You are on page 1of 5

ESTE BIBLIA SINGURA SURSA DE ADEVAR IN CREDINTA NOASTRA? Este crestineste sa acceptam DOAR ce spune Sfanta Scriptura?

Frecvent auzim persoane din diferite grupari protestante spunand: “Noi acceptam numai Sfânta Scripturǎ. Nu spunem nimic mai mult si nimic mai putin.” Cu toate acestea, exista multe diferente intre aceste grupuri, chiar si intre membrii aceluiasi grup. Sursa: http://www.oodegr.com/romanian/agia_grafi/grafi1.htm Diferentele traducerilor Cum e posibil “sa nu se abata de la Sfânta Scripturǎ” protestantii si, totusi, sa existe dezacord intre ei? Daca Biblia a fost data de catre Dumnezeu ca un “statut al credintei”, ca un ghid complet privind ceea ce trebuie sa credem, ar trebui sa fie de acord cu totii asupra a ceea ce scrie cu adevarat. In realitate insa, diferentele dintre ei sunt enorme. Daca Dumnezeu ar fi vrut sa avem Biblia ca singurul ghid al credintei, ar fi avut grija sa scrie la fel in toate limbile si in toate traducerile. Insa, in afara diferitelor traduceri din greaca si ebraica, care acorda cuvintele in mod diferit, exista si diferente in traducerile dintr-o limba in alta. Este, intr-adevar, firesc sa creeze diferite religii, fiecare cu traducerea ei, pentru a schimba continutul sau, potrivit diferentelor doctrinare. Doar Scriptura? Pentru a ilustra acest lucru, vom cerceta un verset al Scripturii, corespunzator temei noastre, asa cum este inregistrat in textul vechi si cum l-au falsificat diversele traduceri, influentate de traditiile protestante. Este vorba despre 2 Timotei 3:16, care, conform textului, spune: "Πάσα γραφή θεόπνευστος, και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς ελεγμόν, προς επανόρθωσιν, προς παιδείαν την εν δικαιοσύνη..." Traducerea din greaca: “Toata scrierea insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura, spre mustrare, spre indreptare, spre inteleptirea cea intru dreptate…” Diferite traduceri, insa, scriu versetul asa: “Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos, spre invatatura, spre mustrare …” Aceste traduceri au ales sa scrie cuvantul “Scriptura” (cu majuscula), si nu “scrierea”, dupa sensul pe care il are versetul in limba greaca, si introduc cuvantul “ESTE” inainte de cuvintele “inspirata de Dumnezeu”, dand, astfel, impresia ca versetul vorbeste despre Sfânta Scripturǎ. Cu aceste modificari se incearca a sprijini punctele lor de vedere, precum ca DOAR Biblia este inspirata de Dumnezeu. Dar iarasi, versetul nu sprijina faptul ca DOAR Sfânta Scripturǎ este inspirata de Dumnezeu. In realitate inseamna ca: “Fiecare scriere inspirata de Dumnezeu, (toata scriptura insuflata de Dumnezeu), (este) si folositoare.” Versetul nu vorbeste deloc despre Sfânta Scripturǎ! Vorbeste despre orice scriere inspirata de Dumnezeu! De altfel, cand a fost scris acest verset, Sfânta Scripturǎ era considerata doar Vechiul Testament.

Cum. in Episotola 1 Timotei 3:15: “Ca sa stii. pentru prima data a inclus in Noul Testament cartea Apocalipsei. care s-a scris atat de aproape de epoca Domnului?” Raspunsul este ca. care este Biserica Dumnezeului celui viu. baza credintei noastre nu este Biblia. Apostolul Pavel scrie foarte clar. nu s-a scris.“Dar nu exista alta scriere inspirata de Dumnezeu in afara Bibliei!” poate sa protesteze cineva. cum trebuie sa petreci in casa lui Dumnezeu.al 4-lea si sa respinga textele mai vechi ale Bisericii considerandu-le necredibile? . cineva poate sa accepte Apocalipsa. Credibilitatea Bisericii Insasi Sfânta Scripturǎ nu este de acord cu punctul de vedere precum ca trebuie sa o acceptam ca un statut si baza a credintei noastre.. in acelasi mod. Dupa cum este cunoscut. Dogmele se bazeaza pe Biserica. cum putem fi siguri de orice altceva in afara Sintei Scripturi. stalp si temelie a adevarului”. In conformitate cu aceste cuvinte. nu accepta doar Sfânta Scripturǎ asa cum sustine. ci si ceva personal: Faptul ca trebuie sa accepte doar ce scrie Biblia. ci Biserica! Sfanta si de Dumnezeu Inspirata Scriptura. NICAIERI Sfânta Scripturǎ NU SPUNE CA ESTE SINGURA SCRIERE INSUFLATA DE DUMNEZEU! Daca cineva spune aceasta. care. Sfânta Scripturǎ nu scrie nicaieri ca doar ea este inspirata de Dumnezeu. Biblia reprezinta doar unul dintre modurile prin care se exprima Biserica! Si Biserica contine multe moduri a exprimarii divine. in sec. si nici ca trebuie sa acceptam doar Biblia si nimic altceva! Aceste afirmatii personale. Daca Biserica este considerata necredibila ca sa garanteze pentru o oarecare scriere. sunt cu totul altceva! Reprezinta o traditie umana in afara crestinatatii. care este alegerea sec. cititorul este silit sa se refugieze in izvoarele traditionale din afara Sfintei Scripturi. va fi implicit necredibila si in alegerea cartilor care alcatuiesc Sfânta Scripturǎ! In cazul in care Insasi Biblia nu contine o lista a cartilor ei. pe care niciodata Biserica nu a sprijinit-o in cele 20 de secole. Versetul de mai sus raspunde si la intrebarea pe care o pun unii: “Chiar daca se accepta faptul ca exista si alte scrieri inspirate de Dumnezeu. d. In realitate. dupa cum a predominat canonul Sfantului Atanasie. asadar.al 4-lea. o spune de la sine. daca vrem sa aflam adevarul.H. Pana atunci canoanele nu au inclus-o. dincolo de Biblie. insa. pentru a ne sprijini pe ea dogmele noastre. Noul Testament a luat aspectul ei de azi. asa cum Biserica a garantat pentru credibilitatea Bibliei. Si in acest caz. fara sa poata dovedi acest lucru din Biblie. daca zabovesc. garanteaza pentru credibilitatea si celorlalte traditii ale Bisericii.

care corespunde si oamenilor. le-ar numi contradictii. va gasi aceleasi contraziceri aparente. insa. Avem nevoie de indrumarea Bisericii. spunand ca este din timpul apostolilor. insa. restul Sfintei Traditii ca fiind contradictorie. ca acelasi om nu-l acuza pe apostolul Pavel care se contrazice cu Iisus Hristos. in care un protestant acuza Biserica pentru faptul ca numeste oameni “parinti”. deoarece sunt produsul Reformei sec. Un credincios intelege diferenta cuvantului “parinte” din aceste doua versete. Biserica sec. In baza traditiei sec.al 4-lea era in apostazie si gresita. Faptul ca fiecare interpreteaza Biblia dupa ratiunea lui. Aceasta. Un necredincios. daca un oarecare protestant citeste cu rea-credinta celelalte scrieri inspirate de Dumnezeu. arata inca o dimensiune pentru a intelege cele ce au fost scrise. Sfantul Atanasie a ales pe acele care erau in acord cu Traditia Bisericii. in toate aceste secole. care a scris si colectat cartile Sfintei Scripturi.Diferite religii protestante. Existau in acele timpuri si alte scrieri din sec. fiind stalp si temelie a adevarului. de la sine. iar al doilea se refera la un sens relativ.al 16-lea si nu au continuitate istorica din timpul apostolilor. In realitate insa. pastreaza. In masura in care Sfanta Traditie a sec. Si este interesant faptul. care corespunde doar lui Dumnezeu. nu exista contradictii. Astfel accepta doar Biblia. Acolo unde in Biblie exista lacune. Inainte de a acuza. Biserica Ortodoxa foloseste urmatoarele scrieri inspirate de Dumnezeu. care spune: “Si tata al vostru sa nu numiti pe pamant” In alt verset. Primul se refera la cuvantul cu un sens absolut. . de exemplu. Sursele de inspiratie divina ale credintei Cele de mai sus. evanghelia neschimbata. apostolul Pavel. In realitate. aceste doua versete. exista versetul din Matei 23:9. la 1 Corinteni 4:14-15. Asa cum un necredincios citeste Biblia cu rea-credinta si gaseste contraziceri de la o carte a ei la alta. in acelasi fel. in epistola sa! Vede. se completeaza din celelalte surse inspirate de Dumnezeu. In Sfânta Scripturǎ. La fel se intampla si cu toate acuzatiile protestantilor asupra Sfintei Traditii.al 4lea. Sfânta Scripturǎ nu este un ghid sigur catre Dumnezeu.al 4-lea (pe care nu o accepta) a stabilit care vor fi cartile Sfintei Scripturi. insa. Din acest motiv. Contradictii aparente “Si atunci de ce exista contradictii in Sfânta Scripturǎ si restul Traditiei?” va intreba cineva. se numeste pe sine parintele Corintenilor si le spune ca nu au un alt parinte in afara acestuia. contesta Biserica si arbitrar spun ca Biserica se afla in apostazie. in acelasi mod.1. ar trebui sa caute motivul in baza caruia se spune ceva anume si nu sa inventeze ei propriile motive. in aceeasi masura este in apostazie si gresita si Sfânta Scripturǎ. avand rezultat existenta a mii de religii diferite si sustinerea tuturor ca o interpreteaza corect. arata ca.

prin gura apostolului Pavel. daca s-ar fi scris cu de-amanuntul. 5:11-14. deoarece cuvintele Domnului impotriva traditiei fariseilor. Sfânta Scripturǎ ne cere. se indreapta impotriva traditiei iudaice si nu crestine. sa nu respingem Sfanta Traditie: 2 Tesaloniceni 2:15: “Deci. . hrana tare trebuie sa fie cercetata in restul Traditiei Sfinte. daca versetul ar fi vorbit despre toate cartile ei. cap. cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris”. epistolele 1 si 2 ale lui Ioan. Dimpotriva.al 4-lea. cei ce neaga Traditia nu accepta aceste cuvinte ale Sfintei Scripturi? Sa fie atenti.H.care se gasesc in plina armonie: Sfânta Scripturǎ deciziile Sinoadelor Ecumenice textele Parintilor care au fost aprobate de Sinoadele Ecumenice imnologia Bisericii si textele Liturgice Toate acestea se afla intotdeauna in acord intre ele si cu toti Sfintii plini de har ai tuturor timpurilor. in Biserica a ramas cuvantul lor. aflam ca “sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care. au fost scrise in 98 d. fratilor. Sfânta Scripturǎ nu contine “hrana tare”! Prin urmare. stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat. cu restul Traditiei. fie prin cuvant. Acolo. pentru prima data. dar. pe care le invoca. In realitate insa. Iar in alta parte. care s-a salvat pana astazi. doi ani de la Apocalipsa! Astfel. probabil. cartea la care se face referire in acest verset (Apocalipsa 22:18-19) este Apocalipsa si nu Sfânta Scripturǎ ca un intreg. de asemenea. fie prin epistola noastra. cititorul. De ce dar. Traditia crestina contine. Biblia spune ca exista si altele in afara acesteia. Mai mult decat atat.. “hrana tare”despre care ne vorbeste apostolul Pavel in scrisoarea sa catre Evrei. Deci. Si cel mai important. in afara celor scrise in epistolele apostolilor. ar fi trebuit sa ramana in afara Sfintei Scripturi. insa. Din ultimul verset al Evanghelistului Ioan.” Asadar. Punctul de vedere al Scripturii “Dar atunci. scriitorul numeste toate acestea “lapte”. deoarece se refera “la aceasta profetie”. Apocalipsa a intrat in Sfânta Scripturǎ in sec. Nu ar fi putut sa aiba in vedere Sfânta Scripturǎ. de ce la sfarsitul Sfintei Scripturi se interzice sa adauge sau sa elimine ceea ce este scris in aceasta carte?” va insista. in cea mai grea epistola a Sfintei Scripturi.

Traducere: M. cuvantul profetic inspirat de Dumnezeu.Acelasi lucru se vede si in 2 Petru 1:19. pana lumina sa rasara in inimile noastre. Sa patrundem dar in lumina credintei Sfintei Scripturi cu intelepciune. pentru a fi vrednici sa ne bucuram de toate cate are sa ne invete Dumnezeu.Dinu . este doar o faclie ce straluceste in loc intunecos. Acolo se observa ca.