ANTARA KEMUDAHAN-KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN DI HSAJB BALAI PELAWAT : Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru telah berjaya

mewujudkan sebuah bangunan penginapan yang dikenali sebagai Balai Pelawat. Mulai 5 November 2008, Balai Pelawat telah beroperasi untuk kemudahan waris pesakit yang tinggal melebihi 25 km dari Johor Bahru.

Balai Pelawat ini dilengkapi dengan kemudahan seperti tempat tidur, tandas, surau, ruang istirehat dan cafeteria. Ia juga terbahagi kepada 2 jenis bilik penginapan iaitu Bilik Lelaki dan Perempuan dimana boleh menampung seramai 10 orang setiap bilik. Tempoh yang telah dihadkan untuk menginap adalah selama maksima 3 hari dengan bayaran RM 5.00 sehari.

Kemudahan Kafeteria Di Dalam Bangunan Balai Pelawat

Kemudahan ini disediakan untuk kakitangan dan pengunjung yang datang melawat. Makanan yang disediakan terdiri masakan ala melayu/kampung, masakan ala India, masakan ala Cina, minuman/buah-buahan serta dan pencuci mulut. Juga disediakan kemudahan meja, kerusi makan dan sebuah televisyen, manakala ruang makan bagi kakitangan di Bangunan Pelawat disediakan dengan kemudahan penyaman udara.

KEMUDAHAN KANTIN

Disediakan di dalam kawasan HSAJB. • Terletak di dalam Bangunan Poliklinik • Di antara antara Bangunan Bakawali dan Bangunan Pejabat Carakerja • Di Balai Pelawat. Menyediakan pelbagai pilihan menu

minuman serta barangan kemudahan untuk bayi. Pelbagai bahan bacaan disediakan yang boleh dibaca oleh pelawat. Ia disediakan untuk memberi maklumat kepada pelawat dan kakitangan mengenai kesihatan melalui paparan risalah. Balai bacaan ini terletak di tingkat bawah Bangunan Poliklinik.KEDAI SERBANEKA : Menjual pelbagai barangan keperluan harian dan peribadi seperti makanan. Terletak dihadapan Bangunan Induk dan Bangunan L& D. . poster dan tayangan video. PUSAT PROMOSI KESIHATAN Terletak di Bangunan Poliklinik HSAJB (bersebelahan Balai Bacaan). Juga kedai kek dan roti yang menjual pelbagai jenis roti. kek dan kuih-muih. KEMUDAHAN MESIN ATM Mesin ATM BSN terletak bersebelahan surau dihadapan Blok Wad/Balai Pelawat Mesin ATM Maybank terdapat bersebelahan kaunter bayaran dihadapan Bangunan Induk KEMUDAHAN BALAI BACAAN SAMBIL MENUNGGU Kemudahan ini disediakan kepada pelawat sementara pelawat menunggu untuk mendapatkan perkhidmatan.

KEMUDAHAN MESIN MINUMAN SEJUK DAN PANAS Disediakan di dalam Bangunan Poliklinik. parkir bersebelahan Pejabat Rekod Perubatan dan parkir berhampiran blok Bangunan Makmal Patologi dan Bangunan Bakawali. Kemudahan ini terdapat di aras bawah Bangunan Poliklinik (bersebelahan kafeteria). Ia disediakan bagi memudahkan pelawat untuk menunaikan solat KEMUDAHAN TELEFON AWAM Kemudahan telefon awam disediakan untuk memudahkan pelawat membuat sebarang panggilan.000 petak parkir disediakan kepada pelawat (parkir awam) yang meliputi tempat-tempat berikut : zon F (hadapan Wad PP1).KEMUDAHAN SURAU Terletak dihadapan blok wad dan dihadapan pintu masuk bangunan induk. Selebihnya adalah parkir kakitangan yang menggunakan pelekat hospital . hadapan pintu masuk Bangunan Induk dan dihadapan pintu masuk blok-blok wad TEMPAT PARKIR KAKITANGAN & PARKIR AWAM Sebanyak hampir 1. di hadapan Bangunan Induk dan berhampiran blok-blok wad di HSAJB. parkir hadapan Bangunan Poliklinik Pakar.

Dibuka jam 8. DEWAN ROSE.30 petang . Ia terletak di Bangunan Rose.00 pagi . majalah dan jurnal perubatan. Dewan Rose terletak di dalam Bangunan Rose.5.KEMUDAHAN-KEMUDAHAN LAIN YANG TERDAPAT DI HSAJB : BILIK KAUNSELING PENYUSUAN SUSU IBU : Ia terletak di hadapan pintu masuk Bangunan L&D.5.tutup . Bangunan Induk. Jalan Mahmoodiah. Sabtu & Ahad . bersebelahan dengan Kolej Radiografi dan Foyer II terletak di Bangunan Poliklinik PERPUSTAKAAN PERUBATAN : Menyediakan pelbagai jenis bahan bacaan dan rujukan pembelajaran kepada semua anggota HSAJB seperti buku.00 petang SHUTTLE : Kemudahan kenderaan hospital bagi membawa pelawat ke lokasi di sekitar hospital termasuk menghantar pesakit ke Klinik Pesakit Luar. Ia boleh digunakan dengan membuat permohonan ke Pihak Pengurusan. RISALAH KESIHATAN : Terdapat dikaunter pertanyaan di Bangunan Poliklinik KEMUDAHAN TAMAN PERMAINAN KANAK-KANAK : Terdapat dihadapan bangunan L & D SURAT KHABAR PERCUMA (THE SUN) : Terdapat dikaunter pertanyaan di Poliklinik setiap hari DEWAN KENANGA.00 petang waktu bekerja. dibuka setiap hari Khamis dari jam 2. Perkhidmatan shuttle ini disediakan setiap setengah jam bermula di Bangunan Poliklinik Pakar. Dewan Kenanga terletak di Tingkat 6. FOYER II : Boleh digunakan bagi tujuan perjumpaan dan aktiviti-aktiviti di peringkat Jabatan / agensi. bersebelahan dengan Kolej Radiografi.

Johor • Monash University yang terdapat di dalam kawasan HSAJB • English College ( Maktab Sultan Abu Bakar ) • Maktab Perguruan Temenggung Ibrahim • Sekolah Engku Tun Aminah. Skudai. Johor Bahru • Pejabat Pendidikan Daerah Johor Bahru .KEMUDAHAN DAN PERKHIDMATAN LAIN YANG TERDAPAT BERHAMPIRAN DENGAN HSAJB : • Bangunan KWSP • Menara Tabung Haji Johor • Pejabat Pos Besar Johor Bahru • Pelbagai Pilihan Bank Perdagangan Johor Bahru • Pusat Informasi Pelancongan Negeri Johor • Bangunan Pejabat-Pejabat Kerajaan Wisma Persekutuan • Universiti Teknologi Mara.