P. 1
Inchirierea Unei Locuinte Potrivit Noului Cod Civil

Inchirierea Unei Locuinte Potrivit Noului Cod Civil

|Views: 1|Likes:
Published by Madalina Soldan
Inchirierea Unei Locuinte Potrivit Noului Cod Civil
Inchirierea Unei Locuinte Potrivit Noului Cod Civil

More info:

Published by: Madalina Soldan on Aug 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2015

pdf

text

original

Inchirierea unei locuinte potrivit Noului Cod Civil - Ce drepturi si obligatii au chiriasii?

In ultimii ani, numarul persoanelor care opteaza pentru inchirierea locuintei in detrimetrul achizitionarii uneia a crescut tot mai mult. Fie ca te numeri printre chiriasi sau esti unul dintre proprietarii caselor inchiriate, trebuie sa stii ca, incepand cu data de 1 octombrie, Noul Cod Civil (NCC) este actul normativ care reglementeaza raporturile dintre chiriasi si proprietari. Prevederile Legii locuintei nr. 114/1996 privind drepturile si obligatiile chiriasului au fost abrogate odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (NCC), la data de 1 octombrie 2011. Astfel, inchirierea unei locuinte se face pentru cel mult 49 de ani, potrivit NCC. Totusi, daca proprietarul (locatorul) si chiriasul (locatar) stipuleaza un termen mai lung, acesta se va reduce de drept la 49 de ani. Totusi, daca nu s-a mentionat un termen in contract, inchirierea se considera incheiata pentru un an, in cazul locuintelor nemobilate sau spatiilor pentru exercitarea activitatii unui profesionist, sau pe durata corespunzatoare unitatii de timp pentru care s-a calculat chiria, in cazul camerelor sau apartamentelor mobilate. Drepturile chiriasului NCC prevede ca, in lipsa unei stipulatii exprese, locuinta de inchiriat trebuie sa fie in stare corespunzatoare. In plus, in cladirile cu mai multe apartamente, chiriasii au dreptul de a intrebuinta partile si instalatiile de folosinta comuna ale cladirii potrivit cu destinatia fiecareia. In plus, proprietarul trebuie sa efectueze toate reparatiile care sunt necesare pentru a mentine bunul in stare corespunzatoare de intrebuintare pe toata durata locatiunii. Totusi, reparatiile locative, a caror necesitate rezulta din folosinta obisnuita a bunului vor fi suportate de chirias. In situatia in care, dupa semnarea contractului, se iveste nevoia unor reparatii care trebuie suportate de proprietar, iar acesta din urma nu le plateste, reparatiile pot fi facute de locatar. Insa, conform prevederilor NCC, proprietarul este dator sa plateasca, in plus si dobanzi socotite de la data efectuarii cheltuielilor. Totodata, chiriasul nu poate fi obligat sa incheie o asigurare cu un asigurator impus de locator sau sa plateasca in avans, cu titlu de reparatii locative, sume stabilite pe baza estimarilor facute exclusiv de proprietar. In acelasi timp, proprietarul este raspunzator pentru orice ar impedica chiriasul sa se foloseasca de locuinta inchiriata, indiferent daca aceste vicii existau dinainte ori au survenit pe parcursul derularii contractului. Chiriasul are dreptul la o scadere proportionala a chiriei, daca lucrurile nu sunt remediate de indata. Totodata, NCC prevede posibilitatea chiriasului de a

In lipsa unei interdictii stipulate in acest sens. in conditiile Codului de procedura civila. In plus. In acelasi timp. se arata in lege. fara contraprestatie echivalenta. locatarul poate cere o scadere proportionala a chiriei daca i-a adus la cunostinta proprietarului situatia. Insa. locatorul trebuie sa il despagubeasca pentru toate prejudiciile suferite din aceasta cauza”. obiectelor si dotarilor aferente partilor comune ale imobilului. sanatatii sau integritatii corporale a locatarului. El nu are insa acest drept atunci cand nu si-a executat obligatiile nascute in baza inchirierii anterioare.cere despagubiri pentru prejudiciile pe care viciile aparente le cauzeaza vietii. Obligatiile chiriasului Chiriasul este obligat sa plateasca chiria in cuantumul si la termenul stabilite prin contract. prestatiile la care s-a obligat prin contract. care au fost inregistrate la organele fiscale. desi erau aparente la data incheierii contractului. indiferent de gravitatea tulburarii. pe durata utilizarii imobilului pentru oricare dintre obligatiile izvorate din contract. si alte persoane pot locui impreuna cu chiriasul. proprietarul este indreptatit sa diminueze sau sa suprime. De asemenea. Potrivit NCC. prin lege. in lipsa acestora. in situatia in care locatarul este chemat in judecata de un tert care pretinde un drept asupra bunului inchiriat si exista riscul pierderii de a nu mai putea folosi integral bunul. “Daca locatarul este lipsit in tot sau in parte de folosinta bunului. iar proprietarul locuintei este obligat sa il despagubeasca pe locatar de toate prejudiciile. Pentru astfel de situatii. NCC confera chiriasului si drept de preferinta la incheierea unui nou contract de inchiriere a locuintei. proprietarul nu raspunde pentru neregulile care nu au fost reclamate. la incheierea contractului. sub semnatura privata. De asemenea. in contractul de inchiriere nu pot fi mentionate clauze in temeiul carora se prevede raspunderea solidara sau indivizibila a chiriasilor din apartamente diferite situate in acelasi imobil. cunostea situatia imobilului nu are dreptul la daune-interese. chiriasului i se da posibilitatea de a rezilia contractul in cazul in care este vorba de o situatie grava. . Pe de alta parte. NCC asigura o protectie a chiriasului si in situatiile in care o terta persoana pretinde un drept asupra locuintei inchiriate. in cazul degradarii elementelor de constructii si a instalatiilor. Ele vor raspunde solidar cu acesta. contractele de inchiriere incheiate prin inscris. legea ii da acestuia dreptul de a solicita introducerea in proces a proprietarului. locatarul care. precum si cele incheiate in forma autentica constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau. iar acesta nu a remediat-o.

De asemenea. daca in timpul locatiunii locuinta are nevoie de reparatii care nu pot fi amanate pana la sfarsitul perioadei contractuale sau a caror amanare ar expune casa pericolului de a fi distrusa. . precum si la orice alte cheltuieli pe care legea le stabileste in sarcina lor. daca durata locatiunii este de cel putin un an. De asemenea. • in prima zi lucratoare a fiecarei luni. fie au un comportament care face imposibila convietuirea cu celelalte persoane care locuiesc in acelasi imobil sau in imobile aflate in vecinatate. la intervale de timp rezonabile. pretul chiriei va fi scazut proportional cu timpul si cu partea bunului de care locatarul a fost lipsit. sub sanctiunea platii de daune-interese si a suportarii oricaror altor cheltuieli. una dintre partile contractului de inchiriere nu isi executa obligatiile nascute din acest contract. NCC prevede expres ca locatarul este obligat. NCC prevede expres faptul ca chiriasul este obligat sa mentina locuinta in stare corespunzatoare pe toata durata locatiunii. chiriasul va suporta restrangerea necesara a locatiunii cauzata de aceste reparatii. • in prima zi lucratoare a fiecarui trimestru. potrivit uzantelor sau dupa cum urmeaza: • in avans pentru toata durata contractului. sa ii notifice de indata proprietarului necesitatea efectuarii reparatiilor care sunt in sarcina acestuia din urma.Chiriasul este obligat sa plateasca chiria la termenele convenit. daca aceasta nu depaseste o luna. detinerea sau accesul in locuinta. in orice mod. membrii familiei sale sau alte persoane carora acesta din urma le-a ingaduit. cealalta parte are dreptul la rezilierea contractului. bunul devine impropriu pentru intrebuintare. NCC da dreptul proprietarului de a solicita despagubiri in cazul in care chiriasul schimba destinatia locuintei. Cand inceteaza contractul de inchiriere a unei locuinte? In cazul in care. folosirea. Un alt drept conferit de NCC proprietarului se refera la posibilitatea de a veni sa examineze locuinta. curatarea partilor si instalatiilor de folosinta comuna. dar mai mica de un an. daca durata locatiunii este mai mare de o luna. NCC da posibilitatea proprietarului de a cere instantei rezilierea contractului de inchiriere si in cazul in care chiriasul. In plus. incalzirea. in timpul executarii lor. reparatiile de intretinere curenta sunt in sarcina chiriasului daca nu este prevazut altfel. fara justificare. fie impiedica folosirea normala a locuintei sau a partilor comune. Chiriasii sunt obligati sa contribuie la cheltuielile pentru iluminarea. chiriasul trebuie sa permita si accesul celor in casa persoanelor care doresc sa achizitioneze locuinta sau care doresc sa o ia in locatiune dupa expirarea contractului. Daca totusi reparatiile dureaza mai mult de 10 zile. NCC prevede ca. NCC da posibilitatea chiriasului de a rezilia contractul daca reparatiile sunt de asa natura incat.

sa opteze pentru continuarea contractului de inchiriere pana la expirarea duratei acestuia. daca intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o luna sau mai mare. chiriasul poate denunta contractul prin notificare. In acelasi timp. . Insa. • 15 zile. daca intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o luna. In situatia in care chiriasul a decedat. daca sunt mentionati in contract si daca au locuit impreuna cu chiriasul. in acest interval. atunci cand contractul de inchiriere s-a incheiat pe perioada nedeterminata si nu s-a convenit altfel. contractul de inchiriere a locuintei inceteaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii decesului. descendentii si ascendentii acestuia au dreptul.NCC prevede un termen de preaviz de cel putin 60 de zile pentru ca locatarul sa denunte unilateral contractul. cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de: • 60 de zile. conform NCC. daca inchirierea este pe durata determinata.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->