KERTAS KERJA PROGRAM KECERIAAN BENGKEL KEMAHIRAN HIDUP SEKOLAH KEBANGSAAN SULTAN SIR IBRAHIM, KLUANG 2013

1.0

Pengenalan

Institusi pendidikan membantu membangunkan minda komuniti warga sekolah melalui persekitaran yang kondusif. Persekitaran kawasan di sekolah adalah sebagai wahana untuk merealisasikan pengajaran dan pembelajaran yang cemerlang bermula dari persekitaran sekolah yang kondusif. Projek ini adalah salah satu aktiviti yang dirancang bersama oleh guru-guru pelatih dari IPG Kampus Tun Hussein Onn dengan Panitia Kemahiran Hidup Sekolah kebangsaan Sultan Sir Ibrahim, Kluang dengan sokongan pihak sekolah. Dalam masa yang sama, semangat kecintaan terhadap sekolah dapat dipupuk dengan meletakkannya sebagai matlamat yang utama di samping dapat menceriakan lagi persekitaran sekolah.

2.0

Rasional

Prasarana dan pengurusan kawasan persekitaran sekolah yang kondusif menjadi agenda penting dalam rutin seharian di sekolah. Persekitaran yang diwujudkan mestilah

sebagai tempat yang menjadi perhatian ramai. 3.5 Menyumbang tenaga dan buah fikiran guru pelatih sebagai sumbangan terhadap sekolah. Menunjukkan inisiatif ke arah meningkatkan nilai profesionalisme keguruan secara berterusan.3 Menunjukkan komitmen yang tinggi ke arah kecemerlangan. Justeru.1 Mencapai cita-cita sebagai suatu tempat tumpuan yang boleh dijadikan sumber perhatian terutama pelajar dan juga tetamu yang selalu mengunjungi sekolah.2 Menjadikan kawasan persekitaran sekolah terutamanya Bengkel Kemahiran Hidup sebagai kawasan yang cantik dan indah. akauntabiliti dan integriti dalam melaksanakan tugas. 3.menepati cita rasa pelanggannya yakni guru. Keselesaan dan suasana yang kondusif digabungjalinkan pula dengan suasana persekitaran yang mendidik melalui pembinaan mural akan terasa lebih mesra. 3. kakitangan sekolah dan murid-murid.4 3. kawasan persekitaran sekolah mestilah berperanan dalam menarik perhatian umum. 3. Mural yang dibina juga dapat digunakan untuk memantapkan ingatan dan digunakan ketika pengajaran dan pembelajaran iaitu sebagai bahan bantu mengajar. supaya perkhidmatannya digunapakai secara optimum demi keselesaan dan kepuasan hati penggunanya. .0 Objektif 3.

0 Sasaran 4.0 Cadangan Program Keceriaan Bengkel 7.2 Guru-guru pelatih IPGKTHO Guru-guru Kemahiran Hidup 5.4.2 Melukis dan mewarna mural Menyusun atur bengkel .0 Tarikh Bermula pada 08 Julai 2013 hingga 19 Julai 2013 ( Minggu kedua dan ketiga ) 6.1 4. 1 7.0 Tempat Bengkel Kemahiran Hidup 7.

8.0 Anggaran Belanjawan (Sila lihat lampiran ) Perubahan berdasarkan program semasa .Hjh Rahimah binti Abd. Nor Sharnida binti Daud Penolong Penyelaras Program Keceriaan Bengkel Cik Norain binti Abdullah 9.0 Jadual Program (Sila lihat lampiran ) Perubahan berdasarkan program semasa 10.Gafar Guru Penolong Kanan 1 Naib Pengerusi En. Mohd Rizuan bin Rasid Ketua Panitia Kemahiran Hidup Penyelaras Program Keceriaan Bengkel Pn.0 Struktur Organisasi Induk Pen Pengerusi Pn.

..... RASID ) Ketua Panitia Kemahiran Hidup Sekolah Kebangsaan Sultan Sir Ibrahim Disahkan oleh. (EN................................... pengurusan dan pentadbiran yang teliti menjadikan pelaksanaan yang dibuat berjalan dengan lancar berserta hidayah dan pertolongan Allah SWT.........RAHIMAH BT ABD.....HJH...13.............. Hidup Sekolah Kebangsaan Sultan Sir Ibrahim Disemak oleh................. .. Disediakan oleh................ NOR SHARNIDA BT DAUD ) Penyelaras Program Keceriaan Bengkel Kem... (PN.. Semoga apa jua sumbangan dan bantuan yang diberikan mendapat keberkatan dari Ilahi.... Program ini merupakan salah satu platform guru pelatih untuk mencari pengalaman secara terus daripada sekolah...:..............0 Penutup Pihak jawatankuasa amat mengharapkan semoga program ini dilaksanakan dengan jayanya dan mencapai objektif yang digariskan serta akan lebih menceriakan lagi persekitaran SSIK...... .................... Segala perancangan............ .. GAFAR ) Guru Penolong Kanan 1 Sekolah Kebangsaan Sultan Sir Ibrahim .... MOHD RIZUAN BIN ABD......... ( PN.... Perancangan perlaksanaan program dalam kertas kerja ini adalah bertujuan memudahkan pengurusan yang dikendalikan oleh penyelaras program........

3.00 X 6 RM 3. 2. BAHAN DAN ALATAN KUANTITI ANGGARAN PERBELANJAAN 1.16 Julai 2013 ( Jumaat . 08 Julai 2013 ( Isnin ) 09 Julai 2013 ( Selasa ) 10 – 11 Julai 2013 ( Rabu dan Khamis ) Berbincang dengan Pengerusi dan Ketua Panitia Kemahiran Hidup tentang pemilihan lukisan mural Mewarnakan semula latar belakang dinding Memulakan proses melukis mural 4. 6. 17 Julai 2013 ( Rabu ) 18 Julai 2013 ( Khamis ) 19 Julai 2013 ( Jumaat ) Mengemas dan membersihkan Bengkel Kemahiran Hidup Menceriakan Bengkel Kemahiran Hidup Dokumentasi Lampiran B ANGGARAN BELANJAWAN BIL. 3.00 X 3 JUMLAH RM 5.00 RM 9.00 RM 44.Lampiran A JADUAL PROGRAM BIL.00 . Berus lukisan kecil Cat mural Polisterin board RM 1.00 X 5 RM 5.00 RM 30. 2. 12 . TARIKH CADANGAN AKTIVITI 1. 7.Selasa ) Mewarnakan mural 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful