You are on page 1of 1

Educarea personalului in privinta echipamentelor de protectie

Imbracamintea de protectie sau echipamentele de protectie includ toate articolele utilizate la locul de munca pentru protectia personalului impotriva efectelor contaminarii sau impotriva ranirii fizice. Cateva dintre exemplele tipice:

Imbracaminte pentru acoperirea corpului (combinezoane, salopete pieptar, salopete talie, halate) Articole pentru protejarea mainilor si picioarelor (manusi si bocanci de protectie) Dispozitive de protectie pentru respiratie (masti de praf) Dispozitive de protectie impotriva zgomotului (antifoane, casti) Protectia ochilor (ochelari de protectie) Protectia capului (casca de protectie) Hamuri de siguranta si echipamente aferente Veste de salvare, veste reflectorizante

1. Educati personalul
Explicati personalului modul in care pericole precum zgomotul, praful, vaporii, chimicalele sau inaltimile mari le pot afecta starea de sanatate sau chiar ameninta siguranta fizica si de asemenea, modul in care echipamentele de protectie le asigura siguranta, precum si modul de utilizare a acestora. Trebuie pus accentul pe faptul ca anumite pericole nu au efecte imediate. Acestea sunt denumite inamici invizibili; spre exemplu, lucrul indelungat intr-un mediu foarte zgomotos, fara utilizarea antifoanelor sau castilor de protectie impotriva zgomotului, poate conduce la pierderea auzului, boala ce afecteaza lucratorul dupa ani de munca.

2. Asigurati echipamentele de protectie potrivite


Puneti la dispozitia personalului dvs. articole de protectie adecvate pentru mediul de lucru, si care au masurile corespunzatoare pentru fiecare angajat in parte. De asemenea, asigurati-va ca personalul dvs. detine cunostintele necesare despre, si ca stie sa utilizeze echipamentele de protectie puse la dispozitie.

3. Implicati-va mai mult


Discutati deschis cu angajatii dvs. si incercati sa intelegeti si punctul lor de vedere atunci cand exista situatii in care se refuza purtarea imbracamintii sau articolelor de protectie. Sunt incomode, voluminoase, nu permit desfasurarea usoara a sarcinilor la locul de munca? In acest caz, discutati si vedeti care sunt solutiile optime. Incercati sa permiteti personalului sa isi aleaga singuri echipamentele de protectie pe care le considera adecvate jobului, ritmului de lucru, mediului de lucru. Pana la urma, ei sunt cei care trebuie sa poarte aceste echipamente si sa isi duca sarcinile la bun sfarsit nu?

4. Impuneti echipamentul de protectie ca o conditie


In cazul in care metodele explicate mai sus esueaza, explicati personalului faptul ca legea impune echipamentul de protectie la locul de munca, amenzile in care contrar fiind destul de mari. Dvs. ca angajator sunteti obligat sa asigurati, iar personalul este obligat sa utilizeze toate articolele de protectie impuse de natura meseriei.