P. 1
Implantul.oral

Implantul.oral

|Views: 6|Likes:
Published by Militaru Iulian

More info:

Published by: Militaru Iulian on Aug 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/06/2014

pdf

text

original

Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Facultatea de Stomatologie Catedra de Implantologie Orala Sef catedra: prof. dr.

Augustin Mihai

Rolul si locul implantologiei in reconstructia protetica pe implanturi
Curs 1

Implantologia orala face parte din arsenalul terapeutic al stomatologiei moderne, astfel incat stomatologia de astazi nu poate functiona fara aceasta frumoasa arta...

IMPLANTOLOGIA ORALA

Anestezia generală şi apoi cea locală au revoluŃionat stomatologia. Anestezia a eliminat durerea şi a permis medicului să prelungească diferiŃi timpi operatori pentru finalizarea unor procedee terapeutice. Insă adevărata revoluŃie în stomatologie a realizat-o implantologia orală, care a răsturnat concepŃii, a permis dispunerea unor stalpi suplimentari şi a adus un suflu nou în protetică, mai mult, a generat apariŃia unei protetici noi. Moses Strock, Formigini, Linkow, dar mai ales Pasqualini şi Per Ingvar Branemark au adus un aport de credibilitate remarcabilă implanturilor dentare. ConcepŃia de osteointegrare, regenerare tisulară dirijată, grefele osoase, intervenŃiile de sinus-lift au contribuit la extinderea indicaŃiilor implanturilor dentare şi la creşterea ratei succeselor. Implanturile dentare au penetrat în aproape toate ramurile stomatologiei.

Aplicatiile implantologiei orale în protetică:
•EdentaŃiile unidentare beneficiază de refaceri protetice pe implanturi, fără a mai fi necesară prepararea dinŃilor limitrofi breşei pentru o punte •EdentaŃiile terminale se pot proteza graŃie implanturilor cu restaurări protetice conjuncte •EdentaŃiile parŃiale întinse de peste trei dinŃi pot fi rezolvate cu restaurări protetice conjuncte prin inserarea unor implanturi ce devin stalpi suplimentari •EdentaŃia totală maxilară sau mandibulară poate fi la ora actuală rezolvată graŃie implantologiei orale prin lucrări conjuncte. De obicei se inseră cinci sau şase implanturi la mandibulă în zona interforaminală, sau şase-opt implanturi la maxilar pe care se agregă o suprastructură fixă •RetenŃia unei proteze parŃiale mobilizabile poate fi îmbunătăŃită considerabil prin inserarea unor implanturi prevăzute cu mijloace speciale de menŃinere şi stabilizare evitand aplicarea unor croşete pe dinŃii naturali

Aplicatii in endodontie:
Esecurile din endodonŃie (recidivele leziunilor periapicale, canalele impermeabile, dinŃii fracturaŃi) duc adeseori la îndepărtarea unor dinŃi. Inserarea unui implant imediat postextracŃional (procedeu pe care îl poate învăŃa orice endodont calificat) poate să-l salveze adeseori din situaŃii neplăcute.

Aplicatii in ortodontie:
Implanturile sunt din ce în ce mai des utilizate în ortodonŃie pentru tracŃionarea unor dinŃi la pacienŃi cu edentaŃii parŃiale, servind drept suport pentru aplicarea unor forŃe intraorale ce contribuie la redresarea şi/sau repozitionarea acestor dinŃi.

Aplicatii in chirurgia oro-maxilo-faciala
Implanturile se folosesc tot mai des şi în chirurgia oro-maxilo-facială pentru deplasarea sau stabilizarea unor fragmente osoase deplasate sau transplantate.

Istoricul implantologiei orale
Codul lui Hamurabi (2600 îen) menŃionează persoane care practicau extracŃia dinŃilor. Dezvoltarea societăŃii umane a pus noi probleme ìn rezolvarea pierderilor dentare, respectiv de înlocuire a dinŃilor extraşi prin mijloace artificiale. Congton (1915) este primul care foloseşte termenul de “implantation” pentru a desemna “operaŃiunea de introducere a unei rădăcini naturale sau artificiale într-o alveolă creată artificial în procesul alveolar”. Primele secvenŃe dentistice datează de la egipteni (papirusul Ebers – din anul 3700 îen). Escavand în 1931 la Playa de Los Muertos (Honduras), Wilson descoperă un craniu din anul 600 îen cu doi dinti artificiali sculptati dintr-o scoică care înlocuiau incisivi inferiori. Radiografiile au demonstrat existenŃa în jurul acestor implanturi a unui Ńesut osos compact.

Istoricii impart evolutia implantologiei in sase etape distincte: 1) Etapa antica (de la inceputuri pana in anul 1000 en) – se foloseau dinti de animale sau sculptati in fildes 2) Perioada medievala (1001-1799) – transplante din os de bou, metale sau dinti umani 3) Perioada fundamentarii (1800-1910) – Magillio (1809) insera un implant din aur in alveola unui dinte proaspat extras. Znamenski (1891) descrie implantarea unor dinti din portelan, gutaperca si cauciuc, iar Bonwell practica implantari de tuburi din aur sau iridium ca suport pentru viitoare coroane 4) Perioada premoderna (1911-1930) – in 1937 Adams patenteaza un implant endoosos cilindric in forma de surub avand un manson gingival neted si un element de retentie extern de forma rotunjita 5) Perioada moderna (1931-1977) – Venable perfectioneaza aliajul Cr-CoMo, cunoscut azi sub numele de vitalium. Acest aliaj face posibila aparitia tipului nou de implant in procedeele protetice ale decadei viitoare 6) Implantologia orala contemporana (1978-prezent)

Implant endoosos Maggiolo (1908) Implant endoosos Greenfield (1913)

Implant endoosos Dog (1931)

Implant de Grady Martin (1958)

Tipuri de implanturi
• Implanturi endoosoase
– Ac – Lama – Surub – Cilindru

• Implanturi juxtaosoase
– Subperiostale
• Partiale • Totale

.

.

.

.

Caz clinic 1 .

.

.

.

.

.

.

.

.

Caz clinic 2 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Caz clinic 3 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Dr. Ioan Sirbu . Univ.Va multumesc pentru atentie Conf.

UMF Carol Davila Facultatea de Medicina Dentara Catedra de Implantologie Orala ConsideraŃii anatomice în implantologia orală Curs 2 .

Anatomia osoasă a cavităŃii orale Osul maxilar Corpul osului maxilar este descris ca o piramidă cu patru laturi cu baza localizată în zona mediană a craniului. ce prezintă o formă neregulată datorită rădăcinilor dinŃilor. denumit si antrul Highmore. . ToŃi pereŃii interiori ai sinusului maxilar sunt acoperiŃi de o membrană mucoasă – mucoasa schneideriană. Podeaua cavităŃii sinusale este formată din procesul alveolar. Corpul maxilarului prezintă o cavitate piramidală mare ce găzduieşte sinusul maxilar.

Sinusul maxilar Sinusul maxilar ne interesează în mod deosebit deoarece în multe din cazuri este hotărâtor în alegerea implantului folosit la un pacient cu o edentaŃie terminală maxilară. Această problemă poate fi depăşită cu ajutorul unei operaŃii de augmentare a podelei sinusului maxilar (sinus lifting). . Din momentul în care se extrag dinŃii sinusali se produce pneumatizarea sinusurilor maxilare. care de cele mai multe ori reduce sau elimină complet înălŃimea osului alveolar.

Este important să păstrăm relaŃiile anatomice în momentul când se inseră implanturile. Axul de deviaŃie al incisivului central este de 3° iar cele ale molarilor de 1.Procesul alveolar DinŃii maxilari sunt poziŃionaŃi oblic faŃă de axa verticală a craniului. ceea ce face ca rădăcinile dinŃilor să fie la o distanŃă mai mică între ele decât coroanele dinŃilor respective.5° până la 2°. .

.

Când ne referim la implantologia orală. chiar dacă există şi aspecte relevante la nivelul ramului mandibular. ea prezintă un corp sub formă de potcoavă (în care sunt implantaŃi dinŃii inferiori) şi două ramuri. .Mandibula Mandibula este cel mai mare şi mai puternic dintre oasele faciale. cel mai important element pentru noi este corpul mandibulei.

.

.Foramenul mentonier Foramenul mentonier este un canal prin care trece mănunchiul vasculonervos mentonier. Canalul mandibular ce se deschide la acest nivel are un traseu paralel cu corpul mandibulei. începe de la nivelul premolarului doi situându-se aproximativ la jumătatea distanŃei dintre procesul alveolar şi bazilara mandibulei.

Când canalul ajunge în dreptul premolarului doi. canalul se continuă orizontal spre anterior. După ce ajunge la nivelul corpului mandibular. şi canalul incisiv ce inervează şi vascularizează dinŃii anteriori. ce are o direcŃie laterală şi superioară şi care se termină la nivelul foramenului mental. .Canalul mandibular Foramenul mandibular este localizat pe suprafaŃa medială a ramului mandibular. găzduind mănunchiul vasculo-nervos alveolar inferior. el se împarte în canalul mental. în apropierea liniei mediane a acesteia. Canalul mandibular are un traseu oblic spre anterior şi inferior.

mai mult decât atât. Această relaŃie va fi însă categoric modificată ca urmare a atrofiei procesului alveolar mandibular. .Canalul mandibular DistanŃa dintre plafonul canalului mandibular şi apexul rădăcinilor dinŃilor este de 3-4 mm în regiunea molarului trei şi de aproximativ 3 mm sub primul molar. Astfel. după pierderea dinŃilor creasta alveolară se atrofiază. atrofie determinată de pierderea dinŃilor şi de vârsta pacientului. modificări ce interesează mai mult regiunea orală decât cea vestibulară. o dată cu vârsta apar şi modificări degenerative a părŃii bazale a mandibulei.

.

În timpul operaŃiei de inserare a implanturilor este foarte importantă evitarea lezării acestor structuri anatomice. de mare importanŃă este fosa sublinguală ce conŃine glanda salivară omonimă.fosa sublinguală. locul de inserŃie al muşchiului milohioidian. În zona superioară şi anterioară a acestei linii se află un spaŃiu triunghiular .fosa submandibulară. .Fosa sublinguală La nivelul feŃei interne. Fosa sublinguală este localizată de-a lungul liniei milohioidiene. iar inferior se delimitează o zonă ovalară . ce poate apărea din cauza angulaŃiei osoase.

ce inervează pielea din regiunea temporală. ce inervează pielea din zona osului zigomatic. Ramurile cutanate ale nervului maxilar sunt: nervul infraorbital ce trece prin foramenul infraorbital inervând aripa nasului. zona laterală a nasului. el prezintă trei ramuri cutanate ce inervează porŃiunea mijlocie a feŃei. mucoasa nazofaringelui. pleoapa inferioară. buza superioară. precum şi nervul zigomatico-temporal. buza superioară şi pleoapa inferioară. gingia şi dinŃii superiori. nervul zigomatico-facial cu emergenŃă în osul zigomatic la nivelul foramenului cu acelaşi nume. palatul moale. sinusul maxilar. tonsila palatină.InervaŃia cavităŃii orale Nervul maxilar este în întregime senzitiv. .

ce inervează arii extinse de mucoasă. Ramura intermediară este reprezentată de nervul alveolar inferior. pielea şi mucoasa buzei inferioare precum şi pielea de la nivelul bărbiei. . ce conŃine fibre senzitive şi întreaga componentă motorie a nervului trigemen. El este un nerv mixt. Cele trei ramuri senzoriale ale nervului se separă de acesta la aproximativ 5 pana la 10 mm inferior de baza craniului. Ramurile interne sunt nervul bucal şi nervul lingual. ce inervează dinŃii mandibulari.InervaŃia cavităŃii orale Nervul mandibular este cea de-a treia şi cea mai mare ramură a trigemenului.

o porŃiune din bărbie şi regiunea posterioară a zonei temporale ce include şi părŃi ale urechii externe. nervul zigomatic. reprezentată de nervul auriculo-temporal inervează suprafaŃa superioară a feŃei.InervaŃia cavităŃii orale Ramura externă a nervului mandibular. nervii temporali anterior şi posterior. şi aproape imediat intră în glanda parotidă. nervul marginal mandibular şi nervul cervical. Toate aceste ramuri ale nervului facial îşi au originea în marginile superioară. Nervul facial emerge de la baza craniului prin foramenul stilomastoidian. Are traiect superficial în glanda parotidă înainte de ramificarea în cele cinci ramuri terminale: nervul temporal. Fibrele motorii ale nervului mandibular care stimulează contracŃia nervilor masticatori sunt reprezentate de către nervul maseterin. anterioară şi inferioară ale glandei parotide . nervul bucal. nervul pterigoidian medial si nervul pterigoidian lateral. între procesul mastoid şi stiloid al osului temporal.

InervaŃia cavităŃii orale .

VascularizaŃia cavităŃii orale .

VascularizaŃia cavităŃii orale .

Caz clinic .

.

.

.

.

.

.

.

.

Va multumesc pentru atentie Conf. Ioan Sirbu . Dr.

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “CAROL DAVILA” FACULTATEA DE STOMATOLOGIE CATEDRA DE IMPLANTOLOGIE Biomateriale folosite în implantologia orală Curs 3 .

implanturi dentare). cu scopul de a produce o interacŃiune cu sistemul biologic” (Wagner.European Society of Biomaterials defineşte termenul de “biomateriale” ca fiind “materiale fără viaŃă. . 1991). utilizate în domenii medicale (de exemplu.

Materiale utilzate pentru realizarea implanturilor endoosoase
In cursul anilor s-a încercat utilizarea unui număr variabil de materiale pentru confecŃionarea implanturilor, din care au supravieŃuit doar câteva, care posedă anumite proprietăŃi obligatorii ce se impun în vederea obŃinerii unui succes pe termen lung.

O condiŃie obligatorie impusă tuturor biomaterialelor este asigurarea lipsei de nocivitate locală şi generală. Trebuie evitate materialele care au componente toxice, cancerigene, alergice şi/sau radioactive. In general, biomaterialele trebuie să fie compatibile din punct de vedere biologic, mecanic, funcŃional, rezistente la coroziune, şi să se adapteze uşor unor tehnologii clinice şi de laborator.

Biocompatibilitatea
Prin biocompatibilitate se înŃelege posibilitatea ca un organism viu să tolereze, în anumite limite, fără a determina apariŃia unor reacŃii de apărare, un material străin de el, inserat în intimitatea lui. Rateitschack şi Wolf au definit biocompatibilitatea astfel: “un material este biocompatibil dacă la nivelul unui organism viu produce doar reacŃii dorite sau tolerate” sau “un material cu o biocompatibilitate optimă nu produce reacŃii tisulare nedorite”. Există mai multe grade de compatibilitate. “O biocompatibilitate absolută este o utopie” (Williams).

Ca etalon în ceea ce priveşte biocompatibilitatea materialelor folosite în implantologia endoosoasă este considerat în primul rând reacŃia lor cu osul, cu toate că şi comportarea mucoasei în zona periimplantară este tot atât de importantă. Aceasta se datorează faptului că majoritatea cercetărilor în legătură cu biocompatibilitatea acestor materiale provine din domeniul chirurgiei ortopedice, care utilizează doar implanturi intraosoase şi unde nu se ridică probleme periimplantare la nivel de tegumente sau mucoase. InteracŃiunea dintre implant şi Ńesuturile periimplantare nu are voie să inducă, prin coroziune, liză osoasă şi biodegradare la nivelul suprafeŃei acestuia, modificări secundare în organism (metaloze) sau o instabilitate biologică a implantului. Nu este permisă decât utilizarea unor materiale standardizate prin norme internaŃionale.

Compatibilitatea mecanică
Biomaterialele utilizate în implantologia orală trebuie să asigure transmiterea forŃelor ocluzale Ńesuturilor de susŃinere. In acest sens, ele trebuie să prezinte o rezistenŃă mecanică suficientă pentru a nu suferi modificări în cursul exercitării forŃelor fiziologice. Parametrii mecanici ai unui material sunt modulul de elasticitate şi rezistenŃa la tracŃiune. De aici se poate conchide că materialele polimerice şi aliajele pot îndeplini mai bine aceste cerinŃe, în timp ce materialele ceramice, fiind mai fragile şi mai rigide, nu pot îndeplini în aceeaşi măsură aceste condiŃii.

FuncŃionalitatea şi adaptabilitatea clinică
FuncŃionalitatea şi adaptabilitatea clinică se referă la implantul în sine, care trebuie: să fie clinic utilizabil, oferind posibilităŃi de protezare estetice şi funcŃionale să permită sterilizarea şi, ulterior, igienizarea corespunzătoare să poată fi inserat, şi, eventual, îndepărtat fără manevre chirurgicale laborioase Există mai multe criterii de clasificare a materialelor din care se confecŃionează implanturi, cea mai convenŃională fiind cea imunologică. Aceasta împarte biomaterialele în patru clase: materiale autogene, omoloage, heteroloage şi aloplastice.

MATERIALE
AUTOLOGE (AUTOGENE) OMOLOGE (ALOGENE)

ORIGINE Autoplastie (de la acelaşi organism) Homeoplastie (de la un alt individ al aceleiaşi specii)

UTILIZARE - transplant de dinŃi - replantări de dinŃi - transplante osoase - banca de oase - conservare cialitică - liofilizare - os devitalizat, deproteinizat - colagen, gelatină - metale - ceramică - materiale plastice

Heteroplastie HETEROLOGE (de la un individ din (XENOGENE) altă specie)
ALOPLASTICE

Aloplastie (materiale sintetice)

Implanturile endoosoase sunt confecŃionate exclusiv din materiale aloplastice, care pot fi: metale, aliaje, ceramică, materiale plastice. Avantajele materialelor aloplastice faŃă de cele autologe, omologe şi heterologe sunt: disponibilitate practic nelimitată manipulare mai uşoară posibilitatea de a le fi îmbunătăŃite proprietăŃile fizice şi chimice prin standardizarea lor se poate obŃine un nivel calitativ mai ridicat şi constant

Ca dezavantaj, materialele aloplastice prezintă riscul declanşării unei reacŃii de corp străin, care va duce inevitabil la pierderea implantului. Din punct de vedere histopatologic, aceasta este o reacŃie tisulară, care în prezenŃa unui corp neresorbabil duce la formarea de Ńesut conjunctiv de iritaŃie care va tinde să expulzeze corpul străin. Contactul osos periimplantar poate avea însă o reacŃie specială de corp străin, favirabilă, prin încorporarea implantului în os. Biomaterialele se compatibilitate: biotolerate bioinerte bioreactive împart în trei clase de

Materialelor biotolerate (oŃeluri inoxidabile, aliaje Cr-Co-Mo, PMMA) le corespunde aşa-zisa osteogenză la distanŃă (strat separator de Ńesut conjunctiv format prin interacŃiunea osului cu ionii metalizi toxici) Materialelor bioinerte (titan, tantal, ceramică pe bază de aluminiu) le corespunde osteogeneza de contact (contact între suprafaŃa implantului şi os). Pentru materialele bioreactive (fosfat de calciu, ceramică sticloasă, biosticlă şi apatite) este considerată tipică osteogeneza de legătură, când apare o legătură chimică între implant şi os.

O categorie specială o formează biomaterialele inerte cu structură osteotropă. Din această categorie putem cita titanul cu o suprafaŃă rugoasă acoperit cu un strat de TPFS (Titan Plasma Flame Spray). Aceste materiale, datorită biocompatibilităŃii chimice şi micromorfologice cu osul, realizează cu acesta o legătură fizico-chimică, fenomenul histologic la distanŃă fiind asimilat cu aşa-zisa osteogeneză de legătură.

Ceramicile utilizate în implantologia orală sunt pe bază de oxid de aluminiu – bioinactiv – şi fosfat de calciu – bioactiv. Ceramicile aluminoase produc osteogeneză de contact, deci în jurul implantului se va depune os lamelar, rezistent din punct de vedere mecanic. Ceramicile pe bază de fosfat de calciu, ca şi ceramica sticloasă produc osteogeneză de legătură prin eliberarea de ioni de calciu şi fosfat în mediul înconjurător şi absorbŃia acestora de către masa osoasă. Astfel se realizează o legătură chimică între implant şi os.

Din punct de vedere ştiinŃific şi practic, primul loc ca materiale pentru implanturile endoosoase îl ocupă aliajele metalice deoarece au proprietăŃi rezistive crescute (rezistenŃă la compresiune, încovoiere, tracŃiune, etc.), pentru a putea prelua şi transmite osului forŃele fiziologice care se exercită la acest nivel. In timp ce prin anii ’70 se utilizau aliaje Co-CrMo şi tantalul ca materiale pentru implanturile endoosoase, la ora actuală se preferă implanturile confecŃionate din titan pur şi aliaje de titan.

Titanul
Titanul şi aliajele sale au devenit în ultimul timp de neînlocuit în multe domenii tehnice, şi chiar şi în medicină. Acest material a atras atenŃia lumii stomatologice prin proprietăŃile sale deosebit de avantajoase: biocompatibilitate, conductibilitate termică redusă, densitate scăzută, rezistenŃă la coroziune, preŃul de cost fiind de patru ori mai scăzut decât al aurului. Printre primii care au realizat implanturi dentare din titan au fost Linkow (1968), Branemark (1969) şi Hofmann (1985), care utilizează un aliaj al titanului (TiAl6V4).

1%).In implantologie se utilizează titanul nealiat. In scopul îmbunătăŃirii proprietăŃilor mecanice. conform DIN 17 850 (Institutul German pentru Standarde) patru grade de puritate.75% şi un conŃinut de fier de maxim 0.5Fe NiTi (aliaj cu memorie) . cum sunt: Ti6Al4V Ti6Al7Nb Ti30Ta Ti5Al2. cu o puritate de aproximativ 99.5% (de obicei sub 0. au fost încercate şi diferite aliaje ale titanului. Titanul nealiat sau faza α a titanului prezintă.

. considerate “leneşe” din punct de vedere biologic. se recomandă acoperirea acestora cu un strat de plasmă de titan. Dacă din considerente de rezistenŃă se preferă alte aliaje de titan.După o serie de cercetări experimentale pe animale. prezenŃa unei concentraŃii variabile de ioni de Al şi V în Ńesutul periimplantar. Wagner şi colaboratorii (1987) susŃin că nu poate fi demonstrată o diferenŃă concretă între osteointegrarea diferitelor tipuri de aliaje şi titanul pur şi de aceea ei recomandă utilizarea aliajului Ti6Al4V. S-a descoperit însă. hidroxiapatită sau mase ceramice. cu proprietăŃi mecanice superioare titanului pur. datorită proprietăŃilor mecanice superioare. după o anumită perioadă de osteointegrare. De aceea la ora actuală se preferă din nou utilizarea implanturilor din titan nealiat sau aliaje Ti30Ta.

Pentru stabilizarea mecanică a stratului de oxizi de titan. Stratul de oxizi se formează spontan în mediu biologic. grosimea lui ajungând într-un minut la 100A. şi creşte până la 2000A după o perioadă mai mare de timp. unii autori recomandă acoperirea implantului cu oxid de zirconiu. care-i conferă însă o culoare închisă (implantele Bone-Lock).ProprietăŃile chimice şi biologice ale titanului sunt dictate de stratul superficial de oxizi. .

.

.

.

.

şi mai ales ZrO2. Astfel. ca şi o serie de aspecte de biocompatibilitate au dus la ideea înlocuirii metalelor de către masele ceramice cu proprietăŃi înalte. dintre care se remarcă cele pe bază de Al2O3.Masele ceramice Abandonarea metalelor în stomatologie face parte din cercetările de avangardă ale acestei specialităŃi. metalozele. metalele tind să fie înlocuite din domenii în care deŃineau supremaŃia de peste un secol. Bimetalismul. .

Ceramica pe bază de oxid de aluminiu se deosebeşte esenŃial de metale. sub jet de apă. şi o rezistenŃă la compresiune cu mult peste cea a implanturilor metalice. . Astfel. care permite o eventuală prelucrare doar cu instrumente diamantate. Biolok.Implanturile endoosoase din ceramică aluminoasă Implanturile endoosoase din ceramică aluminoasă (Frialit. implanturile din ceramică aluminoasă au o duritate extrem de crescută. Bionit) au fost primele realizări în domeniu.

Implanturile TCS sunt tije din oxid de zirconiu ce pot fi incluse în categoria implanturilor de stabilizare endoosoasă. deci în jurul implantului se va depune os lamelar. rezistent din punct de vedere mecanic. . în raport cu dinŃii naturali. Tijele se inseră proximal. Ceramicile aluminoase şi pele pe bază de oxid de zirconiu produc osteogeneză de contact.Implanturile endoosoase din ceramică pe bază de ZrO2 (TCS). Au o rezistenŃă mecanică corespunzătoare şi o biocompatibilitate recunoscută.

Materiale utilizate în tehnicile de augmentare osoasă In tehnicile de augmentare osoasă (numite şi regenerare osoasă ghidată – ROG) se utilizează cu precădere două tipuri de materiale: materiale de adiŃie şi membrane de regenerare. experimentându-se în permanenŃă noi tipuri de materiale care să întrunească cât mai multe dintre condiŃiile cerute. Si la ora actuală acestea sunt intr-un continuu proces de optimizare şi perfecŃionare. .

Materiale de adiŃie osoasă In ultima perioadă tehnicile de regenerare osoasă ghidată sunt utilizate tot mai des în diferite situaŃii clinice. Astfel se poate obŃine: un substrat osos favorabil inserării implanturilor un oarecare control al atrofiei crestelor alveolare refacerea unor defecte osoase Tabelul urmator prezinta tipurile materialelor de aditie osoasa: .

Tip Materiale autologe Origine .os alogen refrigerat şi uscat – FDBA . SUA) -PAW 1 (Poneti SRL. Germania) -Biobase α-pore (Calcitek. SUA) – HA cu sulfat de calciu -Frios Algipore (Friatec. SUA) -Hapset (Lifecore Biomedical.DFBA Asemănător cu materialele omologe.provenite de la un alt individ al aceleiaşi specii .substanŃe sintetice Pe bază de fosfat tricalcic Pe bază de hidroxi-apatită Polimeri de înlocuire a Ńesuturilor dure – HTR polymer . doar că sursa de provenienŃă este un individ din altă specie -Biogran (Orthivita.provenite de la un individ din altă specie Materiale omologe Materiale heterologe .os demineralizat refrigerat şi uscat .Ńesuturi de la acelaşi individ Intraorale Exemple -transplante de dinŃi -replantări de dinŃi -transplante osoase -spongioasă şi medulară din creasta iliacă Extraorale . Germania) -KSI TCP (KSI Bauer. Germania) – din alge Biosticle SubstituenŃi sintetici de os .spongioasă refrigerată conŃinând medulară din creasta iliacă şi os spongios crioconservat de la capul femural .) -Ilmaplant (Ilmenau Glaswerke) -Cerasorb (Curasan. Romania) -Perioglas (US Biomaterials Corp.

Caracteristici ideale ale unui material de augmentare osoasă Alogen Caracteristici Autogen RefrigeratUscat Xenogen DMB Alopastic Osteogen Osteoinductiv Osteoconductiv + + + + + + + + + + +/- + + + +/+/+ + + +/- + + + + - Disponibil Previzibil ProprietăŃi mecanice Manevrabilitate SiguranŃă +/- + .

Această tehnică a fost şi este folosită în ortopedie de multă vreme. Mai exact sediul de recoltare şi locul de inserare aparŃin aceluiaşi individ (organism).Materiale autologe Materialele autologe (transplantele autogene) sunt reprezentate de fragmente de Ńesut osos recoltate la acelaşi individ. Materialele autologe se pot clasifica în funcŃie de regiunea de recoltare în: intraorale extraorale .

mentonul sau crestele edentate.Transplantele autologe intraorale Transplantele autogene de dinŃi au fost practicate de foarte mult timp. dinŃii aceluiaşi individ fiind replantaŃi sau transplantaŃi se încorporează în os. când reuşitele sunt mai longevive dacă interfeŃele transplantului sunt exclusiv osoase. Sediile de recoltare intraorală pot fi: tuberozitatea maxilară. Există şi posibilitatea efectuării unor osteo-dentotransplante autogene. . procedeul neinfluenŃând însă resorbŃia rădăcinilor. Transfixarea acestor dinŃi le poate prelungi într-o oarecare măsură persistenŃa pe arcade. cu timpul însă apare resorbŃia rădăcinii lor.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Transplantele autogene extraorale
In recoltările extraorale se preferă spongioasa şi medulara din creasta iliacă, datorită potenŃialului osteogen ridicat. Acest tip de transplante prezintă avantajul că fragmentele osoase obŃinute sunt suficient de mari, sunt constituite dintr-o corticală şi un miez spongios asemănător ca dispoziŃie structurală cu oasele maxilare. Mai există şi alte zone de recoltare a grefelor osoase extraorale, cum ar fi epifiza tibiei şi calota craniană.

Materiale omologe
Transplantele de os alogen se realizează între indivizii diferiŃi din punct de vedere genetic ai aceleiaşi specii. Se descriu trei tipuri de os alogen uman care se pot obŃine de la bănci de os : spongioasă refrigerată conŃinând medulară din creasta iliacă şi os spongios crioconservat din capul femural os alogen refrigerat şi uscat – FDBA (freeze dried bone allografts) os demineralizat refrigerat şi uscat – DFDBA (demineralised freeze-dried bone allografts)

Prin refrigerare şi uscare se obŃine o scădere marcată a antigenităŃii produsului. Demineralizarea osului alogen refrigerat şi uscat oferă prin efectul eliberării unor proteine inductive – bone morphogenic proteins (BMP) – o creştere marcată a potenŃialului osteogen. BMP-urile stimulează formarea de os prin osteoinducŃie, favorizând diferenŃierea celulelor primare nediferenŃiate în osteoblaşti. Din acest motiv, DFDBA are proprietăŃi osteoinductive, pe când FDBA are caracter osteoconductiv.

Materiale de aditie heterologe (xenogene)
Un material din aceasta categorie utilizat cu rezultate foarte bune pe termen lung este PepGen P-15 (Ceramed, SUA). Acest material contine peptidul P-15, un biomimetic sintetic al secventei de 15 aminoacizi ai colagenului tip I, implicat in adeziunea celulara, in special a fibroblastilor si osteoblastilor.

Aplicatii PRP in implantologia orala
Concentratia plachetelor sangvine in PRP este de 10.000.000/dl care este de 100.000 de ori mai mare decat cea dintr-o plaga normala Utilizarea PRP poate evita folosirea unei membrane Se foloseste in reconstructiile defectelor importante de continuitate osoase mandibulare si maxilare

Modul de recoltare al PRP
Separarea sangelui in cele trei componente de baza
-Plasma bogata in plachete sangvine -Plasma saraca in plachete sangvine -Hematii

.

.

Defecte osoase importante care rezultau în urma chistectomiilor sau a unor tumor benigne erau umplute cu gips. bineînŃeles. . Un exemplu în acest sens este produsul Capset (Lifecare Biomedical SUA). cu produse mai sofisticate decât CaSO4. decenii de-a rândul gipsul sterilizat a fost utilizat ca substituent sintetic de os. care conŃine 35% sulfat de calciu semihidratat. De altfel există o tendinŃă de a reactualiza metoda. In multe din asemenea cazuri.SubstituenŃi sintetici de os In istoria modernă a stomatologiei. chiar după 20-30 de ani de la inserarea materialului nu apărea nici o reacŃie.

. dar care concomitent creşte şi solubilitatea biosticlelor. care influenŃează pozitiv cristalizarea hidroxiapatitei şi cristale de cuarŃ. Datorită faptului că stratul superficial al biosticlelor prezintă un grad variabil de solubilitate. în funcŃie de compoziŃia chimică succesul lor pe termen lung este redus. care detemină precipitarea dirijată a proteinelor de pe suprafaŃa lor.Materiale sintetice de augmentare osoasă pe bază de biosticle Stratul superficial al biosticlelor conŃine ioni de fosfat. Prin creşterea conŃinutului de elemente alcaline se obŃine o reactivitate osoasă superioară.

Nakamura elaborează aşa-numitele sticle AW care conŃin apatită (Ca10(PO4)6)O2) şi wolastonit (CaO SiO2) . rezultatele fiind superioare celor obŃinute în cazul ceramicii pe bază de oxid de aluminiu. . ce conferă materialului proprietăŃi mecanice superioare crescând rezistenŃa la încovoiere şi compresiune. Prin testări pe animale s-a demonstrat că rezistenŃa la tracŃiune şi forfecare creşte semnificativ după inserarea implantului.

iar printr-o încălzire continuă la 1370ºC se realizează trecerea fazei beta-TCP în faza alfaTCP. Ceramica pe bază de TCP mai este folosită şi în terapia defectelor din otochirurgie şi traumatologie ca suport medicamentos (de exemplu pentru Gentamicină) în terapia osteomielitelor.Materiale sintetice de augmentare osoasă pe bază de fosfat tricalcic (TCP) Ceramicile pe bază de fosfat tricalcic (TCP) se pot obŃine din hidrogenfosfat de calciu şi carbonat de calciu prin sinterizare la 1200ºC. .

In prezent hidroxiapatita este larg utilizată ca material de augmentare osoasă.Materiale sintetice de augmentare osoasă pe bază de hidroxiapatită (HA) Ceramicile pe bază de HA au o importanŃă clinică deosebită ca materiale de augmentare fie ca implanturi de adiŃie pentru acoperirea implanturilor endoosoase metalice. fie ca atare. înlocuind în acest sens ceramicile pe bază de TCP datorită proprietăŃilor mecanice superioare. fie asociată cu materiale osoase autogene. .

.

omologe. Asadar membranele sunt bariere confecŃionate din diferite materiale resorbabile sau neresorbabile care separă defectul osos refăcut sau nu cu materiale autologe. heterologe sau aloplastice. Pe lângă rolul de contenŃie al implanturilor de adiŃie. pentru izolarea defectului osos pe parcursul refacerii acestuia. Aceste folii sunt cunoscute sub numele de membrane. . membranele împiedică proliferarea celulelor epiteliale din lamboul muco-periostal spre defectul osos. proliferare care poate compromite o regenerare osoasă de calitate.Membrane utilizate în tehnicile de augmentare osoasă In regenerarea osoasă ghidată (ROG) se utilizează constant o serie de folii din diferite materiale (care se resorb sau nu în timp). de lamboul muco-periostal.

traumatisme. necesită o ROG corecŃii ale suprafeŃelor periimplantare şi terapia periimplantitelor tehnici de augmentare a rezervei osoase în implantologia orală .Membranele se utilizează în următoarele situaŃii clinice: terapia recesiunilor gingivale şi a furcaŃiilor descoperite ale molarilor din cursul diferitelor forme de parodontopatii marginale umplerea defectelor rezultate în urma chirurgiei afecŃiunilor parodonŃiului apical alte situaŃii în care defectele osoase apărute după pseudotumori inflamatorii. etc.

politetrafluoroetilen expandat (PTFE-e). latex.In funcŃie de materialul din care sunt confecŃionate. membranele se clasifică în: neresorbabile: fibre de celuloză hibridă. copolimeri ai acizilor glicolic sau lactic) sau naturale (ex. printr-o nouă intervenŃie resorbabile: pot fi sintetice (polimeri sintetici – acid poliactic. care trebuiesc îndepărtate după o anumită perioadă. Colagen) şi care nu necesită a fi îndepărtate printr-o nouă intervenŃie .

.

.

aderenŃă prin procese de coagulare. Din punct de vedere al designului pot fi comparaŃi cu pionezele. compresiunea periferică a mucoasei) au fost imaginaŃi pini de dimensiuni reduse care se inseră prin membrană intraosos realizând o fixare mecanică mai bună a acesteia.Mijloace de menŃinere a membranelor de augmentare osoasă Pentru mărirea stablităŃii primare a membranelor pe lângă mijloacele care conferă o fixare primară a acestora (sutură. .

SUA) Utilizarea pinilor conferă mai multe avantaje în cadrul tehnicilor de regenerare tisulară ghidată: diminuă semnificativ complicaŃiile postoperatorii: expunerea membranei. plicaturarea membranei simplifică tehnica operatorie nemaifiind necesară urmărirea fixării membranei prin mijloacele convenŃionale simplifică traseul inciziilor care nu mai trebuiesc făcute larg pentru a se acoperi porŃiunile libere ale membranei (cu mult mai mari în cazul neutilizării pinilor . deplasarea membranei de pe defect. Germania) – Memfix (Institute Straumann. ElveŃia) Resorbabili – din materiale resorbabile (acid polilactic) – – Resor-Pin (Geistlich.Pinii pot fi: neresorbabili – din titan – Frios (Friatec. ElveŃia) Leadfix (Calcitek.

.

Caz clinic .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Va multumesc pentru atentie Sef de lucrari G-ral. Br. Dr. Ioan Sirbu .

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “CAROL DAVILA” FACULTATEA DE STOMATOLOGIE CATEDRA DE IMPLANTOLOGIE SelecŃia pacienŃilor candidaŃi pentru a deveni purtători de implanturi Curs 4 .

tehnica reconstrucŃiilor pe implanturi dentare a fost modificată considerabil. .In ultimul deceniu. astăzi practicianul trebuie să ia în consideraŃie o multitudine de factori interdependenŃi înainte să formuleze planul de tratament. Dacă înainte atenŃia era îndreptată asupra dintelui sau dinŃilor care urmau să fie înlocuiŃi.

tot în această şedinŃă este schiŃat planul preliminar de tratament. . Dacă terapia prin implanturi dentare se poate aplica.ConsultaŃia iniŃială ConsultaŃia iniŃială este primul pas în luarea deciziei de a realiza o procedură restaurativă pe implanturi dentare. In cursul acestei şedinŃe este determinat şi evaluat statusul general şi dentoparodontal al pacientului.

Evaluarea statusului pacientului se face după regulile generale: Motivul prezentării Istoricul prezentei afecŃiuni Istoricul medical general Statusul dento-parodontal .

De exemplu. dar ulterior poate descrie unele dureri în ATM care apar în timpul masticaŃiei.Motivul prezentării Cele mai frecvente motive variază de la “Nu-mi place felul în care arăt” la “Am purtat proteză timp de 37 de ani şi nu o mai suport”. . Câteodată. Aceste informaŃii suplimentare pot constitui un ajutor extrem de important în diagnostic. discuŃia poate dezvălui amănunte care nu reies din descrierea iniŃială a pacientului. un pacient poate să spună că lucrările sale protetice nu mai sunt eficiente.

.

.

.

Implantologia orală uneori nu poate rezolva aceste cerinŃe sau nevoi ale unei persoane a carei scop final este o schimbare radicală a aspectului. atunci acestea se pot rezolva de cele mai multe ori prin implanturi dentare. Dacă insă deficienŃele funcŃionale sunt principala nemulŃumire a pacientului.Dacă un pacient acuză deficienŃe fizionomice. . acestea trebuiesc plasate în context.

Istoricul afectiunii curente Medicul trebuie să identifice cauzele care au dus la situaŃia actuală. mai ales în cazuri în care maxilarul sau mandibula prezintă grade avansate de atrofie: Trebuie văzut dacă pacientul a avut parte de un tratament de slabă calitate sau dacă a refuzat să se prezinte la un medic Dacă pacientul a pierdut prematur dinŃii şi dacă nu are un suport osos corespunzător Dacă pacientul a fost edentat o perioadă lungă de timp. ceea ce a dus la o atrofie severă a osului Dacă pacientul a fost supus unui traumatism Dacă lipsa dentară şi osoasă este cauzată de extirparea unei leziuni patologice sau a unei tumori Daca pacientul are o igiena corespunzatoare .

uneori extracŃia dentară. . inserarea implanturilor. pe catre pacientul trebuie să le suporte: anestezia. urmărirea osteointegrării. confecŃionarea suprastructurii protetice şi echilibrarea ei gnatologică. crearea patului osos receptor.Istoricul medical general O refacere protetică pe implanturi însumează o serie de intervenŃii şi proceduri traumatice.

va încadra pacientul in una din cele 5 clase de risc chirurgical. coroborat cu examenul clinic şi paraclinic (de laborator si radiologic). permiŃându-le o viaŃă normală (de exemplu un pacient hipertensiv. pacientul va completa un chestionar de sănătate. . care. formulate de AsociaŃia Americană de Anestezie: Clasa I include pacienŃii clinic sănătoşi şi care duc o viaŃă normală Clasa II cuprinde pacienŃii cu cu unele afecŃiuni care sunt Ńinute sub control cu medicaŃie adecvată. care cu medicaŃie antihipertensivă menŃine o tensiune arterială normală).La consultaŃia iniŃială.

care cel mai probabil nu vor supravieŃui următoarele 24 de ore. . Clasa IV reprezintă pacienŃii care au nevoie de îngrijiri medicale imediate. Cel mai frecvent. pacienŃii care solicită restaurări pe implanturi se încadrează în clasele I şi II. Clasele IV şi V includ pacienŃii cu afecŃiuni grave sau foarte avansate.Clasa III cuprinde pacienŃii cu multiple afecŃiuni. Pentru pacienŃii din clasa III trebuiesc luate măsuri suplimentare. cum ar fi HTA severă sau diabet insulinodependent. principala fiind stabilizarea şi controlul afecŃiunii. afecŃiuni care împiedică unele activităŃi din viaŃa de zi cu zi. iar Clasa V cuprinde pacienŃii muribunzi.

.

.

diabetici insulinodependenŃi ciroze hepatice afecŃiuni pulmonare cronice obstructive îmbolnăviri frecvente cu utilizare periodică de steroizi bolnavi cu neoplasme care au făcut sau vor face radioterapie sau chimioterapie maladii endocrine necontrolabile afecŃiuni psihotice consumul de droguri .ContraindicaŃiile sistemice se referă la: deficite imunitare majore. endocardite. HTA majoră.

aspectul mucoasei care acoperă crestele alveolare. urmează determinarea statusului dentar al pacientului. cât şi modele de studiu. Aceasta include o discuŃie cu pacientul despre afecŃiunile dentare suferite in trecut şi un examen clinic minuŃions al regiunii oro-faciale.Determinarea statusului dentar După aflarea istoricului medical. fundurile de sac. Endobucal ne interesează prioritar evaluarea dinŃilor restanŃi. şi în afară de radiografii se vor realiza atât fotografii exobucale şi endobucale preoperatorii. . Examenul radiologic este obligatoriu. dispoziŃia şanŃului paralingual. contururile osoase (formă. dimensiuni).

.

ContraindicaŃiile locale cuprind următoarele situaŃii: igienă bucală deficitară prezenŃa unor resturi radiculare în grosimea crestei alveolare neoplasme maxilare sau stări precanceroase afecŃiuni ale mucoasei bucale procese inflamatorii locale ofertă osoasă insuficientă pat osos slab din punct de vedere calitativ status cervico-oro-facial postradioterapie .

Implanturile pot fi utilizate ca suport exclusiv al suprastructurii protetice sau în combinaŃie cu dinŃii stâlpi naturali.Evaluarea dinŃilor restanŃi Evaluarea dinŃilor naturali adiacenŃi breşei edentate este o premiză indispensabilă stabilirii planului de tratament prin implanturi dentare. Criteriile după care sunt analizaŃi dinŃii restanŃi implicaŃi în restaurarea protetică pe implanturi sunt: mobilitatea dimensiunea coroanei raportul coroană/rădăcină poziŃia dintelui şi paralelismul cu viitorul ax de inserŃie al protezei prezenta sau absenŃa cariilor configuraŃia radiculară aria suprafeŃei radiculare statusul endodontic statusul parodontal . în situaŃia unei conexiuni dentoimplantare.

.

.

.

rigid. primul criteriu în realizarea unei ancorări mixte este: mobilitatea clinică a stâlpului natural să fie cât mai aproape de 0. diametru. De aceea. mobilitate care depinde de caracteristicile rădăcinilor: număr. Mobilitatea unui implant este de 2-3µ în sens vertical şi aproximativ 10µ în sens orizontal. Mobilitatea fiziologică a unui dinte sănătos este de 28µ în sens axial şi 56-108µ în sens vestibulo-oral. formă.Mobilitatea DinŃii naturali prezintă o mobilitate fiziologică în sens orizontal. lungime. suprafaŃă. şi se datorează elasticităŃii osului alveolar. şi se datorează ligamentului periodontal. poziŃie. O suprastructură agregată mixt. precum şi de tipul osului alveolar înconjurător. mezial pe un dinte natural şi distal pe un implant va suferi sub acŃiunea forŃelor ocluzale o mobilizare care va tinde să tracŃioneze spre mezial stâlpul implantului. axial şi rotaŃional. .

mai corect decât includerea ca stâlpi suplimentari a unor dinŃi vecini. caz în care ar avea de suferit igienizarea proximală dintre dinŃii stâlpi. Intr-o astfel de situaŃie se recurge la intervenŃii de alungire a coroanei clinice pentru obŃinerea unei retenŃii favorabile. .Dimensiunea coroanei RetenŃia elementului de agregare aplicat pe un dinte stâlp depinde de diametrul şi înălŃimea stâlpului. InălŃimea bontului dentar poate fi influenŃată negativ de un spaŃiu redus interarcadic. Molarii oferă o retenŃie mai mare decât premolarii datorită suprafeŃei mai întinse de contact cu proteza.

puŃuri.Coroanele cu dimensiuni reduse necesită o preparare cu pereŃi cât mai paraleli şi realizarea de elemente suplimentare de retenŃie. Secundar. cum ar fi canale. Lipsa de retenŃie a stâlpului natural are ca efect primordial descimentarea supraprotezei. cavităŃi. care au şi rol antirotaŃional. . problemele care apar sunt caria stâlpului şi suprasolicitarea implantului.

în timpul funcŃiilor aparatului dentomaxilar. Raportul coroană-rădăcină maxim admis atunci când dintele respectv se utilizeaza ca stâlp într-o restaurare mixtă dentoimplantară este de 1:1. excentrice. cu efecte distructive. ForŃele laterale transformă stâlpul natural într-o pârghie de gradul I cu punctul de sprijin la nivelul marginii alveolare. comparativ cu lungimea rădăcinii implantate în os. cu atât se amplifică momentul forŃei la nivelul pârghiei. Cu cât creşte coroana clinică şi se reduce porŃiunea de rădăcină implantată în os. Evaluarea acestei caracteristici este de maximă importanŃă atunci când asupra restaurării protetice vor acŃiona forŃe laterale.Raportul coroană-rădăcină Raportul coroană-rădăcină se referă la înălŃimea coroanei din punctul cel mai incizal sau ocluzal până la limbul alveolar din jurul dintelui. .

egresiune orizontală. Tratamentul poate consta în prepararea modificată a dintelui ca stâlp. extruzie. recurgerea la terapie endodontică sau ortodontică. . Este necesară corectarea poziŃiei acestor dinŃi înainte de realizarea planului protetic. Dintele adiacent stâlpului natural poate suferi şi el modificări de poziŃie. a ariilor de contact proximale şi îmbunătăŃirea transmiterii forŃelor de la nivel ocluzal către suportul parodontal. egresie. dinŃii limitrofi suferă modificări de poziŃie: versiune.PoziŃia şi axul dintelui stâlp Dacă breşa edentată este veche. Corectarea este necesară din motive estetice. pentru ameliorarea axei de inserŃie a protezei.

etc.).PrezenŃa cariilor Toate leziunile carioase ale dintelui stâlp trebuie tratate înainte de inserarea implantului şi nu după perioada de vindecare a acestuia. In decursul celor câteva luni necesare integrării implantului caria dintelui stâlp poate progresa cu modificarea planului de tratament (necesitatea unui tratament endodontic. aplicarea unui dispozitiv corono-radicular. mergând până la necesitatea extracŃiei dintelui. Dacă după îndepărtarea structurilor cariate se constată că este necesară terapia endodontică. . obturaŃia de canal se indică să fie făcută înainte de etapa chirurgicală de inserare a implantului pentru a putea realiza mai uşor diagnosticul diferenŃial al unei eventuale complicaŃii postendodontice cu una post-chirurgicală.

ConfiguraŃia radiculară ConfiguraŃia radiculară a dintelui stâlp poate influenŃa capacitatea dintelui de a rezista forŃelor care acŃionează asupra lui. . Rădăcinile curbe sau dilacerate sunt favorabile din punctul de vedere al sprijinului dento-parodontal. In aceste situaŃii se indică suprastructuri protetice exclusiv implantopurtate sau inserarea mai multor implanturi utilizate ca dinŃi stâlpi alături de dintele natural respectiv. această configuraŃie radiculară face dificilă o intervenŃie endodontică eventual necesară. Rădăcinile efilate sau fuzionate au o capacitate redusă de a suporta încărcătura ocluzală în cazul unei restaurări protetice fixe. Pe de altă parte.

cu atât este mai bun sprijinul parodontal. DinŃii posteriori oferă un suport mai bun decât dinŃii anteriori din acest punct de vedere. Pentru primul molar maxilar pierderea de os alveolar până la nivelul furcaŃiei prin parodontopatie determină o reducere cu 30% a suprafeŃei radiculare implantate intraalveolar. cu cât aria suprafeŃei radiculare a dintelui stâlp este mai mare. DinŃii afectaŃi de boala parodontală pierd din aria suprafeŃei radiculare.Aria suprafeŃei radiculare In general. .

cu elasticitate crescută. nu atât pentru a compensa suprafaŃa radiculară pierdută. Când breşa edentată corespunde la 2 sau 3 dinŃi absenŃi devine necesară inserarea mai multor implanturi.In stabilirea tratamentului se poate aplica orientativ şi regula conform căreia suprafeŃele radiculare ale dinŃilor stâlpi trebuie să fie cel puŃin egală ca valoare cu suma suprafeŃelor radiculare ale dinŃilor lipsă. . cât pentru a împiedica realizarea unui corp de punte prea lung.

Când se indică rezecŃia apicală.Statusul endodontic Dintele inclus ca stâlp într-o restaurare cu agregare mixtă dento-implantară trebuie să prezinte un status pulpar satisfăcător sau o obturaŃie corectă de canal. cel mai prudent este să fie realizat un tratament de canal. se evită utilizarea amalgamului ca material de obturaŃie retrogradă pentru a nu apărea în regiune produşi de coroziune care pot interacŃiona cu metalul implantului. . AfecŃiunile pulpare trebuie tratate înainte de inserarea implantului deoarece o exacerbare a suferinŃei pulpare în timpul perioadei de vindecare a implantului poate duce la compromiterea acestuia. Dacă statusul endodontic al unui dinte stâlp natural este pus sub semnul întrebării.

Igiena orală trebuie să fie perfect controlată înainte de inserarea unui implant. cu risc ridicat de contaminare. Dacă totuşi există o boală parodontală activă. înainte de inserarea implantului se administrează antibiotice pentru a diminua flora bacteriană sulculară.Statusul parodontal O atenŃie specială trebuie avută în cazul când dintele stâlp are nevoie de intervenŃii de chirurgie parodontală deoarece se poate contamina cu germeni patogeni situl implantului. . De aceea se indică rezolvarea situaŃiei patologice parodontale a dintelui stâlp înainte de inserarea implantului.

.

.

De asemenea trebuie cunoscută distanŃa până la obstacolele anatomice. canalul mandibular şi gaura mentonieră. reprezentate de sinusul maxilar.Evaluarea câmpului osos primitor de implant Oferta osoasă trebuie cunoscută şi apreciată preoperator pentru a nu avea surprize şi mai ales pentru a şti spre ce tip de implant ne orientăm. .

pentru a aprecia grosimea şi fermitatea Ńesuturilor ce acoperă osul. După vizualizare se poate dirija opŃiunea. dar poate apărea surpriza ca sub mucoasa înaltă şi groasă să existe mult Ńesut hipoplazic şi nu osos. Vom examina predilect următoarele zone: fosa canină fosetele incisive sinusurile nazale anterioare (reper osos şi radiologic) apertura piriformă. fapt apreciabil doar prin palpare. forma vestibulară şi linguală. apofizele genii superioare şi inferioare pe faŃa linguală) depresiunea fosei sublinguale creasta milohioidiană (pentru extinderea pelotelor implantului subperiostal) .Examenul clinic al câmpului osos Câmpul osos se examinează clinic vizual şi palpator. cu precădere marginea sa inferioară protuberanŃa mentonieră (distanŃa vestibulo-orală.

Astfel.De asemenea. Telul acestor intervenŃii chirurgicale îl constituie obŃinerea unei benzi de gingie cheratinizată. impunând tratamente chirurgicale preprotetice. favorabilă zonei de emergenŃă a implanturilor. cum ar fi grefele gingivale sau plastie de vestibul bucal (pentru implantul subperiostal). . o mucoasă flotantă în jurul implantului conferă un prognostic nefavorabil protezării pe implant. prin palpare se apreciază şi calitatea mucoasei care acoperă osul.

deoarece oferă cele mai multe detalii despre cantitatea şi calitatea osului. Metodele radioimagistice folosite sunt reprezentate de: Radiografii retroalveolare izometrice ortoradiale (RIO) RIO cu reŃea Ortopantomografia – cea mai importantă Radiografii laterale ocluzale Tomografie computerizată (CT) RezonanŃă magnetică nucleară (RMN) .Examenul radio-imagistic Este cel mai important.

. în special despre calitatea osoasă.Radiografia retroalveolară izometrică ortoradială (RIO) RIO poate oferi informaŃii orientative. Este indicată în situaŃia în care pacientul prezintă sensibilitate deosebită la radiaŃie (post extirpări de tumori). în zona vizată pentru inserarea implantului.

.

de unghiul dintre film şi dinte şi de unghiul dintre reŃea şi film. . Lungimea analizată poate fi uşor deformată în funcŃie de unghiul de incidenŃă al radiaŃiei.RIO cu reŃea Tehnica poate reda aproximativ lungimea unui spaŃiu atât timp cât radiaŃia incidentă este aproape perpendiculară pe zona analizată şi pe reŃeaua situată lângă filmul dentar.

Totuşi. metoda este relativă. Se realizeaza din acrilat o gutieră care include bilele. deoarece oferă date globale asupra aparatului dento-maxilar şi asupra calităŃii şi cantităŃii ofertei osoase. pentru obŃinerea unor informaŃii dimensionale cu ajutorul ortopantomografiei se foloseşte metoda cu bile de metal de diametru cunoscut (5mm). Pe model se aleg locurile viitoarelor implanturi si se aplică bilele. . deoarece distanŃele de pe radiografie nu corespund cu distanŃele reale datorită diferitelor angulaŃii ale elementelor anatomice faŃă de raza incidentă şi faŃă de film.Ortopantomografia Este cea mai folosită. Din punct de vedere dimensional.

datele fiind mai exacte decât cele oferite de ortopantomografie. Rezultatele cele mai bune le dă utilizarea cu RIO. Această metodă are şi avantajul că poate folosi gutiera acrilică după îndepărtarea bilelor ca ghid de foraj al neo-alveolelor.Problema este distanŃa faŃă de creastă. în funcŃie de dinŃii restanŃi şi de celelalte neoalveole. indiferent de unghiul făcut de raza incidentă cu filmul radiologic. Se apreciază prin măsurarea diametrului relativ al bilelor pe ortopantomografie şi apoi a distanŃei relative de la bilă la creasta osoasă. . deci grosimea mucoasei. dar şi ca ghid de paralelism pentru acestea. In această metodă imagistică se folosesc bilele şi nu altă formă deoarece bilele rămân rotunde în proiecŃie.

.

.

dar se pot aproxima tot cu ajutorul bilelor metalice. . de asemenea.Radiografia laterală Radiografia laterală poate oferi date despre înălŃimea crestei alveolare folosindu-se. asemănător tehnicii BiteWing. bile metalice de diametru cunoscut. putându-se evalua astfel: diametrul V-O grosimea corticalei osoase structura osului medular (calitativ) şi gradul de mineralizare al acestuia Nu se pot afla foarte exact dimensiunile neregularităŃilor osoase. cu filmul perpendicular pe dinŃi.

In afară de acurateŃea dimensională. ca şi combinarea calităŃii osoase cu exactitatea dimensională pentru măsurarea precisă a corticalei.Tomografia computerizată (CT) CT reprezintă examinarea de maximă acurateŃe şi de cea mai mare corectitudine dimensională. precum şi realizarea unei simulări 3D a oaselor maxilare. prin această metodă poate fi analizată şi structura osului. a osului compact şi evaluarea precisă a grosimii osului de calitate. . CT prezintă de asemenea avantajul realizării pe calculator a unei evaluări tridimensionale a ofertei osoase.

sinusuri. putem afla cu precizie distanŃele până la obstacolele anatomice de importanŃă majoră (canal mandibular. gaura mentonieră) şi topografia acestora. . pe ortopantomografie dimensiunile sinusului şi topografia lui sunt relative. Un alt avantaj major constă în faptul că în urma tomografiei computerizate se poate realiza un model prin metoda CAM. ceea ce implică un risc de eroare în ceea ce priveşte aprecierea topografiei sinusului maxilar. deoarece recesele sinusale pot fi dispuse anterior sau posterior de locul în care se doreşte plasarea implantului.De asemenea. De exemplu.

.

.

RezonanŃa magnetică nucleară (RMN) RMN se bazează pe înregistrarea vibraŃiilor protonilor din apă şi lipide atunci când organismul este introdus într-un câmp magnetic. şi anume osul cortical apare negru. Imaginile generate digital prin RMN sunt negativul celor obŃinute prin CT. . RMN poate fi utilizată atunci când datele obŃinute prin CT nu sunt suficient de clare sau nu oferă informaŃiile dorite. iar structurile bogate în lipide şi apă apar deschise la culoare.

RMN reuşeşte să identifice canalul prin sesizarea diferenŃei dintre cantitatea de Ńesut grăsos din osul spongios şi cea din interiorul canalului mandibular. RMN nu este însă utilă pentru determinarea gradului de mineralizare al osului sau pentru identificarea de fineŃe a unor afecŃiuni osoase sau dentare. .CT oferă informaŃii false privind situarea canalului mandibular în 2% din cazuri datorită osului osteoporotic cu trabecule foarte largi şi unei corticale slab reprezentate a canalului mandibular.

CT RMN .

.

raporturile sale ocluzale atât în PIM cât şi în dinamică. .BilanŃul preprotetic şi estetic Având în vedere faptul că un implant nu este altceva decât o rădăcină artificială. pentru suprastructura protetică este necesar să anticipăm viitoarea lui poziŃie. De aceea este ideal să se ia două amprente pe baza cărora să se confecŃioneze două modele care să se monteze într-un articulator cu valori medii sau intr-unul parŃial programabil.

Dacă pacientul prezintă o patologie ocluzală aceasta trebuie rezolvată conform canoanelor gnatologice. Apoi cu ajutorul unor plăci de ceară sau din mase plastice adaptate prin termoformare se pot stabili locurile exacte unde trebuiesc poziŃionaŃi viitorii stâlpi protetici ai implanturilor. Dacă se dispune de stâlpi omologi şi de dinŃi artificiali potriviŃi se poate chiar anticipa designul unei viitoare suprastructuri. . In situaŃia în care se utilizează o placă transparentă aceasta după o sterilizare prealabilă poate fi utilizată şi intraoperator pentru poziŃionarea implanturilor.

Din cadrul bilanŃului preprotetic nu trebuie să lipsească următorii timpi: evaluarea spaŃiului interarcadic analiza planului (sau a viitorului plan) de ocluzie statusul arcadelor formele crestelor alveolare examinarea protezelor vechi numărul şi topografia dinŃilor absenŃi studiul temeinic al ocluziei .

Aceasta în special datorită gradului mare de atrofie centrifugă a maxilarului. situaŃii care generează nenumărate conflicte ulterioare. . De aceea în prealabil se face de obicei pe o placă de bază sau din răşină o montare a dinŃilor artificiali care să corespundă cu un maximum de estetic ce se poate obŃine. Dacă pacientul a avut în prealabil o proteză mobilizabilă care interesa zona frontală maxilară şi prin inserarea implanturilor primeşte o proteză fixă. integrarea dinŃilor în armonia feŃei şi înălŃimea etajului inferior.Alături de bilanŃul preprotetic trebuie făcută şi o analiză estetică sau bilanŃul fizionomiei. estetica acesteia poate sta la baza multor nemulŃumiri. Se va urmări poziŃia buzei. deoarece o reuşită din punct de vedere tehnic a refacerii protetice poate avea uneori un aspect neacceptat de către pacient.

Dacă în acest stadiu apar inconveniente estetice obiective sau reclamate de pacient. sunt tot atâtea elemente de care trebuie Ńinut cont. PoziŃia şi gabaritul dinŃilor care delimitează breşa. etc. pierderea osoasă vestibulară din dreptul breşei. nivelul coletelor dinŃilor colaterali. . EdentaŃiile unidentare pun cele mai severe probleme estetice. Implantologul trebuie să fie realist. reconstituirea protetică pe implanturi devine contraindicată sau se modifică suprastructura (bară pe două implanturi şi supraprotezare clasică sau se indică o protezare clasică). el nu trebuie să ezite în faŃa unei situaŃii nefavorabile pentru implant şi să opteze pentru o punte clasică sau o punte adezivă. nivelul crestei. tipul liniei surâsului.

Caz clinic .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ioan Sarbu . Sef lucrari dr.Vă mulŃumesc pentru atenŃie.

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “CAROL DAVILA” FACULTATEA DE STOMATOLOGIE CATEDRA DE IMPLANTOLOGIE INTEGRAREA TISULARA A IMPLANTURILOR Curs 5 .

care erau încărcate la scurt timp de la inserare. mai rapidă la maxilar şi mult mai lentă la mandibulă. Între infrastructura acestor implanturi şi Ńesutul osos se interpunea un Ńesut conjunctiv fibros. . concepŃie socotită la ora actuală clasică.Foarte mulŃi ani implantologia orală a beneficiat doar de implanturi de stadiul I. care a dominat anii 1970-1980. Cea mai mare parte a curbelor statistice demonstrează o pierdere progresivă a implanturilor în timp. După 15 ani rata medie de succese a acestor implanturi a fost apreciată la 70% la mandibulă şi de 40% la maxilar (Bert. 1991). Integritatea acestor implanturi este cunoscută în literatura de specialitate ca fibrointegrare.

Există unii clinicieni care consideră osteointegrarea ca fiind singura modalitate viabilă de integrare tisulară a implanturilor. Această confuzie se datorează extrapolării faptului că absenŃa apoziŃiei osoase în jurul implanturilor şurub reprezintă eşec. folosind în exclusivitate implanturi şurub sau cilindru. Cu toate acestea. Această extrapolare este greşită. .Integrarea tisulară a implanturilor În prezent există o controversă privind integrarea tisulară a implanturilor. implanturi lamă. existenŃa unui ligament periimplantar nepatologic care funcŃionează corespunzător cu implanturile de stadiul I (încărcate imediat). este un fapt demonstrat. Aceştia consideră că orice altă modalitate de integrare tisulară diferită de apoziŃia directă de Ńesut osos la suprafaŃa implantului este sortită eşecului. stabilizatoare endodontice şi implanturi ortopedice.

care sunt plasate deasupra osului şi nu în interiorul acestuia. modalitatea de integrare tisulară a implanturilor subperiostale.De asemenea. nu poate fi aceeaşi cu integrarea tisulară a implanturilor endoosoase. există 3 tipuri de integrare tisulară: 1) Osteointegrarea 2) Osteoconservarea 3) Integrarea periostală . În concluzie.

compus din fibre de colagen osteostimulatoare.reprezintă modalitatea de integrare tisulară în care primul Ńesut de la interfaŃa implantară care preia sarcinile ocluzale este ligamentul peri-implantar.reprezintă modalitatea de integrare tisulară în care primul Ńesut de la interfaŃa implantară care preia sarcinile ocluzale este un strat de Ńesut colagenos dens. Acest strat reduce forŃele ce se transmit la corticala osului. care diminuează forŃele care se transmit la Ńesutul osos înconjurător 3) Integrarea periostală .1) Osteointegrarea – reprezintă modalitatea de integrare tisulară în care primul Ńesut de la interfaŃa implantară care preia sarcinile ocluzale este Ńesutul osos 2) Osteoconservarea . . care constituie stratul extern al periostului.

timp necesar osteointegrării. Per Ingvar Branemark. Principiul reclamă un contact direct între implant şi os. încărcarea lor făcându-se după câteva luni.Osteointegrarea (osteoacceptarea) După 20 de ani de cercetări fundamentale şi clinice. Osteointegrarea demonstrată de Branemark devine posibilă doar prin punerea în repaus a implanturilor în grosimea oaselor maxilare. profesor suedez de protetică. a finalizat un principiu nou. diferit de tot ceea ce s-a făcut până în momentul respectiv. . fără interpunere de alte Ńesuturi.

dureroase. un implant izolat trebuie să fie imobil la testări clinice 2. după primul an de punere în funcŃiune. necroză sau efracŃie a canalului mandibular Conform acestor criterii. pierderile osoase pe an. în jurul lui nu trebuie să apară pe radiografii retroalveolare zone de radiotransparenŃă 3. de parestezie. anumite rate de succes: Regiune Maxilar Mandibulă După 1 an 84% 91% Branemark prezintă Eşecuri După 15 ani 81% 91% 3% după 14 ani nesemnificativ . un implant nu trebuie să prezinte simptome persistente sau ireversibile infecŃioase.2mm 4. trebuie să fie sub 0.Criteriile de succes ale unui implant: 1.

Astăzi termenul de osteointegrare este pus la îndoială datorită unor investigaŃii histologice şi de ultrastructură efectuale la interfaŃa os/implant. Osteointegrarea depinde de: – biocompatibilitatea materialului – designul implantului – textura suprafeŃei – tehnica chirurgicală – condiŃiile de încărcare . unde a fost evidenŃiat un spaŃiu micronic de proteoglicani (20-30A) fără Ńesut fibros. în timp ce implanturile “fibro-integrate” au o durată de viaŃă limitată.Astfel. Se pare că termenul de integrare tisulară este mai potrivit (integrare osoasă şi epitelioconjunctivă). soarta implanturilor osteointegrate se decide în primul an. apoi rezultatele bune sunt stabile şi remarcabile.

în aer oxizii săi fiind extrem de stabili în diferite ipostaze fiziologice ale organismului – Stabilitatea şi inerŃia stratului de oxizi protejează titanul de coroziune în mediile organismului – Nu este permisă contaminarea suprafeŃelor implanturilor care trebuiesc manipulate pe cât se poate doar cu instrumente din titan – Titanul poate avea suprafeŃe de contact cu metale ce posedă o pasivitate echivalentă (aliaje de Co-Cr de exemplu). dintre care cele mai importante sunt titanul şi aluminiul.Biocompatibilitatea materialului La ora actuală în arsenalul materialelor din care se confecŃionează implanturi au rămas doar câteva. fără să apară fenomene de coroziune galvanică . Parr şi colaboratorii au formulat câteva concluzii pertinente cu privire la titan: – Ti şi aliajele sale posedă proprietăŃi mecanice optime pentru un material de implant – Ti şi aliajele sale se oxidează instantaneu.

motiv pentru care este folosit mai mult pentru acoperirea unor suprafeŃe metalice (de exemplu titan) ale unor implanturi.este un material a cărui compatibilitate cu Ńesuturile vii a fost stabilită şi verificată de nenumărate ori. Din păcate acest material are proprietăŃi mecanice insuficiente. . Utilizarea oxidului de aluminiu ca material de implant se face mai rar doar ca implanturi imediate în zona frontală maxilară.Aluminiul – oxid de aluminiu sau alumină (Al2O3) . Oxidul de zirconiu are însă calităŃi mecanice excepŃionale.

Forma implanturilor
În 1985, Albrecktsson atrage atenŃia că după perioada de cicatrizare rapidă a osului în contact cu implantul, când celulele mezenchimale se transformă în osteoblaste este nevoie de un contact cât mai mare în suprafaŃă între implant şi os. Rezultatele clinice publicate de Bert în 1991 demonstrează că implanturile şurub oferă rezultate mai bune la mandibulă, iar implanturile cilindrice la maxilar. Această situaŃie se poate argumenta prin funcŃiile celor două maxilare:

Mandibula, pe lângă funcŃia de susŃinere a dinŃilor, este locul de inserŃie a muşchilor masticatori. Ea este constituită dintr-un manşon cortical dens şi gros pe care îl regăsim la toate nivelele osului. Între cele 2 corticale există un sistem de travee spongioase trabeculare. EdentaŃiile suprimă funcŃia de susŃinere a dinŃilor, dar nu influenŃează inserŃiile musculaturii masticatorii, multiple şi puternice. Aceaste inserŃii care au transmis osului de-a lungul anilor presiuni importante au permis organizarea unui Ńesut osos spongios trabecular cu un remarcabil potenŃial adaptativ. Cicatrizarea foarte lentă a corticalei ne obligă să utilizăm la mandibulă implanturi care să poată realiza o stabilitate primară eficientă aşa cum o realizează şuruburile. Acestea determină geneza unor forŃe (presiuni) iniŃiale de mare amplitudine care sunt însă recepŃionate de un os spongios adaptat de-a lungul anilor să le primească (şurub Denar, implant Branemark, Screw-Vent, etc.)

Maxilarul are drept funcŃie singulară susŃinerea dinŃilor. Musculatura masticatorie nu are nici o inserŃie pe acest os, pe care se inseră în exclusivitate musculatura mimicii (care degajă forŃe de mică amplitudine). Maxilarul are corticale foarte fine care acoperă un os spongios trabecular cu o densitate mult mai mică ca a mandibulei. EdentaŃiile fac ca acest os să piardă singura lui funcŃie, cea de susŃinere a dinŃilor. Spongioasa trabeculară a maxilarului, puŃin solicitată, pierde cu timpul orice posibilitate adaptativă. De aceea este bine ca implanturile inserate la maxilar să primească iniŃial presiuni moderate care să permită o cicatrizare rapidă la interfaŃa os/implant (IMZ, Denar cilindric, Biovent, TBR, etc.).

Textura suprafeŃei
Stratul de oxizi de titan care se formează instantaneu la suprafaŃa implantului permite integrarea biologică a acestuia prin incorporarea de ioni de Ca şi PO4 din calusul iniŃial. Această biointegrare nu este posibilă decât în 2 condiŃii: a) când sângele pacientului ia primul contact cu stratul de oxizi care trebuie să fie extrem de hidrofil, permiŃând apariŃia rapidă a celulelor şi creşterea lor (Baier, 1986) b) dacă se evită contaminarea stratului de oxid prin manipularea implantului cu pense din oŃel inoxidabil, cu mănuşi sau prin pulverizarea cu ser fiziologic. Ionii de metal din pense, talcul de pe mănuşi, sodiul sau clorul din serul fiziologic reacŃionează cu stratul de oxizi, substituindu-se ionilor de Ca şi PO4. Astfel, această poluare scade considerabil energia de suprafaŃa a implantului.

Energia de suprafaŃă a unui material determină umectabilitatea sa, ceea ce înseamnă capacitatea sa de a se acoperi de celulele sangvine, ca şi de cele din calusul iniŃial. Pe de altă parte, energia de suprafaŃa determină dacă celulele vii vor avea o ataşare slabă sau dacă îşi vor creşte suprafaŃa de contact cu materialul, realizând o adeziune puternică. Baier precizează că în urma ataşării şi a adeziunii celulelor impulsurile metabolice se vor transmite de-a lungul membranei celulare pentru a stimula mitoza, deci înmulŃirea celulelor sănătoase. Clinicianul nu poate influenŃa energia de suprafaŃă iniŃială a implantului, care este determinată exclusiv de fabricant (prelucrare, curăŃire adecvată, sterilizare controlată, ambalaj corect), dar poate să o deterioreze printr-o manipulare incorectă (contactul implantului sau manipularea lui cu un instrumentar comun, atingerea lui cu mâna sau compresa).

ConsecinŃe clinice: Manipularea implanturilor trebuie să fie cât mai simplă. Se evită contactele cu mănuşile, pielea, saliva, cu alte materiale (aspiratorul), cu lambourile poluate de salivă, precum şi spălarea lor cu ser fiziologic.

Tehnica chirurgicală
CondiŃiile în care se prepară patul osos receptor influenŃează cicatrizarea. Oricâte precauŃii de ordin chirurgical se iau, apare inevitabil o zonă necrotică în urma traumei chirurgicale. Procesul reparator depinde de întinderea acestei zone şi de posibilitatea transformării celulelor mezenchimale nediferenŃiate în osteoblaşti, care edifică interfaŃa os/implant dorită sau în fibroblaşti care generează un Ńesut osos de interpoziŃie.

Albrektson a demonstrat că osul necrozat poate rămâne sub forma unui sechestru care nu se va vindeca niciodată câtă vreme vascularizaŃia zonei este deficitară. Se pare că principalul factor care perturbă cicatrizarea osului este căldura degajată de instrumentarul rotativ în cursul preparării patului osos. Importantă este nu determinarea temperaturii la care apare necroza, ci temperatura maximă pe care osul o suportă fără să declanşeze o reacŃie fibroasă. Este de dorit să nu se depăşească temperatura de 47°C de-a lungul unui minut pentru realizarea unei viitoare interfeŃe optime. O temperatură mai mare de 47°C antrenează oprirea definitivă a circulaŃiei sangvine şi consecutiv apariŃia unei zone de necroză care va manifesta tendinŃe de reparare în aproximativ 100 de zile.

Studii de teletermometrie efectuate de către Franquin (1989) au permis câteva concluzii importante: trebuie folosite instrumente cu acŃiune aşchietoare maximă; frezele cu răcire internă degajă o cantitate mai redusă de căldură se va evita ancrasarea instrumentelor prin curăŃirea frecventă a frezelor de detritusuri se recomandă:
– pentru foraje iniŃiale – 1500 ture/min – pentru frezajul terminal (şurub) – maxim 200 ture/min cu tehnică de foraj secvenŃială – filetajul se face manual sau mecanic cu o viteză care să nu depăşească 15 ture/min

este necesară o răcire continuă sub jet de ser fiziologic diametrul frezei este direct proporŃional cu viteza tangenŃială şi deci cu degajarea de căldură la o turaŃie constantă; turaŃiile recomandate în funcŃie de diametrul frezelor sunt următoarele:
– 1000 – 1500 ture/min pentru freze de 2 mm – 500 – 700 ture/min pentru freze de 3 mm – 200 – 300 ture/min pentru freze de 4 mm

CondiŃii de încărcare
CondiŃiile de punere în funcŃie şi încărcare diferă la implanturile de stadiul I faŃă de cele de stadiul II. Aceste condiŃii influenŃează calitatea interfeŃei os/implant. Încărcarea imediată duce la formarea unui Ńesut fibros de interpoziŃie la câine, spre deosebire de implanturile care se încarcă tardiv (stadiul II), unde de cele mai multe ori contactul este de tipul implant/os (85-90% din cazuri).

Intervalul de osteointegrare al unui implant este de 5-6 luni, putând fi scurtat la 4 luni pentru mandibulă, când volumul osos este mare. Osteointegrarea nu poate fi luată în considerare la implanturile care au stâlpul solizarizat cu porŃiunea endoosoasă (lamele clasice). ExcepŃii de la această regulă apar în zona frontală mandibulară, unde poate fi decelată o osteointegrare chiar la implanturi de stadiul I (ITI-Straumann).

Verificarea osteointegrării
Singura apreciere corectă a unei osteointegrări este examenul histologic care trebuie să demonstreze absenŃa Ńesutului conjunctiv fibros pe aproximativ 90% din suprafaŃa implantului. Metoda este evident imposibil de realizat. De aceea, verificarea osteointegrării se face radiologic şi clinic.

.

Următoarea radiografie se face la aproximativ 3 luni. Din punct de vedere clinic. Implantul va fi îndepărtat imediat. metalic. implantul trebuie să fie complet imobil. cu ocazia verificării cicatrizării Ńesuturilor moi şi a adaptării protezei provizorii. . PercuŃia lui cu un instrument metalic trebuie să releve un sunet clar. Cu ajutorul ei se paote compara statusul radiologic cu cel efectuat postoperator. Un alt semn bun este considerat “liniştea clinică” a implantului de-a lungul tuturor etapelor de tratament. Dacă implantul nu s-a osteointegrat sunetul este mat şi moale.Prima radiografie (dupa cea postoperatorie) se realizează la 10-15 zile după intervenŃie. aşa-zisul “sunet de stâncă”.

Un implant este bine integrat (stabilizat) daca valoarea indicata de Periotest este negativa sau 0.O alta metoda de apreciere a integrarii tisulare a implanturilor foloseste aparatul “Periotest”. la montarea bontului protetic sau la controalele postoperatorii. Acest aparat ofera date despre stabilitatea implantului si se foloseste atat in momentul inserarii. cat si ulterior. .

.

fiecare implant poate fi controlat prin percuŃie. Eşecurile apar de obicei ori în primele 2 săptămâni de la inserare.Dacă suprastructura se agregă prin înşurubare. În acest scop protezele provizorii joacă şi rolul de detecŃie al osteointegrării. controlul osteointegrării se poate face exclusiv radiologic. Ultimele se traduc prin dureri la presiune. . iar dacă suprastructura a fost cimentată. ori în primele 2 săptămâni de la încărcare.

Însa modalitatea de integrare tisulară a acestor două tipuri de implanturi este diferită. vom folosi termenul de osteoconservare pentru implanturi endoosoase care funcŃionează cu succes pe baza unui ligament peri-implantar osteostimulator. în implantologia orală termenul de fibroosteo-integrare se aplica implanturilor lamă şi implanturilor subperiostale.Osteoconservarea În trecut. . Integrarea unui implant endoosos este clar diferită de cea observată la un implant subperiostal. care este aşezat deasupra osului şi nu în interiorul lui. De aceea. şi termenul de integrare periostală pentru implanturi subperiostale.

.

.

. şi eficacitatea sa a fost demonstrată prin numeroase teste clinice. şi deci nu implică faptul că acest mod de integrare este o variaŃie a osteointegrării. Osteoconservarea a fost folosită mult mai mult decât oricare alt tip de integrare tisulară.Spre deosebire de termenul de fibroosteo-integrare. termenul de osteoconservare nu este derivat din termenul de osteointegrare.

Ligamentul peri-implantar
Cu toate că la interfaŃa unui implant osteoconservat se poate observa şi Ńesut osos, majoritatea Ńesutului de la interfaŃă este reprezentat de fibre de colagen osteostimulatoare. Ligamentul peri-implantar funcŃionează asemănător cu ligamentul parodontal, dar este diferit structural de acesta. łesuturile periimplantare fibro-colagenoase au o orientare şi o interacŃiune cu Ńesutul osos înconjurător specifică designului implantului şi modului de încărcare a acestuia. Aceste fibre se orientează în spaŃiul tridimensional implanto-osos, urmând distribuŃia biomecanică a forŃelor, şi rămân constante pe toată perioada de funcŃionare a implantului (zeci de ani).

Mănunchiurile de fibre de colagen din ligamentul peri-implantar sunt mai lungi decât cele ale ligamentului parodontal, trecând de la o trabeculă osoasă la suprafaŃa implantului, printr-o fenestraŃie sau tangent la suprafaŃă, şi apoi inserânduse pe altă trabeculă osoasă. Lungimea acestor mănunchiuri este esenŃială pentru stabilitatea şi longevitatea implantului. Grosimea şi densitatea osului din jurul implantului este mai mare decât în cazul dinŃilor naturali, deci şi mobilitatea implanturilor este mai mică. Studiile histologice au demonstrat că orientarea fibrelor, mai ales la baza implantului, ia aspectul unei praştii.

FuncŃiile ligamentului peri-implantar
1) Efectul piezoelectric. Se presupune că forŃele ocluzale care se transmit ligamentului periimplantar stimulează trabeculele neoalveolei în care sunt inserate fibrele. Studiile au indicat că deformarea alveolei implantului imediat în apropierea suprafeŃei implantului determină compresie, generând o sarcină negativă, în timp ce în partea distală a trabeculei deformate determină o punere în tensiune ce generează o sarcină pozitivă. Această diferenŃă de potenŃial se pare că stimulează diferenŃierea celulelor pluripotenŃiale în osteoblaste, osteoclaste şi fibroblaste, direct proporŃional cu valoarea tensiunii. Aceste celule ajută la cicatrizarea post-traumatică, înlătură detritusul şi formează o reŃea proteică, ce se va calcifica ulterior.

Inducerea efectului piezo-electric osteostimulator

2) Efectul hidraulic. Ligamentul periimplantar este scăldat de fluidele din alveola implantară. ForŃele masticatorii axiale se transmit fibrelor de colagen, care acŃionează la rândul lor asupra fluidelor, care fiind incompresibile, sunt împinse în profunzimea osului, spre măduva osoasă. Sângele din vasele care traversează ligamentul periimplantar este de asemenea împins în afară. Această acŃiune creează un efect hidraulic similar celui care apare în cazul dintelui natural. Când forŃa îşi încetează acŃiunea, fluidele se întorc, apoi procesul reîncepe. 3) Efectul de amortizare. Datorită faptului că fibrele de colagen pot fi deformate, se creează un efect de amortizor între implant şi osul neoalveolei.

Integrarea periostală
Integrarea periostală reprezintă modul de integrare tisulară a implanturilor subperiostale şi este diferită de tipurile de integrare ale implanturilor endoosoase. Când implantul subperiostal este plasat pe os, el este acoperit de mucoperiost. În timpul vindecării periostul va înveli conectorii principali şi secundari, proiectând în os fibrele Sharpey. Putem astfel afirma că denumirea de implant subperiostal este greşită, deoarece, cu toate că în momentul inserării implantul este sub periost, după vindecare devine un implant intraperiostal.

În cazul implanturilor unilaterale, este recomandabil ca pe perioada vindecării bontul implantului să fie scos din ocluzie, fără a se monta pe el lucrarea provizorie. Vindecarea în cazul implanturilor subperiostale este asemănătoare cu vindecarea Ńesuturilor moi – rapidă, de obicei fără complicaŃii dacă plaga a fost suturată corespunzător, pentru a evita apariŃia dehiscenŃelor. Punerea în funcŃiune poate fi făcută după 3-5 săptămâni.

Dupa 2 ani

Cazuri clinice .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Dupa 14 luni .

Dupa 3 ani .

Caz clinic 2 .

.

.

.

.

.

.

.

.

Ioan Sarbu . Sef lucrari Dr.Vă mulŃumesc pentru atenŃie.

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “CAROL DAVILA” FACULTATEA DE STOMATOLOGIE CATEDRA DE IMPLANTOLOGIE Timpii chirurgicali de inserare a implanturilor endoosoase Curs 6 .

Dacă implantul este de stadiul II. atunci sunt necesare două intervenŃii chirurgicale (una de inserare şi alta de descoperire pentru inlaturarea suruburilor de cicatrizare si montarea bonturilor protetice . .Inserarea unui implant dentar de stadiul I presupune efectuarea unei singure intervenŃii chirurgicale.după câteva luni). Indiferent de tipul de implant (stadiul I sau II) intervenŃiile trebuiesc făcute respectând anumite reguli şi condiŃii de asepsie şi antisepsie.

unde există de obicei condiŃii standardizate. sau în anumite cabinete stomatologice care la rândul lor trebuie să beneficieze de anumite condiŃii minime: pardoseală electrostatica (linoleum electrostatic) pereŃi placaŃi cu faianŃă sau vopsiŃi cu vopsele lavabile unit dentar echipat cu micromotoare fiziodispenser sursă de lumină UV bactericidă sisteme moderne de aspiraŃie chirurgicala .Materiale şi dotare minimă IntervenŃiile se pot desfăşura în clinici sau servicii clinice de specialitate.

.

etc. şuruburi de acoperire. etc. pense port-ace. . dispozitive indicatoare de paralelism. materiale de sutură. ciocan. chiurete alveolare. freze speciale pentru forarea patului osos. fire de sutură. sindesmotoame. sonde parodontale.Materialele necesare se pot clasifica în: clasice de chirurgie dento-alveolară specifice Din prima categorie amintim: bisturie. spatule bucale. etc. chei şi portchei. şurub.). canule de aspiraŃie. cilindru. decolatoare. stâlpi analogi. fuloare. foarfeci. câmpuri şi comprese sterile. dispozitive indicatoare de adâncime. elevatoare. depărtătoare. portimplanturi. caracteristice pentru aproape fiecare gen de implant (lamă. Dintre materialele specifice enumerăm: truse de instrumentar proprii fiecărui sistem de implant. implanturi şablon.

.

De reŃinut că toate frezajele osului se fac sub răcire cu jet de ser fiziologic steril (minimum 50ml/minut) pentru a preveni supraîncălzirea osului peste 47°C (pragul de tolerabilitate admis). Cu ele se pot realiza reduceri de viteze de la 1:16. Aceste piese funcŃionează în regimuri de turaŃie variabilă de la 1500 la 15 rotaŃii pe minut. .micromotoare chirurgicale la care să se adapteze piese de mână drepte şi contraunghi pentru diferite viteze. Deci implantul va fi sortit esecului. 1:20 până la maximum 1:100. Desigur există micromotoare convenŃionale la care se amorsează o cuplă specială pentru protetica implantologică dar sunt şi micromotoare destinate implantologiei orale cu cordon deconectabil şi sterilizabil. Depasirea cu fiecare grad peste aceasta valoare in mod cert va conduce la OSTEONECROZA cu aproximativ 1 mm pe diametru. prevăzute cu posibilităŃi de inversare a sensului de rotaŃie şi cu cuple ce permit viteze reglabile piese contraunghi speciale autoclavabile care permit o irigare internă şi externă.

. Picard.5 cm de o parte şi de alta a liniei de incizie asigurând astfel decolarea unui lambou suficient. Produsul anestezic utilizat trebuie să conŃină un vasoconstrictor pentru asigurarea unui interval suficient persistenŃei unei anestezii de calitate si a unei hemostaze (indusa de vasoconstrictor) care confera confort atat pentru pacient. In implantologia orală neinvazivă se practică anestezia locală (vestibulară şi orală) şi anestezia locoregională. Toubae). Anestezia locală prin injectare se face vestibular şi lingual de-a lungul lungimii zonei de implantare astfel încât să rezulte o zonă de siguranŃă de 1-1. cat si pentru medic in timpul interventiei.Anestezia Osul nu are o inervaŃie senzitivă proprie (Bert.

structură descrisă dar inconstantă. de obicei la bolnavii spitalizaŃi şi mai ales în procedeele invazive ale implantologiei orale. care clinic se manifestă prin dureri la apropierea de 1-2 mm de canal. Anestezia locală permite menŃinerea sensibilităŃii acestui nerv. Anestezia generală se utilizează ceva mai rar. uneori dacă persistă o oarecare sensibilitate anestezia se poate completa la găurile mentoniere. Cele mai multe intervenŃii se derulează sub anestezie locală. în situaŃia lezării acestui nerv. ApariŃia unei sensibilităŃi la forajul acestor zone poate duce la reconsiderarea dimensiunii implantului ales. de către expert. .Anestezia loco-regională este uneori contraindicată deoarece: a) în regiunile laterale mandibulare există riscul de a perfora canalul mandibular şi a leza astfel nervul alveolar inferior. Anestezia tronculară periferică a nervului alveolar inferior la spina lui Spix poate fi interpretată greşeală. b) în regiunea anterioară mandibulară singurul trunchi nervos care poate da o sensibilitate este situat în canalul incisiv.

Timpii chirurgicali de inserŃie a implantului şurub Vom descrie în continuare tehnica de insertie a acestui tip de implant in creste osoase edentate vindecate şi eşalonat în funcŃie de etapele de lucru vom descrie şi instrumentarul adecvat. . iar apoi timpii de insertie in alveole imediat postextractional.

.1. nervi. astfel încât după decolarea mucoperiostului să permită o expunere a osului cât mai favorabilă prepararii neoalveolelor si insertiei ulterioare a implanturilor. inclusiv vindecarea. Pentru aceasta varful lamei bisturiului va fi in contact permanent cu osul. canale salivare). atat mezial cat si distal. ori lezarea unor formatiuni anatomice importante (vase. în acelaşi timp secŃionânduse atât gingivo-mucoasa cât şi periostul. Este recomandabil ca incizia să fie continuă. incizia este primul timp operator. Deraparea bisturiului in acest moment poate conduce la incizii neregulate care vor ingreuna decolarea mucoperiostala si toate celelalte etape ulterioare. El constă în incizia propriu-zisă a Ńesuturilor mucoperiostale. Incizia După anestezie. se impune in permanenta mentinerea unui punct de sprijin pe versantul vestibular al crestei edentate ori pe dintii marginali bresei edentate. Intrucat anumite denivelari (exostoze ori defecte osoase majore) pot schimba directia bisturiului in timpul inciziei. care este de preferat a se realiza la dinstanŃă de locul de implantare.

.Uneori. fără traumatism excesiv. şi în general comportamentul medicului faŃă de Ńesuturile moi să fie foarte atent. Este de peferat a se evita pe cat posibil aceste incizii mai ales atunci cand dimensiunea mezio-distala a inciziei orizontale este redusa. Este recomandabil ca decolarea muco-periostului să se realizeze cu blândeŃe. Altfel plăgile vor sângera abundent intraoperator (factor generator de stres) şi vindecarea va fi greoaie cu riscul formării unui hematom sub lambou. dat fiind riscul necrozarii lamboului rezultat ca o consecinta a unui pedicul vasculo-nervos necorespunzator. sau într-un caz nefericit de suprainfecŃie a plăgii şi compromiterea intervenŃiei chirurgicale. de obicei vestibulare. care faciliteaza expunerea completa a campului pe care se intervine. incizia orizontala este completata de una sau doua incizii verticale.

.

.

.

.

Marcarea Marcarea este a doua operaŃie şi constă în marcarea locului unde urmeaza a se insera implantul. . Forarea se execută de obicei cu o freză sferică sau cu taietura transversala. având rolul de ghidare a instrumentarului de găurire pentru fazele următoare.2.

.

Acest burghiu nu a fost prevăzut cu irigare internă. . răcirea în timpul găuririi făcându-se extern.3.5mm cu două tăişuri: Burghiul este confecŃionat din oŃel rapid a cărui parte activă a fost tratată cu titan. Forarea primară a neoalveolei După punctare se va realiza operaŃia de forare primară a Ńesutului osos. Canalele elicoidale uşurează evacuarea aşchiilor (“rumeguşului osos”). operaŃiune care se realizează cu un burghiu elicoidal de diametru 1.

.

realizat din oŃel inoxidabil: Paralelismul se verifică introducând cuiul cu tija de diametru 1.5mm în gaura frezată anterior. Verificarea paralelismului După execuŃia forării primare va fi verificat paralelismul cu un cui de paralelism. extremitatea opusă a cuiului de paralelism putând fi comparată fie cu dinŃii vecini (în cazul în care există) fis cu alt cui vecin sau un implant vecin preexistent.4. .

.

.

operaŃie care se va executa tot cu un burghiu elicoidal. Prelucarea neoalveolei primare După verificarea paralelismului se procedează la lărgirea neoalveolei primare. . dar cu un diametru a părŃii active mai mare decât cel prezentat anterior.5.

6mm. Alezarea Alezarea se realizează cu un burghiu special de forma unei spade denumit “burghiu-spadă”. prevăzut cu răcire internă şi format din două segmente distincte: partea activă cu diametrul corespunzator cu diametrul implantului care urmeaza a fi inserat coada adaptabilă la piesa unghi Partea activă prezintă două tăişuri cu canale drepte prin care se realizează evacuarea “rumeguşului osos” şi a lichidului de răcire sub presiunea continuă exercitată asupra acestuia. . Contactul burghiului cu pereŃii laterali ai neoalveolei se realizează prin faŃetele leterale ale părŃii active a burghiului care sunt rectificate cilindric (2. 3mm şi 3.2mm în funcŃie de diametrul implantului care urmează să fie introdus).6.

.

Intrumentul cu carese face această operaŃie se numeşte teşitor cilindric: Partea activă a teşitorului este prevăzută cu o porŃiune cilindrică care serveşte la ghidarea instrumentului în timpul prelucrării. Teşitorul este prevăzut cu răcire internă şi cu un canal radial care marchează adâncimea de lucru. .7. Teşirea cilindrică Teşirea cilindrică este necesară pentru a obŃine locaşul în care se va fixa porŃiunea lisă (nefiletată) a capului implantului.

.

având rolul de centrare şi dirijare a tarodului în timpul lucrului. Elementul importand al tarodului privind aşchierea este coul de atac realizat sub un unghi de 40°. In continuare. .8. Tarodul prezintă la partea activă de forma unui şurub 3 canale longitudinale necesare pentru mormarea dinŃilor aşchietori şi la evacuarea eschilelor osoase. filetarea decurge prin autoînşurubare fără avans forŃat (ca la începutul filetării). Indată ce conul de atac execută primele canale elicoidale. în Ńesutul osos se formează un cuplu cinematic şurubpiuliŃă. dacă are loc o mişcare de rotaŃie. Tarodarea Tarodarea este operaŃiunea executată înainte de montarea efectivă a implantului şi constă în realizarea filetului în Ńesutul osos.

.

lent şi cu răcire externă. Este recomandabil ca pentru o mai mare siguranŃă tarodarea să se facă manual. cât şi mecanic (pentru tarodarea mecanică se foloseşte o piesă intermediară între tarod şi piesa unghi). Pentru tarodare manuală în regiunea frontală maxilarăse foloseşte cheia tubulară.Tarodarea se poate realiza atât manual. . In celelalte regiuni se foloseşte cheia cu clichet.

.

.

9. Sistemul este compus dintr-un adaptor fixat pe capul implantului cu un şurub cu cap cilindric şi locaş hexagonal. . deoarece prin contaminarea sa se pot aduce prejudicii osteointegrării. Considerând că implantul este steril în momentul fixării. Adaptorul este fixat în locul flaconului în care este introdus implantul. Montarea implantului Inainte de montarea implantului alveola trebuie spălată cu jet sub presiune pentru antrenarea şi eliminarea tuturor eschilelor osoase rezultate în urma tarodării. mâinile medicului nu trebuie să vină în contact direct cu suprafaŃa implantului. după care se îndepărtează dopul (considerat de unică folosinŃă). Implantul se introduce în alveolă.

.

.

.

La 7-10 zile de la intervenŃie se îndepărtează firele de sutură. care nu trebuie să comunice cu mediul bucal pe perioada osteointegrării. apoi lunar. bolnavul fiind dispensarizat la începul săptămânal. . cu o cheie hexagonală se desface şurubul de prindere al adaptorului pe implant şi se îndepărtează. Apoi se fixează şurubul capac de cicatrizare şi se suturează muco-periostul cu fire separate atraumatice în scopul de a proteja implantul.O dată fixat implantul.

.

.

.

cu un bisturiu circular se îndepărtează mucoperiostul din dreptul şurubului de cicatrizare. Se recomanda utilizarea bisturiului circular pentru avantajele care le confera aceasta metoda: – – – – Reduce la minim timpul de lucru al practicianului Pacientul este supus la o trauma chirurgicala minima Se reduce timpul de tratament la minim Se asigura o vindecare rapida mucoperiostala. apoi se montează bontul protetic (cilindric sau tronconic) cu filetul ataşat de bont sau fixat cu un şurub intermediar ce străbate lungimea bontului fixându-se pe implant şi solidarizându-se cu acesta. cu posibilitatea obtinerii unui ligament periimplantar de foarte buna calitate (mucoperiostul este ferit de inca o incizie. foarte importanta pentru conservarea calitatii ligamentului periimplantar. care de cele mai multe ori conduce la o fibrozare in urma vindecarii.După o perioadă de 2-4 luni. dar si a vascularizatiei prin difuziune a osului periimplantar) – Nu expune inca o data implantul si osul adiacent acestuia in relatie directa cu mediul septic endobucal Prin metode palpatorii se va decela centrul surubului de cicatrizare si dupa actionarea bisturiului circular se va inlatura capusonul mucoperiostal . consecinta a sectionarii retelei vasculare.

.

.

.

.

.

Inserarea implantului imediat postextracŃional Această tehnică particulară va da rezultate excelente. . egale sau chiar superioare celor obŃinute prin procedura clasică cu condiŃia respectării stricte a indicaŃiilor şi a protocolului operator.

verificată minuŃios integritatea pereŃilor alveolari. Este foarte importantă verificarea masei osoase vestibulare. Dintele trebuie extras într-o manieră atraumatică şi debarasând zona de extracŃie de orice Ńesut patologic (dacă există dubii este de preferat implantul întârziat cu 6 săptămâni). IntervenŃia se face în condiŃiile de asepsie cerute de chirurgia implantologică. .Tehnica O data ce se ajunge la concluzia că soluŃia ce trebuie adoptată este extracŃia şi plasarea unui implant endoosos se procedează în maniera clasică la analiza preimplantologică. analizată şi determinată poziŃia implantului în raport cu rădăcina extrasă.

Forara zonei osoase se va face in continuarea apexului. In anumite cazuri se vor utiliza materiale de augmentare şi/sau membrane. Diametrul implantului trebuie adaptat la cel al alveolei şi poate fi chiar mai mare dacă este posibil. . pentru a evita perforarea corticalelor si utilizarea intregului substrat osos si pentru a asigura longevitatea implantului printr-o buna stabilitate primara inca din aceasta faza. insa de cele mai multe ori situatia impune schimbarea directiei axului implantului. care va fi diferit de axul radacinii dintelui extras. dacă diametrul implantului este mai redus decât cel al dintelui natural extras sau dacă există o dehiscenŃă.

operaŃie care generează cea mai mare cantitate de căldură reperarea foarte uşoară a zonei de inserŃie a implantului .Avantaje o singură intervenŃie pentru extracŃie şi pentru inserŃia implantului se evită sau se limitează resorbŃia osoasă postextracŃională fapt ce conduce la obŃinerea unui rezultat satisfăcător atât din punct de vedere funcŃional cât şi estetic posibilitatea plasării unui implant într-o zonă cu volum osos limitat în care resorbŃia previzibilă a crestei. după extracŃie şi cicatrizare. ar constitui o contraindicaŃie evitarea forării unei corticale osoase.

mai ales in regiunea frontala combină cicatrizarea postextracŃională cu faza de cicatrizare osoasă în jurul implantului fapt ce conduce la reducerea timpului de tratament . precum si conturul festonului gingival. ceea ce constituie un avantaj funcŃional şi estetic (plasarea fiecărui implant corespunzând exact cu dintele extras) constituie o soluŃie în cazul tratamentului de avulsie traumatică sau de rizaliză finală a dintelui decidual cu agenezia dintelui permanent conservă adesea gingia existentă în jurul dintelui natural.Avantaje mărirea lungimii utile a implantului. element esential in obtinerea unei fizionomii corespunzatoare. a suprafeŃei sale de contact cu osul. fapt ce conduce la creşterea stabilităŃii şi a fixării plasarea implantului într-o situaŃie foarte apropiată de cea a rădăcinii naturale.

în special la maxilar. sunt uneori prea vestibularizate pentru a permite implantarea în bune condiŃii este uneori necesară palatinizarea puŃului de ancorare pentru a asigura o stabilitate iniŃială satisfăcătoare a implantului .Dezavantaje poate exista riscul infecŃiei în cazul unei leziuni periapicale sau parodontale insuficient îndepărtate alveolele dentare.

Caz clinic 1 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Caz clinic 2 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ioan Sarbu .Vă mulŃumesc pentru atenŃie. Sef lucrari Dr.

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “CAROL DAVILA” FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA CATEDRA DE IMPLANTOLOGIE Timpii chirurgicali de inserare a implanturilor cilindrice si lama Curs 7 .

Timpii chirurgicali de inserŃie a implanturilor cilindrice Implanturile cilindrice sunt implanturi tridimensionale încadrate de mai multi autori alături de implanturile şurub în categoria “implanturilor rădăcină”. . deoarece din punct de vedere al formei şi dimensiunii lor sunt oarecum asemănătoare cu rădăcina naturală a unui dinte. Aceste implanturi sunt de cele mai multe ori utilizate în zona anterioară mandibulară la pacienŃi edentaŃi total.

Ca şi caracteristici generale. . Implanturile cilindrice prezintă premise deosebit de favorabile în vederea preluării şi distribuirii forŃelor ocluzale către Ńesutul osos înconjurător. implanturile cilindru prezintă un diametru în medie de 3. cele mai utilizate fiind însă cele de 10-16mm.75mm şi lungimi de 7-20mm.

.

aliaje de titan. fosfat tricalcic. Toate aceste tipuri de implanturi sunt realizate din titan. etc. iar unele dintre ele avand pe suprafaŃa lor diferite straturi depuse: plasmă de titan. elaborate de diferite firme. Apaceram şi Novoplant.Pe piaŃă există o multitudine de sisteme de implanturi cilindrice. cilindrul Nexed. implanturile TCP. cilindrul Steri-oss (Impla-med). cum ar fi: sistemul IMZ. . etc. implanturile Bio-vent ale sistemului Core-vent. Integral. hidroxiapatită.

. IntervenŃia chirurgicală începe cu incizia şi decolarea lamboului mucoperiostal.Etape chirurgicale: 1. cu reducerea tuturor muchiilor ascuŃite sau a exostozelor prezente la acest nivel. după care urmează modelarea tablei osoase.

2. pentru a determina lungimea de lucru. cu diametru crescând. pentru a îndepărta orice particulă de os restantă după preparare . până ce se obŃine cavitatea corespunzătoare implantului care va fi inserat. Este indicat ca după fiecare etapă de forare să se efectueze splălături cu ser fiziologic steril. Forarea neoalveolei se face cu freze calibrate. Verificarea cavităŃii osoase se face cu ajutorul unor sonde de măsură. Frezele sunt prevăzute cu marcaje. după care se fac spălături. 3.

.

Aceasta se face cu un instrument special.Atunci cand se utilizeaza implanturi cilindru cu elemente suplimentare de stabilizare (antirotationale). neoalveola suporta o prelucrare suplimentara ce consta in prefigurarea in aceasta a pozitiei si adancimii aripioarelor. dimensionat pe lungimea si diametrul fiecarui implant cilindru. cum ar fi aripioare laterale. .

.

insertia implantului se definitiveaza cu un instrument de poziŃionare. folosind suportul de transport al implantului care este prevazut la ambalajul implantului. asupra caruia se exercita dupa pozitionare o usoara presiune manuala pentru o stabilizare initiala. Ultimul timp al primei faze chirurgicale este reprezentat de sutura mucoperiostala a plagii chirurgicale. Postoperator se recomandă o radiografie panoramică de control. iar dupa indepartarea suportului. . Ciocanul este prevazut cu cap de teflon pentru a atenua socul mecanic asupra campului primitor de implant. pozitionare care se face manual. 5.4. Insertia implantului se face mai intai prin pozitionarea atunci cand exista aripioare laterale in concordanta lacasurile create in neoalveola. pe care se aplică lovituri dozate de ciocan.

.

.

. care se pune in relatie de paralelism cu dintii vecini implicati in restaurarea protetica (daca este cazul) si in relatie protetica cu antagonistii si cu dintii vecini.In faza a doua chirurgicala se indeparteaza capusonul mucoperiostal ce acopera implantul cu bisturiul circular. se indeparteaza surubul de cicatrizare si se monteaza bontul protetic.

.

.

.

.

. Unele tratate moderne de specialitate merg până acolo încât nici nu le mai amintesc.Implanturile lamă Implanturile lamă sunt pe nedrept considerate de către mulŃi implantologi ca implanturi endoosoase depăşite. Un implantolog cu practică îndelungată însă va recunoaşte că de foarte multe ori oferta osoasă nu permite inserarea unor implanturi rădăcină. lamele salvând situaŃia.

.

Weiss. . cu o înălŃime moderată. Viscido. dar dimensiunea lor orizontală este foarte bine reprezentată în sens mezio-distal. Ele au fost brevetate de Leonard Linkow şi Edelmann. In ultimul timp însă.Implanturile lamă sunt implanturi endoosoase de stadiul I. Halm şi Misch. Lamele nu imită morfologia radiculară fiind implanturi înguste în sens vestibulo-oral. ORALTRONICS produce şi implanturi lamă de stadiul II. apoi au fost perfecŃionate de către Cranin.

Primul autor care a propus fenestraŃiile a fost Halm. Studii recente au demonstrat că este mult mai favorabilă prezenŃa mai multor stâlpi la nivelul unui implant lamă. Deoarece Ńesutul osos rezistă în general mai bine la compresiune decât la forfecare. designul cu orificii oferă avantaje semnificative. prezentând numeroase orificii prin care în timp Ńesutul osos pătrunde contribuind astfel la mărirea suprafeŃei de sprijin dar şi a interfeŃei implantului cu osul. Există implanturi cu unul.Lamele sunt constituite dintr-un corp. o extensie premucozală (colul implantului) şi un stâlp. deoarece această situaŃie contribuie la distribuŃia mai bună a stresului ocluzal. . Corpul implantului este fenestrat. doi sau chiar patru stâlpi.

.Elementele componente ale implantului lamă de stadiul I. Elementele componente ale implantului lamă de stadiul II.

iar a doua variantă transformă lama într-un implant de stadiul II. augmentarea lungimii mezio-distale a coletului peste 4 mm contribuie atât la reducerea stresului la nivelul interfeŃei os-implant. De asemenea. cât şi la eliminarea riscului de fractură la acest nivel. Extensia mucozală (coletul sau gâtul implantului) trebuie astfel conceputa încât să contribuie la diminuarea stresului la intrerfaŃa os-implant. In prima variantă extensia premucozală rămâne supragingival. . S-a constatat că un “gât” gros care are în prelungire un stâlp rigid scade intensitatea transmiterii stresului ocluzal la corpul implantului. Astfel. dar sunt de obicei tronconici şi modalitatea de prindere a stâlpului la corp diferă.Stâlpii lamelor au forme diferite. există o variantă SUB-VENT-EXTRA şi una SUB-VENT-INTRA.

EdentaŃii terminale mandibulare cu creastă îngustă sau “în lamă de cuŃit” (suport osos clasa B).IndicaŃiile implanturilor lamă: 1. care astfel pot beneficia de o protezare conjunctă prin punŃi totale. Implanturile lamă se pot insera cu succes şi la maxilar în edentaŃii parŃiale întinse. Creasta trebuie să aibă totuşi 2. . mai mult de 15mm lungime şi o angulaŃie mai mică de 20° 2. Rata de implantare coroană/implant <1 3.5-5mm lăŃime şi o înălŃime de minimum 10mm deasupra canalului mandibular. Implanturile lamă pot fi inserate şi pe creste cu dimensiuni foarte reduse în sens vestibulo-oral cu condiŃia asocierii unor implanturi de adiŃie (augmentare osoasă) 4.

implanturile lamă au încă indicaŃii majore în reconstituirile protetice ale edentaŃiilor terminale mandibulare cu creste înguste unde agregarea poate fi exclusiv pe implanturi sau mixtă pe premolari sau pe canin după o devitalizare prealabilă a dinŃilor naturali stâlpi pentru a le diminua mobilitatea fiziologică. .Cu toate că au pierdut teren.

regiunea anterioară este porŃiunea cuprinsă între cele două găuri mentoniere.Montarea implanturilor lamă la arcada mandibulară La mandibulă. . Deoarece creasta alveolară edentată este porŃiunea cea mai îngustă a arcadei reziduale. Montarea unui implant lamă cu un singur bont protetic în partea anterioară a mandibulei şi a maxilarului începe la 2-3mm de linia mediană şi urmează curbura arcadei posterioare. canalul începe în centrul crestei sau este preferabil plasat lingual de acesta.

care pot fi făcute la adâncimea definitivă sau numai la jumătate din adâncimea dorită. . ce serveşte drept ghid şi apoi în mod gradual să-l adâncească. Un implantolog neexperimentat poate marca locul canalului şi apoi să facă o serie de orificii de-a lungul liniei marcate. Acest procedeu este recomandat atunci când avem o cantitate suficientă de os. MulŃi implantologi preferă să frezeze de-a lungul crestei un canal puŃin adânc.Tehnica realizării canalului este diferită. fiind apoi unite şi adâncite cu freza.

In continuare. astfel încât să permită poziŃionarea lamei în canal prin înfundarea ei prin presiune normală aproximativ 1-1. menŃinând în tot timpul realizării canalului freza în os. Astfel tabla osoasă vestibulară şi linguală care flanchează freza ajută la sprijinirea şi ghidarea frezei în timpul realizării canalului.Intr-o creastă tip cuŃit. procedeul este total diferit. In sens meziodistal.5mm. canalul nu va depăşi cu mult dimensiunile lamei. Creasta în formă de cuŃit este aplatizată cu o freză rotundă pentru a lăŃi tabla osoasă ocluzală. cu freza 700XL se realizează canalul prin mişcări meziodistale. Canalul se realizează mai îngust în sens vestibulooral (1.5mm). .

până ce se obŃine o înfundare completă a acesteia până la nivelul umărului lamei ce se va “odihni” pe os. In situaŃia în care una din extremităŃile distale ale lamei nu a fost înfundată suficient în os. direct pe umărul lamei. . în formă de baionetă şi un ciocan din teflon. se poate utiliza metoda lovirii cu un instrument adecvat. In situaŃia aplicării lamelor în crestele foarte înguste tip cuŃit.După realizarea canalului şi spălarea lui cu jet de ser fiziologic se trece la montarea propriu-zisă a lamei prin loviri cu un instrument adecvat. asistentul va fixa cu degetele tabla osoasă din dreptul canalului vestibulo-oral pentru a preîntâmpina fracturarea acesteia.

precum şi adaptarea lamei prin îndoire la forma arcuită a canalului ce respectă curbura mandibulară. cu amendamentul că în această regiune se indică lame cu două bonturi protetice.In tot timpul executării manevrelor de introducere a lamei în canal se va susŃine mandibula de către asistent pentru a preveni fracturarea mandibulei sau subluxaŃii ale ATM. Aceleaşi recomandări sunt valabile şi pentru montarea lamei în regiunea laterală. .

Uneori dimensiunile sinusurilor variază. In majoritatea cazurilor regiunea anterioară se întinde de la canin la canin. Deoarece extensia anterioară a fiecărui sinus maxilar variază. fiind inegale stânga/dreapta. lungimea acestei regiuni este variabilă. . distanŃa dintre extensia anterioară a sinusului maxilar şi linia mediană poate fi diferită şi în consecinŃă osul disponibil pentru implantare asimetric în lungime de fiecare parte a liniei mediane.Montarea implanturilor lamă în osul maxilar Montarea implanturilor lamă în regiunea anterioară a maxilarului este mai dificilă din multe considerente. In consecinŃă.

Cele trei repere majore în regiunile anterioare sunt: – linia mediană – fosele nazale – gaura incisivă Particularitatea montării lamelor la acest nivel constă în faptul că suntem obligaŃi să avem în vedere urmărirea unui Ńesut osos cu o densitate crescută. chiar dacă poziŃia iniŃială a bonturilor protetice ale implantului nu este în relaŃie de paralelism cu dinŃii restanŃi sau eventual cu celelalte implanturi. . Acest lucru se va realiza ulterior după extragerea implantului şi angularea bontului protetic în poziŃia dorită.

această lamă poate balansa. osul care mărgineşte sinusul este mai fragil decât cel din regiunea caninului şi a tuberozităŃii maxilare. . pentru a rezolva edentaŃia din regiunea posterioară maxilară. acest tip de lamă este din ce în ce mai rar utilizat.L. Mai mult. Deoarece desenul lamei este asimetric cu capătul scurt. Decizia folosirii unei lame presinusale depinde de mulŃi factori. care prin desenul lor respectă armonia sinusurilor maxilare. capătul scurt al lamei cu o suprafaŃă mai mică de contact cu osul este amplasat în zona cu trabecule mai puŃine şi mai subŃiri. Linkow. Intrucât în foarte puŃine cazuri grosimea tablei osoase a crestei edentate din zona planşeului sinusal este foarte redusă. a imaginat şi a realizat lamele presinusale. Astfel.

.

Caz clinic .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ioan Sarbu .Vă mulŃumesc pentru atenŃie. Sef lucrari Dr.

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “CAROL DAVILA” FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA CATEDRA DE IMPLANTOLOGIE Implantul subperiostal Curs 8 .

Conectorii s-au transformat din bare semirotunde în benzi plate. Chareheve. părinŃii lor fiind Muller (1937) şi Strock (1939). Linkow. Judy şi Weiss au adus contribuŃii valoroase acestei metode. La ora actuală implanturile subperiostale au fost modificate ca design. uneori fenestrate. Gerschkoff. Mangini. In principal a fost modificat designul lor Ńinând cont de atrofia diferită la maxilar (centripetă) faŃă de mandibulă (centrifugă). ulterior fiind abandonate din cauza prejudiciilor pe care le aduceau patului osos – osteoliză. Goldberg. Bodine. Relansarea implanturilor subperiostale a devenit oportună şi datorită conduitei de limitare selectivă a implanturilor endoosoase. Dahl. . La apariŃie au fost în mare vogă.Istoria implanturilor subperiostale începe în urmă cu 60 de ani.

zonele de inserŃie ale muşchilor milohioidieni. .Zonele anatomice importante pentru implantului subperiostal sunt la maxilar: suprafaŃa palatină a crestei edentate spina nazală anterioară eminenŃa canină apofiza zigomatică proeminenŃa malară hamulusul pterigoidian sinusul maxilar vestibulul nazal utilizarea La mandibulă trebuie să se Ńină seama de gaura mentonieră. foarte importantă fiind zona interforaminală.

el este de obicei subŃire (ca o coajă de ou) când sinusul este voluminos. FaŃa palatinală a crestei alveolare este alcătuită din os dens compact.Pentru a avea succes. care se comportă satisfăcător la presiune. . suprafaŃa ocluzală a zonei maxilare posterioare este caracterizată aproape întotdeauna de predominanŃa osului spongios. Deşi osul care delimitează sinusul maxilar este compact. atât palatinal cât şi vestibular. un implant subperiostal trebuie să îndeplinească unele criterii de bază: a) Trebuie să fie ataşat pe osul cel mai dens disponibil. După pierderea dinŃilor. Zona cea mai bună pentru aplicarea unui implant subperiostal este cea dintre stâlpii canini. până la spina nazală anterioară.

. obŃinut prin duplicarea modelului de lucru ce a fost turnat în urma amprentării chirurgicale directe a câmpului osos primitor de implant. Zonele de sprijin pe care se va aplica implantul trebuie expuse pentru amprentă la o distanŃă de cel puŃin 2-3 mm.b) implantul subperiostal trebuie desenat pe modelul duplicat (realizat din aceeaşi masă de ambalat din care se va confecŃiona tiparul). pentru a avea certitudinea amprentării cu fidelitate a întregii zone de sprijin.

.

trebuie să învelească elementele anatomice reprezentate de: suprafaŃa palatinală. necesare stabilităŃii impotriva forŃelor laterale. stâlpii canini.c) pelotele implantului subperiostal. creasta zigomatică şi tuberozitatea maxilară. d) un implant subperiostal trebuie plasat numai în zonele în care mucoperiostul este ataşat ferm de os. Această plasare este esenŃială pentru fixarea implantului pe os . spina nazală anterioară.

. un element foarte important pentru implantul subperiostal maxilar f) pelotele trebuie să fie subŃiri (2mm lăŃime. el este afectat de gravitaŃie.e) implantul subperiostal trebuie să fie foarte uşor. să întrerupă cât mai puŃin legătura periost-os şi să permită periostului să plonjeze pe os prin fenestraŃie. Dacă acesta este mai voluminos şi mai greu. dar nu mai subŃiri) sau fenestrate (3-10mm lăŃime. 0. FenestraŃiile şi pelotele subŃiri uşurează de asemenea implantul.5mm gosime).

.

.

Aceasta nu permite utilizarea implanturilor endoosoase pentru restaurarea protetică.IndicaŃia implantului subperiostal. plonjarea recesurilor sinusale în urma extracŃiilor dentare generează imposibilitatea inserării implanturilor endoosoase. . este reprezentată de atrofia osoasă severă. atât la maxilar cât şi la mandibulă. De multe ori.

Zona expusă se va amprenta cu materiale de amprentă de consistenŃă vâscoasă. In amprenta obŃinută se toarnă modelul de gips. Timpul I chirurgical începe cu anestezie. . Această etapă are loc după o prealabilă asanare a cavităŃii bucale. chiuretarea şi regularizarea osului. pentru realizarea modelului de lucru pe care se va concepe designul implantului subperiostal. decolarea largă a lambourilor. urmată de incizia mucoperiostului.Timpul I chirurgical Prima etapă chirurgicală are drept scop amprentarea directă a osului.

.

.

.

Implantul pentru care vom exemplifica etapele de laborator este un implant subperiostal total mandibular. Acest model este analizat de către medic. .Etape de laborator Tehnologia de realizare a implantului subperiostal se aseamănă cu cea de realizare a unei proteze scheletate. tehnicianul toarnă primul model din gips superdur. este stabilit numărul conectorilor principali şi secundari şi numărul bonturilor protetice ce urmează a fi realizate. după care modelul este amprentat cu agar-agar pentru a se realiza modelul duplicat. După ce amprenta directă a câmpului osos ajunge în laborator.

Amprentarea modelului preliminar în scopul duplicării .

Modelul duplicat. cu implantul desenat de către medic .

Macheta din ceară .

Ambalarea .

Turnarea se va face prin succiune în mediu de argon .

înainte de prelucrare .Implantul subperiostal după dezambalare.

Implantul subperiostal. finisat şi lustruit . prelucrat.

după minim 3 săptămâni de la prima intervenŃie. care se poate realiza în două moduri: plasarea implantului imediat după timpul I chirurgical (în aceeaşi zi în care a fost realizată amprentarea) plasarea tardivă a implantului. dar nu mai târziu de 45 de zile. deoarece există riscul modificării câmpului osos. care poate avea drept conseciŃă imposibilitatea utilizării implantului .Timpul II chirurgical A doua etapă chirurgicală constă în plasarea implantului subperiostal pe patul osos primitor de implant.

ştiut fiind că sutura reprezintă un factor cheie pentru succesul tratamentului. . lucru generator de stres pentru implantolog. pe lângă o fixare primară a implantului. Apoi se suturează cu atenŃie. incizia şi decolarea mucoperiostului. iar micile inadvertenŃe se augmentează cu material de augmentare. pentru a nu risca să facem o decolare insuficientă.Această etapă debutează cu anestezie. bonturile protetice vor fi slefuite la forma lor finală. şi izolarea acestuia de mediul septic bucal. cu precizarea că în acest moment este foarte important să urmărim limitele de contur ale implantului. După sutură. Important este şi tratamentul postoperator cu antibiotice şi antiinflamatoare. Implantul se plasează pe os. O sutură corectă şi fermă asigură.

.

.

.

urmând ca după aproximativ 30 de zile să se poată trece la realizarea lucrării protetice definitive. se poate amprenta câmpul protetic în vederea realizării lucrării provizorii (dacă aceasta nu a fost realizată imediat postoperator). . fapt ce se va răsfrânge benefic asupra menŃinerii în timp a implantului subperiostal.La 9-10 zile după înlăturarea firelor de sutură. Pacientul purtător de implanturi va fi dispensarizat. ocazie cu care se evaluează şi se corectează eventualele dezechilibre ocluzale. pentru igienizări profesionale în scopul menŃinerii unei stări bune a igienei buco-dentare. Apoi pacientul se va prezenta din 6 în 6 luni. necesitând prezentarea la control lunar în primele 6 luni.

.

având drept consecinŃă infectarea sau chiar necroza acestuia. reliefuri ascuŃite sau unghiuri osoase exprimate. Conectorii nu trebuie aplicaŃi peste exostoze. ceea ce va duce la expunerea conectorului în cavitatea bucală. deoarece forma pe care o va dobândi conectorul ce va traversa aceste zone va determina iritaŃii ale mucoperiostului. .ModalităŃi de prevenire a eşecurilor în practica implantului subperiostal 1.

2. 3. în timp ce unui prea gros împietează aderearea periostului la os. Un conector cu lăŃime foarte mică poate cauza resorbŃie osoasă. dar mai cu seamă existenŃa unei porŃi de comunicare între mediul septic endo-bucal şi câmpul osos pe care se sprijină implantul subperiostal sunt de asemenea consecinŃe ale unui concept deficiar al implantului.5mm şi o lăŃime de minim 2mm. Conectorii secundari (care nu au montate bonturi) trebuie să aibă o grosime de minim 0. Liza osoasă indusă de factorul micorbian local. .

.

dar fenestrate. De mare importanŃă sunt pelotele ce se sprijină pe spina nazală anterioară. pelotele trebuie să fie solide.4. respectiv palatinale ale crestelor. FenestraŃiile numeroase vor permite periostului să plonjeze şi să se reataşeze la os. sau zona mentonieră la mandibulă. . precum şi zona palatinală a crestei maxilare. reducând şi greutatea implantului. In zonele linguale. eminenŃele canine. late. pelotele nu trebuie să fie prea voluminoase sau prea numeroase. 5. In zonele cu densitate mare osoasă. deoarece sprijinul pe aceste arii va conferi rezistenŃă la mişcările anterioare şi laterale ale limbii.

In acest caz. o bară continuă vestibular anterior trebuie să fie înlocuită cu extensii vestibulare. Implanturile pot fi aplicate chiar dacă conectorii secundari sau pelotele secundare nu sunt adaptate intim la os. . în caz de nevoie. până se îndepărtează firele de sutură. 8. 7. Astfel. pacienŃii purtători de implanturi subperiostale. fiecare parte a implantului nu va avea o influenŃă mare asupra celorlalte. Cu acest prilej se poate evalua integrarea muco-periostală a implantului.6. Insă. De câte ori este posibil. în punctele cheie de sprijin adaptarea trebuie să fie perfectă. legate cu conectori. Postoperator. deficienŃele minore pot fi augmentate cu granule de hidroxi-apatită sau os liofilizat. vor fi monitorizaŃi din 24 în 24 de ore timp de 9-10 zile. aceasta poate fi îndepărtată prin tăierea conectorului.

Caz clinic .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sef lucrari Dr. Ioan Sarbu .Vă mulŃumesc pentru atenŃie.

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “CAROL DAVILA” FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA CATEDRA DE IMPLANTOLOGIE RESTAURAREA PROTETICA PE IMPLANTURI Curs 9 .

. succesul pe termen lung al osteointegrării implanturilor depinde nu numai de urmărirea principiilor protetice fundamentale pentru a realiza o restaurare corectă. În general. însă din păcate ea nu este întotdeauna luată în consideraŃie în timpul procedurilor protetice de rutină. Ocluzia are un rol esenŃial în integrarea funcŃională a lucrărilor protetice. problemele de gnatologie constituie restul de 75%. dar şi de buna înŃelegere a efectelor potenŃiale asupra implanturilor determinate de stresul ocluzal. cu impact foarte important în perspectiva reuşitei tratamentului. Nu există mecanisme specifice de apărare împotriva forŃelor ocluzale în osteointegrarea implanturilor.Pe lângă actul chirurgical propriu-zis de inserŃie a implanturilor orale. care reprezintă aproximativ 25% din totalitatea manevrelor de restaurare protetică prin implanturi. Numeroşi factori sunt implicaŃi în acŃiunea reflexului neuromuscular în dentiŃia naturală. unde receptorii de la nivelul ligamentului periodontal protejează dinŃii şi parodonŃiul de forŃele ocluzale care pot cauza trauma suportului osos.

un model convenabil poate fi realizat prin încorporarea factorilor ce reduc stresul vertical şi orizontal conferind un maximum de intercuspidare in relaŃie centrică. ocluzia lingualizată.Ocluzia ideală Termenul de “ocluzie ideală” a fost definit ca existenŃa unor relaŃii intermaxilare compatibile cu sistemul stomatognat. Deşi modelul ocluzal ideal nu există pentru toŃi pacienŃii. încărcând acei dinŃi ce sunt capabili de a suporta forŃe crescute în excursii excentrice ale dinŃilor. . ocluzia cu protecŃie mutuală şi ocluzia funcŃională de grup. De-a lungul timpului s-au dezvoltat patru modele primare de ocluzie ideală : ocluzia balansată. fără să cauzeze prejudicii psihologice. ce determină o masticaŃie funcŃionala şi o estetică plăcută.

În ocluzia balansată (cunoscuta şi sub numele de ocluzie complet echilibrată sau echilibrată bilateral). curba lui Spee si teoria sferica a lui Monson.Ocluzia balansată Ocluzia balansată se bazează pe cele trei teorii clasice: cele trei puncte de balans ocluzal ale lui Bonwill. dinŃii pacientului au contact simultan în timpul intercuspidării maxime sau al mişcărilor masticatorii excentrice mandibulare. .

Ocluzia balansată .

.Ocluzia balansată O ocluzie balansată este considerată ideală pentru pacienŃii edentaŃi total. ea fiind extrem de dificil de realizat la pacienŃi cu dentiŃie şi parodonŃiu natural. Ocluzia balansată se întâlneşte la dinŃii naturali în momentul în care aceştia sunt foarte abrazaŃi. iar folosirea acestui model pentru realizarea unor lucrări pe implanturi este încă o temă controversată.

Integrarea ocluzală necesită curbe de compensare antero-laterale şi mediosagitale la nivelul arcadei mandibulare ce vor permite o articulare balansată între cuspizii palatinali superiori şi dinŃii mandibulari în timpul masticaŃiei.Ocluzia lingualizată Ocluzia lingualizată poate fi definită ca o schemă ocluzală ce foloseşte cuspidul palatinal maxilar ca principal element ocluzal. .

Ocluzia lingualizată .

. Acest model poate fi folosit pentru toate tipurile de relaŃii intermaxilare şi este uşor de adaptat.Ocluzia lingualizată Există un număr de avantaje ale ocluziei lingualizate. Cel mai important este faptul că acest tip de ocluzie conferă pacientului o estetică deosebită. cum ar fi o scădere a forŃelor verticale şi laterale ce acŃionează asupra crestelor edentate.

În timpul mişcării de protuzie caninul şi dinŃii posteriori sunt protejaŃi de către incisivi. iar în mişcarea de lateralitate incisivii şi dinŃii laterali sunt protejaŃi de către canini. pe care le transferă articulaŃiei temporomandibulare. preluând o mare parte a forŃelor ocluzale. DinŃii posteriori protejează anteriorii în relaŃie centrică.Ocluzia cu protecŃie mutuală Principiul ocluziei cu protecŃie mutuală presupune protecŃia asigurată de dinŃii anteriori pentru dinŃii posteriori şi invers. .

Contactele interdentare de tipul cuspidfosetă asigură un maxim de suport dinŃilor în toate direcŃiile. mai mult decât atât. forŃele se aproprie de axul lung al dinŃilor.Ocluzia cu protecŃie mutuală Ocluzia cu protecŃie mutuală este considerată la ora actuala cel mai complet model de ocluzie pentru dentiŃia naturală în contextul unei dimensiuni verticale de ocluzie păstrate de către dinŃii laterali. .

În mişcarea de lateralitate stresul ocluzal trebuie transmis tot la nivelul arcadei dentare şi nu trebuie să fie interferenŃe în poziŃia de intercuspidare maximă. Dezocluzia dinŃilor trebuie să fie posibilă iar dinŃii trebuie să se întâlnească în mişcarea de lateralitate fără interferenŃe. .FuncŃia ocluziei de grup În această schemă ocluzală dinŃii ar trebui să recepŃioneze forŃele în axul lor lung.

FuncŃia ocluziei de grup .

ea poate fi realizată uneori şi în ocluzia lingualizată sau cea balansată şi este mai uşor de refăcut decât ocluzia mutual protejată. Această schemă ocluzală este cea mai potrivită pentru realizarea ajustărilor ocluzale şi pentru tratamente protetice de dimensiune redusă. .FuncŃia ocluziei de grup Datorită faptului că ocluzia de grup nu creează efecte negative.

agregarea prin mijloace speciale de menŃinere. sprijin şi stabilizare .şi suprastructură La ora actuală în implantologie se descriu trei mari posibilităŃi de agregare ale suprastructurii protetice la infrastructură: a. agregarea prin înşurubare c.Conexiuni şi modalităŃi de agregare între infra. agregarea prin cimentare b.

etc. magneŃi. cimentare sau înşurubare şi cimentare. Mijloace speciale de menŃinere. Stâlpii implanturilor la care suprastructura se agregă prin înşurubare sunt prevăzuŃi cu un filet interior. de obicei. Acesta se poate fixa la corpul implantului prin trei modalităŃi: înşurubare. o formă tronconică şi sunt prevăzuŃin cu macroretenŃii pentru a facilita această modalitate de agregare. în restaurările protetice pe implanturi se apelează la agregări speciale. prin telescopare. culisare. . Stâlpii adaptaŃi pentru agregare prin cimentare au. Adeseori. sprijin şi stabilitate se folosesc frecvent în cazul protezărilor hibride. Aceste construcŃii protetice sunt mobilizabile.Agregarea între suprastructura protetică şi implantul propriu-zis se face prin intermediul stâlpului implantului.

Agregarea prin cimentare Fixarea unei punŃi pe implanturi la infrastructură (la stâlpii implanturilor) se poate face prin cimentare sau înşurubare. Spre deosebire de fixările din protetica tradiŃională. Peste aceşti stâlpi artificiali. sau implantul prevăzut cu şurubul de acoperire. De obicei pacientul se prezintă cu o lucrare provizorie fixată cu un ciment temporar. într-o primă fază trebuie fixate bonturile artificiale la corpul implanturilor. urmează etapa de fixare a suprastructurii protetice. Aceasta se poate şi ea desfăşura în două modalităŃi: cimentare sau înşurubare. . sau pe aceştia şi pe pilierii naturali (în situaŃia agregărilor mixte).

şi cu precădere în agregările pur implantare.Cimentarea punŃilor pe implanturi. . care asigură retenŃia doar prin reducerea deplasării paralele a două suprafeŃe învecinate. Se pot utiliza cimenturi clasice (care au o adezivitate mai redusă). ca procedeu de fixare se practică mai ales în situaŃii cu stâlpi paraleli. când elementele de agregare prezintă delimitări clare ale terminaŃiei în zona cervicală. Premiza pentru obŃinerea unei retenŃii optime este existenŃa unui anumit grad de rugozitate a suprafeŃelor. cât şi cel de lipire. În fixarea punŃilor pe implanturi se utilizează atât procedeul de cimentare. În agregările mixte există riscuri mai mari de descimentare decât în cele pur implantare datorită diferenŃelor de mobilitate ale stâlpilor.

. Fixarea unei punŃi pe implanturi se poate face cu cimenturi fosfat oxid de zinc (FOZ). care realizează de fapt o lipire. cimenturi pe bază de răşini precum şi cu cimenturi polielectrolitice de tip policarboxilat de zinc (PCZ) sau ionomere de sticlă (CIS).Stâlpii artificiali ai implanturilor prezintă de obicei pe suprafaŃa lor diferite sisteme de macroretenŃii. În cazul cimentării unei punŃi pe implanturi trebuie să Ńinem cont de faptul că cimenturile (cu precădere cele clasice) nu aderă la suprafaŃa metalică a unui implant aşa cum aderă la suprafaŃa smalŃului sau dentinei dinŃilor naturali (datorită structurii chimice diferite). înainte de cimentare ei putând fi sablaŃi.

a căror caracteristică constă în existenŃa unor şanŃuri circulare şi/sau verticale cu adâncimea de 1 mm. Alte mijloace de retenŃie adiŃională sunt reprezentate de microretenŃii obŃinute prin gravaj acid al intradosului scheletului metalic. împiedicând eventualele mişcări de rotaŃie la nivelul zonei de agregare a suprastructurii cu infrastructura. . în vederea îmbunătăŃirii cimentării. Principalul rol al acestor şanŃuri este antirotaŃional. Un alt rol este cel de retenŃie adiŃională.La ora actuală există tipuri de stâlpi de implanturi destinate cimentării. Este recomandabil fixările să se facă cu cimenturi policarboxilat de zinc sau cu cimenturi ionomere de sticlă.

.O altă caracteristică a punŃii cimentate pe implant constă în faptul că între infrastructură şi suprastructură există un spaŃiu de aproximativ 40µ. fracturii şi mobilităŃii implantului. Acest fapt constituie un avantaj considerabil pentru o punte cimentată pe implanturi. adică amortizează şi distribuie uniform spre Ńesutul osos stressul ocluzal. suprastructura protetică este pasivă. deoarece în cazul implanturilor nu se pune problema cariilor secundare. destinat cimentului. Datorită acestui spaŃiu. şi care poate fi extins până la marginea restaurării. deoarece o distribuŃie inadecvată a forŃelor consitituie cauza primară a resorbŃiei osoase.

uneori fiind necesară ablaŃia punŃii. pot apare in timp complicaŃii de tipul descimentărilor. ca de altfel şi în protetica tradiŃională. deoarece nu întotdeauna descimentarea interesează toŃi stâlpii.Indiferent de cimentul utilizat. Acestea sunt neplăcute. .

precum şi unele extinderi ulterioare. PunŃile condiŃionat mobilizabile fixate prin înşurubare la infrastructură oferă o siguranŃă în plus faŃă de cimentare şi datorită faptului că permit oricând accesul la implant. Una din modalităŃile de agregare a punŃilor demontabile este aceea prin inşurubare. Această modalitate de agregare permite şi efectuarea unor reoptimizări sau reparaŃii.Agregarea prin înşurubare Dacă din raŃiuni estetice este necesară supraconturarea componentei fizionomice şi/sau asocierea cu o proteză gingivală. atunci puntea pe implanturi va fi întotdeauna demontabilă. .

.

. Agregarea prin înşurubare presupune existenŃa unor şuruburi de fixare a suprastructurii la infrastructura protetică. Deoarece ele sunt vizibile pe faŃa ocluzală a suprastructurii. se pot acoperi cu diferite materiale fizionomice.Dezavantajele lor sunt legate de o tehnologie mai complicată de realizare. de obicei cu răşini diacrilice compozite. în cazul unor cerinŃe estetice deosebite. SpaŃiul care urmează a fi placat este cunoscut în literatura de specialitate anglo-saxonă sub denumirea de “trapă ocluzală”. ca şi de apariŃia în timp a unor accidente datorate oboselii ce poate interveni la nivelul unor componente. Aceste şuruburi se înfiletează în nişte orificii speciale situate pe faŃa ocluzală a stâlpilor implanturilor. Acoperirea se va face în aşa fel încât să nu fie afectată ocluzia.

mobilizarea implantului şi/sau fracturarea lui. corecŃia este dificilă. necesitând etape suplimentare de laborator sau manopere clinice de detaliu. Deoarece stressul funcŃional la nivelul suprafeŃelor ocluzale ale suprastructurilor este maxim.S-a demonstrat că existenŃa unor forŃe de torsiune supraliminare la nivel ocluzal pot produce deplasări ale şurubului de fixare. . ceea ce antrenează implicit resorbŃii osoase. În cazul acestor fracturi. fracturile maselor ceramice sau a răşinilor diacrilice compozite de la nivelul trapelor ocluzale sunt destul de frecvente.

în urma unor studii experimentale şi clinice. Eşecurile survin de obicei prin compromiterea şurubului de fixare (şi prin acesta implicit a implantului). că în cazul unei punŃi parŃiale agregate prin înşurubare. fapt ce determină creşterea unor componente ale forŃelor funcŃionale (prin redistribuirea lor) pe implanturile restante.Se poate afirma. La aceasta contribuie adeseori şi indisciplina pacienŃilor care nu respectă dispensarizarea. . rata de longevitate a acestora este scurtată cu 2051%.

pentru efectuarea unei igienizări şi stimulări gingivale corecte în regiunea crestei alveolare din jurul implanturilor. sprijin şi stabilizare (MSMSS). . pot fi dezinserate numai de către medicul stomatolog. sprijin şi stabilizare Utilizarea acestui tip de agregare între infrastructură şi suprastructură s-a impus în protetica implantologică datorită faptului că permite o igienizare perfectă a regiunii joncŃionale implant-Ńesuturi moi.Agregarea prin mijloace speciale de menŃinere. şi totodată reduce şi amortizează o parte din forŃele ocluzale. Unele din suprastructurile fixate cu ajutorul mijloacelor speciale de menŃinere.

Principalele avantaje ale agregării prin MSMSS sunt: realizează o bună menŃinere şi stabilitate a punŃilor pe implanturi asigură solidarizarea punŃii la stâlpul implantului sau bontul dintelui natural. realizând o legătură stabiliă şi inofensivă pentru Ńesuturile parodontale şi osul de la interfaŃa implantului amortizează şi transmit uniform forŃele ocluzale spre joncŃiunea implant-Ńesut osos asigură o igienă şi o stimulare gingivală corespunzătoare .

MenŃinerea şi stabilitatea punŃii pe implanturi se realizează prin fricŃiunea dintre capă şi suprastructură. Peste capă se aplică suprastructura restaurării protetice. Agregarea telescopată asigură: sprijin la nivelul feŃei ocluzale încercuirea stâlpului implantului pe toată circumferinŃa coronară menŃinerea restaurării protetice prin intermediul fricŃiunii existente între capă şi suprastructura protetică distribuŃia adecvată a forŃelor masticatorii suportului parodontal (la dinŃii naturali) şi suportului osos (la stâlpii implanturilor). .Agregarea prin telescopare Acest tip de agregare presupune utilizarea unei cape cilindrice confecŃionată din metal. care se cimentează pe stâlpul implantului.

.

Deşi agregarea prin intermediul magneŃilor asigură o retenŃie bună. prezintă şi unele dezavantaje. La acest tip de agregare se apelează în special la cazurile unde se practică supraprotezarea. cu ajutorul unei răşini acrilice autopolimerizabile. . unul din acestea vizând în special rezistenŃa scăzută la coroziune a aliajelor feromagnetice. iar în intradosul suprastructurii să fie poziŃionat magnetul.Agregarea prin intermediul magneŃilor Pentru realizarea unei agregări magnetice este necesar ca în porŃiunea endoosoasă a implantului să fie introduse elemente din aliaj feromagnetic.

iar cealaltă va fi solidarizată la corpul de punte (matricea). . iar matricea este realizată sub forma unei cavităŃi retentive în corpul de punte al suprastructurii. Una din cele două componente va fi fixată în elementul de agregare alsuprastructurii (patricea).Agregarea prin sisteme speciale tip culisă Sistemul culisă este un sistem alcătuit din două componente. În protetica implantologică patricea este ataşată elementului de agregare. reprezentat de una sau mai multe coroane cimentate pe stâlpii implanturilor. tip matrice-patrice.

Stabilitatea restaurării protetice se realizează prin fricŃiunea care apare între cele două suprafeŃe aflate în contact. iar arcada antagonistă este reprezentată de dinŃi naturali cu parodonŃiu intact. absenŃa primului şi celui de-al doilea molar când arcada antagonistă este reprezentată de dinŃi naturali. de 8-10 mm. Când condiŃiile clinice impun utilizarea unor implanturi mai scurte. De exemplu. . elementele de agregare ale punŃii fiind proteze unidentare pe dinŃii limitrofi breşei. Acest tip de agregare este recomandat cu precădere atunci când există o infrastructură mixtă (dinŃi naturali şi implanturi). se recomandă o agregare mixtă. poate fi rezolvată protetic printr-o punte sprijinită pe două implanturi cu o lungime de cel puŃin 12 mm.

ca stâlp distal. pentru doi molari absenŃi se indică un singur implant scurt. iar agregarea pe implanturi va fi de tip înşurubat. Elementele de agregare vor fi cimentate pe bonturile dinŃilor naturali. Între corpul de punte şi protezele unidentare (de obicei coroane mixte) va fi utilizată o agregare de tip culisă completată cu un şurub de retenŃie. mezial este obligatorie includerea în structura protetică a celor 2 premolari. .Dacă în cazul menŃionat anterior.

Agregarea prin intermediul unor bare cu călăreŃi Ancorarea pe implanturi prin intermediul unor bare cu rol de mezostructură şi cu călăreŃi în suprastructură este unul din sistemele de ancorare foarte cunoscut şi frecvent utilizat în protetica implantologică. Bara cu călăreŃi reprezintă elementul de ancorare predilect în toate cazurile când este indicată supraprotezarea. dar şi pentru punŃile care din diferite motive trebuie să fie mobilizabile. .

deoarece permit o rotaŃie a protezei în jurul axei barei. Bara cu călăreŃi de tip Dolder (bara ovală) sau bara rotundă sunt folosite în special în protezări pe implanturi în regiunea interforaminală. cimentată sau fixată prin şuruburi de implanturi. prin integrarea unuia sau mai multor şuruburi plasate vertical (înşurubare ocluzală) sau orizontal (înşurubare orală). Suprastructura. poate fi confecŃionată şi demontabilă. Şurubul traversează suprastructura şi călăreŃul. având călăreŃul integrat. ca mezostructură. are rolul de solidarizare a acestora şi de retenŃie pentru suprastructură.Bara. . înşurubarea făcându-se în bară (în mezostructură).

.

.

cât şi mobilizabile. cât şi muco-periostal. În reconstituirile protetice pe implanturi a pacienŃilor edentaŃi total sau subtotal.Punte totală mobilizabilă sau supraprotezare? PunŃile pe implanturi pot fi atât construcŃii protetice fixe. În alegerea uneia dintre soluŃii trebuie să Ńinem cont mai ales de doi factori: . practicianul este pus adeseori în situaŃia de a opta pentru o suprastructură gen punte totală mobilizabilă sau pentru o supraprotezare care transmite presiuni atât prin intermediul implanturilor.

Fiind cunoscute în general problemele de igienizare ale unei punŃi.A. pe pilieri naturali şi artificiali. De multe ori suprastructurile nu pot exclude o agregare mixtă. . în protetica implantologică îşi fac loc tot mai frecvent soluŃii cum ar fi: punŃi demontabile. Dacă în protetica tradiŃională întreŃinerea unei igiene buco-dentare este importantă. OpŃiunile pacientului Majoritatea bolnavilor solicită de obicei o suprastructură conjunctă. punŃi mobilizabile şi supraproteze. în protetica implantologică respectarea acesteia este decisivă în longevitatea funcŃionalităŃii restaurării.

psihologice şi nu în ultimul rând de condiŃiile financiare. şi o dexteritate deosebită a pacientului. pe lângă existenŃa unor truse speciale. . Igienizarea punŃilor implică adeseori. mai ales interproximale şi a celor în relaŃie directă cu creasta edentată. PunŃile totale pe implanturi necesită adeseori mijloace sofisticate de igienizare în vederea curăŃării adecvate a tuturor suprafeŃelor.Planul terapeutic nu trebuie să fie influenŃat total de opŃiunile pacientului. Fiecare pacient va beneficia de un plan inidividual de tratament adaptat condiŃiilor clinice.

O igienizare inadecvată sau deficitară poate determina inflamaŃia Ńesuturilor moi gingivale adiacente implanturilor. Aceasta deoarece intervenŃia chirurgicală de inserare a unui număr redus de implanturi sub anestezie loco-regională reduce riscurile unei anestezii generale şi timpul operator îndelungat impus de inserarea infrastructurii unei punŃi totale mobilizabile pe implanturi. . care se manifestă fie prin hiperplazie tisulară. fie prin apariŃia pungilor gingivale şi gingivo-osoase. În cazul pacienŃilor bătrâni sau cu anumite afecŃiuni generale se recomandă supraprotezarea.

ParticularităŃile topografice de restaurare ale câmpului protetic. În cazul când intervenŃiile chirurgicale de durată sunt contraindicate. Această alternativă de tratament are avantajul că necesită un număr mai redus de implanturi. comparativ cu o restaurare conjunctă. este mai ieftină şi se realizează mai uşor. . De multe ori. practicianul mai are la îndemână o singură soluŃie: SUPRAPROTEZAREA PE IMPLANTURI.B. în cazul unui câmp protetic cu rate de atrofie şi resorbŃie accentuate suntem obligaŃi să recurgem la grefă osoasă pentru obŃinerea unei oferte osoase adecvate inserării implanturilor.

ceea ce-i favorizează şi stabilitatea. comparativ cu o supraprotezare care prezintă un sprijin adiŃional muco-osos.PoziŃia implanturilor trebuie să asigure o recepŃionare şi o amortizare optimă a forŃelor laterale la interfaŃa corp/stâlp implant. chiar dacă este prevăzută cu extensii excesive pentru completarea şi stabilizarea contactelor ocluzale. Restaurările mobilizabile necesită un spaŃiu interarcadic mai redus comparativ cu cel necesar în cazul unei supraprotezări. va avea un design mai bun. . O punte totală mobilizabilă pe implanturi.

prin care să-i confere: încredere în medic şi în actul terapeutic confort integrarea socio-profesională a acestuia imediat după intervenŃie.Protezarea provizorie În stomatologia modernă protezarea provizorie reprezintă o etapă de tratament indispensabilă indiferent dacă în locul dintelui sau dinŃilor extraşi s-a inserat sau nu un implant. . În mileniul 3 este inadmisibil din partea unui medic să-şi permită ca imediat post-extracŃional să lase pacientul să părăsească cabinetul fără a-i face o protezare provizorie.

piesa protetică provizorie este realizată imediat postoperator. Aplicând această metodă.Protezarea provizorie folosind conformatoare din metilceluloza Protezarea provizorie se realizează folosind un conformator din metilceluloză. realizat cu ajutorul aparatului “Omnivac”. Tot prin această metodă se poate realiza şi protezarea cu sprijin mixt. au fost identificaŃi dinŃii de care se va ancora lucrarea protetică finală) cât şi exclusiv pe implanturi. . protezarea fiind posibilă atât pe dinŃi restanŃi. preparaŃi în scop protetic (presupunând că atunci când s-a prefigurat planul protetic final. dinŃi – implanturi.

Etapele metodei: Amprentarea câmpului protetic Turnarea modelelor de lucru Completarea spatiilor edentate cu dinti acrilici sau din ceara Realizarea unui orificiu in centrul modelului. care va servi la aspiratia aerului dintre folie si model Ramolirea foliei si aspirarea acesteia la suprafata modelului .

.

Etapele metodei: Indepartarea foliei de pe model si sectionarea acesteia la nivelul coletelor dintilor .

.

Etapele metodei: Conformatorul va fi încărcat cu acrilat autopolimerizabil fluid Cand acrilatul ajunge in faza semiplastica va fi aplicat pe campul protetic Conformatorul va fi mobilizat de pe campul protetic la fiecare 30’’ Conformatorul va fi indepartat cand acrilatul trece in etapa de priza exoterma (moment marcat de inceperea cresterii temperaturii masei de acrilat) .

finisata si lustruita. dupa care va fi cimentata provizoriu. .Etapele metodei: Dupa indepartarea foliei piesa protetica va fi prelucrata.

Caz clinic 1 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Caz clinic 2 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sef lucrari Dr. Ioan Sarbu .Vă mulŃumesc pentru atenŃie.

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “CAROL DAVILA” FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA CATEDRA DE IMPLANTOLOGIE METODE MODERNE DE RESTAURARE A CRESTELOR EDENTATE CU DEFICIT OSOS GRAV Curs 10 .

Tehnici chirurgicale de elevatie a mucoasei sinusului maxilar .

cuprinsă între vârful crestei alveolare şi podeaua sinusului maxilar (denumită de Misch dimensiune osoasă verticală subsinusală). AbsenŃa dinŃilor determină frecvent o reducere progresivă a volumului procesului alveolar. . PrezenŃa sinusului maxilar combinată cu reducerea înălŃimii osului disponibil în zona terminală a maxilarului determină dificultăŃi importante în inserarea implanturilor. reducere ce interesează mai ales dimensiunea verticală osoasă.Regiunea posterioară a maxilarului edentat reprezintă în implantologia orală cea mai dificilă situaŃie de restaurat protetic.

Sinusul maxilar este legat de fosa nazală prin ostium. . O importanŃă deosebită o are faptul că această deschidere este situată în partea superioară a sinusului maxilar. Aceste structuri sunt denumite unitate osteo-meatală. infundibul şi meatul nazal mijlociu. mai ales la nivelul zonelor inferioare (planşeul sinusului maxilar). In unele zone există însă Ńesut osos spongios care umple spaŃiile cuprinse între corticale.Structura osoasă a pereŃilor sinusali este alcătuită în mare parte din Ńesut osos compact. Decolarea şi ridicarea laterală adecvată a membranei sinusale şi inserarea grefei osoase este posibilă fără afectarea drenajului sinusal.

.

fiind cuprinsă în general între 0.Mucoasa sinusului maxilar este asemănătoare cu cea a sinusurilor paranazale. . Grosimea membranei este variabilă. O cantitate de mucus este împinsă către ostium de mişcarea de vibraŃie a celulelor ciliate ale mucoasei sinusale.8 mm.3-0. Ostiumul sinusului maxilar şi infundibulul uneşte sinusul maxilar cu fosa nazală. dar este mai puŃin vascularizată. Multe din glandele seroase şi mucoase întâlnite în membrană sunt situate aproape de ostium. Infundibulul este un pasaj îngust care reprezintă extensia superomedială a ostiumului şi se extinde pe aproximativ 7-10 mm.

. mai ales în regiunea distală a arcadei maxilare. O data cu dezvoltarea rapidă a implantologiei a aparut necesitatea de a imagina tehnici chirurgicale care să permită mărirea volumului procesului alveolar atrofiat. sinusul maxilar era considerat o limită anatomică inviolabilă în implantologia orală.Până în prima jumătate a anului 1970.

ci doar ridicând-o. . Pe această bază Linkow şi Misch au pus bazele unei tehnici care prevedea inserarea unui implant lamă care pătrundea 3 mm în sinusul maxilar. fără perforarea membranei.In jurul anilor ‘60-‘62. fără a perfora însă membrana sinusală. Aceste prime lucrări au avut o aplicare clinică limitată pentru ca tehnica de ridicare a membranei era destul de aproximativă. Linkow a observat apariŃia unei regenerări osoase în jurul unui implant lamă care pătrundea câŃiva milimetri în interiorul sinusului maxilar.

H. . Tatum a iniŃiat o procedură chirurgicală de elevare a mucoasei sinusale. mărind astfel dimensiunea osoasă subsinusală. prin care este posibilă ridicarea mucoasei.La începutul anilor ’70. În acest proces alveolar mărit vertical sunt apoi inserate implanturile. iar spaŃiul astfel obŃinut este umplut cu Ńesut osos autolog. care prevede realizarea unei osteotomii vestibulare.

. Misch. iar în 1984 Misch modifică tehnica şi o denumeşte “tehnica ferestrei laterale răsturnate”. Branemark şi Wagner au arătat o rată de succes pentru aceste cazuri într-o proporŃie de peste 70%. In lucrările lor. urmate de introducerea de implanturi osteointegrate. Smiler şi Holmes au prezentat studiile lor privind folosirea materialelor neresorbabile pentru grefarea sinusurilor. o serie de autori au încercat o mărire a distanŃei subsinusale folosind grefe autogene aşezate pe planşeul sinusului maxilar. grefe în care ulterior au fost insereate implanturi.După 1980 Kent şi Blok modifică această tehnică şi abordează sinusul maxilar pe cale vestibulară folosind tehnica numită “a ferestrei laterale inversate”. Intre 1986-1987 Tatum. Tot în această perioadă. cu o rată de succes de 85%.

a implicării sinusului maxilar şi a introducerii grefelor alogene sau autogene.Tehnica chirurgicală directă (clasică) PacienŃii cărora li se va efectua o intervenŃie chirurgicală de elevare a mucoasei sinusale trebuie să primeasă în scop profilactic antibiotice. Tehnica de elevare a mucoasei sinusale are potenŃial de infectare datorită abordului transoral. Antibioticele reduc rata infecŃiei sub 5%. mixtă şi polimorfă a cavităŃii bucale. . Având în vedere flora nespecifică. antibioticul de elecŃie este Amoxicilina sau o cefalosporină (Cefaclor).

După decolarea mucoperiostală se stabileşte locul de realizare a ferestrei. aproximativ 10 mm de coama crestei.Tehnica debutează cu o incizie pe coama crestei alveolare plasată 1-2 mm spre palat pornind de la nivelul tuberozităŃii maxilare până la nivelul premolarului 1 superior. care trebuie să fie plasată la aproximativ 6-8 mm de peretele anterior. . Inainte de aceasta trebuie stabilită cu exactitate limita peretelui anterior al sinusului. acolo unde grosimea osoasă este cea mai redusă. precum şi locul cel mai facil de abordare a osteotomiei. Prin percuŃie şi ajutat de o lumină puternică se stabileste locul unde se va realiza osteotomia. care se continuă cu o incizie verticală de aproximativ 15mm.

Incizia Decolarea .

Aceasta este completă dacă sub presiune fragmentul osos se înfundă uşor spre cavitatea sinusală. ori se fracturează prin lovire uşoară cu ciocan de teflon a unui instrument bont. Dacă înfundarea este parŃială.Cu ajutorul unei freze sferice de Ø=3 mm cu turaŃie redusă şi bogat irigată se realizează osteotomia pe conturul marcat anterior fie prin punctare cu o freză de diametru mic. Manevra trebui făcută cu delicateŃe pentru a nu perfora mucoasa Schneideriană în timpul osteotomiei. . fixat în centrul fragmentului osos. Cu un fuloar bont. ori se definitivează osteotomia cu freza iniŃială. se constată dacă osteotomia este completă. fie prin marcare cu creion de os. prin palpare uşoară în centrul tablei osoase circumscrisă de osteotomie.

Osteotomia Verificarea osteotomiei .

După ce s-a realizat decolarea pe conturul osteotomiei la 3-4 mm fragmentul osos împreună cu mucoasa sinusală devine mobil în timpul manevrelor respiratorii. cu vârful orientat către acesta.Cu un decolator rotunjit la capete (fără a avea muchii tăioase) se decolează mai întâi mucoasa Schneideriană pe conturul liniei de osteotomie dinspre aceasta spre cavitatea sinusală. Este foarte important ca în acest moment şi pe tot parcursul decolării mucoasei sinusale de os decolatoarele să fie în contact permanent cu osul. . In acest moment se poate detaşa fragmentul osos circumscris de osteotomie care se poate utiliza în amestec cu materialul de augmentare după ce a fost fărămiŃat.

. acesta putând constitui şi o protecŃie suplimentară între mucoasa sinusală şi materialul de augmentare.În majoritatea situaŃiilor însă agreăm a lăsa fragmentul osos ataşat la mucoasa schneideriană şi rabatat cu aceasta în interiorul sinusului.

TGF-B1 şi TGF-B2. PRP-ul se obŃine din sânge recoltat de la pacient (50 ml) în amestec cu anticoagulant (citrat de sodiu). care este supus unui procedeu de centrifugare. S-a demonstrat că plachetele conŃin cel puŃin 3 factori de creştere: PDGF.Pentru a îmbunătăŃi capacitatea de osteogeneză. Actualmente. în trecut materialul de augmentare folosit era amestecat cu măduvă osoasă hematogenă. . în clinica noastră se utilizează plasmă bogată în plachete sangvine (platelet rich plasma – PRP). amestecată cu 10000 UI de trombină. recoltată de obicei din creasta iliacă sau cu fragmente osoase recoltate din corticala externă mandibulară. Inainte de amestecul cu materialul de augmentare (hidroxil apatită poroasă) este iniŃiat procesul de coagulare prin adăugarea de clorură de calciu 10%.

Separarea sangelui in cele trei componente de baza -Plasma bogata in plachete sangvine -Plasma saraca in plachete sangvine -Hematii .

.

.

Produsul astfel obŃinut este introdus şi tapetat în cavitatea sinusală. .

. acest lucru nefiind permis înainte de minim 3 luni.In situaŃia in care dimensiunea verticală a crestei alveolare este sub 5 mm. inserŃia implanturilor este temporizată.

se poate trece apoi la realizarea neoalveolelor în care vor fi inserate minim 3 implanturi ale căror dimensiuni vor fi de cel puŃin Ø=5mm şi o lungime de minim 12 mm pentru a putea asigura longevitate implantului. . dat fiind forŃele masticatorii de la acest nivel.Dacă creasta alveolară are o înălŃime de minim 5 mm care să asigure stabilizarea primară a implanturilor.

.

. impune rebazarea acestora cu material soft de tip „Viscogel” sau „Kerr-Fitt”. iar protezarea provizorie. Se practică sutura plăgii. Incărcarea protetică a implanturilor se va face la aproximativ 7 luni. care de obicei în aceste situaŃii se face cu proteze acrilice parŃiale sau totale. marginile osoase ale fereastrei sunt bizotate iar aceasta este protejată cu membrane rezorbabile fixate cu pinuri adecvate pentru a evita riscul de a plonja Ńesut fibros în materialul de augmentare.După o compactare prealabilă a materialului de augmentare în jurul implanturilor.

.

Avantajele metodei: Această tehnică dă posibilitatea implantologului: să reconstruiască maxilarul superior atrofiat să înlocuiască proteza mobilă a pacientului cu o lucrare protetică fixă să reducă atrofierea progresivă şi continuă a crestei alveolare terminale .

precum şi capacitatea de a trata eventualele incidente apărute intraoperator sau complicaŃii postoperatorii lipsa unui instrumentar şi materiale adecvate fac imposibilă abordarea acestei tehnici se poate produce perforarea mucoasei Schneideriene. fapt ce impune sutura acesteia dacă este posibil.CondiŃii care limitează avantajele acestei tehnici: orice sinuzită acută sau cronică sau altă stare patologică a sinusurilor trebuie eliminate preoperator tehnica este relativ dificilă implantologul trebuie să posede cunoştinŃe şi pregătire adecvată. fixarea unei membrane rezorbabile la locul defectului sau în ultimă instanŃă înlăturarea acesteia .

ComplicaŃiile potenŃiale care ar putea apărea sunt: dehiscenŃa cu expunerea membranei infecŃia – este întotdeauna o potenŃială problemă în orice procedeu chirurgical care implică o grefă pierderea potenŃială a implanturilor .

elevaŃia mucoasei schneideriene şi compensarea spaŃiului dintre aceasta şi podeaua sinusală nu trebuie să fie mai mare de 2-3 mm. Altfel există riscul perforării mucoasei sinusale şi compromiterea intervenŃiei prin această metodă. Prin această tehnică.Tehnica chirurgicală internă (modernă) Această tehnică este pretabilă în situaŃia în care înălŃimea crestei este de aproximativ 6-8 mm şi prezintă o dimensiune vestibulo-orală de aproximativ 8-10 mm pentru a permite inserarea unor implanturi al căror diametru mai mare să vină să compenseze un suport corespunzător forŃelor masticatorii de la acest nivel. .

pentru a permeabiliza căile respiratorii şi pentru a asigura confortul pacientului. . Pentru igiena locală endonazală se recomandă instilaŃii cu soluŃii antiseptice şi mucosolvante (Bixtonim) şi toaletarea locală cu tampoane de vată îmbibate în aceste soluŃii.Pacientul va fi prevenit după interventie să nu facă manevre de aspiraŃie şi expiraŃie nazală puternică (să nu-şi sufle nasul. să nu-l penseze când strănută) timp de 7-10 zile.

Practicianul percepe în acest moment o opoziŃie ce se datorează corticalei compacte de la acest nivel. marcare şi prepararea neoalveolei până la nivelul podelei sinusale. fie freze spadă. concomitent cu calibrarea neoalveolei se realizează şi o condensare osoasă laterală. fără a o penetra. incizie. fie se utilizează osteotoame. cu ajutorul cărora. Pentru prelucrarea diametrului final al neoalveolei se succed după freza de Ø=2mm. şi permanent se corelează cu marcajele de pe freză şi dimensiunea verticală a crestei edentate decelată radiologic. . decolare.Tehnica constă în: anestezie.

Realizarea neoalveolelor şi condensarea laterală cu ajutorul osteotoamelor Perforarea corticalei sinusale şi elevaŃia membranei schneideriene. .

acesta să nu se înfunde mai mult de 2-3 mm. considerat fiind prin experimente că acesta este nivelul mediu de extensibilitate a mucoasei sinusale sănătoase. . cu un osteotom de diametru corespunzător cu cel final al neoalveolei se realizează fracturarea corticalei podelei sinusale de la acest nivel prin loviri succesive blânde cu un ciocan cu cap de teflon. pentru a nu perfora membrana schneideriană.După ce s-a realizat calibrarea prin una din metodele de mai sus. fără a fi supusă riscului de perforare. Vom avea în vedere ca. din punctul de plecare când osteotomul este în contact cu corticala podelei sinusale. Dacă situaŃia impune inserarea mai multor implanturi. urmărind în permanenŃă marcajele existente pe osteotom. pentru următoarele neoalveole se procedează urmând aceeaşi succesiune de manevre.

pentru că şi în acest moment există riscul perforării mucoasei.Se depune materialul de augmentare. Se va avea în vedere ca în timpul condensării să nu se creeze tensiuni foarte mari. ajutaŃi fie de un condensator de mână. fie de osteotomul utilizat la elevaŃie. . care de asemenea va fi condensat prin manevre blânde.

Se inseră implantul după tehnica cunoscută. Se montează şuruburile de cicatrizare. se suturează şi lasă în repaus 5-6 luni. şi dacă se intenŃionează a se insera mai multe implanturi. manevrele de inserare vor fi precedate la fiecare implant în parte de depunerea materialului de augmentare în fiecare neoalveolă. după care se procedează montarea bonturilor protetice. protezare provizorie protezare definitivă. se la şi .

Caz clinic .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

RepoziŃionarea nervului alveolar inferior .

. pentru a permite un design mai bun.Cazurile care necesită repoziŃionarea nervului alveolar inferior sunt destul de rare. sau. În implantologia orală. în cazul implanturilor subperiostale. repoziŃionarea nervului alveolar inferior se realizează pentru mărirea volumului osului disponibil pentru inserarea de implanturi endoosoase.

neoalveola trebuie să treacă fie lingual. În cazul implanturilor subperiostale. În aceste cazuri. nervul este abordat dinspre vestibular. Pentru a rezolva acest inconvenient.În cazul implanturilor endoosoase. găura mentonieră poate fi deplasată inferior şi nervul alveolar inferior replasat apical. şi este fie împins către lingual. Aceasta creează o zonă de siguranŃă care permite realizarea neoalveolelor. . dacă gaura mentonieră prin care nervul alveolar inferior părăseşte canalul mandibular este plasată în apropierea crestei alveolare sau chiar pe aceasta. fie tracŃionat către vestibular. fie vestibular de nervul alveolar inferior. poate compromite plasarea sau rezistenŃa conectorilor principali.

.

. Se identifică nervul mental şi se decolează mucoperiostul de pe osul adiacent. extinsă de la linia mediană până în regiunea molarului 2.Tehnica chirurgicală Se practică o incizie superior de gaura mentonieră.

.Se practică osteotomia. realizându-se o fereastră prin care se va aborda nervul alveolar inferior.

. timp în care vor fi preparate neoalveolele.Nervul este tracŃionat spre vestibular.

.După plasarea implanturilor. pachetul vasculonervos este repoziŃionat. şi defectul osos augmentat.

.

Sef lucrari Dr.Vă mulŃumesc pentru atenŃie. Ioan Sarbu .

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “CAROL DAVILA” FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA CATEDRA DE IMPLANTOLOGIE Biologia şi patologia Ńesuturilor moi peri-implantare Curs 11 .

.DinŃii reprezintă entităŃi unice în organism. longevitatea unui implant depinde de calitatea joncŃiunii dintre Ńesutul epitelial şi conjunctiv periimplantar şi suprafaŃa de titan a implantului. fiind singurele structuri care penetrează un epiteliu de acoperire. Cu toate că stabilitatea implantului în os (mai precis integrarea tisulară) este esenŃială pentru menŃinerea implantului. ce acŃionează ca un sigiliu care protejează osul de mediul septic bucal.

. atât în ceea ce priveşte structura epiteliului. cât şi componentele Ńesutului conjunctiv. Cu toate acestea.Studii clinice efectuate pe animale de laborator au demonstrat o serie de similitudini între gingie şi mucoasa periimplantară. absenŃa cementului radicular pe suprafaŃa implantului creează o diferenŃă esenŃială între implanturi şi dinŃii naturali în privinŃa orientării fibrelor conjunctive.

(1991) au comparat mucoasa periimplantară clinic sănătoasă cu gingia din jurul unui dinte natural. având origine în cementul radicular acelular. iar mănunchiurile de fibre de colagen în mucoasa periimplantară au traiect paralel cu suprafaŃa implantului.Mucoasa peri-implantară sănătoasă Berglundh şi colab. fibrele de colagen sunt orientate în evantai. având origine în suprafaŃa osoasă . ÎnălŃimea Ńesutului conjunctiv gingival supracrestal este de circa 1 mm. Analiza histologică a arătat că ambele Ńesuturi prezintă o suprafaŃa orală keratinizată şi o joncŃiune epitelială cu o lungime de aproximativ 2 mm. Implanturile din titan nu au cement radicular.

taEJ – terminaŃia apicală a epiteliului joncŃional. JIB – joncŃiunea implant-bont protetic. MT – marginea Ńesutului peri-implantar. CO – creastă osoasă . SJC – joncŃiunea smalŃ-cement.MG – margine gingivală liberă.

SuprafaŃa supracrestală a implantului aflată în contact cu Ńesutul conjunctiv. Probabil că în această zonă neepitelizată a avut loc o reacŃie între Ńesutul conjunctiv şi stratul de oxizi de titan care a limitat proliferarea epiteliului joncŃional. măsoară în medie 2 mm înălŃime. deci aproximativ dublu faŃă de inserŃia Ńesutului conjunctiv gingival în cazul unui dinte natural. . delimitată coronar de marginea inferioară a epiteliului joncŃional şi apical de suprafaŃa osoasă.

Mucoasa peri-implantară este vascularizată din ramuri terminale ale unor vase mai mari ce provin din osul alveolei implantare şi străbat periostul. În ambele situaŃii.Intr-un studiu efectuat în 1994. Gingia şi Ńesutul conjunctiv supracrestal adiacent dintelui natural sunt vascularizate din vasele supraperiostale. vasele alcătuiesc un plex vascular adiacent epiteliului joncŃional. lateral de procesul alveolar şi din vasele ligamentului periodontal. . Berglundh a analizat vascularizaŃia Ńesuturilor peri-implantare comparativ cu vascularizaŃia parodonŃiului marginal.

în timp ce Ńesutul conjunctiv adiacent suprafeŃei implantului are o irigaŃie defectuoasă. cum ar fi placa bacteriană.În cazul dintelui natural. Ńesutul conjunctiv supracrestal este foarte bine vascularizat. . Aceste observaŃii au dus la concluzia că Ńesuturile moi periimplantare au o capacitate de apărare redusă împotriva agresiunilor din mediul bucal.

MG – margine gingivală liberă. SJC – joncŃiunea smalŃ-cement. . JIB – joncŃiunea implant-bont protetic. MT – marginea Ńesutului peri-implantar. CO – creastă osoasă. taEJ – terminaŃia apicală a epiteliului joncŃional.

8 mm).Ericsson şi Lindhe (1993) au examinat rezistenŃa Ńesuturilor peri-implantare la palparea cu sonda parodontală. ajungând aproape de creasta osoasă . Adâncimea obŃinută în cazul implanturilor dentare a fost de circa 2 mm. Aceasta deoarece la nivelul implanturilor vârful sondei a străpuns joncŃiunea epitelială şi o parte din Ńesutul conjunctiv periimplantar. comparativ cu parodonŃiul marginal al dinŃilor naturali. mult mai mare decât în cazul dinŃilor naturali (0.

CO – creastă osoasă .MG – margine gingivală liberă. JIB – joncŃiunea implant-bont protetic. MT – marginea Ńesutului periimplantar. SJC – joncŃiunea smalŃ-cement. taEJ – terminaŃia apicală a epiteliului joncŃional.

Berglundh şi colab. Datorită asemănărilor de mărime şi compoziŃie a acestor leziuni s-a constatat că gingia şi Ńesutul periimplantar au capacităŃi asemănătoare de apărare împotriva plăcii bacteriene formate “de novo”. Efectele plăcii bacteriene “de novo” şi persistente asupra gingiei şi asupra Ńesuturilor periimplantare au fost studiate comparativ pe animale de laborator.Mucozita periimplantară şi periimplantita Mucozita periimplantară reprezintă inflamaŃia reversibilă a mucoasei periimplantare. . (1992) au demonstrat că ambele Ńesuturi au reacŃionat după o perioadă de 3 săptămâni în care s-a format placa bacteriană printr-o leziune inflamatorie.

Concluziile acestui studiu au fost că perioada în care nu s-a efectuat igienizarea bucală a demonstrat o relaŃie cauză-efect între acumularea plăcii bacteriene şi apariŃia mucozitei peri-implantare asemănătoare cu reacŃia gingiei la prezenŃa plăcii bacteriene prin apariŃia gingivitei. .PacienŃilor li s-au întrerupt igienizările orale timp de 3 săptămâni. această măsură având ca rezultat apariŃia gingivitelor şi a mucozitelor periimplantare.

MG – margine gingivală liberă. taEJ – terminaŃia apicală a epiteliului joncŃional. JIB – joncŃiunea implant-bont protetic. CO – creastă osoasă . MT – marginea Ńesutului peri-implantar. taTCI – terminaŃia apicală a Ńesutului conjunctiv infiltrat. SJC – joncŃiunea smalŃ-cement.

cât şi în Ńesuturile periimplantare. (2) în cazul implanturilor s-a constatat o extindere a leziunii inflamatorii în direcŃie apicală. Cele două infiltrate aveau multe caracteristici comune.Autorii au arătat că perioada prelungită de acumulare a plăcii bacteriene (3 luni) a dus la apariŃia unui infiltrat inflamator atât în gingie. . acumularea plăcii bacteriene de la 3 săptămâni la 3 luni nu a produs extinderea leziunii inflamatorii. Aceste studii au condus la următoarele concluzii: (1) în cazul dinŃilor naturali. Deci mecanismele de apărare ale gingiei sunt mai eficiente decât ale mucoasei periimplantare. însă extensia spre apical era mai profundă în cazul implantului.

care se extindea chiar la nivelul osului. . La o lună după îndepărtarea ligaturilor a constatat că distrucŃia tisulară era mai pronunŃată în cazul implanturilor decât în cazul dinŃilor naturali.Această ipoteză este susŃinută şi de Lindhe. şi dimensiunea leziunii tisulare era mai mare în cazul implanturilor. care în 1992 a indus experimental la câini desprinderea Ńesuturilor moi periimplantare de suprafaŃa implantului prin introducerea unor ligaturi submarginal.

MG – margine gingivală liberă. MT – marginea Ńesutului peri-implantar. TCI – Ńesutul conjunctiv infiltrat. taEJ – terminaŃia apicală a epiteliului joncŃional. JIB – joncŃiunea implant-bont protetic. CO – creastă osoasă . SJC – joncŃiunea smalŃ-cement.

. Trebuie precizat că atât la Ńesuturile periimplantare sănătoase. (1995) au studiat capacitatea de vindecare spontană a Ńesuturilor periimplantare la care a fost indusă experimental o periimplantită. cât şi la cele afectate pe periimplantită. etapele colonizării microbiene urmează acelaşi model ca în cazul dinŃilor naturali. fiind separată de os printr-o stromă densă de fibre conjunctive. Cu toate acestea. Marinello a constatat că după 3 luni de la îndepărtarea ligaturii. Marinello şi colab.Folosind acelaşi model. la 3 dintre animalele incluse în studiu leziunile au evoluat cu pierdere de Ńesut osos. leziunea a fost încapsulată. în cele din urmă implanturile fiind pierdute.

taEJ – terminaŃia apicală a epiteliului joncŃional. CO – creastă osoasă . MT – marginea Ńesutului peri-implantar. SJC – joncŃiunea smalŃ-cement. TCI – Ńesutul conjunctiv infiltrat. JIB – joncŃiunea implant-bont protetic.MG – margine gingivală liberă.

Concluzii Legătura dintre mucoasă şi suprafaŃa de titan a implantului este formată dintr-un epiteliu joncŃional de aproximativ 2 mm înălŃime şi o zonă de Ńesut conjunctiv de aproximativ 1 mm înălŃime. . însă diferă prin compoziŃia Ńesutului conjunctiv. Acest sigiliu de Ńesut moale protejează osul care susŃine implantul de mediul septic bucal şi de substanŃele nocive produse de microbii plăcii bacteriene. Această zonă de Ńesut moale prezintă caracteristici comune cu parodonŃiul marginal al dinŃilor naturali. prin dispoziŃia mănunchiurilor de fibre conjunctive şi prin aportul sanguin.

.Concluzii Conform studiilor clinice. de cantonarea submarginală a plăcii bacteriene. Pierderea osoasă mai poate fi cauzată şi de supraîncărcarea ocluzală. sau de însumarea mai multor factori. mucoasa periimplantară are o capacitate mai scăzută decât gingia de a încapsula leziunile produse de placa bacteriană. şi că leziunile din peri-implantite determină pierdere osoasă şi pot cauza chiar pierderea implantului.

Aceste măsuri vor minimiza frecvenŃa apariŃiei leziunilor inflamatorii a Ńesuturilor moi şi dure peri-implantare.Concluzii Aceste caracteristici subliniază importanŃa realizării unui profil de emergenŃă corespunzător al implantului şi a unei suprastructuri protetice care să permită o igienizare corespunzătoare. .

Dispensarizarea pacienŃilor purtători de implanturi .

Succesul tratamentului edentaŃiilor prin implanturi orale depinde în mare măsură de capacitatea pacientului de a înŃelege necesitatea îngrijirii zilnice a piesei protetice şi a Ńesuturilor înconjurătoare. .

ce are ca urmare formarea unei pungi şi pierderea osoasă în jurul implantului.ExperienŃa clinică a arătat că lucrările protetice pe implanturi se comportă diferit faŃă de lucrările protetice pe dinŃi naturali. şi necesită o atenŃie deosebită şi o îngrijire zilnică specială. . se poate produce o inflamaŃie locală. Dacă Ńesuturile moi nu au o ataşare fermă la suprafaŃa bontului protetic. Ligamentul periimplantar este o structură fragilă şi destul de greu de obŃinut şi mai ales de menŃinut. iar pacientul nu se igienizează zilnic acasă.

Statisticile au arătat că pacienŃii edentaŃi parŃial sunt mai predispuşi la periimplantite decât cei edentaŃi total.Flora bacteriană identificată în pungile din periimplantite este aceeaşi cu cea implicată în parodontopatii (bacterii gramnegative anaerobe). Putem afirma că periimplantita este echivalentă cu periodontita! . restauraŃi exclusiv pe implanturi.

se va produce o pierdere osoasă. bontul protetic trebuie să fie fixat ferm la implant. Însă. În mod normal între bont şi implant există un spaŃiu microscopic (micro-gap). dacă acest spaŃiu devine macroscopic (macro-gap). Dacă bontul nu se potriveşte perfect cu implantul.SemnificaŃia micro-gap şi macro-gap Pentru obŃinerea şi menŃinerea stării de sănătate a Ńesuturilor peri-implantare. considerat fiziologic. care poate merge până la pierderea implantului. . va rezulta o “margine deschisă” ce va favoriza cantonarea florei microbiene la acest nivel. deoarece în acest spaŃiu subgingival şi supraosos se va cantona floră microbiană patogenă care nu poate fi îndepărtată prin metodele uzuale de igienizare.

.

Pentru a evita apariŃia acestor macro-gap. Studiile clinice au arătat că valoarea optimă la care trebuie folosită cheia dinamometrică este de 20 Ncm. Pentru a verifica corectitudinea montării bonturilor este recomandată realizarea de radiografii periapicale imediat după montare. medicul trebuie să folosească o cheie dinamometrică la montarea bontului protetic pentru a înşuruba cât mai bine bontul pe implant. .

cum ar fi suprafaŃa de titan pur. şi titan acoperit de hidroxiapatită. în timp ce suprafaŃa implantului este deteriorată de instrumentele de mână metalice sau ultrasonice. în timp ce substanŃele antimicrobiene şi periile manuale sau rotative produc schimbări foarte mici în suprafaŃa implantului. Rezultatele au arătat că metalele sau instrumentele ultrasonice zgârie suprafaŃa implantului în mod aleator. . ghearele de detartraj din material plastic sau periile de cauciuc lasă o suprafaŃă netedă. Rapley a demonstrat că periile interdentare. aliaj de titan (Ti6Al4V).ÎntreŃinerea unui implant: la fel ca a dintelui natural? Thomson-Neal a evaluat efectele diferitelor metode profilactice pe diferite suprafeŃe de implanturi.

medicul trebuie să realizeze următoarele deziderate: să inhibe formarea plăcii bacteriene să împiedice colonizarea timpurie cu bacterii a suprafeŃei implantului să elimine toată placa bacteriană existentă să modifice componenŃa plăcii bacteriene. de la microorganisme patogene la nepatogene .Pentru a asigura sănătatea Ńesuturilor periimplantare.

O suprafaŃa rugoasă a implantului sau a bontului protetic va constitui o suprafaŃă favorabilă retenŃiei plăcii bacteriene. . alcaloizi din plante sau gloconat de clorhexidină. SubstanŃele antimicrobiene afectează minimal suprafaŃa implanturilor. deci este esenŃial să obŃinem o suprafaŃă cât mai netedă. deci o metodă bună de îngrijire a Ńesuturilor periimplantare o constituie utilizarea de către pacient a apelor de gură ce conŃin agenŃi fenolici.

. Medicul trebuie să realizeze acest instructaj imediat după finalizarea lucrării protetice definitive. manuale sau rotative. Îngrijirea joncŃiunii gingie-implant de către pacient trebuie completată şi prin folosirea unei perii interdentare. Medicul sau igienistul trebuie să arate pacientului cum se folosesc aceste instrumente în fiecare sector al arcadei dentare. unde accesul este dificil. deoarece s-a demonstrat că o clătire timp de 30 de secunde cu o apă de gură cu o concentraŃie de clorhexidină de 0. Acest instrument este foarte util mai ales în regiunile posterioare ale arcadelor dentare.12% asigură sterilizarea cavităŃii orale aproape 100% pe o perioadă de 5 ore.Majoritatea clinicienilor recomandă gluconatul de clorhexidină. în cazul ambrazurilor înguste şi dinspre lingual.

aŃe dentare. Pacientul se poate clăti cu apa de gură cu clorhexidină conform indicaŃiilor producătorului. de aceea se poate muia vârful unui beŃişor cosmetic în substanŃă şi se pot face aplicaŃii locale cu clorhexidină la nivelul porŃiunii cervicale a bontului protetic. . fire sau benzi are un efect maxim asupra sănătăŃii Ńesuturilor periimplantare.Folosirea regulată a substanŃelor antimicrobiene (clorhexidină) în combinaŃie cu perii de mână sau rotative. însă clorhexidina are dezavantajul că poate produce coloraŃii ale dinŃilor la anumiŃi indivizi.

etc.Pacientul va începe să folosească soluŃiile antimicrobiene imediat după prima fază chirurgicală. Medicul trebuie să documenteze eficacitatea igienizărilor pe care le efectuează pacientul şi să verifice integritatea sistemului de menŃinere al piesei protetice (cimentare. o descimentare sau un defect la sistemul de înşurubare al protezei (fractura şurubului sau o simplă deşurubare ). trebuie stabilit un program de control la un interval de 3-6 luni.). In afară de igienizările pe care fiecare pacient trebuie să le realizeze acasă zilnic. înşurubare. . O mobilitate a piesei protetice poate sugera eşecul osteointegrării implantului.

în loc să clătească gura cu clorhexidină va folosi beŃişoare cosmetice înmuiate în clorhexidină cu care va badijona porŃiunea cervicală a implantului şi joncŃiunea cu Ńesuturile moi Notă: pacientul va realiza igienizarea cel puŃin o dată pe zi. fire sau benzi înmuiate în clorhexidină dacă pacientul are obturaŃii fizionomice din materiale compozite pe dinŃii naturali. înmuiate in clorhexidină trebuie să folosească aŃă dentară. de preferinŃă seara înainte de culcare .AtribuŃiile pacientului: pacientul trebuie să aibă o eficienŃă de minim 85% în controlarea plăcii bacteriene trebuie să folosească perii de mână sau rotative.

colecŃii purulente. igienistul va măsura adâncimea pungii cu o sondă de plastic să realizeze detartraj numai supragingival (sau foarte puŃin subgingival) folosind anse de detartraj din material plastic să observe eventualele descimentări sau deşurubări ale piesei protetice în toate situaŃiile enumerate mai sus. edeme) dacă survin modificări patologice.AtribuŃiile igienistului să verifice eficienŃa controlului formării plăcii bacteriene. care va decide dacă se impune intervenŃia sa sau nu . având drept scop un procent de 85% să verifice existenŃa modificărilor inflamatorii (sângerări. asistenta igienistă va încunoştinŃa medicul.

medicul trebuie să o îndepărteze şi să o igienizeze în soluŃie ultrasonică la fiecare 18-24 luni .AtribuŃiile medicului medicul are obligaŃia să cheme la control pacientul la fiecare 3-6 luni (intervalul este în funcŃie de gradul de igienă orală a pacientului) trebuie să verifice eficienŃa controlului plăcii bacteriene. menŃinând-o peste 85% trebuie să realizeze radiografii la fiecare 18-24 luni pentru a monitoriza schimbările în relieful osos dacă suprastructura este mobilizabilă.

în cazul apariŃiei unei periimplantite. Fiecare procedură chirurgicală va fi documentată prin radiografii şi imagini.AtribuŃiile medicului dacă trebuie intervenit la nivelul unui implant. detoxifia şi va augmenta defectul osos un implant “reparat” va fi repus în funcŃie după 10-12 săptămâni de aşteptare. medicul îl va degranula. . medicul va impune pacientului prin angajament scris prezentarea la controalele periodice şi îl va atenŃiona asupra delimitării de orice responsabilitate în situaŃia în care pacientul nu se va prezenta la control.

principalele cauze ale periimplantitelor sunt: Pacientul nu s-a igienizat corect Unele zone nu au fost suficient de accesibile pentru ca pacientul să realizeze o igienizare corespunzătoare Bontul protetic nu a fost montat corect In jurul implantului a existat o zonă prea mare de Ńesut nekeratinizat. care s-a transformat într-o pungă Nu au fost respectate regulile de protezare (mai cu seamă relaŃia piesei protetice cu gingia la nivel cervical). iar parodontopatia este echivalentă cu periimplantita ! .Pentru a concluziona. Tot timpul trebuie să Ńinem seama de faptul că pacientul purtător de implanturi trebuie considerat un pacient parodontopat.

Sef lucrari Dr.Vă mulŃumesc pentru atenŃie. Ioan Sarbu .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->