P. 1
196_IPLS_tema_5_1643

196_IPLS_tema_5_1643

|Views: 1|Likes:
Published by Cristian Udrea

More info:

Published by: Cristian Udrea on Aug 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/26/2013

pdf

text

original

Tema V Contrabanda şi alte infracţiuni vamale (art. 270-273 din C. vamal p.

327-350)

Contrabanda ocolirea taxelor vamale (impozitelor, accizelor şi altor contribuţii) prin escamotarea puncte-lor de control vamal. Contrabanda provine din cuvintele italiene contra (împotrivă) şi bando (lege, proclamaţie, decret, act cu putere de lege). Prin urmare, contrabanda este o activitate contrară legii vamale.

Art. 270. (1) Introducerea în sau scoaterea din ţară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, constituie infracţiunea de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20. prin sustragere de la controlul vamal.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mare de 40. (1): a) introducerea în sau scoaterea din ţară prin locurile stabilite pentru controlul vamal.(2) Constituie. a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal. infracţiune de contrabandă şi se pedepseşte potrivit alin. . de asemenea.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri.

prin sustragere de la controlul vamal.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri.b) introducerea în sau scoaterea din ţară. c) înstrăinarea sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal. de două ori în decursul unui an. prin locurile stabilite pentru controlul vamal. dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mică de 20. . a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mică de 40.

(3) Sunt asimilate infracţiunii de contrabandă şi se pedepsesc potrivit alin. depozitarea. transportul. deţinerea. . desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia. preluarea. predarea. producerea. (1) colectarea.

Infracţiunea are ca obiect material bunurile sau mărfurile introduse sau scoase din ţară ori care provin din contrabandă sau care sunt destinate săvârşirii acestei infracţiuni. .Obiectul infracţiunii Obiectul juridic este complex: relaţiile sociale privitoare la regimul vamal.

. (3) este discutabil dacă participantul la infracţiunea principală (contrabandă) poate fi subiect al infracţiunii. Argumente pro: • legea nu distinge.Subiecţii Subiectul activ – orice persoană fizică care îndeplineşte condiţiile generale ale subiectului activ al infracţiunii. În cazul variantei prevăzute în alin. • precizarea privind cunoaşterea provenienţei bunurilor trebuie înţeleasă în sensul că este vizat tocmai participantul la infracţiunea principală.

. • uneori.Argumente contra: • această faptă este o formă specială a tăinuirii. • precizarea privind cunoaşterea provenienţei bunurilor trebuie înţeleasă în sensul că este exclus participantul la infracţiunea principală. simpla deţinere a bunului de către cel care a comis infracţiunea premisă ar constitui infracţiune Subiectul pasiv – subiectul pasiv principal al infracţiunii de contrabandă este statul.

. 1) sau în acest loc (alin.Locul comiterii Infracţiunea în varianta tipică trebuie să se săvârşească în alt loc decât cel stabilit pentru controlul vamal (alin. 2 lit. a şi b).

(2) sau (3). cu excepţia situaţiei în care sunt îndeplinite condiţiile aplicării alin. Dacă o persoană trece prin locul stabilit pentru controlul vamal fără a se supune acestuia. .Latura obiectivă Elementul material Acţiunea de introducere în ţară sau de scoatere din ţară a unor bunuri sau mărfuri supuse regimului vamal. ci numai contravenţia prevăzută de art. prin alt loc decât cel stabilit pentru controlul vamal. profitând de neatenţia lucrătorului vamal. a) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal. 653 lit. nu poate fi reţinută infracţiunea de contrabandă.

. Legătura de cauzalitate – nu ridică probleme practice.Urmarea imediată Este o stare de pericol pentru regimul vamal şi producerea unei pagube în dauna bugetului public. Latura subiectivă Forma de vinovăţie – este intenţia directă sau indirectă.

predarea. desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor destinate săvârşirii contrabandei. 274 C. Dacă fapta este săvârşită de una sau mai multe persoane înarmate ori de două sau mai multe persoane împreună este realizat conţinutul formei agravate prevăzute de art. (3) . transportul. producerea. . depozitarea. preluarea.vam.colectarea. deţinerea.Forme şi aspecte procesuale Actele de pregătire sunt incriminate numai dacă realizează conţinutul alin. Tentativa este incriminată.

precursori. muniţii. .Contrabanda calificată Art. substanţe toxice. materiale explozibile. Introducerea în sau scoaterea din ţară. droguri. reziduuri ori materiale chimice periculoase constituie infracţiunea de contrabandă calificată şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi. de arme. deşeuri. materiale nucleare sau alte substanţe radioactive. dacă legea penală nu prevede o pedeapsă mai mare. 271. fără drept.

Particularităţi ale contrabandei calificate Contrabanda calificată este o formă agravată a infracţiunii de contrabandă prevăzută de art. substanţe toxice. dacă legea penală nu prevede o pedeapsă mai mare. 270 C. muniţii. reziduuri ori materiale chimice periculoase. vam.. materiale explozibile. materiale nucleare sau alte substanţe radioactive. droguri. Obiectul material al infracţiunii este constituit din arme. deşeuri. existând diferenţe numai în ceea ce priveşte obiectul material şi regimul sancţionator. precursori. Infracţiunea de contrabandă calificată se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi. .

la autoritatea vamală.Folosirea de acte nereale Art. Folosirea. . a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă constituie infracţiunea de folosire de acte nereale şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi. 272.

Subiectul pasiv este statul.Obiectul infracţiunii Obiectul juridic al infracţiunii este constituit din relaţiile sociale referitoare regimul vamal. . Subiecţii Subiectul activ .orice persoană care îndeplineşte condiţiile generale.

pen. Urmarea imediată . astfel că cele două se exclud reciproc. determinând imposibilitatea reţinerii concursului de infracţiuni între ele.crearea unei stări de pericol pentru obiectul juridic al infracţiunii. 292 C.acţiunea de folosire la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă. .. Infracţiunea de folosire a unor acte nereale este o formă specială a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art.Latura obiectivă Elementul material . Legătura de cauzalitate rezultă ex re.

c) C.pen. 272 este comisă de angajaţi sau reprezentanţi ai unor persoane juridice care au ca obiect de activitate operaţiuni de import-export ori în folosul acestor persoane juridice. 276 C.Latura subiectivă Din punct de vedere subiectiv. se poate aplica şi interzicerea unor drepturi. 64 lit. Forme şi aspecte procesuale Tentativa se pedepseşte. Potrivit art.. infractorul este obligat la plata echivalentului lor în lei. .vam. Când mărfurile sau alte bunuri care au făcut obiectul infracţiunii nu se găsesc. dacă fapta prevăzută la art. fapta se comite cu intenţie directă sau indirectă. potrivit art.

la autoritatea vamală. . 273.Folosirea de acte falsificate Art. a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate constituie infracţiunea de folosire de acte falsificate şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Folosirea.

Subiecţii infracţiunii Subiectul activ nu este calificat. Subiectul pasiv este statul. . putând avea această calitate orice persoană care îndeplineşte condiţiile generale.Obiectul infracţiunii Obiectul juridic este constituit din relaţiile sociale referitoare regimul vamal.

respectiv. a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. în cazul infracţiunii de faţă. deoarece între cele două norme de incriminare există o corelaţie specie-gen (art. 273 C.pen.vam.vam. 291 C. – art. actele prezentate la autoritatea vamală sunt falsificate. prin reţinerea atât a art. este exclus. care incriminează uzul de fals.vam. Concursul de infracţiuni. .folosirea.). 273 C. Diferenţa dintre cele două infracţiuni este dată de caracterul documentelor. 272 C.. cât şi a art. la autoritatea vamală.Latura obiectivă Elementul material . 291. Elementul material al acestei infracţiuni este asemănător cu cel al infracţiunii descrise de art.

Latura subiectivă Din punct de vedere subiectiv. Tentativa se pedepseşte. . fapta se comite cu intenţie directă.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->