Beinisch Carla Gr 32 i

Glass House – Philip Johnson

Philip Johnson (7 august 1906 - 25 februarie 2005) a fost un arhitect, autor, istoric al artei, director de muzeu american. S-a născut în Cleveland, Ohio. A studiat arhitectura și a făcut apoi un master în istoria arhitecturii la Universitatea Harvard. Dupa ce și-a terminat studiile, Johnson a acceptat postul de director al departamentului de arhitectură al Muzeului de Arta Modernă din New York, care tocmai fusese înființată. Johnson a fost distins de către Institutul American al Arhitecților cu Medalia de aur, și în 1979 a primit primul Premiu Pritzker, cel mai râvnit premiu în arhitectură. Începând cu 1989 Johnson s-a retras din viața publică. Și-a dedicat timpul mai ales proiectelor proprii, chiar dacă a rămas consilier al vechiului birou. Unul dintre ultimele proiecte a fost o nouă școală de Belle Arte în statul Pennsylvania. Lucrarea cea mai faimosă a lui Johnson este probabil Casa de sticlă (Glass House), din New Canaan, Connecticut. Este o clădire cu structură metalică foarte delicată care nu împiedică vederea. Toți

permițând vederea dintr-un colț în altul. din exteriorul clădirii. Spatiul interior este divizat de .A fost proiectata de Philip Johnson ca resedinta personala si este o adevarata capodopera din sticla. Peretii din sticla groasa sunt sustinuti de stalpi negri de metal. care proiecta casa din sticla si metal "Farnsworth" chiar in aceiasi perioada. Casa de sticla sau "Casa Johnson". fac din casă o clădire transparentă. a fost construita in anul 1949 in New Canaan. A fost numita una dintre cele mai frumoase si totusi putin functionale case din lume.pereții sunt în întregime din sticlă. De atunci Johnson a locuit mereu în ea. Spre deosebire de casa Farnsworth. Johnson a proiectat casa pentru sine și în același timp ca teză de doctorat pentru absolvirea sa. cea creata de Philip Johnson este simetrica si asezata solid pe sol. de aceea ea se cheamă și Casa Johnson. Jonhson nu a vazut-o atat ca un spatiu de locuit ci mai mult ca o scena si o afirmatie. Connecticut.Aceasta este de multe ori citata ca fiind un model exemplu al stilului international. Conceptul de baza al casei de sticla a lui Johnson a fost imprumutat de la Mies van der Rohe.

iar baia se afla in interiorul unui cilindru de caramida. este considerata una dintre primele lucrari geniale ale arhitecturii moderne. Philip Johnson si-a transformat casa intr-o "platforma de vizualizare" pentru e privi peisajul inconjurator.situl mai contine zece cladiri proiectate de Johnson in perioade diferite ale carierei.De multe ori folosea termenul "Casa de sticla" pentru a descrie intregul sit de 47 de acri. Panourile clare din sticla creeaza o serie de reflexii dinamice. Casa din sticla are un plan deschis delimitat de panouri din sticla. ancorate in structura metalica. ale vegetatiei din jur si ale . care se spune ca a plecat furios dupa vizionarea sitului din cauza „lipsei de gandire” pe care a interpretat-o in detaliile casei. casa din sticla proiectata de celebrul arhitect Philip Johnson.Pe langa aceasta. Connecticut. Cu toate acestea. prin proportiile perfecte si simplicitatea sa. constructia nu l-a impresionat pe Mies van der Rohe. Totusi.Acest cilindru si podelele din caramida sunt finistate cu e tenta violeta. fiind prima dintre cele 14 structuri construite pe proprietatea sa din New Canaan. Construita in anul 1949. Philip Johnson a proiectat casa pentru el.4 m si pe inaltimea intregului nivel. neagra. multe aspecte contribuie la frumusetea ei. Glass House. pe o perioada de 50 de ani. mentorul arhitectului Philip Johnson. cu latimea de 5.cabinete joase din lemn de nuc.

Pardoseala este. Desi casa este principala atractie a sitului. de asemenea. structura cilindrica iesind putin in afara volumului. este o structura introvertita din caramida. contrastanta transparentei si luminozitatii exprimate in proiectul Glass House. Casa oaspetilor. exceptand baia. transformand interiorul in spatiul deschis al unei singure incaperi. arhitectul Johnson a folosit terenul amplu pentru a-si lasa libera imaginatia. Declarata ca fiind un „Reper national istoric” in anul 1997. ridicate 25 de cm de la nivelul pamantului. sunt realizate cu ajutorul mobilierului format din dulapuri joase si rafturi pentru carti . Casa din sticla este considerata o bijuterie a arhitecturii moderne. Inaltimea libera a nivelului este de 3. o galerie de arta si un pavilion de sculptura. dand nastere unor imagini structurate pe diferite nivele de profunzime la orice pas.2 m. alcatuita din caramizi rosii. Lumina naturala ampla si ventilatia naturala a aerului au fost astfel asigurate.miscarilor din interiorul si exteriorul casei. legata de Casa din sticla printr-o poteca din piatra. construind alte 13 structuri printre care o casa pentru oaspeti. . Singurele compartimentari din interiorul casei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful