nestaju, a mudra izreka kaže: Slab si onoliko koliko tajni nosiš u sebi… Eto razlike između “organizacija sa tajnama” i organizacija u kojoj je otvorena komunikacija pokretačka snaga stvaranja dodatne vrijednosti. A za “tajne” poslovne razgovore predviđeno je nekoliko sala za sastanke i to je to… Stereotip je srušen. Umjesto “svakog dana idem na posao da zasjednem na

svoju stolicu i čuvam je objema rukama” – došli smo do realnosti: “moj posao je svugdje – i kod kuće, i na putu…” I “stvarati” umjesto “žrtvovati se” - postaje moguće.

VRIJEME
Stereotip II: Radno vrijeme je ograničeno Stres. Uglavnom uzrokovan nedostatkom vremena. Ne može se bez njega, ako smo ozbiljno u „biznisu“. Ljekari kažu da stres ne može da se eliminiše, ali može da se značajno smanji. Pa kako da to uradimo? Poznati menadžment guru Zig Ziglar je rekao: Mi nemamo problem s vremenom, već sa listom prioriteta i posvećenosti istima, i dalje to opisao sindromom „posljednjeg dana pred godišnji odmor“. Kako je moguće da tog dana stignemo da ispunimo sve zadatke koje smo sebi postavili za taj dan? Vjerovatno zato što smo fokusirani i radimo po „shopping listi“. Također, normalno je da želimo da nas, kada se vratimo sa odmora, čeka što manje zadataka. Eto liste prioriteta i posvećenosti. Znači li ovo da je stres, u stvari, haos koji sami sebi stvaramo u dvije dimenzije? U komunikaciji sa ljudima i u odnosu prema vremenu koje nam je na raspolaganju? Budimo gospodari vremena. Kako na poslu, tako i u privatnom životu. A kako? Dešavalo mi se, kao rukovodiocu u firmama, da zaposleni ne odlaze kući prije nego što ja zatvorim vrata radnog dana i krenem iz kancelarije. E, sad, da li je to zbog identične količine posla koju imaju kao i njihov rukovodilac – baš i ne vjerujem. Da li je to zato što žele da budu primjećeni kao "vrijedni"? Vjerovatno da je to. I sad, ko je tu na dobiti, a ko na gubitku? Ne vidim dobit ni za firmu, a

U
PROSTOR

trouglu čovjek-prostor-vrijeme stvari su se promijenile. Kalup modernog vremena definiše prostor i vrijeme na jedan novi način. Samim tim, najvažniji faktor ovog trougla – mi sami – treba da se mijenja i bori protiv stereotipa dvadesetog stoljeća. Nepovezanosti koje su nam se dešavale usporile su vrijeme. Ubrzanje koje nam je potrebno da bismo uhvatili korak sa dvadeset prvim stoljećem mjeri se naučno-fantastičnim vorpovima. Ali, šta su to stereotipi koje moramo da razbijemo kako bismo pojačali frekvenciju i povećali učinak?

Stereotip I: Radno mjesto je prostorno ograničeno Bilo to njiva, fabrika ili sto i stolica u kancelariji, “teren” radnog mjesta gubi svoje prostorne granice i samim tim mijenja smisao i fokus našeg posla. U eri digitalizacije, društveno-poslovnih mreža, telecommutinga i pretjerane dostupnosti, a samim tim i viška informacija, šta je, u

juli 2013 www.instore.ba

77

definitivno ni za njih, njihove lične živote, kao ni za osobe koje su im drage, već vidim samo štetu. A ti isti se često i žale i hvale kako puno i dugo rade i nemaju vremena ni za šta osim posla. A ni na poslu ne stižu sve da završe, dan im je praktično kratak... samo zbog nedostatka liste prioriteta i posvećenosti pravim izazovima čije efikasno rješenje donosi najveću dodatnu vrijednost. O čemu govorimo ovdje? Da li je to strah od gubitka radnog mjesta, ili želja da se stalno bude pred očima onima koji odlučuju o nečijoj poslovnoj sudbini. U svakom slučaju, dodatna vrijednost je minimalna, a šteta maksimalna, za sve zainteresovane strane. Pa sam se zapitao: Kako vrijedno i efikasno raditi čak i kad niko ne gleda radimo li i šta radimo? Stoga sam uveo praksu da se kompjuter gasi, a kancelarija napušta upravo kada je i formalni kraj radnog vremena, jer ću u suprotnom smatrati da ni ja, a ni zaposleni, ne umijem efikasno da sebi organizujem radni dan, te ću time biti percipiran kao neko ko ne doprinosi rezultatima u potpunosti. Naravno, postoje izuzeci kada mora da se radi duže i intenzivnije, ali se to na vrijeme najavljuje. U drugoj firmi, komercijalisti su me pitali koje im je radno vrijeme, a ja sam na to odgovorio pitanjem: Koliko ti radnog vremena treba da bi ostvario svoje precizno definisane i pravedno dodijeljene radne ciljeve? Toliko? Eto, to ti je radno vrijeme, dragi moj. Ljudi oduševljeni, rezultati fantastični. Naravno, postoji i GPS tracking, i supervizor, ali to njima nije više važno. Važno

je stvoriti organizaciju koja se upravlja ciljevima unutar vremena i prostora, a ne samo vremenom koje je obavezno provesti na nekom mjestu, bez obzira na efektivnost stvorenih rezultata. Moderne multinacionalne IT kompanije brišu granice kako radnog prostora, tako i fiksnog radnog vremena. Nema više check-in/check-out kartica, nije važno kad si došao i otišao s posla, radiš li u kancelariji, u restoranu, prevozu ili kod kuće… Važno je da li si na vrijeme i kvalitetno uspio da riješiš poslovni izazov koji ti je zadat i to je jedino mjerilo dodatne vrijednosti koju stvaraš organizaciji za koju radiš. I onda – izazov – naše radno pravo ne poznaje fenomen rada od kuće! Naš Zakon o radu insistira – ako radiš van radnog vremena, sljeduje ti doplata za prekovremeni rad. Ovo je naravno dokaz o neusklađenosti našeg radnog zakonodavstva sa realnošću vremena u kome živimo i trendovima koji su nezaustavljivi. Ozbiljno pitanje za pravnike, specijaliste za radno pravo, zar ne?

možemo logički da zaključimo da buduća motorna snaga razvoja našeg društva sanja o sigurnosti posla. Vratimo se na često korištenu floskulu Ne pitaj se šta društvo može da uradi za tebe, već šta ti možeš da uradiš za društvo… – logika je jasna, a šta je naša realnost? Jeste, ali ja vrijedno radim, ali to niko niti vidi, niti vrednuje, a još manje nagrađuje… Šta ćemo sa tim? Ništa se u životu ne dešava slučajno, pa se vrijedan i efikasan rad uvijek nagradi. Možda ta nagrada kasni i nije uvijek adekvatna, ali uvijek stigne. Kao i za nerad. Kazna uvijek stigne. I šta to mi treba da uradimo da bismo izbalansirali sigurnost činjenice da smo zaposleni sa slobodom da radimo ono što volimo, družimo se sa ljudima sa kojima želimo, provodimo vrijeme na način o kome maštamo? Vjerovatno da se dobro preispitamo i shvatimo šta je to naša misija, šta je to što baš mi možemo da uradimo i stvorimo dodatnu vrijednost sebi, organizaciji i društvu u kojima radimo i živimo. Također, da shvatimo razliku između našeg trenutnog kapaciteta i budućeg potencijala, a onda da se pozabavimo tom razlikom i smanjujemo taj jaz. Jer, razlika između sadašnjeg i željenog stanja jeste stres, frustracija, nezadovoljstvo koje nas čini neslobodnim. Time se mi niti na poslu, a ni u životu ne ponašamo onako kako želimo, to jest onako kako smo definisali svoju slobodu. Sve ovo dakle znači samo jedno: Budimo MI promjena koju želimo da vidimo oko nas. (Gandi)

ČOVJEK
Stereotip III: Sigurnost je važnija od slobode Nedavno istraživanje među studentima Univerziteta u Beogradu je donijelo frapantne, ali moram da priznam i ne toliko iznenađujuće činjenice. Jedna od njih je, da je na pitanje šta je za njih idealan posao, 91 posto ispitanika odgovorilo da je to posao u državnoj službi. Tuga pregolema. Znači, na osnovu ove činjenice mi

noviteti za police
Čokoladne bananice 80 gr
Vaše omiljene mini čokoladne bananice od sada u novom pakovanju u kesici od 80 gr! Odličan kvalitet po super cijeni! Telefon i fax: +387 51 490 440, Marketinška podrška: Print +387 51 490 445 Logističke informacije Fax: +387 51 314 838 Transportno pakovanje (kg): 2.88 Web site: www.pionir.rs Proiz. u trans.pak.: 36 e-mail: marketing@pionir.rs Proizvođač: PIONIR d.o.o. Beograd Uvoznik i distributer za BiH: PIONIR COOP d.o.o, Dunavska 1c, Banja Luka

Lenor Parfumelle Innocente
Nova Lenor Parfumelle Innocente mirisna varijanta odvest će Vaša čula na egzotično putovanje. Ovaj miris je posebno osmišljen kako bi spriječio stvaranje neželjenih mirisa na tkaninama. Isprobajte ga na svojoj posteljini i osjetite dugotrajnu svježinu i miris tokom cijele sedmice. Uvoznik: Orbico d.o.o., Lužansko polje 7, 71000 Sarajevo

78

juli 2013 www.instore.ba

vjerovali ili ne
Najčudnija alkoholna pića
Illinois. „Pizza Margarita je pretvorena u kašu te je od nje, u procesu koji traje sedmicu do dvije, napravljeno pivo“, navode Seefurthovi. • Vino od riječne jegulje Mekong Vino, porijeklom iz Laosa, pravi se od riječnih jegulja iz rijeke Mekong, korijenja ginsenga i raznog bilja. • Viski od irvasovog roga Snažni viski od bijele riže fermentirao je u glinenim loncima duže od godinu dana, tokom kojih mu je dodavan irvasov rog i bilje. • Vino od galeba Narod Inuita kako bi napravio vino, ubaci mrtvog galeba u flašu vode i drži na suncu dok ne fermentira. “Kada biste otvorili Toyotin karburator i popili ostatke tečnosti iz njega, to bi bilo približan okusu ovog vina“, navode sommelieri koji su uspjeli da ga probaju.

Četkica za zube s kofeinom
Kompanija Colgate-Palmolive osmislila je četkicu za zube koja tokom upotrebe oslobađa razne vrste supstanci poput kofeina ili aspirina. Svi oni koji ujutro ne uspiju da otvore oči bez kafe, mogu da se opuste. Uskoro će svoju jutarnju dozu kofeina dobiti pranjem zuba. Kompanija Colgate-Palmolive osmislila je četkice za zube u kojima će se nalaziti određena doza kofeina koju će spavalice primiti jednostavnim pranjem zuba.

Žvakaća guma na eBayu
Žvakaća guma Alexa Fergusona, koju je žvakao tokom posljednje utakmice na klupi Manchester Uniteda, prodaje se na eBayju. Jedan navijač je izgleda uspio da nađe žvaku na stadionu WBA, poslije utakmice s Manchester Unitedom na čijoj klupi je posljednji put sjedio Ferguson. Iako niko ne može pouzdano da potvrdi da se zaista radi o žvakaćoj gumi Alexa Fergusona, ovaj predmet je na eBayju za kratko vrijeme izazvao veliko interesovanje, pa mu cijena raste iz minute u minutu. Među posljednjim ponuđenim ciframa, bila je suma od 95.100 funti (112.000 eura). Ukoliko žvakaća guma nađe ozbiljnog kupca, novac će biti usmjeren u humanitarne svrhe.

• Vino od zmija, škorpiona i guštera Ova vina pravi su hit u Kini, Vijetnamu, Tajlandu i još nekim azijskim zemljama. Životinje zapravo i ne utječu mnogo na okus i tu su više zbog dekoracije. • Rižino vino sa bebama miševima Tradicionalni kineski i korejski ljekoviti tonik pravi se od gomile malih miševa, ne starijih od tri dana. • Pizza pivo Mamma Mia! Pivo Mamma Mia! nastalo je 2006. godine u kućnoj pivari Toma i Athene Seefurth u američkoj saveznoj državi

Pepsi White
Servis Ranker odabrao je deset najgorih jela i pića, ali i drugih proizvoda vezanih uz prehrambenu industriju, koje možete naći u trgovinama širom svijeta. Među njima se našao proizvod Pepsi White. Pepsi White je izašla samo na japanskom tržištu, gdje bizarne kombinacije okusa zapravo nisu bizarne, tako da Pepsi s okusom jogurta nije izgledala kao čudna ideja. Dok se u zapadnim državama ovako nešto ne bi prodavalo, u Japanu, osim Pepsi s okusom jogurta ovaj popularni gazirani napitak možete naći i u verziji s okusom svježeg krastavca.

Vino u konzervama

Jela iz smeća
Francuska kompanija Winestar došla je na ideju da na tržište izbaci tri vrste vina u konzervama. „Želimo da postanemo 'nespreso' vina i da ga demokratizujemo“, izjavio je predstavnik kompanije, dodajući da dosad na tržištu nije bilo ponude kvalitetnog vina u malom formatu. Mnogi, međutim, smatraju skandaloznim potezom pakovati vino, kao simbol Francuske, na isti način kao pivo i neka gazirana pića. Zabrinutima je kompanija poručila da tehnologija koju primjenjuju omogućava da se vino izoluje od aluminija, zahvaljujući specijalnim unutrašnjim slojem kojim je obložena unutrašnjost konzerve. Kako bilo, oni kojima to ne smeta, moći će da kupe pakovanje od 24 konzervi od po 187 mililitara (što je jednako šest boca od 75 cl) za 59 eura. Pojedinačne konzerve prodaju se po cijeni od 2,50 eura. Dvadesetogodišnji student bostonskog Univerziteta Tufts Maksimus Taler planira da otvori restoran čiji će meni zavisiti isključivo od toga šta se od povrća, mesa i drugih namirnica tog dana nađe u smeću, prije svega drugih restorana. „Previše hrane se baca, i mi zato želimo da taj tzv. otpad pretvorimo u zdrav i ukusan obrok. To neće biti klasičan restoran, već neka vrsta javne kuhinje“, izjavio je za Boston Globe Taler. Kako je on objasnio u njegovom restoranu će čaj, kafa i supa od sočiva biti uvijek dostupni, a ručak će se služiti svakog dana u 18 časova. Šta će biti na meniju zavisi od dostupnosti namirnica. „Svaku namirnicu pronađenu u smeću, koju budemo koristili za pripremanje jela, prethodno ćemo kontrolisati koliko je kvalitetna“, tvrdi tvorac restorana.

mart 2013 www.instore.rs

79

80

juli 2013 www.instore.ba

vox populi

Sretna im Unija
biti potrebno da pređemo do jučer prijateljsku granicu prijateljske Hrvatske. Paraelno s tim isti ti mediji donosili su reklame iz Crne Gore, u kojima nas se obavještavalo kako oni neće u EU - što bi značilo da će nam kod njih biti običnije. Spisak stvari koje se mogu unijeti u novopečenu članicu EU mi je bio posebno zabavan. Negdje odmah poslije napada na New York avio komapnije su na veliko negodovanje putnika odlučile kako se u avion ne može unijeti nikakva tekućina koja prelazi neku smiješnu gramažu. Da ne lupam o kojoj se cifri radilo, ali se uglavnom sjećam da sam sa velikom tugom na aerodromu pored turpije, makazica za nokte i pincete morala ostaviti i šampon za kosu, regenerator, mlijeko za tijelo i posebnmo skupu kremu za lice koju sam dobila na poklon, a koja se također podvodila pod tekućinu. Gubitak mi je pao tako teško da sam uradila ono što nikad ne radim - počela sa rapravom sa uniformisanim i naoružanim licem. Koje je bilo mnogo mirnije od mene. I mudrije. Pružio mi je kremu i rekao kako je ne moram ostaviti. Samo trebam da izaberem drugo prevozno sredstvo do kuće. Ako mi se to više isplati - bujrum. Ni ne trebam pisati šta sam odabrala. Ali mi je lista stvari koje se mogu prenijeti preko novoeuropske granice bila baš slatka. I vratila me na aerodrom. Te jedan parfem, te jedna krema, te toliko i toliko mililitara šampona.... Pa onda ta famozna stotina eura koja se mora pokazati na ulazu. Dragi moji, mi da imamo hiljadu i četiri stotine eura za sedam dana za dvoje, mi ne bi ni dolazili vama, pa je li? Uglavnom, isprepadana do krajnjih granica vrlo sam pažljivo obavila kupovinu. Čak sam kupila i mali paket pelena, da me ne bi radi onog većeg vratili, mada nisam nigdje vidjela da kaže koliko se pelena smije unijeti u EU. Granicu sam, da skratim cijelu priču prošla bez ikakvih proble-

To je, prirodo, mnogo bitnija stvar od toga šta taj ulazak znači za onu šačicu jadnika koji još uvijek ne odustaju od proizvodnje nečega. Šta znači za poljoprivredu, privredu, ekonomiju, za nas kao državu koja sad, ako sam dobro shvatila, može izvoziti med i ribu. Ali pusti to - more je prioritetno. Da mi ljetujemo, pa ćemo poslije o onome od čega se živi.
ma. Vjerovatno im žena za volanom sa dvoje djece koja ni na granici nisu prestala da se svađaju oko toga koji će CD staviti u kasetofon nije izgledala sumnjivo. Samo malo sluđeno. A, ni oni nisu baš tako nabrijani kako se to iz naših medija moglo pročitati, pa tako ni na euro strogoću, iako su na radiovijestima već počeli sa pričama kako u EU ma to i to, pa kod nas u EU to i to, pa mi u EU to i to... Da su dohakali tim čuvenim bosanskim turistima sa paradajzima i paštetama o kojima su pričali prije nego su postali Unija - naprosto nisam sigurna. Prvo, zato jer smo mi stručnjaci za pronalaske rupa, a onda i zato jer ako bosancu zafali paradajza i paštete još uvijek stoji otvoreni crnogorski poziv. Po povoljnim cijenama. Osim toga, ako ne bude bosanskog paradajza, sudeći po onom što vidim na plaži bit će ruskog boršča. A, taj specijalitet nisu mogle provariti ni mnogo veće turističke sile. U svakom slučaju, sretna im Unija. A nama sretno ljetovanje. Poslije kojeg ćemo vidjeti šta ćemo i kako sa tim ‘europejcima’ na granici.

Piše: Vedrana Seksan

Uvijek me fascinirala naša sposobnost da uočimo najnebitnije stvari na svijetu, dozvolivši pri tome da nam krupne prođu drito ispred nosa, a da za njima ni rukom ne mahnemo. Tako sam protekih dana sa velikim zanimanjem pratila sve što je naciju zanimalo, a ticalo se tog fenomenalnog ulaska Hrvatske u EU. Kako je ulazak upao tačno u sezonu kad nacija ljetuje, prirodno, najviše se buke diglo oko toga kako ćemo sad, zaboga, na more. To je, prirodo, mnogo bitnija stvar od toga šta taj ulazak znači za onu šačicu jadnika koji još uvijek ne odustaju od proizvodnje nečega. Šta znači za poljoprivredu, privredu, ekonomiju, za nas kao državu koja sad, ako sam dobro shvatila, može izvoziti med i ribu. Ali pusti to - more je prioritetno. Da mi ljetujemo, pa ćemo poslije o onome od čega se živi. Prvo je počela priča o tome kako preko granice ne možeš ništa prenijeti, a onda se nastavila istraživanjem domaćih medija o tome koliko će nam para

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful