You are on page 1of 3

Meditci tanfolyam, 1.

rsz
_ Bevezets a bels gyakorlatok, meditcik vilgba vezredek alatt, a lelki fejlds tjn jrk rjttek arra, hogy br a bels folyamataink mennek maguktl is, de kpesek vagyunk azok menetbe beleszlni, tudatosan irnytani ket! A lelki gyakorlatok, koncentrcis s imagincis gyakorlatok sokasga, valamint a meditci is ezen az ton fejldtt ki. Sok-sok gyakorls, kisrletezs s tapasztals ll egy-egy ma hasznlatos lelki gyakorlat mgtt, gy joggal bzhatunk benne, hogy ezek eredmnyes gyakorlatokk vlhatnak szmunkra is, ha eltalljuk a gyakorls megfelel mdjt! Ebben szeretnlek segteni azzal, hogy vgigvezetlek egy ton, ahol elsajttod a : - relaxls, - teljes testellazts, - elmlyls, - koncentrci, - vizualizci, - imaginci s - meditci mkdst s alapgyakorlatait Mirt fontos a meditci az nmegsimersben? A lelki gyakorlatokat sokfle bels folyamat szablyozsra, befolysolsra lehet hasznlni: - nmegfigyels - nmegismers - nelfogads - kpessgfejleszts - problmamegolds - egyensly elrse - informci szerzs - tuds felsznre hozsa - spiritulis lmnyek elrse - megvilgosods Minket kezdetben, azok a tpus gyakorlatok rdekelnek, amelyek alkalmasak a szemlyisg megismersre, elfogadsra s minden nem kezelsre. A gyakorlatokat klnbz tudatllapotokban lehet elvgezni. Vannak ber tudatllapotban, koncentrlt llapotban, alvsban s klnbz tudati mlysgekben s magassgokban mdosult tudatllapotban - elvgezhet gyakorlatok.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a tudatllapot milyensge, akr dnten is befolysolhatja a gyakorlat eredmnyt, eredmnyessgt! Ennek tbb oka is van: 1. Az ber tudatllapotban a figyelem szt van szrdva, mg mlyebb llapotokban jobban tud koncentrldni, hiszen befele, egy tmra sszpontosul! 2. A mlyebb llapotokban kzelebb vagyunk a bels tiszta forrshoz, a llek mindenttudshoz, gy knnyebben is tudunk onnan informcihoz jutni. 3. Az Egnk, szemlyisgnk, hajlamos nmaga becsapsra, hazugsgok gyrtsra, mert ez j kzrzetet, illuzrikus biztonsgot s knyelmet ad szmra. Az ber tudatllapottl eltvolodva, fokozatosan sznik az eg beleszlsi kpessge a bels gyakorlatokba, gy azok igazsgtartalma is egyre csak n, minnl kzelebb kerlnk a bels lnyeghez! Ezeket a hatsokat rdemes kiaknznunk, mert gy tudunk majd csak igazn mlyrehat vltozsokat vagy elfogadst elrni nmagunkban s gy a vilgunkban is! A ni magazinok napi horoszkpjai s ikszelgets nismereti tesztjei, semmilyen ltvnyos vltozst nem kpesek kicsikarni az egbl, mert az foggal-krmmel ragaszkodik az elveihez, megszoksaihoz s ltszlagos nmaghoz! Az ber tudatllapotban vgezhet lelki gyakorlatok eredmnyei is sokszor hamisak, mert egyszeren beleszoktunk a vlaszainkba s nem szvesen lpnk ki a konfort-znnkbl. Itt sokkal mlyebbre hat gyakorlatokra van szksg! Mdosult tudatllapotban, a hatrainkat megrenget krdsek, szokatlan vizsglati mdszerek s kibort technikk alkalmazsa fogja csak, az eg jl felptett struktrjt megbontani s szinte vlaszokat kicsikarni belle! Ezrt vgezzk a lelki gyakorlatokat leggyakrabban elmlylt tudatllapotban. Minnl mlyebb tudatllapotot sikerl elrnnk, annl tisztbb vlaszok, mlyebb felismersek, gykeresebb vltozs vr rnk! 1. gyakorlat: rd ssze azokat a krdseket, amelyeket nap mint nap felteszel magadnak, de mg nem lelted meg rjuk a vlaszt! Ezeket a krdseket kell majd jra feltenned magadnak a gyakorls sorn, csak mr egy mlyebb tudatllapotban!

Milyen rendszeressggel gyakorolj? A rendszeressg sok mindentl fgghet, de n a napi egy gyakorlatot azrt javaslom a leggyesebbeknek is! Ha kezd vagy mg az ton s elsznt, akkor a napi 3 meditci vagy imaginci idelis lehet az erteljes fejlds kicsikarshoz. Ha mr belejttl a lelki gyakorlatokba, akkor a folyamataidnak megfelelen akr napi 5 meditcit is elbrhatsz, hogy egy-egy megoldshoz hamarabb odarjl, de utna mindenkppen pihenned kell, hiszen a lelki problmamegolds igencsak lemert! Halad szinten pedig gyis rzed, hogy mikor s mit rdemes tenned azrt, hogy lendletben tartsd a lelki tisztulsod folyamatt.

Ehhez nha egsz napos gyakorls kellhet, mskor pedig hetekig nem vgzel majd meditcit, hanem ms gyakorlatokkal oldod a szemlyisgedet.

J gyakorlst kvnok Neked!

Relaxci A relaxci az a gyakorlat, ahol az elzek jtkony hatst mintegy kilvezhetjk. Tudatos pihensnek is hvhatnnk, hiszen a relaxciban csak arra treksznk, hogy minnl jobban lvezzk a semmittevst! A test s elme lelassulst, megpihenst tbb mdszerrel is segtheted: - Knyelmesen lelsz vagy lefekszel s megprblsz semmire se gondolni. - Ellaztod az izmaidat, visszavonod a testedtl a figyelmed. - Kzben kellemes, lgy hangzs (meditatv ) zent hallgatsz. - Bizonyos illatok szintn segtik az ellazulst ( illolajok, fstlk ). - Figyeld meg a lgzsed s fokozatosan lasstsd s mlytsd azt! - Koncentrlj egy pontra, egy dologra, majd engedd el azt is! - Pihenj szndkosan, ne akarj semmit se csinlni! Ha mindezeket egytt alkalmazod, akkor a tested hihetetlen mdon kipiheni majd magt s kzben a tudatllapotod is elkezd mlylni. A mlyebb tudatllapotokban egy darabig mg rzkeled a kls vilg zajait vagy mg rohanglhatnak a gondolataid. De minnl mlyebbre merlsz, gy szp lassan csend s nyugalom fog megszllni Tged! regapink ebd utni sziesztja hasonlt taln a leginkbb erre a relaxlt llapotra, de a mai munkabeoszts ezt nem felttlenl teszi lehetv. Ezrt, rdemes beiktatnod, klnsen a feszlt napjaidba egy minimum flrs Relaxcit! Hasznlj ehhez kezdetben kellemes, lgy zent, gyjts finom illat fstlt s prbld lecsendesteni a gondolataidat! A gondolatok megfogsra az egyik legjobb mdszer, ha mindig csak lasstani prblod ket, nem pedig elldzni. Ha harcba kezdesz bell a sajt gondolataiddal, akkor elbb-utbb belekeveredsz ebbe s mg zaklatottabb leszel, mint eltte! Prbld csak lasstani a gondolatokat s figyeld meg, hagyd, hogy szp lassan elsszanak elled. Ez be fog vlni! A gyakorlst mindig biztonsgos helyen vgezd, ahol nem nyitjk rd az ajtt, nem zavarnak. kapcsold ki a telefonokat, gyerekeket, nyugtalan hzastrsakat! Legyen krltted legalbb egy fl ra csend s nyugalom!

J gyakorlst kvnok Neked!