CoRT ( Cognitive Research Test ) CoRT 1 PMI Plus, Minus, Interesting. (Baik, Buruk, Menarik.

) Tujuan Berfikir : Meluaskan fikiran tentang sesuatu situasi. Elakkan reaksi beremosi. Mengembangkan idea. Kaedah & Langkah : B- Baik (Plus) B- Buruk (Minus) : Senaraikan semua yang baik. : Senaraikan semua yang buruk.

M- Menarik (Interesting) : Senaraikan semua yang menarik.

Alat-alat ini boleh digunakan dalam sesi sumbangsaran, perbincangan atau apabila kita berfikir tentang sesuatu idea. Sebelum sesuatu keputusan dibuat, sebaiknya kita harus menggunakan alat ini bagi mendapatkan keputusan yang terbaik.

Secara tak langsung. BAIK ▪ Pensyarah boleh membina laman web sendiri untuk memberi maklumat tugasan tarikh-tarikh penting kepada pelajar-pelajarnya. Tingkah laku dan sahsiah yang baik dapat dibelajar oleh pelajar. ▪ Pensyarah dapat berkomunikasi dengan pelajar jika beliau mengajar pelajar .Dalam situasi ini pensyarah boleh memberi tumpuan kepada sebahagian pelajar sementara sebahagian yang lain mengguna komputer.Bincangkan computer mengganti pensyarah dalam kelas. ▪ Pembelajaran tutorial menggunakan komputer sesuai digunakan dalam kelas yang mengandungi pelajar yang ramai dengan kemampuan belajaran yang berbeza. Dalam situasi ini pensyarah tersebut boleh merancang pembelajaran mengguna komputer dan diserahkan kepada pensyarah ganti tadi. ▪ Pensyarah boleh menjadi ‘ role model’ pelajar. pensyarah dapat memberi tugasannya mengikuti keperluan dan masanya. ▪ Pensyarah terpaksa bertugas luar dan kelas diselia oleh pensyarah ganti.

▪ Hubungan jaringan yang susah dan kerosakan system yang lambat untuk ‘setup’. ▪ Tidak terdapat computer di dalam kelas. ▪ Pensyarah tidak dapat berkomunikasi dengan pelajar. ▪ Kehilangan dan kerosakkan computer di makmal-makmal. ▪ Kurang kepastian maklumat tepat semasa menggunakan computer untuk mencari sumber. ▪ Pensyarah akan sentiasa berusaha untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka BURUK ▪ Kekurangan peralatan ICT di institusi memberikan kekangan. Software aplikasi yang bermasalah dengan kelembapan computer.▪ Pensyarah dapat merancang aktiviti pembelajaran dengan teliti supaya berkesan. ▪ Sumber yang dicari dengan menggunakan computer perlu ditapis. . penggunaan computer riba perlu di tempah dan bilik kuliah tertentu sahaja yang mempunyai LCD projector.

jangka panjang dan pendek? . C&S Consequence and sequel (Kesan dan akibat dari kesan) Tujuan Berfikir : ◊ Menjangka apa yang akan berlaku selepas sesuatu cadangan dijalankan. Kaedah & Langkah : .Adakah cadangan berkenaan baik? .Apakah risiko yang mungkin dihadapi? .Apakah kesan serta merta. ▪ Pensyarah akan mengajar mengikut tahap prestasi pelajarnya.Apakah cadangan berkenaan boleh berjaya? .MENARIK ▪ Pensyarah dapat mewujudkan suasana belajar yang menyeronokan semasa mengajar. ▪ Pensyarah dapat berkongsi pengalamannya dengan pelajar-pelajarnya. ▪ Pensyarah akan merancang pembelajarannya mengikut keperluan pelajarnya. ◊ Meramal kesan dan akibat bagi keputusan tersebut.

mereka gerun untuk merotan pelajar ataupun mengejar pelajar ponteng seperti mana guru lelaki. Penilaian Menengah Rendah (PMR). Peruntukan cuti enam puluh hari oleh kerajaan memberi kesan besar kepada pelajar. apabila pelajar yang menjadi mangsa ini Bakal menduduki peperiksaan utama seperti Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR). Lebih malang lagi.  Proses pengajaran dan pembelajaran di kelas akan terjejas apabila guru-guru wanita begitu kerap mengandung dan bersalin. Hal ini kerana pelajar terpaksa menghadapi kelas dan subjek berkenaan tanpa panduan dan bimbingan guru. Akhirnya. Lantaran itu. Kesan & Akibat  Masalah disiplin di sekolah semakin meningkat. mereka akan ketinggalan dalam pelajaran dan gagal dalam peperiksaan. Apabila cuti. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan lain-lain lagi. sukatan pelajaran yang ditetapkan tidak dapat dihabiskan. mereka berterusan melakukan pelbagai gejala disiplin. Masalah ini timbul kerana guru wanita tidak ditakuti dan dianggap kurang berwibawa serta gayanya yang lembut dan fizikalnya yang lemah. Natijahnya.Bincangkan guru wanita lebih ramai berbanding guru lelaki. Segala amaran dan dendaan guru wanita dianggap remeh dan tidak lebih daripada rutin yang mereka hadapi bersama ibu di rumah. .

Kekangan-kekangan ini boleh menjejaskan kelancaran aktiviti kokurikulum yang dirancang untuk pelajar. Masalah timbul apabila gerak kerja kokurikulum hendak diadakan sama ada di peringkat sekolah. guru wanita telah berjaya berperanan sebagai kaunselor dalam menyelesaikan masalah pelajar seperti ponteng atau menagih dadah. Keadaan mereka yang mengandung atau masih dalam pantang menyukarkan aktivitiaktiviti kokurikulum dilakukan di sekolah. Oleh itu. Jadi. tidak dapat dinafikan bahawa guru wanita yang ramai boleh mendatangkan pelbagai kebaikan kepada para pelajar. Persamaan jantina menjadikan mereka lebih mudah berbicara dan saling memahami. Secara tidak langsung. misalnya lebih suka menemui guru wanita daripada guru lelaki. Pelajar-pelajar perempuan yang bermasalah.  Kelebihan guru wanita berbanding guru lelaki ialah mereka pandai memujuk dan menasihati. Ramai guru wanita yang tidak mahu atau enggan aktif dalam kegiatan ini apabila mereka sudah bersuami dan berkeluarga. hasrat melahirkan pelajar yang sihat. berdisiplin dan mempunyai sahsiah terpuji menjadi sukar. . daerah ataupun negeri.

&bav=on.Bibliografi Buku 1.2.r_pw.20967l23585l0l24108l8l8l0l0l0l0l399l399l31l1l0. Penerbit Fajar Bakti Sdn. Alat Kemahiran Berfikir CoRT 1 | Pencetus Minda Anda http://www.cf. Mohd Nashuha Jamidin dan rakan-rakan. Bhd.r_gc.3. Kemahiran Berfikir dan Belajar...google.com. 1995. Internet 1.my/#hl=ms&site=&source=hp&q=coRT+1&oq=coRT+1&aq=f &aqi=&aql=&gs_sm=3&gs_upl=20967l23585l0l24108l8l8l0l0l0l0l399l399l31l1l0&gs_l=hp..frgbld.osb&fp=6dd113f0c9937b88&biw=1366&bih=6 31 .or.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful