Universitatea Tehnică Cluj-Napoca Facultatea de Construcţii 2011

Parcul Naţional Nord-Est Groenlanda
(Northeast Greenland National Park)

Sigartău I. Marius I.I.T. anul I

Parcul Naţional Nord-Est Groenlanda este cel mai mare parc naţional din lume, cu suprafaţa de 972.000 km pătraţi . Acest parc naţional este singurul din Groenlanda şi cel mai nordic existent. Parcul încorporează întreaga coastă şi suprafaţă nord estică a Groenlandei.

Groenlanda este a doua zona de gheata, dupa marime, din lume

Istorie. . iar în 1988 dimensiunea parcului a fost mărită prin alipirea a 272. Parcul a fost înfiinţat în 22 mai 1972 in partea nordică şi nelocuită a regiunii Ittoqqortoormiit (Estul Groenlandei). În ianuarie 1977 a fost desemnat rezervaţie internaţonală de biosferă şi este supervizat de Departamentul de Natură şi Mediu al Groenlandei.000 km pătraţi fiind adăugată partea de nord est a fostului ţinut Avannaa (nordul Groenlandei).

Geografie. Interiorul vast al parcului este parte a Groenlandei acoperite cu gheaţă. . cu municipiul Sermersooq în sud şi cu municipiul Qaasuitsup în vest. de-a lungul meridianului de 45°Vest. însă sunt incluse şi teritorii fără gheaţă de-a lungul coastei şi în peninsula Peary Land (Ţara lui Peary) în nord. acestea desfăşurându-se ca linii drepte. Parcul împarte graniţele.

Limita superioara a temperaturilor este de 5 ° C .

Soarele de la miezul noptii (midnight sun) .

În timpul verii. În 1986. populaţia permanentă a parcului era de 40 de persoane. implicate în operaţiuni de curăţare şi închidere a siturilor de exploatare. recensăminele au înregistrat 0 în ceea ce priveşte populaţia permanentă din zonă. De atunci.Populaţie. populaţia creşte prin prezenţa persoanelor implicate în operaţiuni de supraveghere şi proiecte de cercetare. . Parcul nu are populaţie permanentă.

.

.

cocoşul polar şi corbul. huhurezul alb. narvalul şi balena albă. Mamiferele marine care trăiesc în această zona sunt focile inelate. gâsca cu cioc scurt. lemingul şi iepurele polar. foca de Groenlanda. hermina. nisiparul.000 de boi moscaţi. gâsca călugăr. În regiune de coastă a parcului se găsesc aproximativ 15. Populaţia de boi moscaţi din această zonă reprezintă 40% din populaţia de pe glob din acestă specie. impreuna cu numeroşi urşi polari şi morse. şoimul polar. eiderul comun. foca cu creastă. focile cu barbă. eiderul regal.Fauna. Speciile de păsări care vieţuiesc în parc includ cufundarul mare. Alte mamifere care se întâlnesc aici sunt vulpea polară. .

Iepure polar (Lepus arcticus) .

Vulpea polară (Alopex lagopus) .

Lupul arctic (Canis lupus)) .

Renul caribu (Rangifer tarandus) .

Ursul polar (Ursus maritimus) .

Hermina (Mustela ermineea) .

Lemingul (Dicrostonyx torquatus) .

Wolverine (Gulo gulo) .

Boul moscat (ovibos moschatus) .

Morsa .

Foca inelată .

Foca cu barbă .

Foca de Groenlanda .

Foca cu creastă .

Narvalul .

Balena albă .

Cufundarul mare .

Gâsca călugăr .

Gâsca cu cioc scurt .

Eiderul comun .

Eiderul regal .

Şoimul polar .

Huhurezul alb .

Nisiparul .

Cocoşul polar .

Corbul .

Vanatoarea se mai practica doar in regim de subzistenta .Tipuri de ameninţări Incălzirea globală va avea un impact semnificativ asupra climatului din nordul Groenlandei cu impact ecologic asupra zonelor de tundra arctica.

Mortensen. Groenlanda • Böcher.Groenlanda atlas. Sørensen din 1931-1935 expeditii • http://en. FJA 1994. Un studiu fitosociologic bazat în principal pe materiale lăsate de Th. 1998. Pagini 685-720 în Ecosistemele din lume • Daniels. Clasificare de vegetaţie în Groenlanda.descopera. 1997. Atuakkiorfik.html • http://www. şi E. C. Groenlanda. Kalaallit nunaat . Journal of Science Vegetatie 5: 781-790.Bibliografie • Berthelsen.. J. B.eastgreenland.org/wiki/Northeast_Greenland_National_Park • http://www.wikipedia. • Fredskild.com/database.asp?lang=eng&num=414 . şi PM Petersen.com/2007/05/parcul-nationalgroenlanda. Tipuri de vegetaţie din nord-estul Groenlandei. 1993.blogspot.ro/natura/4164900-5-rezervatii-naturale-pecare-ai-vrea-sa-le-vezi • http://nicobrandusa. IH Mortensen.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful