You are on page 1of 3

Cukorbetegsg

(diabetes mellitus) Testi szint: hasnylmirigy (agresszv elemzs, des lvezet). Tneti szint: a szerelem hasmense": flnk a szerelemtl, beszari alak"; szerelmi tren nem llunk a helyzet magaslatn, kptelenek vagyunk a befogadsra (a sejtek nem nyitottak a glkz felvtelre); egyfell kvnjuk az deset (szerelmet) s szeretnnk lvezni az letet, ugyanakkor mgsem vagyunk hajlandak elfogadni a hatrtalan szeretetet tejes mlysgeiben, nem merjk tadni magunkat az rzsnek; meggtoljuk, hogy az let des oldala megrintsen, illetve meghistjuk azon trekvst, hogy sejtjeink mlyig hatoljon; azonban titkon, tudattalanul a szerelem ltali beteljeslsre vgyakozunk; a szeretni tuds kpessgnek hinya miatt hajlamosak vagyunk elkeseredni; a szerelmi letformt mg nem sajttottuk el, s ezen a tren nem mernk aktvan kezdemnyezni. Feldolgozs: a szerelmi krdsek vonatkozsban ismerjk be flelmeinket s szorongsainkat; bredjnk r, hogy hozzllsunk miatt a szerelem rzse kptelen megragadni legbensbb lnyegnket (a sejtek nem jutnak cukorhoz); kerljk a szerelem megvltatlan szintjeit, illetve zrjuk el ezeket a terleteket elle; ljk meg egyrtelmen a kzelsg s tvolsg problematikjt; tartsuk tvol magunkat a szmunkra kellemetlen dolgoktl, s engedjk kzel magunkhoz az lvezetet; hatroldjunk el lelki szinten, s tanuljunk meg nemet" mondani; az ellenpluson: nyiljunk meg testi, lelki s szellemi vonatkozsban a szerelem szmra. Felolds: talljuk meg a befogads s a lemonds kztti helyes kzputat; az inzulins dialzisfggsg helyett trjk meg inkbb az rzelmi fggsget; az elfogadsban s ntadsban ismerjk fel a szeretet s a valsg kt oldalt, ljk meg lelkesedssel; lvezzk az let csemegit" szellemi-lelki szinten. sprincpium: Vnusz.

Szemproblmk
Testi szint: szem (belts, rlts, a llek tkre s ablaka). Tneti szint: a beltssal, illetve a rltssal (a szles ltkrrel) kapcsolatos, a felismers aktushoz ktd konfliktusok; a pciens nem akarja megltni a sajt lett, alaposabban szemgyre venni"; fl elrenzni; egzisztencilis flelmek, flelem a jvtl. Feldolgozs: szemlldsi-rzkelsi gyakorlatok: megtanulni vizualizlni a dolgokat; sajt lettervnk kidolgozsa. Felolds: odafigyels az optikai rzkelsre, a valsg hatsainak megfigyelse s szrevtele. sprincpium: Nap/Hold, Merkr.

Tvollts
(hypermetropia; lsd mg: regkori tvollts) Testi szint: szem (beltsi kszsg, tlts, a llek tkre s ablaka). Tneti szint: korral jr zavarok; az leslts pontja messzebbre toldik: a kzeli, a hozznk legkzelebb ll dolgok fltt tsiklik a szemnk, a messzesg s az ttekints lehetsge megmarad; tvol tartjuk magunktl kzvetlen krnyezetnk jelentktelen kicsinysgeit; tjaink prhuzamosak s egyazon irnyba mutatnak: az egszen kzeli esemnyek feledsbe merlnek, mikzben a tvoli mltban trtnteket emlkezetben tartjuk. Feldolgozs: teremtsk meg a lehetsgt letnk ttekintsnek, merengjnk a tvolba, talljuk meg letkiltsainkat; a kzeli dolgokat szortsuk httrbe, s trdjnk letnk nagy sszefggseivel; tekintetnket emeljk fel, s koncentrljunk letnk horizontjra (tgtsuk ki lthatrunkat); szemlljk megfelel tvo lsgbl sajt letnket, a jelents esemnyeket helyezzk el letnk palettjn, mertsnk ebbl ert, s vljunk blcsebb. Felolds: tekintsk t s lssuk tisztn letutunk lnyegbevg llomsait; ismerjk meg letnk vt; talljunk r letnk labirintusban a vezrfonalra; (tvollt) idsebbek pr lps tvolsgbl pillantsanak lettjukra, a (rvidlt) fiatalok feladata pedig az, hogy az esemnyeket kzelebb engedjk magukhoz. sprincpium: Nap/Hold-Jupiter/Urnusz.

Rvidlts, kzellts
(myopia) Testi szint: szem (beltsi kszsg, tlts, a llek tkre s ablaka). Tneti szint: a fiatalok tipikus zavara, akik hajlamosak arra, hogy csak sajt szk krnyezetket lssk meg; nincs meg a kell lttr; a nagy ignyekhez szk ltkr trsul; nem ltjuk a ftl az erdt": nagy fba vgjuk a fejsznket"; ers szubjektivits, mindent a sajt szemvegnkn keresztl ltunk", nem ltunk tovbb az orrunknl", egocentrizmus; hinyz nismeret, emiatt egyre kzelebb kerl az les lts fkuszpontja; vonakodunk attl, hogy olyannak lssuk a vilgot, amilyen: homlyos vilgkp; a tvoli dolgok les kontrjai elmosdnak, a valsg csalka flreismerse; minden (tl) kzel kerl hozznk; kzelnkbe rngatjuk a dolgokat, mert flnk, hogy klnben elszalasztunk valamit (a becsvgy ember tipikusan szemveges); a gondolkods tlhangslyozsa, az rzsek elhanyagolsa: a test gy korrigl, hogy korltozza a ltst (= gondolkods, megismers); flelem az lettl, elfojtott flelmek, dhrohamok; inkbb knyvek mg bjunk, mintsem helytlljunk az letben; tipikus rtelmisgi tnet, szemlencskkel vdjk magunkat a vilgtl; egy veglapot = vdpajzsot helyeznk nmagunk s a (veszlyes) vilg kz. Feldolgozs: koncentrljunk a legkzelebb tallhat dolgokra; a tvoli kiszorul ltkrnkbl: ahelyett hogy idealisztikus elmleteket gyrtannk a vilg megmentshez, oldjuk meg sajt letkrnyezetnk nyomaszt problmit; tekintsk sajt ltkrnket feladatnak: tanuljunk meg mrtket tartani; legynk a vilg (sajt vilgunk) kzepe, s tanuljunk meg innen, a kzppontbl kifel tekinteni, a trtnseket felismerni s megrteni; alaktsuk a vilgot olyann, amilyennek ltni szeretnnk; hasznljuk ki a fiatalsg frge idealizmust, ami a konkrt, kzenfekv feladatoknl nagyon is bevlik; krdezzk meg magunktl, mi is az, amit nem szeretnnk megltni; trljk ki a csipt a szemnkbl"; tljk meg szeldebben s elnzbben tvoli krnyezetnket (hasznljuk fel a kontrok elmosdottsgt); vizsgljuk kritikus szemmel sajt strbersgnket; az ellenplus: tanuljunk meg tvolabb ltni az orrunk hegynl; ne vonatkoztassunk mindent magunkra, egszsges tvolbl szemlljk a dolgokat. Felolds: tartsunk megfelel tvolsgot magunktl s a vilgtl; lssuk magunkat szintn s relisan (a vilgban); tminkat s problminkat engedjk (kzel) magunkhoz; fogadjuk el a kzelsget; a belts s leslts gyakorlsa nismerethez vezet; legynk szeldek a klvilg megtlsben, kapjon teret letnkben az rzelmi oldal is. sprincpium: Nap/Hold.

Asztma
(asthma bronchiale; lsd mg: Allergia) Testi szint: td (kapcsolat, kommunikci, szabadsg), a szervezet vdekez rendszere (vdelem). Tneti szint: 1. Pffeszkeds, felvgs; megprbl tl sokat venni s semmit sem adni; az ads-kaps polaritsnak zavara: a tl sok bekebelezett dolog megfojtssal fenyeget; mindent magnak akar megtartani, ezltal megmrgezi sajt magt, elvgja magt a valdi bsgtl: telhetetlensg"; vgydik a szeretetre, de nmaga nem tud szere tetet adni. 2. Az (emberi) kapcsolattal szembeni ellenlls; flelem az els lpstl (a szabadsg s az nllsg fel); bell: szkkeblsg", flelem, szksg; klsleg: felfuvalkodottsg, dominancia- s hatalomvgy (hordmellkas"); az letszervel szembeni ellenlls, lezrja magt, lekapcsolja magt az letrl, az letszerrl; menekls az eszmeisgbe, formalitsba. 3. Bszklkedik", pffeszkedik", nagyra van magval", felfjja magt", megszvja, teleszvja magt" (levegvel), mellre szv valamit"; az agresszi bennreked a tdben: ugatni valakire", a dhtl levegt se kapni", levegrt kapkodni". 4. A hatalomvgy s az ldozat szerepnek kilse zsarols (letveszlyes rohamok) ltal; nincs egyensly a hatalom s annak elvesztse, vagyis az juls kztt'7: szhoz sem jutok", levegt se kapok" - ms szemlyek dominancijval trtn szembekerlskor; tiszta levegre vgyik, hegycscsokra, hogy fltte llhasson a dolgoknak, illetve ms embereknek: utnam az znvz"; a knnyek befel folyn ak. 5. Az let stt oldalaival szembeni merev ellenlls; a szexualitsnak a mellkasba trtn szmzse (nyktermelds). 6. Nem tud szabadon llegezni: nem tudja kilni a sajt vgyait; az embertrsak (p1. szlk) nem adnak teret az nmegvalstsra.

A problmakrk rviden, pontokba foglalva: 1. ads-kaps krdse; 2. elzrkzs a klvilgtl; 3. agresszi; 4. dominanciaigny s kisebbrendsg; 5. szexualits, szerelem (szeretet) s piszok (tiszttalansg); 6. szabadsg s lettr. Feldolgozs: 1. lgzsterpia: a kttt lgzsben az adok kapok" feszltsgnek kiegyenslyozst tlni s elfogadni; 2. kmletlen nyltsg s szintesg; 3. az egszsges agresszi meglse; az agresszi szavakba ntse: levego"hz jutni ", offenzvebben lni; 4. a kisebbrendsg rzst tudatostani s elfogadni; megtanulni elrni az akaratunkat a hatalomvgy kilsnek ignye nlkl; 5. megtanulni szeretetet adni s elfogadni; a szexualits temelse a mellkasbl a tudatba; a kerlt dolgok befogadsa, sajt piszkunk, mocskunk" jrafelvtele, a velk trtn konfrontlds, integrlsuk az letnkbe; vizeletterpia; 6. teret hagyni s szabad utat engedni az nmegvalstsnak, s ezt msoknak is engedlyezni. Felolds: a tudat kitgtsa; trt hdtani" tvitt rtelemben; a polarits fl emelkedni, de az rme mindkt oldalt felismerni; a be- s kilgzs folyamn a halj meg, s szless jj" elv felfedezse; a magasrpt lmok tudatos megvalstsa; egysgben lenni nmagunkkal a megelgedettsg, a pozitv rtelemben vett nelgltsg" ltal. sprincpium: Merkr (-Urnusz).