P. 1
Falsafah Dan Pendidikan Di Malaysia

Falsafah Dan Pendidikan Di Malaysia

|Views: 1|Likes:
Published by Na'ilah Apandi
konsep falsafah
konsep falsafah

More info:

Published by: Na'ilah Apandi on Aug 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/28/2013

pdf

text

original

FALSAFAH DAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

KHAIRUL ADAM BIN ABDUL RAHMAN ANGGELA EZRA BINTI ANGIN

MEMBANDING BEZA SISTEM PENDIDIKAN SEMASA DAN SEBELUM MERDEKA Tugasan tutorial 1 : .

 Ia juga dikenalpasti bertujuan agar perpaduan tidak wujud dikalangan rakyat Tanah Melayu.  Sistem ini telah dikawal sepenuhnya oleh pihak penjajah Inggeris.SISTEM PENDIDIKAN SEBELUM MERDEKA  Sistem persekolahan sebelum merdeka boleh juga disebut sebagai sekolah-sekolah yang wujud sebelum negara mencapai kemerdekaan pada 1957. .  Tujuan utama di wujudkan sekolah dan sistem pendidikan pada waktu ini lebih kepada kepentingan politik pihak penjajah itu sendiri bukan bagi kebaikan rakyat tempatan.

 4 jenis sekolah telah diwujudkan. dimana rakyat dibahagi mengikut kaum.  Ciri-ciri utama sistem persekolahan ini adalah:Sekolahsekolah yang didirikan adalah mengikut kaum Bahasa pengantar yang berbeza Sekolah terdapat dikawasankawasan tertentu sahaja . Sekolah India dan Sekolah Inggeris. kepentingan dan fungsi ekonomi mereka. Sekolah Cina. Ia merupakan satu sistem vernakular yang tidak seragam. antaranya Sekolah Melayu.

ORDINAN PELAJARAN 1952 LAPORAN PENDIDIKAN LAPORAN RAZAK 1956 untuk melahirkan sekolah yang berjiwa Tanah Melayu dengan menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. LAPORAN BARNES 1950 LAPORAN FENN-WU 1951 sebagai satu cara untuk mendekatkan masyarakat Cina dengan situasi kehidupan Tanah Melayu telah menetapkan bahawa penubuhan dua jenis aliran persekolahan. iaitu bahasa Melayu dan Inggeris. .satu percubaan menuju ke arah perpaduan negara apabila mengusulkan agar matlamat pendidikan hendaklah membentuk satu rupa bangsa yang berasaskan berbagai kaum.

Aspek ini sering diaplikasikan dalam banyak mata pelajaran yang diajar di sekolah-sekolah bagi mewujudkan para pelajar yang tinggi moral dan etika mereka. iaitu ‘Kesopanan dan Kesusilaan’. ideologi negara bagi sistem pendidikan adalah Rukun Negara dan tumpuannya adalah sejajar dengan pembangunan negara. dan lebih-lebih lagi untuk memastikan bahawa sistem pelajaran itu dapat memenuhi matlamat negara ke arah melahirkan masyarakat yang bersatupadu. Aspek yang sangat penting dalam pendidikan iaitu berkaitan dengan etika turut ditekankan dalam Rukun Negara. 1980) .” (Sumber: Education In Malaysia.SISTEM PENDIDIKAN SEMASA • • • • Dalam jangka waktu ini. berdisiplin dan terlatih. Jawatankuasa Kabinet Mengkaji Pelaksanaan Dasar Pelajaran ditubuhkan pada bulan September 1974 untuk mengkaji pelaksanaan sistem pelajaran kebangsaan bagi: “Mengkaji semula matlamat dan berkesannya sistem pelajaran sekarang. termasuk kurikulumnya. dalam rangka dasar palajaran yang wujud. dengan tujuan untuk memastikan bahawa keperluan tenaga rakyat negara dapat dipenuhi sama ada dari segi jangka pendek mahupun jangka panjang.

 Akta ini juga memperluaskan skop pendidikan di negara kita.AKTA PENDIDIKAN 1996  Dikenali sebagai Akta 550.  Telah mengemukakan undang-undang tentang pendidikan bagi melaksanakan dasar pendidikan negara yang berasaskan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK). . pendidikan perguruan. pendidikan swasta dan pendidikan teknikal. akta ini juga menyediakan peluang untuk meningkatkan pendidikan prasekolah.  Selain itu. pendidikan khas.  Bertujuan memansuhkan Akta Pelajaran 1961.

. • Melahirkan pelajar yang cemerlang & berpengatahuan dalam menghadapi cabaran dunia.pROGRAM-PROGRAM PENDIDIKAN SEMASA KELAS INTERVENSI ASAS MEMBACA DAN MENULIS (KIA2M) • Dapat membantu murid yang belum menguasai kemahiran membaca dan menulis pada Tahun 1. • Penggunaan IT yang maju. SEKOLAH BESTARI • Membawa kepada pendemokrasian pendidikan sepenuhnya.

PERBEZAAN SISTEM PENDIDIKAN SEBELUM DAN SEMASA .

.

emosi. pendidikan yang berorientasikan falasafah untuk melahirkan insan yang berjiwa besar dan seimbang dari segi jasmani. Oleh itu.Proses pembangunan insan dan negara telah mengalami perubahan demi perubahan mengikut zaman dalam usaha untuk memartabatkan sistem pendidikan sebagai agen ke arah pembangunan masyarakat. rohani dan intelek akan menentukan hala tuju pembangunan negara di masa hadapan. KESIMPULAN .

SEKIAN. TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->