Sistemul de împărţire administrativteritorială a Austriei

Repere geografice 
Stat central european, situat în bazinul Dunării, cu o suprafata de 83.859 km2. Tara are o populatie de 8,3 mil. loc, cu o densitate de 97 loc/km2. Vecini: N: Germania si Cehia V: Elveţia S: Italia ƕi Slovenia E: Ungaria si Slovacia

Scurt istoric 
Teritoriul actual al Austriei a fost locuit încă din vechime de iliri ƕi celţi. După dominaţia romană a urmat dominaţia triburilor germanice ƕi includerea acestora în componenţa Statului Franc. În 1453 Austria devine arhiducat. Intre sec. XIII ʹ XVI Austria a reprezentat un stat patrimonial al Habsburgilor. In 1552 se stabilesc trasaturile fundamentale ale monarhiei. In sec. XVI, Boemia, Moravia, Silezia si Ungaria Occidentala intra sub suveranitatea Austriei, care devine o mare putere si un stat multinational. Austria a devenit parte din dubla-monarhie Austro-Ungaria în 1867.

Ungar .Imperiul Austro .

. In 1945. In 1848 se incearca elaborarea unei constitutii de tip federal. constituindu-se un consiliu al imperiului. In 1938. statul austriac este restabilit prin Declaratia de Independenta. ceea ce duce la destramarea imperiului. In 1918 este proclamata Republica Austria. dupa infrangerea Germaniei naziste. Austro ʹ Ungaria si Italia). fiind acceptata in 1860. Austria devine o provincie a Germaniei naziste. Dupa Primul Razboi Mondial. Austro ʹ Ungaria este invinsa. stat federeal. In 1879 se pun bazele Triplei Aliante (Germania.

direct. direct. Puterea legislativa a land-urilor este exercitata de adunari denumite Landtag. Puterea Legislativa a Federatiei este exerciatat de catre Consiliul National si Consiliul Federal. egal. Legile land-urilor sunt votate de Landtag. Consiliul Federal nu dispune decat de drept de veto suspensiv. ales la fiecare 6 ani prin votul poporului. . fiind ales de catre Dietele Regionale ale landurilor. acesta devenind efectiv doar daca interesele landurilor sunt afectate. secret si personal.Organizarea statala a Austriei Seful statului este preşedintele. Consiliul Federal reprezinta cele 9 land-uri federale. promulgate si contasemnate de Constitutia landului. secret si individual. alese prin vot universal. Consiliul National este ales prin vot egal.

Vorarlberg. Austria Inferioară (Niederösterreich). Salzburg. Austria Superioară (Oberösterreich). Viena (Wien). Tirol. . Stiria (ÄSteiermark´). Carintia (Kärnten). astfel: Burgenland.Impartirea adimistrativ teritoriala Austria este impatrita in 9 land-uri federale.

 Austria este impartita in 99 de districte.Districte politice Sunt mai mici decat provinciile federale (land ʹ uri). Este unitatea de baza a administratiei generale a tarii. dintre care 15 orase si 84 de districte rurale. . Sunt responsabile de gestionarea tuturor chestiunilor de drept federeal si de stat administrativ.

 Este atat un organ regional administrativ cu drept de autoguvernare. .Municipalitatile Au propria lor arie de influenta la care se adauga o zona de influenta atribuita de carte land. cat si un district administrativ.

Viena .

Viena înregistrează cel mai mare număr de locuitori. cât èi de capitală a Republicii Austria. Districtele la 1 la 9 alcătuiesc centrul oraşului. Viena este împărţită în 23 de districte ± subdiviziuni ale administraţiei oraşului. Deèi ca suprafaìă este cel mai mic land. Are statutul de land federal. numerotate începând din centrul oraşului. . Cele mai multe dintre aceste cartiere centrale sunt dens populate şi fiecare conţine site-uri culturale unice sau instituţii. Viena este considerată cea mai mare comună a Austriei.

Districtele Vienei .

Tirol Stat federal situat în vestul Austriei. Tirolul de Sud. astazi cuprinzand doar partea de nord si est. Capitala sa este Innsbruck. . Inainte de Primul Război Mondial cuprindea: Tirolul de Nord. Tirolul de Est èi regiunea Trento.

.

.

 Capitala sa este Naumburg.Burgenland Burgenland este landul federal situat la limita rasariteana a Austriei fiind în acelasi timp cel mai recent land federal. . Se compune din 2 Statutarstädte şi 7 districte cu un total de 171 municipalităţi.

.

.

 Vorarlberg cel mai vestic stat federal din Austria Capitala este Bregenz Vorarlberg este impartit in 4 districte de la N la S. Vorarlberg .

.

.

 Salzburg reprezinta landul Austriei cu o suprafata 7. Salzburg cuprinde cinci districte.085 loc. Capitala este Salzburg. Salzburg . cunoscut sub numele de Bezirke.154 km2. Populatie 529.

.

.

3 mil locuitori Austria de Sus este în mod tradiţional împărţit în 4 regiuni: Hausruckviertel Innviertel Mühlviertel Traunviertel Administrativ este împărţită în 15 districte şi 3 Statutarstädte (Linz. Wels). Steyr.980km2 1.Austria Superioara Suprafata 11. . Capitala este Linz.

.

.

 Este impartita in 16 districte si 1 oras statuar.203. Stiria . Capitala este Graz. Landul este situat in sud estul Austriei. Populatia 1.986 loc. Suprafata 16.392 km2.

.

.

Villach. Populatie 559 891 loc. 8 rurale si 2 urbane. Orase statuare: Klagenfurt. Exista 132 de municipii. Carintia . Suprafata este 953 597 km2. Reprezinta cel mai sudic land austriac. Landul este impartit in districte.

.

.

 Capitala Austriei Inferioare a fost Viena. şi Weinviertel). Mostviertel . Suprafata este 19 174 km2. 21 de districte 4 orase independente 573 municipii Austria Inferioara . Impartita in 4 regiuni(Waldviert el . Populatie 1.6 mil locuitori. Industrieviertel . Capitala este Sankt Polten.

.

.

Impartirea teritoriala conform NUTS Clasificarea NUTS este un sistem ierarhic de impartirea a teritoriului Uniunii Europene. Acesta imparte teritoriul in trei regiuni: NUTS 1: regiunile socio ʹ economice majore NUTS 2: regiunile de baza pentru punerea in practica a politicilor regionale NUTS 3: regiuni mici pentru diagnostice specifice .

.

no/european_election_database/country /austria/administrative_divisions.europa. . Sisteme politico ʹ administrative europene.com/uat.eu/portal/page/portal/nuts_no menclature/introduction http://www.statistik.expatify.wikipedia.ec.eurostat.org /wiki/Austria http://epp.html Ioan Alexandru.nsd.html http://www.statoids.at/web_en/static http://en. 2002.Bibliografie http://www.html www.com/austria/exploring-the-centraldistricts-of-vienna-austria.uib.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful