LATIHAN BENTUK MUKA BUMI

GEOGRAFI TINGKATAN 1 LATIHAN BAB 6 : BENTUK MUKA BUMI
Soalan 1 berdasarkan peta di bawah

SEMENANJUNG MALAYSIA 1. Pernyataan yang manakah benar tentang kawasan berlorek dalam peta di atas? I. II. III. IV. A. B. C. D. Merupakan legeh sungai Terdapat kawasan peranginan Terdapat Gunung Tahan Kawasan perlombongan I dan II II dan III III dan IV I dan IV

2. Antara yang berikut, yang manakah benar tentang kepentingan Pentas Sunda? A. B. C. D. Kegiatan perlombongan bijih timah dijalankan di kawasan ini. Kawasan ini adalah curam dan mempunyai ke dalaman kira-kira 500M. Bentuk muka bumi ini terbentuk kira-kira 300 juta tahun dahulu. Kawasan ini menggalakkan pertumbuhan plankton yang paling penting dalam sektor pertanian.

Soalan 3 berdasarkan rajah di bawah.

Soalan 6 berdasarkan maklumat di bawah · · Tanah Tinggi Cameron Pergunungan Alps Switzerland 6. Bentuk muka bumi manakah yang berkaitan dengan pemendapan ombak? A. B. Kuasa mampatan D. Kedua-dua tempat di atas mempunyai persamaan kepentingan sebagai kawasan A. C. Soalan 5 berdasarkan gambar rajah di bawah 5. Sw itzerland B. Pindah Ternak. Pembalakan. Dataran Kedah-Perlis.3. D. Tanjung. Aliran sungai. 4. D. Pandang darat sawah padi di atas terdapat di kawasan A. Proses hakisan C. B. Pulau Jawa C. C. Tebing tinggi. Tombolo. Menam Chao Phraya D. B. . Tanaman hawa sederhana. Pelancongan. Letusan gunung berapi. Teluk. Pembentukan kerak bumi dalam rajah di atas kesan daripada A.

Pernyataan di atas merujuk kepada kawasan bertanda A. Panjang dan deras sesuai untuk penjanaan kuasa elektrik hidro. I dan IV Soalan 10 berdasarkan rajah di bawah . Isipadu air sentiasa banyak dan tetap sepanjang tahun. Antara berikut bentuk bumi manakah dikaitkan dengan proses yang tepat? Bentuk Muka Bumi I II III IV A.7. III dan IV D. B. II dan III C. B. Jeram Teluk Tanjung Gerbang Laut I dan II II dan III III dan IV I dan IV Hakisan sungai Hakisan Ombak Pemendapan ombak Hakisan angin Proses 8. Sumber protein utama penduduk. C. D. Manakah yang benar tentang ciri-ciri sungai di Malaysia? A. D. C. Soalan 9 berdasarkan peta di bawah MALAYSIA Kawasan tanah pamah Tanih alluvium Rancangan pengairan 9. I dan II B. Menghubungkan kawasan pedalaman Malaysia.

Tomlolo. C. . Bentuk muka bumi yang bertanda Y dalam rajah di atas ialah Anak Tanjung. A. Beting Pasir. Antara berikut yang manakah merupakan bentuk muka bumi hasil tindakan hakisan Ombak? I. Tebing Tinggi. D. Lagun 11. III. D. IV. Gloup Beting pasir Anak tanjung Batu tunggal. Merujuk kepada rajah di atas. C. B. Gerbang Laut. II. Batu Tunggul. A. B.10. bentuk muka bumi X ialah Teluk. Soalan 12 berdasarkan rajah di bawah 12.

III dan IV D. C. D. A. Pekerjaan Sambilan. I dan II B. III. Antara berikut manakah merupakan kepentingan kegiatan perikanan di Kampuchea? I. Terdiri daripada Gunung Lipat Tua. D. ”Bot penumpang merupakan alat pengangkutan di sungai X” 14. 17. II. A. Sumber Pendapatan II. A. II dan III C. Sungai Rajang Sungai Klang Sungai Johor. A. Bebas daripada aktiviti gunung berapi. Tasik Ladam III. 15. Purata Ketinggian melebihi 3000 M IV. C. Gegelang. Air Terjun IV. Menganjur kearah Timur. Delta II. B. III dan IV D. I dan IV 16. Antara pernyataan berikut manakah benar tentang Banjaran Gunung di Semanjung Malaysia? I. Reranting. . Pola saliran seperti dalam rajah di atas ialah pola Selari. B. I dan IV. Jejala. Susuh Bukit Berpanca. Teknologi Penangkan ikan maju. IV. I dan II B. Sumber Protein Utama III. II dan III C.Soalan 13 berdasarkan rajah di bawah 13. Susun atur bentuk muka bumi yang terdapat di sepanjang aliran sungai ialah I. Sungai X ialah Sungai Muda.

Jeram. B. Bentuk muka bumi pinggir pantai yang dapat anda lihat ialah I. Teluk. I dan IV . A. I. A. IV. Antara yang berikut. B. II dan III C. II dan I D. IV. III. III. Tanaman Hawa Sederhana. D. IV. Jurang. III dan IV D. III. C. Sumbangan Pergunungan Alps di Switzerland kepada pembangunan negara ialah Pelancongan. II. Terbentuk daripada proses gelinciran. IV dan I C. I dan II B. B. Kejadian gempa bumi. Terdiri daripada sistem gunung lipat muda. III dan II 18. Perlombongan. C. Terdiri daripada batu granit. dan IV. II. Perindustrian.A. D. yang manakah benar tentang kawasan Tanah Tinggi di Semenanjung Malaysia? A. 19. Soalan 20 berdasarkan pernyataan di bawah Anda berpeluang mengelilingi sebuah pulau bersama keluarga pada cuti persekolahan 20. III. Tanjung. II. I.

A 20. 9. 5. B 15. A 19. B 14. 7. A 16. D 17. 10. C 18.JAWAPAN SET SOALAN GEOGRAFI TEMA 1 – BENTUK MUKA BUMI (TGKTN 1) 1 2. C 13. 4. D . D 12. A D B D C B A B A C 11. 6. 3. 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful