RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI Tarikh Hari Masa : 12 Jun 2009 : Jumaat : 7.45-8.

15 pagi Tahun Bilangan Pelajar Jantina : 6 Arif : 38 Orang : Lelaki/Perempuan

Tunjang Pembelajaran Bidang Pembelajaran Fokus Pembelajaran Pengetahuan Sedia Ada Murid

: Kemahiran : Olahraga – Padang : Teknik Pegangan dan Lontar Peluru Gaya Berdiri : Pelajar telah membuat rujukan daripada buku teks terlebih dahulu sebelum sesi pengajaran dan pembelajaran dengan arahan guru pada akhir sesi pengajaran yang lepas.

Unit / Fokus Pembelajaran : Kemahiran Asas Lontar Peluru

Objektif Pembelajaran Psikomotor

: Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan diharapkan pelajar dapat : : 1. Melakukan 2 daripada 3 percubaan teknik memegang peluru dan kedudukan peluru dengan lakuan yang betul. 2. Melakukan 2 daripada 3 percubaan teknik lontar peluru gaya berdiri dengan lakuan yang betul.

Kognitif Afektif

: 1. Menerangkan secara lisan teknik memegang peluru dan kedudukan peluru dengan betul. 2. Menyatakan 5 otot yang terlibat semasa melakukan kemahiran lontar peluru. : 1. Pelajar menunjukkan sifat keprihatinan kepada aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti. 2. Menunjukkan sifat toleransi dan kesungguhan semasa melakukan aktiviti.

: Alatulis dan buku nota.Pelajar B akan membaling bola kepada pelajar kumpulan A di tengah bulatan. . . . Meningkatkan suhu badan dan kadar nadi. Prosedur permainan . B B B B B B A A B B A A B B A A B B B B B B A = Kumpulan A B = Kumpulan B . peluru ( 2 ).Penerangan guru MAKLUMAT P&P . KBKK / Nilai / Kemahiran : Menganalisis setiap pergerakan yang dilakukan semasa aktiviti pegangan dan lontaran FASA / MASA PERMULAAN Pengenalan ( 1 minit ) Memanaskan badan ( 2 minit ) AKTIVITI . .Pelajar membuat bulatan. . bola tampar ( 2 ) dan wisel ( 1 ). 2. : Skittel ( 6 ).Pelajar kumpulan A akan masuk di tengah bulatan. ORGANISASI P P G P P P P G = Guru P = Pelajar P P CATATAN ABM : I ) Carta Ii ) ‘Stand’ Iii ) Bola 1.Guru memberitahu murid bahawa mereka akan belajar teknik pegangan dan lontar peluru gaya berdiri. . carta ( 3 ). Permainan ‘bola beracun’.Pelajar dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan A dan B.Pelajar yang terkena balingan akan keluar dari bulatan sehingga semua pelajar di dalam bulatan terkena balingan.Balingan hanya dibenarkan di bahagian bawah badan sahaja.Pelajar yang berada di tengah bulatan perlu mengelak dari terkena bola. bola sofbol ( 5 ).Strategi Mengajar Proses Sains Persediaan Murid Persediaan Guru : Stail ( A ) – Perintah dilakukan.

Aktiviti regangan . (a) K1 K3 K5 K7 K9 G Petunjuk : G = Guru K1 = Kumpulan 1 K2 = Kumpulan 2 K3 = Kumpulan 3 K4 = Kumpulan 4 Organisasi Pelajar : P P P P G P P P P K2 K4 K6 K8 K10 ABM : i) Carta ii) ‘Stand’ iii) Bola sofbol iv) Wisel Gambarajah teknik pegangan peluru.Regangan dari bahagian kepala hingga ke bahagian kaki.Selepas itu. kumpulan B pula akan masuk ke tengah bulatan. • Renggangkan sedikit ketiga-tiga jari.. • Letakkan peluru di bahagian pangkal tiga jari yang terpanjang. 3. P P P P P G = Guru P = Pelajar . Guru menunjukkan teknik memegang peluru dan kedudukan peluru kepada pelajar. G PP PP PP PP PP PP PP PP PERKEMBANGAN Langkah 1 ( 5 minit ) Pembahagian kumpulan Tunjuk cara dan penerangan guru ( teknik pegangan dan kedudukan peluru ) .Guru membahagikan pelajar kepada 10 kumpulan. • Pastikan peluru tidak berada pada tapak tangan. Teknik memegang peluru.

• Pectoralis Major • Bisep • Trisep • Deltoid • Trapezius .Organisasi Pelajar : P P P P G P P P P P P P P P G = Guru P = Pelajar Gambarajah teknik pegangan peluru di leher sebelum peluru dilontar. . Siku menghala keluar badan dengan pangkal lengan membuat sudut 45 darjah dengan badan. Guru menyatakan otot yang terlibat dalam lakuan lontar peluru. ke bawah sedikit daripada dagu. • • Bawa peluru ke leher.Pelajar mengaplikasikan teknik pegangan yang di tunjukkan oleh guru di kumpulan masingmasing.

. Organisasi Pelajar : P P P P G P P P P P P P P P G = Guru P = Pelajar ..Lontar peluru gaya berdiri Fasa Persediaan.Pelajar berdiri dan sambil memegang peluru dalam kedudukan sedia . pinggang naik ke hadapan dan diikuti tolakan dada ke hadapan. .Guru menunjukkan kepada pelajar teknik melontar peluru gaya berdiri. Fasa Lontaran .Pergerakan ini disusuli dengan pergerakan menolak bola dengan menggunakan bahagian bahu. Langkah 2 ( 12 minit ) . .Kuasa tolakan tadi perpindah kepada tangan dan melontar sekuat yang boleh.Pelajar akan mengilaskan badan dengan memusingkan bahu.Pelajar pada kedudukan ini akan menggunakan kaki yang dibelakang menolak dengan kuat sehingga badan melentik.

K1 = Kumpulan 1 K2 = Kumpulan 2 K3 = Kumpulan 3 K4 = Kumpulan 4 K5 = Kumpulan 5 K6 = Kumpulan 6 K7 = Kumpulan 7 K8 = Kumpulan 8 K9 = Kumpulan 9 K10 = Kumpulan 10 = Arah Balingan . K1 K2 K3 K4K5 K6 K7 K8 K9 K10 Ansur Maju 3 . Ansur Maju 1 .Fasa Ikut Lajak . pelajar akan mengaplikasikan teknik melontar peluru menggunakan bola sofbol.Pelajar akan membuat lontaran secara statik dengan menggunakan bola softbol. melonjak dengan kaki kanan untuk mengimbangi badan sambil memerhati arah peluru mendarat. Organisasi Pelajar : P P P P G P P P P P P P P P G = Guru P = Pelajar Ansur Maju 2 .Seterusnya.Pelajar akan mengaplikasikan teknik melontar peluru tanpa peluru terlebih dahulu . .Pelajar melakukan hayunan dengan membawa berat badan ke hadapan dan seterusnya melontar.Selepas lontaran.

Menyejukkan badan. • • Setiap pelajar diwajibkan melakukan lontaran sebanyak 2 percubaan. .Setiap pelajar akan melakukan 2 kali percubaan di dalam pertandingan ini.Peraturan pertandingan. KEMUNCAK ( 6 minit ) .Pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan. PP PP PP PP PP PP PP PP PP PP PP PP PP G PP PP PP PP PP PP PP ABM : i) Carta ii) ‘Stand’ iii) Lembaran kerja.Pelajar melakukan PNF ( Propriorceptive Neuromuscular Facilitation ) secara berpasangan dengan tunjukcara oleh guru. .Pertandingan melontar peluru antara kumpulan.. P = Pelajar G = Guru . Hanya lontaran yang mengikut teknik yang betul dan sah dari segi peraturan permainan sahaja yang akan diberikan mata. . 1 mata bagi lontaran yang sah dan mengikut teknik yang betul manakala tiada markah yang diberi bagi lontaran yang batal. P P P P A P P P P B ABM : i) Peluru ii) Borang skor iii) Wisel A = Kumpulan A B = Kumpulan B = Arah Balingan • PENUTUP ( 5 minit ) .

Tarikh : ………………………… .Penilaian Kendiri: ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ Penilaian Penyelia / Guru Pembimbing : ___________________________________________________________________________________________________________ _ ___________________________________________________________________________________________________________ _ ___________________________________________________________________________________________________________ _ Disemak oleh: …………………………………….

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful