You are on page 1of 10

Cara Nak Lajukan Broadband Celcom, Maxis Dan Digi Yang Habis Limit

4:24 am Tutorial 25 comments

Mesti ramai yang duk search kat google pasal cara nak lajukan broadband Celcom, Maxis atau Digi yang dah habis limit kan. Sesiapa yang menjadi pengguna broadband, mesti korang pernah terima mesej macam ni "Dear customer, you have exceeded your usage limit of 1.5GB/mth . Get additional volume now to continue enjoying ur broadband svc at its current speed". Tu tanda broadband dah mintak duit suruh bayar bil. Kalau lambat bayar slow la speed line broadband tu. Tapi jangan bimbang, ada cara nak lajukan broadband yang dah habis limit bandwidth. Tapi takde la laju sangat sampai boleh tengok movie online. Setakat nak layan You Tube lancar la. Caranya macam ni : 1. Pastikan broadband tu dah connect kat laptop dan internet. Kemudian tekan butang logo "start" dan taip "cmd". Bila dah jumpa "cmd" tekan ENTER. Tengok contoh dibawah.

178. Contoh seperti dibawah. Rujuk gambar kat bawah ini. . akan keluar satu command prompt dan taip "ipconfig/all" serta tekan ENTER. Pilih IP ADDRESS untuk broadband korang sendri. 3. Selepas itu. Bila korang dah tekan ENTER. akan terpapar segala senarai connection.131. Macam aku punye IP ADDRESS 10.2.145.

Kalau nak offline barulah boleh tutup. Biarkan benda ni jalan selama mana korang online. Sekarang scroll down dan taip IP ADDRESS yang korang dah pilih. Selamat mencuba. . Contoh : taip "ping" dan "IP ADDRESS" taip jugak "-t" dan tekan ENTER macam gambar di bawah.4. Dan selepas tu akan keluar text macam ni : reply from (korang punye IP ADDRESS): bytes=32 time<1ms ttll=""> 5. Korang boleh minimize je benda ni.

vbe ataupun korang boleh letak apa saja nama asalkan di hujungnya . Jangan lupa tukar Save As Type kepada All Files. Pastikan sama macam dalam gambar di bawah ini. Buka notepad dan taip : mystring=(80000000). Sekarang ni terpaksa la guna balik laptop Acer aku yang lama. Namakan fail tu RAM.Cara Mudah Nak Lajukan Laptop / PC Anda 4:39 pm Tutorial 36 comments Laptop Asus aku dah seminggu masuk bengkel tukar HDD sebab asyik hang je. aku nak share la cara nak bagi laptop atau PC korang bagi laju sikit. CARA PERTAMA 1.vbe. . Loading pun kadang-kadang lambat. Save kat desktop. So. 2.

Tambah RAM atau tukar OS (Operating System). 2. Double-click ikon tu dan rasailah kelajuan yang menakjubkan pada laptop atau PC korang. Korang boleh guna sofware CCleaner untuk bersihkan window laptop korang tu. 4. Seminggu sekali pun dah kira ok. 5. Maka akan jadilah macam ni. Kalau korang guna Window Vista memang berat.. 3. Uninstall mana-mana application.hehe CARA KEDUA 1. Selalu la defrag hard disk korang tu. software atau folder yang korang tak guna. Rajin la clean up window untuk bersihkan temporary files dan delete file yang makan space. Rasanya XP dan Window 7 takde masalah. .3. Disable screensaver kerana screensaver ni guna banyak memori bila korang enable kan.

selamat mencuba. 9 Cara Nak Buat Bateri Laptop Tahan Lama 2:21 pm Tutorial 18 comments Ramai jugak aku dengar yang merungut sebab bateri laptop diorang tak tahan lama. Tapi takpe. Beli je laptop baru :) P/S : Kalau dah buat semua cara kat atas tapi laptop korang masih lagi lambat. Scan virus dan malware di laptop korang sebab kalau laptop banyak virus.6. kalau korang 24 jam guna charger setkan power option korang kepada high performance.com/ 8. Kecerahan skrin perlu di adjust sebabnya kalau skrin korang tu terang sangat guna bateri pun kuat la. jadi lambat jugak.theme cantik tapi laptop berat saki hati je. Tukar kepada theme biasa. Elakkan guna ‘high performance’ dekat power setting sekiranya guna bateri..filehippo. aku nak kongsikan sedikit cara nak bagi bateri laptop tu bertahan lama.. . 9. Free antivirus kat sini http://www. Untuk pengguna laptop.kekeke. 7. 1. 2.. 10. boleh la bungkus pegi tanam kat kubur. Letak coolingfan bawah laptop supaya tak overheat.

Lagi satu bateri laptop ni pun mahal jugak. Tukar bateri baru untuk laptop setiap 18 bulan.. jika dicaj akan menyebabkan bateri bengkak. . Cucuk ke power supply bila dah keluar notification bateri nak habis. lebih baik tanggalkan bateri dan sambungkan laptop ke power supply.kekeke Cara Nak Lajukan Laptop Dalam Masa Seminit 1:18 pm Tutorial 33 comments Mesti korang tertanya-tanya cara yang paling mudah nak lajukan laptop atau PC korang dalam masa 1 minit je. Laptop korang macam mana? Aku yakin korang pun tak pernah tukar jugak kan. bateri akan cepat rosak.. Pastikan kipas bawah laptop tu tak kotor dan condongkan laptop tu sikit untuk pengudaraan. Jangan cucuk external hard disk. 9. 8. So rajin-rajinkan la tangan tu mencuci kipas laptop ye. Aku guna laptop ni dah dekat 5 tahun. Actually tutorial ni aku dah buat dalam entri sebelum ni cuma terlupa nak tambah beberapa code mystring. Bateri laptop aku ni dah teruk sangat. Kalau laptop korang panas. 7. Kalau ada power supply. 5. 6.3. 4. kipas laptop korang akan berpusing dengan lebih laju dan akan menggunakan bateri lebih. Tak sampai 15 minit dah habis bateri. Memang lagi la berat nak tukar. So. Jangan letak laptop atas katil kerana laptop cepat panas dan dapat mengurangkan jangka hayat bateri. Nak bukak satu folder pun setengah jam duk loading.lebihlebih lagi kalau laptop korang dah berumur lebih dari 3 tahun. Sebab baki caj-caj elektrik yang masih banyak dalam bateri. Uprgrade RAM kerana RAM yang perlahan boleh menyumbang kepada penggunaan bateri yang lebih. wireless mouse dan keyboard ketika laptop guna bateri.

.      mystring=(80000000) for 128 MB RAM mystring=160000000 for 256 MB RAM mystring=320000000 for 512 MB RAM mystring=655000000 for 1 GB RAM mystring=1000000000 for 2 GB RAM 2.heheh .tak tipu ni. Buka notepad dan taip : mystring=(80000000).memang terasa laju.. jadilah macam kat bawah ni. Pastikan sama macam dalam gambar di bawah ini.vbe ataupun korang boleh letak apa saja nama asalkan di hujungnya . Double-click ikon tu dan rasailah kelajuan yang menakjubkan pada laptop atau PC korang. Namakan fail tu RAM.vbe. Save kat desktop...1.bergantung pada saiz RAM korang. 3. So. Jangan lupa tukar Save As Type kepada All Files. Actually korang boleh pilih nak letak berapa saiz code tu.

. So.Cara Nak Lajukan Internet Dengan Hack IP Address 9:24 pm Tutorial 22 comments Sebelum ni aku dah tulis entri pasal cara nak lajukan speed broadband celcom yang dah habis limit.ada masamasa tertentu slow jugak kelajuan internet tu...streamix.tak kisah la guna wifi. Right click kat desktop dan pilih NEW > SHORTCUT . unifi ke hape.heheh CARA NAK LAJUKAN INTERNET 1. Aku rasa internet rumah aku jadi slow sebab download banyak sangat movie.. sekarang aku nak share pulak cara nak lajukan speed internet korang.pendownload tegar.

cari perkataan "IPv4 Address". Tekan NEXT dan RENAME shortcut tu dengan nama yang korang suka. . Pergi kat START dan Lepas tulis itu. CARA NAK DAPATKAN IP ADDRESS 1. Kemudian.111 -t Tukar YOURIPADDRESS dengan IP Address korang. 3.. 2.kat situ akan dinyatakan ip address korang. Pastu tekan FINISH. Taip code ini : c:\windows\system32\ping YOURIPADDRESS -t : c:\windows\system32\ping 192.2.168.10. "cmd" dan akan keluar COMMAND PROMPT kotak "cmd" taip "ipconfig" dalam 3. Contoh 4.