You are on page 1of 2

Simptomele Depresiei PostPartum i Tratamentele Aferente

Foarte multe mmici s-au confruntat cu problema depresiei dup natere statisticile spun c una din zece mame sufer de aceast tulburare. Venirea pe lume a unui copil este un motiv de fericire i mplinire pentru o femeie, ns dup natere pot aprea i stri psihologice negative, determinate de modificrile majore aprute, att sub aspect biologic, ct i sub aspect psihologic.

Ce este depresia postnatala sau postpartum


Depresia postpartum este o form mai serioas de depresie, dominat de sentimente de vinovie, senzaia proaspetei mame c este incapabil s se ocupe n mod corespunztor de bebelu, tristee i comaruri. Aceast stare apare n primul an dup naterea copilului i nu dispare de la sine. Aici mai multe detalii.

Care sunt simptomele depresiei postpartum


dispozitia depresiv a mamei n cea mai mare parte a zilei pierderea interesului mamei pentru toate sau aproape toate activitile pierderea semnificativ n greutate, fr a ine diet, sau luarea n greutate insomnie sau hipersomnie aproape n fiecare zi agitaie sau lentoare psihomotorie lips de energie sentimente de inulitate sau culp excesiv diminuarea capacitii de gndire sau concentrare gnduri recurente de suicid

Dac i dai seama c ceva este n neregul cu tine i identifici cel puin 5 dintre simptomele enumerate mai sus, este foarte posibil s te confruni cu o depresie post-partum. n aceast

situaie se recomand apelarea la ajutor specializat (medicul de familie ti poate face o recomandare sau poi contacta direct un psihoterapeut, psiholog clinician sau medic pediatru). Soluii pentru depresia postpartum Dup ce depresia a fost diagnosticat, urmeaz alegerea unei variante terapeutice , la cabinet sau la domiciliul pacientei. Dac mmica accept s mearg la cabinet, se recomand terapia in diad, adic mpreun cu bebeluul su. Efectele negative ale depresiei postnatale pot afecta i dezvoltarea copilului. Relaia dintre mam i bebelu are de suferit n condiiile n care mama este deprimat i lipsit de interes. Totodat, trebuie amintit i faptul c viaa unei proaspete mmici se poate imbunti considerabil dac nainte de natere renun la ideile preconcepute, legate de modul n care si imagineaz c trebuie s arate puiul ei. Sfatul specialitilor este s te bucuri de aceast nou etap a vieii tale fr idei preconcepute evii astfel sentimentul de neadaptare sau respingere ce rezult n momentul n care te obinuieti prea tare cu o anumit idee. Tu ai trecut printr-o astfel de experien marcant? Ce sfaturi ai pentru alte mmici care sunt n aceast ipostaz?