MEMARTABATKAN BAHASA MALAYSIA DAN MEMPERKUKUHKAN PENGUASAAN BAHASA INGGERIS (MBMMBI

)
KENYATAAN AKHBAR Y.BHG. TAN SRI DATO’ ALIMUDDIN HJ. MOHD DOM, KETUA PENGARAH PELAJARAN MALAYSIA PELAKSANAAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (P&P) SAINS DAN MATEMATIK BAGI SEKOLAH RENDAH DAN SEKOLAH MENENGAH

Kenyataan akhbar ini bertujuan menerangkan dengan lebih jelas kepada masyarakat mengenai pemansuhan PPSMI dan pelaksanaan Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan penguasaan Bahasa Inggeris (MBMMBI). Berdasarkan keputusan Mesyuarat Kabinet pada 8 Julai 2009 telah diputuskan bahawa dasar PPSMI akan dimansuhkan secara berperingkatperingkat mulai 2012 bagi Tahun 1, Tahun 4, Tingkatan 1 dan Tingkatan 4. Mesyuarat Jemaah Menteri pada 5 Ogos 2009 telah bersetuju melaksanakan mekanisme “soft landing” untuk P&P Sains dan Matematik bagi membantu pelajar-pelajar mengatasi masalah peralihan dasar

(c) Peperiksaan SPM bagi matapelajaran Sains dan Matematik akan terus dilaksanakan dalam dwibahasa sehingga 2015. PENTAKSIRAN (a) Peperiksaan UPSR bagi matepelajaran Sains dan Metematik akan terus dilaksanakan dalam dwibahasa sehingga 2016. (e) Kohort Tahun 1 (2010) – boleh menggunakan dwibahasa sehingga 2014. (ii) Pelaksanaan dasar ini bermula pada tahun 2012 bagi pelajar-pelajar Tahun 1. Ini bermakna penggunaan Bahasa Malaysia di sekolah kebangsaan dan bahasa ibunda bagi SJK(C) dan SJK(T) bagi pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik akan dilaksanakan sepenuhnya dalam pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik di sekolah menengah akan terlaksana pada tahun 2016.berkenaan. Kohort-kohort yang terlibat adalah seperti berikut: (a) Kohort Tahun 1 (2009) – boleh menggunakan dwibahasa sehingga 2014. . Dwibahasa bermaksud penggunaan Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam P&P Sains dan Matematik di sekolah kebangsaaan dan sekolah menengah. dan penggunaan bahasa ibunda dan Bahasa Inggeris bagi SJK(C) dan SJK(T). (b) Kohort Tahun 1 (2010) – boleh menggunakan dwibahasa sehingga 2015. Walau bagaimanapun mekanisme “soft landing” akan memberi ruang kepada pelajar-pelajar lain menyesuaikan diri dengan peralihan dasar di mana P&P boleh dilaksanakan dalam dwibahasa. (d) Kohort Tahun 1 (2009) – boleh menggunakan dwibahasa sehingga 2013. (b) Peperiksaan PMR bagi matapelajaran Sains dan Matematik akan terus dilaksanakan dalam dwibahasa sehinggan tahun 2013. (f) Kohort Tahun 1 (2011) – boleh menggunakan dwibahasa sehingga 2015. Tingkatan 1 dan Tingkatan 4. (c) Kohort Tahun 1 (2011) – boleh menggunakan dwibahasa sehingga 2016. Mekanisme “soft landing” adalah seperti berikut: (i) P&P Sains dan Matematik boleh dilaksanakan dalam dwibahasa mulai tahun 2010 di sekolah rendah dan sekolah menengah. Jadual Pelaksanaan MBMMBI dan mekanisme “soft landing” adalah seperti yang dilampirkan. Walau bagaimanapun pengajaran Sains dan Matematik bagi Tingkatan 6 dan Matrikulasi akan kekal dalam Bahasa Inggeris. Tahun 4.

Pihak Kementerian juga telah membentuk enam Jawatankuasa Kecil sebagai persiapan untuk melaksanakan dasar baru ini. kurikulum. Kementerian Pelajaran sedang melakukan persiapan untuk melaksanakan dasar ini dengan sebaik mungkin tanpa menjejaskan pencapaian pelajarpelajar yang akan terlibat dalam proses transisi pada tahun 2012 nanti. kita akan dapat mencapai matlamat menambahbaik kualiti pendidikan di negara kita secara berterusan demi kepentingan masa depan negara. Pada masa yang sama Bahasa Cina digunakan di SJKC dan Bahasa Tamil di SJKT • Perubahan tidak melibatkan Tingkatan Enam dan Matrikulasi • Perubahan sepenuhnya mengambil masa selama 3 tahun • Bermula pada tahun 2012 • Peperiksaan SPM Sains dan Matematik dalam dwi bahasa sehingga 2015 Strategi Meningkatkan Penguasaan Bahasa Inggeris . penyediaan buku teks. Rasional • Penggunaan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar pengajaran Sains dan Matematik di sekolah rendah dan menengah menghakis kepentingan bahasa Malaysia sebagai bahasa ilmu dalam bidang tersebut. • Kebanyakkan negara di dunia berusaha keras untuk memartabatkan bahasa kebangsaan mereka masing-masing sebagai bahasa ilmu. personel dan penerangan. Melalui kefahaman. lojistik. Jawatankuasa ini bertanggungjawab untuk memperincikan aspek latihan guru. • Penggunaan bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantar telah mantap bagi semua mata pelajaran yang dimulakan sejak tahun 1970an. Tahun Empat. Satu pendekatan soft-landing akan diambil untuk memastikan pencapaian pelajar-pelajar yang sedang mengikuti pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik di bawah dasar PPSMI tidak akan terjejas. sokongan dan usaha berterusan seluruh warga pendidik dalam menjayakan dasar baru ini. Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat. Pelaksanaan • Bermula dengan Tahun Satu.“Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris” yang akan dilaksanakan oleh Kerajaan bermula pada tahun 2012 adalah satu dasar baru yang merupakan sebahagian daripada proses penambahbaikan berterusan dasar pendidikan di negara kita.

blogspot. perkara ini bergantung kepada beberapa faktor antaranya bilangan guru yang mencukupi. Langkah itu. murid tahun satu yang baru memasuki persekolahan tidak terlibat dengan dasar lama. pelaksanaan dasar MBMMBI bagi murid tahun empat. Menurut beliau. Tambah beliau lagi. Bahasa Cina di SJKC dan Bahasa Tamil di SJKT • Menambah waktu P&P Bahasa Malaysia di SJKC dan SJKT • Menggunakan ICT dalam P&P Bahasa Malaysia • Menyediakan bahan bacaan Bahasa Malaysia • Memperkenalkan seni bahasa dalam P&P Bahasa Inggeris Sumber : http://suzanalelawatty. katanya. kepada pemberita di lobi Parlimen semalam. kerajaan komited tidak akan kembali kepada dasar pengajaran dan . Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata. Sementara itu.com Dasar MBMMBI Murid Tahun Satu Mulai 2011 Kerajaan sedang meneliti kemungkinan untuk melaksanakan dasar baru iaitu memartabatkan bahasa Malaysia dan memperkukuh bahasa Inggeris (MBMMBI) bagi murid tahap satu mulai tahun 2011.• Menyediakan guru BI yang mencukupi menerusi pengambilan guru bersara. Timbalan Perdana Menteri. adalah untuk membolehkan Kementerian Pelajaran membuat persiapan rapi dengan mengambil kira semua keperluan pengajaran dan pembelajaran disediakan secara teratur. tingkatan satu dan tingkatan empat pula akan bermula pada tahun 2012. kesediaan kurikulum baru serta buku teks untuk mata pelajaran sains dan matematik sekiranya ia dapat disiapkan pada akhir tahun 2010. Muhyiddin yang juga menteri pelajaran menegaskan. guru dari luar negara dan IPTS selain daripada pengambilan melalui IPGM dan IPTA • Menyediakan guru BI di luar norma iaitu 2 orang guru bagi setiap kelas berenrolmen tinggi (contoh: melebihi 35 murid) • Menyediakan bahan bacaan Bahasa Inggeris • Memperkenalkan language arts dalam P&P Bahasa Inggeris Strategi Memartabatkan Bahasa Malaysia • P&P Sains dan Matematik dalam Bahasa Malaysia di Tingkatan Satu hingga Lima di SMK dan SK manakala.

berbanding cadangan asal pada 2012 mampu membela nasib pelajar sekolah rendah yang sebelum ini keciciran berikutan subjek Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris. berkata pelaksanaan dasar baru yang menggantikan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) itu tidak boleh dilengahkan lebih lama kerana sejak PPSMI diperkenalkan enam tahun lalu. Selain itu. Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran bagaimanapun berkata. Prof Datuk Dr Abdul Latiff Abu Bakar. Zainal berkata. Ketua Dua Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Gapena). ucapan pemimpin negara dan papan tanda juga perlu menggunakan bahasa Melayu. Penyandang Kursi Tun Abdul Ghafar Baba. Matematik dan Bahasa Inggeris yang perlu disiapkan akhir tahun depan. berbanding cadangan asal pada 2012. berkata keputusan kerajaan itu selaras dengan kehendak pertubuhan itu yang mahu pelaksanaan dasar itu dipercepatkan. pelaksanaan pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu tidak memberi banyak masalah kerana ia pernah dilaksanakan sebelum PPSMI diperkenalkan. Sumber : Kosmo online 21 oktober 2009 MBMMBI Mampu Bela Pelajar Tercicir Keputusan kerajaan untuk mengkaji mempercepatkan pelaksanaan dasar baru memartabatkan Bahasa Melayu dan memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI) bagi murid Tahun Satu mulai 2011. Akhbar melaporkan keputusan kerajaan mengkaji mempercepatkan pelaksanaan MBMMBI bagi murid Tahun Satu mulai 2011. Datuk Dr Hassan Ahmad turut menyokong dasar baru itu berharap bahasa Melayu akan dijadikan . Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi).Pembelajaran Sains Dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) kerana dasar baru iaitu MBMMBI adalah selaras dengan keperluan negara untuk memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Profesor Datuk Dr Zainal Kling. Mereka juga ingin menggesa kerajaan supaya dasar itu dilanjutkan pula di peringkat institusi pengajian tinggi selain tidak mengabaikan usaha untuk memperkasakan bahasa Inggeris. Sementara itu. Pengerusi Gerakan Mansuhkan PPPSMI (GMP). pelaksanaan lebih awal itu bergantung kepada beberapa faktor termasuk bilangan guru yang mencukupi. ia memberi kesan negatif kepada pelajar sekolah rendah terutama di luar bandar. kesediaan kurikulum baru serta buku teks untuk Sains.

teras utama dalam pembinaan gagasan 1Malaysia. Sumber : Berita Harian .