You are on page 1of 3

Ce nu ştiai despre Creşterea Gemenilor, dar vei ştii de acum înainte

În ultimul deceniu, perechile de gemeni s-au înmulţit în Europa cu aproape 30%, iar în Statele Unite aproximativ 3 din 100 de femei gravide nasc gemeni sau tripleţi. Şi conform statisticilor, sarcinile cu gemeni sunt în creştere, datorită tratamentelor de fertilizare şi a vârstei înaintate la care tot mai multe femei aleg să îşi întemeieze o familie. Planificarea riguroasă a timpului Deşi este adevărat că gemenii aduc o bucurie îndoită părinţilor, nu putem nega că îngrijirea lor este o provocare dublă chiar şi pentru mamele cu experienţă. Însă, pentru a face faţă acestei provocări, toată cheia este să ştii cum să îţi organizezi timpul pas cu pas. Lipsa programului înseamnă lipsa vieţii private Mulţi părinţi se plâng că se descurcă greu cu un singur copil, însă cu doi bebeluşi de aceeaşi vârstă lucrurile se complică şi mai mult la ora mesei, la plimbare sau la ora de culcare. Pentru ca ambii copii să fie hrăniţi simultan, părinţii trebuie să le pregătească biberoanele în acelaşi timp şi să îi culce pe amândoi o dată. În caz că acest lucru nu vă reuşeşte din prima, nu vă descurajaţi. Cei mici se vor adapta la program cu condiţia să aibă ore fixe pentru fiecare activitate din zi. Îi poţi alăpta pe ambii bebeluşi în acelaşi timp Dacă ai ales să îi hrăneşti natural pe cei mici, îi poţi alăpta în acelaşi timp, poziţionând câte un bebeluş la fiecare sân. Pentru acest “artificiu”, mama are nevoie de coordonare şi răbdare, dar şi de o pernă specială pentru alăptare.
Soluţie suplimentară: În caz că vrei să îi hrăneşti la sân pe amândoi în acelaşi timp, dar nu reuşeşti, o soluţie de rezervă este să îl alăptezi pe unul dintre bebeluşi normal, iar pe celălalt să îl hrăneşti cu

dar şi jocurile preferate. Dacă un pătuţ transformabil rezolvă problema spaţiului în camera de dormit. Acest lucru îi determină să devină independenţi de mici şi să ia singuri decizii. în timp ce plămânii celuilalt bebeluş să fie în proporţie de 95% dezvoltaţi şi să necesite o perioadă mai mică de incubaţie. riscul ca bebeluşul sănătos să nu se îmbolnăvească există în continuare. Deci abţine-te de la a-l mustra pe unul când greşeşte doar pentru că celălalt copil este mai inteligent sau mai cuminte. iar pe celălalt aşează-l lângă tine pe o pernă şi oferă-i un biberon cu lapte Foloseşte un singur pătuţ pentru amândoi Gemenii nou-născuţi au spaţiu suficient ca să doarmă împreună în acelaşi pătuţ. astfel încât micuţii să nu stea înghesuiţi atunci când cresc şi încep să se rostogolească. Ca şi ceilalţi copii. Respectă personalitatea fiecăruia ca să se dezvolte în deplină armonie. Din această cauză plămânii lor nu sunt la fel de puternici ca ai unui copil născut la termen. dar în limite reduse. Aceste pătuţuri sunt prevăzute cu kit de prelungire care transforma pătuţul de dormit al bebeluşilor în două paturi individuale. iar celălalt copil este fată. Beneficiind de spaţiu. pompă de sân. . posibilitatea ca diferenţele dintre ei să se accentueze pe parcurs sunt foarte mari. apărători pentru sâni şi pernă pentru alăptat Asigură-te că stai comod în timp ce îl hrăneşti la sân pe unul dintre micuţi. dar în acelaşi timp sunt două entităţi diferite Încurajează diferenţele dintre gemeni şi încearcă să nu faci comparaţii între ei. În majoritatea cazurilor ei se nasc prematur şi cântăresc foarte puţin la naştere. Şi nu în ultimul rând oferă-le şansa de a petrece o parte din timp separat unul de celălalt. Chiar şi aşa. gemenii au anumite calităţi. Acest lucru nu înseamnă că toţi gemenii care se nasc prematur se confruntă cu probleme respiratorii.laptele muls anterior şi pus într-un biberon. Gemenii seamănă între ei. până să îşi recapete sănătatea. a două scaune de masă şi a căruciorului dublu sunt câteva articole absolut necesare pentru gemeni. Cumpăraţi de la bun început un pătuţ pentru gemeni transformabil. folosirea a două scaune de maşină. dar şi puncte slabe. gemenii îşi pot alege prietenii. Sănătate Gemenii de abia veniţi pe lume se confruntă adeseori cu problemele respiratorii. Avantajul este că micuţii se simt în siguranţă atunci când stau apropiaţi unul de celălalt. La masa următoare inversează locurile pentru ca fiecare copil să stabilească un contact personal cu mama lui. este firesc ca gemenii să stea în camera separate. şerveţele umede. Cum să procedezi la masă?   Pregăteşte toate cele necesare în vederea alăptării din timp: biberon. însă medicii pediatrii spun că este firesc ca unul din doi gemeni născuţi după 32 săptămâni de sarcină să dezvolte anumite probleme respiratorii. Dacă unul este băiat. Când este recomandată separea gemenilor? Dacă unul dintre micuţi se naşte sau dobândeşte o boală contagioasă.

găsesc în fratele de aceeaşi vârstă un companion de joacă şi dorm mai bine când ştiu că au pe cineva alături. Pentru a vă uşura munca. grija că nu sunteţi cei mai buni părinţi va dispărea complet. la mătuşi ori la naşi. gândiţi-vă şi la partea pozitivă a lucrurilor: copiii mici sunt mai uşor de crescut. Împreună veţi găsi cea mai bună metodă de a îngriji doi copii simultan. apelaţi la bunicii gemenilor. . iar pe măsură ce aveţi mai multă experienţă în creşterea gemenilor.A fi părinte de gemeni devine din ce în ce mai uşor Dacă responsabilităţile duble v-au speriat la început.