You are on page 1of 17

1

Bahan/jirim unsur sebatian campuran 2 .

Zarah-zarah membina jirim atom molekul ion 3 .

unsur Adalah unit paling ringkas bagi satu jirim • hanya mengandungi satu jenis atom sahaja. • Cth (argon) atau molekul (gas nitrogen). • tidak boleh dipisahkan kepada bentuk yang lebih ringkas lagi sama ada melalui fizikal atau kimia. 4 .

Molekul  Zarah neutral neutral yang terdiri daripada dua atau lebih atom yang bergabung dalam kumpulan kecil dan boleh wujud bersendirian Ion  Zarah bercas positif atau negatif yang terhasil daripada atom atau kumpulan atom dengan menerima atau membebaskan elektron 5 .

unsur molekul Hidrogen (H2) Nitrogen (N2) Oksigen(O2) Bromin (Br2) Sulfur (S8) Fosforus(P4) atom Natrium (Na) Kalium (K) aluminium(Al) helium (He) Ferum (Fe) Karbon(C) 6 .

Sebatian • Bahan yang terdiri daripada dua atau lebih unsur yang terikat secara kimia • Zarah-zarah dalam sebatian adalah molekul atau ion. • Boleh dipisahkan secara kimia kepada unsur yang ringkas 7 .

enam atom hidrogen Satu atom nitrogen.Contoh-contoh sebatian sebatian Karbon dioksida Natrium klorida unsur Satu atom karbon. satu atom oksigen 8 . dua atom oksigen Sato atom natrium. satu atom klorin Benzena Ammonia Air Enam atom karbon. 3 atom hidrogen Dua atom hidrogen.

Campuran • Bahan yang terdiri daripada gabungan secara fizikal dua atau lebih bahan. • Boleh dipisahkan secara fizikal seperti kaedah penurasan. pengekstrakan. pemanasan. 9 . daya tarikan magnet. penyulingan. pemendakan. pengewapan. kromatografi.

Campuran Komponen Oksigen. oksigen Kek coklat Tepung gandum. nitrogen. serbuk coklat Sel darah. hormon. tanah subur Natrium klorida. plasma. plumbum. air. oksigen Udara 10 . hidrogen.air. garam kalsium. mentega. garam Air Laut magnesium. gas adi. wap air dan mikroorganisma. bahan mineral. Air . Darah air. telur. humus. tanah liat. karbon dioksida. batu Tanah kerikil. pasir.

Bahan Semulajadi & Bahan Buatan Manusia  Bahan semulajadi: Bahan yang didapati dalam alam semula jadi. haiwan atau bumi terhad dalam bekalan Buatan manusia bahan: Berasal dari bahan semulajadi Diperbuat oleh manusia menggunakan bahan semulajadi dan bahan tambah 11 . Dari tumbuhan.

dan kegunaan dalam kehidupan seharian. 12 . ciri/sifat fizikal. Bahan semulajadi dan bahan buatan manusia adalah berbeza dari segi komposisi kimia.

kaca pemadam. kapas. getah sintetik kulit sintetik. pakaian sintetik. logam Bahan Buatan Manusia Plastik. fiber buatan manusia. nilon 13 . getah.Contoh: Bahan Semulajadi Kayu. sutera. sarung tangan getah Bekas plastik. kulit.

jerami. sutera labah-labah tulang Bukan -biotik air.Sumber bahan mentah Bahan Mentah Biotik kayu. batu-batu udara 14 . tanah. minyak mentah. gas asli. arang batu. humus.

hos Perkakas/alatan memasak Medal Perkakas/alatan memasak Perkakas/alatan memasak. alat permainan Pinggan. baldi Pembungkus. bekas makanan. cawan Gam.Objek dari bahan Buatan Manusia Bahan Pembuatan Polimer Sintetik (Tiruan) Getah Stirene-butadiene (SBR) Getah Neoprene Getah Butil Keluli Gangsa Duralumin Pyrex Batu bata Jubin Tembikar Nilon Polivinil klorida Nilon Polietena Polistirena Melamin Gam Epoksi Kegunaan Tayar. sarung tangan Tayar. alat radas makmal Bangunan Bangunan Hiasan Baju Penebat Elektrik. rekod musik. penebat haba. tapak kasut. tali. penebat elektrik 15 Getah Tiruan Logam Kaca Seramik Fabrik Plastik . botol Gentian sintetik. tapak kasut Paip air. payung terjun Beg Plastik. paip.

16 .Perbandingan antara Bahan Semula jadi dan Bahan Buatan Manusia Contoh dari bahan semulajadi dan bahan buatan adalah getah asli dan getah tiruan. Getah tiruan dan getah asli mempunyai sifat yang berbeza. Getah tiruan mempunyai sifat yang lebih baik.

Getah Sintetik Sintetik/Tiruan Mampu bertahan suhu tinggi Sangat telap kepada gas dan air Tidak bertindak balas dengan asid dan alkali Sifat Jenis polimer Kesan suhu tinggi Getah Semulajadi Semulajadi Terurai dan menjadi cecair Kebolehtelapan untuk Tidak telap kepada gas gas dan air dan air Keupayaan terhadap tindakan asid dan alkali Bertindak balas dengan asid dan alkali Rendah Boleh divulkankan Kebolehan menyerap tekanan. bunyi dan Tinggi getaran Pemvulkanan Senang divulkankan 17 .