You are on page 1of 40

Regulamentul Oficial al Jocului de Baschet 2012 Interpretri Oficiale

Aprobat de,

FIBA Central Board

Valabile de la 01, octombrie 2012

Interpretrile prezentate n acest document sunt Interpretri Oficiale FIBA ale Regulamentului Oficial al Jocului de Baschet FIBA 2012 i intr n vigoare din data de 1 octombrie 2012. Acolo unde interpretrile din acest document difer de Interpretrile Oficiale FIBA, publicate anterior, acest document va avea ntietate. Regulamentul Oficial al Jocului de Baschet FIBA, este aprobat de Biroul Central FIBA i este revizut periodic de ctre Comisia Tehnic FIBA. Coninutul regulilor este clar i complet, pe ct posibil, dar ele exprim mai degrab principii dect situaii de joc. Oricum, ele nu pot acoperi, larga varietate a situaiilor particulare ce pot aprea n timpul unui joc de baschet. Scopul acestui document este de a converti principiile i conceptele regulamentului n situaii practice i specifice care ar putea aprea n timpul unui joc de baschet. Interpretarile unor situaii diferite poate stimula gndirea arbitrilor, completnd astfel studiul detaliat al Regulamentului. Regulamentul Oficial al Jocului de Baschet FIBA, rmne principalul document care reglementeaz a jocul de baschet FIBA. Cu toate acestea, arbitri vor avea autoritatea i competena deplin s ia decizii n orice situaie nespecificat n regulament sau n Interpretrile Oficiale FIBA prezentate mai jos.

ART.5

JUCTORI - ACCIDENTAREA

Comentariu 1 Dac un juctor este sau pare a fi accidentat i, ca urmare, antrenorul, antrenorul secund, nlocuitorul sau orice alt persoan autorizat a aceleiai echipe, ptrunde n terenul de joc, se consider c acel juctor a primit ngrijiri medicale, chiar dac un tratament real este sau nu este efectuat. Exemplu: Juctorul A4 pare s se fi accidentat la glezn i ca urmare jocul este oprit. (a) Medicul echipei A intr pe terenul de joc i trateaz glezna accidentat a juctorului A4. (b) Medicul echipei A intr pe terenul de joc, dar juctorul A4 i-a revenit n prealabil. (c) Antrenorul echipei A intr pe terenul de joc pentru a evalua accidentarea juctorului A4. (d) Antrenorul secund A, un nlocuitor A sau un nsoitor A intr pe terenul de joc, dar nu-i acord ngrijiri juctorului A4. Interpretare: n (a),(b),(c) i (d), se consider c juctorul A4 a primit ngrijiri medicale i trebuie s fie nlocuit. Comentariu 2 Nu exist o limit de timp pentru scoaterea de pe teren a unui juctor grav accidentat, dac n conformitate cu opinia medicului, deplasarea este periculoas pentru juctor. Exemplu: Juctorul A4 este grav accidentat i ca urmare jocul este oprit timp de aproximativ cincisprezece (15) minute, pentru c medicul consider c poate fi periculoas scoaterea de pe terenul de joc pentru juctor. Interpretare: Opinia medicului va determina, momentul oportun pentru scoaterea juctorului accidentat de pe terenul de joc. Dup nlocuire, jocul va fi reluat fr nicio sanciune.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 2 din 40

Comentariu 3 Dac un juctor este accidentat, sngereaz sau are o ran deschis i nu poate continua s joace imediat (n timp de aproximativ cincisprezece (15) secunde), acesta trebuie nlocuit. Dac un minut de ntrerupere este luat de oricare dintre echipe, n aceeai perioad cu cronometrul de joc oprit i acest juctor este recuperat n timpul minutului de ntrerupere, el poate continua s joace numai dac semnalul sonor al scorerului pentru minutul de ntrerupere, a fost declanat nainte ca un arbitru s fac semnul pentru ca un nlocuitor s devin juctor. Exemplu: Juctorul A4 este accidentat i jocul este oprit. Deoarece A4 nu este apt s reia jocul imediat, un arbitru fluier fcnd semnul convenional pentru nlocuire. Antrenorul principal A (sau Antrenorul principal B) solicit minut de ntrerupere: (a) nainte ca un nlocuitor pentru A4 s fi intrat n joc. (b) Dup ce un nlocuitor pentru A4 a intrat n joc. La sfritul minutului de ntrerupere, A4 este recuperat i cere s rmn n joc. Interpretare: (a) Minutul de ntrerupere este acordat i dac A4 se recupereaz n timpul minutului de ntrerupere el poate continua jocul. (b) Minutul de ntrerupere este acordat, dar un nlocuitor pentru A4 a intrat deja n joc.De aceea A4 nu poate reintra n joc, pn dup o faz de joc, n care cronometrul de joc a fost pornit.

ART.7

ANTRENORI: ATRIBUII I COMPETENE

Comentariu 1 Cu cel puin douzeci (20) de minute, nainte de ora programat pentru nceperea jocului, fiecare antrenor principal sau reprezentantul lui trebuie s prezinte scorerului o list cu numele i numerele corespunztoare ale membrilor echipei cu drept de joc, precum i numele cpitanului echipei, antrenorului principal i antrenorului secund. Antrenorul principal este personal responsabil, pentru faptul c numerele din list corespund cu numerele de pe maieurile juctorilor. Cu cel puin zece (10) minute nainte de ora programat pentru nceperea jocului, antrenorul principal trebuie s confirme c este de acord cu numele i numerele membrilor echipei sale i cu numele antrenorului principal, antrenorului secund i a cpitanului, prin semnarea foii oficiale de joc. Exemplu: Echipa A prezint la timpul regulamentar lista echipei, scorerului. Numerele a doi (2) juctori nu sunt aceleai cu numerele de pe maieurile lor sau numele unui juctor este omis de pe foaia oficial de joc. Acestea se descoper: (a) nainte de nceputul jocului. (b) Dup nceputul jocului. Interpretare: (a) Numerele greite vor fi corectate sau numele juctorului va fi adugat pe foaia oficial de joc, fr nici o sanciune. (b) Arbitrul oprete jocul ntr-un moment convenabil, astfel nct s nu dezavantajeze nici o echip. Numerele greite vor fi corectate, fr nicio sanciune.Totui, numele juctorului nu mai poate fi adugat pe foaia oficial de joc.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 3 din 40

Comentariu 2 Cu cel puin zece (10) minute, nainte de ora programat pentru nceperea jocului, fiecare antrenor principal trebuie s indice cei cinci (5) juctori, care vor ncepe jocul. nainte de nceperea jocului, scorerul trebuie s verifice dac exist vreo greeal cu privire la aceti cinci (5) juctori i dac este aa, el trebuie s anune cel mai apropiat arbitru, ct mai repede posibil. Dac aceast greeal este descoperit nainte de nceperea jocului, componena celor cinci (5) juctori care ncep jocul, va fi corectat. Dac greeala este descoperit dup nceperea jocului, ea trebuie neglijat. Exemplu: Se descoper c unul (1) dintre juctorii de pe terenul de joc nu este unul din cei cinci (5) juctori confirmai s nceap jocul. Acest fapt se produce: (a) nainte de nceputul jocului. (b) Dup nceputul jocului. Interpretare: (a) Juctorul trebuie s fie nlocuit, fr nici o sanciune, de unul (1) dintre cei cinci (5) juctori care trebuiau s nceap jocul. (b) Eroarea este neglijat i jocul continu.

ART. 9

NCEPUTUL I SFRITUL UNEI PERIOADE

Comentariu 1 Jocul nu trebuie s nceap dect dac fiecare echip are minimum cinci (5) juctori cu drept de joc pe teren i pregtii s joace. Dac, mai puin de cinci (5) juctori sunt pe terenul de joc la timpul de ncepere a jocului, arbitri trebuie s dea dovad de nelegere pentru orice situaii imprevizibile care ar putea explica ntrzierea. Dac o este prezentat o explicaie rezonabil, pentru ntrziere, nu se va acorda o greeal tehnic. Dac, totui, o astfel de explicaie nu poate fi prezentat, o greeal tehnic i/sau pierderea jocului prin abandon poate rezulta, la sosirea celorlali juctori cu drept de joc. Exemplu: La ora programat de ncepere a jocului, echipa A are mai puin de cinci (5) juctori pe terenul de joc i gata s joace. (a) Reprezentantul echipei A este n msur s ofere arbitrilor, o explicaie acceptabil i rezonabil pentru sosirea ntrziat a juctorilor echipei A. (b) Reprezentantul echipei A nu este n msur s ofere arbitrilor, o explicaie acceptabil i rezonabil pentru sosirea ntrziat a juctorilor echipei A. Interpretare: (a) nceputul jocului va fi ntrziat pentru maximum cincisprezece (15) minute. Dac juctorii abseni sosesc pe terenul de joc i sunt gata i s joace nainte ca cele cincisprezece (15) minute s expire, jocul trebuie s nceap. Dac juctorii abseni nu sosesc pe terenul de joc, gata s joace, nainte ca cele cincisprezece (15) minute s expire, jocul va fi ctigat prin abandon de ctre echipa B, cu scorul de 20:0. (b) nceputul jocului va fi ntrziat pentru maximum cincisprezece (15) minute. Dac juctorii abseni sosesc pe terenul de joc i sunt gata i s joace nainte ca cele cincisprezece (15) minute s expire, cu o greeal tehnic va fi sancionat antrenorul echipei A, nregistrat n foaia oficial de joc cu litera B, dup care jocul trebuie s nceap. Dac juctorii abseni nu sosesc pe terenul de joc, gata s joace, nainte ca cele cincisprezece (15) minute s expire, jocul va fi ctigat prin abandon de ctre echipa B, cu scorul de 20:0. n toate cazurile, arbitrul principal trebuie s raporteze ntrzierea, n scris pe spatele foii oficiale de joc, forului organizator al competiiei.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 4 din 40

Comentariu 2 Art. 9 clarific care este coul pe care o echip l apr i care este coul pe care-l atac. Dac dintr-o confuzie, orice perioad ncepe, cu ambele echipe atacnd/aprnd coul greit, situaia trebuie corectat imediat ce este descoperit, fr ca vreo echip s fie pus ntr-o situaie de dezavantaj. Punctele marcate, timpul scurs, greelile nregistrate etc. naintea opririi jocului rmn valabile. Exemplu 1: Dup nceputul jocului, arbitrii constat c ambele echipe joac ntr-o direcie greit. Interpretare: Jocul trebuie s fie oprit ct mai curnd posibil i fr ca vreo echip s fie pus ntr-o situaie de dezavantaj. Echipele vor schimba courile. Jocul va fi reluat din locul opus n oglind fa de cel mai apropiat , n care jocul a fost oprit. Exemplu 2: La nceputul unei perioade echipa A i apr propriul co, cnd B4, din greeal, dribleaz ctre propriul su co i nscrie din aciune. Interpretare: Cele dou (2) puncte trebuie s fie acordate cpitanului echipei A, aflat pe terenul de joc.

ART.12

ANGAJAREA NTRE DOI I POSESIA ALTERNATIV

Comentariu 1 Acea echip, care nu a obinut controlul unei mingi vii pe terenul de joc, dup angajarea ntre doi de la nceputul jocului, va fi cea creia i se va acorda mingea pentru o repunere n joc, din locul cel mai apropiat de cel n care, urmtoarea situaie de angajare ntre doi are loc. Exemplul 1 : Arbitrul principal arunc mingea pentru angajarea ntre doi de la nceputul jocului. Imediat dup ce mingea este atins regulamentar de juctorul sritor A4: (a) O situaie de minge inut ntre A5 i B5, este sancionat. (b) O dubl greeal ntre A5 i B5, este sancionat. Interpretare: Pn cnd, niciuna dintre echipe nu a obinut controlul unei mingi vii pe terenul de joc, arbitri nu pot folosi sgeata posesiei alternative pentru a acorda posesia mingii uneia dintre echipe. Arbitrul principal va administra o alt angajare ntre doi, n cercul central, iar A5 i B5, trebuie s sar. Timpul scurs pe cronometrul de joc, dup ce mingea a fost legal atins i pn la momentul producerii situaiei de minge inut/ dubl greeal, rmne consumat. Exemplul 2 : Arbitrul principal arunc mingea pentru angajarea ntre doi de la nceputul jocului. Imediat dup ce mingea este atins regulamentar de juctorul sritor A4, ea: (a) Iese direct, n afara terenului de joc. (b) Este prins de A4, nainte ca s ating unul dintre juctorii care nu au srit la angajarea ntre doi sau solul. Interpretare: n ambele cazuri, echipei B se acord repunerea n joc, ca rezultat a abaterii comise de A4. Dup repunere, echipa care nu a obinut controlul mingii vii pe terenul de joc, va avea dreptul la prima posesie alternativ, din locul cel mai apropiat de locul n care se produce urmtoarea situaie de angajare ntre doi.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 5 din 40

Exemplul 3 : Echipa B are dreptul la repunerea n joc conform regulii posesiei alternative. Un arbitru i/ sau scorerul comit o eroare i mingea este acordat pentru repunere n joc, echipei A. Interpretare: De ndat ce mingea atinge sau este regulamentar atins de un juctor pe terenul de joc, eroarea nu mai poate fi corectat. Totui, echipa B nu-i va pierde oportunitatea de repunere conform regulii posesiei alternative ca rezultat a erorii i va avea dreptul de repunere n joc, la urmtoarea situaie de aplicare a regulii posesiei alternative. Exemplul 4 : Simultan cu semnalul sonor ce indic sfritul primei perioade, B5 comite o greeal antisportiv asupra lui A5. Interpretare: A5 va executa dou (2) aruncri libere, fr urmrire din partea celorlali juctori i fr timp de joc rmas de jucat din aceast perioad. Dup expirarea celor dou (2) minute ale intervalului de joc, partida trebuie s fie reluat cu o repunere a mingii n joc de ctre echipa A, de la linia de centru, pe partea opus mesei oficiale. Nici o echip nu-i pierde dreptul de repunere conform regulii posesiei alternative la urmtoarea situaie de angajare ntre doi. Comentariu 2 Ori de cte ori mingea ramne fixat ntre inel i panou, mai puin ntre aruncrile libere, este o situaie de angajare ntre doi, din care rezult o repunere n joc conform regulii posesiei alternative.Ca urmare a faptului c aceast situaie nu are ca rezultat posibilitatea de recuperare a mingii, ea nu poate fi considerat avnd aceeai influen n joc, ca atunci cnd mingea atinge, n mod obinuit, inelul. De aceea, dac echipa care a avut controlul mingii nainte ca aceasta s rmn fixat ntre inel i panou are drept de repunere n joc conform regulii posesiei alternative, ea va avea la dispoziie doar timpul rmas pe cronometrul de douzeci i patru (24) secunde, ca n orice alt situaie de angajare ntre doi. Exemplul 1 : n urma unei aruncri la co din aciune a lui A4, mingea rmne fixat ntre inel i panou. Echipa A are dreptul la repunerea n joc, conform procedurii posesiei alternative. Interpretare: Dup repunerea n joc, echipa A are la dispoziie, doar timpul rmas pe cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde. Exemplul 2 : n timp ce mingea este n aer, ca urmare a unei aruncri la co din aciune a lui A4, timpul de douzeci i patru (24) de secunde expir, dup care mingea rmne fixat ntre inel i panou. Echipa A are dreptul la repunerea n joc, conform procedurii posesiei alternative. Interpretare: Urmare a faptului c echipa A nu mai are la dispoziie timp rmas pe cronometrul de douzeci i patru (24) secunde, o abatere de la regula de douzeci i patru (24) secunde, s-a produs. Echipa B are dreptul la repunerea mingii n joc. Echipa A nu-i va pierde dreptul pentru urmtoarea repunere n joc conform regulii posesiei alternative, la urmtoarea situaie de angajare ntre doi.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 6 din 40

ART.16

CO: CND ESTE REUIT I VALOAREA SA

Comentariu ntr-o situaie de repunere n joc sau ntr-o situaie de recuperare a mingii n urma ultimei sau singurei aruncri libere, ntotdeauna o perioad de timp se scurge, din momentul n care juctorul din terenul de joc atinge mingea pn cnd acest juctor elibereaz mingea pentru o aruncare. Acest fapt este specific important s fie luat n considerare, aproape de sfritul unei perioade. Trebuie s existe un minim de timp disponibil pentru o astfel de aruncare nainte ca timpul s expire. Dac 0:00.3 secunde sunt afiate pe ecranul cronometrului de joc, este de datoria arbitrului (arbitrilor) s determine dac arunctorul a eliberat mingea nainte ca semnalul sonor al cronometrului de joc s se declaneze pentru sfritul perioadei de joc. n orice caz, dac 0:00.2 sau 0:00.1 secunde sunt afiate pe ecranul cronometrului de joc, singurul mod de a nscrie un co valabil din aciune, de ctre un juctor aflat n sritur, este prin voleibolare sau prin introducerea direct, de sus n jos, a mingii n co. Exemplu : Echipei A i este acordat mingea pentru o repunere n joc, cu: (a) 0:00.3 (b) 0:00.2 sau 0:00.1 afiate pe ecranul cronometrului de joc. Interpretare: n cazul (a), dac o aruncare la co din aciune este ncercat i semnalul sonor al cronometrului de joc se declaneaz pentru sfritul perioadei de joc, n timpul ncercrii este responsabilitatea arbitrilor s determine, dac mingea a fost eliberat nainte ca semnalul sonor al cronometrului de joc s se declaneze pentru sfritul perioadei de joc. n cazul (b), coul poate fi validat numai dac mingea, n timp ce se afl n aer, n urma unei pase din repunerea n joc, este voleibolat spre co sau este introdus direct n co de sus n jos.

ART.17

REPUNEREA MINGII N JOC

Comentariu 1 nainte ca mingea s fie eliberat, de juctorul care efectueaz repunerea n joc, exist acea posibilitate ca n micarea de repunere, juctorul cu mingea n mn (mini), s depeasc planul vertical coninnd linia care delimiteaz terenul de joc i care separ zona din interiorul limitelor terenului de joc de cea din afara limitelor terenului de joc. n astfel de situaii, va continua s fie responsabilitatea juctorului aprtor de a evita interferena cu repunerea n joc prin atingerea mingii n timp ce aceasta se afl, nc, n mna (minile) juctorului care efectueaz repunerea n joc. Exemplu : A4 efectueaz o repunere a mingii n joc. n timp ce ine mingea n mn (mini), juctorul A4 depete planul vertical care conine linia care delimiteaz terenul de joc, astfel nct mingea se afl deasupra zonei din interiorul limitelor jocului. B4 smulge mingea din mna (minile) lui A4 sau o atinge scond-o din mna (minile) lui A4, fr a cauza un contact fizic mpotriva lui A4. Interpretare: B4 interfereaz cu repunerea n joc, avnd ca rezultat ntrzierea relurii jocului. Un avertisment trebuie s-i fie acordat lui B4 i comunicat antrenorului principal al echipei B iar acest avertisment va fi valabil pentru toi juctorii echipei B pn la sfritul jocului. Pentru orice repetare a unei aciuni similare de ctre oricare juctor al echipei B, se va acorda o greeal tehnic.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 7 din 40

Comentariu 2 n timpul unei repuneri n joc, juctorul care efectueaz repunerea trebuie s paseze (nu s nmneze) mingea, unui coechipier aflat pe terenul de joc. Exemplu : n timpul unei repuneri n joc, A4 nmneaz mingea lui A5, aflat pe terenul de joc. Interpretare: O abatere la repunerea n joc a fost comis de A4. Mingea trebuie s prseasc mna (minile) juctorului, pentru ca repunerea s fie considerat regulamentar. Mingea este acordat echipei B, pentru o repunere n joc, din locul repunerii iniiale. Comentariu 3 n timpul unei repuneri n joc, alt juctor (ali juctori) nu trebuie s aib nici o parte a corpului lor peste linia care delimiteaz terenul de joc, nainte ca mingea s fie aruncat peste aceast linie. Exemplul 1 : Dup o abatere de minge afar din joc, A3 a primit mingea de la arbitru pentru o repunere n joc. A3: (a) Pune mingea pe podea, dup care mingea este luat de A2. (b) nmneaz mingea lui A2,aflat de asemenea n zona din afara limitei terenului de joc. Interpretare: Aceasta este o abatere a lui A2, deoarece acesta i mut corpul peste linia care delimiteaz terenul de joc nainte ca mingea repus de A3 s treac peste linia care delimiteaz terenul de joc. Exemplul 2 : Dup un co reuit din aciune sau dup o aruncare liber reuit de ctre echipa A, un minut de ntrerupere este acordat echipei B. Dup expirarea minutului de ntrerupere B3 primete mingea de la un arbitru pentru o repunere n joc, de la linia de fund. B3: (a) Pune mingea pe podea, dup care mingea este luat de B2. (b) nmneaz mingea lui B2, care se afl de asemenea n spatele liniei de fund. Interpretare: Joc regulamentar. Singura restricie pentru echipa B, de mnuire a mingii la repunerea n joc, este c juctorii acesteia, trebuie s paseze mingea pe terenul de joc, n timp de cinci (5) secunde. Comentariu 4 Dac un minut de ntrerupere este acordat echipei creia i-a fost acordat posesia mingii n terenul ei din spate, cnd cronometrul de joc arat 2:00 minute sau mai puin din perioada a patra sau din oricare perioad de prelungiri, repunerea n joc trebuie administrat de la linia de repunere situat pe partea opus mesei scorerului, n terenul din fa al acestei echipe. Juctorul care efectueaz repunerea trebuie s paseze mingea unui coechipier, n terenul su din fa. Exemplul 1 : n ultimul minut al jocului, A4 dribleaz mingea n terenul su din spate cnd un juctor al echipei B atinge mingea care iese n afara terenului de joc n dreptul prelungirii liniei de aruncri libere. (a) Un minut de ntrerupere este acordat echipei B. (b) Un minut de ntrerupere este acordat echipei A. (c) Un minut de ntrerupere este acordat prima dat echipei B i imediat dup aceea echipei A (sau vicecersa). Interpretare: n cazul (a) jocul se reia cu o repunere n joc de ctre echipa A, din prelungirea liniei de aruncri libere, din terenul su din spate.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 8 din 40

n cazul (b) i (c) jocul se reia cu o repunere n joc de ctre echipa A, de la linia de repunere din terenul din fa al echipei A, de pe partea opus mesei scorerului. Exemplul 2 : n ultimul minut de joc, A4 are de executat dou (2) aruncri libere. n timpul executrii celei de-a doua aruncri libere, A4 pete pe linia de aruncri libere cnd arunc i o abatere este sancionat. Echipa B solicit minut de ntrerupere. Interpretare: Jocul se va relua cu o repunere n joc a echipei B, de la linia de repunere din terenul din fa al echipei B, pe partea opus mesei scorerului. Exemplul 3 : Cnd cronometrul de joc arat 2:00 minute sau mai puin din perioada a patra sau din oricare perioad de prelungiri, A4 dribleaz de ase (6) secunde n terenul su din spate, cnd: (a) B4 atinge i deviaz mingea n afara terenului de joc. (b) B4 comite cea de-a treia greeal a echipei B n aceast perioad. Echipei A i se acord un minut de ntrerupere. Dup expirarea minutului de ntrerupere jocul este reluat de ctre A4 printr-o repunere n joc de la linia de repunere, din terenul din fa al echipei A, pe partea opus mesei scorerului. Interpretare: n ambele cazuri, echipa A va mai avea optsprezece (18) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) de secunde. Exemplul 4 : Cnd cronometrul de joc arat 2:00 minute sau mai puin din perioada a patra sau din oricare perioad de prelungiri, A4 dribleaz mingea n terenul su din fa cnd B3 atinge mingea i o deviaz n terenul din spate al echipei A, unde oricare juctor al echipei A, ncepe s dribleze mingea. Acum, B4 atinge i deviaz mingea n afara terenului de joc, n terenul din spate al echipei A, cu : (a) ase (6) secunde (b) aptesprezece (17) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeciipatru (24) de secunde. Echipei A i se acord un minut de ntrerupere. Dup expirarea minutului de ntrerupere, jocul este reluat de ctre A4 printr-o repunere n joc de la linia de repunere, din terenul din fa al echipei A, pe partea opus mesei scorerului. Interpretare: n ambele cazuri, cnd jocul se va relua, echipa A trebuie s aib doar, orict timp a rmas afiat, pe ecranul cronometrului de douzeciipatru (24) de secunde. Exemplul 5 : Cnd cronometrul de joc arat 2:00 minute sau mai puin din perioada a patra sau din oricare perioad de prelungiri, A4 dribleaz mingea n terenul su din fa cnd B3 atinge mingea i o deviaz n terenul din spate al echipei A, unde oricare juctor al echipei A, ncepe s dribleze mingea. Acum, B4 comite cea de-a treia greeal a echipei B n aceast perioad, n terenul din spate al echipei A, cu : (a) ase (6) secunde (b) aptesprezece (17) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeciipatru (24) de secunde. Echipei A i se acord un minut de ntrerupere. Dup expirarea minutului de ntrerupere, jocul este reluat de ctre A4 printr-o repunere n joc de la linia de repunere, din terenul din fa al echipei A, pe partea opus mesei scorerului.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 9 din 40

Interpretare: La reluarea jocului echipa A trebuie s aib (a) Patrusprezece (14) secunde (b) aptesprezece (17) secunde afiate pe ecranul cronometrului de douzeciipatru (24) de secunde. Exemplul 6 : Echipa A controleaz mingea, de cinci (5) secunde, n terenul su din spate cnd, A4 i B4 sunt implicai ntr-o situaie de ncierare. A4 i B4 sunt descalificai din joc, sanciunile corespunztoare greelilor descalificatoare se anuleaz reciproc i o repunere a mingii n joc se acord echipei A, din prelungirea liniei de centru pe partea opus mesei scorerului. nainte ca repunerea mingii n joc s fie administrat, un minut de ntrerupere i este acordat antrenorului echipei A. De unde trebuie administrat repunerea mingii n joc pentru reluarea jocului ? Interpretare: Repunerea mingii n joc trebuie administrat n acest caz, ntotdeauna, din prelungirea liniei de centru pe partea opus mesei scorerului i ntotdeauna cu timpul rmas pe afiajul cronometrului de douzeciipatru (24) de secunde, n situaia prezentat, cu nousprezece (19) secunde afiate pe ecranul cronometrului de douzeciipatru (24) de secunde. Comentariu 5 Mai sunt i alte situaii, n afara celor specificate n Art.17.2.3, n care repunerea mingii n joc trebuie efectuat de la nivelul prelungirii liniei de centru, din partea opus mesei scorerului. Exemplu: (a) Juctorul care efectueaz repunerea n joc din prelungirea liniei de centru, pe partea opus mesei scorerului, comite o abatere i mingea este acordat adversarilor pentru o repunere n joc, din locul repunererii n joc, iniiale. (b) Dac n timpul unei situaii de ncierare, membri ai ambelor echipe sunt descalificai i nu mai sunt sanciuni pentru alte greeli de rmase de administrat, iar la momentul n care jocul a fost oprit o echip avea controlul mingii sau avea dreptul la posesia mingii. Interpretare: n toate situaiile mai sus menionate, juctorul care efectueaz repunerea poate pasa mingea att n terenul din fa, ct i n terenul din spate. Comentariu 6 La o repunere n joc, urmtoarele situaii pot aprea: (a) Mingea este pasat pe deasupra coului i este atins de un juctor al oricrei echipe, prin introducerea pe dedesubt a minii prin co. (b) Mingea rmne fixat ntre inel i panou. (c) Mingea este aruncat n mod intenionat nspre inel pentru resetarea cronometrului de douzeci i patru ( 24) de secunde. Exemplul 1: La o repunere n joc, A4 paseaz mingea pe deasupra coului, unde este atins de un juctor al oricrei echipe, prin introducerea pe dedesubt a minii prin co. Interpretare: Aceasta este o abatere de interferen neregulamentar pe traiectoria mingii. Jocul se va relua cu o repunere n joc de ctre echipa advers din prelungirea liniei de aruncri libere. n cazul n care echipa aflat n aprare comite abaterea, nu pot fi acordate puncte echipei aflate n atac, devreme ce mingea nu a fost pasat din zona interioar a terenului de joc.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 10 din 40

Exemplul 2: Juctorul A4 care efectueaz repunerea n joc, paseaz mingea spre co i ea rmne fixat ntre inel i panou. Interpretare: Aceasta este o situaie de angajare ntre doi. Jocul se va relua prin aplicarea procedurii posesiei alternative. Dac echipa A va avea dreptul s repun mingea n joc, cronometrul de douzeci i patru (24) secunde nu trebuie s fie resetat. Exemplul 3: Cu cinci (5) secunde rmase pe afiajul cronometrului de dou zeci i patru (24) secunde, n timpul unei repuneri n joc A4 paseaz mingea spre co i aceasta atinge inelul. Interpretare: Operatorul de dou zeci i patru secunde (24) secunde nu trebuie s reseteze cronometrul su, deoarece cronometrul de joc nu a fost pornit, nc. Jocul va continua fr ntrerupere. Comentariu 7 Dup ce mingea a fost pus la dispoziia juctorului care efectueaz repunerea n joc, acest juctor nu trebuie s arunce mingea pe podea astfel nct, aceasta s ating interiorul terenului de joc i s fie atins din nou de acelai juctor, nainte ca aceasta s ating sau s fi fost atins de un alt juctor aflat n interiorul terenului de joc. Exemplu: Mingea este la dispoziia lui A4, pentru o repunere n joc. Apoi, A4, arunc mingea pe podea fcnd ca aceasta s ating : (a) Interiorul terenului de joc (b) Exteriorul terenului de joc iar apoi s o prind din nou. Interpretare: (a) A4, a comis o abatere de repunere a mingii n joc. Odat ce mingea a prsit mna (minile) juctorului care efectueaz repunerea i atinge interiorul terenului de joc, juctorul care efectueaz repunerea nu trebuie s ating mingea, nainte ca aceasta s ating (sau s fi fost atins) de un alt juctor aflat n interiorul terenului de joc. (b) Aciunea este regulamentar i numrarea celor cinci (5) secunde trebuie s continue.

ART.18/19 MINUT DE NTRERUPERE/ NLOCUIRE DE JUCTORI


Comentariu 1 Un minut de ntrerupere nu poate fi acordat nainte de pornirea timpului de joc pentru o perioad sau dup expirarea timpului de joc pentru o perioad. O nlocuire de juctori nu poate fi acordat nainte de pornirea timpului de joc pentru prima perioad sau dup ce timpul de joc al partidei a expirat. Orice nlocuire poate fi acordat n timpul intervalelor de joc. Exemplul 1: Dup ce mingea a prsit minile arbitrului principal la angajarea ntre doi dar nainte ca mingea s fie regulamentar atins, juctorul sritor A5 comite o abatere i mingea este acordat echipei B pentru repunere n joc. n acest moment, oricare dintre antrenori solicit un minut de ntrerupere sau o nlocuire.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 11 din 40

Interpretare: n ciuda faptului c jocul a nceput deja, minutul de ntrerupere sau nlocuirea nu vor fi acordate deoarece cronometrul de joc nu a fost pornit. Exemplul 2: Concomitent cu semnalul sonor al cronometrului de joc care indic sfritul unei perioade de joc sau a unei perioade de prelungiri, o greeal este sancionat i lui A4 i se acord dou (2) aruncri libere. Oricare dintre antrenorii principali solicit: (a) Minut de ntrerupere. (b) O nlocuire de juctori. Interpretare: (a) Un minut de ntrerupere nu se poate acorda pentru c timpul de joc pentru o perioad sau pentru o perioad de prelungiri a expirat. (b) O nlocuire poate fi acordat, numai dup ce aruncrile libere au fost executate i un interval de joc pentru urmtoarea perioad sau pentru perioada de prelungiri, a nceput. Comentariu 2 Dac semnalul sonor al cronometrului de dou zeci i patru (24) secunde se declaneaz n timp ce mingea se afl n aer, ca urmare a unei aruncri la co din aciune, aceasta nu este o abatere i cronometrul de joc nu se oprete. Dac aruncarea la co din aciune este reuit, n anumite condiii, exist oportunitatea pentru minut de ntrerupere sau nlocuire de juctori, pentru ambele echipe. Exemplu : n timpul unei aruncri la co din aciune, n timp ce mingea este n aer, se declaneaz semnalul sonor al cronometrului de 24 de secunde. Mingea intr n co. n acest moment, oricare sau ambele echipe solicit: (a) Minute de ntrerupere. (b) nlocuiri de juctori. Interpretare: (a) Aceasta este o oportunitate pentru minut de ntrerupere, numai pentru echipa care nu a marcat. Dac echipei care nu a marcat i se acord minut de ntrerupere, echipei adverse i se va acorda ,de asemenea, minut de ntrerupere iar ambele echipe pot efectua nlocuiri de juctori, dac ele solicit. (b) Aceasta este o oportunitate pentru nlocuire de juctori, numai pentru echipa care nu a marcat i numai cnd cronometrul de joc arat 2:00 minute sau mai puin din perioada a patra sau din oricare perioad de prelungiri. Dac echipei care nu a marcat i se acord posibilitatea de a efectua nlocuire de juctori, echipei adverse i se va acorda , de asemenea, posibilitatea de a efectua nlocuire de juctori, iar ambelor echipe se poate acorda minut de ntrerupere, dac ele solicit. Comentariu 3 Dac solicitarea pentru minut de ntrerupere sau nlocuire de juctori (pentru orice juctor inclusiv a celui care execut aruncri libere) a fost fcut dup ce mingea este la dispoziia executantului aruncrlor libere pentru prima sau singura aruncare liber, minutul de ntrerupere sau nlocuirea de juctori fi acordat ambelor echipe, dac: (a) Ultima sau singura aruncare liber este reuit, sau (b) Ultima sau singura aruncare liber este urmat de o repunere n joc din prelungirea liniei de centru, pe partea opus mesei scorerului sau pentru orice motiv valabil, mingea va rmne moart dup ultima sau singura aruncare liber.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 12 din 40

Exemplul 1: Lui A4 i se acord dou (2) aruncri libere. Echipa A sau echipa B solicit un minut de ntrerupere sau o nlocuire de juctori: (a) nainte ca mingea s fie la dispoziia executantului aruncrilor libere, A4. (b) Dup executarea primei aruncri libere. (c) Dup ce a doua aruncare liber a fost reuit dar nainte ca mingea s fie la dispoziia juctorului care efectueaz repunerea n joc de sub co. (d) Dup ce a doua aruncare liber a fost reuit dar dup ce mingea este la dispoziia juctorului care efectueaz repunerea n joc de sub co. Interpretare: (a) Minutul de ntrerupere sau nlocuirea de juctori se acord imediat, nainte de prima ncercare a aruncrii libere. (b) Minutul de ntrerupere sau nlocuirea de juctori se acord dup ultima aruncare liber dac este reuit. (c) Minutul de ntrerupere sau nlocuirea de juctori se acord imediat, nainte de repunerea n joc. (d) Minutul de ntrerupere sau nlocuirea de juctori nu se acord. Exemplul 2: Lui A4 i se acord dou (2) aruncri libere. Dup executarea primei aruncri libere, echipa A sau echipa B, solicit un minut de ntrerupere sau o nlocuire de juctori. n timpul ncercrii ultimei aruncri libere: (a) Mingea ricoeaz din inel i jocul continu. (b) Aruncarea liber este reuit. (c) Mingea nu atinge inelul i nici nu intr n co. (d) A4 calc linia de aruncri libere n timpul executrii aruncrii libere i abaterea este sancionat. (e) B4 pete n zona de restricie nainte ca mingea s prseasc mna lui A4. Abaterea lui B4 este sancionat iar aruncarea liber a lui A4 ratat. Interpretare: (a) Nu se va acorda minutul de ntrerupere sau nlocuirea de juctori. (b), (c) i (d) Minutul de ntrerupere sau nlocuirea de juctori se va acorda imediat. (e) nc o aruncare liber i este acordat lui A4 i dac aceasta este reuit minutul de ntrerupere sau nlocuirea de juctori se va acorda imediat. Comentariu 4 Dac, n urma solicitrii unui minut de ntrerupere, o greeal este comis de una dintre echipe,minutul de ntrerupere nu trebuie s nceap pn cnd, arbitrul a terminat toat comunicarea sa cu masa scorerului, semnaliznd acea greeal.n cazul celei de-a cincea greeli comise de juctor, comunicarea va include n completare procedura de nlocuire, necesar.ndat ce procedura de nlocuire a fost terminat, minutul de ntrerupere trebuie s nceap cnd un arbitru fluier i arat semnul convenional pentru minut de ntrerupere. Exemplul 1: Un minut de ntrerupere este solicitat de ctre antrenorul principal al echipei A, dup care B4 comite a cincea sa greeal personal. Interpretare: Oportunitatea acordrii minutului de ntrerupere nu va ncepe pn cnd toat comunicarea cu masa scorerului, referitoare la aceast greeal, a fost terminat iar nlocuitorul lui B4 a devenit juctor.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 13 din 40

Exemplul 2: Antrenorul principal al echipei A solicit minut de ntrerupere, dup care, orice juctor comite o greeal. Interpretare: Echipelor li se va permite s se ndrepte spre bncile lor, dac ele au luat la cunotin de faptul c un minut de ntrerupere a fost solicitat, chiar dac formal acea perioad a minutului de ntrerupere nu a nceput nc. Comentariu 5 Dac arbitri descoper c, mai mult de cinci (5) juctori ai aceleai echipe particip pe terenul de joc n acelai timp, eroarea trebuie corectat ct mai repede posibil, fr a pune echipa advers ntr-o situaie de dezavantaj. Presupunnd c arbitri i oficialii i-au ndeplinit atribuiile corect, nseamn c un (1) juctor trebuie s fi reintrat sau s fi rmas n joc, neregulamentar. De aceea, arbitri trebuie s solicite ca acest juctor s prseasc imediat terenul de joc i o greeal tehnic se va acorda antrenorului principal al acestei echipe, nregistrat n foaia oficial de joc cu litera B. Antrenorul principal este responsabil s se asigure c procedura de nlocuire s-a aplicat corect i c juctorul nlocuit a prsit terenul de joc imediat dup nlocuire. Exemplu: n timp ce partida se joac, se descoper c echipa A are mai mult de cinci (5) juctori pe terenul de joc. (a) La momentul descoperirii, echipa B (cu 5 juctori pe teren) controleaz mingea. (b) La momentul descoperirii, echipa A (cu mai mult de 5 juctori pe teren) controleaz mingea. Interpretare: (a) Jocul va fi oprit imediat, mai puin n cazul n care echipa B ar fi pus ntr-o situaie de dezavantaj. (b) Jocul va fi oprit imediat. n ambele situaii juctorul care a reintrat (sau a rmas) n joc neregulamentar, trebuie s prseasc terenul de joc i o greeal tehnic se va acorda antrenorului principal al echipei A, nregistrat n foaia oficial de joc cu B. Comentariu 6 Dup ce se descoper c echipa A particip cu mai mult de cinci (5) juctori pe terenul de joc, de asemenea se mai descoper c, puncte au fost marcate sau o greeal a fost comis de juctorul A5 n timp ce acesta participa neregulamentar n joc. Toate punctele marcate astfel, rmn valabile i orice greeal (greeli) comise de (sau mpotriva) acest(ui) juctor trebuie considerate ca greeli de juctor. Exemplu: Arbitri realizeaz c A5 este al aselea juctor al echipei A pe terenul de joc i ntrerup jocul dup ce: (a) A5 a comis o greeal ofensiv. (b) A5 a nscris un co din aciune. (c) B5 a comis o greeal asupra lui A5, n timpul aruncrii sale la co din aciune, nereuite. Interpretare: (a) Greeala lui A5 este o greeal de juctor. (b) Coul nscris de A5 rmne valabil (c) Oricare juctor al echipei A, aflat pe terenul de joc la momentul n care greeala a fost sancionat, va putea executa aruncrile libere.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 14 din 40

Comentariu 7 Art. 18 i 19 precizeaz cnd o oportunitate pentru, un minut de ntrerupere sau o nlocuire de juctori, ncepe i nceteaz. Antrenorii care solicit un minut de ntrerupere sau care doresc efectuarea unei nlocuiri de juctori, trebuie s cunoasc aceste limite,n caz contrar minutul de ntrerupere sau nlocuirea de juctori, nu se va acorda imediat. Exemplul 1: O oportunitate pentru o nlocuire de juctori sau pentru un minut de ntrerupere tocmai a ncetat, cnd antrenorul principal al echipei A alearg spre masa scorerului solicitnd zgomotos acordarea unei nlocuiri de juctori sau a unui minut de ntrerupere. Scorerul reacioneaz greit i declaneaz semnalul su sonor. Arbitrul fluier i ntrerupe jocul. Interpretare: Datorit ntreruperii jocului de ctre arbitrul care a fluierat, mingea este moart iar cronometrul de joc rmne oprit ceea ce n mod normal ar rezulta, o oportunitate de nlocuire sau de minut de ntrerupere.Totui, pentru c solicitarea a fost fcut prea trziu, nlocuirea de juctori sau minutul de ntrerupere nu se va acorda. Jocul trebuie reluat imediat. Exemplul 2: O abatere de intervenie neregulamentar la mingea aruncat spre co sau de interferen neregulamentar pe traiectoria mingii spre co, se produce n timpul jocului.nlocuitori, de la oricare echip sau de la ambele echipe, ateapt la masa scorerului s intre n joc sau un minut de ntrerupere a fost solicitat de oricare dintre echipe. Interpretare: Abaterea cauzeaz oprirea cronometrului de joc s fie iar mingea va deveni moart. nlocuirea de juctori sau minutul de ntrerupere, vor fi permise. Comentariu 8 Fiecare minut de ntrerupere trebuie s dureze un (1) minut. Echipele trebuie s se ntoarc prompt pe terenul de joc, dup ce arbitrul fluier i face semn echipelor s intre pe terenul de joc. Uneori, o echip prelungete minutul de ntrerupere peste minutul alocat, ctignd un avantaj prin extinderea minutului de ntrerupere i cauznd, de asemenea, ntrzierea relurii jocului. Acestei echipe,trebuie s-i fie acodat un avertisment de ctre arbitru. Dac echipa ignor avertismentul primit, un minut de ntrerupere suplimentar, se va acorda echipei respective. Dac echipa nu mai are minute de ntrerupere rmase, o greeal tehnic pentru ntrzierea jocului se va acorda antrenorului principal, nregistrat n foaia oficial de joc cu litera C. Exemplu: Perioada minutului de ntrerupere expir i arbitrul face semn echipei A s intre pe terenul de joc.Antrenorul principal A, continu s dea instruciuni echipei sale, care nc, rmne n zona bncii. Arbitrul mai face un semn echipei A s intre pe terenul de joc i (a) Echipa A reintr, finalmente, pe terenul de joc. (b) Echipa A continu s rmn n zona bncii sale. Interpretare: (a) Dup ce echipa ncepe s reintre pe terenul de joc, arbitrul va avertiza antrenorul principal, c dac acelai comportament este repetat, un minut de ntrerupere suplimentar va fi nregistrat n contul echipei A. (b) Un minut de ntrerupere, fr avertisment, i se acord echipei A. Dac echipa A nu mai are nici un minut de ntrerupere rmas, o greeal tehnic pentru ntrzierea jocului i se va acorda antrenorului principal, nregistrat n foaia oficial de joc cu litera C.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 15 din 40

ART.24

DRIBLINGUL

Comentariu Dac un juctor arunc deliberat mingea n panou (fr s ncerce s execute o aruncare la co din aciune) aciunea este considerat identic cu cea n care juctorul arunc mingea pe podea. Dac apoi, juctorul atinge mingea din nou, nainte ca aceasta s ating (sau s fie atins) un alt juctor, aciunea se consider la fel ca driblingul. Exemplul 1: A4 nu a nceput driblingul cnd arunc mingea n panou i o prinde din nou, nainte ca alt juctor s fi atins mingea. Interpretare: Dup prinderea mingii, A4 poate executa o pas sau o aruncare la co, dar nu poate ncepe un nou dribling. Exemplul 2: Dup terminarea driblingului, fie n poziie static sau n micare, A4 arunc mingea n panou i o prinde sau o atinge din nou, nainte ca aceasta s fie atins de alt juctor. Interpretare: A4 a comis o abatere de dublu dribling.

ART.25

ABATEREA DE PAI

Comentariu Este regulamentar dac un juctor care este ntins pe podea ctig controlul mingii. Este regulamentar dac un juctor care ine mingea, cade pe podea. Este, de asemenea, regulamentar dac, dup ce cade pe podea, juctorul alunec puin. Totui dac, dup aceea, juctorul se rostogolete sau ncearc s se ridice de pe podea, n timp ce ine mingea n mini, este o abatere. Exemplul 1: A3, n timp ce ine mingea, i pierde echilibrul i cade pe podea. Interpretare: Aciunea de cdere, neintenionat, pe podea a lui A3, este regulamentar. Exemplul 2: n timp ce este ntins pe podea, A3 ctig controlul mingii. Apoi, A3 (a) Paseaz mingea lui A4. (b) ncepe un dribling, n timp ce, nc, este ntins pe podea. (c) ncearc s se ridice de pe podea, n timp ce, nc, ine mingea. Interpretare: n cazurile (a) i (b) aciunile lui A3 sunt regulamentare. n cazul (c) o abatere de pai s-a produs. Exemplul 3: A3, n timp ce ine mingea, cade i datorit ineriei, alunec pe podea. Interpretare: Aciunea de alunecare neintenionat a lui A3, nu constitue o abatere.Totui, dac acum, A3 se rostogolete sau ncearc s se ridice n timp ce nc, ine mingea, o abatere de pai s-a produs.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 16 din 40

ART.28

OPT SECUNDE

Comentariu 1 Aplicarea acestei reguli este bazat numai pe numrarea individual a celor opt (8) secunde, de ctre un arbitru.n cazul oricrei discrepane aprute ntre numrul secundelor numrate de ctre un arbitru i cele afiate pe ecranul cronometrului de dou zeci i patru (24) de secunde, decizia arbitrului trebuie s prevaleze. Exemplu: A4 dribleaz mingea n terenul su din spate, cnd arbitrul sancioneaz o abatere de opt (8) secunde. Afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde arat c numai apte (7) secunde au trecut. Interpretare: Decizia arbitrului este corect. Numai arbitrul este responsabil s decid, cnd o perioad de opt (8) secunde a expirat. Comentariu 2 Numrarea celor opt (8) secunde, n terenul din spate este ntrerupt datorit unei situaii de angajare ntre doi. Dac urmare a acestei situaii, repunerea n joc, conform regulii posesiei alternative, este acordat echipei care anterior a avut controlul mingii, aceast echip va avea la dispoziie numai timpul rmas din perioada de opt (8) secunde. Exemplu: Echipa A controla mingea n terenul ei din spate, de cinci (5) secunde, cnd o situaie de angajare ntre doi, s-a produs. Echipa A are dreptul la urmtoarea repunere n joc conform regulii posesiei alternative. Interpretare: Echipa A va avea la dispoziie, numai trei (3) secunde pentru a face ca mingea, s fie n terenul su din fa. Comentariu 3 n timpul unui dribling din terenul din spate spre terenul din fa, mingea este n terenul din fa al echipei cnd, ambele picioare ale juctorului care dribleaz ct i mingea, sunt n contact cu terenul din fa. Exemplu 1: A1 ncalec linia de centru. El primete o pas de la A2 care este n terenul su din spate. Dup aceea A1 paseaz mingea napoi lui A2, care este nc n terenul din spate. Interpretare: Joc regulamentar. A1 nu are ambele picioare n contact complet cu terenul su din fa i, prin urmare, are dreptul s paseze mingea n terenul din spate. Numrarea celor opt (8) secunde trebuie s continue. Exemplu 2: A2 dribleaz mingea dinspre terenul su din spate i i sfrete driblingul , innd mingea n mini i nclecnd linia de centru. Apoi, A2 paseaz mingea lui A1 care, de asemenea, ncalec linia de centru. Interpretare: Joc regulamentar. A2 nu a are ambele picioare n contact complet cu terenul su din fa i de aceea are dreptul s-i paseze lui A1 care, de asemenea, nu este n terenul su din fa. Numrarea celor opt (8) secunde trebuie s continue.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 17 din 40

Exemplu 3: A2 dribleaz mingea dinspre terenul su din spate i are deja un (1) picior (dar nu ambele picioare) n terenul su din fa. Apoi, A2 paseaz mingea lui A1 care ncalec linia de centru. Dup aceea, A1 ncepe s dribleze mingea n terenul su din spate. Interpretare: Joc regulamentar. A2 nu a are ambele picioare n contact complet cu terenul su din fa i de aceea are dreptul s-i paseze lui A1 care, de asemenea, nu este n terenul su din fa. De aceea, A1 are dreptul s dribleze mingea n terenul su din spate. Numrarea celor opt (8) secunde trebuie s continue. Exemplu 4: A4 avanseaz driblnd mingea dinspre terenul su din spate i oprete naintarea, driblnd nc, n timp ce : (a) ncalec linia de centru (b) Ambele picioare sunt n terenul din fa dar mingea este driblat n terenul din spate. (c) Ambele picioare sunt n terenul din spate dar mingea este driblat n terenul din fa. (d) Ambele picioare sunt n terenul din fa dar mingea este driblat n terenul din spate, dup care A4 revine cu ambele picioare n terenul su din spate. Interpretare: n toate cazurile, juctorul care dribleaz, A4 continu s fie n terenul su din spate pn cnd att ambele sale picioare ct i mingea sunt n contact complet cu terenul din fa. Numrarea celor opt (8) secunde trebuie s continue, n fiecare situaie.

ART.29

DOUZECI I PATRU SECUNDE

Comentariu 1 O aruncare la co din aciune, este ncercat aproape de sfritul perioadei de douzeci i patru (24) secunde iar semnalul sonor se declaneaz n timp ce mingea se afl n aer.Dac mingea nu atinge inelul s-a produs o abatere, n afar de cazul n care echipa advers a ctigat, imediat i clar, controlul mingii. Mingea va fi acordat echpei adverse pentru o repunere n joc, din locul cel mai apropiat de cel n care jocul a fost oprit de ctre arbitru, exceptnd zona aflat direct n spatele panoului. Exemplul 1: n urma unei aruncri la co din aciune a lui A5 mingea este n aer, cnd semnalul sonor al cronometrului de douzeci i patru (24) secunde se declaneaz. Mingea atinge panoul iar apoi se rostogolete pe podea, unde este atins de B4, apoi de A4 i n final este controlat de B5. Interpretare: Aceasta este o abatere de douzeci i patru (24) secunde pentru c mingea nu a atins inelul iar apoi nu a fost controlat imediat i clar, de ctre echipa advers, Exemplul 2: n timpul unei aruncri la co din aciune a lui A5 mingea atinge panoul, dar nu atinge inelul. Mingea este atins apoi, la recuperare, dar nu este controlat de B5, dup care A5 ctig controlul mingii. n acest moment semnalul sonor al cronometrului de douzeci i patru (24) secunde se declaneaz. Interpretare: O abatere de la regula de douzeci i patru (24) secunde, s-a produs. Cronometrul de douzeci i patru (24) secunde, continu numrtoarea secundelor fiind c mingea nu a atins inelul i mingea este controlat din nou de un juctor al echipei A.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 18 din 40

Exemplul 3: A4 arunc la co din aciune, la sfritul unei perioade de douzeci i patru (24) secunde. Mingea este blocat regulamentar de B4 i apoi semnalul sonor al cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, se declaneaz. Dup semnal, B4 comite o greeal asupra lui A4. Interpretare: O abatere de la regula de douzeci i patru (24) secunde, s-a produs. Greeala lui B4 trebuie s fie neglijat, n afar de cazul n care, aceasta este tehnic, antisportiv sau descalificatoare. Exemplul 4: n urma unei aruncri la co din aciune a lui A4 mingea este n aer, cnd semnalul sonor al cronometrului de douzeci i patru (24) secunde se declaneaz. Mingea nu atinge inelul, dup care o situaie de minge inut ntre A5 i B5, este imediat sancionat. Interpretare: O abatere de la regula de douzeci i patru (24) secunde, s-a produs. Echipa B nu a obinut un control imediat i clar, al mingii. Exemplul 5: A4 elibereaz mingea n urma unei aruncri la co din aciune. n timp de mingea se afl n aer, perioada cronometrului de dou zeci i patru (24) secunde expir. Mingea nu atinge inelul, dar l atinge pe B4 aflat n interiorul terenului de joc i apoi iese n afara terenului de joc. Interpretare: O abatere de la regula de douzeci i patru (24) secunde, s-a produs pentru c echipa B nu a obinut un control imediat i clar, al mingii. Comentariu 2 Dac semnalul sonor al cronometrului de douzeci i patru (24) secunde se declaneaz ntr-o situaie n care, dup aprecierea arbitrilor, echipa advers va ctiga controlul imediat i clar al mingii, semnalul trebuie s fie neglijat iar jocul va continua. Exemplu: n apropiere de terminarea perioadei de douzeci i patru (24) secunde, n urma unei pase a lui A4, mingea nu este prins de A5 (ambii juctori se afl n terenul lor din fa), i mingea se rostogolete n terenul din spate al echipei A. nainte ca B4 s ctige controlul mingii, avnd culoar liber ctre coul advers, se declaneaz semnalul sonor al cronometrului de douzeci i patru (24) secunde. Interpretare: Dac B4, obine un control imediat i clar al mingii semnalul trebuie neglijat i jocul va continua. Comentariu 3 Dac echipei, care controla mingea, i este acordat o repunere n joc conform regulii posesiei alternative, aceast echip va avea la dispoziie numai timpul care a rmas pe cronometrul de douzeci i patru (24) secunde, la momentul la care situaia de angajare ntre doi s-a produs. Exemplul 1: Echipa A controleaz mingea, cu zece (10) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru secunde, cnd se produce o situaie de minge inut. Repunerea n joc conform regulii posesiei alternative, este acordat : (a) Echipei A (b) Echipei B

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 19 din 40

Interpretare: (a) Echipa A va mai avea la dispoziie, numai cele zece (10) secunde rmase, pe cronometrul de douzeci i patru (24) secunde. (b) Echipa B va avea la dispoziie o nou perioad de douzeci i patru (24) secunde. Exemplul 2: Echipa A controleaz mingea, cu zece (10) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru secunde, cnd mingea iese afar din joc. Arbitri nu cad de acord, care dintre juctorii A4 sau B4 a fost ultimul care a atins mingea, nainte ca aceasta s ias afar din joc. Prin urmare o situaie de angajare ntre doi s-a produs, iar repunerea n joc conform regulii posesiei alternative, revine: (a) Echipei A (b) Echipei B Interpretare: (a) Echipa A va mai avea la dispoziie, numai cele zece (10) secunde rmase, pe cronometrul de douzeci i patru (24) secunde. (b) Echipa B va avea la dispoziie, o nou perioad de douzeci i patru (24) secunde. Comentariu 4 Dac jocul este oprit de un arbitru pentru o greeal sau pentru o abatere (nu pentru c mingea a ieit afar din joc) comis de echipa care nu avea controlul mingii iar posesia mingii este acordat aceleai echipe care anterior avea controlul mingii, n terenul su din fa, cronometrul de douzeci i patru (24) secunde, va fi resetat dup cum urmeaz: Dac patrusprezece (14) sau mai multe secunde sunt afiate pe ecranul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, la momentul la care jocul a fost oprit, cronometrul de douzeci i patru (24) secunde nu trebuie resetat, iar jocul trebuie s continue de la timpul la care a fost oprit. Dac treisprezece (13) sau mai puine secunde sunt afiate pe ecranul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, la momentul la care jocul a fost oprit, cronometrul de douzeci i patru (24) secunde trebuie resetat la patrusprezece (14) secunde. Exemplul 1: B4 comite o abatere de minge afar din joc, n terenul din fa al echipei A. Afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, indic opt (8) secunde rmase. Interpretare: Echipa A va mai avea la dispoziie, numai opt (8) secunde rmase, pe cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde. Exemplul 2: A4 dribleaz mingea n terenul su din fa i o greeal este comis asupra sa de ctre B4. Aceasta este a doua greeal a echipei B, n aceast perioad. Afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, indic trei (3) secunde rmase. Interpretare: Echipa A va mai avea patrusprezece (14) secunde, rmase pe cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde. Exemplul 3: Cu patru (4) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) de secunde, echipa A controleaz mingea n terenul su din fa, cnd : (a) A4 (b) B4 se accidenteaz i arbitri ntrerup jocul.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 20 din 40

Interpretare: Echipa A, va avea la dispoziie : (a) patru (4) secunde (b) patrusprezece (14) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde. Exemplul 4: A4 elibereaz mingea urmare a unei aruncri la co din aciune. n timp ce mingea este n aer, o dubl greeal mpotriva lui A5 i B5 este sancionat, cu ase (6) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde. Mingea nu intr n co. Sgeata posesiei alternative indic urmtorul drept de posesie pentru echipa A. Interpretare: Echipa A va mai avea la dispoziie ase (6) secunde rmase, pe cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde. Exemplul 5: Cu cinci (5) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) de secunde, A4 dribleaz mingea, cnd o greeal tehnic este acordat lui B4, urmat de o greeal tehnic acordat antrenorului A. Interpretare: Dup anularea sanciunilor echivalente, jocul trebuie reluat cu o repunere n joc pentru echipa A, avnd la dispoziie cinci (5) secunde rmase pe cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde. Exemplul 6: Cu (a) asesprezece (16) secunde (b) doisprezece (12) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) de secunde, B4 n terenul su din spate, uteaz mingea sau o lovete cu pumnul, deliberat. Interpretare: Abatere comis de echipa B. Dup repunerea n joc din terenul su din fa, echipa A va mai avea la dispoziie : (a) asesprezece (16) secunde (b) patrusprezece (14) secunde rmase pe cronometrul de douzeci i patru (24) secunde. Exemplul 7: n timpul repunerii n joc efectuat de A2, B4 aflat n terenul su din spate i plaseaz braul peste linia care delimiteaz terenul de joc i blocheaz pasa ctre A4, cu (a) nousprezece (19) secunde (b) unusprezece (11) secunde rmase pe cronometrul de douzeci i patru (24) secunde. Interpretare: Abatere comis de B4. Dup repunerea n joc din terenul su din fa, echipa A va mai avea la dispoziie : (a) nousprezece (19) secunde (b) patrusprezece (14) secunde rmase pe cronometrul de douzeci i patru (24) secunde.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 21 din 40

Exemplul 8: A4 dribleaz mingea n terenul su din fa, n momentul n care B4 comite o greeal antisportiv asupra lui A4 cu ase (6) secunde rmase pe cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde. Interpretare: Indiferent dac aruncrile libere sunt reuite sau nereuite, echipei A trebuie s i se acorde repunerea n joc din prelungirea liniei de centru, pe partea opus mesei scorerului. Echipa A va avea o nou perioad de douzeci i patru (24) de secunde. Aceeai interpretare este valabil i n cazul unei greeli tehnice sau descalificatoare. Comentariu 5 Dac jocul este oprit de ctre un arbitru, pentru orice motiv valabil care nu are legtur cu nici una dintre echipe i dac dup aprecierea arbitrilor echipa advers ar fi pus ntr-o situaie de dezavantaj, cronometrul de douzeci i patru (24) secunde trebuie s continue de la timpul la care a fost oprit. Exemplul 1: Cu 0:25 rmase de jucat,n ultimul minut al partidei i la scorul A 72 B 72, echipa A ctig controlul mingii pe care o dribleaz douzeci (20) secunde, cnd jocul este oprit de ctre arbitri, datorit faptului c, (a) Cronometrul de joc sau cronometrul de douzeci i patru (24) secunde nu funcioneaz sau nu poate fi pornit. (b) O sticl a fost aruncat pe terenul de joc. (c) Cronometrul de douzeci i patru (24) secunde, a fost resetat din greeal. Interpretare: n toate cazurile de mai sus, jocul trebuie reluat cu o repunere n joc a echipei A i cu patru (4) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde. Echipa B ar fi ntr-o situaie de dezavantaj, dac jocul s-ar relua cu o nou perioad de (24) secunde. Exemplul 2: Dup o aruncare la co din aciune a lui A3, mingea ricoeaz din inel i apoi este controlat de A5. Nou (9) secunde mai trziu semnalul sonor al cronometrului de douzeci i patru (24) secunde se declaneaz din greeal. Arbitri ntrerup jocul. Interpretare: Echipa A avnd controlul mingii, ar fi pus ntr-o situaie de dezavantaj dac acest caz ar fi considerat o abatere de douzeci i patru (24) secunde. Dup consultarea comisarului i a operatorului cronometrului de douzeci i patru (24) de secunde, arbitri reiau jocul cu o repunere n joc de ctre echipa A, cu cincisprezece (15) secunde rmase la dispoziie, pe cronometrul de (24) secunde. Exemplul 3: Cu patru (4) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, A4 ncearc o aruncare la co din aciune. Mingea nu atinge inelul, dar operatorul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, n mod eronat reseteaz cronometrul. Echipa A efectueaz recuperarea iar dup scurt timp, A5 nscrie un co din aciune. La acest moment, arbitri contientizeaz ceea ce s-a ntmplat n aceast situaie. Interpretare: Arbitri (dup consultarea comisarului, dac este prezent) trebuie s confirme c mingea nu a atins inelul n urma aruncrii la co din aciune a lui A4. Apoi, ei trebuie s decid dac mingea a prsit mna (minile) lui A5, nainte ca semnalul sonor al cronometrului de douzeci i patru (24) secunde s se fi declanat, dac resetarea cronometrului n-ar fi avut loc. Dac acest fapt s-a ntmplat coul nscris va conta; dac nu, o abatere de douzeci i patru (24) secunde s-a produs iar coul nscris de A5 nu va conta.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 22 din 40

Comentariu 6 Cnd o repunere a mingii n joc, este acordat echipei aflate n atac, ca urmare a unei greeli tehnice, antisportive sau descalificatoare, cnd cronometrul de joc arat 2:00 minute sau mai puin din perioada a patra sau din oricare perioad de prelungiri, repunerea n joc trebuie s fie administrat din prelungirea liniei de centru, pe partea opus mesei scorerului. Cronometrul de douzeci i patru (24) secunde, trebuie resetat la douzeci i patru (24) secunde, indiferent dac sau nu, un minut de ntrerupere este de asemenea acordat, echipei aflate n atac n timpul ultimelor dou minute ale jocului. Exemplu: Cnd cronometrul de joc arat 2:00 minute sau mai puin din perioada a patra, A4 dribleaz mingea n terenul su din fa, cu ase (6) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, cnd: (a) B4 comite o greeal antisportiv. (b) Antrenoul principal al echipei B este sancionat cu greeal tehnic. Un minut de ntrerupere, este acum acordat oricrui antrenor principal, al echipei A sau al echipei B. Interpretare: Dac aruncrile libere sunt reuite sau ratate i indiferent de antrenorul care a solicitat minutul de ntrerupere, echipei A trebuie s-i fie acordate, repunerea mingii n joc din prelungirea liniei de centru, pe partea opus mesei scorerului. Achipa A, trebuie s aib, de asemenea o nou perioad de douzeci i patru (24) secunde. Comentariu 7 Cnd mingea a fost eliberat din mn (mini) n urma unei aruncri la co din aciune, iar apoi echipa aflat n aprare este sancionat cu o greeal, cronometrul de douzeci i patru (24) secunde trebuie s fie resetat dup cum urmeaz : dac patrusprezece (14) sau mai multe secunde sunt afiate pe ecranul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde la momentul la care jocul a fost oprit, cronometrul de douzeci i patru (24) secunde nu trebuie s fie resetat, dar trebuie s continue de la momentul la care a fost oprit. dac treisprezece (13) sau mai puine secunde sunt afiate pe ecranul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, la momentul la care jocul a fost oprit, cronometrul de douzeci i patru (24) secunde trebuie resetat la patrusprezece (14) secunde. Exemplul 1: A1 elibereaz mingea n urma unei aruncri la co din aciune. n timp ce mingea se afl n aer, cu zece (10) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, aprtorul B2 este sancionat cu o greeal personal comis asupra lui A4. Aceasta este a 2-a greeal a echipei B, n aceast perioad. Mingea : (a) Intr n co. (b) Lovete inelul, dar nu intr n co. Interpretare: (a) Coul nscris de A1 este valabil, iar mingea va fi acordat echipei A pentru repunerea mingii n joc, din locul cel mai apropiat de cel n care greeala s-a produs, cu patrusprezece (14) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde. (b) Mingea va fi acordat echipei A, pentru o repunere n joc, din locul cel mai apropiat de cel n care greeala s-a produs, cu patrusprezece (14) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 23 din 40

Exemplul 2: A1 elibereaz mingea n urma unei aruncri la co din aciune. n timp ce mingea se afl n aer, perioada cronometrului de douzeci i patru (24) secunde expir, iar apoi aprtorul B2 este sancionat cu o greeal personal comis asupra lui A4. Aceasta este a 2-a greeal a echipei B, n aceast perioad. Mingea : (a) Intr n co. (b) Lovete inelul, dar nu intr n co. Interpretare: (a) Coul nscris de A1 este valabil, iar mingea va fi acordat echipei A pentru repunerea mingii n joc, din locul cel mai apropiat de cel n care greeala s-a produs, cu patrusprezece (14) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde. (b) Mingea va fi acordat echipei A, pentru o repunere n joc, din locul cel mai apropiat de cel n care greeala s-a produs, cu patrusprezece (14) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde. Exemplul 3: A1 elibereaz mingea n urma unei aruncri la co din aciune. n timp ce mingea se afl n aer, cu zece (10) secunde rmase pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde, aprtorul B2 este sancionat cu o greeal personal comis asupra lui A4. Aceasta este a 5-a greeal a echipei B, n aceast perioad. Mingea : (a) Intr n co. (b) Lovete inelul, dar nu intr n co. Interpretare: (a) Coul nscris de A1 este valabil i dou (2) aruncri libere se vor acorda lui A4. (b) Dou (2) aruncri libere se vor acorda lui A4. Exemplul 4: A1 elibereaz mingea n urma unei aruncri la co din aciune. n timp ce mingea se afl n aer, perioada cronometrului de douzeci i patru (24) secunde expir, iar apoi aprtorul B2 este sancionat cu o greeal personal comis asupra lui A4. Aceasta este a 5-a greeal a echipei B, n aceast perioad. Mingea : (a) Intr n co. (b) Lovete inelul, dar nu intr n co. Interpretare: (a) Coul nscris de A1 este valabil i dou (2) aruncri libere se vor acorda lui A4. (b) Dou (2) aruncri libere se vor acorda lui A4.

ART.30

MINGE NTOARS N TERENUL DIN SPATE

Comentariu 1 n timp ce se afl n aer, un juctor pstreaz acelai statut raportat fa de sol, acesta fiind considerat n locul unde a atins ultima dat podeaua, nainte de a sri. Totui, cnd un juctor aflat n aer, a srit din terenul su din fa i ctig un nou control al mingii n timp ce nc se afl n aer, el este primul juctor din echip, care asigur controlul mingii pentru echipa sa. Dac apoi, ineria sa, l ntoarce n terenul su din spate, el nu are nici o posibilitate s evite nentoarcerea, de asemenea cu mingea, n terenul din spate. De aceea, dac un juctor aflat n aer, stabilete un nou control al mingii pentru echipa sa, poziia raportat la terenul su din fa/spate nu va fi stabilit pn cnd juctorul se rentoarce cu ambele picioare pe podea.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 24 din 40

Exemplul 1: A4 din terenul su din spate, ncearc o pas pe contraatac spre A5,aflat n terenul din fa. B3 sare din terenul din fa al echipei B, prinde mingea n timp ce se afl n aer i apoi aterizeaz (a) Cu ambele picioare n terenul su din spate. (b) nclecnd linia de centru. (c) nclecnd linia de centru, dup care dribleaz sau paseaz mingea n terenul su din spate. Interpretare: Nici o abatere nu s-a produs. B3 a stabilit primul control al mingii pentru echipa B, n timp ce se afla n aer iar poziia sa raportat la terenul su din fa/spate nu a fost determinat pn cnd ambele sale picioare au revenit pe sol. n toate cazurile de mai sus, dup aterizare, B3 se afl regulamentar n terenul su din spate. Exemplul 2: La angajarea ntre doi, avnd ca sritori pe A4 i B4, cu care ncepe prima perioad, mingea a fost atins regulamentar, cnd A5 sare din terenul su din fa, prinde mingea n timp ce se afl n aer i apoi aterizeaz (a) Cu ambele picioare n terenul su din spate. (b) nclecnd linia de centru. (c) nclecnd linia de centru, dup care dribleaz sau paseaz mingea n terenul su din spate. Interpretare: Nici o abatere nu s-a produs. A5 a stabilit primul control al mingii pentru echipa A, n timp ce se afla n aer. n toate cazurile de mai sus, dup aterizare, A5 se afl regulamentar n terenul su din spate. Exemplul 3: Juctorul care efectueaz repunerea n joc A4, din terenul su din fa, ncearc o pas spre A3. A3 sare din terenul su din spate, prinde mingea n timp ce se afl n aer i apoi aterizeaz (a) Cu ambele picioare n terenul su din spate. (b) nclecnd linia de centru. (c) nclecnd linia de centru, dup care dribleaz sau paseaz mingea n terenul su din spate. Interpretare: Abatere a echipei A. Juctorul care a efectuat repunerea n joc A4, a stabilit controlul mingii pentru echipa A n terenul ei din fa, nainte ca A3, s prind mingea. n timp ce se afla n aer i s aterizeze, n terenul su din spate. n toate cazurile de mai sus, A3 a ntors neregulamentar mingea n terenul din spate. Exemplul 4: A4, aflat n terenul su din spate, ncearc o pas spre A5 aflat n terenul su din fa. B4 sare din terenul su din fa prinde mingea n timp ce se afl n aer i nainte de a ateriza, paseaz mingea lui B5 aflat n terenul su din spate. Interpretare: Abatere a echipei B pentru ntoarcerea neregulamentar a mingii n terenul din spate. Comentariu 2 O minge vie a fost neregulamentar ntoars n terenul din spate cnd un juctor al echipei A, aflat n terenul su din fa, cauzeaz mingea s ating terenul su din spate, dup care un juctor al echipei A, este primul care atinge mingea , att dac el se afl n terenul su din spate sau terenul su din fa. Este regulamentar, totui, cnd un juctor al echipei A, aflat n terenul su din spate, cauzeaz mingea s ating terenul su din fa, dup care un juctor al echipei A, este primul care atinge mingea , att dac el se afl n terenul su din spate sau terenul su din fa.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 25 din 40

Exemplul 1: A4 se afl poziionat cu ambele picioare, n terenul su din fa lng linia de centru, cnd ncearc o pas cu pmntul, spre A5 care se afl, de asemenea, poziionat cu ambele picioare, n terenul su din fa lng linia de centru. n timpul pasei, mingea atinge terenul din spate al echipei A, nainte ca mingea s fie atins de A5. Interpretare: Abatere pentru minge ntoars neregulamentar n terenul din spate. Exemplul 2: A4 se afl poziionat cu ambele picioare, n terenul su din spate lng linia de centru, cnd ncearc o pas cu pmntul, spre A5 care se afl, de asemenea, poziionat cu ambele picioare, n terenul su din spate lng linia de centru. n timpul pasei, mingea atinge terenul din fa al echipei A, nainte ca mingea s fie atins de A5. Interpretare: Aciune de joc, regulamentar. Exemplul 3: A4 aflat n terenul su din spate paseaz mingea spre terenul su din fa. Mingea este deviat dintrun arbitru aflat pe terenul de joc cu ambele picioare nclecnd linia de centru i apoi este atins de A5 care se afl, nc, n terenul su din spate. Interpretare: Aciune de joc, regulamentar. Nu este abatere de minge ntoars neregulamentar n terenul din spate pentru c nici un juctor al echipei A, nu a fost ultimul care s ating mingea n terenul su din fa. Cu toate acestea, deoarece mingea a dobndit statutul de a fi trecut n terenul din fa al echipei A, numrtoarea celor opt (8) secunde trebuie oprit n momentul n care mingea este atins de arbitru i va fi renceput de ndat ce A5 atinge mingea.

ART.31

INTERVENIE NEREGULAMENTAR LA MINGEA ARUNCAT SPRE CO I INTERFERENA NEREGULAMENTAR CU TRAIECTORIA MINGII SPRE CO

Comentariu 1 Cnd mingea se afl deasupra inelului, n timpul unei aruncri la co din aciune sau unei aruncri libere, este o interferen neregulamentar cu traiectoria mingii spre co, dac un juctor introduce mna/ braul prin co pe dedesubt i o atinge. Exemplu: La ultima sau singura aruncare liber a lui A4 (a) nainte ca mingea s ating inelul (b) Dup ce mingea atinge inelul i nc are posibilitatea s intre n co. B4 introduce mna/ braul prin co, pe dedesubt i atinge mingea. Interpretare: Abatere comis de B4, pentru atingerea neregulamentar a mingii. (a) Lui A4 i se va acorda un (1) punct i cu o greeal tehnic trebuie sancionat B4. (b) Lui A4 i se va acorda un (1) punct dar B4 nu trebuie sancionat cu o greeal tehnic. Comentariu 2 Cnd mingea se afl deasupra inelului, n timpul unei pase sau dup ce aceasta a atins inelul, este o interferen neregulamentar cu traiectoria mingii spre co, dac un juctor introduce mna/ braul prin co pe dedesubt i o atinge.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 26 din 40

Exemplu: Mingea este deasupra inelului ca urmare a unei pase ,cnd B4 introduce mna/ braul prin co, pe dedesubt i atinge mingea. Interpretare: Abatere comis de B4. Echipei A, i vor fi acordate dou (2) sau trei (3) puncte. Comentariu 3 n urma, ultimei sau singurei aruncri libere i dup ce mingea atinge inelul, ncercarea i schimb statutul i devine o aruncare din aciune de dou (2) puncte, dac mingea este atins regulamentar de ctre oricare juctor nainte de a intra n co. Exemplu: La ultima sau singura aruncare liber a lui A4, mingea a atins inelul i ricoeaz deasupra acestuia. B4, n ncercarea de a ndeprata mingea, o atinge dar aceasta intr n co. Interpretare: Mingea a fost atins regulamentar. ncercarea i-a schimbat statutul i echipei A i vor fi acordate dou (2) puncte. Comentariu 4 Dac n timpul unei aruncri la co din aciune, un juctor atinge mingea pe traiectoria sa ascendent, toate restriciile referitoare la intervenia neregulamentar la mingea aruncat spre co i interferena neregulamentar cu traiectoria mingii spre co, trebuie aplicate. Exemplu: n timpul unei aruncri la co din aciune, mingea este atins, pe traiectoria sa ascendent , de B5 (sau A5). Pe traiectoria sa descendent spre co, mingea este atins de (a) A3 (b) B3 Interpretare: Atingerea mingii, de ctre A5 sau B5, pe traiectoria sa ascendent este regulamentar i nu schimb statutul unei aruncri la co din aciune. Totui, urmtoarea atingere, cnd mingea se afl pe traiectoria sa descendent, de ctre A3 sau B3 este o abatere. (a) Mingea este acordat echipei B, pentru o repunere n joc din prelungirea liniei de aruncri libere. (b) Dou (2) sau trei (3) puncte sunt acordate echipei A. Comentariu 5 Este o abatere de interferen neregulamentar cu traiectoria mingii spre co, dac un juctor face ca panoul sau inelul s vibreze, n aa fel nct mingea, dup aprecierea unui arbitru, a fost mpiedecat sau ajutat s intre n co. Exemplu: A4 ncearc o aruncare la co din aciune, din zona coului de trei puncte, aproape de sfritul partidei. n timp ce mingea este n aer, semnalul sonor al cronometrului de joc se declaneaz indicnd sfritul timpului de joc. Dup declanarea semnalului sonor, B4 face ca panoul sau inelul s vibreze i de aceea, n aprecierea arbitrului, mingea este mpiedecat s intre n co. Interpretare: Chiar i dup declanarea semnalului sonor al cronometrului de joc, care indic sfritul partidei, mingea rmne vie i de aceea o abatere de interferen neregulamentar cu traiectoria mingii spre co, s-a produs. Trei (3) puncte sunt acordate echipei A.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 27 din 40

Comentariu 6 O interferen neregulamentar cu traiectoria mingii spre co este comis de un juctor aprtor sau atacant, n timpul unei aruncri la co din aciune, cnd acest juctor atinge coul sau panoul n timp ce mingea este n contact cu inelul i nc are posibilitatea s intre n co. Exemplu: Dup o aruncare la co din aciune a lui A4, mingea a ricoat din inel i apoi din nou aterizeaz pe acesta. Mingea este nc, n contact cu inelul, cnd B4 atinge coul sau panoul. Interpretare: Abaterea lui B4. Restriciile referitoare la interferena neregulamentar cu traiectoria mingii spre co se aplic att timp ct mingea are posibilitatea s intre n co.

ART.33
33.10

CONTACT: PRINCIPII GENERALE


ZONA SEMICERCURILOR UNDE NU SE SANCIONEAZ FORAREA CU MINGEA

Comentariu Scopul acestei reguli, semicercurile unde nu se sancioneaz forarea cu mingea, este de a nu avantaja un juctor aprtor, care a luat o poziie sub propriul su co cu intenia ca, un juctor atacant care are controlul mingii i se afl n ptrundere spre co, s comit o forare . Pentru ca regula semicercurilor unde nu se sancioneaz forarea cu mingea, s fie aplicat: (a) Juctorul aprtor trebuie s aib ambele picioare n interiorul zonei semicercului (Diagrama 1). Linia semicercului nu este parte a zonei semicercului. (b) Juctorul atacant cu mingea, trebuie s ptrund spre co trecnd linia semicercului i s ncerce o aruncare la co din aciune sau o pas n timp ce se afl n sritur (n aer). Regula semicercurilor unde nu se sancioneaz forarea cu mingea, nu va fi aplicat i orice contact trebuie s fie judecat n coformitate cu principiile obinuite, cum ar fi principiul cilindrului, principiul forare/obstrucie: (a) Pentru toate situaiile de joc care se produc n afara zonelor unde nu se sancioneaz forarea cu mingea, de asemenea pentru cele care au loc ntre zona semicercurilor i linia de fund. (b) Pentru toate situaiile de joc la recuperarea mingii cnd, dup o aruncare la co din aciune, mingea ricoeaz i un contact s-a produs. (c) Pentru orice folosire neregulamentar a minilor, braelor, picioarelor sau a corpului, att de ctre juctorul atacant ct i de ctre juctorul aprtor. Exemplul 1: A4 ncearc o aruncare la co din sritur, care ncepe din afara zonei semicercului i comite o forare asupra lui B4, care se afl n interiorul zonei semicercului. Interpretare: Aciunea lui A4 este regulamentar deoarece regula zonei semicercurilor unde nu se sancioneaz forarea cu mingea este aplicabil. Exemplul 2: A4 dribleaz de-a lungul liniei de fund i dup ce ajunge n zona situat direct n spatele panoului sare n diagonal sau n spate i comite o forare asupra lui B4, care se afl ntr-o poziie regulamentar de aprare n interiorul zonei semicercului. Interpretare: Este o greeal de forare a lui A4. Regula zonei semicercurilor unde nu se sancioneaz forarea cu mingea, nu se aplic, pentru c A4 a intrat n interiorul semicercului din zona aflat direct n spatele panoului, trecnd peste prelungirea liniei imaginare care unete capetele semicercului ( Diagrama 1)
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 28 din 40

Exemplul 3: n urma unei aruncri la co din aciune a lui A4, mingea atinge inelul i urmeaz o situaie de recuperare. A5 sare i prinde mingea n aer iar apoi comite o forare asupra lui B4 care se afl ntr-o poziie regulamentar de aprare n interiorul zonei semicercului. Interpretare: Este o greeal de forare a lui A5. Regula zonei semicercurilor unde nu se sancioneaz forarea cu mingea nu este aplicabil. Exemplul 4: A4 cu mingea, ptrunde spre co i se afl n aciune de aruncare la co.n loc s finalizeze aciunea cu o aruncare la co, A4 paseaz mingea lui A5, care vine direct n spatele su. Apoi, A4 comite o forare asupra lui B4 care se afl n interiorul zonei semicercului unde nu se sancioneaz forarea cu mingea. n acelai timp A5, cu mingea n mini, se ndreapt spre co pentru a nscrie. Interpretare: Este o greeal de forare a lui A4. Regula zonei semicercurilor unde nu se sancioneaz forarea cu mingea, nu se aplic deoarece A4 i folosete corpul pentru a creea un culoar liber spre co pentru A5. Exemplul 5: A4 cu mingea, ptrunde spre co i se afl n aciune de aruncare la co. n loc s finalizeze aciunea cu o aruncare la co, A4 paseaz mingea lui A5, care se afl n colul terenului de joc. Apoi, A4 comite o forare asupra lui B4 care se afl n interiorul zonei semicercului unde nu se sancioneaz forarea cu mingea. Interpretare: Aciunea lui A4 este regulamentar. Regula zonei semicercurilor unde nu se sancioneaz forarea cu mingea este aplicabil.

INTERIOR

EXTERIOR

EXTERIOR

EXTERIOR

EXTERIOR

EXTERIOR

EXTERIOR

Diagrama 1 Poziia unui juctor n interiorul/exteriorul zonei semicercului unde nu se sancioneaz forarea cu mingea

ART.35

DUBLA GREEAL

Comentariu Oricnd, arbitri au decizii contradictorii sau infraciuni ale regulilor se produc aproximativ n acelai timp i una (1) din sanciuni este anularea unui co marcat, aceast sanciune prevaleaz i nu trebuie acordat nici un punct.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 29 din 40

Exemplu: n timpul unei aciuni de aruncare la co a lui A4, se produce un contact fizic ntre A4 i B4. Mingea intr n co. Decizia arbitrului de cap este greeal ofensiv mpotriva lui A4 i prin urmare, coul nu ar trebui s conteze. Decizia arbitrului de coad este greeal defensiv mpotriva lui B4 i prin urmare, coul marcat ar trebui s conteze. Interpretare: O dubl greeal s-a produs i coul nu trebuie s conteze. Jocul va fi reluat cu o repunere n joc a echipei A, din prelungirea liniei de aruncri libere. Echipa A mai are la dispoziie doar timpul rmas pe cronometrul de douzeci i patru (24) secunde, la momentul n care dubla greeal s-a produs.

ART.36

GREEALA ANTISPORTIV

Comentariu 1 n timpul ultimelor dou (2) minute ale perioadei a patra i n timpul ultimelor dou (2) minute ale perioadei de prelungiri, mingea se afl n afara terenului pentru o repunere n joc i este, nc, n minile arbitrului sau este, deja, la dispoziia juctorului care va efectua repunerea n joc. Dac, la acest moment, un juctor aprtor provoac un contact asupra unui juctor al echipei care se afl n atac pe terenul de joc i o greeal este sancionat, aceasta este o greeal antisportiv. Exemplul 1: Cu 0:53 rmase de jucat n ultima perioad a jocului, A4 are mingea, n minile sale sau la dispoziia sa, pentru o repunere n joc, cnd B5 provoac un contact asupra lui A5 pe terenul de joc i este sancionat cu o greeal. Interpretare: n mod evident, B5 nu a fcut nici un efort pentru a juca mingea i a ctigat un avantaj nepermind repornirea cronometrului de joc. O greeal antisportiv trebuie acordat, fr nici un avertisment prealabil. Exemplul 2: Cu 0:53 rmase de jucat n ultima perioad a jocului, juctorul A4 care efectueaz repunerea n joc, are mingea n minile sale sau la dispoziia sa, cnd A5 provoac un contact asupra lui B5 pe terenul de joc i este sancionat cu o greeal. Interpretare: A5 nu a obinut vreun avantaj, comind greeala. A5 va fi sancionat cu o greeal personal, n afara cazului n care, contactul produs este dur i trebuie sancionat cu o greeal antisportiv. Mingea se acord echipei B, pentru o repunere n joc din locul cel mai apropiat de cel n care a fost comis infraciunea. Comentariu 2 n ultimul minut (ultimele minute) ale unei partide n care diferena punctelor nscrise este mic, dup ce mingea a prsit minile juctorului care efectueaz repunerea n joc, un juctor aprtor provoac un contact, asupra unui juctor atacant care este aproape de a primi mingea sau tocmai a primit mingea pe terenul de joc, pentru a opri sau a nu permite repornirea cronometrului de joc. Un astfel de contact trebuie sancionat imediat ca o greeal personal, n afara cazului n care, contactul produs este dur i va fi sancionat ca o greeal antisportiv sau descalificatoare. Principiul avantaj/dezavantaj nu trebuie s fie aplicat, n acest caz.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 30 din 40

Exemplul 1: Cu 1:02 rmase de jucat n ultima perioad a jocului i la scorul A83 B80, mingea a prsit minile juctorului A4 care efectueaz repunerea n joc, cnd B5 provoac un contact pe terenul de joc, asupra lui A5 care este aproape de a primi mingea. Cu o greeal este sancionat B5. Interpretare: O greeal personal, trebuie s fie acordat imediat lui B5, n afara cazului n care, arbitri apreciaz c, duritatea contactului produs de B5, necesit sancionarea cu o greeal antisportiv sau descalificatoare. Exemplul 2: Cu 1:02 rmase de jucat n ultima perioad a jocului i la scorul A83 B80, mingea a prsit minile juctorului A4 care efectueaz repunerea n joc, cnd A5 provoac un contact pe terenul de joc, asupra lui B5. Cu o greeal este sancionat A5. Interpretare: A5 nu a obinut vreun avantaj, comind greeala.A5 va fi sancionat imediat cu o greeal personal, n afara cazului n care, contactul produs este dur. Mingea se acord echipei B, pentru o repunere n joc din locul cel mai apropiat de cel n care a fost comis infraciunea. Exemplul 3: Cu 1:02 rmase de jucat n ultima perioad a jocului i la scorul A83 B80, mingea a prsit minile juctorului A4 care efectueaz repunerea n joc cnd, ntr-o alt zon a terenului de joc, mai deprtat de cea n care repunerea n joc a fost efectuat, B5 provoac un contact asupra lui A5. Cu o greeal este sancionat B5. Interpretare: n mod evident, B5 nu a fcut nici un efort pentru a juca mingea i a ctigat un avantaj nepermind repornirea cronometrului de joc. O greeal antisportiv trebuie acordat, fr nici un avertisment prealabil.

ART.38

GREEALA TEHNIC

Comentariu 1 Un avertisment oficial, se acord unui juctor pentru o aciune sau comportament, care dac este repetat poate conduce la acordarea unei greeli tehnice. Acest avertisment trebuie, de asemenea, s fie comunicat antrenorului principal i va fi valabil oricrui membru al acestei echipei pentru aciuni similare, pn la sfritul jocului. Un avertisment oficial trebuie s fie acordat, numai cnd mingea devine moart i cronometrul de joc este oprit. Exemplu: Unui membru al echipei A, i este acordat un avertisment pentru: (a) mpiedecarea efecturii repunerii n joc. (b) Comportamentul su. (c) Orice alt aciune pe care, dac o repet, poate conduce la acordarea unei greeli tehnice. Interpretare: Avertismentul trebuie, de asemenea, s fie comunicat antrenorului principal i va fi valabil oricrui membru al acestei echipei pentru aciuni similare, pn la sfritul jocului. Comentariu 2 n timpul unui interval de joc, o greeal tehnic este acordat unui membru al echipei, ndreptit s joace i care este desemnat ca juctor - antrenor. Greeala tehnic se va nregistra ca o greeal de juctor i se va aduna la numrul greelilor de echip, pentru perioada urmtoare.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 31 din 40

Exemplu: Juctorul antrenor A4, este sancionat cu o greeal tehnic, pentru: (a) Agarea de inel, la nclzirea dinaintea jocului sau din intervalul de la jumtatea timpului regulamentar de joc. (b) Comportamentul su, n timpul unui interval de joc. Interpretare: n ambele cazuri o greeal tehnic este nregistrat n contul lui A4, ca juctor. Greeala va conta ca una (1) din greelile care conduc la situaia de sancionare pentru acumularea greelilor de echip n perioada urmtoare i de asemenea, ca una (1) din cele cinci (5) greeli, care acumulate, duc la eliminarea din joc a lui A4. Comentariu 3 n timp ce un juctor se afl n aciune de aruncare la co, adversarului su nu trebuie s i se permit distragera ateniei acestui juctor, prin astfel de aciuni ca, fluturarea palmelor n faa ochilor pentru obstrucionarea cmpului vizual al juctorului care arunc mingea la co, strigtele , tropitul puternic sau btutul palmelor, n apropierea acestui juctor. Procednd astfel, aprtorul va fi sancionat cu, o greeal tehnic, dac juctorul care arunc mingea la co este dezavantajat de o astfel de aciune, sau se acord un avertisment, dac juctorul care arunc mingea la co, nu este dezavantajat. Exemplu: A4 este n aciune de aruncare la co, cnd B4 ncearc s-i distrag atenia, ipnd sau tropind puternic pe podea. Aruncarea la co din aciune, este : (a) Reuit (b) Nereuit Interpretare: Lui B4 i se va acorda un avertisment, care trebuie, de asemenea, comunicat i antrenorului principal al echipei B. (a) Acest avertisment are valabilitate asupra tuturor juctorilor echipei B, pn la sfritul jocului, pentru un comportament similar. (b) B4 trebuie s fie sancionat cu o greeal tehnic. Comentariu 4 Un juctor reintr n joc, dup ce a comis a cincea greeal i dup ce a fost ntiinat c el nu mai este ndreptit s intre pe teren. Participarea sa neregulamentar trebuie s fie sancionat imediat dup descoperirea ei, fr a dezavantaja echipa advers. Exemplu: Dup comiterea celei de-a cincea greeli, B4 este ntiinat asupra acestui fapt i nu mai este ndreptit s participe n joc. Ulterior B4 reintr n joc, dup o nlocuire de juctori. Participarea neregulamentar a lui B4 n joc, este descoperit : (a) nainte ca mingea s devin vie pentru reluarea jocului. (b) Dup ce mingea a devenit din nou vie i este controlat de echipa A. (c) Dup ce mingea a devenit din nou vie i este controlat de echipa B. (d) Dup ce mingea a devenit din nou moart, ulterior reintrrii lui B4 n joc. Interpretare: (a) B4 trebuie s prseasc terenul de joc, imediat. O greeal tehnic va fi acordat antrenorului principal al echipei B,nregistrat n foaia oficial de joc cu litera B. (b) Jocul trebuie oprit imediat, n afara cazului n care, echipa A este pus ntr-o situaie de dezavantaj.B4 trebuie s prseasc terenul de joc i o greeal tehnic va fi acordat antrenorului principal al echipei B, nregistrat n foaia oficial de joc cu litera B.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 32 din 40

(c),(d) Jocul trebuie oprit imediat. B4 trebuie s prseasc terenul de joc i o greeal tehnic va fi acordat antrenorului principal al echipei B, nregistrat n foaia oficial de joc cu litera B. Comentariu 5 Dac, dup ce a fost ntiinat asupra faptului c nu mai poate participa n joc datorit comiterii celei de-a cincea greeli, un juctor reintr n teren i nscrie un co din aciune, comite o greeal sau un adversar comite o greeal asupra sa, nainte ca participarea sa neregulamentar n joc s fie descoperit, coul marcat va conta iar greeala comis va fi considerat ca greeal de juctor. Exemplu: Dup comiterea celei de-a cincea greeli i dup ce a fost ntiinat asupra faptului c nu mai poate participa n joc, B4 reintr n teren n urma unei nlocuiri de juctori. Participarea neregulamentar a lui B4 n joc, este descoperit, dup ce : (a) B4 nscrie un co din aciune. (b) B4 comite o greeal. (c) A4 comite o greeal (a cincea a echipei A, n aceast perioad) asupra lui B4. Interpretare: (a) Coul nscris de B4 va conta. (b) Greeala lui B4 este considerat, ca o greeal de juctor. (c) Cele dou (2) aruncri libere care trebuie acordate, pentru cele cinci greeli ale echipei A, acumulate n aceast perioad, vor fi executate de nlocuitorul lui B4. n toate cazurile, trebuie s se mai acorde, o greeal tehnic antrenorului principal al echipei B, nregistrat n foaia oficial de joc cu litera B. Comentariu 6 Dac, dup comiterea celei de-a cincea greeli, fr s fi fost ntiinat c nu mai este ndreptit s participe n joc, un juctor rmne sau reintr pe teren, acesta trebuie s prseasc terenul de ndat ce eroarea este descoperit, fr ca echipa advers s fie pus ntr-o situaie de dezavantaj. Nici o sanciune nu trebuie s fie aplicat pentru participarea neregulamentar a juctorului n joc. Dac acest juctor, nscrie un co din aciune, comite o greeal sau asupra sa este comis o greeal de ctre un adversar, coul marcat va conta iar greeala comis va fi considerat ca greeal de juctor. Exemplul 1: A10 solicit nlocuirea lui A4. Oportunitatea pentru nlocuire survine la urmtoarea minge care devine moart, ca rezultat a unei greeli comise de A4 i A10 intr n joc. Oficialii omit s-l ntiineze pe A4 c aceasta a fost a cincea sa greeal. Mai trziu, A4 reintr n joc, n urma unei nlocuiri de juctori. Participarea neregulamentar n joc a lui A4, este descoperit, dup ce: (a) Cronometrul de joc a fost pornit i A4 particip n joc ca juctor. (b) A4 a marcat un co din aciune. (c) A4 comite o greeal asupra lui B4. (d) B4 comite o greeal asupra lui A4,n timpul unei aruncri la co din aciune,nereuite. Interpretare: (a) Jocul trebuie oprit iar A4 trebuie s prseasc imediat terenul de joc i schimbat de un nlocuitor, fr ca echipa B s fie pus ntr-o situaie de dezavantaj. Nici o sanciune nu trebuie acordat pentru participarea neregulamentar a lui A4 n joc. (b) Coul marcat de A4 va conta. (c) Greeala lui A4 este o greeal de juctor i va fi sancionat ca atare. (d) Greeala lui B4. nlocuitorul lui A4 va executa dou (2) sau trei (3) aruncri libere.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 33 din 40

Exemplul 2: Cu zece (10) minute nainte de nceputul jocului, o greeal tehnic este acordat lui A4. nainte de nceperea jocului, antrenorul principal al echipei B, l desemneaz pe B4 s execute cele dou (2) aruncri libere, cu toate c B4 nu face parte din cei cinci (5) juctori care trebuie s nceap jocul. Interpretare: Unul (1) din cei cinci (5) juctori desemnai s nceap jocul, trebuie s execute aruncrile libere. nlocuirea de juctori nu poate fi acordat nainte ca timpul de joc s porneasc. Comentariu 7 Cnd un juctor cade simulnd o greeal comis asupra sa, cu scopul de a-i creea un avantaj necinstit, prin sancionarea pe nedrept a adversarului sau pentru a creea o atmosfer nesportiv n rndul spectatorilor fa de arbitri, un astfel de comportament trebuie considerat, lipsit de sportivitate. Exemplu: A4 cu mingea, ptrunde spre co, cnd B4 se las pe spate spre podea , fr s fi avut loc un contact ntre cei doi juctori sau dup un contact neglijabil urmat de o manifestare teatral a lui B4. Un avertisment, pentru o astfel de aciune, a fost, deja, comunicat juctorilor echipei B, prin intermediul antrenorului lor principal. Interpretare: Un astfel de comportament este evident nesportiv i influeneaz n mod negativ desfurarea normal a jocului. O greeal tehnic trebuie acordat lui B4. Comentariu 8 O accidentare grav se poate produce, prin oscilarea excesiv a coatelor, n special n situaiile de recuperare a mingii i cele de juctor strns marcat. Dac din astfel de situaii rezult un contact, atunci o greeal personal poate fi acordat. Dac din aceast aciune nu rezult un contact, o greeal tehnic poate fi acordat. Exemplu: A4 ctig controlul mingii la o recuperare i revine pe podea. Imediat, A4 este strns marcat de B4. Fr s-l ating pe B4, A4 oscileaz excesiv coatele, n ncercarea sa de a-l intimida pe B4 sau pentru a-i creea suficient spaiu necesar unei pivotri, unei pase sau unui dribling. Interpretare: Aciunea lui A4, nu este n conformitate cu spiritul i scopul regulilor jocului. O greeal tehnic poate fi acordat lui A4.

ART.39

NCIERARE

Comentariu Unei echipe i se acord repunerea mingii n joc, pentru c acea echip avea controlul mingii la momentul n care, a izbucnit sau a fost pe cale s izbucneasc o ncierare. Aceast echip va mai avea la dispoziie doar timpul, rmas pe cronometrul de douzeci i patru (24) secunde cnd jocul a fost oprit, din momentul relurii jocului. Exemplu: Echipa A are posesia mingii de douzeci (20) de secunde, cnd se produce o situaie care poate conduce spre o ncierare. Arbitri descalific membrii ambelor echipe care, au prsit zona bncii echipei lor. Interpretare: Echipei A, care controla mingea nainte ca situaia de ncierare s nceap, i va fi acordat repunerea mingii n joc, de la prelungirea liniei de centru pe partea opus mesei scorerului, cu doar patru (4) secunde rmase la dispoziie, pe afiajul cronometrului de douzeci i patru (24) secunde.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 34 din 40

ART.42

SITUAII SPECIALE

Comentariu 1 n situaiile speciale, unde seturi de sanciuni trebuie administrate n timpul aceleeai perioade de cronometru de joc oprit, arbitri trebuie s acorde o atenie deosebit la ordinea n care abaterile sau greelile s-au produs, pentru a determina care sanciuni se vor anula i sanciuni rmn de administrat. Exemplul 1: A4 sare, ncercnd o aruncare la co din aciune. n timp ce mingea se afl n aer, se aude semnalul sonor al cronometrului de douzeci i patru ( 24) de secunde. Dup semnal, n timp ce A4 se afl, nc, n aer, B4 comite o greeal antisportiv asupra lui A4, iar: (a) Mingea nu atinge inelul. (b) Mingea atinge inelul dar nu intr n co. (c) Mingea intr n co. Interpretare: n toate cele trei cazuri greeala antisportiv a lui B4 nu poate fi neglijat. (a) B4 a comis greeala antisportiv n timp ce A4 se afla n aciune de aruncare la co. Abaterea de douzeci i patru (24) de secunde a echipei A , trebuie ignorat, deoarece s-a produs dup comiterea greelii antisportive. Dou (2) sau trei (3) aruncri libere trebuie s fie acordate lui A4, urmate de repunerea mingii n joc de ctre echipa A, de la prelungirea liniei de centru, pe partea opus mesei scorerului. (b) Nu s-a produs o abatere de douzeci i patru (24) de secunde. Dou (2) sau trei (3) aruncri libere trebuie s fie acordate lui A4, urmate de o repunere a mingii n joc de ctre echipa A, de la prelungirea liniei de centru, pe partea opus mesei scorerului. (c) Dou (2) sau trei (3) puncte i o aruncare liber suplimentar sunt acordate lui A4, urmat de repunerea mingii n joc de ctre echipa A de la prelungirea liniei de centru, pe partea opus mesei scorerului. Exemplul 2: A4 sare, ncercnd o aruncare la co din aciune iar B3 comite o greeal, asupra sa. Dup aceasta, n timp ce A4 se afl, nc, n aciune de aruncare la co, B4 comite o greeal, asupra lui A4. Interpretare: Greeala lui B4 trebuie neglijat n afara cazului n care, aceasta este antisportiv sau descalificatoare. Exemplul 3: B4 comite o greeal antisportiv mpotriva lui A4. Dup aceast greeal, greeli tehnice sunt comise de ctre antrenorul principal al echipei A i de ctre antrenorul principal al echipei B. Interpretare: Sanciunile echivalente trebuie anulate, n ordinea n care greelile s-au produs. De aceea sanciunea corespunztoare greelii antisportive a lui B4 i sanciunea corespunztoare greelii tehnice a antrenorului principal al echipei A trebuie anulate. Jocul trebuie s fie reluat cu aruncri libere acordate oricrui juctor al echipei A, pentru greeala tehnic a antrenorului principal al echipei B. Comentariu 2 Dac duble greeli sau greeli cu sanciuni identice, sunt comise n timpul desfurrii activitilor legate de executarea aruncrilor libere, greelile se vor nregistra n foaia oficial de joc, dar sanciunile se vor anula reciproc i nu vor mai fi administrate. Exemplul 1: A4 are de executat dou (2) aruncri libere. Dup prima aruncare liber: (a) A5 i B5 comit o dubl greeal. (b) A5 i B5 comit o greeal tehnic.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 35 din 40

Interpretare: Greelile se vor nregistra n foaia oficial de joc, n contul lui A5 i B5, dup care A4 va executa ce-a de-a doua aruncare. Jocul se va relua apoi, normal, ca dup orice ultim sau singur aruncare liber. Exemplul 2: A4 are de executat dou (2) aruncri libere. Ambele aruncri libere, sunt reuite. nainte ca mingea s devin vie, dup ultima aruncare liber: (a) A5 i B5 comit o dubl greeal. (b) A5 i B5 comit o greeal tehnic. Interpretare: n ambele cazuri, greelile se vor nregistra n foaia oficial de joc, n contul juctorilor n cauz, dup care jocul se va relua cu o repunere a mingii din spatele liniei de fund, ca dup orice ultim sau singur aruncare liber, reuit. Comentariu 3 n cazul unei duble greeli i dup anularea sanciunilor identice acordate mpotriva ambelor echipe, dac nu mai sunt alte sanciuni de administrat, jocul trebuie reluat cu o repunere n joc de ctre echipa care avea controlul mingii sau era ndreptit s aib posesia mingii, nainte de prima infraciune. n cazul n care nici o echip, nu deinea controlul mingii sau nu era ndreptit s aib posesia mingii nainte de prima infraciune, avem o situaie de angajare ntre doi. Jocul este reluat cu o repunere a mingii conform regulii posesiei alternative. Exemplu : n timpul intervalului de joc dintre prima i a doua perioad juctorii A5 i B5 sunt sancionai cu greeal descalificatoare sau antrenorii principali ai echipelor A i B sunt sancionai cu greeal tehnic. Sgeata posesiei alternative indic urmtoarea posesie pentru: (a) Echipa A. (b) Echipa B. Interpretare: (a) Jocul se va relua cu o repunere a mingii n joc de ctre echipa A, de la prelungirea liniei de centru, pe partea opus mesei scorerului.n momentul n care mingea atinge sau este regulamentar atins de un juctor pe terenul de joc, direcia sgeii pentru posesia alternativ trebuie inversat, indicnd urmtoarea posesie pentru echipa B. (b) Aceeai procedur este urmat, ncepnd cu o repunere n joc, acodat echipei B.

ART.44

ERORI CORECTABILE

Comentariu 1 Pentru a fi corectabil, eroarea trebuie descoperit de arbitri, oficiali sau comisar, dac este prezent, nainte ca mingea s devin vie, consecutiv primei mingi moarte dup ce cronometrul de joc a pornit, n urma producerii erorii. Aceasta nseamn: Eroarea se produce Erorile se produc, cnd mingea e moart Mingea devine vie Eroarea este corectabil Cronometrul de joc a pornit i jocul continu Eroarea este corectabil Mingea devine moart Eroarea este corectabil Mingea devine vie Eroarea nu mai este corectabil Dup corectarea erorilor, jocul trebuie s fie reluat iar mingea va fi acordat echipei care avea dreptul la posesia mingii, la momentul n care jocul a fost ntrerupt pentru corectarea erorii.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 36 din 40

Exemplu : B4 comite o greeal asupra lui A4 i aceasta este a patra greeal a echipei B. Arbitrul comite o eroare acordnd dou (2) aruncri libere lui A4. Dup ultima aruncare reuit, jocul continu i cronometrul de joc pornete.B5 primete mingea, dribleaz i nscrie. Eroarea este descoperit: (a) nainte ca, mingea s fie la dispoziia juctorului echipei A (b) Dup ce mingea este la dispoziia juctorului echipei A, pentru repunerea n joc de la linia de fund. Interpretare: Coul nscris de B5, rmne valabil. n cazul (a) orice aruncare liber reuit trebuie s fie anulat.Eroarea este nc corectabil i mingea trebuie acordat echipei A, pentru o repunere n joc de la linia de fund, de unde jocul a fost oprit pentru corectarea erorii. n cazul (b) eroarea nu mai este corectabil i jocul continu. Comentariu 2 Dac eroarea const n, permisiunea executrii aruncrii libere (aruncrilor libere) de ctre un juctor care nu avea dreptul s le execute, aruncarea liber (aruncrile libere) reuite trebuie s fie anulate. Mingea va fi acordat echipei adverse pentru o repunere n joc din prelungirea imaginar a liniei de aruncri libere. Dac eroarea este descoperit dup ce jocul a fost pornit, mingea va fi acordat adversarilor pentru o repunere n joc din locul cel mai apropiat de locul unde jocul a fost ntrerupt,n afar de cazul n care alte sanciuni ar trebui administrate. Dac arbitri descoper c, juctorul care nu are dreptul s execute aruncarea liber (aruncrile libere) are intenia de a ncerca executarea ei (lor), nainte ca mingea s-i prseasc minile pentru prima sau singura aruncare liber, el trebuie imediat nlocuit cu juctorul care are dreptul s execute aruncarea liber (aruncrile libere), fr s se mai acorde nici o alt sanciune. Exemplul 1: B4 comite o greeal asupra lui A4 i aceasta este a asea greeal a echipei B n aceast perioad. Lui A4 i se acord dou (2) aruncri libere. n locul lui A4, A5 este cel care ncearc executarea aruncrilor libere. Eroarea este descoperit: (a) nainte ca mingea s prseasc minile lui A5, pentru prima aruncare liber. (b) Dup ce mingea a prsit minile lui A5, pentru prima aruncare liber. (c) Dup ce a doua aruncare liber, a fost reuit. Interpretare: n cazul (a) eroarea se corecteaz imediat i A4 va fi cel care trebuie s execute cele dou (2) aruncri libere, fr s se mai acorde nici o alt sanciune echipei A. n cazul (b) i (c) cele dou (2) aruncri sunt anulate i jocul se reia cu o repunere n joc pentru echipa B din din prelungirea imaginar a liniei de aruncri libere. Aceeai procedur trebuie s fie aplicat dac greeala lui B4 este antisportiv. n acest caz, de asemenea, dreptul la posesia mingii ca parte a sanciunii se anuleaz i echipa B va repune mingea n joc, de la prelungirea liniei de centru. Exemplul 2: B4 comite o greeal asupra lui A4 care se afla n aciune de aruncare la co, urmat de acordarea unei greeli tehnice antrenorului principal al echipei B. n locul lui A4, A5 este cel care execut toate cele patru (4) aruncri libere.Eroarea se descoper nainte ca mingea s prseasc minile juctorului echipei A, la repunerea mingii n joc ca parte a sanciunii pentru greeala tehnic, acordat.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 37 din 40

Interpretare: Cele dou (2) aruncri libere executate de A5 care de fapt ar fi trebuit executate de A4, se anuleaz i jocul se reia cu o repunere a mingii n joc de ctre echipa A, de la prelungirea liniei de centru, pe partea opus mesei scorerului. Comentariu 3 Dup ce eroarea este descoperit, jocul trebuie s fie reluat din locul n care acesta a fost ntrerupt pentru corectarea erorii, n afara cazului n care, corectarea implic acordarea unor aruncri libere meritate i: (a) Dac nu a fost nici o schimbare de posesie a mingii ntre echipe, dup ce eroarea a fost comis, jocul se va relua n mod normal ca i dup executarea oricrei (oricror) aruncri libere. (b) Dac nu a fost nici o schimbare de posesie a mingii ntre echipe, dup ce eroarea a fost comis i aceeai echip nscrie un co din aciune, eroarea trebuie s fie neglijat i jocul se va relua n mod normal ca i dup nscrierea oricrui co din aciune (repunere n joc, de ctre echipa care nu a nscris coul, de la linia de fund). Exemplul 1: B4 comite o greeal asupra lui A4 i aceasta este a cincea greeal a echipei B n aceast perioad. n mod eronat, lui A4 i se acord o repunere n joc, n locul celor dou (2) aruncri libere. A5 dribleaz mingea pe terenul de joc, n urma repunerii, cnd B5 o deviaz afar din joc.Antrenorul echipei A solicit un minut de ntrerupere.n timpul minutului de ntrerupere, arbitri descoper eroarea sau le este atras atenia asupra faptului c A4 ar fi trebuit s execute dou (2) aruncri libere. Interpretare: Lui A4 trebuie s-i fie acordate dou (2) aruncri libere iar dup executarea acestora, jocul se va relua n mod normal, ca i dup executarea oricror aruncri libere . Exemplul 2: B4 comite o greeal asupra lui A4 i aceasta este a cincea greeal a echipei B n aceast perioad. n mod eronat, lui A4 i se acord o repunere n joc n locul celor dou (2) aruncri libere. Dup repunerea n joc, B4 comite o greeal asupra lui A5, n timpul unei aruncri la co din aciune, nereuite, i se acord dou (2) aruncri libere. Antrenorul echipei A sau B solicit un minut de ntrerupere. n timpul minutului de ntrerupere, arbitri descoper eroarea sau le este atras atenia asupra faptului c A4 ar fi trebuit s execute dou (2) aruncri libere. Interpretare: Lui A4 trebuie s-i fie acordate dou (2) aruncri libere, fr participarea juctorilor pe culoarele de urmrire a aruncrilor libere. Apoi A5, va executa cele dou (2) aruncri libere iar jocul se va relua n mod normal, ca i dup executarea oricror aruncri libere . Exemplul 3: B4 comite o greeal asupra lui A4 i aceasta este a cincea greeal a echipei B n aceast perioad. n mod eronat, lui A4 i se acord o repunere n joc n locul celor dou (2) aruncri libere. Dup repunerea n joc, A5 nscrie un co din aciune. nainte ca mingea s devin vie, arbitri descoper eroarea. Interpretare: Eroarea este neglijat i jocul trebuie s continue n mod normal, ca i dup nscrierea oricrui co din aciune.

Interpretri Oficiale FIBA 2012

Pag. 38 din 40

ART.46

ARBITRUL PRINCIPAL: ATRIBUII I COMPETENE

Comentariu 1 Arbitrul principal este autorizat s identifice situaiile n care utilizarea echipamentului tehnic video este necesar, sau la cererea unui antrenor principal, s verifice dac la ultima aruncare la co,executat la sfritul unei perioade, mingea a prsit minile arunctorului, n timpul regulamentar de joc i/sau dac aceast ultim aruncare conteaz pentru dou (2) sau trei (3) puncte. Arbitrul principal este singurul care decide, dac un astfel de echipament poate sau nu poate fi folosit. n cazul vizionrii unei reluri, aceasta trebuie efectuat numai de ctre arbitri, comisar, dac este prezent i cronometrorul timpului de joc. Arbitrul principal trebuie s ia decizia final. Solicitarea de a utliza echipamentul tehnic video pentru vizionarea relurii, trebuie fcut, nainte de nceperea perioadei urmtoare sau nainte de ca arbitrul principal s semneze foaia oficial de joc. Exemplul 1: Aruncarea la co din aciune a lui A4 este reuit, n momentul n care semnalul sonor al cronometrului de joc se declaneaz, indicnd sfritul timpului de joc, al unei perioade sau al partidei.Antrenorul principal al echipei B, i exprim opinia sa referitoare la faptul c la ultima aruncare la co din aciune, reuit de A4, mingea a prsit minile arunctorului dup expirarea timpului de joc, al unei perioade sau al partidei i prin urmare solicit utilizarea echipamentului tehnic video pentru a viziona relurea aciunii. (a) Arbitri sunt absolut siguri de decizia lor. (b) Arbitri au ndoieli sau nu sunt de acord dac, mingea a fost eliberat nainte de declanarea semnalului sonor care indic. sfritul timpului de joc, al unei perioade sau al partidei. Interpretare: (a) Arbitrul principal refuz solicitarea antrenorului principal al echipei B. (b) Arbitrul principal accept solicitarea antrenorului principal al echipei B. Vizionarea relurii se face numai de ctre ctre arbitri, comisar, dac este prezent i cronometrorul timpului de joc. Dac vizionarea relurii este pe deplin edificatoare, n sensul c mingea a prsit minile lui A4, dup expirarea timpului de joc, al unei perioade sau al partidei, coul trebuie anulat. Dac la vizionarea relurii se constat c mingea a prsit minile lui A4, nainte de expirarea timpului de joc, al unei perioade sau a partidei arbitrul principal va confirma,valabilitatea punctelor nscrise pentru echipa A. Exemplul 2: Echipa A este n avantaj cu dou (2) puncte.Semnalul sonor al cronometrului de joc se declaneaz indicnd sfritul timpului de joc, al unei perioade sau al partidei, cnd A4 comite o greeal personal mpotriva lui B4, cruia i se acord dou (2) aruncri libere. Ambele aruncri libere sunt reuite i scorul devine egal. nainte de nceputul urmtoarei perioade sau a perioadei de prelungiri, antrenorul principal al echipei A solicit utilizarea echipamentului tehnic video, pentru vizualizarea ultimei faze de joc. Interpretare: Echipamentul tehnic video poate fi utilizat numai pentru a certifica dac ultima aruncare la co din aciune a fost efectuat (i nu greeala fluierat), nainte sau dup terminarea timpului de joc al perioadei respective. Solicitarea antrenorului principal al echipei A, trebuie s fie refuzat. Exemplul 3: Echipa A este n avantaj cu dou (2) puncte.Semnalul sonor al cronometrului de joc se declaneaz indicnd sfritul timpului de joc, al unei perioade sau al partidei, cnd B4 efectueaz o aruncare la co din aciune i nscrie dar numai dou (2) i nu trei (3) puncte sunt acordate de ctre arbitri. nainte de nceputul urmtoarei perioade sau a perioadei de prelungiri, antrenorul principal al echipei B solicit utilizarea echipamentului tehnic video, pentru vizualizarea ultimei faze de joc.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 39 din 40

Interpretare: Echipamentul tehnic video poate fi utilizat numai pentru a verifica dac la ultima aruncare la co din aciune, mingea a fost eliberat n timpul regulamentar de joc i/sau dac aceast aruncare conteaz pentru dou (2) sau (3) puncte. Solicitarea antrenorului principal al echipei B, trebuie s fie acceptat. Comentariu 2 naintea nceperii jocului, arbitrul principal aprob echipamentul tehnic video i informeaz cei doi (2) antrenori principali, asupra disponibilitii acestuia. Numai echipamentul video aprobat de ctre arbitrul principal, poate fi utilizat pentru vizualizarea unei reluri. Exemplu: A4 arunc mingea la co din aciune i semnalul sonor care indic sfritul timpului de joc, a unei perioade sau a jocului, se declaneaz. Aruncarea la co, este reuit. Antrenorul principal al echipei B solicit consultarea relurii video, deoarece dup opinia sa, coul a fost nscris dup expirarea timpului regulamentar. Nu exist un echipament tehnic video aprobat de arbitrul principal, dar managerul echipei B, susine c jocul este filmat de o camer video a echipei sale, dintr-o poziie elocvent i dorete s prezinte arbitrilor, materialul video pentru a fi vizualizat. Interpretare: Solicitarea antrenorului principal al echipei B, va fi respins.

ART.50

OPERATORUL DE DOUZECI I PATRU SECUNDE: ATRIBUII

Comentariu Oricnd, o echip ctig controlul unei mingi vii, fie n, terenul su din fa sau terenul su din spate, iar douzeci i patru (24) secunde sau mai puine au rmas afiate pe cronometrul de joc, cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde trebuie s fie decuplat. Exemplul 1: Echipei A, i este acordat o nou posesie a mingii, cu douzeci i dou (22) secunde rmase pe afiajul cronometrului de joc. Interpretare: Cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde trebuie s fie decuplat. Exemplul 2: Cu optsprezece (18) secunde rmase pe cronometrul de joc i cu trei (3) secunde rmase pe cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde, juctorul B1 aflat n terenul su din spate, lovete, n mod deliberat mingea, cu piciorul. Interpretare: Jocul se reia cu, o repunere a mingii n joc de ctre echipa A, din terenul ei din fa, cu optsprezece (18) secunde rmase pe cronometrul de joc i cu patrusprezece (14) secunde rmase pe cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde. Exemplul 3: Cu apte (7) secunde rmase pe cronometrul de joc i cu (3) secunde rmase pe cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde, juctorul B1 aflat n terenul su din spate, lovete n mod deliberat mingea, cu piciorul. Interpretare: Jocul se reia, cu o repunere a mingii n joc de ctre echipa A, din terenul ei din fa, cu apte (7) secunde rmase pe cronometrul de joc, iar cronometrul de douzeci i patru (24) de secunde trebuie s fie decuplat.
Interpretri Oficiale FIBA 2012 Pag. 40 din 40