Investigarea diferențelor dintre nivelul stimei de sine, al satisfacției în cuplu și al satisfacției cu viața, la femeile cu nivel crescut și scăzut de distres

asociat cu anorgasmia secundară

Coordonator Conf. Univ. Dr. Alina S. Rusu Student Boitor Valerian

distres. satisfacție cu viața. satisfacție în cuplu. orgasm și anorgasmie  . PREZENTA LUCRARE:  reprezintă un studiu explorator (descrierea unei situații puțin cunoscute și studiate – anorgasmia secundară) cu un design cvasi-experimental (participanții nu sunt randomizați) tratează conceptele de stimă de sine.

 CONCEPTE Stima de sine = media auto-evaluărilor particulare pe dimensiunile de relevanţă personală  Satisfacția în cuplu = nivel general de mulțumire față de relație  Satisfacția cu viața = modalitatea în care o persoană percepe calitatea vieții ei din trecut și modalitatea în care percepe ea viitorul  Distresul = suferință fizică sau mentală/ stres negativ  .

acompaniată de contracții ale musculaturii circumvaginale pelvice striate și contracții uterine/ anale și miotonie.. sau e întârziat  . 2004) Anorgasmia = DSM IV – o întârziere persistentă sau recurentă sau absența orgasmului. după o fază normală de excitare sexuală  ICD 10 . care rezolvă vascongestia indusă sexual și induce starea de bine/ satisfacție (Meston et al. Orgasmul = reprezintă o senzație intensă de plăcere care creează o stare alterată de conștiință.orgasmul ori apare ori nu apare.

anorgasmia primară = femeia nu a simțit niciodată orgasmul . 1972) Orgasm vulvar (stimulare clitoridiană)  Orgasm uterin (implică penetrare)  Orgasm combinat (vulvar + uterin) FORME ALE ANORGASMIEI . TIPURI  DE ORGASM (Singer & Singer.anorgasmia secundară = problema apare după o perioadă în care femeia a avut orgasm .

socio-culturali. problemele orgasmice sunt pe locul 2 în topul celor mai frecvente probleme sexuale la femei (Bancroft et al. spinale și neuropatia diabetică  factori: neurali periferici. PREVALENȚA ANORGASMIEI  conform National Social & Health Life Survey.. iar definițiile în ceea ce privește anorgasmia variază între studii  CAUZE ALE ANORGASMIEI cauze: centrale. interpersonali. biologici și genetici  . psihologici. 2003)  INCIDENȚA ANORGASMIEI  nu se poate face o precizare deoarece au fost realizate puține studii controlate.

al satisfacției în cuplu și al satisfacției cu viața. Ipoteză 3: Grupul 1 va avea un nivel mai scăzut al satisfacției cu viața în raport cu grupul 2 . Ipoteză 1: Grupul 1 (N=30 femei diagnosticate cu anorgasmie secundară și nivel crescut de distres asociat cu anorgasmia) va avea un nivel mai scăzut al stimei de sine în raport cu grupul 2 (N=30 femei diagnosticate cu anorgasmie secundară și nivel scăzut de distres asociat cu anorgasmia) Ipoteză 2: Grupul 1 va avea un nivel mai scăzut al satisfacției în cuplu în raport cu grupul 2. la femeile cu nivel crescut și scăzut de distres asociat cu anorgasmia secundară. OBIECTIVE  ȘI IPOTEZE    Obiectiv: Ne propunem sa investigăm diferențele dintre nivelul stimei de sine.

 VARIABILE STUDIATE În acest studiu vom avea ca și variabilă independentă: VI : nivelul de distres: a) crescut b) scăzut În acest studiu vom avea ca și variabile dependente: VD 1: nivelul stimei de sine VD 2: nivelul satisfacției în cuplu VD 3: nivelul satisfacției cu viața .

 . EȘANTION Femei diagnosticate cu anorgasmie secundară (N=60)  Eșantionul va fi selectat pentru a îndeplini trei condiții: (1) subiecții să fie diagnosticați cu anorgasmie secundară. Eșantionul va fi împărțit în 2 grupuri: grupul 1 (N=30) include femei cu anorgasmie secundară care prezintă un nivel crescut de distres (scoruri între 30 – 50 la scala K10). iar grupul 2 (N=30) include femei cu anorgasmie secundară care prezintă un nivel scăzut de distres (scoruri între 20 – 24 la scala K10). (2) subiecții să fie implicați într-o relație stabilă (minim 6 luni) și (3) subiecții să aibă orientare sexuală de tip heterosexuală.

1965) 4.K10 – Kessler Psychological Distress Scale (Kessler et al. 2003) 3. MĂSURĂTORI 1.The Satisfaction With Life Scale (Diener et al. Variabila nivel al stimei de sine . Variabila nivel de distres .. 2007) .Rosenberg SelfEsteem Scale (Rosenberg.CSI – The Couples Satisfaction Index (Funk & Rogge. Variabila nivel de satisfacție cu viața . 1985) 2.RSES . Variabila nivel al satisfacției în cuplu .SWLS ..

Se vor testa subiecții până la atingerea numărului necesar de subiecți aferent fiecărui grup (N=30 subiecți diagnosticați cu anorgasmie secundară care prezintă nivel crescut de distres – pentru grupul 1. . N=30 subiecți diagnosticați cu anorgasmie secundară care prezintă nivel scăzut de distres – pentru grupul 2). STATISTICĂ DESCRIPTIVĂ Subiecții care vor avea scoruri înafara celor stabilite pentru includerea în studiu (scoruri de la 10 – 19 și 25 – 29 la scala K10) vor fi eliminați din studiu.

 REZULTATE OBȚINUTE PRIN CALCULAREA MEDIEI ȘI A ABATERII STANDARD ÎN URMA APLICĂRII SCALELOR .

2. avem de asemena și trei variabile dependente. Vor exista diferențe între cele două grupuri experimentale. ANALIZA STATISTICĂ Pentru a prelucra datele statistice obținute în urma aplicării scalelor SWLS (Diener et al. satisfacție în cuplu și satisfacție cu viața. 1985). 3. 2007). Grupul femeilor cu nivel scăzut de distres (Grup 2) va prezenta niveluri crescute pe dimensiunile: stimă de sine... . 2003). se va folosi programul de analiză statistică a datelor SPSS.  Rezultate expectate: 1. selectându-se opțiunea de analiză MANOVA unifactorial (one-way MANOVA). satisfacție în cuplu și satisfacție cu viața. RSES (Rosenberg. K10 (Kessler et al. 1965) și CSI (Funk et al.. Grupul femeilor cu nivel crescut de distres (Grup 1) va prezenta niveluri scăzute pe dimensiunile: stimă de sine. deoarece: avem o variabilă independentă cu două modalități – nivel crescut de distres și nivel scăzut de distres.

un program de prevenție ar putea fi elaborat în urma cercetărilor viitoare. prin intermediul unui astfel de program rata divorțurilor în cadrul unor astfel de cupluri ar putea scădea. Astfel. . program de prevenție a divorțurilor din cadrul cuplurilor în care femeia a fost diagnosticată cu anorgasmie secundară. DIRECȚII VIITOARE DE CERCETARE  Având în vedere conexiunea care se formează între persoanele care suferă de disfuncții sexuale (incluzând aici și anorgasmia) și problemele maritale.

la nivelul de distres. raportându-se această viitoare terapie. VĂ MULȚUMESC! . CONCLUZII Confirmarea ipotezelor studiul poate duce la instituirea unei terapii adecvate pe segmentul terapiei în cuplu. în ceea ce privește anorgasmia secundară.stima de sine. şi la cele trei variabile dependente ale studiului . satisfacția în cuplu și satisfacția cu viața.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful