Dewasa ini, banyak perkembangan dan pembangunan dari pelbagai aspek yang berlaku di sekeliling kita.

Sama ada kita sedar atau tidak, perkembangan dan pembangunan yang kita lihat hari ini adalah hasil kerjasama ahli masyarakat terutamanya golongan profesional. Antara bidang profesional yang terlibat adalah keguruan, perubatan, kejuruteraan, perundangan dan lain – lain. Apa yang dimaksudkan dengan profesional? Menurut Ornstein dan

Levine (1993), konsep profesional merujuk kepada ciri – ciri yang terdapat dalam kalangan ahli suatu profesion. Antara ciri – ciri yang telah dinyatakan adalah cekap dan mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi dan adanya kod etika yang mengawal tingkah laku ahli. Guru juga adalah seorang yang profesional. Ini bermakna guru adalah seorang yang mendapat latihan yang khusus, berpengetahuan luas dan pakar dalam bidang yang diceburi serta ada kod etika yang tersendiri. Merujuk kepada ciri – ciri yang dinyatakan, profesion keguruan pada hari ini dilihat semakin goyah kerana ada segelintir guru yang sanggup melanggar kod etika keguruan yang telah sedia termaktub. Ini terbukti apabila semakin banyak isu mengenai salah laku guru tersiar di internet dan dada – dada akhbar. Ini sudah tentu akan menganggu gugat martabat profesion keguruan sebagai suatu profesion yang mulia. Oleh itu, esei ini akan membincangkan mengenai dua isu salah laku guru yang melanggar kod etika keguruan iaitu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang.

Isu pertama adalah berkenaan penyalahgunaan masa. Di Malaysia, waktu bagi satu sesi persekolahan yang umum adalah dari pukul 7.30 pagi hingga 1.15, iaitu lebih kurang enam jam tidak termasuk aktiviti kokurikulum pada sebelah petang. Sepanjang tempoh ini, murid – murid dan guru terlibat

tetapi adalah penting bagi kita untuk membendung isu ini daripada terus menular. melepak di kantin. indivdu dalam konteks ini iaitu guru mempunyai sikap yang tidak seperti mempunyai sikap malas dan tidak ambil peduli. kurang nilai dalam kehidupan. kurang komitmen dalam kerja. guru tidak menyampaikan isi pengajaran dengan bersungguh-sungguh.secara langsung dalam proses pengajaran dan pembelajaran. bergosip. guru menggunakan masa di sekolah dengan melakukan kerja yang tidak berkaitan dengan pendidikan misalnya melayari facebook. Punca seterusnya adalah daripada pihak pentadbir. Memang benar isu penyalahgunaan ini jarang tersiar di media massa kerana ianya lebih menjurus kepada hal ehwal dalaman sekolah. Apabila sikap ini wujud. dan etika kerja yang lemah. Penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dilakukan telah mendorong kepada berlakunya permasalahan ini. sejak kebelakangan ini timbul isu penyalahgunaan masa di kalangan guru di sekolah. guru mengajar tidak mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan oleh kementerian. guru melakukan kerja sambilan di malam hari (misalnya mengajar tuisyen. Merujuk kepada permasalahan yang dinyatakan. berniaga di pasar malam) hingga menjejaskan produktivitinya dalam menyampaikan P&P di siang hari dan banyak lagi. Apabila tiada pemantauan dan penguatkuasaan juga lemah. Pertama. guru tidak menepati masa keluar daripada kelas. ber’chatting’. maka individu tersebut mengambil ringan tugas yang telah diamanahkan sehinggakan tiada lagi rasa tanggungjawab untuk bersungguh – sungguh dalam mendidik anak bangsa dan apa yang penting bagi mereka hanyalah gaji yang bakal diterima pada setiap bulan. Walau bagaimanapun. maka guru – guru menjadi lebih berani untuk . terdapat dua punca utama kenapa masalah ini boleh berlaku iaitu individu dan pentadbir. Antara contoh penyalahgunaan masa di sekolah adalah guru tidak menepati masa memasuki kelas.

menyalahgunakan masa kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan mereka. Pertama. pihak pentadbir perlulah sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasa terhadap prestasi kerja guru – guru di sekolah. Dengan cara ini. Menyedari akan kesan yang akan menimpa jika permasalahn ini tidak dibendung. dan individu itu sendiri perlu memainkan peranan bagi memastikan permasalahan ini tidak terus menular dan menjadi semakin teruk. maka semua pihak termasuk pihak pentadbir. maka peluang guru untuk menyalahgunakan masa di sekolah adlah terbatas. Rakan sejawat juga perlu memainkan peranan dalam maenangani masalah ini. Jika pihak pentadbir tidak mampu. Masyarakat juga akan memandang sinis akan profesiaon keguruan dan tidak yakin dengan kebolehan guru dalam mendidik anak – anak mereka. guru – guru akan sedar akan kesilapan diri dan tidak akan mengulanginya lagi. Antara kesan yang boleh dilihat daripada permasalahan ini adalah merosotnya prestasi kerja guru dan pencapaian pelajar di sekolah. Akhirnya. pihak pentadbir juga perlu berusaha mngenal pasti dan bersedia memberikan khidmat nasihat kepada guru yang bermasalah. Dengan adanya pemantauan secara berterusan. Rakan sejawat perlulah menjadi teladan kepada rakan – rakan . rakan sejawat. Masalah ini jika tidak dibendung akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada banyak pihak terutamanya kepada guru sebagai ahli profesional dan murid – murid. maka bolehlah merujuk guru tersebut kepada kaunselor. pihak pentadbir boleh mengambil tindakan tegas dengan memberikan amaran dan mngenakan tindakan tatatertib kepada guru yang terlibat jika masalah yang dilakukan adalah serius dan berulang. Seterusnya.

individu yang terlibat juga perlu memainkan peranan dalam usaha untuk berubah menjadi lebih baik. melakukan pembelian tanpa mengikut tatacara pembelian. seorang guru telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana memalsukan invois dan pesanan kerajaan yang mengandungi butir palsu (Berita Harian. Dengan cara ini. semakin banyak isu mengenai penyalahgunaan wang di kalangan guru disiarkan dalam media massa. 2008). Selain itu. Ia juga akan menimbulkan kesedaran untuk berusaha menjadi lebih baik. Akhir sekali. Isu kedua adalah berkenaan penyalahgunaan wang. .yang bermasalah memberikan nasihat dan dorongan supaya guru yang terlibat dalam penyalahgunaan masa itu dapat mengubah dirinya. Sejak akhir – akhir ini. guru juga boleh menyediakan log aktiviti supaya tugas dapat dilaksanakan dengan lebih terancang dan tiada pembaziran masa.sifat yang ideal sebagai seorang guru. Antara contoh lain penyalahgunaan wang yang berlaku di sekolah adalah seperti memaksa murid membeli buku aktiviti tambahan untuk dapatkan komisyen daripada pengedar. Antara cara yang boleh dialkukan adalah dengan cara sentiasa muhasabah diri tentang apa yang telah dilakukan. mengemukakan tuntutan perjalanan yang mengandungi butiran yang palsu. guru mengutip yuran khas daripada pelajar tetapi tidak menyerahkannya kepada pihak sekolah dengan tujuan membelanjakan wang tersebut untuk kepentingan diri. Seterusnya. Sebagai contoh. guru tidak mengeluarkan resit bagi setiap pembayaran yang dilakukan murid dan banyak lagi. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang mampu menjadi teladan agar diri akan lebih terarah untuk mencontohi sifat . segala kekuatan dan kelemahan dapat dikenalpasti dan diperbaiki.

Akhir sekali. maka guru menjadi gelap mata dan bertindak menggelapkan wang yang telah diamanahkan kepadanya. Pertama. guru tersebut biasanya lemah dalam menghayati kod etika profesionnya yang menggariskan batas – batas tatacara pengurusan kejayanya. pihak pentadbir perlu mempertingkatkan lagi sistem pemantauan (monitoring) dan susulan yang sedia ada supaya lebih berkesan dan cekap dengan cara sentiasa memeriksa Buku Tunai dan Buku Resit bagi mengelakkan daripada . maka langkah yang sesuai dan berkesan perlu diambil. Antaranya ialah penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dijalankan oleh pihak pentadbiran terhadap pengurusan wang di sekolah.Ada beberapa sebab kenapa masalah ini berlaku. Pertama adalah berpunca dari individu yang menguruskan wang itu sendiri. Apabila kurangnya pemantauan dan penguatkuasaan juga adalah lemah. Apabila tamak dan kehendak yang tidak kesampaian menguasai diri. Tidak kurang juga pihak pentadbir yang kurang jelas mengenai prosedur pengurusan perbelanjaan di sekolah yang menyebabkan guru – guru mengambil kesempatan menipu atau memalsukan butir – butir perbelanjaan untuk kepentingan diri. maka guru – guru menjadi lebih berani untuk menggelapkan wang kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan yang diambil. Punca yang kedua mengapa masalah ini boleh berlaku adalah dari pihak pentadbir. Menyedari hakikat ini. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang biasanya mempunyai sikap tamak dan ingin hidup mewah. Seterusnya adalah guru tersebut kurang faham akan prosedur dalam menguruskan wang menyebabkan guru tersebut secara sambil lewa menguruskan wang yang dikutip dan diperuntukkan. Ini berkait rapat dengan penghayatan nilai murni dan keimanan dalam diri. Guru yang menyalahgunakan wang tidak menghayati nilai kejujuran dalam hidup dan lemah imannya untuk menepis godaan syaitan. Masalah ini jika dibiarkan berterusan akan menjurus kepada permasalahan yang lebih besar dan kesannya amatlah buruk.

berlakunya penyelewengan dan penyalahgunaan wang sekolah. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang perlu sentiasa bermuhasabah diri dan hidup mengikut kemampuan. membuat penyelidikan yang rapi terhadap guru-guru di bawah jagaan bagi memastikan mereka memahami undang . guru perlu bijak dalam memilih kawan yang boleh menjadi teladan dan mampu memberi nasihat agar dapat terus memperbaiki kelemahan diri. bekerja dengan ikhlas dan tekad menolak rasuah dengan tegas. Akhir sekali adalah bergantung kepada individu itu sendiri untuk berubah. peraturan kewangan. pembangunan modal insan dan masa depan anak bangsa. menyelia tugas-tugas pungutan sekolah dengan lebih cekap bagi mengelakkan penyelewengan dan penyalahgunaan pendapatan sekolah. . guru sebagai penjawat awam perlu berpegang teguh kepada kod etika yang telah digariskan. Seterusnya.arahan yang diedarkan dari masa ke semasa supaya dapat melaksanakan tugas dengan lebih cekap dan akhir sekali guru besar hendaklah peka terhadap teguran dan nasihat Audit agar dapat mempertingkatkan kualiti pengurusan kewangan di sekolah. Isu –isu pelanggaran kod etika keguruan seperti isu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang di sekolah perlu dibendung daripada terus menular kerana ianya membawa kesan yang buruk terhadap profesion keguruan.undang. Secara kesimpulannya.pekeliling dan arahan . Seterusnya guru besar hendaklah mengambil tindakan segera terhadap segala kelemahan yang dibangkitkan. pekeliling . Rakan sejawat juga memainkan peranan penting dalam membendung masalah ini dengan cara memberi nasihat kepada rakan yang menyalahgunakan wang supaya sedar akan kesalahan yang telah dilakukan dan melaporkan kepada pihak pentadbiran tentang kesalahan yang telah dilakukan oleh rakan serta tidak bersubahat dalam menyalahgunakan wang.

emoe.org/wiki/Audit_Kewangan_Sekolah . & Wong. Audit Sekolah.blogspot.ppt Noriati A. 2010 from http://sekalibicara. from: http://apps. 2010. Retrieved on August 2. Retrieved August 2. Retrieved on August 2.gov.townplan. 2010 from http://wapedia. Audit Kewangan Sekolah.com/2009/01/pengetua-cadang-bantuankwapm guna. Integriti dan Akauntabiliti Dalam Perkhidmatan Awam.my/.html Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Semenanjung Malaysia (2010).Y. 2010 from http://cikgufarizal.Rujukan: Electronic Ministry of Education (2010). 2010 from www. BPR Sarawak Tahan Guru Disyaki Rasuah.pdf Farizal (2008)./nilai%20&%20etika%20dlm%20pkdmtn %20awam.my /bppk/nota/NOTA%20TK4/INTEGRITI%20DAN % 20AKAUNTABILITI%20DALAM%20PERKHIDMATAN%20AWAM.com/category/keratanakhbar/page/3/ Fuad Razali (2009). Retrieved on August 2. 2010 from http://ms. Rashid.Siri Pendidikan Guru Asas Kepimpinan dan Perkembangan Profesional Guru. P. Boon.. W (2010). Retrieved on August 2.. Pengetua Cadang Bantuan KWAPM Guna Kaedah dan Prosedur Beri Biasiswa. Nilai dan Etika Dalam Perkhidmatan Awam. K.gov. Retrieved on August 2. Selangor: Oxford Fajar Wapedia (nd*).wikipedia.mobi/ms/Audit_Sekolah Wikipedia (nd*).