Brad24

Numărul 9 22 august 2013 EXCLUSIV ONLINE

Informaţii din Brad şi pentru brădenii de pretutindeni

pag. 2

Malurile Crişului Alb, din Brad, aşteaptă de ceva vreme o ecologizare

pag. 4

Bradul respiră

Soprana Cristina Maria Oltean, din Brad, va susţine un concert la Arad

pag. 8

Aurul Brad a luat Supercupa şi se pregăteşte de meciul cu Motru

şi suspină

“ Junglă” lângă Criş
Malul Crişului Alb aşteaptă să fie ecologizat. Aşteptarea durează de ceva vreme, astfel că vegetaţia de lângă râul care străbate municipiul Brad a crescut tot mai mult.

2

SOCIAL

Fotografii: Brad24

Malurile Crişului Alb încep să arate ca o adevărată junglă. Vegetaţia a crescut tot mai mult în ultimii ani, profitând de faptul că nu sunt semne ca ar începe să se facă o ecologizare atât de necesare în aceste vremuri. Arbuştii şi plantele de pe tot parcursul Crişului, de la podul care duce spre strada Horia şi până după ieşirea din Brad ascund şi o faună

diversă. Păsări şi tot felul de animale se adăpostesc în aceste locuri. Au fost văzuţi şi şerpi în această zonă prin care trec destul de des copii. Juniorii de la Aurul Brad şi Meta-

lul Crişcior merg pe acolo când au antrenamente. Şi oamenii care pleacă din Piaţa Agroalimentară spre Botău folosesc acest drum. Iar joia, când este târg la Brad, sute

de locuitori ai municipiului nostru tranzitează această zonă. Nu doar vegetaţia deranjează, ci şi gunoaiele care sunt aruncate uneori de oamenii fără simţ civic.

Administraţia Naţională “Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă “Crişuri” Oradea ar trebui să se ocupe de ecologizare. Nu ni s-a răspuns deocamdată la mailurile trimise către aceste instituţii, prin care solicitam informaţii despre o eventuală acţiune de curăţare. Din informaţiile noastre, în acest an nu sunt bani pentru o ecologizare. Oricum, în anii trecuţi s-au făcut investiţii importante în amenajarea cu succes a cursului Crişului Alb, din Blăjeni până la Brad.

BRAD24 / www.brad24h.wordpress.com

Sărbătoare la Toronto
Conaţionalii din Toronto se pregătesc de “Sărbătoarea Românilor”
Printre românii care trăiesc în Toronto se află şi câteva familii de brădeni. Una dintre acestea este şi cea a lui Cristian Medelean. El a fost prezent la “Sărbătoarea Românilor” din 2012 şi ne-a explicat cum au stat lucrurile la această întâlnire importantă. “Marele etnomuzicolog român, Constantin Brăiloiu, spunea odata ca numai prin cultura noastră ţărănească vom însemna ceva în lume. Cumva, printr-o înlănţuire abisală a generaţiilor vechi şi noi, a veacului trecut cu cel prezent, Şcoala Românească din Toronto a împlinit cu prisosinţă, la 6 septembrie la Sărbătoarea Românilor din Toronto, îndemnul acestei personalitaţi exemplare a culturii române. Îmbrăcaţi în straiele noastre ancestrale, provenite din mai toate zonele României, de la Ţara Lapuşului şi-a Maramureşului până în Dobrogea, din Moldova până în Oltenia şi Banat, copiii români au demonstrat la această sărbătoare că sâmburele nostru identitar este mai viu ca niciodată. Parada straielor populare ne-a reamintit cum se mai poartă un clop de paie sau unul cu pene de păun, cum se mai leagă un brâu multicolor sau tricolor în jurul şoldurilor curate ale copiilor, cum se mai potriveşte o maramă de borangic în jurul capului, sau cum se aranjează poalele şi catrinţele fetiţelor pentru a le veni mai bine. Sub un clop cu pene de păun, un Făt-Frumos de câţiva anişori ne-a murmurat timid un cântecel, amintindu-ne de moara satului.

BRĂDENI ÎN STRĂINĂTATE

3

de mii de români trăiesc în oraşul Toronto. În Canada sunt aproape 200.000 de români

23

Foto: Cristian Medelean

Un fecioraş din ceată, prefăcut dinaintea sărbătorii şi au venit în Căluşar, ne-a jucat o frântură la eveniment, copiii Şcolii din secularul Căluş. O Ileana Româneşti din Toronto ne-au Cosânzeana, frământandu-şi în dăruit o jumătate de oră de pumni emoţiile, şi, pe deasupra, efuziune culturală românească. o fâşie de brâu mai mult roşu, Sau, poate, de ce nu, o fărâmă ne-a recitat nu mai puţin de de veşnicie… Dacă feciorii şi şase strofe din Luceafărul lui fecioarele noastre îşi vor învăţa Eminescu. Cu toţii au jucat la rându-le copiii să facă la fel Pupăza din Tei, răspândind în peste timp, dacă peste cincizeci jurul nostru arome sacre de de ani să zicem, un alt grup de copilărie. copilaşi vor mai juca Pupăza din Sustinuţi din culise de dascăli Tei, atunci cu siguranţă putem inimoşi, de parinţii lor, şi de spune că n-am avut parte doar românii spectatori care n-au de o jumătate de oră de bucurie, fost descurajaţi de ploaia de ci de o fărâmă de veşnicie… BRAD24 / www.brad24h.wordpress.com

Zilele Aradului se apropie de sfârşit. De o săptămână, arădenii s-au răsfăţat cu tot felul de activităţi, care de care mai relaxante. Mâine seară, vor avea parte de un concert extraordinar. Pe Ştrandul Neptun, de la ora 20:00, vor urca pe scenă Filarmonica Arad, Cezar Ouatu, dar şi câţiva invitaţi de prestigiu. Printre aceştia se află soprana Cristina Maria Oltean, din Brad.

Cezar şi Cristina
Pentru Cristina, este al doilea concert important din ultima vreme, după cel susţinut în oraşul natal, pe 9 august. Puiu Pascu, Horaţiu Boşca, Virgil Popescu şi Mario Florescu sunt ceilalţi artişti care vor încânta publicul care va fi prezent pe ştrand. Sâmbătă, în acelaşi loc, vor fi concertele lui Sore, Holograf, Cabron şi Grasu XXL, iar duminică, de la ora 18:00, va începe un spectacol de muzică populară.

4

EVENIMENTE

Dac Fest ţine până duminică

Foto: evz.ro

Până duminică, brădenii pot merge la Costeşti, pentru a asista la Dac Fest, festivalul de istorie, natură şi cultură. În fiecare zi, va avea loc târgul de produse tradiţionale “Produs în Hunedoara”. Azi, va fi un concert rock, iar mâine vor cânta Florin Camen, Cătălin Stepa şi Mircea Vintilă. Sâmbătă va fi muzică uşoară, iar spectacolul de muzică populară e duminică.

Africa vine la Brad
Clubul de Vacanţă “Haideţi în lumea minunată a cărţilor”, organizat de Biblioteca “Gheorghe Pârvu” Brad, a ajuns la ultima bornă. Luni, 26 august, de la ora 10:00, va avea loc “Ora de călătorie imaginară - Fascinaţia Africii”. Secretele “continentului negru” vor fi dezvăluite, pe cât posibil, de doamna bibliotecar Angelica Ruda. BRAD24 / www.brad24h.wordpress.com

Anna Lesko la Geoagiu Focus Festival la Sibiu
Tarabostes Club vă invită sâmbătă la un nou concert. După anularea recitalului pe care trebuia să-l susţină Sahara, patronii de la Tarabostes au reuşit s-o convingă pe Anna Lesko să cânte la Geoagiu-Băi. Concertul va avea loc sâmbătă seara, de la ora 22:00. Vă puteţi face o rezervare la numerele de telefon 0722 488 123 şi 0727 042 111. Weekend-ul aduce un nou festival la Sibiu. De vineri până duminică, în Piaţa Mică şi Piaţa Huet va avea loc Focus Festival, cu muzică indie, alternative şi electro. Vor cânta, printre alţii, Moonlight Breakfast, Grimus, ROA, Toulouse Lautrec şi The Amsterdams. Preţul biletului pentru o zi este 20 de lei. Duminică, intrarea va fi liberă.

MICA PUBLICITATE

5

www.ziaruldesport.ro

DIVERSE
Vând FULARE făcute din dantelă de import. Fularele au aproximativ 1.20 m, iar variantele de culori sunt diverse. Preţ: 35 lei. Comenzile pot fi făcute la numărul de telefon 0768 348 510.

BRAD24 / www.brad24h.wordpress.com

Următorul număr din Brad24 va apărea joi, 29 august, cu fotografii şi informaţii de la meciul Aurului din Cupa României, dar şi cu multe anunţuri de mică publicitate.

6

Distracţie la Gurasada
TURISM
Gurasada este un loc care oferă de toate: relaxare, peisaje extraordinare şi infuzie de optimism.
Pe drumul Deva - Arad, la câţiva kilometri de Ilia, se află comuna Gurasada. Un loc impresionant, în care găseşti de toate. Cei pasionaţi de adrenalină şi de mişcare pot da o fugă în Gurasada Park, din satul Gothatea, acolo unde vor avea o mulţime de activităţi de făcut: tiroliană, escaladă, extreme bike, căţărare pe panou fix, graffiti. Toate într-un spaţiu care poate găzdui până la 10.000 de persoane. Sunt şi locuri de cazare acolo, dar o ieşire cu cortul este cea mai indicată. Comuna Gurasada oferă şi alte comori. Biserica “Sf. Arhanghel Mihail”, construită în secolul al XIIIlea este o atracţie specială pentru multă lume. Tot la Gurasada se află şi conacul boieresc Klobosisky, cu un parc în care se găsesc arbori precum bambusul, arborele-lalea şi pinul canadian. Acel spaţiu ar avea nevoie de puţină îngrijire, pentru a arăta cu adevărat spectaculos şi atractiv pentru turiştii români şi străini. Şi satul Boiu de Sus merită vizitat. Acolo există o zonă carstică extraordinară, o rezervaţie naturală cu vipere cu corn (unică în Europa), dar şi o peşteră alcătuită din nu mai puţin de 27 de cavităţi naturale.

Fotografii: Facebook Gurasada Park

MICA PUBLICITATE

7

MALLORCA - LAST MINUTE - SEPTEMBRIE PLECĂRI: 04, 11 ŞI 18 SEPTEMBRIE - 7 NOPŢI Hotel Reina Isabel 2* demipensiune / 299 euro Hotel Alejandria 3* demipensiune / 300 euro Hotel Linda 3* mic dejun / 350 euro Hotel Iris 3* mic dejun / 360 de euro Hotel Atlantik Park 4* demipensiune / 578 euro Hotel Taurus Park 4* mic dejun / 595 euro

SUPER-OFERTĂ

Servicii incluse:

Transport avion; Transferuri aeroport - hotel - aeroport; Cazare 7 nopţi cu mese conform ofertei; Nu sunt incluse: Taxele de aeroport - 95 euro; Asigurarea medicală de călătorie; Asigurarea Storno; Programe opţionale.

DIVERSE
De vânzare două case în aceeaşi curte, în Brad, pe strada Avram Iancu, lângă ACC. Suprafaţa totală: 2.700 mp. Prima casă: 2 camere decomandate, bucătărie, baie, hol, cămară, terasă. A doua: 3 camere, bucătărie, baie, cămară, terasă. Dependinţe: bucătărie de vară, garaj, depozie de lemne, fântână. Curtea: 1.000 mp. 1.700 mp teren agricol şi livadă. Relaţii la 0736 436 095 şi 0741 341 149. Vând prune, Valea Bradului, preţ negociabil. Relaţii la 0727 981 070.
Vizitaţi brad24h.wordpress.com şi vedeţi şi alte anunţuri. Dacă vreţi să vindeţi / cumpăraţi / închiriaţi ceva, contactaţi-ne la brad24hunedoara@yahoo.com.

Săptămână grea la Aurul
În doar 9 zile, Aurul va avea 3 meciuri tari.
Aurul Brad are parte de una din cele mai importante săptămâni din ultimii ani. 3 meciuri tari vor disputa băieţii lui Alin Gomoi în 9 zile. Primul este în etapa inaugurală a Ligii a IV-a. Aurul va înfrunta rivala Metalul Crişcior, pe stadionul de lângă Criş. “El Clasico de Brad” va fi o încălzire bună pentru Aurul în vederea meciului din turul 4 al Cupei României, de săptămâna viitoare. Formaţia lui Gomoi o va înfrunta pe Minerul Motru, recent promovată în Liga a doua, după ce a câştigat Seria a patra a Ligii a treia. Un succes în duelul cu gorjenii ar aduce o altă echipă din divizia secundă la Brad. În fine, parcursul de foc al Aurului Brad din această perioadă se va încheia duminică, 1 septembrie, cu partida de acasă, cu Şoimul Băiţa, din etapa a doua a Ligii a IV-a Hunedoara.

8

SPORT

PRIMA ETAPĂ - 24 AUGUST, ORA 11:30 Metalul Crişcior - Aurul Brad Victoria Călan - CS Vulcan Hercules Lupeni - Gloria Geoagiu Şoimul Băiţa - Dacia Orăştie Minerul Uricani - Universitatea Petroşani Inter Petrila - CFR Simeria Jiul Petroşani - Retezatul Haţeg

Foto: Brad24

Zbor spre aur
Aeromodeliştii de la Aurul Brad vor participa sâmbătă la o etapă foarte grea de Cupă Mondială, care se va disputa la Salonta. Acolo vor concura nume grele ale acestui sport: Koglot, Dvorak, Findahl junior şi Findahl senior, Kosonozkin şi Stamov. De la Brad vor merge Andrei Macsim, Ioan Maszkovsky şi Constantin Brânzoi (seniori), Nicolae Onea (junior), îndrumaţi de antrenorul Adrian Macsim şi de Alexandru Roşianu. Obiectivul brădenilor este deja stabilit: calificarea în baraj, după cele 7 starturi. Astfel, vor aduna cât mai multe puncte în clasamentul general al Cupei Mondiale.
BRAD24 / www.brad24h.wordpress.com

Foto: Brad24

AURUL A LUAT SUPERCUPA!

FOTO

9

Program Liga V
Veţel - Zarandul Crişcior Victoria Dobra - Santos Boz Ponorul Vaţa - Mureşul Pricaz Mureşul Brănişca - Beriu Luncoiu de Jos - KSS Ribiţa

10

SPORT

Zarandul Crişcior a revenit în fotbal. Primăria a decis să înscrie echipa în Liga a V-a. Primul meci va fi la Veţel. Tot în zona noastră vor juca Vaţa, Luncoiu de Jos şi campioana KSS Ribiţa.

Etapa 1 - 01.09

Zarandul Crişcior - KSS Ribiţa Beriu - Luncoiu de Jos Mureşul Pricaz - Brănişca Santos Boz - Ponorul Vaţa Unirea Veţel - Dobra

Etapa 2 - 08.09

Dobra - Zarandul Crişcior Ponorul Vaţa - Unirea Veţel Brănişca - Santos Boz Luncoiu de Jos - Pricaz KSS Ribiţa - Beriu

Etapa 3 - 15.09

Zarandul - Berianul Beriu Mureşul Pricaz - KSS Ribiţa Santos Boz - Luncoiu de Jos Unirea Veţel - Brănişca Victoria Dobra - Ponorul Vaţa

Etapa 4 - 22.09

Ponorul Vaţa - Zarandul Brănişca - Victoria Dobra Luncoiu de Jos - Unirea Veţel KSS Ribiţa - Santos Boz Beriu - Mureşul Pricaz

Etapa 5 - 29.09

Zarandul - Mureşul Pricaz Santos Boz - Berianul Beriu Unirea Veţel - KSS Ribiţa Dobra - Luncoiu de Jos Ponorul Vaţa - Brănişca

Etapa 6 - 06.10

Brănişca - Zarandul Crişcior Luncoiu de Jos - Vaţa KSS Ribiţa - Victoria Dobra Berianul Beriu - Unirea Veţel Mureşul Pricaz - Santos Boz

Etapa 7 - 13.10

Zarandul Crişcior - Santos Boz Unirea Veţel - Pricaz Victoria Dobra - Beriu Ponorul Vaţa -KSS Ribiţa Brănişca - Luncoiu de Jos

Etapa 8 - 20.10

Luncoiu de Jos - Zarandul KSS Ribiţa - Brănişca Beriu - Ponorul Vaţa Mureşul Pricaz - Dobra Santos Boz - Unirea Veţel

Etapa 9 - 27.10

Foto: Brad24

Foto: Brad24

BRAD24 / www.brad24h.wordpress.com

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful