BISERICI UNICE

Profesor Cornelia Cucu Liceul cu Program Sportiv Bacău

În lume, biserica nu mai este de mult un simplu locaş de cult,ci a devenit un edificiu construit după planuri arhitecturale care mai de care mai năstruşnice şi impresionante. Biserica,aşa cum o cunoaştem noi, românii, este o clădire mică, modestă, smerită, unde omul să se poată întâlni cu Dumnezeu într-un cadru liniştit.Numai că,în lume,conceptul de biserică a fost extins, în funcţie de permisivitatea diverselor religii, şi astfel au apărut locaşuri de cult unice, adăpostite în clădiri cu structuri şi aspecte excepţionale. Vă prezentăm în continuare câteva dintre cele mai spectaculoase biserici construite în diverse colţuri ale lumii.

Biserica Harajuku din Tokio

Acest locaş futurist de rit protestant se află în Tokio şi a fost imaginat de firma de design Ciel Rouge Creation în 2005. Tavanul bisericii este construit în aşa fel încât să susţină reverberaţia sunetelor naturale timp de două secunde, pentru a crea enoriaşilor, dar şi vizitatorilor ocazia de a se desfăta cu o experienţă auditivă unică. Designul exterior este şi el deosebit, ducând cu gândul nu la o biserică, ci mai degrabă la o sală modernă de concerte.

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova .

pentru a sărbători cotropirea Hanatului Kazanului. fiind o adevărată pată de culoare în peisaj. care au devenit aproape parte integrantă din peisajul de orizont al Moscovei. deasupra mormântului lui Vasile cel Mare. ţarul Fedor Ivanovic a mai construit o capelă pe partea de est a catedralei. sfântul ortodox după care a fost botezat locaşul de cult. Catedrala Sfântul Vasile se mândreşte cu mai multe cupole colorate ascuţite la vârf. Catedrala a fost construită la porunca lui Ivan cel Groaznic în anul 1552. . O biserică de rit ortodox. În 1588.Această catedrală unică se află în Piaţa Roşie din capitala rusă. un fost stat medieval tătar.

Biserica Hallgrimskirkja din Reykjavik .

5 m. autor al culegerii de poezii “Passion Hymns“ (Imnuri despre pasiune).Hallgrimskirkja.iar construcţia locaşului a durat 38 de ani. este biserica luterană a unei parohii din capitala Islandei.Reykjavik. .biserica se situează pe locul al patrulea în topul celor mai înalte structuri arhitecturale din această ţară.al cărei nume s-ar traduce prin “Biserica lui Hallgrimur“.Biserica a fost botezată după poetul şi clericul naţional Hallgrimur Pétursso (1614-1674).Proiectul arhitectural al acestei biserici uluitoare îi aparţine lui Guojon Samuelsson şi datează din 1937. Având o înălţime de 74.

Biserica din piatră din Helsinki .

Biserica Temppeliaukio Kirkko sau Biserica din piatră este o capodoperă a arhitecturii moderne. Biserica din piatră este una dintre cele mai populare atracţii turistice din Helsinki şi este în cea mai mare parte plină de vizitatori curioşi.Cei doi arhitecţi au ales un afloriment ce se ridică la 12 metri deasupra nivelului solului şi au dinamitat pereţii din interior. arhitecţi renumiţi. . situată în Helsinki. Biserica de rit luteran. deschisă în anul 1969. Finlanda. este opera fraţilor Timo şi Tuomo Suomalainen. fiind construită în întregime sub pământ şi având un tavan făcut din sârmă de cupru.

Catedrala Metropolitană din Brasilia .

La data inaugurării. aflată în capitala Braziliei.însăşi structura hiperboloidă este formată de 16 coloane de beton asamblate în mod identic. structura catedralei era finalizată şi se putea vedea doar suprafaţa circulară superioară.De altfel. reprezintă două mâini întinse către cer. 31 mai 1970. Această structură hiperboloidă cu plafon de sticlă. fiecare având secţiune hiperbolică şi cântărind 90 de tone. Aceste coloane. . cu un diametru de 70 de metri. este expresia muncii arhitectului Oscar Niemeyer.Catedrala Metropolitană Nossa Senhora Aparecida. pare că se înalţă şi se deschide către ceruri. încadrată de stâlpi de beton. Proiectul arhitectural al Catedralei Metropolitane se bazează pe traiectoria descrisă de revoluţia unei hiperbole cu secţiuni asimetrice.

Norvegia .Biserica de lemn din Borgund.

Biserica a fost inclusă şi în jocul pe computer “ĽAge of Empires II: The Age of Kings“.păstrează structura originală din acel timp şi nu a fost supusă până acum vreunui proces de reconstrucţie sau renovare. însă este cea care a fost cel mai bine păstrată.Biserica de lemn din Borgund. despre care se estimează că ar fi fost construită la sfârşitul secolului al XII-lea. Biserica de lemn. probabil în semn de recunoaştere a faptului că este una dintre minunile civilizaţiei vikingilor. este unul dintre cele 28 de locaşuri din Norvegia construite din stinghii de lemn. Laerdal. .

Columbia .Catedrala Las Lajas din Narino.

înfăţişând-o pe Fecioara Maria purtând un copil în braţe.o indiancă pe nume Maria Mueses de Quinones urca stâncile de la Las Lajas.Despre Las Lajas se poate spune că este o biserică gotică din poveşti. la câţiva centimetri în adâncime. Specialiştii care au analizat desenul spun că.Potrivit legendei.Localnicii cred că aici se întâmplă minuni. Catedrala este situată în sudul Columbiei. Obosită. nu s-au descoperit urme de vopsea ori pigmenţi în pereţii stâncii. fiind construită în anul 1916 în interiorul canionului Râului Guaitara. spunându-i despre apariţia unei fantasme într-o peşteră. femeia s-a oprit să se odihnească în locul unde astăzi se află catedrala. pe peretele unei peşteri din apropiere a apărut un desen misterios. s-a constatat că toate culorile erau impregnate în piatră. Nu se ştie dacă legenda este adevărată sau nu. În schimb. . când s-a luat o mostră. în urma analizelor făcute.ducându-şi în spate fiica surdomută. iar fetiţa ei a vorbit pentru prima dată. dar totuşi a dat naştere acestei catedrale extraordinare. Mai târziu.

Chicago . Iosif.Biserica Sf.

potrivit tradiţiei inconografice. aşa cum se cuvine. este renumită pentru acoperişul ultramodern. format din 13 domuri aurite. Construită în perioada 1975-1977 de arhitectul Zenon Mazurkevich.Locaşul de cult ce poartă hramul Iosif din Nazaret este o biserică greco-catolică ucraineană. pictorul care s-a ocupat de desenele de pe pereţii bisericii a fost deportat în ţara sa natală înainte de a reuşi să scrie numele tuturor sfinţilor. . însă. situată în Chicago. ce reprezintă simboluri pentru Iisus Hristos şi pentru cei 12 apostoli. Interiorul bisericii este ornat cu fresce bizantine. din păcate.

Biserica Ruzica din Belgrad .

fiind transformată în ceea ce este astăzi. .Biserica Ruzica este situată în interiorul Fortăreţei Kalemegdan din Belgrad. decorată în cel mai extravagant stil posibil. Se pare că deosebitele candelabre făcute din gloanţe au fost confecţionate manual de soldaţii sârbi mobilizaţi pe frontul din Salonic în timpul Primului Război Mondial. Serbia. carcase de muniţie. Clădirea în care funcţionează acum biserica Ruzica a fost folosită de turci pe post de depozit de armament şi muniţie timp de mai bine de 100 de ani. Clădirea a fost reconstruită în 1920. Candelabrele din biserică sunt confecţionate în întregime din gloanţe folosite. săbii şi bucăţi de ghiulele şi tunuri. Este o capelă mică.

Capela Sfântului Gildas.Franţa .

a propovăduit creştinismul în această zonă. Construit ca un hambar de piatră săpat în stâncă. tronând maiestuos deasupra canalului râului Blavet din regiunea franceză Bretania. acest aşezământ era odinioară un locaş sfânt al druizilor. Sfântul Gildas a călătorit prin întreg teritoriul celt şi. . Se presupune că slujbele erau oficiate de sfânt de la un altar de piatră care în prezent a fost integrat capelei. ajungând în Bretania în jurul anului 540.Capela Sfântului Gildas este construită în peretele unei stânci.

Sagrada Familia Barcelona. Spania .

în ordinea înălţimii reprezentând pe cei 12 apostoli. Sfânta Fecioară şi.Termenul estimat pentru terminarea lucrării pare a fi anul 2026. Imensa clădire (170 de metri) este încă neterminată.Proiectul original al bisericii a fost realizat de arhitectul Antonio Gaudi. Spania. deşi se lucrează la ea din 1882.Sagrada Familia (Sfânta Familie) este o uriaşă biserică din Barcelona. cel mai înalt turn. Biserica are 18 turnuri. cei 4 evanghelişti. . pe Iisus Hristos.

Filipine .Biserica Paoay.

.Biserica Paoay (Sf. Imediat după terminarea ei a fost testată şi a rezistat cu bine cutremurului din 1706.67 metri. Augustine Parish) din Filipine pare o construcţie aztecă. Construcţia acesteia a început în 1704 şi se prespune că scopul clădirii era să reziste cutremurelor. care sunt sprijiniţi de 24 contraforţi masivi. are pereţii groşi de 1.

Biserica Jubileu. Roma .

care absorbind razele ultraviolete. Zidurile sunt construite dintr-un ciment special ce conţine dioxid de titan. devine foarte reactiv şi distruge poluatorii ce vin în contact cu cimentul.Biserica Jubileu (Roma) se distinge prin pereţii săi curbaţi care au ca scop păstrarea unei temperaturi normale când temperatura exterioară este foarte ridicată. .

Catedrala din Rio de Janeiro .

poate adăposti 20.înălţimea clădirii fiind de 75 metri .000 de localnici pentru a asista la slujba religioasă. Soarele încearcă să intre prin nişte vitralii multicolore în sala care seamănă cu o ceaşcă de cafea răsturnată.Catedrala din Rio de Janeiro (Brazilia) arată ca o piramidă egipteană. Având o formă conică . diametrul interior măsurând 96 metri . .

George. Etiopia .Biserica Sf.

care a avut o viziune în care era instruit să construiască biserica. .Etiopia.Biserica St. din dinastia Zagwe. Dimensiunile complexului sunt: 25 metri lungime. 25 metri lăţime şi 30 de metri înalţime. Este cea mai cunoscută şi ultima biserică din cele 11 construite în Lalibela şi este considerată una din cele 8 minuni ale lumii. George este o biserică monolitică din Lalibela. regiunea Amhara. Sfântul George şi Dumnezeu au fost cei care i-au oferit instrucţiunile. Se pare ca Bete Giyorgis a fost construită după Regele Gebre Mesqel Lalibela.

Luxembourg .Biserica din Deal.

este construită într-un deal.Biserica din Deal (Luxembourg) este numită astfel pentru că. într-adevăr. Unul dintre motivele pentru care Ducatul de Luxembourg a supravieţuit ca stat independent faţă de vecini puternici precum Germania şi Franţa este faptul că întreaga regiune este puternic fortificată. .

Catedrala Maringa. Brazilia .

a fost inspirat de sateliţii sovietici din acea vreme. de unde vine forma conică a catedralei. Arhitectul acesteia. este cea mai înaltă biserică din America Latină şi a 16-a din întreaga lume.Catedrala Maringa (Brazilia) măsoară 124 metri. Jose Augusto Bellucci. .

Catedrala de Sare. Columbia .

Coborând în biserică.Catedrala de Sare. la 61 metri sub vechiul sanctuar. Biserica din imagine a fost construită în 1991. este o biserică subterană construită într-o mină de sare. se trece prin 14 capele care reprezintă cele 14 stări de suferinţă ale lui Iisus. Prima catedrală de sare a fost construită în 1954 dar a fost închisă de autorităţi din cauza unor probleme de siguranţă. care se află la 40 km de Bogota (Columbia). Tot ce se poate vedea aici este sare. .

.Cappadocia Valea Cappadocia (Turcia). face posibilă sculptura acestor structuri.Biserica sculptată în roca. Roca vulcanică. unde se află această biserică. care este o rocă moale. este recunocută pentru cele 150 de biserici şi mănăstiri sculptate în rocă.

Unii afirmă că această capelă îi impresionează chiar şi pe atei.Arizona Capela din stancă (Arizona.Capela din stâncă. . SUA) arată minunat din afară iar liniştea pe care ţi-o dă interiorul este sublimă.

România .Mănăstirea Piatra Scrisă.

Printre cele mai ciudate biserici din lume. Icoana cu Sfânta Treime. Tradiţia locală leagă începuturile acestei mănăstiri de găsirea unei icoane zugrăvite pe stâncă. . se află şi o biserică din România. a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeşul de Orşova. respectiv Mănăstirea Piatra Scrisă din judeţul Caraş-Severin. ce poate fi văzută şi astăzi pe stânca negricioasă.

www.wikipedia. www.2009 .08.Bibilografie: 1.infosighisoara. Zece dintre cele mai frumoase biserici din lume “Monitorul de Suceava” din 07.ro/…/sighisoara-10-biserici-uniceunice-in-lume 3.org 2.

SFÂRŞIT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful