You are on page 1of 5

LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK TEMPOH PELAKSAAN OBJEKTIF: • •

: SUHAIDA BT FAUZI : PISMP KS/PJ/BM 2 : SEKOLAH KEBANGSAAN MARAS : Mural “GALAXY DI ANGKASA LEPAS” : 21-25 Julai 2013 ( 1 Minggu)

Membuka minda murid-murid supaya suka pada lukisan. Membentuk sahsiah murid-murid supaya bersama-sama

menghargai lukisan. • Meningkatkan minat murid terhadap matapelajaran Sains dan memupuk pemikiran kreatif dan kritis • Merancang dan melaksanakan aktiviti atau pun projek yang dipersetujui oleh pihak sekolah. • Menyumbang tenaga dan buah fikiran dalam sebagai sumbangan terhadap sekolah. • Hasil kerja guru pelatih sebagai tanda kenangan apabila selesai menjalani internship di sekolah ini. • Dapat memberi pengalaman baru kepada guru pelatih dalam pengurusan keceriaan sekolah dan pengalaman ini dapat

digunakan apabila kami bakal berkhidmat sebagai guru sebenar pada masa akan datang.

Kami berempat telah berbincang untuk mencari gambar latar belakang yang sesuai untuk dibuat mural. Seterusnya saya telah merangka kertas kerja dan seterusnya menghasilkan kertas kerja sebelum memulakan projek. . Puan Noor Faridah bt Abdullah untuk berbincang dengan beliau mengenai projek mural ini.STRATEGI PELAKSANAAN: Pada mulanya. Kami telah bertemu dengan Penolong Kanan Pentadbiran. kami berempat telah berbincang untuk membuat satu projek mural pada Internship kali ini. Ini kerana mural di dinding tersebut telah dipadam kerana mural tersebut sudah tidak relevan serta warna mural tersebut yang telah pudar. Saya telah menunjukkan kertas kerja kepada guru pembimbing iaitu Puan Zainab bt Sulong untuk disemak. pada praktikum lepas saya dan rakanrakan telah membuat mural dalam Bahasa Inggeris. Saya telah mencari gambar-gambar berkaitan angakasa lepas yang menarik di buku-buku dan juga internet. Puan Faridah telah memberi cadangan supaya membuat mural berkaitan dengan subjek Sains kerana pada praktikum sebelum ini ramai pelatih yang membuat mural berkaitan dengan subjek teras iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Akhirnya saya dan rakan-rakan telah memilih tema galaksi-galaksi di angkasa sebagai projek mural Internship. Tambahan pula. Beliau telah memberi persetujuan dan mencadangkan supaya kami membuat mural di dinding utama sekolah iaitu berhadapan dengan dewan sekolah.

Kami telah menyiapkan mural tersebut pada 24 Julai sehari lebih awal daripada jangkaan. saya telah membuat lakaran mural di komputer. kami telah mula mewarnakan mural tersebut. Puan Rahimah bt Ismail kami terus memulakan langkah pertama iaitu mengecat dinding tersebut dengan warna putih terlebih dahulu. Diharapkan mural tersebut berguna kepada sekolah khususnya kepada murid-murid agar lebih minat dalam subjek Sains di sekolah. kami telah melukis lukisan mural di dinding dengan berpandukan gambar yang telah dipilih. . Pada hari berikutnya. Kami perlu bergilir-gilir untuk mewarnakan mural tersebut kerana masing-masing mempunyai tanggung jawab lain seperti kelas ganti dan sebagainya. Seterusnya. Keesokkan harinya. Mural tersebut mengambil masa untuk siap lebih awal daripada yang dijangkakan.Selepas disahkan oleh Guru Besar. Sementara menunggu cat yang telah di pesan. iaitu pada 22 Julai kami telah mewarnakan dinding tersebut dengan warna kuning kerana latar belakang lukisan tersebut adalah berwarna kuning.

Antaranya ialah sokongan guru-guru di SK Maras yang menjadi rujukan utama kami dalam penyediaan. Tambahan pula. kawasan untuk membuat mural yang agak besar memerlukan kami merancang dan melakarkan lukisan yang lebih terperinci dan mengikut ukuran yang betul agar lukisan yang dilukis memberi impak yang besar kepada murid serta persekitaran sekolah. Waktu sekolah yang agak terhad juga memberi kesan kepada kelancaran perlaksanaan projek. terdapat beberapa kekuatan yang menyumbang kepada kejayaan projek ini. serta mencurah idea bagi menghasilkan mural yang terbaik 2) Kelemahan Projek Terdapat beberapa perkara yang menjadi kekangan sepanjang melaksanakan projek mural Galaxy Grand ini. Masing-masing sanggup mengorbankan masa terutama cuti hujung minggu.REFLEKSI: 1) Kekuatan Projek Sepanjang proses kami menyiapkan projek ini. Selain itu. Antaranya ialah kekangan daripada segi masa yang menyebabkan kami terpaksa mengambil masa untuk berulang-alik ke sekolah untuk menyiapkan projek mural ini. kesuntukan masa kerana minggu internship dalam bulan Ramadhan juga menyebabkan kami tergesagesa bagi menyiapkan tugasan ini. Selain itu. dan waktu malam. kerjasama dan komitmen daripada semua rakan-rakan guru pelatih juga telah menjadi faktor utama dalam menjayakan projek ini. perancangan dan lakaran gambaran galaksi-galaksi di angkasa sebelum dipilih sebagai lukisan mural. sokongan pihak pentadbir daripada segi penyediaan bahan dan alatan mural juga telah melicinkan perjalanan projek kami. Tambahan pula. .

kawasan atau tempat mural yang lebih selamat juga dapat membantu guru pelatih melaksanakan projek dengan lebih efisien. …………………………………………… ( ZAINAB BT SULONG ) Mentor. projek ini dapat dilaksanakan dengan baik oleh kami.CADANGAN PENAMBAHBAIKAN Antara cadangan yang dapat diberi adalah adalah lebih baik sekiranya tempoh internship ini dijalankan bukan dalam waktu Ramadhan supaya projek ini dapat dijalankan dengan terperinci lagi. Program Guru Internship SK MARAS 2013 . KESIMPULAN Secara keseluruhan. Disediakan oleh. ………………………………………… (SUHAIDA BT FAUZI) Guru Pelatih. Semoga projek ini dapat mencapai objektif yang telah ditetapkan. Selain itu. IPG Kampus Dato’ Razali Ismail Disemak oleh.