LAPORAN REFLEKTIF Program Bina Insan Guru Fasa 2 13 April 2013 SK Sungai Megat Aris,34250 Tanjung Piandang

,Perak. Guru adalah orang yang mengajar, pendidik, pengajar atau pengasuh bahan atau organisma yang dapat mempengaruhi atau dapat memberi kesan kepada sesuatu tindak balas sebelumnya. Manakala masyarakat ditakrifkan sebagai kumpulan manusia yang hidup bersama di sesuatu tempat dengan aturan dan cara tertentu. Masyarakat juga boleh dianggap sebagai sekumpulan individu yang mengadakan kesepakatan untuk mengelola kehidupan secara bersama-sama atas alasan-alasan biologis, psikologis dan sosial. Sebagai rumusannya, Guru Sebagai Agen Perubahan Masyarakat bermaksud guru berpotensi menjadi pengantara untuk mengubah masyarakat. Perubahan ke atas guru mungkin boleh didefinisikan sebagai keseluruhan aktiviti yang dirancang dan dibentuk untuk memberi sumbangan ke arah keberkesanan dan kecekapan pengajaran para guru. Walaupun istilah seperti perubahan kakitangan, latihan dalam perkhidmatan, dan perkembangan

profesionalisme selalu di gunakan, tetapi perubahan ke atas guru menggambarkan satu konsep yang menghubungkan kesemua aspek dalam persekitaran pendidikan. Ia juga boleh dianggap sebagai satu proses yang dinamik. Ia mesti dikendalikan dengan sistematik dengan menekankan matlamat jangka panjang dan pendek. Bagi menangani perubahan dalam inovasi, guru perlu menguasai teknologi yang sentiasa berubah di samping meningkatkan lagi ilmu pengetahuan. Guru perlu

1

Menunjukkan ciri-ciri insan yang berakhlak mulia. mental.mengamalkan budaya membaca. Aktiviti ini juga. Program Seminar Pendidikan merupakan program yang dirancang di bawah Program Bina Insan Guru dan dilaksanakan untuk menyempurnakan takwim Program BIG Fasa II. ia juga mengeratkan tali silaturahim di kalangan guru-guru dan juga pihak pengurusan IPG serta masyarakat sekeliling dari pelbagai bangsa. kayakinan serta keberanian diri seorang guru untuk menempuh cabarancabaran di era dunia tanpa sempadan ini. 2 . Program ini dikendalikan oleh guru-guru pelatih PPG Ambilan Jun 2011. Secara tidak langsung. agama dan juga kepercayaan. adalah untuk menguji serta mencabar daya ketahanan fizikal. Sebagai seorang guru yang berpengalaman perlulah disegarkan kembali minda iaitu hendaklah mengetahui tentang peranan mereka dalam masyarakat selain tugastugas harian seorang guru. Matlamat BIG ini. ia meningkatkan lagi jati diri. ingin mengenal pasti sifat kepimpinan seorang guru kepada anak-anak bangsa. budaya berfikir dan budaya menulis. peserta dapat mencapai objektif : 1. Maka dengan ini guru dapat melaksanakan dasar-dasar kerajaan dengan jayanya untuk melahirkan modal insan yang berkualiti untuk pembangunan dan kemajuan negara. emosi setiap individu yang bergelar seorang guru untuk digunakan 100% secara maksimum. Di samping itu juga. patuh kepada ajaran agama. budaya belajar. “Guru dan Akauntabaliti Profesionalisme iaitu ceramah Pentaksiran Berasaskan Sekolah (KSSR)” merupakan tema ceramah pendidikan ini. Melalui program BIG.

3. Meningkatkan pengembangan potensi diri sebagai insan berakhlak mulia melalui amalan refleksi dan penilaian kendiri dalam semua aspek kehidupan seharian.30 tengahari.Keb Sungai Megat Aris dan telah dijalankan pada tarikh 13 April 2013 jam 8. kumpulan dan masa dengan berkesan.30 pagi hingga 1. Fasa 1 Ceramah Guru dan Akauntabiliti Profesionalisme Pentaksiran Berasaskan Sekolah (KSSR) Perjalanan program fasa 1 ini telah dimulakan dengan pendaftaran guru-guru rakan sejawat dan juga pelajar-pelajar PPG Sains 2 Ambilan Jun 2011. Meningkatkan dan menguasai kemahiran intrapersonal dan interpersonal serta perpaduan masyarakat. 6. 5. Program Bina Insan Guru fasa 2 daripada PPG ambilan Jun 2011 sains kumpulan 2 telah bersepakat memilih Sek. 4.Kehadiran yang direkodkan ialah seramai 26 orang pelajar PPG dan 40 orang rakan sejawat iaitu guru-guru SK Sungai Megat Aris telah hadir untuk mengikuti ceramah yang diadakan. bekerjasama dan bertanggungjawab kepada pasukan. Meningkatkan ketahanan fizikal dan mental.2. 3 .Kaunter pendaftaran telah dibuka seawal jam 8.00 pagi. Meningkatkan kemahiran mengurus diri. Meningkatkan semangat berpasukan dan mengamalkan hidup bersepakat.

Seterusnya untuk memberkati lagi program ceramah yang diadakan bacaan doa telah disempurnakan oleh Ustaz Hasbullah b Yusof selaku Ketua Panitia Agama Islam SK Sungai Megat Aris. Antara kekuatan yang dapat kami kenal pasti melalui ceramah ini adalah penceramah telah menyampaikan ceramah beliau dengan sangat berkesan.00 pagi acara telah dimulakan dengan ucapan aluan pengerusi majlis iaitu En Razali b Othman.Antara isi kandungan ucapan guru besar ialah beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak maktab kerana melaksanakan program BIG iaitu khidmat masyarakat dan ceramah yang mana faedahnya dapat diperolehi oleh pihak sekolah dan juga pihak pelajar PPG IPG. Program ceramah “Guru dan Akauntabaliti Profesionalisme iaitu ceramah Pentaksiran Berasaskan Sekolah (KSSR)”.Penceramah menggunakan persembahan multimedia yang menarik yang mana pemilihan warna slaid dan pautan menjadikan para hadirin tidak bosan dan dapat memahami isi kandungan ceramah yang hendak disampaikan. Penyampaian ceramah yang berkesan adalah sangat penting kerana ini akan menentukan hala tuju skop ceramah yang ingin disampaikan. Huraian yang disampaikan adalah sangat jelas dan bertepatan dengan tajuk. Ini membolehkan para peserta ceramah dapat memanfaatkan ceramah yang disampaikan dengan baik.Guru besar mengucapkan kata aluan dan selamat datang kepada semua guru dan pelajar IPG yang hadir.Tepat jam 9.Ceramah ini telah disampaikan oleh Pn Rosmawati bt Ismail Jurulatih Utama KSSR peringkat negeri Perak. Mesej yang ingin 4 .Penceramah juga adalah salah seorang pelajar PPG Sains kumpulan 2.Kekuatan yang diperolehi daripada ucapan guru besar ialah menggalakkan semua guru yang masih muda untuk melanjutkan pelajaran hingga keperingkat paling tinggi.Seterusnya ucapan guru besar En Md Radzi b Awang.

Antara peluang yang kami peroleh melalui ceramah ini adalah kami dan para peserta ceramah berpeluang untuk memahami dengan lebih jelas lagi mengenai perlaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah. penyediaan tempat yang baik adalah sangat penting kerana ia akan melambangkan kreadibiliti pihak penganjur tersebut dalam usaha untuk menganjurkan sesuatu majlis yang baik dan akan diingati oleh setiap peserta program. Selain itu.disampaikan dalam ceramah perlu dihuraikan dengan jelas dan teratur supaya para peserta yang mendengar ceramah tersebut akan mengambil iktibar akan apa yang telah disampaikan dan perkara seperti yang diibaratkan “masuk telinga kanan keluar telinga kiri” tidak akan berlaku.Kekangan-kekangan yang dihadapi oleh guru-guru KSSR ialah kesuntukan masa untuk menyiapkan dokumentasi seperti fail-fail yang lengkap.Pengisian markah dalam sistem SPPBS juga menambahkan lagi bebanan tugas guru kerana terpaksa bangun awal pagi untuk pengisian markah secara online kerana kesesakan talian. Bagi saya. Antara kelemahan yang kami dapati mengenai isi kandungan ceramah ini adalah perlaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah KSSR masih lagi mempunyai masalah dan kekangan dikalangan guru-guru.Kecairan maklumat dikalangan guru-guru yang menghadiri kursus KSSR juga antara punca perlaksanaan PBS tidak dapat berjalan dengan lancar dan menimbulkan banyak masalah. Setiap kekuatan sudah pasti akan ada kelemahannya. kekuatan yang kami dapati semasa aktiviti ceramah tersebut berlangsung adalah tempat yang disediakan oleh pihak penganjur adalah sangat selesa untuk para peserta mendengar ceramah.Terdapat sesetengah guru belum pernah lagi menghadiri sebarang kursus KSSR kerana terlibat dengan tahap dua oleh itu secara tidak langsung ceramah ini memberi kelebihan kepadanya memahami PBS sebelum dipanggil untuk mengikuti kursus pada masa akan 5 .

Menu jamuan pagi itu ialah nasi lemak sambal bilis dan juga kuih.Setelah selesai menikmati jamuan semua guru SK Sungai Megat Aris telah meninggalkan sekolah untuk pulang ke rumah.Penceramah menangguhkan rawatannya di hospital kerana hendak bersama-sama menjayakan Program BIG fasa dua ini.Semua guru-guru dan juga pelajar IPG dijemput untuk menikmati jamuan minum pagi dikantin sekolah.Selain itu juga peluang yang kami perolehi ialah dapat bersoal jawab dan meminta pandangan penceramah dengan lebih dekat lagi dengan cara ini dapat menyelesaikan beberapa masalah yang dihadapi. Program ceramah tamat pada pukul 10.Terdapat segelintir guru yang tidak memberi perhatian terhadap ceramah yang diberikan antaranya ialah dengan cara berbual kosong dan ada juga melayari internet melalui telefon pintar. 6 .Selain itu penceramah juga membawa contoh-contoh fail yang lengkap dan kemas untuk dilihat oleh peserta ceramah untuk dijadikan panduan.Manakala kami pelajar IPG PPG bergerak untuk melaksanakan aktiviti kemasyarakatan iaitu gotong royong membersihkan bilik sains.Dengan keadaan penceramah yang kurang sihat ini kawalan dewan dan hadirin kurang memuaskan.Dengan keadaan ini dikhuatiri objektif penceramah untuk menyalurkan maklumat PBS tidak tercapai. Ancaman yang kami dapati semasa program ceramah berlangsung ialah keadaan kesihatan penceramah yang kurang baik.Penceramah mengalami kecederaan yang serius pada bahagian saraf kaki dan tulang belakang apabila terjatuh semasa hendak menunjukkan amali pergerakkan semasa pengajaran Pendidikan Jasmani di sekolah.datang.15 pagi.

Pelapik tikar getah dilekatkan pada meja hasilnya meja guru dan murid kelihatan lebih ceria berbanding sebelumnya. kapur tulis. berus cat.mengemas rak-rak penyimpanan buku latihan murid dan seterusnya mencuci tingkap. Namun begitu.Fasa 2 Aktiviti Kemasyarakatan Gotong Royong Membersihkan Bilik Sains Tepat jam 10. Peralatan yang digunakan ialah cat. mereka telah melukis mural tersebut dengan bersungguh-sungguh dan dengan cantiknya.Seterusnya ketua kumpulan Nor Azian membacakan nama pembahagian kumpulan dan juga tugasan yang perlu dilakukan. 7 .Pelapik tikar getah dipotong mengikut ukuran meja.menukar lapik meja guru dan murid. Hasil kreativiti rakan-rakan.Pembahagian kumpulan dilakukan secara adil agar tidak berlaku pertelingkahan dan rasa tidak puas hati.mengemas peralatan sains di dalam rak.Setelah kami semua memahami bidang tugas masing-masing maka aktiviti gotong royong pun bermula pada jam 10. mural yang dihasilkan sangat cantik dan menarik.Lukisan mural yang dilukis ialah kitar air semula jadi dan juga gambaran fenomena gunung berapi. b) Memasang pelapik meja guru dan murid Langkah pertama yang dilakukan ialah membersihkan terlebih dahulu meja guru dan murid.menghias meja pameran hasil kerja murid. kerusi dan pita pelekat. kemudian mewarnakan bahagian tertentu sebagai warna putih sebagai lapisan asas sebelum mewarnakan dengan warna yang dikehendaki.50 pagi.40 pagi kami semua berkumpul di dalam bilik sains bersamasama dengan murid.tahun 5. Pada awalnya kami telah melakarkan lakaran secara kasar.Antara tugasan yang diberikan ialah melukis mural di dinding luar bilik sains. Terdapat juga lakaran asal yang dikekalkan dan cuma perlu dipekatkan sahaja warnanya. a) Melukis Mural Tugasan membuat mural di bahagian luar bilik bilik sains .

Dengan kebijaksanaan dan kerjasama yang bersungguh-sungguh kami dapat menyelesaikan masalah tersebut tanpa wujud sebarang rasa tidak puas hati. Aktiviti gotong royong tamat pada pukul 1.Sebelum dan kabinet aktiviti gotong selepas royong operasi berselerak membasmi anai-anai dijalankan. d) Membersihkan tingkap Masalah yang dihadapi oleh kami ialah keadaan tingkap yang terlalu kotor dan juga dicemari dengan najis burung. Antara kekuatan yang diperolehi semasa menjalankan Aktiviti kemasyarakatan ini iaitu gotong royong membersihkan bilik sains kepada kami antaranya ialah kami dapat bertukar-tukar pendapat mengenai susun atur peralatan sains dengan cara yang betul dan mengikut peraturan yang digariskan.30 petang.Kami berasa amat gembira dan berpuas hati melihat perubahan bilik sains daripada kurang kemas kepada keadaan bilik sains yang kemas dan ceria.Sumbangan keringat yang tidak seberapa ini diharapkan dapat menyuntik semangat pelajar-pelajar SK Sungai Megat Aris agar dapat belajar sains dalam keadaan selesa dan kondusif.Didapati alatan sains juga tidak disusun mengikut peraturannya.c) Mengemas rak alatan sains dan rak buku latihan Kami difahamkan bilik sains sekolah ini telah diserang oleh serangga dijalankan perosak keadaan iaitu rak anai-anai.Selain itu juga kami 8 .Hasil yang diperolehi ialah keadaan rak yang kemas dan tersusun.Perasaan geli geleman menghantui kami apabila hendak memulakan gotong royong membersihkan tingkap.Kami amat berpuas hati kerana keadaan tingkap yang kotor telah menjadi bersih dan mengharapkan murid-murid dapat belajar dengan lebih selesa lagi selepas ini.Idea-idea yang baik ini boleh kami gunakan apabila menguruskan bilik sains di sekolah masing-masing.Dengan kerjasama yang erat dikalangan guru pelatih dan juga murid kerja-kerja mengemas rak dapat dijalankan dengan lancar.

Terdapat rakan-rakan kami yang kehausan tidak dapat minum untuk melepaskan dahaga.En Salleh juga menerangkan ciri-ciri rakaman dan audio yang berkesan kerana pemberatan markah yang diberikan ialah 40%. Tepat jam 2. Ancaman yang didapati daripada aktiviti gotong royong ini ialah kami kehabisan bekalan air minuman.Kami mengharapkan agar perkara sebegini tidak akan berulang lagi apabila menjalankan aktiviti gotong royong lagi pada masa akan datang.Banyak soalan-soalan yang diajukan kepada beliau untuk diminta penjelasan.45 petang.Beliau banyak memberi penerangan dan tunjuk ajar untuk melengkapkan laporan dan Portfolio BIG.dapati hubungan kami menjadi lebih rapat semasa menjalankan aktiviti ini.00 petang kami mengadakan majlis penutup di Dewan Seri Megat.Pengacara majlis En Zulhilmi b Zainun telah menjemput En 9 .Rakan yang bertanggungjawab bahagian makanan ini memohon maaf dan mengambil iktibar agar perkara ini tidak berulang lagi pada masa akan datang.ketiadaan penyapu bulu ayam untuk membersihkan tingkap dan juga ketiadaan baldi untuk membersihkan tingkap. Pensyarah kami iaitu En Salleh b Mislan merangkap jurulatih BIG IPG telah tiba pada pukul 1.Hasil daripada perbincangan itu kami diminta untuk menghasilkan portfolio peribadi dan juga kumpulan. apabila dapat berbual-bual Kelemahan yang kami dapati semasa menjalankan aktiviti ini kelengkapan untuk aktiviti pembersihan tidak mencukupi contohnya bilangan penyapu tidak mencukupi. Peluang yang kami perolehi daripada aktiviti ini ialah mendapat buah fikiran yang bernas dan segar untuk diaplikasikan dalam bilik sains di sekolah masing-masing.Kami berpeluang merakamkan gambar-gambar menarik sebagai panduan untuk mewujudkan bilik sains yang kondusif dan bermaklumat.En Salleh juga mengingatkan agar kami dapat menghantar fail BIG kumpulan pada 19 April ini untuk semakan beliau.

Rakan-rakan yang ditugaskan bahagian dewan telah mengemaskini dewan seperti keadaan asal semula. 10 .30 petang semua pelajar IPG telah bertolak pulang kerumah masing-masing.Pada jam 2. Selepas majlis perasmian penutup tamat kami telah mengadakan sesi bergambar kenang-kenangan bersama En Salleh jurulatih BIG kami.Muhammad Firdaus untuk membacakan doa.Beliau juga mengharapkan kami memperolehi sesuatu yang berguna untuk meningkatkan lagi martabat profesion perguruan.Antara ucapan En Salleh ialah beliau memuji sikap kami yang masih lagi bersemangat walaupun selepas mengadakan aktiviti gotong royong.Seterusnya pengacara majlis menjemput En Salleh b Mislan untuk menyampaikan ucapan seterusnya merasmikan majlis penutup program BIG fasa 2 ini.