You are on page 1of 1

Constitutia, ca lege fundamentala a statului, marcheaza aparitia statului de drept, punanad si guvernantii sub incidenta regulilor juridice.

Constitutia in Romania a aparut mult mai tarziu decat constitutiile din tarile europene de vest. Acest lucru s-a datorat faptului ca epoca moderna, caracterizata prin dezvoltarea tehnica, economica, sociala si culturala, a inceput in Romania mult mai tarziu fata de alte tari precum Olanda, Franta, Italia, Anglia. Perioada premergatoare aparitiei constitutiei romane s-a caracterizat si prin puternice framantari si miscari pentru infaptuirea unitatii de stat a poporului roman. Revolutia de la 1848 a impulsionat aceste tendinte, ideile exprimate atunci, continutul Proclamatiei de la Izlaz, continuand sa se dezvolte. Prima constitutie propriu-zisa a Romaniei este Constitutia din 1866 , adoptată după modelul Constituției Belgiei din 1831 considerat la acea data cel mai democratic la nivel european. Constituția a fost adoptată în timpul regelui Carol I , fiind cea mai longevivă constituție (1866-1923) și cea mai importantă realizare a regimului lui Carol I. Ea cuprinde 8 titluri si a fost promulgată de domn la 1 iulie 1866.

A fost prima constituție elaborată fără concurs străin și fără aprobare externă, devenind un act de manifestare a independenței, făcând abstracție de suzeranitatea otomană și garanția colectivă a celor 7 mari puteri, oferind totodată cadrul pentru evoluția statului român pe baze moderne și democratice.

Conform constitutiei, Romania era o monarhie constitutionala ereditara și prevedea principii democratice precum: separarea puterilor în stat, guvernarea reprezentativa si responsabila, suveranitatea natiunii, drepturi și libertăți cetățenești, dar menținea totodată votul cenzitar. Drepturi și libertăți cetățenești prevăzute în Constituția din 1866 : libertatea conștiinței, libertatea învățământului, libertatea presei, libertatea întrunirilor și asocierilor

Spre deosebire de alte state, Constitutia Romaniei a suferit multe modificari, astfel pana la realizarea statului national unitar in 1918 Constitutia a fost supusa la 3 revizuiri: in anul 1879, 1884, 1917. Constituția din 1866 și-a încetat aplicabilitatea la data intrării în vigoare a Constituției din 1923.