You are on page 1of 4

Planificarea unei campanii de relații publice

Scris de Corina Săftescu // 07.01.2013 // 3 comentarii

Pentru că mi se pare un subiect potrivit începutului de an, când suntem puși pe fapte mari, m-am gândit ca astăzi să discutăm despre ce trebuie să conțină planul unei campanii de relații publice. Planificarea este una dintre cele mai importante etape ale activității de comunicare și, din păcate, în mediul online, comunicarea se face în multe cazuri după ureche, la modul intuitiv, ceea ce o face nu doar ineficientă, ci și extrem de greu de evaluat și urmărit.
Să vedem așadar care sunt principalele elemente care trebuie să se regăsească în orice plan de campanie.

1. Analiza situației

Ideile pentru campaniile de relații publice nu trebuie să se bazeze doar pe ce am văzut odată întrun manual sau într-o companie mai mare, ci ele trebuie să izvorască pornind de la realitățile companiei pe care o reprezentăm. De aceea, este foarte important pentru un om de comunicare să cunoască în detaliu toate fațetele organizației în numele căreia va vorbi și ale industriei în care aceasta activează. Adică tot ce ține de produse, servicii, angajați, istoric, evoluții, relații interne, relațiile cu media, producție și distribuție, legislație, trenduri și așa mai departe. Cu alte cuvinte, nimic nu trebuie să scape urechilor unui bun PR. Analiza poate urma punctele unei analize S.W.O.T. (Strenghts – Puncte forte, Weaknesses – Puncte slabe, Opportunities – Oportunități, Threats – Amenințări), pentru a surprinde atât elementele de natură internă (care țin de companie), cât și cele de natură externă (care țin de

fie el politic. dar mai multe despre această activitate într-un articol viitor. Obiectivele unei campanii de relații publice trebuie să se bazeze pe analiza situației deja realizată și trebuie să se refere la probleme depistate în etapa anterioară. O să vin însă cu o serie de completări pe care le consider necesare în contextul planificării. în fapt. nu ne vom propune. bazată pe indicatori calitativi ori cantitativi. la modul vag. Obiectivele sunt. 3. Cercetarea este în această etapă cuvântul cheie. dacă în urma cercetării a reieșit că relațiile dintre acționarii companiei sunt precare. creșterea notorietății acestuia. Stabilirea mesajului campaniei . atunci obiectivele vor trebui să vizeze aceste două mari direcții: îmbunătățirea comunicării interne pe de-o parte și redresarea imaginii publice. social. dacă am observat că un produs al companiei nu este suficient de cunoscut. ci vom specifica de la cine așteptăm această reacție. să identifice problemele cu care aceasta se confruntă și eventualele cauze ale acestora. Spre exemplu. economic etc. Dacă este formulat corect. reformulați-vă obiectivele sau divizați-le în obiective mai mărunte și mai particulare. Despre posibile obiective ale comunicării online am mai discutat. reacțiile pe care le așteptăm de la publicul avut în vedere. reacțiile pe care le așteptăm de la publicul avut în vedere. astfel că trebuie formulate cât mai concret și specific. pe de cealaltă parte.mediu.). în fapt. dacă ceea ce v-ați propus să realizați pare complicat de măsurat. pe larg și cu altă ocazie. Stabilirea obiectivelor Obiectivele sunt. Așadar. obiectivul va sugera și metoda de evaluare potrivită. pentru a putea fi ulterior măsurate. în cât timp și în ce proporție. Așadar. 2. Acest demers de abordare critică și obiectivă a activității unei companii ajută PR-ul să dobândească o perspectivă globală asupra companiei. iar acest lucru afectează productivitatea angajaților și percepția publicului asupra companiei.

umanizat și puternic încărcat valoric. dar și de elemente cu caracter mai general. De aceea este atât de importantă faza de cercetare necesară analizei situației. . întreaga campanie va fi compromisă. Dacă mesajul va fi interpretat greșit sau. El trebuie să fie dinamic și să cheme la acțiune. să fie personalizat. articole publicate pe blog sau mesaje de pe Facebook. va fi considerat sfidător la adresa unui simbol sacru ori unei minorități. Formularea mesajului trebuie să țină cont de obiective. 4. profilul companiei și caracteristicile publicului țintă. precum cultura ori tradițiile unei anume comunități. din care se vor desprinde mijloacele concrete de acțiune (tacticile). o să încerc o definiție a acesteia: Strategia reprezintă un plan general de implementare. Stabilirea strategiei și tacticilor Pentru că se întâmplă foarte des ca strategia să fie confundată cu tacticile. fie că este vorba despre scriptul unor spoturi.Mesajul unei campanii este ideea principală a tuturor textelor care vor fi vehiculate în cadrul unei campanii. o direcție de atac cu caracter de ansamblu. mai grav.

precum cea de mai jos: Există o multitudine de tactici specifice relațiilor publice online. Tacticile sunt mijloacele concrete de acțiune care vor duce la atingerea obiectivelor. într-un plan de comunicare aceasta ar putea fi introdusă ca o intrare într-un tabel. . veţi avea doar de câștigat. cu foarte multe tactici. iar posibile tactici ar putea fi realizarea de quizz-uri. pentru a putea fi mai ușor de urmărit. la unele mai complexe precum realizarea unui site interactiv cu scop informativ. într-o campanie socială. Voi reveni cu detalii legate de fiecare dintre ele. profilul publicului țintă și obiectivele campaniei. Nu o să intru în detalii acum. În planul unei campanii. de la cele mai banale. lansez o provocare tuturor PR-ilor aflați la început de drum: fixați-vă ca obiectiv pentru 2013 să nu comunicați nimic fără o planificare prealabilă. precum revigorarea unui logo ori crearea unui blog. este recomandată folosirea unor coduri de culori atunci când realizați un tabel sau un grafic GANTT. stimularea conversațiilor pe blog etc. de informare cu privire la cancerul de sân.Spre exemplu. pentru că vreau să le dezvolt pe cele mai eficiente dintre ele într-un articol distinct. Dacă desfășurați o campanie complexă. mediul de propagare) Responsabilul cu implementarea (cine trebuie să facă) Deadline-ul (până când trebuie să facă) Spre exemplu. Strategia folosită într-o campanie de relații publice va fi stabilită în funcție de informațiile obținute în urma cercetării inițiale. e bine ca tacticile să fie redactate sub forma unor mini-proiecte și să cuprindă următoarele trei elemente:    Conținutul tacticii (ce trebuie făcut. Iar în loc de încheiere. strategia ar fi educarea interactivă a publicului tânăr. dacă tactica aleasă este realizarea unei broșuri de informare. Acestea ar fi cele mai importante puncte ce nu ar trebui să lipsească din etapa de planificare a unei campanii de relații publice.